FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Programul politic al Alianței România Dreaptă

Cuprins
I. NECESITATEA SI TEMEIUL ALIANTEI ROMANIA DREAPTA
II. PRIORITATILE ALIANTEI ROMANIA DREAPTA
III. PRINCIPIILE DE GUVERNARE ALE ALIANTEI ROMANIA DREAPTA
IV. OBIECTIVELE GUVERNARII ALIANTEI ROMANIA DREAPTA

I. Necesitatea si temeiul Aliantei Romania Dreapta

Romania traverseaza, sub guvernarea fortelor de stanga, cea mai profunda criza politica si institutionala de dupa 1989. Actiunile iresponsabile ale stangii au zdruncinat democratia, au lovit in institutiile statului de drept, au izolat Romania de familia democratiilor lumii si au pus in pericol dezvoltarea economica. Sub domnia stangii, discursul urii si propaganda minciunii au devenit politica de stat. Aceasta stare de fapt trebuie sa inceteze.

Indreptarea Romaniei e in puterea fiecarui roman. Alianta Romania Dreapta este expresia politica a romanilor care vor sa-si indrepte si sa-si intareasca tara.

Alianta Romania Dreapta s-a nascut pentru a crea conditiile politice in care potentialul societatii romanesti poate fi fructificat pe deplin. Alianta Romania Dreapta s-a nascut din datoria pe care politicienii dreptei o au fata de romanii dezamagiti de politica si politicieni. Alianta Romania Dreapta va face politica fara a repeta politica pe care romanii o deplang.

Alianta Romania Dreapta va marca punctul in care politica romaneasca se desparte de trecut si devine calea de acces a societatii spre viitor. Vremea iluziilor politice a trecut. Cu Alianta Romania Dreapta, tara noastra va trece de la politica promisiunilor mincinoase ale stangii la politica raspunderii directe. Alianta Romania Dreapta va consolida pozitia tarii noastre in Europa si va da cetatenilor romani sansa de a trai intr-o tara pe care o dezvolta ei insisi. Alianta Romania Dreapta este alianta tuturor romanilor care inteleg prin patriotism sansa de a moderniza, de a produce si de a fi judecati dupa merit.

Liantul Aliantei Romania Dreapta este credinta in valorile ideologice ale dreptei politice, respectul pentru lege si increderea in viitorul european al societatii romanesti.

Obiectivele noastre comune sunt consolidarea democratiei, continuarea modernizarii statului si asigurarea bunastarii cetatenilor Romaniei. Credem in institutia meritului personal si al comportamentului moral, in institutia statului de drept care creeaza conditii si asigura garantii si sanse egale pentru fiecare cetatean.

II. Prioritatile Aliantei Romania Dreapta

1. Recastigarea increderii populatiei si a Europei in democratia si statul de drept din Romania

In perioada iunie-august 2012 Romania s-a confruntat cu un puternic conflict politic, initiat de guvernul USL, care a condus la decredibilizarea democratiei si a statului de drept, atat pentru cetatenii romani, cat si pentru institutiile europene si marile state democratice ale lumii.

Este imperativ necesar ca prestigiul si certitudinea democratica a tarii sa fie urgent restabilite si reconsolidate. De aceasta reparatie va depinde locul si rolul Romaniei in concertul politic european si international, atractivitatea si competitivitatea economiei nationale pentru investitii straine, precum si costurile de creditare ale Guvernului, municipalitatilor si companiilor.

Alianta Romania Dreapta isi asuma drept prioritar acest demers si responsabilitatea demararii tuturor masurilor care trebuie luate pentru realizarea acestei reconstructii.

2. Scoaterea Romaniei din criza si plasarea ei pe un trend sustenabil de crestere economica competitiva

Criza politica din anul 2012 s-a suprapus peste criza financiara si economica, provenita din mediul economic international la sfarsitul anului 2008 si continuata pana astazi. Alianta Romania Dreapta isi propune sa puna capat efectelor crizei si sa plaseze economia nationala pe un trend de crestere, de natura sustenabila in actualul context economic european si mondial.

Toate masurile ce vor fi promovate vor avea in vedere mentinerea stabilitatii macroeconomice si continuarea procesului de consolidare fiscala pe termen mediu si lung.

• Iesirea din criza trebuie sa se faca prin cresterea semnificativa a numarului de locuri de munca.
• Reducerea impozitului pe venitul personal si profitul corporativ (cota unica), precum si reducerea poverii fiscale asupra angajatorului, prin reducerea ratei contributiilor sociale sunt masuri de natura a incuraja si stimula mediul privat de afaceri.
• Cresterea salariului minim pe economie reprezinta de asemenea, o masura ce va fi aplicata in perioada guvernarii 2013-2016. Numai o economie competitiva poate asigura pe termen lung un standard de viata mai bun pentru cetatenii sai.

Politica promovata de Alianta Romania Dreapta este menita sa aduca mai multa valoare adaugata in economie, ceea ce va conduce la dezvoltarea societatii in ansamblul ei si la imbunatatirea calitatii vietii.
Din aceasta perspectiva, Alianta Romania Dreapta are in vedere:
• Eliminarea blocajelor majore din calea competitivitatii si prin dezvoltarea unei strategii integrate si transparente de valorificare a factorilor ce au impact asupra capacitatii firmelor din Romania de a concura pe piata interna unica si pe pietele internationale.
• Diminuarea rolului statului in economie prin simplificarea legislatiei, diminuarea birocratiei si a poverii fiscale, eficientizarea si transparentizarea cheltuirii banilor publici, precum si continuarea procesului de simplificare a fiscalitatii si a parafiscalitatii.
• Promovarea unui management public bazat pe rezultate si performanta, precum si accentuarea reformelor structurale pro-competitive.
• Abordarea integrata si coordonata a politicilor publice, luand in calcul nu doar efectele economico-sociale directe, dar si pe cele secundare si a celor pe termen lung.
• Sustinerea companiilor romanesti pentru a deveni competitive la nivel global, fara a distorsiona conditiile concurentiale intre agentii economici romani si straini si fara a incalca regulile pietei interne unice.
• Intarirea si consolidarea parteneriatului Guvernului cu organizatiile societatii civile, organizatiile profesionale si sindicale.
Principalele directii de actiune
• Asigurarea unui mediu reglementator sanatos, predictibil, care sa permita anticiparea si planificarea activitatilor agentilor economici;
• Eliminarea distorsiunilor competitive induse de politica fiscala, care prin taxe si subventii favorizeaza adeseori activitati economice nerentabile sau speculative, in defavoarea investitiilor productive.
• Coordonarea politicilor orizontale legate de infrastructura, de mediul de afaceri, de calificarea fortei de munca, de cercetare si dezvoltare, de diminuare a poverii administrative, de crestere a eficientei energetice etc. care sa atraga investitii bazate pe valoare adaugata ridicata.
• Construirea unui nou sistem de sustinere a start-up-urilor, indeosebi a celor provenind din cercetarea universitara, corelat cu elaborarea legislatiei necesare stimularii investitorilor privati in domeniul cercetarii si a persoanelor fizice inovative.
• Sustinerea financiara publica a asistentei tehnice necesare micilor producatori care doresc sa coopereze cu cercetatorii pentru a-si imbunatati tehnologiile de produs sau de proces, cu scopul facilitarii accesului la pietele internationale.
• Stimularea spiritului antreprenorial si al asumarii riscului inovarii, al implementarii de noi tehnologii, al noutatii ca sursa majora de dezvoltare economica.
• Construirea sistemului de declarare si sustinere financiara din partea statului a „polilor de competitivitate”.
• Dezvoltarea capacitatii competitive a sectorului IMM-urilor si incurajarea capitalului autohton.
• Trecerea de la un proces de privatizare cantitativ la un proces de privatizare calitativ, care sa asigure si sa garanteze performanta economica a companiilor supuse privatizarii.
• Monitorizarea si eficientizarea alocarilor de fonduri europene disponibile pentru promovarea competitivitatii.
• Garantarea drepturilor de proprietate si a relatiilor contractuale, combaterea coruptiei si reforma justitiei isi vor dinamiza rolul pro-competitivitate si vor consolida mediul de afaceri.
• Avantajele competitive create vor fi in stransa legatura cu securitatea mediului, a energiei si securitatii alimentare, proiectandu-le forta in viitor.

3. Reconstructia institutionala a Statului Roman. O noua Constitutie, o noua Romanie

Alianta Romania Dreapta propune cetatenilor Romaniei un set de reforme politice de natura sa continue modernizarea statului roman si sa consolideze statul de drept.

Programul de modernizare a sistemului judicar trebuie privit in contextul mai larg al programului Aliantei Romania Dreapta, pentru reconstructia institutionala a Statului Roman.

O noua Constitutie, o noua Romanie este sintagma definitorie pentru aceasta reconstructie institutionala.

Institutiile sistemului judiciar s-au consolidat si au progresat Tn ultimii ani, cu rezultate vizibile, in special in ceea ce priveste dobandirea unei independente reale in raport cu politicul si in combaterea marii coruptii prin anchete independente si condamnari.

Aceasta este o realitate care se datoreaza reformelor initiate de Partidul Democrat Tn 2005 si continuate de PDL in perioada 2009-2012.

Rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare au evidentiat progresele Directiei Nationale Anticoruptie, Parchetului General, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Agentiei Nationale de Integritate si ale Consiliului Superior al Magistraturii.

Cu toate acestea, exista inca riscul ca lupta impotriva coruptiei si independenta justitiei sa fie compromise de politicienii care folosesc parghii institutionale si legale pentru protectia juridica a demnitarilor, de catre cei care folosesc puterea politica in mod discretionar pentru avantajul propriu si al prietenilor politici.

Romania trebuie sa demonstreze ca este pregatita pentru ridicarea Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), instituit de Uniunea Europeana la momentul aderarii. Acest instrument de cooperare cu Uniunea Europeana trebuie folosit pentru modernizarea justitiei, consolidarea independentei, eficientei si responsabilitatii acesteia, combaterea fraudei, a marii coruptii si a coruptiei politice la nivel local. Alianta Romania Dreapta propune masuri esentiale pentru continuarea modernizarii sistemului judiciar si pentru combaterea coruptiei, intre care:

Modificare in materie constitutionala
• Eliminarea oricaror imunitati pentru membrii Guvernului in legatura cu infractiunile comise de catre acestia in exercitiul functiei si angajarea raspunderii penale potrivit dreptului comun.

Modificari in materia organizarii judiciare
• Instituirea raspunderii patrimoniale a statului, independent de raspunderea magistratilor, pentru cazurile de functionare defectuoasa a serviciului public al justitiei, respectiv:
• pentru prejudiciile suferite de justitiabili ca urmare a exercitarii necorespunzatoare a atributiilor de serviciu de catre magistrati;
• pentru lungimea procedurilor judiciare prelungite dincolo de un termen rezonabil.
• Solutii pentru asigurarea numarului suficient de sali pentru judecatori astfel incat acestia sa poata judeca procesele de la o zi la alta, sporind astfel calitatea actului de justitie si scurtare drastica a procedurii.
• Finalizarea sistemului informatic si constituirea unei baze de date nationale, in care sa fie introduse toate hotararile judecatoresti in integralitate.
• Informatizarea dosarului cauzei: toate actele din dosare vor fi scanate si puse la dispozitia partilor in format electronic.
Crearea unui call center sau a unui punct de contact cu acces pentru Ministerul Justitiei, Ministerul Public si CSM, la care justitiabilii sa poata semnala, in timp util, deficiente in procesul de aplicare a legii sau comportamente ori atitudini defectuoase ale magistratilor in procesul de aplicare a legii.

Modificari in materie de anticoruptie in sistemul judiciar
• Infiintarea, in cadrul DNA, de birouri specializate care sa se ocupe exclusiv de descoperirea si cercetarea fraudelor cu fonduri UE ori in zona achizitiilor publice sau a oricaror contracte cu statul.
• Infiintarea de instante specializate care sa judece exclusiv cauzele de coruptie si criminalitate economico-financiara (spalare de bani, evaziune fiscala, frauda cu fonduri UE, achizitii publice)

Masuri in materie de reguli de procedura
Introducerea unor regului de procedura astfel incat:
• Procesele sa fie scurtate.
• Sa fie regandita institutia prescriptiei raspunderii penale, astfel incat sa nu se mai incheie procesele fara solutionarea fondului cauzei din cauza implinirii termenului de prescriptie.
• Sa fie eliminata posibilitatea judecatorilor de a restitui dosarele fara a da solutii de fond.
• Sa fie eliminata plimbarea dosarelor intre diverse parchete ori instante de judecata.
• Modificarea Codului Penal pentru a elimina posibilitatea suspendarii executarii pedepselor aplicate pentru infractiuni de coruptie.

Consolidarea regimului democratic – clarificarea relatiilor intre institutiile statului de drept

Criza prin care au trecut institutiile statului in timpul evenimentelor politice din aceasta vara a aratat ca acestea sunt solide si nu pot fi anihilate in totalitate. Este nevoie in continuare de o consolidare a institutiilor prin depolitizarea lor si prin trasarea de reguli clare care sa se refere la functionarea lor.

ARD considera ca este nevoie de o noua Constitutie, agreata cu toate fortele politice din noul Parlament. O revizuire a actualei Constitutii nu ar acoperi in totalitate deficientele celei aflata in vigoare. O noua Constitutie trebuie sa mearga in directia consolidarii regimului semi-prezidential, clarificand toate aspectele care tin de relatia dintre cele doua ramuri ale executivului.

Pentru a nu mai ajunge in situatia de a recurge intotdeauna la Curtea Constitutionala, conflictelor institutionale dintre presedinte si primul-ministru ar trebui sa le fie indicate si oferite in chip direct solutii de ordin constitutional, clare si precise.

O noua Constitutie trebuie sa ofere garantii ferme privind independenta justitiei si sa mareasca numarul de locuri alocat societatii civile in CSM.

Reorganizarea administrativ-teritoriala
ARD considera ca organizarea administrativa actuala a Romaniei, care dateaza din 1968, este depasita si nu mai corespunde realitatilor economice. Pentru a participa la dezbaterea din interiorul UE privind urmatorul exercitiu financiar, este nevoie de constituirea cat mai rapida a regiunilor, unitati administrativ-teritoriale cu personalitate juridica.

Regiunea nu trebuie sa se adauge judetului, ci sa-l inlocuiasca. In loc de 42 de judete, Romania trebuie sa aiba un numar restrans de regiuni. Aparitia unui nivel suplimentar de administrate, cu pastrarea celorlalte, ar spori birocratia, in defavoarea intereselor cetateanului.

Organizarea relatiilor dintre regiuni, orase si comune trebuie sa aiba la baza principiul subsidiaritatii. Regiunea nu va avea decat acele competente care pot fi exercitate mai usor decat la nivel local.

Multe dintre unitatile administrativ-teritoriale sunt in stare de faliment din cauza unor politici defectuoase sau dorintei de a crea o identitate locala care nu mai exista. Suntem in favoarea pastrarii traditiei la nivel local, fiecare comunitate avand dreptul de a se auto-administra in limitele constitutionale, dar, pe de alta parte, acele unitati care nu au suficiente resurse pentru a functiona vor trebui sa dispara in urma unei analize atente.

Alianta Romania Dreapta este in favoarea intaririi democratiei la nivel local, prin stimularea organizarii unor referendumuri care au ca obiect probleme ce pot fi rezolvate mai bine la nivelul comunitatii locale.

4. Reforma Invatamantului pentru Noua Educatie, Noua Formare Profesionala, Noua Cercetare

Asa cum arata scoala astazi, asa va arata societatea viitorului.

Reconstructia si modernizarea sistemelor de educatie si formare profesionala, anticipand, pe cat posibil, societatea viitorului vor reprezenta principalele masuri sustinute de Aliantei Romania Dreapta.

Exista o constanta la care trebuie sa raspunda aceste sisteme sa asigure forta de munca necesara unei dezvoltari economice sustenabile, competitive, atractive, capabile sa se integreze intr-o lume globalizata.

Reformele incepute, care raspund in mare masura acestor cerinte, trebuie continuate si completate cu noi valente si oportunitati:
• Realizarea unui nou curriculum, adecvat contextului social-economic-politic si globalizarii pietelor, reprezinta o sarcina prioritara, avand in vedere intarzierea nepermis de mare din acest domeniu al arhitecturii scolare.
• Este esentiala schimbarea paradigmei conform careia „educatia este locul in care nimeni nu da socoteala pentru nimic”, prin introducerea masurarii „progresului scolar” al elevilor, cu ajutorul aplicatiilor informatice. Progresul scolar trebuie sa stea la baza finantarii, evaluarii, salarizarii, avansarii in cariera a profesorilor, managerilor, inspectorilor.
• Refacerea structurii pietei muncii cu meseriasii si specialistii de care mediul de afaceri are nevoie, prin relansarea rapida a scolii profesionale, completata cu o ruta liceala profesionala, in parteneriat cu agentii economici. Fara o piata a muncii care sa raspunda cerintelor angajatorilor nu putem spera la o dezvoltare economica echilibrata si sustenabila.
• Introducerea salarizarii in conformitate cu performanta si rezultatele muncii in sistemul bugetar, in particular in educatie si alocarilor bugetare globale care sa permita aplicare principiului sanatos din mediul privat: „mai multa munca eficienta, salarii mai mari”.
• Reducerea interventiei statului ca intermediar financiar dintre furnizorii si beneficiarii sistemelor de educatie si punerea lor in contact direct. Functia de solidaritate sociala va fi asigurata punctual de catre stat, prin vouchere (cupoane) cu destinatie speciala, Tndreptate doar spre acei tineri care au nevoie de ele.
• Introducerea evaluarii periodice a calitatii serviciilor educationale de catre agentii si persoane private, autohtone sau international, pe baze contractuale; ARACIS si ARACIP raman doar cu atributul autorizarii provizorii si acreditarii.
• Extinderea descentralizarii si subsidiaritatii, astfel incat comunitatile locale sa decida asupra scolii pe care si-o doresc, pe care o merita si in care investesc.

Alianta Romania Dreapta va actiona in directia dezvoltarii unui invatamant care sa combine instructia cu educatia, specializarea cu formarea orizontului cultural interdisciplinar, dezvoltarea intelectuala cu formarea morala.

5. Modernizarea economiei si a societatii romanesti

Alianta Romania Dreapta va incepe elaborarea imediat dupa preluarea guvernarii, a Strategiei Nationale de Modernizare si Integrare Europeana a Romaniei 2013-2020.

Romania nu dispune, in acest moment, de o strategie nationala post-aderare asumata de fortele politice, ci doar de o suma intreaga de strategii sectoriale sau de strategii care sunt obligatorii in raport cu Uniunea Europeana, dar care nu se integreaza intr-o viziune coerenta si consistenta privind viitorul Romaniei.

Structura economica, institutional si sociala a tarii trebuie modernizata si eficientizata, atat din perspectiva economica, cat si dintr-o perspectiva morala.

Modernizarea economiei si a societatii romanesti, la orizontul anului 2020, este o conditie sine qua non pentru ca Romania sa se plaseze pe un loc meritat in Uniunea Europeana si in lume si sa inceteze a mai fi un permanent punct de referinta pentru clasamentele internationale cele mai nefavorabile. La orizontul anilor 2020 Romania trebuie sa intre in randul tarilor dezvoltate unde deja se afla state ca Polonia sau Ungaria.

6. Constructia unui mediu rural modern bazat pe o agricultura integrata si organica

Dezvoltarea rurala a Romaniei a fost abandonata in perioada post-decembrista. Imensele posibilitati de crestere economica ale agriculturii si ale mediului rural trebuie sa fie reevaluate si repuse in valoare, atat prin investitii adecvate, cat si prin elaborarea sau actualizarea strategiilor de dezvoltare rurala integrata.
• Dezvoltarea rurala va constitui conceptul integrator care va atrage dupa sine si dezvoltarea agriculturii asa incat productia de produse agricole primare sa fie continuata cu procese de prelucrare secundara a acestora.
• Sectorul agroalimentar trebuie sa ajunga exportator net de produse agricole prelucrate.
• Stimularea dezvoltarii industriei de prelucrare a produselor agricole primare si refacerea, cu bani publici sau pe baza parteneriatului public-privat, a sistemului national de irigatii constituie obiective esentiale ale Aliantei Romania Dreapta pentru perioada 2013-2020.

7. Eficientizarea procesului de integrare europeana a Romaniei, prin corelarea interesului national cu interesul comunitar

Dupa sase ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania nu are capacitatea institutionala de a beneficia de efectul de sinergie specific sistemelor economice integrate.
• Alianta Romania Dreapta va actiona pentru ca Romania sa beneficieze de calitatea sa de membru al Uniunii Europene, de cresterea valorii adaugate, in baza principiului solidaritatii care functioneaza in cadrul Uniunii Europene.
• In viziunea Aliantei Romania Dreapta, construirea si adancirea integrarii in Uniunea Europeana implica si nu exclude corelarea interesului national cu interesul comunitar.
• Promovarea interesului national cu interesul comunitar va constitui un imperativ al Aliantei Romania Dreapta.

8. Reforme graduale, dar profunde, pentru un sistem de sanatate accesibil si eficient

Sistemul public de sanatate a fost prea putin restructurat in ultimii 20 de ani, astfel incat sa asigure servicii medicale de calitate si accesibile populatiei
• Imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, cresterea sperantei de viata prin imbunatatirea calitatii si sigurantei actului medical si apropierea de indicatorii de sanatate si demografici ai statelor europene reprezinta scopul final al reformelor pe care Alianta Romania Dreapta le propune in acest domeniu.
• In acest sens, sistemul public de sanatate are nevoie de reforme graduale, dar profunde.
• Sistemul public de sanatate are nevoie de sporirea calitatii managementului la nivel central si local, dar si de resurse financiare publice si private redistribuite si cheltuite pe principii similare cu cele aplicate fondurilor europene nerambursabile.
• Alianta Romania Dreapta are in vedere regandirea si redimensionarea programelor nationale de sanatate care inghit fonduri enorme, fara sa furnizeze servicii medicale pe masura si care reprezinta o sursa importanta de risipa.
• Cresterea finantarii in Sanatate va fi anticipata prin masuri de management financiar de sistem si prin masuri care sa previna coruptia si risipa.

Principalele obiective ale politicilor publice in domeniul sanatatii sunt:
• realizarea efectiva a accesului egal al cetatenilor la serviciile de sanatate;
• dezvoltarea sistemului de urgenta prin componentele sale SMURD, ambulanta, UPU;
• dezvoltarea asistentei sanitare in mediul rural si educatia pentru sanatate;
• realizarea reformei pietei de asigurari de sanatate si definirea pachetului de servicii medicale acoperit de asigurarea de sanatate;
• redimensionarea obiectiva si neutra a programelor nationale de sanatate tinand cont de indicii de morbiditate si de mortalitate ai principalelor boli si finantarea lor integrala de la bugetul de stat;
• cresterea veniturilor salariale ale personalulul sanitar din sistemul public, in functie de pregatirea profesionala, competente, calitatea si eficienta muncii prestate;
• informatizarea sistemului sanitar si crearea unei baze de date unice pentru toate institutiile publice.

9. Reforma administratiei publice

In ultimii ani au fost facuti pasi important in directia descentralizarii administratiei publice. A fost realizat cadrul legislativ al descentralizarii si implementarea efectiva a masurilor ce decurg din acesta.
• Pentru Alianta Romania Dreapta, consolidarea descentralizarii administratiei publice este o prioritate, fiind o componenta esentiala a procesului de reforma si de modernizare a statului.
• Administratia publica moderna este organizata si functioneaza pe baza principiului subsidiaritatii: decizia publica trebuie localizata institutional acolo unde efectul sau este maxim, pentru a furniza servicii publice mai eficiente, corelate in primul rand cu cerintele cetatenilor.
Niciun sistem centralizat nu poate raspunde unei varietati infinite de nevoi ale comunitatilor locale la fel de bine ca autoritatile locale alese si responsabile in fata acestora.
• In materie de guvernare, cetateanul are prioritate in fata comunitatii locale, iar comunitatea locala in fata statului. In acelasi timp, principiul subsidiaritatii cere statului si comunitatilor mai dezvoltate sa intervina de fiecare data cand constrangerile conjuncturale depasesc posibilitatile comunitatilor defavorizate sau ale cetatenilor cu probleme.
• Recesiunea economica, prin scaderea veniturilor si prin masurile impuse de reducere a cheltuielilor curente, a afectat administratis locale.
• Odata realizat cadrul legal pentru asigurarea si mentinerea disciplinei fiscal-bugetare, a transparentei si sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice, actiunea Guvernului trebuie sa se indrepte spre acordarea catre administrative publice locale de noi drepturi si spre asigurarea de oportunitati de finantare si autofinantare.
• Printre drepturile cele mai importante ale administratiei publice se numara acela de a organiza politica de personal in conditiile respectarii normativelor in vigoare si dreptul de a hotara politica de impozitare in functie de posibilitatile si exigentele comunitatilor locale.
• De asemenea, autoritatile locale trebuie sa aiba dreptul de a percepe taxe pentru utilizarea domeniului public al unitatilor administrativ-teritoriale de la operatorii serviciilor de utilitati publice (infrastructura de distributie a energiei electrice, a gazelor naturale, a serviciilor de telefonie etc.).
• Autoritatile locale trebuie sa faca eforturi permanente pentru a imbunatati accesul cetatenilor la serviciile publice locale si pentru respectarea standardelor de calitate ale serviciilor.
• Alianta Romania Dreapta va actiona in directia generalizarii utilizarii tehnologiei informatiei si comunicatiilor, inclusiv in relatia cu cetatenii, pentru a simplifica procedurile administrative, accesul la informatiile de interes public si mai ales pentru a reduce coruptia din sistem.
• Principiile competentei si eficientei vor fi cele promovate de Alianta Romania Dreapta si vor fi avute in vedere in procesul de reforma a administratiei. O administrate competenta este o administrate eficienta.
• Profesionalizarea administratiei publice este un obiectiv esential pentru Romania urmatorilor ani. Din aceasta perspectiva, selectia personalului pe baza criteriilor de competenta, performanta, onestitate si moralitate si nu pe criterii politice este vita la in procesul de modernizare a administratiei publice.
• Depolitizarea functiei publice.

10. Siguranta cetateanului

Un scop primordial al institutiilor statului este protejarea cetateanului de orice abuz. Statul trebuie sa asigure fiecarui cetatean un mediu de securitate, in care libertatea si justitia sunt garantate.
• Obiectivele prioritare ale Aliantei Romania Dreapta sunt: cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni, combaterea infractionalitatii, a terorismului si criminalitatii transfrontaliere, combaterea traficului si consumului de droguri, consolidarea autoritatii structurilor de aplicare a legii si cresterea increderii cetatenilor in acestea.
• De asemenea, este nevoie de eforturi suplimentare pentru protectia persoanelor celor mai vulnerabile, a femeilor si copiilor victime ale violentei, a persoanelor dependente, protectia datelor cu caracter personal, precum si protejarea cetatenilor romani din stainatate.
• Alianta Romania Dreapta sustine dezvoltarea unui sistem integrat de ordine publica care sa permita valorificarea unitara a capabilitatilor institutional, promovarea si implementarea de standarde operationale, ocupationale si profesionale, precum si prioritizarea actiunilor de ordine publica.
• Aderarea la Spatiul Schengen constituie un obiectiv major al Romaniei.
In plus, in domeniul asigurarii ordinii publice este necesara continuarea procesului de armonizare cu Strategia de securitate interna a Uniunii Europene printr-o abordare conceptuala unitara.

III. Principiile de guvernare ale Aliantei Romania Dreapta

Alianta Romania Dreapta va aplica urmatoarele principii in proiectarea si implementarea actului de guvernare a tarii:
• Guvernarea va fi subordonata promovarii si apararii interesului general al tarii si al cetatenilor ei, prin mijloace democratice si in contextul respectarii statului de drept.
• Scopul principal al guvernarii este cresterea standardului de viata al oamenilor.
• Programul de guvernare detaliaza administrarea generala a tarii pe perioada 2013-2016 si incadreaza intreaga dinamica a societatii romanesti in orizontul de timp 2020 in consonanta cu proiectele similare ale Uniunii Europene.
• Guvernarea se va desfasura in contextul procesului de integrare economica si institutional a Romaniei in Uniunea Europeana.
• Mijlocul general de atingere a obiectivelor guvernarii este cresterea competitivitatii economice si de aceea programul de guvernare are deviza „Romania competitiva”.

IV. Obiectivele guvernarii Aliantei Romania Dreapta

Implinirea idealurilor de libertate, prosperitate si demnitate ale fiecarui cetatean roman si ale intregii societati este ratiunea de a fi si de a actiona a Aliantei Romania Dreapta.
• Obiectivele generale ale politicilor publice sustinute de Alianta Romania Dreapta sunt modernizarea statului si asigurarea bunastarii cetatenilor Romaniei.
• Scopul politicilor publice promovate de Alianta Romania Dreapta este de a crea un cadru legislativ si o administratie publica functionale si performante, orientate spre cetatean si spre dezvoltarea comunitatii din care acesta face parte.

Obiective principale pe termen scurt (2013)
• Realizarea unei cresteri economice sustenabile, care sa permita imbunatatirea calitatii vietii tuturor romanilor.
• Reformarea si modernizarea institutionala a statului roman.
• Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen.
• Realizarea reformei constitutional in vederea punerii in aplicare a rezultatelor referendumului din 2009 privind reforma Parlamentului Romaniei; de asemenea, modificarile constitutionale vor trebui sa imbunatateasca relatiile dintre puterile din stat si sa elimine deficientele constatate pana in prezent in practica politica.
• Intarirea si consolidarea parteneriatului Guvernului cu organizatiile societatii civile, organizatiile profesionale si sindicale.
Obiective principale pe termen mediu (2013-2016)
• Definitivarea procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana (pe plan economic, institutional si politic), inclusiv prin respectarea calendarului de adoptare a monedei unice europene si de realizare a aderarii la Uniunea Economica si Monetara la inceputul anului 2015, prin:
• Indeplinirea criteriilor nominale de convergenta economica din Tratatul de la Maastricht si din Pactul de Crestere si Stabilitate;
• consolidarea economiei reale, sub aspect structural si calitativ.
• Realizarea reformei administrativ-teritoriale in acord cu preferintele colectivitatilor locale, cu capacitatile financiare de care acestea dispun, cu resursele pe care bugetul de stat le poate oferi acestora si cu necesitatea de valorificare a fondurilor puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
• Reforma modului de utilizare a fondurilor publice in scopul reducerii fraudei, risipei si coruptiei in ceea ce priveste alocarea si cheltuirea banilor publici.

Obiective principale pe termen lung (2013-2020)
• Reducerea decalajelor economice si sociale fata de media statelor europene, prin implementarea obiectivelor asumate prin Programul National de Reforme, in concordanta cu Strategia Europa 2020.

Sursa: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/10137437/3/platforma-program-ard-29-sept-2012.pdf

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

1 Comment

  1. georgeta
    2 October 2012

    de la inima la inima vom lupta pt ARD sa ne ajute dumnezeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *