FUNDATIA IOAN BARBUS

Rolul Analiștilor Utili în războiul hibrid din Polonia

„În clădirile voastre au fost puse bombe de fosfor alb care vor exploda. Va fi mascacru, fugiți!!!”, acest email a fost primit de departamentele regionale ale televiziunii de stat, TVP, în urmă cu câteva ore. Același amenințări au fost trimise la KRRiT (CNA-ul polonez) și la bursa de valori din Varșovia. Sute de persoane din sediile amenințate au fost evacuate. În același timp, tot din cauza unor amenințări cu bombă, la Cracovia, dintr-un mare centru comercial au fost evacuate alte câteva sute de persoane, anunța TV Republika.
Nu se cunoaște încă cine e în spatele acestor acțiuni.

Niezalezna.pl amintește că în luna mai, serviciile de informații poloneze au avertizat că, în legătură cu apropierea summitului NATO de la Varșovia din iulie, se observă o intensificare a activității serviciilor speciale rusești.

În 19 mai, un bagaj suspect a fost lăsat de un tânăr într-un autobuz din Wroclaw. Șoferul a bănuit ceva, a luat coletul și l-a coborât din autobuz. A explodat imediat – era o bombă artizanală – se pare oală cu presiune, cu artificii, nitrati și cuie, asemănătoare celei puse de frații Tsaranev la maratonul de la Boston. O persoană a fost ușor rănită, în stația de autobuz. A fost arestat un bărbat de 22 ani, student la chimie, care a recunoscut fapta, refuzând însă, deocamdată, să declare ce motiv l-a determinat să o comită.

wroclaw bomba.
Atentat cu bombă evitat la Wrocław, Polonia – 19 martie 2016

În 23 mai, două bombe artizanale au fost au fost plasate sub două mașini de poliție în fața unei secții de poliție de la Varșovia. Reacția a fost rapidă, au fost dezamorsate. Au fost arestați trei indivizi, prinși în flagrant. Ei au declarat că sunt anarhiști și luptă contra poliției care reprezintă guvernul conservator.

De la vorbă la faptă. Rolul vorbelor în războiul hibrid

Așa cum știm, împotriva guvernului conservator polonez este dusă o campanie intensă de calomnii și injurii. Și în Polonia, și în afara țării. Desigur, în spate se află interesele Rusiei și Germaniei, precum și fanaticii ideologici stângiști din toate țările uniți-vă. Dar, în afară de agenți, campaniei i se alătură și o mulțime de habarniști, incapabili de a se documenta cum trebuie; și analiști, care ar fi capabili de a se documenta, dar nu asta îi interesează, ci ocazia de a se evidenția în rândul lumii chic, isterizându-se un pic mai mult decât ceilalți.

Joaca asta nu este nevinovată. Are consecințe. Agenții chiar asta au ca sarcină. Iar tovarășii de drum se prefac a nu băga de seamă că s-au alăturat unei anumite scheme, și a nu vedea unde duce ea.

Dacă cineva cunoaște personal vreun astfel de analist, vă rog să-i transmiteți din partea mea următoarele – ca să nu poată spune că n-a știut, sau nu s-a gândit la ce contribuie.

1. În Polonia, propaganda anti-PiS (partidul conservator, aflat la putere) este exact ca aceea a lui Iliescu împotriva PNȚ și a lui Voiculescu împotriva lui Băsescu. Poate chiar mai mare. E dusă de imperiul media al Gazetei Wyborcza – organul lui Adam Michnik – și o serie de moguliziuni asociate, precum și de majoritatea presei scrise – care aparține unor firme germane (presa germană în limba polonă, cum îi spun polonezii). Gradul de isterie și delir manifestat de aceste publicații duce la:

a. auto-discreditarea opoziției useliste din Polonia și a mass media conexe – oamenii normali văzând cât de departe de realitate sunt aceste zbierete mediatice; astfel, PiS crește în sondaje cu fiecare nouă campanie de denigrare; opoziția uselistă pierde teren, dar nu pare să înțeleagă că evidenta lipsă de argumente și vocabularul extrem îi îndepărtează publicul; așa că, analiștii care țin cu opoziția din Polonia i-ar face acesteia un mare serviciu dacă nu ar amplifica mesajele apocaliptice emise de useliștii polonezi, și i-ar sfătui, blând, să încerce să se relaxeze și să se obișnuiască cu gândul că au pierdut alegerile.

atentat polonia pis Ryszard Cyba
Ryszard Cyba, arestat dupa atacul de la sediului PiS

b. radicalizarea unui grup, nu neapărat numeros, dar periculos, de indivizi cu tulburări pre-existente, pe fondul cărora instigarea mediatică determină trecerea la fapte de violență.

S-a mai întâmplat. În nov 2011, Marek Rosiak, angajat la biroul parlamentar PiS din Łódź a fost ucis, iar colegul său, Pawel Kowalski, a fost grav rănit – i-a fost tăiat gâtul cu cuțitul, de către un dement, Ryszard Cyba, fost milițian pe vremea comunismului, fost membru PO (Platforma Civică partidul liberal), care venise la sediul PiS înarmat, cu scopul declarat (zbierat) de a-l omorî pe Jaroslaw Kaczyński (acesta chiar era așteptat să sosească acolo).
Dar la vremea respectivă nu s-au mobilizat jurnaliștii și analiștii din lumea întreagă să-și manifeste îngrijorarea, indignarea și conștiința civică. Pe atunci era la butoane PO, și nimeni nu se văicărea prin UE că sunt probleme cu democrația și pluralismul în Polonia.

Jacek Żakowski, un guru al cercurilor Gazetei Wyborcza, un fel de aghiotant de-al lui Michnik, un tip uns cu toate alifiile trecute și prezente, a îndemnat recent „opoziția totală” din Polonia (USL-ul care a pierdut puterea, plus clienții și adepții săi) să acționeze precum Hamas!

Nu mai psihanalizez aici atitudinea profundă acestui guru GW față de Israel, dezvăluită cu ocazia asta.

(vezi și: ILD: Agnieszka Kołakowska, „Despre Polonia și Israel. Scurtă observație asupra unei anumite asemănări, reflectând spiritul timpurilor” )

Mă refer strict la mesaj. Hamas e o organizație teroristă, cât se poate de asasină. A acționa precum Hamas exact asta înseamnă: violență, terorism, omoruri. Și nu numai Żakowski vorbește așa de agitat. Așa vorbește acea (mare) parte a presei, așa vorbește Michnik, așa vorbesc liderii useliști din Polonia și amicii lor din Vest.

Nu avem de ce să ne mirăm că iată, s-au și găsit niște descreirați, care să treacă la fapte, să pună bomba.

Există și posibilitatea ca băieții care au pus bomba să fie dirijați – nu neapărat cu știința lor – de către agenturi, de exemplu, rusești. Și în această variantă, campania de isterie media are un rol. Slujește drept camuflaj. Nimeni nu se miră că pe fondul unei polarizări extreme a societății, în care se ceartă și prietenii, iar rudele nu-și mai vorbesc, se ajunge până la urmă la violență. Așadar, ce să mai căutăm omuleți verzi… Avem explicații sociologice. Așa cum, încingerea atmosferei de către TVR a deschis drumul mineriadelor, pe vremea lui Iliescu – deși nici mineriadele nu au fost deloc „spontane”.
În caz de ceva, analiștii utili se vor grăbi să dea vina tot pe PiS și pe Kaczyński – așa au făcut și când cu asasinarea lui Marek Rosiak – așa cum făcea CTP în 90, dând vina pe țărăniști.

2. Pe plan extern, există o campanie orchestrată, vizibilă cu ochiul liber, împotriva Europei de Est în Occident. Mai ales împotriva Poloniei, dar nu numai. Și împotriva noastră. Suntem făcuți intoleranți și xenofobi, pentru că nu vrem să ne umplem de milioane de musulmani și să ajungem să avem necazurile Vestului. Suntem făcuți fundamentaliști pentru că nu vrem căsătorie și adopție gay, și nu ne atrage ideea „libertății alegerii WC-ului”. Se vorbește de „lagărele poloneze ale morții”, cu referire la lagărele de exterminare germane de pe teritoriul Poloniei ocupate în timpul celui de-al II-lea Război – și asta are efect, pentru că lumea de azi, din păcate, nu are cultură istorică; milioane de occidentali sunt în stare să creadă că pentru Shoah sunt de vină polonezii, nu nemții.

Guvernul polonez este tot mereu arătat cu degetul de UE, că nu ar fi democratic. Între timp, Europa e năpădită de milioane de imigranți arabi, zguduită de terorism, Franța e în stare de asediu de luni de zile, iar Germania a arătat cum cenzurează informații incomode despre violențele islamiste împotriva femeilor, Marea Britanie stă să părăsească UE; dar UE are treabă, să intervină în disputele politice interne din Polonia.

Est-europenii, dar mai ales polonezii, sunt făcuți „naziști”, „antisemiți”, „retrograzi” etc de către tot felul de politicieni, analiști și editorialiști în mass media din Vest.
Iată o mostră, interviul lui Jan Tomasz Gross pentru Die Welt, intitulat „Est-europenii nu au simțul rușinii”, în care Gross face o astfel de afirmație:

„Polonezii, de exemplu, au fost într-adevăr mândri de rezistența societății lor împotriva naziștilor, dar de fapt au ucis în timpul războiului mai mulți evrei decât nemți.”

(Despre cât de mare e minciuna lui Jan Tomasz Gross, vezi detalii: ILD: Bronisław Wildstein, „Polonia, antisemitismul şi stânga”
vezi și: https://inliniedreapta.net/presedintele-poloniei-si-antisemitismul/)

Efectul este că opinia publică din Occident devine ostilă Europei de Est. Iar când rușii vor ataca vreuna dintre Țările Baltice, Polonia, R. Moldova, sau România, aliații NATO occidentali vor ezita să se implice.

Doar sunt țări democratice, nu? Vor trebui să țină cont de opinia publică, de manifestanții pacifiști, de toți idioții utili și de toți propagandiștii care vor cere abținerea de la „escaladarea conflictului est-european”. În Germania, 60% dintre cetățeni s-ar opune, cf. unui sondaj recent, intervenției militare în ajutorul țărilor din Est, în cazul unui atac din partea Rusiei.

Peste câteva săptâmâni, are loc summit-ul NATO la Varșovia. Așa cum se știe, guvernul polonez este cel mai activ, cel mai vocal susținător al implicării mai importante NATO în apărarea flancului estic al alianței. Germania nu consideră că Rusia constituie o amenințare, nu sprijină cererea polonezilor de întărire a flancului estic al NATO – mai ales că nu-i convine o prezență americană mai semnificativă în zonă.

nato varsovia 2016

Amintim că în 2008, veto-ul Germaniei a blocat extinderea NATO și primirea în Alianță a Georgiei și Ucrainei – Georgia a fost atacată de ruși câteva săptămâni mai târziu. Ucraina a pățit la fel – și încă războiul e departe de a se termina.

Atât pentru Rusia cât și pentru Germania, este deosebit de îngrijorătoare alianța țărilor est-europene între ele, contând pe sprijinul Statelor Unite – o prioritate a politicii externe poloneze actuale. Experții MAE rus și analiști economici nemți atrag atenția asupra acestui „pericol” – în termeni izbitor de asemănători.

Parcă venind, telepatic, în întâmpinarea acestor preocupări ale experților ruso-germani, experți de limbă română, ca Armand Goșu, Emil Hurezeanu și alții recomandă ca România să se țină departe de Polonia, acum că este PiS la putere, ba chiar să profite de situație, ca să-și crească acțiunile în UE. Experți mai mici și secretari executivi de pe la PNL, ca Radu Carp, fac și ei ce pot, contribuind pe bloguri și pe FB la efortul de a zădărnici alianța româno-poloneză, depunând tot zelul și fantezia de care sunt capabili.

Ar face bine să ia aminte toți cei care participă la campania de calomnie și de ură împotriva guvernului Poloniei. Asta nu e o joacă, un antrenament la sacul de box. Este o contribuție la războiul informațional, în folosul adversarului. Este o acțiune care poate avea urmări tragice. Poate deschide calea terorismului și războiului hibrid. Chiar și războiului clasic – întrucât, se știe, singura modalitate de a stăvili agresivitatea Rusiei în zona noastră este întărirea prezenței NATO și a coeziunii alianței. Negocierile de tip Minsk nu ajută. Războiul mediatic ce duce la șubrezirea politică a solidarității NATO și prin urmare la șubrezirea capacității de apărare a flancului estic, constituie o invitație pentru Putin, care va avea tot mai puține motive să ezite. Cine contribuie la această campanie acționează împotriva intereselor vitale ale României.

Cine are urechi de auzit, să audă.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

5 Comments

 1. Anca Cernea
  27 May 2016

  trecerea la „metodele Hamas-ului” are loc după ce tocmai s-au fâsâit alte metode:

  1. încercarea de a scoate lumea în stradă împotriva guvernului PiS
  – în ciuda minciunilor gogonate, marele marș al opoziției nu a adunat „un sfert de milion de participanți”, ci doar 40 de mii; a recunoscut chestia asta până și primăria Varșoviei (PO) care lansase gogoașa cu sfertul de milion (v. detalii aici: http://inliniedreapta.net/jurnal/protestul-urias-din-polonia-in-realitate-de-5-ori-mai-mic-oamenii-mergeau-cu-pasi-mici/);
  liderul protestatarilor, Mateusz Kijowski (KOD) a explicat că numărătoarea s-a făcut cu metode bacteriologice – așa o fi, nu zicem că nu, Kijowski știe cel mai bine gradul de infecțiozitate al participanților;
  noi nu zicem decât că 40 de mii de participanți la un marș anti-guvernamental într-o țară de 40 de milioane locuitori nu e chiar așa de mare lucru; numai foștii securiști SB ar trebui să poată pune de un marș atât de/încă și mai/ mare (și ar avea și de ce, guvernul PiS le taie chiar acum pensiile nesimțite, cam de la 20 000 zl până pe la 900 zl pe lună, cursul PLN față de RON fiind cam de 1:1)

  2. intervenția pe cât de tupeistă pe atât de abuzivă – cu totul lipsită de orice temei juridic în textul tratatelor UE – a Comisiei Europene în conflictul politic intern din Polonia, de partea opoziției, desigur; acum vreo săptămână, CE dăduse guvernului polonez termen până luni 23 mai să rezolve problema Tribunalului Constituțional TK (v. aici în detaliu în ce constă acea problemă: http://inliniedreapta.net/cine-ataca-ordinea-constitutionala-din-polonia/); să o „rezolve”, adică să cedeze, dând câștig de cauză organizației de partid PO din cadrul TK.
  Dar guvernul PiS nu a cedat, și a explicat politicos, dar cât se poate de ferm, Comisiei, că Polonia e un stat suveran și nu acceptă vreun ultimatum din partea UE, iar Comisia ar face bine să-și vadă de atribuțiile ei legale.
  A venit și ziua de luni și… Și nimic. Nu s-a făcut gaură în cer. Speriatoarea nu a funcționat. Zmeul CE era de hârtie. Comisarul Timmermans a venit la Varșovia și s-a întâlnit cu premierul Beata Szydło. Și nu-și mai arăta colții dându-se tigru, ci torcea în fața camerelor lângă Pani Beata ca un pisicuț; opoziția a rămas cu buza umflată și PiS iar a mai crescut în sondaje.

  … de aceea umblă un zvon superstițios prin saloanele de la Varșovia: că machiavelicul Jarosław Kaczyński și-ar fi infiltrat agenții peste tot: în fruntea opoziției din Polonia, în presa stângistă poloneză și mondială, precum și în CE de la Bruxelles, și astfel se face că tot ce întreprind aceste foruri se dovedește a fi o nouă prostie și se întoarce în favoarea PiS!

 2. livstomer
  27 May 2016

  @1 Anca, treaba cu 20000 zl->900 zl chiar m-a uns la suflet, zau, unde nu s-ar intampla si la noi la fel, asa mi-e de sila sa le tooot platesc pensiile amicilor lui iliescu…acuma, despre summitul Nato din iulie, eu cred ca cel mai bun lucru la care putem spera e sa se bata iar apa-n piua…normal, daca ar fi sa decida ceva concret, ar fi a)sa rupa pisica in ce priveste Turcia, care-i prea pro-Isis, deja ceva acolo pute b)sa zdrobeasca, in sfarsit, Isis. Insa nu cred, pentru ca europeni=momai pacifiste, si pentru ca Obama. Deci cred ca mai asteptam, e maximum ce putem spera, deocamdata.

 3. Anca Cernea
  27 May 2016

  @3 liv, și Rusia are o relație ciudată cu ISIS

  – prin CV-urile cadrelelor de conducere ISIS sunt masiv reprezentate două categorii interesante de povești de viață:
  1. unii sunt rusofoni veniți din zonele musulmane ale spațiului (ex)sovietic, cei mai mulți dintre care nici măcar nu știu arabă cât să buchisească din Coran; printre aceștia este imposibil să nu se numere kaghebiști
  http://en.delfi.lt/central-eastern-europe/putins-russia-do-traces-of-kgb-fsb-and-gru-lead-to-islamic-state.d?id=66856642
  2. alții sunt securiști irakieni de pe vremea lui Saddam, care pe atunci erau socialiști și n-aveau treabă cu Profetul, dar nu puteau să nu aibă (și, prin urmare, nu pot să nu aibă și acum) treabă cu rețelele KGBiste
  http://www.thetimes.co.uk/tto/opinion/columnists/article4420853.ece

  – în mod notoriu, bombardamentele rusești asupra pozițiilor ISIS din Siria își ratează țintele, lovind, în locul acestora, la greu, obiective civile (chestie care amplifică valul de refugiați ce se îndreaptă spre Europa);
  http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/amnesty-report-russia-directly-targets-civilians-in-syria-killing-at-least-200-in-possible-war-a6783271.html
  proporția de rateuri rusești e prea mare ca să se explice doar prin echipamentul ruginit, prostie sau beție
  http://www.theguardian.com/world/2015/oct/07/russia-airstrikes-syria-not-targetting-isis
  http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-russia-strikes-idUSKCN0SF24L20151021

  – reciproc, se poate spune că nici ISIS nu prea a atacat în mod real interese rusești – execuțiile de „agenți FSB” de către ISIS, câteva (nu multe) la număr, sunt greu de confirmat, dar, și dacă sunt reale, pot fi pur și simplu „pierderi calculate”, că doar rușii nu țin din cale-afară să-și protejeze oamenii,
  iar povestea avionului căzut în Sinai se pare că a fost mult mai complexă decât crede lumea

  On top of all issues: unpredictable Russia

  Meanwhile, Vytautas Landsbergis, the patriarch of Lithuanian Conservatives and former MEP, says there are more important issues today after the Paris attacks than guessing whether Lithuania should join a West-orchestrated coalition against the Islamic State.

  «Look, how Russia is trying to get around the tragedy and portray itself as a driving-force in the battle against the Islamic State. The West has to be very prudent and suspicious of Russia’s real intentions,» Landsbergis told BNN.

  He pays attention to the fact he says many «for some reason” has omitted: the downing of the Russian passenger plane over the Sinai Peninsula.

  «It was brought down over it, though there’s an important piece of information from some sources that went unnoticed by most: the watch mechanism of the explosive device appears to have been set two hours or so into the flight. It means that the blast had to occur with the plane flying over Ukraine, not over Sinai,» the octogenarian politician reasoned. «Imagine if it had been downed over Ukraine…The West cannot be tricked by Russia and whatever t does because it always minds own interests,» he emphasized.

  http://bnn-news.com/lithuanian-intelligence-recruiting-latvians-poles-data-lithuanians-135351

 4. liv stomer
  27 May 2016

  @3, multumesc pt raspuns. Dar relatia Rusia-NATO, mai exista? Eu am citit ca n-ar mai exista, acum, decat pe hartie, si bine-ar fi sa fie asa. Macar, vorba aia, macar pe frontul ala, sa stim clar cine cu cine se lupta.
  Nu stiam amanuntele astea, stiam insa de alianta „pe sub masa” Rusia-ISIS-Turcia-Grecia comunista, cam de cand a izbucnit ultima migratie (ca sa-i spunem, macar noi doi, pe nume), in 2015. Si asta pentru ca, in perioada respectiva, au existat dubios de multe intalniri Putin-Tzipras, Erdogan-Putin, Erdogan-Tzipras, intalniri oficiale, publice. Dar ele trec neobservate, daca majoritatea publicului votant citeste numai despre pisicutze si retete pe feisbuc ???? ………

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi