Nimic de zis, a fost sincer. In timpul campaniei electorale, Barack Hussein Obama şi-a declarat opţiunea favorabilă pentru avort şi pentru cercetarea celulelor stem iar asta i-a adus un plus de sprijin din partea cercurilor liberale. A făcut-o nu pentru lupta cu McCain, ci pentru că trebuia să-şi reafirme apartenenţa la curentul majoritar din rândurile Partidului Democrat. Ajuns la Casa Albă, a semnat o directivă care permite lărgirea şi diversificarea cercetărilor cu fonduri federale pe noi linii de celule stem.
Moment de împlinire pentru curentul progresiştilor americani, ordinul executiv de diversificare a câmpului cercetărilor privind celulele stem reprezintă o schimbare majoră faţă de politicile fostului Preşedinte Bush, care limitase folosirea de fonduri federale la cercetarea celor 21 de linii de celule stem obţinute până în 2001. Cuvintele rostite de Obama cu ocazia semnării ordinului executiv din 9 martie au rămas ca mărturie pentru o viziune neoprită de cutume morale sau religioase:
„In plus faţă de promovarea descoperirilor, guvernul nostru a forţat ceea ce cred că este o falsă alegere între ştiinţa serioasă şi valorile morale. Eu consider că în acest caz, cele două nu sunt inconsistente. Ca un om credincios, cred că suntem chemaţi să ne pese unul de altul şi să lucrăm pentru uşurarea suferinţei umane. Cred că ne-au fost date atât capacitatea şi dorinţă să urmărim aceste cercetări cât şi umanismul şi conştiinţa de a o face în mod responsabil”.
În general un politician de succes nu este şi un perfect ideolog, dar cazul lui Obama este la limită. El a adoptat tactica unei campanii ideologice permanente unde nu se acceptă un loc secund. Cuvinte mari: om credincios, umanism, conştiinţă, suferinţă umană. Jaloane ale unei doctrine ce crede sincer că miracolele ştiinţei îi absolvă de păcate pe adepţi. O să ne amintim de acestea mai departe, la timpul potrivit.
Duminică 17 mai a avut loc cea de-a 164-a ceremonie de absolvire la University of Nôtre Dame, statul Indiana, la care a ţinut să participe şi preşedintele Obama. University of Nôtre Dame este o instituţie de învăţământ superior catolică privată aflată lângă oraşul South Bend, simbol al succesului în educaţie al unei religii creştine considerată în anumite cercuri ca o mare opresoare a ştiinţei. La nivel oficial însă, al ierarhiei Vaticanului, religia catolică nu acceptă nici avortul, pe care îl echivalează cu o crimă, şi nici cercetările legate de celulele stem, considerate a fi o încercare a umanităţii de alterare a voinţei dumnezeieşti.
Încă din luna martie când s-a aflat că Preşedintele Obama intenţionează să participe la ceremonia de la Nôtre Dame, grupurile de activişti anti-avort, sau pro-life cum mai sunt numiţi, au început o campanie ce strângere de semnături contra vizitei lui Obama. S-au strâns peste 300000 de semnături care au fost prezentate conducerii instituţiei, dar nu a fost de ajuns. Administraţia universităţii a decis să îi confere un titlu academic onorific Preşedintelui într-un cadru fastuos. Barack Obama s-a dus la Nôtre Dame, a făcut-o pentru că se află într-o campanie politică fără răgaz şi trebuia sa ţină cont de votul masiv pro-democrat al catolicilor, mai ales a tinerilor catolici din universităţi şi colegii. Aflat pe valul unei aprecieri pozitive naţionale ce depăşeşte 60%, Barack Obama nu îşi schimbă traseele vizitelor pentru protestele grupurilor adversare politicii sale. Politica mai înainte de toate, ar spune cineva. Dar şi ierarhia catolică a respins vizita lui Obama, 50 de episcopi au condamnat evenimentul, inclusiv conducătorul diocezei locale, episcopul John D’Arcy care, citând tocmai directiva prezidenţială pentru cercetarea celulelor stem, a spus:
„În timp ce susţine că a făcut separarea dintre politică şi ştiinţă, el a făcut de fapt separarea dintre ştiinţă şi etică şi a condus guvernul american, pentru prima dată în istorie către distrugerea vieţii umane inocente”.
Această declaraţie subliniază linia bisericii catolice de respingere a avortului şi a cercetărilor pe celulele stem. Nimic nu a schimbat însă politica administraţiei Universităţii, care l-a primit cu multă căldură pe Preşedintele Obama. Aplaudat la scenă deschisă de cei 12000 de participanţi la eveniment, Preşedintele a ţinut un discurs menit să aplaneze disputa, el a vorbit despre necesitatea înţelegerii dintre cele două grupuri de oameni, cei pro-avort (sau pro-choice) şi cei pro-life.
„Sa lucrăm împreună ca să reducem numărul femeilor ce îşi doresc să avorteze prin reducerea sarcinilor nedorite, să facem adopţia mai uşoară, şi să avem grijă de femeile care îşi duc sarcina la termen”.
Frumoase cuvinte, dar nu se ştie cât de mult cred adversarii avortului în bunele intenţii ale Administraţiei. Din rândurile protestatarilor pro-life un număr de 19 persoane au fost arestate în preziua vizitei. Duminică au mai fost arestate alte 20 persoane, printre care şi Norma McCorvey, acum în vârstă de 61 de ani, cunoscută în Statele Unite ca Jane Roe din Roe vs Wade, eroina pro-choice din 1973.
Jane Roe a minţit la procesul său celebru care a condus la decizia Curţii Supreme 410 US 113 care a legalizat avortul pe întreg teritoriul Statelor Unite. Ea a spus că a fost violată şi că ăsta este motivul său pentru avort. Curtea Supremă a reţinut în decizia 410 US 113 că nu se poate pune interesul fetusului înaintea interesului femeii gravide până când fetusul nu este viabil, prin viabilitate înţelegându-se capacitatea de a trăi în exteriorul pântecelui. Cuprinsă de remuşcări pentru minciună, Norma McCorvey şi-a căutat consolarea peste ani în rândurile bisericii evanghelice. Apoi a devenit membră a bisericii catolice de care o lega amintirea liturghiilor alături de mama sa şi şi-a schimbat părerea despre avort devenind o activistă pro-life.
Nu a trecut neobservată deplasarea părerii publicului american în privinţă avortului. Potrivit ultimului sondaj Gallup 51% dintre americani se declară pro-life faţă de 42% pro-choice, fiind pentru prima data când numărul celor ce se declară împotriva avortului îl depăşeşte pe cel al celor pro-avort.
În sala de festivităţi unde s-a ţinut ceremonia, s-au înregistrat doar trei cazuri de persoane evacuate pentru contestarea preşedintelui. S-au auzit strigăte de „Stop killing our children” la care sala a răspuns din 12000 de piepturi cu rafale de slogane obamice: „Yes, we can”.
Omul poate multe cât timp se crede Dumnezeu, dar este foarte greu să înveţe să fie doar om. Lui Jane Roe i-au trebuit zeci de ani să înţeleagă că a fost un simbol al morţii. De aceea, duminică 17 mai a fost un alt proces al lui Jane Roe, s-a numit Roe vs. Obama. De data asta Roe a pierdut partida, dar Norma McCorvey nu va mai avea conştiinţa încărcată.
4 Comments
Cosmin
18 May 2009“Sa lucrăm împreună ca să reducem numărul femeilor ce îşi doresc să avorteze prin reducerea sarcinilor nedorite, să facem adopţia mai uşoară, şi să avem grijă de femeile care îşi duc sarcina la termen”. Chiar ma intreb… Cum se vor intelege cele doua grupuri, care reprezinta doua pozitii total diferite?
Cum va reusi Obama sa-i faca sa se inteleaga?
dr. jones
18 May 2009normal. o sa trimita holly wood-ul.
Francesco
18 May 2009Dr. Jones, pana sa ajunga Hollywood-ul a venit un caricaturist din Chicago, orasul atat de drag Presedintelui.
Transsylvania Phoenix
18 May 2009Intr-un efort de a se conforma cu politica si valorile liberale ale Presedintelui Obama, CIA isi schimba metodele de tortura folosite impotriva teroristilor Islamici: