FUNDATIA IOAN BARBUS

„Rușii «ocupă» Palatul” – Titlul trebuie schimbat și afișele retrase, dacă nu, concertul trebuie anulat (Bogdan Oprea)

Bucureştiul a fost împânzit cu afişe care anunţă următorul concert al „Armatei Roșii” rusești. Concertul este promovat cu litere de-o şchioapă sub titlul „Ruşii «ocupă» Palatul”. Corul „Armatei Roșii”, aşa cum este menţionat pe afiş, urmează să concerteze în Sala Palatului Regal.

Bogdan Oprea, fost purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale în mandatul lui Traian Băsescu, spune într-un comentariu publicat pe Facebook că o astfel de „obrăznicie” din partea Federaţiei Ruse nu poate fi tolerată, iar diplomaţia românescă trebuie să ia imediat măsuri categorice.

„O glumă proastă, sper, dar care trebuie taxată imediat la nivel diplomatic și nu numai. Nu este de acceptat ca, sub titlul „Rușii «ocupă» Palatul”, Corul Forțelor Armate ale Federației Ruse să concerteze în Sala Palatului Regal, loc cu o atât de mare încărcătură istorică și simbolică pentru poporul român. Dacă nu reacționăm imediat în fața acestei, îmi permit să spun, obrăznicii, vom arăta că suntem slabi și vom încuraja astfel de atitudini tupeiste din partea Federației Ruse, care sunt tot mai dese în ultima perioadă (vezi și episodul „Cumințenia Pământului”). Titlul trebuie schimbat și afișele retrase, dacă nu, concertul trebuie anulat, iar oficiali ai Ministerului rus al Apărării, în subordinea căruia se află corul, trebuie să prezinte scuze poporului român pentru acest gest ofensator, sper eu, neintenționat”, scrie Bogdan Oprea.

Dar nu este prima obrăznicie de acest gen.

Afișele care anunțau concertul „Armatei Roșii” din 2015 erau pline de simbolistică sovietică și au împânzit și atunci Bucureștiul. Evenimentul a fost promovat sub sloganul nu mai puțin provocator VIN RUȘII!”.

Aceste cuvinte știu că i-ar fi provocat transpirații reci bunicului meu, care după ce i-a fost confiscată gospodăria, animalele și pământul în naționalizările forțate de după ce au „venit rușii”, s-a îmbolnăvit de inimă rea și a murit  înainte să mă nasc.

vin rusii

Costin Andrieș

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian