FUNDATIA IOAN BARBUS

Revoluţia uslaşă musteşte de civism

Un prieten apropiat, specializat în fotbal şi bun cunoscător al galeriilor (a stat vreo patru ani la o peluză celebră, dar i-a trecut:)), tocmai mi-a dat telefon să-mi spună indignat că la TV e cea mai grosolană manipulare de la „pumnul lui Băsescu” încoace. Că orice om care a stat vreodată în vreo galerie înţelege imediat că cei din piaţă sunt ultraşi; după gesturi, după salturi, după moace şi lozinci, şi că nu poate fi nicicum vorba că „tineretul s-a întors la politică”.

Eu constat  cum, după „asasini, gabori asasini”, agresarea repetată a lui Ludovic Orban, vandalizări de magazine şi incendieri de maşini, „legalizaţi marijuana”, în seara asta, la încheierea mitingului uslaş, revoluţia aplaudată de Mungiu, Ciutacu, Badea, Critiatac&Pârvulescu a primit noi întăriri şi musteşte a civism: „muie Iliescu”, „suntem poporul cel mai jegos”, portrete cu Che Guevarra, cu Ceausescu, „A venit vaporu’, ca să plece chioru’!”, berete roşii comuniste, etc.

Civismul, iată, n-a murit. Atinsese apogeul la Costeşti, fusese slăbit la Cozia de viclenia lui Radu Vasile, şi părea că pierise la Stoeneşti în ’99, doborât bastoanele şi lacrimogenele jandarmilor trimişi Dudu Ionescu.

Căci asta e, tovarăşii fac ce ştiu ei mai bine când sunt în opoziţie sau la ananghie. Fac ce au făcut în 14-15 iunie, când doreau controlul absolut după Duminica Orbului,  şi „Zona liberă de comunism”, deşi trăgea să moară, le stătea în gât (pe-atunci Dinescu tot de partea lui Ilici era), fac  ce au făcut în 1991 când l-au debarcat pe Roman, fac ce ce au făcut în 1999 contra lui Constantinescu care orientase ferm ţara spre Occident.

Minerii de atunci, pe care Ilici vroia să-i constituie în Gărzile Naţionale, au fost înlocuiţi de ultraşi. Televiziunile au rămas cam aceleaşi. Amintiţi-vă numai de transmisiunile incitatoare făcute în 1999 de postul informatorului Securităţii Dan Voiculescu din mijlocul minerilor din Valea Jiului, pe când ortacii lui Miron Cosma şi Romeo Beja se antrenau cu bâtele înainte de a porni în marşul lor către Bucureşti.

Azi, în televiziunea care a aparţinut (sau aparţine încă) unui alt fost informator, nume de cod Nuş, saltimbancul acestuia, Mircea Dinescu, tocmai s-a dezlănţuit contra Andreei Pora:  „Tu esti de dreapta, de-l lingi in cur pe Basescu?”(…) „Esti nesimtita (…) Esti antipatica de la natura”. (…) „Du-te la Basescu, pupa-l in cur”.

Cum spuneam, a renăscut, fraţilor, civismul.

Vă recomand două articole scrise de Cristian Câmpeanu:

Victor Ponta este protagonistul unui demers de politică externă fără precedent prin gravitate, care se învecinează cu trădarea intereselor naţionale. Ponta a încercat luni la Strasbourg să îi convingă pe liderii socialiştilor şi liberalilor europeni să asocieze România Ungariei şi să determine adoptarea unei rezoluţii care să condamne guvernul de la Bucureşti ca măsură prealabilă adoptării unor sancţiuni împotriva României.„Este deja declanşată procedura pentru Ungaria şi o vom declanşa probabil mâine sau poimâine, la solicitarea celor două grupuri, pentru România, o rezoluţie care să sancţioneze încălcările standardelor democratice în Ungaria şi în România şi să analizeze care pot fi sancţiunile de la nivel european. Sper să nu ajungem atât de departe cum prevede art. 7 din Convenţie, sa fie vorba de tăieri de fonduri, de suspendarea României din diverse foruri europene‘‘, a declarat Ponta la Strasbourg. În realitate, forţând asocierea cu Ungaria, Ponta a demonstrat că exact acest lucru speră să se întâmple. Proba este expresia „VOM declansa” unde „vom” tradeaza participarea activa a USL la acest demers. Problema este că pentru a-şi atinge scopul, Victor Ponta a minţit.

Mecanismul manipulării

Parlamentul European avea în program o dezbatere pe marginea situaţiei din Ungaria pentru miercuri. Marţi, Comisia Europeană a anunţat lansarea procedurii de infringement împotriva Ungariei, căreia i se reproşează trei abateri de la normele europene: punerea în pericol a independenţei Băncii Naţionale şi independenţei Justiţiei prin prevederile noii Constituţii ungare şi ameninţările la adresa libertăţii de expresie care decurg din noua lege a mass-media intrată în vigoare la sfârşitul anului trecut. Pentru că nu avea o Constituţie sau o lege a presei similară cu care să se prezinte în faţa liderilor socialişti şi europeni, Ponta a prezentat un material semnat de el şi de Antonescu în care enumeră aceleaşi acuzaţii neprobate despre „încălcarea Constituţiei‘‘ de către Traian Băsescu, adoptarea legilor prin asumare „modificarea sistemului de justiţie fără consultare‘‘. Pentru a sublinia caracterul autoritar al actualei guvernări, Ponta a vorbit de „zeci de mii de oameni‘‘ care ar fi ieşit în stradă să îşi exprime nemulţumirea şi care ar fi fost supuşi unei represiuni dure de către regim. Aşa cum a remarcat Monica Macovei miercuri, Ponta a minţit atunci când a pretins că USL nu este implicată în organizarea protestelor. În plus a minţit atât atunci când a vorbit despre „zeci de mii de oameni‘‘ cât şi atunci când a caracterizat drept repesiune confruntările de duminică seara între jandarmi şi ultraşi. Mai mult, pentru a demonstra presupusa limitare a presei, Ponta a pretins în mod cu totul fals că Televiziunea Română nu a transmis imagini şi informaţii despre proteste.

Şi un editorial:

(Contra)revoluţia lui Badea, Ciutacu şi Voiculescu

 Demonstraţiile care au loc zilele acestea în ţară nu sunt o reeditare a Revoluţiei din 1989, nici a Pieţei Universităţii din 1990. Sunt exact opusul lor, o contrarevoluţie marca Dan Voiculescu, care încearcă să uzurpe treptat toate simbolurile luptei anticomuniste, creând confuzie morală cu sprijinul nefericit al ONG-urilor. Protestele din ianuarie 2012 sunt mai degrabă reeditarea mineriadei din ianuarie 1999 decât a revoluţiei din decembrie.

În presa occidentală există o regulă nescrisă: Dacă vrei să fii credibil, nu compari niciodată un politician contemporan cu Hitler pentru că ceea ce obţii nu este decredibilizarea politicianului pe care doreşti să-l ataci, ci diluarea crimelor lui Hitler, care prin însuşi actul comparaţiei se relativizează. Acelaşi lucru este valabil în cazul comparaţiei dintre Traian Băsescu şi Nicolae Ceauşescu. Lozinca „Băsescu=Ceauşescu” nu este doar imorală, este de-a dreptul obscenă, pentru că îl umanizează pe Ceauşescu şi relativizează crimele (reale) ale dictatorului şi ale regimului comunist pentru a obţine efectul retoric de sublinia crimele (simbolice) ale preşedintelui. Din acest motiv, nu vom auzi nici un fel de scandări legate de comunism în Piaţa Universităţii, ba dimpotrivă. Ideea că „era mai bine pe vremea lui Ceauşescu” pare să fie dominantă printre „revoluţionarii” anului 2012. Or, nu poate exista o Piaţă a Universităţii autentică fără o revoltă împotriva comuniştilor şi securiştilor care domină clasa politică, mediul de afaceri şi o bună parte din mass-media. O Piaţă a Universităţii care recuperează legitimitatea comunismului şi delegitimează anticomunismul este un fals ordinar.

Recuperarea legitimităţii comunismului este un obiectiv pe care publicaţiile şi televiziunile lui Dan Voiculescu l-au urmărit constant, susţinând în mod repetat şi sistematic că nu există nicio diferenţă între regimul comunist şi guvernarea actuală, între Băsescu şi Ceauşescu, între Securitatea căreia i-a aparţinut Voiculescu şi actualele servicii secrete, în pofida apartenţei la NATO şi Uniunea Europeană. Întregul demers vizează să înlocuiască treptat şi sistematic simbolistica luptei anticomuniste cu una nouă relativizantă în care crimele comunismului sunt estompate până la dispariţie iar crimele presupuse ale „regimului Băsescu” sunt îngroşate până la caricatură. Rezultatul este o confuzie a valorilor care şterge diferenţa dintre bine şi rău, dintre vinovaţi şi nevinovaţi, dintre victimă şi călău.

Or, exact la acest fenomen asistăm astăzi în Piaţa Universităţii. Primul obiectiv al noii (contra)revlouţii este ştergerea semnificaţiei istorice a Revoluţiei din Decembrie. Mijlocul? Asimilarea demonstraţiilor din 2012 cu revolta din 1989. Adevărul care se doreşte escamotat este că în 1989 în Piaţa Universităţii au murit oameni ucişi de gloanţelor regimului comunist. În 2012, avem câteva încăierări între ultraşi şi jandarmi. Orice comparaţie nu face decât să dilueze sângele cât se poate de real al celor căzuţi cu apa chioară a propagandei anteniste. Instrumentele? Asociaţiile de „revoluţionari” deposedaţi de privilegii.

Al doilea obiectiv este ştergerea semnificaţiei istorice a Pieţei Universităţii 1990 ca mişcare de rezistenţă împotriva confiscării Revoluţiei de către regimul neocomunist al lui Ion Iliescu. Mai întâi, faptul că demonstraţia din 2012 a ocupat acelaşi loc este o uzurpare simbolică a Pieţei Universităţii originare. Apoi, l-am văzut, deloc întâmplător, pe Mircea Badea în noua Piaţă a Universităţii, încercând să „popularizeze” o „adaptare” a Imnului Golanilor. A doua uzurpare. Ulterior, au apărut în mod convenabil pancarte pe care scria „Băsescu=Iliescu”, „Jandarmii=Minerii 1990”. Nimic mai inept, dar serveşte scopului. În sfârşit, asistăm în ultimele zile la o încercare de a recupera în favoarea „neorevoluţiei” memoria lui Cristian Paţurcă, unul din simbolurile Pieţei Universităţii. Până şi pretenţia imposibil de demonstrat de altfel, a lui Victor Ponta că ar fi participat la demonstraţia din Piaţa Universităţii serveşte aceluiaşi scop.

Dovezile manipulării sunt peste tot, dar, cumva, nu pare să le vadă nimeni. Asistăm la un simulacru de revoluţie în care protagoniştii nu sunt demonstranţii, ci personaje de genul Badea, Ciutacu sau Ciuvică. Suntem martorii unei revoluţii patronate de Voiculescu. Nici măcar nu este prima oară când se întâmplă. Ziarele şi televiziunile voiculesciene au mai susţinut o dată o mişcare „revoluţionară” anti-guvernamentală. S-a întâmplat în ianuarie 1999, când Antena 1 a susţint cu entuziasm marşul minerilor lui Miron Cozma spre Bucureşti. Atunci, ca şi acum, Voiculescu a profitat de dificultăţile sociale (închiderea minelor) pentru a instiga la răsturnarea violentă a guvernului. Nu e nicio surpriză, aşadar, că acelaşi Miron Cozma a anunţat acum două zile că doreşte să vină împreună cu minerii să se alăture protestelor din Piaţa Universităţii. Cozma a înţeles că Piaţa Universităţii 2012 este Piaţa Universităţii în care minerii au triumfat.

Fără îndoială că printre protestarii anului 2012 se numără oameni oneşti, care au nemulţumiri reale. Fără îndoială că există reproşuri perfect rezonabile privind politicile actualei guvernări, în special în ceea ce priveşte corupţia, incoerenţa, lipsa de transparenţă şi alocările aberante de fonduri marca Elena Udrea (apropos, dacă Traian Băsescu şi PDL se gândesc să ofere poporului un sacrificiu ritual, Elena Udrea ar trebui să fie alegerea evidentă). Aceşti oameni oneşti precum şi ONG-urile care îi susţin trebuie să ştie însă că participă la o revoluţie contrafăcută în studiourile unei televiziuni patronate de un securist dovedit şi că scopul ei nu este buna guvernare, redarea bunăstării, mărirea salariilor şi pensiilor lor, ci conservarea privilegiilor clasei care parazitează ţara de 22 de ani.

P.S.

O bloggeriţă atentă a observat că pe site-ul de stiri DC News, patronat de Sorin Roşca Stănescu, fost informator al Securităţii şi proaspăt membru USL, a apărut o ştire potrivit căreia „Parlamentul European sancţionează România la pachet cu Ungaria”. După eşecul de miercuri, „ştirea” a fost scoasă de pe site-ul DC News. (sursa: inliniedreapta.net, via Alexa Ionescu)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

4 comentarii

 1. Costin Andrieş
  19 ianuarie 2012

  Intr-o tentativă fără precedent de delegitimare a actualei puteri, Victor Ponta şi Crin Antonescu au încercat să determine Parlamentul European să adopte o rezoluţie care să condamne „regimul‘‘ de la Bucureşti şi care să ducă în cele din urmă la adoptarea de sancţiuni împotriva României. În acest scop, Ponta a prezentat informaţii false socialiştilor şi liberalilor europeni care ar demonstra că România alunecă spre dictatură la fel ca Ungaria lui Viktor Orban.
  […]

  Demersul lui Ponta a fost un eşec. Deşi socialiştii au făcut eforturi în luările de cuvânt de miercuri să asocieze situaţia din România celei din Ungaria, în special prin vocea europarlamentarilor PSD, dintre care s-a remarcat vicepreşedintele Corina Creţu, dar şi a unor colegi străini – dintre care un italian care a denunţat urmărirea politicienilor de către un misterios „serviciu operativ‘‘ – această cuplare forţată nu a reuşit. În prezent, nu este clar nici că va exista o rezoluţie pentru Ungaria în luna februarie, nici măcar dacă aceasta va trece, darămite una pentru România, aşa cum a anunţat Ponta. Şi chiar dacă ea ar exista, ca sa fie adoptata va trebui să fie votată de majoritatea formată de Partidul Popular European din care fac parte PDL si UDMR.

  Corina Cretu condamna in Parlamentul European „reperatele derapaje antidemocratice” ale lui Traian Basescu :

  Asta nu e prima data cind Ponta se duce cu pira la sefii din Internationala.

  Ion Iliescu și Adrian Năstase și-ar fi dorit probabil să pună batista pe țambal în scandalul dintre Geoană și Ponta. Practic, reușiseră ce și-au propus: i-au arătat încă o dată lui Ponta cine conduce cu adevărat partidul. ”Cârlanul tânăr” ar fi trebuit să înțeleagă de aici că trebuie să înghită în sec și să meargă mai departe.

  Din nefericire pentru pesedei, Ponta n-a digerat prea ușor palma primită de la greii PSD, așa că s-a urcat în primul Tarom de Bruxelles. Azi dimineață, pe la 11:00, dădea deja târcoale biroului lui Rasmussen, cu care în cele din urmă a reușit chiar să aibă o discuție privată. Cel mai probabil i-a cerut acestuia sprijin pentru debarcarea lui Geoană de la șefia Senatului, dar și un mesaj de susținere.
  După ce i s-a plâns lui Rasmussen, Geoană a luat masa cu euro-prostovanii PSD, cărora le-a cerut să-l vorbească de rău pe Geoană în fața liderilor socialiști europeni. Ponta le-a spus acestora că principalul mesaj pe care trebuie să îl transmită este acela că Geoană s-a vândut PDL și evident, lui … Traian Băsescu. Ponta transmite mesajul ăsta pentru a putea justifica o excludere a lui Geoană din partid.

 2. Costin Andrieş
  19 ianuarie 2012

  noua stinga criticatac isi aduce contributia si instiga la violenta si ura proletara prin reluarea unui afis comunist postat de costi in voxpublica de 1mai:

  Vasile Ernu

  In Mai 2011 acest manifest era imprastiat prin Bucuresti. De niste anonimi. Atunci “anonimii” erau ironizati. Acum vedem ca “anonimii” aveau dreaptate. Mai vrem “anonimi”… se pare ca ei sit deja in Piata UNiversitatii.

  Intr-o zi Mina de Lucru o sa va stringa de git


  http://www.criticatac.ro/13373…..arii-live/

 3. Costin Andrieş
  19 ianuarie 2012

  am trecut aseara pe acolo. mustea civismul in ei oamenii astia nu aveau nici o treaba cu basescu sau cu „revolutia”.

  si o scena suprarealista, de peste drum, cu citeva ore mai inainte

 4. bogdan calehari
  19 ianuarie 2012

  Despre „ultrasii” dinamovisti sau stelisti, nu importa, am retinut comentariul lui Radu Afrim(prezentat ca artist nonconformist): “ia nu mai bociţi atâta pentru cele trei coşuri de gunoi în flăcări, că nu v-a luat foc bershka, nici h&m-ul. Cum v-aţi fi aşteptat să acţioneze monstrul produs de societatea ultimelor decenii? De unde să-şi ia educaţia? De la televiziunile care acum plâng un eşec? Din presa de circ? Adevăraţii vinovaţi n-au fost acolo. N-au aruncat cu bolovani. Au aruncat cu subcultura şi prostie în populaţie ani de zile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian