Adrian Papahagi: Trebuie să fii extrem de ticălos sau de incult pentru a confunda creștin-democrația și conservatorismul cu fascismul

2

Creștin-democrații și conservatorii sunt tot atât de fasciști ca Luigi Sturzo, fondatorul creștin-democrației italiene, exilat în 1924 la Londra pentru că s-a opus lui Mussolini; tot atât de fasciști precum Konrad Adenauer, eliminat din viața politică, persecutat și arestat în numeroase rânduri de regimul lui Hitler; tot atât de fasciști precum Charles de Gaulle, conducătorul în exil al Franței libere; tot atât de fasciști ca Grigore Gafencu, care s-a străduit să evite alianța României cu puterile Axei, opunându-se totodată comunismului sovietic; în fine, tot atât de fasciști ca Churchill, care a învins fascismul și nazismul.

Fascismul, nazismul și comunismul sunt ideologii moderne neo-păgâne sau atee, deci anticreștine; colectiviste, deci antipersonaliste; progresiste, deci anticonservatoare.

Progresismul actual seamănă în schimb foarte mult cu fascismul și comunismul: e păgân sau ateu, utopic, colectivist și intolerant.

Adrian Papahagi

PRELUAT DIN   Facebook

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

2 COMENTARII

  1. Adrian, prostia n-are leac.Nu poți băga într-un cap pătrat, o idee rotundă cu atât mai puțin un adevăr.Mai ții minte “caritasul”?Socialismul e tot un caritas; promite tot și te lasă în c…l gol.Și de câte ori apare cu altă față, prostimea dă buluc, se frige și așteaptă următoarea ” sesiune”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here