În 20 aprilie 2021 a decedat la București Elsa (Nina) Anca-Bărbuș, personalitate reprezentativă a României creștine și civilizate care a știut să reziste tuturor vicisitudinilor, persecuților și torturilor fizice și psihice. Având un profund respect pentru valori, inoculat prin educația primită în familie, nu s-a abătut nici un moment de la morala creștină, nu a făcut nici o concesie, nici un pas greșit.
Ea este fiica avocatului Victor Anca, un apropiat al lui Iuliu Maniu, care descinde dintr-o veche familie de preoți transilvăneni și care, angajat în lupta anticomunistă și împotriva ocupantului sovietic, va cunoaște timp de 15 ani temnițele comuniste și domiciliile obligatorii. Nu este deci de mirare că Nina Anca s-a căsătorit în 1964 cu Ioan Bărbuș, fost președinte al Tineretului Universitar Național Țărănist, cu care era logodită înainte ca acesta să fie arestat în 1947 și să petreaca 17 ani în pușcării.
Pe Victor Anca l-am cunoscut, într-un fel, de mic copil, se vorbea adesea de el în familie, era bun prieten cu avocatul Dumitru Hertia, fratele mamei mele, și procesul din 1949 de la București, în care Victor Anca a fost condamnat, era strâns legat de cel de la Brașov, în care a fost condamnat tatăl meu.
Am avut onoarea s-o cunosc personal pe Nina Anca-Bărbuș înca din 1979, când îi adusesem de la Paris o scrisoare de la Cicerone Ioanițoiu, cunoscutul luptător anticomunist, prieten apropiat al lui Ioan Bărbuș. Am cunoscut-o mai bine după evenimentele din decembrie 1989, când se angajase cu energie și hotărâre în lupta pentru revenirea în viața politică a PNȚCD. Toată familia Bărbuș era prezentă, atât soțul, Ioan Bărbuș, cât și cele doua fiice, Anca și Mihaela.
Forța de caracter a Ninei Anca-Bărbuș, felul în care a știut să transmită generației copiilor valorile pe care își construise viața și pe care le susținea și promova cu competență și dăruire, m-au impresionat profund.
Când întâlnești un astfel de om, nu-l poți uita niciodată. Îi pastrez o amintire plină de admirație și duioșie, căci nu era numai o personalitate puternică și cultivată, era și un om sensibil și de o profundă generozitate.
Cele mai sincere condoleanțe familiei.
Dumnezeu s-o odihnească în Împărăția Sa!
Alexandru Herlea
Alexandru Herlea este inginer, profesor universitar român și francez, membru al PNȚ în exil înainte de 1989, ministru al Integrării Europene între 1996-1999 (în mandatul lui România a deschis negocierile de aderare la UE), ambasador și șef al Misiunii României pe lângă UE între 2000-2001 și fost vicepreședinte al Internaționalei Creștin Democrate.
Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.