FUNDATIA IOAN BARBUS

40% dintre arabii israelieni neagă că Holocaustul a avut loc

Un sondaj al unui profesor de la Universitatea Haifa descrie un tablou îngrijorător al comunităţii arabe din Israel: conflictele din ultimii ani (intervenţia din Liban cauzată de provocările Hezbollah şi recenta incursiune din Gaza) au dus la o creştere destul de importantă a sentimentelor antievreieşti printre arabii cetăţeni israelieni.

Doi din cinci cetăţeni arabi ai Israelului ori sau 40,5% din numărul total spun că Shoah sau Holocaustul nu a avut loc niciodată. Procentajul a crescut cu 28% comparativ cu precedentul sondaj realizat acum trei ani.

Numai 41% dintre cetăţenii arabi ai Israelului recunosc dreptul său de a exista ca stat democratic evreiesc, în scădere de la 65,6% în 2003. Numai 53,7% recunosc dreptul Israelului de a exista ca stat independent, comparativ cu 81,1% în 2003.

Statisticile apar în anuarul „Jewish Arab Relations Meter” publicat de Prof. Sami Samocha de la Universitatea Haifa. Conţinutul integral al sondajului va fi publica luni. Sondajul s-a bazat pe răspunsurile primite de la 700 de bărbaţi şi femei de origine arabă, reprezentativi pentru populaţia arabă a Israelului, incluzând în rândurile lor beduini şi druzi.

Conform lui Samocha, negarea Holocaustului este des întâlnită, nu numai printre arabii mai puţin educaţi. 37% dintre arabii cu educaţia peste cea liceală neagă că Holocaustul a avut loc.

56% dintre arabii cred că „Dreptul la întoarcere” al „refugiaţilor” arabi nu trebuie să includă un aflux de persoane în teritoriul Israelului de până din războiul din 1967, comparativ cu 72,2% care împărtăşeau această opinie cu şase ani în urmă.

12,6% dintre arabi susţin lupta armată

41,4% spun că au participat la acţiuni de protest în ultimul an, comparativ cu 28,7% care au răspuns asemănător în 2003. 12,6% susţin „folosirea oricăror mijloace, inclusiv armate” în lupta de „îmbunătăţire a situaţiei”. Procentajul este cu 5,4% mai mari decât în 2003.

53,8% spun că este okay pentru copiii arabi să studieze într-o şcoală evreiască – în scădere de la 70,5% în 2003. 47,3% nu vor un evreu ca vecin, în creştere de la 27,2% în urmă cu şase ani.

În ciuda statisticilor, prof. Samocha susţine că arabii nu au trecut printr-o radicalizare considerabilă în ultimele 3 decenii şi că urmăresc egalitatea şi pacea.

Nu pot să nu mă gândesc la rolul pe care dezinformarea din mass-media îl are în toată afacerea asta. Demonizarea Israelului şi exonerarea adversarilor statului evreu sunt la ordinea zilei şi e nevoie doar de un nou conflict pentru ca toată mizeria să iasă la suprafaţă.

Vlad M.

Vlad M.

Comentarii

 1. FrancescoSpune:

  Răspunde
  mai 19, 2009

  Profesorul Samocha greseste cand spune ca arabii nu au trecut printr-o radicalizare considerabila.

  Cum poti interpreta faptul ca 47,3% dintre arabi nu vor sa aiba un vecin evreu, asta in statul Israel? Cum sa nu vezi ca in spatele cifrei de 40,3% de negationisti ai Holocaustului se afla un procent ridicat de oameni care neaga istoria, care desfid realitatea?

  Are loc o radicalizare a arabilor pe care profesorul Samocha nu o vede din cauze pe care mi le pot doar inchipui, dar de care nu sunt sigur.

 2. FrancescoSpune:

  Răspunde
  mai 19, 2009

  Presedintele Romaniei Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in Israel, se declara impresionat de cele vazute la Yad Vashem.

  basescu-la-yad-vashem

  Presedintele Romaniei depunand o coroana la Yad Vashem

  Stire de pe situl Cotidianul.

  Mai mult, Shimon Peres, presedintele statului Israel a felicitat Romania ca s-a retras de la discursul negationistului islamist Ahmadinejad de la conferinta Durban II.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Intră în scenă oștirea recrutată de Moscova. În România e destul să te uiți expeditiv în jur și vei descoperi șoșocisme la orice nivel, la orice televiziune, pe site după site. Sunt formatori de opinie care, sistematic, strâmbă realitatea de acasă, unde atacă metodic repere românești autentice, mai ales dacă mai sunt în viață, cum …

Totul se plătește… Gratuitatea nu e pentru negustorii de idei numiți cândva sofiști, imuni la adevăr și la plata Domnului, vibranți însă la plățile și polițele pământești. Inclusiv comunicarea publică a „adevărului” despre marea neutralitate, orbirea altora prin manipulare patetic autovictimizantă, încâlcirea programatică a lucrurilor până la confundarea călăului cu victima și a Occidentului cu …

Ambasadorului rus de la Chișinău i s-a ridicat tensiunea și a dat un comunicat despre criminalii care au trimis tancul sovietic după nava rusească. A făcut trimitere la faptele eroice ale criminalilor care ne-au ocupat și omorât, a plâns un pic despre soarta grea a ocupanților și a lăsat sa se înțeleagă că nimic nu …

CândOrbán sau Putin critică Occidentul, o fac de pe poziții revizioniste (halucinante, fiindcă Ungaria Mare și URSS sunt cadavre istorice). În schimb, conservatorii polonezi, care denunță cu egală vehemență ingineriile sociale “progresiste” și cârdășia iresponsabilă cu Putin în UE, au dreptate pe toată linia, cum recunosc acum doar pe jumătate oficialii UE (să vedem când …

A demoniza, în numele unei credințe care se recomandă mincinos „creștină” și neapărat „ortodoxă”, muzica clasică, arta autentică, adică arta cu spirit, gândirea minții creștine care a absorbit fertil în siajul Revelației rigoarea spiritului grecesc și înțelepciunea romană, minte creștină roditoare de înaltă știință și cultură umanistă universale, iată expresia ignară, dar precisă a non-creștinismului …

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian