FUNDATIA IOAN BARBUS

40% dintre arabii israelieni neagă că Holocaustul a avut loc

Un sondaj al unui profesor de la Universitatea Haifa descrie un tablou îngrijorător al comunităţii arabe din Israel: conflictele din ultimii ani (intervenţia din Liban cauzată de provocările Hezbollah şi recenta incursiune din Gaza) au dus la o creştere destul de importantă a sentimentelor antievreieşti printre arabii cetăţeni israelieni.

Doi din cinci cetăţeni arabi ai Israelului ori sau 40,5% din numărul total spun că Shoah sau Holocaustul nu a avut loc niciodată. Procentajul a crescut cu 28% comparativ cu precedentul sondaj realizat acum trei ani.

Numai 41% dintre cetăţenii arabi ai Israelului recunosc dreptul său de a exista ca stat democratic evreiesc, în scădere de la 65,6% în 2003. Numai 53,7% recunosc dreptul Israelului de a exista ca stat independent, comparativ cu 81,1% în 2003.

Statisticile apar în anuarul „Jewish Arab Relations Meter” publicat de Prof. Sami Samocha de la Universitatea Haifa. Conţinutul integral al sondajului va fi publica luni. Sondajul s-a bazat pe răspunsurile primite de la 700 de bărbaţi şi femei de origine arabă, reprezentativi pentru populaţia arabă a Israelului, incluzând în rândurile lor beduini şi druzi.

Conform lui Samocha, negarea Holocaustului este des întâlnită, nu numai printre arabii mai puţin educaţi. 37% dintre arabii cu educaţia peste cea liceală neagă că Holocaustul a avut loc.

56% dintre arabii cred că „Dreptul la întoarcere” al „refugiaţilor” arabi nu trebuie să includă un aflux de persoane în teritoriul Israelului de până din războiul din 1967, comparativ cu 72,2% care împărtăşeau această opinie cu şase ani în urmă.

12,6% dintre arabi susţin lupta armată

41,4% spun că au participat la acţiuni de protest în ultimul an, comparativ cu 28,7% care au răspuns asemănător în 2003. 12,6% susţin „folosirea oricăror mijloace, inclusiv armate” în lupta de „îmbunătăţire a situaţiei”. Procentajul este cu 5,4% mai mari decât în 2003.

53,8% spun că este okay pentru copiii arabi să studieze într-o şcoală evreiască – în scădere de la 70,5% în 2003. 47,3% nu vor un evreu ca vecin, în creştere de la 27,2% în urmă cu şase ani.

În ciuda statisticilor, prof. Samocha susţine că arabii nu au trecut printr-o radicalizare considerabilă în ultimele 3 decenii şi că urmăresc egalitatea şi pacea.

Nu pot să nu mă gândesc la rolul pe care dezinformarea din mass-media îl are în toată afacerea asta. Demonizarea Israelului şi exonerarea adversarilor statului evreu sunt la ordinea zilei şi e nevoie doar de un nou conflict pentru ca toată mizeria să iasă la suprafaţă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

2 comentarii

 1. Francesco
  19 mai 2009

  Profesorul Samocha greseste cand spune ca arabii nu au trecut printr-o radicalizare considerabila.

  Cum poti interpreta faptul ca 47,3% dintre arabi nu vor sa aiba un vecin evreu, asta in statul Israel? Cum sa nu vezi ca in spatele cifrei de 40,3% de negationisti ai Holocaustului se afla un procent ridicat de oameni care neaga istoria, care desfid realitatea?

  Are loc o radicalizare a arabilor pe care profesorul Samocha nu o vede din cauze pe care mi le pot doar inchipui, dar de care nu sunt sigur.

 2. Francesco
  19 mai 2009

  Presedintele Romaniei Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in Israel, se declara impresionat de cele vazute la Yad Vashem.

  basescu-la-yad-vashem

  Presedintele Romaniei depunand o coroana la Yad Vashem

  Stire de pe situl Cotidianul.

  Mai mult, Shimon Peres, presedintele statului Israel a felicitat Romania ca s-a retras de la discursul negationistului islamist Ahmadinejad de la conferinta Durban II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian