FUNDATIA IOAN BARBUS

Primul articol ILD (25 iunie 2007): Îndrăzneşti să rîzi de talibani?!

Update- august 2017

O aniversare ratată: ILD la 10 ani și ceva.

Pe 25 iunie 2007, în urmă cu peste 10 ani, Emil Borcean lansa la apă „patruped:bun biped:rău”, la adresa patrupedbun. net; ceea ce avea să devină, în toamna 2010, „În Linie Dreaptă”, la inliniedreapta.net.
Parcă ar fi fost alaltăieri; respectiv, ieri!

Primul articol a fost scris de același Emil Borcean și se numea „Îndrăzneşti să rîzi de talibani?!”. Era vorba de o telenovelă despre, ați ghicit!, islamism și corectitudine politica (Rusia nu intrase, încă, pe radar).

Îl puteți citi (și viziona) mai jos.
Între timp, am adunat (multe) milioane de cititori și zeci de autori din peste 10 țări, de pe 4 continente.

La mulți ani, PatrupedBun! La mulți ani, ILD!
Mulțumim, la fel!


Recent, Hollywoodul a scos pe piaţă o nouă peliculă în care rolul principal e Corectitudinea Politică. Fiind vorba despre o tragedie petrecută într-un context care cere atenţie la protejarea sensibilităţilor culturale si religioase ale anumitor spectatori – răpirea si decapitarea din 2002 a jurnalistului american Daniel Pearl de către un grup de jihadişti pakistanezi – filmul se prezintă bine sterilizat de impurităţi care ar expune publicul la gînduri sau, Darwin păzeşte!, interpretări lipsite de valenţe educative.

Publicului mai prost (re)educat îi recomand o telenovelă. E vorba tot despre jihadişti si talibani, însă cu accentul pe obiceiurile lor de zi cu zi. Fiind o telenovelă, nu are nici o valoare educativă, e doar o ficţiune de familie cu personaje clişeu si situaţii aberante. Evident, orice asemănare cu realitatea e întîmplătoare şi exagerată. Cine rîde e un ţopîrlan de redneck care nu înţelege nimic din complexitatea lumii în care trăim. Capisci?!

Nisipurile Pasiunii

o telenovelă pentru Internet şi Infideli de Jerry Zucker şi National Banana

 

Celelalte episoade, eventual, pe youtube.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

6 comentarii

 1. Grădinariu
  25 iunie 2007

  Uite o telenovelă care mi-a plăcut şi mie, şi foarte educativă.

 2. emil
  25 iunie 2007

  Deci inca n-au scos-o de pe site… Pacat ca nimeni nu are curajul sa incerce un lung metraj. Telenovela asta dovedeste ca se poate face comedie buna cu un astfel de subiect „delicat”, pe bani putini si fara vedete de Hollywood.

 3. Costin
  25 iunie 2007

  cred ca incep sa ma uit la telenovele. mai incepuse una van Gogh dar n-a apucat sa o termine deci sper ca asta sa nu fie facut in Europa sa apuc si seria urmatoare ????

 4. Imperialistu'
  25 iunie 2007

  Ma bucur ca ai tinut cont de sugestia mea, Costin. Willkommen pe Patrupedbun! Cu ocazia asta m-am uitat si eu la seria asta facuta de NationalBanana. A meritat efortul.

 5. Alex. Timoschenko
  25 iunie 2007

  Va urez LA MULTI ANI si mult succes si de acum inainte! Ar fi de dorit ca tot ceea ce publicati sa ajunga la cit mai multi – in conditiile de azi, cind a lupta impotriva „corectitudinii politice” presupune o demnitate si un curaj pe care nu multi il au. Si inca un sfat prietenesc: profitati de o libertate acuvintului, care, paradoxal, a ajuns sa fie in ziua de azi mai larga in Romania si in tarile ei vecine din Rasaritul Europei decit in Occident, unde Internetul devine in prezent ceea ce a fost „Europa Libera” pentru noi timp de citeva decenii.

 6. La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian