FUNDATIA IOAN BARBUS

Rusia testează apărarea NATO: 26 de avioane rusești interceptate în 2 zile

Pe parcursul ultimelor două zile aviatia NATO a interceptatde patru ori avioane de lupta rusesti in preajma spațiului aerian al Aliantei Nord-Atlantice, scrie paginaderusia.ro.

nato rusia avioanePotrivit NATO, provocările Rusiei sunt acum mai mari decât “înplin Războiul Rece“, ceea ce poate sugera că Putin testeaza apărarea NATO, considera ziarul german Die Welt. Manevrele amenintatoare ale fortelor aeriene ruse în spațiul aerian european sunt tot mai intense. Miercuri, la Bruxelles, NATO a anunțat că în ultimele zile alianța a constatat o activitate “extensivă” a Forțelor Aeriene din Rusia în Europa.

Business Insider scrie că cel puțin 26 de avioane de luptă rusești care zburau în apele internaționale, aproape de teritoriul NATO.

Pe 28 octombrie, 7 avioane de luptă ruse au zburat deasupra apelor internaționale din Marea Baltică. Avioanele au fost interceptate de avioane de luptă Typhoo germane deasupra Golfului Finlandei, dar avioanele nu au schimbat cursul, conform Business Insider. Avioane de luptă rusești au fost interceptate și de forțele daneze, suedeze și finlandeze înainte să aterizeze în privincia rusească Kaliningrad din Marea Baltică.

Pe 29 oct, NATO a interceptat 3 grupuri separate de avioane de luptă rusești. Avioanele portugheze care sunt parte a Misiunii de Poliție Aeriană din spațiul baltic. Avioane de luptă turcești au interceptat două bombardiere și două avioane de luptă rusești în Marea Neagră.

Nato a interceptat 8 avioane rusești deasupra Mării Nordului pe 29 oct.

Conform paginaderusia.ro, de la începutul anului, avioanele NATO au intreceptat de mai mult de 100 de ori aeronave militare din Rusia, de aproape trei ori mai mult decât în 2013.

Rusia a intensificat tentativele de spionaj în Europa, scrie Business Insider. Serviciile secrete din Cehia au declarat că un număr „extrem de mare” de agenți ruși operază în Praga. Polonia a arestat recent 2 spioni ruși.

Andrei Piontkovski scrie recent pe site-ul în limba rusă al Europei Libere, citat de paginaderusia.ro, că „refuzul aliaților Estoniei de îndeplinire a obligațiilor care le revin va fi un eveniment de importanță istorică epocală: ar însemna sfârșitul NATO, şi sfârșitul SUA ca putere mondială și garant al securității Occidentului și inceputul dominației politice a Rusiei lui Putin nu numai în zona “Lumii Ruse”, ci pe întregul continent european.”

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

5 comentarii

 1. Alex
  30 octombrie 2014

  Mare boala mai au rusii pe americani si totul se trage cred ca de la implicarea SUA in cel de-al doilea razboi mondial, schimband decisiv soarta razboiului si a omenirii. Cand Germania si Rusia taiau felii de Europa impartindu-le frateste, cand isi faceau planuri de dominatie a lumii prin teroare , exterminare si cultura omului de tip nou, dezumanizat (zombie) , debarcarea americanilor in Normandia le-a dat peste cap toate planurile. Dar mai ales Rusiei , ca ea a fost capul rautatilor din spatele Germaniei (lucru ce nu l-am invatat la istoria din scoala). Visul URSS de a crea un imens gulag european si mondial, avea sa se spulbere la Omaha Beach. Timp in care toata Europa era devastata si redusa la tacere, Europa care prin ignoranta sa a ingaduit niste monstrii (Stalin, Hitler) pe care ulterior i-a scapat din mana.
  Europa care acum se pare ca uita incet dar sigur ce pret are libertatea ( fac aici referire la cazurile tot mai dese in care aflam de pactizare-fraternizare ale tot mai multor partide si organizatii europene cu puterea de la Kremlin). Miile de vieti ale unor tineri soldati americani secerate de mitralierele germane la Omaha Beach au redat Europei (de Vest) libertatea nepretuita pe care s-a cladit ulterior bunastarea si prosperitatea occidentala. Acum se pare ca Europa uita acest lucru si vrea sa intoarca spatele Americii indreptandu-se cu fata spre Rusia (aluzie la declaratiile clanului Le Pen din Franta , articol postat aici). Ezitarile, prostia si tradarile din sanul Europei ne va costa probabil pe viitor alte zeci de milioane, poate sute de milioane de vieti omenesti si dezastre.
  Si o frantura de istorie, pretul platit in sange de americani pentru o Europa libera si prospera . Si ca sa ne aducem aminte si noi ce pret are libertatea (din pacate, noi, esticii europeni am fost condamnati la 50 de ani de ‘prosperitate si binecuvantare ‘ ruseasca) :
  http://www.youtube.com/watch?v=Es3SzvwrC6A

 2. che
  30 octombrie 2014
 3. franzkafka
  30 octombrie 2014

  @Alex – rusii au boala pe americani din alt motiv! Daca nu erau debarcările (Italia, Franta…) aliate plus extraordinarele sacrificii umane și materiale, steagul sovietic „pacificator” ar fi fluturat la Buckingham Palace, Champs Elysee, și în toate capitalele europene vestice. Opinia publica era pregătită (frăgezită cu propaganda…), partidele de stânga cominternist înfrățite erau gata sa se „sacrifice” pentru greaua misiune a implementării socialismului biruitor.
  Din păcate istoria se repeta…

 4. Emil
  30 octombrie 2014

  Suntem in plin Noul Razboi Rece, iar rusii reiau in oglinda operatiile psihologice pe care americanii le-au exersat pe pielea lor acum 31 de ani, in cadrul exercitiului „Able Archer 83”:
  „….Sometimes we would send bombers over the North Pole and their radars would click on,” recalls Gen. Jack Chain, [a] former Strategic Air Command commander. „Other times fighter-bombers would probe their Asian or European periphery.” During peak times, the operation would include several maneuvers in a week. They would come at irregular intervals to make the effect all the more unsettling. Then, as quickly as the unannounced flights began, they would stop, only to begin again a few weeks later.”
  „…”It really got to them,” recalls Dr. William Schneider, [former] undersecretary of state for military assistance and technology, who saw classified „after-action reports” that indicated U.S. flight activity. „They didn’t know what it all meant. A squadron would fly straight at Soviet airspace, and other radars would light up and units would go on alert. Then at the last minute the squadron would peel off and return home.”
  „These near penetrations were designed to test Soviet radar vulnerability as well as demonstrate US capabilities in a nuclear war.”
  CIA Center For Study of Intelligence „A Cold War Conundrum: The 1983 Soviet War Scare”

 5. Emil
  30 octombrie 2014

  … si cu cat se vor acutiza efectele economice ale masurilor luate de UE si SUA, cu atat mai dese si mai agresive vor fi aceste manevre ale Rusiei. Parerea mea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian