FUNDATIA IOAN BARBUS

Revoluţia islamică în marş, acum Egiptul

Tunisia?
S-a depăşit de mult acest stadiu. Nici de acolo încă nu e clar ce va ieşi.
Suntem de fapt într-o fază avansată a unei revolutii islamice în Orientul Apropiat.
Nu uitaţi nici de Libanul care cade acum repede în mâinile revoluţiei islamice iraniene.
Nu uitaţi nici de Turcia, care evoluează mai de mult cu paşi măsuraţi în aceeaşi direcţie.
Iar piesa principală se joacă acum în Egipt.

Acolo au intrat în joc în ultimele ore şi „Fraţii Musulmani” care se pregătesc pentru „demonstraţii” în stilul lor, după iesirea de la slujbele de vineri din moschei, cu un uriaş potenţial exploziv.

Regimul Mubarak este într-adevar în pericol şi o dată cu el stabilitatea (câtă mai era) a zonei.
MUBARAK RELEASES STATEMENT “I Will Not Allow Escalating Violence”

Citiţi vă rog sursa.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Corneliu

Corneliu

18 comentarii

 1. Corneliu
  29 ianuarie 2011

  Cand redactasem textul, ceeace se petrece acum era abia in stadiu de pregatire.
  In discursul disperat al lui Mubarak, expresia fetzii sale sa spune mai mult decat cuvintele.
  Apelul stupid al americanilor de a lasa masele egiptene sa demonstreze libere nu a aratat decat cumplita si cronica lor miopie ideologica, fixata in modelele euro-americane nevalabile pentru lumea araba. Si mai arata, ceeace e mai tragic, incapacitatea de a invata din erorile trecutului apropiat.
  Sa nu uitam (iarasi sa nu uitam, dar cei care trebuie uita) de falimentul inregistrat in Gaza unde aceeasi administratie americana impreuna cu onorabila E.U. au fortat tinerea de alegeri cu participarea partidului islamist terorist Hamas atunci cand a fost clar ca acesta va invinge pe cale democratica si va instaura primul cvasi-stat terorist din lume.
  La momentul scrierii acestor randuri, numarul confirmat oficial al celor ucisi a ajuns la 74, ziua de azi fiind poate cea decisiva pentru Egiptul cu cele 80 de milioane de locuitori, tara araba cea mai mare si cea mai bine inarmata gratie legaturilor cu SUA.
  Decisiva desigur pentru intreaga zona si nu mai putin pentru pacea lumii.

 2. bugsy
  29 ianuarie 2011

  Corneliu, ai uitat Iordania.

 3. bugsy
  29 ianuarie 2011

  daca tot ai deschis subiectul…..

  Cairo: http://www.ynetnews.com/articl…..77,00.html

  Amman: http://www.ynetnews.com/articl…..47,00.html

  Ce inseamna alegerile democratice in lumea araba?
  Cel mai bun exemplu: Hamas&Gaza!

  (si la Cairo si la Amann “Fratia Musulmana” este in strada!!!)

  La Tel Aviv ingijorarea este fireasca: http://www.ynetnews.com/articl…..85,00.html
  pentru ca
  Israel Security depends on whom lead Eagypt and Jordan

 4. Corneliu
  29 ianuarie 2011

  Update.
  Un zvon absurd pretinde ca in spatele rascoalei din Egipt se afla Statele Unite si ca „demonstrantii” aparent spontani sunt in fond condusi de oameni organizati si cunoscuti de administratia americana.
  Zvonul este intarit de apelul lui Obama catre Mubarak de a trata cu conducatorii rasculatilor (care intre timp inca nu se arata…).
  E intr-adevar absurd si daca ar fi real n-ar face decat sa confirme miopia de care pomeneam.
  Intre timp, tulburarile continua, politistii au disparut practic de pe teren si armata prezenta peste tot inca nu actioneaza in mod activ

 5. Corneliu
  29 ianuarie 2011

  @ # 2 bugsy
  Da, Iordania e o problema in sine, dar deocamdata acolo e relativa liniste.

 6. bugsy
  29 ianuarie 2011

  Tunisia, Egipt, Yemen, Iordania – SUA a pierdut controlul in lumea araba!
  Un oficial american din staff-ul lui Obama a spus, la prima vizita la Tel Aviv, dupa instalarea lui Barack la Casa Alba, israelienilor: „Vom schimba lumea. Nu ne stati in cale!” Se pare ca a avut dreptate – lumea se schimba, dar nu in bine.

 7. calehari
  29 ianuarie 2011

  bugsy@6 . II VOM AJUTA sa schimbe lumea . Nu ne stati in cale ! Acesta este de fapt mesajul care a fost foarte bine inteles de islamisti . Israelul , bastionul lumii civilizate si contemporane in teritoriul stapanit de lumea barbara si anacronica a evului mediu , este acum in mare pericol .

 8. Silvapro
  29 ianuarie 2011

  Tot Obama ii cere lui Mubarak ca in Egipt sa circule internetul si cellularele in numele democratiei si a libertatii de cuvint si comunicatie intre membrii poporului. El doar stie ce inseamna aceasta posibilitate de a comunica – consecinta rezultind in intarirea revoltei si rasturnarea partidului lui Mubarak.
  In discursul lui, Husein Barak tot a tinut-o cu poporul in sus si poporul in jos, adica razvratitii printre care Fratii Musulmani sint si reprezinta intreg poporul.

  Ca in vorba „Apara-ma D-ne de prieteni, ca de dusmani stiu sa ma apar singur”.

 9. emil b.
  29 ianuarie 2011

  Corneliu, zvonul nu e chiar absurd. Ma rog, asta nu inseamna ca protestele din Egipt sunt orchestrate de CIA, dar americanii au tinut legatura si oferit asistenta si pregatire unor persoane din opozitie:

  Egypt protests: America’s secret backing for rebel leaders behind uprising

 10. Silvapro
  29 ianuarie 2011

  Corneliu si Emil B
  Care ar putea fi interesul lui Obama sa cada Mubarak si in locul lui sa se instaleze Muslim Brotherhood care e mai extremist, mai Jihadist etc.? Ce-i trebuie acte teroriste si bataie de cap in plus? Razboaie noi in Orientul Mijlociu, intarirea Iranului si infratirea acestuia cu noi extremisti la putere? Si asa nu pridedeste, chiar daca ar vrea sa combata Islamul in stadiul in care e.

  Doar n-o fi el chiar asa cum il descriu unii ca musulman adevarat. Or fi fost musulmani primul tata al lui si chiar si tatal vitreg, dar totusi parca mai mult l-a crecut mama lui cea crestina si familia ei, s-a educat in America, mai frecventeaza si biserica (chit ca preotul lui care ii e bun prieten, este antisemit). De la astea si pina sa creada in Coran si Jihad mi se pare cale lunga.

 11. Pataphyl (Andrei R.)
  29 ianuarie 2011

  Silvapro

  De la astea si pina sa creada in Coran si Jihad mi se pare cale lunga.

  mama lui cea crestina

  – militantă comunistă convinsă!

  Nu crede în nimic. E un organizator.

 12. emil b.
  29 ianuarie 2011

  Nu cred ca Obama are vreun interes in venirea la putere a Fratiei Musulmane. Sunt aspecte de politica externa stabile, interese strategice, care nu depind de culoarea administratiei americane, Democrat sau Republican. Egiptul este un aliat strategic important al SUA in Orientul Mijlociu. Impreuna cu Iordania, sunt singurele tari arabe care au un tratat de pace cu Israel. Canalul Suez este extrem de important pentru toata lumea, iar un guvern stabil si neislamist este esential pentru netransformarea acestei cai maritime intr-o arma de santaj. Pe de alta parte, interesul major al lui Obama consta in remodelarea spre socialism a Americii si de aceea nu are nevoie de dureri de cap externe care sa-i consume prea mult timp, energie, sau sa-l faca vulnerabil politic in arena interna.

 13. Pataphyl (Andrei R.)
  29 ianuarie 2011

  emil #12

  Aș vrea să fie ceva adevăr aici, dar dacă este cum spui, e pe termen scurt spre foarte scurt. Hussein urăște din rărunchi America, o spune fără voia lui sau a teleprompterului de fiecare dată cînd comite o declarație. Are ceva minte să se abțină temporar, dar taqyia îl încurajează să-și mențină stupefianta aroganță. Să nu uităm că legea minciunii controlate îi unește pe toți leftangiii! De acord că are nevoie de timp (și bani) să tărăgăneze ce mai este de tărăgănat și să distrugă ce mai poate fi distrus. În mod paradoxal, înfrîngerile electorale din noiembrie i-au dat un răgaz important, poate să-și continue o vreme programul exterminator, căci are pretexte noi la îndemînă să continue să facă istorie. Murdară.

 14. emil b.
  29 ianuarie 2011

  Intr-un fel, termenul este chiar cuantificabil: 2012. Acesta este interesul major al lui Obama – al doilea mandat – si cred ca este o grila utila de interpretare, chiar si in politica externa. Obama trebuie sa aibe grija sa nu devina prea vulnerabil la criticile pe politica externa care vor veni dinspre Republicani. Cota lui John Bolton, de exemplu (un posibil contracandidat), ar putea creste semnificativ in cazul in care administratia va fi perceputa ca incapabila, depasita de evenimente, sau fara un plan articulat in gestionarea crizei egiptene… de fapt, se contureaza deja o criza regionala. Ce mi se pare extraordinar este faptul ca similaritatatile dintre administratiile Carter si Obama incep sa devina tot mai pregnante. Nu stim deocamdata cum vor vira evolutiile curente din Egipt si alte tari arabe, dar asemeni lui Carter si Obama este prins in offside si confruntat cu explozii sociale si politice in Orientul Mijlociu, carora le raspunde inadecvat. La fel ca si Carter, a reusit sa puna America pe butuci. Ca si in cazul lui Carter, lovitura de gratie s-ar putea sa vina din Orientul Mijlociu.

 15. Pataphyl (Andrei R.)
  29 ianuarie 2011

  similaritatatile dintre administratiile Carter si Obama incep sa devina tot mai pregnante

  Pregnante adică gravide? ????
  Catastrofa Carter a fost recuperată cu greu, deși Orientul zis-Mijlociu nu dispunea atunci de nuci, nici cingătorile cu dinamită nu erau încă răsplătite cu premii Nobel. Carter era un idiot util, care a încurajat producția de idioți inutili dar votanți, apoi au apărut tot felul de Al Gore la „încălzire”, global coordonată cu sistematici exportatori de democrație originală. ZeroBama e doar o păpușicuță Barbar(ak)bie care se crede salvator universal, un fel de Schwartzenegger (ou de culoare) kenyan cu pretenții de gălbenuș fecundat de idei. Nimic rasist aici, Col. Allen West depune mărturie:

  The Two Realities of President Obama

  Același Allen West care se pronunța clar împotriva extremismului islamic.

  Ca si in cazul lui Carter, lovitura de gratie s-ar putea sa vina din Orientul Mijlociu.

  Sigur că da! Problema e cîte victime vor fi de data asta?

 16. Corneliu
  29 ianuarie 2011

  O noua si interesanta actualizare:
  Hamasisti inarmati au trecut azi granita dintre Gaza si Egipt (care acum e vraiste) pentru a ataca fortele egiptene si a le impinge inapoi. Ei au actionat astfel la ordinul organizatiei „Fratii Musulmani” din Egipt care-i patroneaza, ordin confirmat de conducatorii Hamas din Damasc, cu scopul de a deschide un al doilea front impotriva regimului egiptean.
  Rezulta ca „Fratii Musulmani” sunt mai activi decat se credea in rascoala.
  Teroristii hamas care au trecut in Egipt s-au angajat imediat in lupte cu fortele speciale ale Ministerului egiptean de Interne in zona dintre Rafah si portul El Arish.
  Ieri beduini si palestinieni din aceeasi zona au folosit anarhia de la Cairo pentru a ataca fortele egiptene si sa jefuiasca depozitele de arme ale acestora.
  Mai mult aici.

 17. emil b.
  29 ianuarie 2011

  Stratfor are un comentariu similar:

  The following is a report from a STRATFOR source in Hamas. Hamas, which formed in Gaza as an outgrowth of the Egyptian Muslim Brotherhood (MB), has an interest in exaggerating its role and coordination with the MB in this crisis. The following information has not been confirmed. Nonetheless, there is a great deal of concern building in Israel and the United States in particular over the role of the MB in the demonstrations and whether a political opening will be made for the Islamist organization in Egypt.

  RELATED SPECIAL TOPIC PAGE
  The Egypt Unrest
  The Egyptian police are no longer patrolling the Rafah border crossing into Gaza. Hamas armed men are entering into Egypt and are closely collaborating with the MB. The MB has fully engaged itself in the demonstrations, and they are unsatisfied with the dismissal of the Cabinet. They are insisting on a new Cabinet that does not include members of the ruling National Democratic Party.

  Security forces in plainclothes are engaged in destroying public property in order to give the impression that many protesters represent a public menace. The MB is meanwhile forming people’s committees to protect public property and also to coordinate demonstrators’ activities, including supplying them with food, beverages and first aid.

  Alt aspect interesant tine de anarhia cauzata de jafurile tot mai raspandite la adresa cetatenilor si proprietatii private. Politia a disparut, nu mai asigura protectie, iar populatia incearca sa faca singura fata bandelor de hoti si criminali. Mai multe rapoarte indica faptul ca numerosi delincventi de drept comun au fost eliberati din inchisori, iar unii dintre hoti par a fi de fapt politisti in haine civile. Via BBC live coverage:

  10:58 In Cairo one protester tells Reuters news agency that most of those doing the looting are policemen. „We are protecting the country,” Medhat Shaker says. „We arrested a police officer and group of policemen looting and the majority of looters are policemen, and you can ask the military troops if you do not believe me.”

  12:45 Egyptian state TV broadcasts footage of dozens of prisoners escaping and being recaptured by the army. The prisoners are shown seated on the floor, many of them with their hands tied behind their backs. The newsreader also announces that the army has arrested 450 rioters in different parts of the country. The station also shows footage of confiscated rifles, AK-47 assault rifles, Molotov cocktails, ammunition, and knives, which the announcer says were to be used by „criminals to terrorise the public”.

  13:32 Human Rights Watch says that looting is becoming a real problem in Alexandria. Peter Bouckaert, the organisation’s emergencies director, tells the BBC World Service Newshour programme that some of it was a deliberate attempt by the authorities to frighten people: „Some of [the looters] are criminals who’ve been released from the prisons and we have confirmed reports that some of the looters are actually undercover policemen. So we’re not quite sure how much of this is spontaneous and how much of it is an organised attempt by the government to create instability now.”

 18. Corneliu
  29 ianuarie 2011

  Inca o actualizare.
  Armata egipteana incearca sa respinga pe hamasistii patrunsi in Sinai

  Egyptian reinforcements reached northern Sinai Monday, Jan. 31 to hunt down Hamas gunmen from the Gaza Strip battling Egyptian forces for control of the territory. Two were captured.

  Relatarea este o continuare a #16
  http://www.debka.com/article/20612/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian