FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia infiltrează ONG-urile și partidele ecologiste din România. Vizita la Moscova

Actori principali
Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova – Președinte: col. Anatolie Prohnițchi;
Partidul Verde din România – Președinte: numit președinte în ianuarie 2013: Remus Cernea; Președinte azi, mister;
Alianta Verde – Partidul Poporului din Rusia – Președinți: Gleb Fetisov și Oleg Mitvol;

Ecologiștii și „slugărnicia României” față de americani

Pe 2 septembrie 2014, Partidul Verde a invitat pe cei mai cunoscuți eco-activiști români la o dezbatere cu titlul „De ce nu avem un prezidenţiabil care să îşi asume temele Roşia Montană şi gazele de şist?”. La întâlnire au participat Nicușor Dan, Marina Ștefan, Mircea Toma, Ovidiu Iane, Remus-Florinel Cernea, Claudiu Crăciun, Dan Trifu, Mircea Kivu. Detalii despre aceștia, în continuare.

„Activiștii” s-au auto-felicitat pentru „salvarea” Roșiei Montane (ma îndoiesc că blocarea proiectului e meritul lor), „pentru prima dată o majoritate parlamentară şi un cabinet din România avea de a face cu o opoziţie reală”, după care trec la lucruri mai serioase: exploatarea gazelor de șist.

vasile ernu etending partidul verde (Am mai discutat deja despre cât de „reală”a fost această „opoziție” care a avut în centru pe Cristian Pîrvulescu, Claudiu Crăciun, pe fostul consilier al lui Victor Ponta – Remus Cernea și pe toți cei care i-au oferit aceluiași Victor Ponta un trofeu cu titlul de „Tânără speranță ecologistă”. Dar nu acesta e subiectul articolului de față.)

Să vedem despre ce e vorba:
(click pe imagine. Vasile Ernu a participat și el, după toate aparențele doar virtual)

…evoluţia proiectului minier al celor de la Roşia Montană Gold Corporation a stagnat, în timp ce în cazul gazelor de şist s-a început deja explorarea (perioadă în care se foloseşte aceeaşi tehnică ca şi în cazul exploatării, fracturare hidraulică).

Totuşi, în pragul alegerilor prezidenţiale observăm că aceste două teme importante ale agendei publice nu sunt asumate de nici unul dintre candidaţii anunţaţi pentru cursa electorală.

De aceea, considerăm utilă o dezbatere cu tema „De ce nu avem un prezidenţiabil care să îşi asume temele Roşia Montană şi gazele de şist?”.

Evenimentul va avea loc marţi, 2 spetembrie, la Hotelul Caro (sala Octavian Goga) – Bd. Barbu Văcărescu, nr. 164A începând cu orele 17.00.

Nu toți cei care au confirmat au și participat. Nu i-am vazut în imagini sau menționați pe site pe Cristian Pîrvulescu sau Ioana Lupea, dar discuțiile au fost, totuși, fructuoase.

Atmosfera generală a fost de antiamericanism. În general, pentru mulți dintre cei prezenți, principalul vinovat de necazurile ecologice pe care le are România, sau care ne pasc, sunt americanii și „slugărnicia” conducătorilor față de americani: [ei] cred că va supăra ambasada SUA” (Claudiu Crăciun), „România va trebui să-şi dea resursele, şi le dăm americanilor ca să nu le ia ruşii” (Dan Trifu), „slugărnicia politicienilor români faţă de Înalta Poartă care dictează”, zicea Marina Ștefan, activistă la Pungești, activistă la București, activistă la Bruxelles și în contact cu grupuri ecologist-anticapitaliste (și în general antiamericane) din toată Europa.

mircea toma marina stefan claudiu craciun remus cernea mircea kivu dan trifu, partidul verde gaz de sist
2 septembrie 2014, sediul Partidului Verde, București | De la stânga la dreapta: Marina Ștefan, Mircea Toma, Ovidiu Iane, Remus-Florinel Cernea, Claudiu Crăciun, Dan Trifu
lclaudiu craciun mircea kivu nicusor dan trifu
2 septembrie 2014, sediul Partidului Verde, București |Claudiu Crăciun, Dan Trifu, Mircea Kivu, Nicușor Dan. mai multe imagini, aici.

Despre activitatea „ecologistă”  a majorității celor de mai sus, citiți Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri.

Urmăresc de la început activismul „eco” al sus-numiților. „Salvarea” Roșiei Montane e o temă legitimă pe problemele puse de contractul semnat, dar cam atât. Delegitimarea temei intervine când privim pe o parte dintre cei care au „încălecat-o”, când privim la falsurile care sunt folosite în campanii și la faptul că „activiștii” ignoră, în proporție covârșitoare, alte exploatări identice – cum e cea rusească, de la Baia Mare. După toate aparențele, „Salvarea” Roșiei Montane este o temă cu totul secundară, folosită pentru construirea unui capital de imagine necesar mobilizării protestatarilor împotriva unor ținte mult mai serioase, cum ar fi Acordul de liber schimb dintre UE și SUA (TTIP, mobilizare care a început deja), și mai ales exploatarea gazelor de șist. Iar din blocarea exploatării gazelor de șist, pierde toată lumea, dar câștigă Rusia.

Avertismente în acest sens au venit de la cele mai înalte niveluri. Traian Băsescu a avertizat în urmă cu mai bine de un an că “Federația Rusă are interese ca România să nu își exploateze resursele energetice.”  Un oficial NATO, citat de Foreign Policy, a declarat că „Rusia ar putea încerca să împiedice posibile proiecte de exploatare a gazului de șist în Europa pentru a menține dependența Europei de gazul rusesc”. Brenda Shaffer, expert în energie de la Georgetown University din Statele Unite, spunea în urmă cu câteva luni că „există foarte multe dovezi; faptul că țări ca Bulgaria, România, Ucraina sunt în avangarda mișcărilor ecologiste este un motiv serios să fim suspicioși”. „Dintr-o dată, în societăţi în care micile ONG-uri n-o duceau prea bine, apăreau dintr-o dată toate aceste ONG-uri bine finanţate, care aduc proteste bine organizate”, spune Mihaela Cârstei, expert în energie şi analist de mediu la think-tankul din Washington Atlantic Council, citată de FP. Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO la acea vreme, a declarat în vară că serviciile de securitate ale Rusiei finanţează în secret campaniile împotriva exploatării gazelor de şist în Europa: „Am întâlnit aliaţi care pot susţine că Rusia, ca parte a operaţiunilor lor sofisticate de informare şi dezinformare, s-au implicat activ, alături de aşa-zise organizaţii nonguvernamentale – organizaţii remus cernea camera deputatilor de mediu care lucrează împotriva gazelor de şist – evident pentru a menţine Europa dependentă de importurile de gaze ruseşti”, a spus şeful NATO, citat de adevărul.ro.

Problema Rusiei e recunoscută și de Claudiu Crăciun la întâlnirea cu Partidul Verde, „în chestiunea gazelor de şist factorul geopolitic are o greutate mai mare”, dar pentru cei prezenți acolo, Rusia și factorul geopolitic rămân cel mult un impediment în combaterea „slugărniciei” României față de SUA și UE.

O observație: Cu toate că Remus Cernea a participat la dezbatere ca „deputat independent”, pe site-ul camerei deputaților acesta apare ca reprezentând Partidul Verde. Mai mult, Remus Cernea figurează din ianuarie 2013 pe site-ul Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova ca fiind președintele Partidului Verde (din România).

Octombrie 2013: Partidul Verde în vizită la Moscova

În octombrie anul trecut, la câteva luni după ce Remus Cernea a fost numit președinte al partidului, „verzii” români au făcut, împreună cu Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova, o vizită la Moscova. Din partea partidului condus de Remus Cernea au participat Ovidiu Iane (preşedinte executiv), Constantin Damov (vicepreşedinte) şi Silviu Dumitru (secretar general al partidului. Funcțiile acestora variază în mai multe locuri de pe site). Invitația a fost trimisă de liderii  partidului Alianţa Verde – Partidul Poporului din Rusia, miliardarul Gleb Fetisov (președintele partidului) și Oleg Mitvol (preşedinte al Consiliului Național).

Pe de altă parte, Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova este condus de Anatolie Prohnițchi, care conform CV-ului publicat pe site-ul partidului, a absolvit Școala Superioară militară din Sankt Petersburg, în anii ’70, iar între ’84 și ’87 a făcut studii la Academia Militară din Moscova. Există mai multe școli militare în Moscova, dar din moment ce CV-ul nu precizează exact, este cel mai probabil vorba de cea mai importantă academie sovietică, înființată în 1918, Academia Militară Frunze – denumită așa după liderul bolșevic de origine română (după tată), Mihail Frunză.

Constantin Damov, Oleg Mitvol si Ovidiu Iane la Moscova
Constantin Damov, Oleg Mitvol si Ovidiu Iane la Moscova

În timpul vizitei la Moscova, Gleb Fetisov, președintele „verzilor” ruși, a încheiat cu colonelul Prohnițchi (mai multe detalii despre el, într-un articol viitor), un „Acord de colaborare şi sprijin reciproc între cele două partide”. Tot atunci, „verzilor” români li s-a propus „să colaboreze cât mai apropiat” cu partidul rusesc și s-a stabilit ca românii să semneze un acord similar în cel mai scurt timp. La Moscova au fost invitate și partide ecologiste din Ucraina, Azerbaidjan, Armenia și Georgia, dar cele din România și Republica Moldova au avut un statut cu totul privilegiat. S-a stabilit și crearea unei „rețele regionale a Verzilor din Estul Europei” ce ar urma să fie coordonată de „verzii” din România și RM: „de comun acord cu ceilalţi reprezentanţi ai verzilor din Ucraina, Kazahstan, Armenia am convenit la stabilirea unei reţele regionale a Verzilor din Estul Europei, în care noi şi Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova să ne ocupăm de coordonare„, conform comunicatului publicat de partidulverde.ro.

Colaborarea dintre PVE și Partidul Verde din România este extrem de strânsă. În ultimii ani, vizitele reciproce ale verzilor români și din Republica Moldova au abundat (vedeți aiciaiciaici și aici).

În ianuarie 2013, col. Prohnițki a fost prezent în Palatul Parlamentului din București la unificarea celor două partide verzi din România (Partidul Verde și Mișcarea Verzilor-Democrați Agrarieni, condus de Remus Cernea). Atunci a fost numit Remus Cernea președinte al Partidului Verde nou format.

În decembrie 2012, cu o lună înainte ca Remus Cernea să fie numit președintele Partidului Verde, acesta a participat împreună cu echipa colonelului Prohnițki la o conferință a verzilor est europeni + Rusia, de la Istanbul (Black Sea Dialogue). Cu excepția României, toate statele participante, Bulgaria, Ucraina,  Aizrbaijan, Gruzia, Belarusia erau la acel moment aflate total sau parțial în sfera de influență a Rusiei, țări dependente de gazul rusesc în mare parte sau în totalitate. Între timp, Ucraina a încercat o îndepărtare de Rusia și apropierea de Europa, motiv pentru care a fost invadată.

Reprezentanții Rusiei au discutat cu verzii est-europeni de „politicile securităţii energetice în regiune, de protecţie a mediului şi de dezvoltare durabilă” și alte bla-blauri în limbajul de lemn specific, probleme pentru rezolvarea cărora se vor organiza „campanii permanente de proteste în vedera opririi activităţilor acestor centrale atomice”  (din Cehia, Slovenia, Ucraina, Bulgaria și România). „Verzii” propun „tercerea la formele netradiţionale de energie cum sunt cele eoliene, solare si de utilizare a biomasei”,  cai verzi pe pereți care au un singur efect concret: menținerea dependenței de gazul rusesc.

Nu au neglijat, evident, nici Pungeștiul:

Verzii vor acorda în termeni imediaţi asistenţă juridică sătenilor brutalizaţi şi reţinuţi de Jandarmerie. În acest sens se va deplasa la faţa locului o echipă de specialişti condusă de cunoscutul avocat Tonel Pop (Vicepreşedinte naţional al Partidului Verde).

https://www.partidulverde.ro/2013/12/02/partidul-verde-ofera-asistenta-juridica-gratuita-victimelor-abuzurilor-jandarmeriei-de-la-pungesti/

Proteste ale Partidului Verde împotriva centralelor nucleare și exploatării gazelor de șist
Proteste ale Partidului Verde împotriva centralelor nucleare și exploatării gazelor de șist

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

6 comentarii

  1. Ghe. Sobieski
    26 octombrie 2014

    Astia sunt omuletii verzi? Miscarea pro-life s-a intalnit si ea la Moscova.

  2. Mihaela Bărbuş
    26 octombrie 2014

    Exact! Exista pluralism in cadrul frontului omuletilor verzi.

  3. C Sampalean
    26 octombrie 2014

    De fapt sugarnicii rusofili se folosesc de tema ecologista pentru a-i acuza pe cei care vor ca Romania sa fie independenta energetic, mai ales fata de rusi, ca sunt slugile americanilor. Ca pe vremea lui Ghita-Dej : cine nu-i cu „uresese bastionul pacii e „, este slugoiului imperialismului american. Doctrina stalinista. Comunistii nu se pot schimba.

  4. horia
    26 octombrie 2014

    interesul rusiei e sa elimine industria extractiva din romania,iar carbunele si gazele sa fie cumparate din rusia.cu alte cuvinte sa elimine independenta energetica a romaniei

  5. horia
    26 octombrie 2014

    eco-nazistii si zoo-nazistii si-ar lua o mare bataie in rusia daca s-ar gandi sa blocheze extractia petrolului si gazelor.

  6. Costin Andrieş
    26 octombrie 2014

    Ca sa vezi.

    „Partidul Verde susține candidatura lui Nicușor Dan la funcția de Primar General al Municipiului București. De asemenea, suntem alături și de echipa sa de la Uniunea Salvați Bucureștiul (USB) pentru ocuparea posturilor din administrația locală (consilieri generali, primari de sector și consilierii locali). A fost o decizie fundamentată pe obiectivele comune, metodele comune de implementare a proiectelor precum și viziunea comună asupra dezvoltării sustenabile a Capitalei.”

    http://www.stiripesurse.ro/partidul-verde-sus-ine-candidatura-lui-nicusor-dan-la-func-ia-de-primar-general_1136712.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian