FUNDATIA IOAN BARBUS

40% dintre arabii israelieni neagă că Holocaustul a avut loc

Un sondaj al unui profesor de la Universitatea Haifa descrie un tablou îngrijorător al comunităţii arabe din Israel: conflictele din ultimii ani (intervenţia din Liban cauzată de provocările Hezbollah şi recenta incursiune din Gaza) au dus la o creştere destul de importantă a sentimentelor antievreieşti printre arabii cetăţeni israelieni.

Doi din cinci cetăţeni arabi ai Israelului ori sau 40,5% din numărul total spun că Shoah sau Holocaustul nu a avut loc niciodată. Procentajul a crescut cu 28% comparativ cu precedentul sondaj realizat acum trei ani.

Numai 41% dintre cetăţenii arabi ai Israelului recunosc dreptul său de a exista ca stat democratic evreiesc, în scădere de la 65,6% în 2003. Numai 53,7% recunosc dreptul Israelului de a exista ca stat independent, comparativ cu 81,1% în 2003.

Statisticile apar în anuarul „Jewish Arab Relations Meter” publicat de Prof. Sami Samocha de la Universitatea Haifa. Conţinutul integral al sondajului va fi publica luni. Sondajul s-a bazat pe răspunsurile primite de la 700 de bărbaţi şi femei de origine arabă, reprezentativi pentru populaţia arabă a Israelului, incluzând în rândurile lor beduini şi druzi.

Conform lui Samocha, negarea Holocaustului este des întâlnită, nu numai printre arabii mai puţin educaţi. 37% dintre arabii cu educaţia peste cea liceală neagă că Holocaustul a avut loc.

56% dintre arabii cred că „Dreptul la întoarcere” al „refugiaţilor” arabi nu trebuie să includă un aflux de persoane în teritoriul Israelului de până din războiul din 1967, comparativ cu 72,2% care împărtăşeau această opinie cu şase ani în urmă.

12,6% dintre arabi susţin lupta armată

41,4% spun că au participat la acţiuni de protest în ultimul an, comparativ cu 28,7% care au răspuns asemănător în 2003. 12,6% susţin „folosirea oricăror mijloace, inclusiv armate” în lupta de „îmbunătăţire a situaţiei”. Procentajul este cu 5,4% mai mari decât în 2003.

53,8% spun că este okay pentru copiii arabi să studieze într-o şcoală evreiască – în scădere de la 70,5% în 2003. 47,3% nu vor un evreu ca vecin, în creştere de la 27,2% în urmă cu şase ani.

În ciuda statisticilor, prof. Samocha susţine că arabii nu au trecut printr-o radicalizare considerabilă în ultimele 3 decenii şi că urmăresc egalitatea şi pacea.

Nu pot să nu mă gândesc la rolul pe care dezinformarea din mass-media îl are în toată afacerea asta. Demonizarea Israelului şi exonerarea adversarilor statului evreu sunt la ordinea zilei şi e nevoie doar de un nou conflict pentru ca toată mizeria să iasă la suprafaţă.

Vlad M.

Vlad M.

2 comentarii

 1. Francesco
  19 mai 2009

  Profesorul Samocha greseste cand spune ca arabii nu au trecut printr-o radicalizare considerabila.

  Cum poti interpreta faptul ca 47,3% dintre arabi nu vor sa aiba un vecin evreu, asta in statul Israel? Cum sa nu vezi ca in spatele cifrei de 40,3% de negationisti ai Holocaustului se afla un procent ridicat de oameni care neaga istoria, care desfid realitatea?

  Are loc o radicalizare a arabilor pe care profesorul Samocha nu o vede din cauze pe care mi le pot doar inchipui, dar de care nu sunt sigur.

 2. Francesco
  19 mai 2009

  Presedintele Romaniei Traian Basescu, aflat intr-o vizita oficiala in Israel, se declara impresionat de cele vazute la Yad Vashem.

  basescu-la-yad-vashem

  Presedintele Romaniei depunand o coroana la Yad Vashem

  Stire de pe situl Cotidianul.

  Mai mult, Shimon Peres, presedintele statului Israel a felicitat Romania ca s-a retras de la discursul negationistului islamist Ahmadinejad de la conferinta Durban II.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian