FUNDATIA IOAN BARBUS

Producătorii de film arabi sărbătoresc un genocid

Acesta este titlul articolului publicat de Jonathan S. Tobin in blogul „Commentary” de ieri 24.02.2013

Ceea ce veti citi in continuare e semnificativ pentru „spiritul de pace si coexistenta” fata de Israel, existent in lumea araba si da o imagine clara celor care inca nu s-au lamurit, a ceeace se intampla in realitate aici. Linkul originalului e la sfarsit.

Deci, in continuare articolul.

—————————————————————————————————-

În timp ce evreii din toată lumea celebrau la sărbătoarea de Purim încercarea nereuşită a unui ticălos bătrân de a elimina pe evreii din Persia (cca 500 î.Chr.), unii din lumea arabă se pregătesc tocmai să celebreze un alt efort, similar, care totuşi a reuşit.

În secolul 7 d.Chr. marea comunitate evreiască aflată pe atunci în Peninsula Arabică a căzut victimă mişcării musulmane noi născute. Rezultatul a fost că după un efort nereuşit de a se apăra, cele trei triburi evreieşti din regiune, Banu Nadir, Banu Qainuqa şi Banu Qurayza au fost forţate să se exileze după lupta de la Khaiber. Adepţii profetului Mohammed au măcelărit fără milă ultimul dintre cele trei triburi.

Acest capitol trist al istoriei este puţin cunoscut în Vest, chiar şi în rândul evreilor, dar le este familiar musulmanilor. Acestia folosesc azi numele „Khaiber” ca pe un strigăt de luptă în demonstraţiile împotriva Israelului şi ca expresia a soartei pe care le-o doresc evreilor care trăiesc în zilele noastre în Orientul Apropiat.

După cum relatează blogul Ligii contra defăimării, o companie de filme din Qatar începe de luna viitoare (n.t. martie 2013) filmările la un serial de televiziune de mai multe milioane de dolari, având ca subiect evenimentele de la Khaiber. Autorul scenariului este Yusri Al-Jindy, ale cărui lucrări precedente descriu evreii si israelienii ca pe niște ticăloşi sângeroşi.

Țări arabe, incluzând Marocul, Egiptul şi Iordania vor contribui la film cu actori bine cunoscuţi. Compania Echo Media din Qatar a şi început să construiască decoruri similare cu locurile populate de evrei cu 1400 de ani în urmă.

O emisiune a Al Jazeera în arabă a descris de curând „Khaiber” ca pe, citez: „cel mai important eveniment al luptei dintre musulmani şi evrei. Musulmanii îl amintesc mereu în demonstraţiile împotriva Israelului pentru că el constituie amintirea unei grele înfrângeri a evreilor care trăiau în Peninsula Arabică pe vremea Profetului.”

Istoria evenimentului Khaiber, conform surselor islamice, s-a încheiat cu execuția a mii de evrei, inclusiv femei şi copii. Protestatarii, ca şi demonstraţiile antiisraeliene din toată lumea, inclusiv din SUA, evocă deseori această bătălie pentru a-şi electriza suporterii.

Protest anti-Israel in fata Ambasadei Israelului din Bucuresti, noiembrie 2012

Filmarea serialului „Khaiber” este numai cea mai recentă din marile producţii TV din lumea arabă (care sunt deseori transmise în „prime time” în timpul postului de Ramadan) destinate promovării temelor antisemite. Filmul TV egiptean „Cavalerul fără cal”, este centrat pe inventatele „Protocoale ale înţelepţilor Sionului”. Echo Media Qatar produsese mai înainte un film care blama evreii pentru prăbuşirea … Imperiului Otoman.

Filmul „Khaiber” este însă deosebit de semnificativ, deoarece amestecă ura veche cu speranţa contemporană într-o distrugere similară a evreilor. Scopul acestui film e să dezumanizeze poporul evreu şi să-i delegitimizeze drepturile, în special dreptul de a se apăra.

Genocidul evreilor din Arabia este un fapt istoric care vorbeşte despre intoleranţa Islamului timpuriu, dar care nu descrie cu necesitate relaţiile contemporane între evrei şi arabi. Însă glorificarea măcelului evreilor din Arabia de acum 1300 de ani este un semnal nu foarte subtil care denotă eforturile celor care preconizează aceeaşi soartă pentru cei 6 milioane de evrei din Israel.

Îmbrățișarea acestor idei de către publicul musulman larg este un semn de rău augur, iar o schimbare în cultura arabă, care ar fi atât de necesară pentru a crea o pace reală în Orientul Mijlociu nu se vede la orizont.

Commentary Magazine: Arab Filmmakers to Celebrate Genocide de Jonathan S. Tobin

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Corneliu

Corneliu

5 Comments

 1. Bogdan Calehari
  25 February 2013

  Este uluitoare capacitatea acestei semintii de a se teleporta in trecutul indepartat; poate si pentru faptul ca, numai acolo, gaseste cu ce sa se mandreasca.

 2. Emil
  25 February 2013

  M-am amuzat, odată într-o discuţie cu un reprezentant de-al lor, amintindu-i că Ummah, la origine, avea în componenţă şi un trib evreiesc (exact cel pe care l-au măcelărit după aia la Khaibar), iar Poporul Cărţii, conform propriilor lor precepte, înseamnă nu numai musulmanii, ci şi creştinii şi evreii. Mă rog, Poate că e prea mult spus amuzat, pur şi simplu i-am spus, abia reacţia indignată m-a amuzat.

 3. Corneliu
  25 February 2013

  Multe dintre lucrurile propagate cu insistenta de catre predicatorii islamului extremist pot fi vazute ca amuzante, daca nu ar fi si tragic de monstruoase. Am aici in vedere in mod deosebit faimosul hadit (citat din spusele Profetului) „al pietrelor si copacilor”.
  Din capul locului vreau sa spun ca haditul in cauza completeaza perfect faptele mentionate in articol si este folosit in aceeasi masura, daca nu si mai mare ca instrument de pregatire s mobilizare a musulmanilor pentru lupta finala de lichidare a evreilor.
  Haditul, relatat de apostolii lui Mohamed profetul, zice cam asa, scurt si elocvent:

  Ziua de pe Urma (n.t. e vorba de venirea lui Mesia musulman) va veni numai daca musulmanii vor lupta impotriva evreilor si-i vor ucide, pana cand evreii de vor ascunde in spatele unei stanci sau unui copac, care vor grai: Musulmanule, servitor al lui Allah, in spatele meu se ascunde un evreu, vino si ucide-l…

  Aceasta bestialitate este afirmata si reafirmata fara sfarsit, pana si copiilor mici li se impuie capul cu ea.

  Iata in continuare o scurta si „docta” dezbatere pe aceasta tema la in canal TV din Arabia Saudita, dupa care orice comentariu devine inutil.
  Delectati-va:

  http://www.youtube.com/watch?v=ng4_VuxGVY4

 4. Liv St Omer
  25 February 2013

  Boys’n’girls, tipul asta should be seen here more often…..iar engleza superba pe care o vorbeste (il face de rusine pe amicul meu Steve care se plangea ca „nowadays you cannot hear one cockney accent in London anymore”) ar fi doar cel mai marunt dintre motive….
  http://www.youtube.com/watch?v=RnLTHHpKl60

 5. Silvapro
  25 February 2013

  @Liv St. Omer
  Ha, ha, I liked it: „In Soundi Arabia there is one king and milions of queens„.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi