FUNDATIA IOAN BARBUS

„reVIN RUȘII”, un concert cât o amenințare

În numărul din 2-9 octombrie al revistei Cațavencii, condusă de Doru Bușcu și sponsorizată de la bugetul de stat, adică din banii dvs, de duamna Firea prin Primaria Capitalei (vedeti pe prima pagina a site-ului, în partea dreapta, sus), îngrămădită între o mulțime de glume proaste și poante scremute, este strecurată o reclamă la concertul „Corului Gărzii Roșii” din 18 octombrie, de la Sala Palatului din București.

Concert de glorificare a crimelor comunismului și a invaziei sovietice – „ReVin Rusii -The Red Guard Choir” (pagina evenimentului pe Facebook).

Ocazie cu care Bucureștiul s-a umplut de luni de zile cu afișe de propagandă sovietică sponsorizată de Ambasada Rusiei la București:

Concertul este promovat și de o mulțime de reviste, site-uri și ziare, cum ar fi fostul important ziar anticomunist România Liberă, care de când l-a numit pe propagandistul rus Iulian Capsali în funcția de director editorial a virat-o sănătos spre putinofilie. Au servit drept trompete ale propagandei sovietice și sora mai mică a Cațavencilor, Academia Cațavencu, alături de dcnews.ro al lui Bogdan Chirieac, ziarul Bursa, care oferă chiar o reducere de preț, Evenimentul Zilei, Agerpres (agenția de presă finanțată de la buget, aflată sub controlul Parlamentului României) etc.

Printre partenerii oficiali ai evenimentului se află Romania TV, iConcert.ro, Nine O’Clock, Romania libera, Catavencii, Agerpres etc.

Pe 18 octombrie, esența culturii rusești va fi însuflețită de muzicienii ruși în cadrul unui spectacol de gală, ce va avea loc la Sala Palatului din Capitală, începând cu ora 20:00.

… ne anunță comunicatul de presă oficial al concertului organizat cu sprijinul ambasadei Rusiei la București. De „însuflețirea esenței culturii rusești” se va ocupa „Corul Gărzii Roșii”, numit până de curând „Corul Armatei Roșii MVD” și inființat în 1939 de Lavrenti Beria, șeful poliției secrete sovietice sub Stalin, sub denumirea de „Ansamblul NKVD”. Beria este cel care a semnat ordinul de ucidere a aproximativ 15.000 de ofițeri și 10.000 de intelectuali polonezi în pădurea Katin, ceea ce avea să fie cunoscut mai târziu drept masacrul de la Katin. Beria a jucat un rol major în epurările oponenților lui Stalin, coordonând epurările din republicile transcaucaziene din timpul „Marii Epurări” din 1936-1938, când milioane de oameni au fost trimiși în Gulag.

Beria este și cel care a ordonat deportările în Siberia a peste 3.400 de familii, în total peste 22.000 de oameni, din Basarabia.

„Acțiunea sovieticilor se făcea sub pretextul purificării „elementelor duşmănoase” existente pe cuprinsul teritoriilor anexate de URSS de la România în iunie 1940. Pe lângă miile de ţărani – scoşi din case pentru ca, în locul lor, să se mute „eliberatorii sovietici” veniţi din fundul Rusiei -, au mai fost deportate jumătate din cadrele didactice, majoritatea medicilor, sute de agronomi, artişti numai pentru că aveau studii româneşti. Iar o dată cu ei au luat drumul Gulagului toţi elevii și studenții din România”, scrie Petre Bădică.

„reVIN RUȘII”, un nume de o nesimțire groasă, care are darul de a trezi sudori reci celor care își amintesc de comunism. Un concert prin care Moscova batjocorește, în mod oficial, suferința a milioane de români, moartea a 100 de milioane de oameni, glorificând cea mai neagră perioadă din istoria omenirii.

Un concert cât o amenințare cu moartea.

Citiți și „Rușii «ocupă» Palatul” – Titlul trebuie schimbat și afișele retrase, dacă nu, concertul trebuie anulat (Bogdan Oprea)

update

filmare de la concertul din 18 oct:

imagini: agerpres

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Florin C.
    13 October 2018

    Sunt un mare amator de muzică rusească, de la marii clasici ai simfonismului rus la muzica corală și de inspirație folclorică promovată inclusiv de ansambluri precum Corul Armatei Roșii. Mi-aș dori și eu să merg la un concert de-al lor, dar ceea ce m-a oprit să mă duc și la evenimente trecute organizate la noi și mă oprește și acum este fix modul politizat într-un mod atât de odios și iresponsabil în care se face promovarea concertului. Nu vreau să girez cu prezența mea mesajul astfel transmis (fie și în glumă – dar o glumă proastă oricum) către publicul românesc. Prefer să-i mai caut pe Youtube din când în când.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi