FUNDATIA IOAN BARBUS

Primăvara arabă în Egipt: un ghiocel pentru femei

8 martie, ziua internaţională a femeii. Noul parlament egiptean, organism reprezentativ pentru toate anotimpurile şi ales în conformitate cu procedurile democratice, a sărbătorit ocazia cu tandreţe. Tandreţea e multiculturală (dar ce nu este), deci cu faţete multiple, iar în impunătoarea cultură islamică are o calitate de „vino încoace” irezistibilă. Vino încoace să te aşez la locul tău:

O conferinţa a femeilor organizată de blocul islamist dominant din parlamentul egiptean a cerut ca un consiliu al familiilor să înlocuiască existentul Consiliu Naţional al Femeilor, a transmis vineri [9 martie, n. trad.] un cotidian egiptean guvernamental.

Conferinţa, care a avut loc joi [8 martie, n. trad.], cu ocazia zilei internaţionale a femeii, a condamnat convenţia ONU din 1978 împtriva discriminării între sexe, afirmând că aşa ceva este „incompatibil cu valorile islamice ale legii sharia”, raportează ziarul Al-Ahram.

Conferinţa organizată de Partidul Libertăţii şi Dreptăţii a cerut formarea unui consiliu naţional al familiei, care să „exprime cu adevărat rolul complementar dintre bărbat şi femeie”.

Existentul Consiliu Naţional al Femeilor a fost adesea criticat datorită asociaţiei cu Suzanne Mubarak, fosta soţie a dictatorului Mubarak, care a fost înlăturat de la putere în urma revoltei populare de anul trecut.

Partidul Libertăţii şi Dreptăţii, braţul politic al Frăţiei Musulmane, declară că nu doreşte să sprijine discriminarea între sexe, dar Frăţia Musulmană susţine că femeile nu ar trebui să deţină funcţii de conducere în stat.

Acest partid este formaţiunea dominantă din ambele camere ale parlamentului, după o victorie clară în alegerile parlamentare care s-au desfăşurat începând cu luna noiembrie din anul trecut. Femeile deţin doar doi la sută din numărul de locuri în parlament.

Al Arabiya

Apropo de acest doi la sută (care înseamnă cinci femei deputat): în perioada de pregătire a alegerilor parlamentare, femeilor li s-au promis 64 de locuri parlamentare. Şi uite aşa, de la o primăvară la alta, cele 64 de locuri s-au dat peste cap şi s-au comasat în 5. Valorile shariei lucrează, nu vegetează.

Al doilea partid dominant în parlamentul egiptean este gruparea salafistă Al-Nour. Aceşti cetăţeni se dau mai califi decât frăţiorii musulmani şi cer ca sharia să se aplice la sânge, exact aşa cum s-a dezvoltat ea armonios în perioada curmalelor zemoase şi a concubinelor nurlii din secolul şapte, hai şi opt: nu alcool, nu publicaţii ne-islamice, nu femei pe plajă în costum de baie, nu femei la conducere indiferent de costum, nu femei de capul lor, nu dobânzi pe împrumuturi şi lista continuă. Modestie, ordine şi disciplină pe toată linia. Mai e un nu, tot de la sharia citire: nu operaţii cosmetice, deoarece strică lucrarea lui Allah. Buba!

Un parlamentar salafist a trebuit să demisioneze din parlament şi din partidul său, după ce a pretins că a fost rănit în timpul unui jaf armat, când de fapt el se operase estetic la nas.

Anwar Al Bilkimy a apărut la televiziune bandajat şi cu vânătăi pe faţă, povestind cum a fost bătut şi jefuit de hoţi înarmaţi pe când se afla la volan.

Însă personalul medical de la spitatul din suburbia Sheikh Zayed din Cairo a declarat că deputatul, care aparţine partidului ultraconservator Al-Nour, fusese de fapt operat pentru o corecţie estetică a nasului.

Într-o declaraţie pe Facebook, Al-Nour arată că preşedintele de partid Emad Abdel Ghafur s-a dus în vizită la Bilkimy, care i-a confirmat că povestea a fost „inventată”.

Dl Bilkimy şi-a dat demisia din partid şi parlament şi „va cere scuze în mod oficial medicilor de la spital, partidului, parlamentului, presei şi întregului popor egiptean”.

Egypt Salafi MP resigns after carjacking injuries turn out to be from a nose job

Ştirea a apărut pe 6 martie. Cred că Bilkimy, de ziua lor, şi-a dorit să flateze egiptencele cu un nas capabil să cucerească simpatie şi încredere. Doar suntem salafişti empatici.

Emil Borcean

Emil Borcean

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian