FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia se umflă pe seama României

Atacurile au venit in trei valuri. Primul, odata cu rascoala de la Chisinau, cu scopul de a intimida Romania, dar si de a o invinui ca s-ar afla in spatele evenimentelor. Al doilea, la inceputul lunii mai, viza pregatirea de artilerie pentru intalnirea UE-Rusia de la Habarovsk, cand rusii au incercat sa parasca Romania la UE. Al treilea val de acuzatii, dar si cel mai bizar, a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Ambasada Rusiei la Bucuresti a dat un comunicat aiuritor, pe 28 mai, in care, sub pretextul ca rectifica o declaratie a lui Cristian Diaconescu despre reluarea lucrarilor comisiei romano-ruse, in vederea gasirii tezaurului romanesc, s-a lansat intr-o tirada cu totul nediplomatica. Comunicatul repeta cliseele propagandei sovietice, cum ar fi „ocupatia” Basarabiei si a Bucovinei de catre Romania intre 1918-1940. Dar Diaconescu, ministrul roman de Externe, a facut aceeasi declaratie la intoarcerea de la Moscova, in martie, iar rusii nu s-au simtit deranjati. I-a apucat abia acum, dupa doua luni, cand seful diplomatiei romane s-a referit la subiect doar in treacat, la un videochat.Rusii s-au suparat pentru ca, in aceeasi zi, pe 28 mai, s-a amanat alegerea presedintelui Moldovei. Comunistii, carora le trebuia un singur vot, nu au gasit nici un tradator de la opozitie. Daca nici pe 3 iunie actiunea nu reuseste, in Moldova se declanseaza anticipatele. Rusia isi manifesta indirect nemultumirea in fata perspectivei instalarii unui guvern pro-romanesc la Chisinau. (…)

Rusia vrea sa se arate o superputere. De aceea are nevoie de victorii, iar cea cu Georgia este insuficienta. Pentru a trece la nivelul superior este necesar sa testeze reactia Occidentului fata de sicanarea si umilirea unei tari membre UE si NATO. A incercat si cu Polonia in 2006, impunandu-i embargo pe carne. Carnea cu probleme sanitare din pietele rusesti avea certificate de origine „poloneze” falsificate de FSB (noul KGB). Polonezii stiu ca singurul lucru pe care il respecta Rusia este forta. Motiv pentru care au blocat summit-ul de la Helsinki privind noul Acord de Parteneriat si Cooperare UE-Rusia.

Acum Rusia vrea sa triumfe in fata Romaniei. Romania pare mai putin hotarata decat Polonia si fara o strategie clara. De la o vreme incoace pare ca vrea sa se reconcilieze cu rusii. Dar mai trebuie sa vrea si ei acest lucru. Ar fi bine ca Romania sa-si stabileasca clar scopurile in ce priveste Moldova si Rusia, precum si mijloacele de care ar putea dispune pentru a le indeplini.

Articol integral in ziarul Ziua

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dreapta.net

Dreapta.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian