FUNDATIA IOAN BARBUS

Puţină eco-nebunie. Animale superioare omului: azi, delfinii

Update 17.01.2014.
Articolul a fost publicat în 2009. Câțiva ani mai târziu, chiar și în „primitiva” Românie, s-a găsit un progresist imbecil care să ne vorbescă despre delfini ca „persoane non-umane”: Remus Cernea. S-ar zice că simțim bine de unde bate „vântul schimbării”. ????

Remus Cernea vrea ca delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane
Deputatul Remus Cernea propune un proiect de lege prin care delfinii să fie recunoscuţi drept persoane non-umane, iar deţinerea lor în captivitate să fie interzisă, el spunând că oamenii de ştiinţă au stabilit acest lucru în urmă cu patru ani.

Cernea a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că a iniţiat acest proiect de lege bazându-se pe o concluzie a unor oameni de ştiinţă, care acum patru ani au stabilit că delfinii trebuie consideraţi fiinţe non-umane.

„În 2010, un grup de oameni de ştiinţă care au studiat comportamentul delfinilor timp de mulţi ani au ajuns la concluzia că inteligenţa acestora ar trebui să reprezinte o bază pentru care delfinii să fie consideraţi persoane non-umane datorită inteligenţei lor, complexităţii relaţiilor sociale pe care le au şi chiar şi abilităţii de a comunica inclusiv cu noi. Ştiţi bine că au fost cazuri în care delfini au salvat oameni de la înec, asta înseamnă o putere conceptuală foarte mare, înseamnă să înţelegi că o altă fiinţă este în pericol”, a afirmat Remus Cernea.

El a mai spus că deţinerea unui delfin în captivitate reprezintă o formă de cruzime.

„Acum este interzisă vânătoarea şi uciderea lor, dar sunt încă victime ale unor comportamente pe care le avem. Îi ţinem în cuşti, un delfinariu este o cuşcă pentru un delfin, a-i ţine în captivitate este o formă de cruzime şi denotă o lipsă de înţelegere faţă de capacitatea şi gradul de inteligenţă a acestor fiinţe. De aceeea, propun o lege inspirat din acest apel făcut de comunitatea ştiinţifică în 2010 pentru a se acorda delfinilor statul de persoane non-umane”, a explicat deputatul.

Conform acestui proiect de hotărâre, încălcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisă şi se sancţionează cu pedepsele echivalente prevăzute în Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. De asemenea, deţinerea în captivitate a delfinilor va fi interzisă, iar delfinii ţinuţi în captivitate trebuie eliberaţi în cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare a acestei legi, se mai arată în proiect.

Cernea a menţionat că în India a fost luată o asemenea decizie încă de anul trecut, delfinii fiind consideraţi acolo persoane non-umane.

Deputatul a spus că va depune proiectul de lege la începutul sesiunii parlamentare.

—————————————-

Măcar o dată în viaţă trebuie să fi auzit că animalele sunt mai bune decât oamenii. Măcar o dată. În aceste vremuri eco-ilogice şi eco-isterice, e practic imposibil să nu fi fost martor la o asemenea afirmaţie discutabilă, dar ceea ce vă propun spre vizionare depăşeşte cu mult nivelul obișnuit de ecologism.

În acest episod din Penn & Teller: Bullshit! veţi vedea câţiva oameni care susţin că delfinii sunt cel puţin la fel de inteligenţi ca oamenii şi trebuie respectaţi ca popor (!), au puteri tămăduitoare (!) şi te pot ajuta la naştere (!). Privindu-i pe aceşti tembeli, nu veţi putea să nu le daţi dreptate într-o privinţă: animalele chiar sunt mai inteligente decât unii oameni. Aşadar, ce ziceţi de puţină eco-nebunie? ????

Vlad M.

Vlad M.

Un comentariu

  1. Dinny
    9 septembrie 2009

    M-am uitat si eu la primele doua: „Cand ma analizez ma ingrozesc; cand ma compar ma linistesc” :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian