FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Papahagi: Iubitorii de sovietici

Există în România indivizi care se pretind politologi și istorici, dar nu înțeleg nimic din totalitarism sau din al doilea război mondial. Nu știu dacă sunt imbecili, ticăloși sau amândouă.

1. URSS a fost stat co-agresor și co-declanșator al războiului. Stalin a făcut pact cu Hitler în 23.08.1939. Peste doar o săptămână (1.09.1939), Hitler, acoperit pe Est de pactul cu URSS, invada Polonia și declanșa războiul mondial. Stalin invada aceeași Polonie peste 2 săptămâni, mai exact în 17.09.1939.
2. În 23 aug. 1939, l’Humanité și alte ziare comuniste îi lăudau pe făuritorii păcii, Hitler și Stalin, și somau Franța și Anglia să le urmeze exemplul (vezi imagine). Comuniștii au devenit antihitleriști când a permis-o celălalt călău, Stalin. Cele două totalitarisme trebuie privite ca doi bandiți care se încaieră după o tâlhărie. Nu există buni și răi aici: nazismul și comunismul au fost două regimuri totalitare criminale (comunismul încă este). Ele trebuie condamnate cu aceeași vehemență și împiedicate să învie.
3. Față de România, URSS a fost stat agresor. În 28 iunie 1940, România era somată de URSS să predea Basarabia și Bucovina de Nord în patru zile, ceea ce s-a întâmplat. Armata română a trecut Prutul (adică a recucerit teritorii pierdute) în noaptea de 21/22 iunie 1941. E adevărat, nu s-a oprit la Nistru, ci a continuat: nu voi spune, à la guerre comme à la guerre, ci îi las pe istorici să dezbată.

Văd însă că iubitorii de sovietici numesc acțiunea românească, care răspundea unei agresiuni, “invazie”, iar pe cea sovietică – eliberare. Conform acestei logici de copilași tâmpiței, URSS e eliberatoare, deși: 1. ocupase Polonia din 1939: ce a eliberat atunci?; 2. ocupase Basarabia și N Bucovinei în 1940: ce elibera?; 3. nu s-a oprit la granițele ei, ci a ocupat toată Europa de Est până în 1989, iar ca dovadă că nu a eliberat nimic (cum să elibereze un imperiu totalitar ceva?), a revenit de două ori cu tancurile peste “eliberați”, ca să-și mențină influența și regimul ilegitim și criminal comunist: în 1956 la Budapesta și în 1968 la Praga. Ce mai elibera URSS la Budapesta și Praga în 1956 și 1968?

Dacă România e invadatoare când avansase în teritoriul unui stat totalitar și agresor, cum poate fi URSS eliberatoare când avansa în teritoriile atâtor state europene, le controla 45 de ani, le impunea un regim totalitar, și le reinvada militar când încercau să se elibereze?
Cât să fii de ticălos sau de idiot ca să susții, în România lui 2021, propaganda lui Stalin din 1939-45 și a lui Putin de azi?

Adrian Papahagi

SURSA   FB

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Un comentariu

  1. Dan
    19 mai 2021

    Sunt oameni si oameni ca peste tot… sau orice padure are uscaturile ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian