FUNDATIA IOAN BARBUS

Să fie oare Putin ? Poze de tinerețe din munca kaghebistului.

Blogerul rus Andrei Trezin a postat recent o poză din 1989, cu care a făcut valuri.

https://andrey-trezin.livejournal.com/

Poza e de la o manifestație de la Leningrad, din 1989, și în ea se vede un om pe cale de a fi arestat, pus la pământ cu brutalitate de un grup de milițieni în uniformă, în timp ce un individ în civil, cu o căciuliță caraghioasă pe cap, supraveghează operațiunea cu o mutră de expert.

Cine să fie oare individul?

Nu știu la cine v-ați gândit voi, dar nu aveți dreptate. Nu e Vladimir Putin kaghebistul din imagine. Spun asta pt că autoritățile ruse neagă vehement că ar fi el, deci n-are cum să fie.

Kremlin denies photo shows Putin ‘arresting dissident’

De unde provine poza?

Din cartea militantei pentru drepturile omului Yulia Rybakova. Iar Yulia Rybakova a primit poza de la disidentul rus Valerii Terekhov – omul de pe jos, cel a cărui arestare a fost imortalizată de această imagine și care susținea că individul cu căciulița e chiar Putin. Evident, informațiile provenite de la elemente ostile, ca Terekhov sau Rybakova, nu au aceeași credibilitate ca dezmințirile oficialităților Federației Ruse.

https://niezalezna.pl/44194-archiwalne-zdjecie-ujawnia-tajemnice-putina

Și fiindcă vorbim de poze istorice, să mai amintim una, din 1988, pe care poate nu toți cititorii ILD o știu.

5/31/1988 President Reagan greets a young boy while touring Red Square during the Moscow Summit in the USSR

5/31/1988 President Reagan greets a young boy while touring Red Square during the Moscow Summit in the USSR

A pus-o în circulație în 2009 fotograful Casei Albe Pete Souza – omul care i-a pozat pe președinții americani ai ultimelor decenii, de la Reagan la Obama. Iarăși, veți spune, o sursă cât se poate de imperialistă, deci lipsită de credibilitate. Oficialitățile ruse spun că nu e Putin, deci nu poate să fie el; argumentul e imbatabil, poza din 1988 arată un Putin cu o claie de păr în cap, ori noi știm că Putin nu are prea mult păr.

Did Vladimir Putin meet Ronald Reagan as an undercover KGB man?

Povestea pozei, cf. lui Pete Souza ar fi următoarea: în timpul vizitei lui Reagan la Moscova, Președintele american a ieșit cu Gorbaciov la o plimbare pe jos în Piața Roșie. Acolo ei s-au întâlnit cu un grup de turiști sovietici, sosiți din cele mai îndepărtate colțuri ale URSS să viziteze capitala, și care au dorit, cu acest prilej, să-i pună lui Reagan întrebări încuietoare privind situația precară a drepturilor omului în SUA.

Lui Souza i-a spus atunci un om din serviciile americane că turiștii ăia nu erau chiar turiști-turiști și nu se aflau acolo chiar spontan-spontan, ci ar fi fost kaghebiști în civil. Souza afirmă sus și tare că turistul cu aparatul de fotografiat agățat de gât nu ar fi altul decât Vladimir Putin.
Dar asta nu poate fi decât un zvon răuvoitor răspândit de CIA. Se știe doar că, în acea vreme, tot mapamondul privea cu îngrijorare abuzurile împotriva drepturilor omului comise sistematic de Statele Unite. Pe de altă parte, în URSS era cel mai firesc lucru ca turiștii să dea în Piața Roșie peste Secretarul General al PCUS în persoană, care să-și plimbe, firesc, oaspeții, printre ceilalți pietoni, astfel încât turiștii să le poată pune acestora întrebări despre drepturile omului.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

6 comentarii

 1. Seamana ,nu este Putin.El a fost ofiter kGB in fosta DDR,nu statea el sa aresteze protestanti cu tablagiii!

 2. Anca Cernea
  30 iulie 2013

  păi da, kaghebiștii așa zic, și nu putem decât să-i credem
  doar n-o să-l credem pe „protestantul” de pe jos

 3. Bogdan Calehari
  30 iulie 2013

  Conform unei carti scrise de unul dintre colegii sai din KGB, stabilit in Occident, Putin a lucrat la sfarsitul anilor 80 in Directoratul 5 al KGB, care se ocupa de disidenti. Informatia o da autoarea Masha Gessen in cartea „Omul fara chip”. Protestatarii, cum ii numim noi azi, erau numiti atunci dizidenti. Bineinteles insa ca astfel de informatii trebuiesc abordate cu prudenta si, in cazul in care nu le putem verifica din mai multe surse credibile, trebuie (este obligatoriu) sa dam crezare unor surse investite cu o autoritate de necontestat, cum ar fi KGB-ul la rusi, sau Securitatea la noi. Daca nici astia nu stiu ce, cine, unde si cum, cine sa mai stie? La o singura chestie nu se pricep baietii astia: la dezinformare!

 4. Bogdan Calehari
  30 iulie 2013

  Insa, in legatura cu Putin, ce este dovedit si super probat este ca tovarasul tar este un sterpelitor de mare clasa. N-am zis de duzina, pentru ca ala de sterpeleste un inel cu diamante de 124 de carate nu e un oarecare. Si Putin l-a lasat cu buza umflata chiar pe patronul echipei de fotbal american New England Patriots, Robert Kraft. Recent, acesta a recunoscut ca inelul Super Bowl i-a fost sterpelit si ca nu i l-a facut cadou lui Putin, asa cum declarase imediat dupa teapa, si asta ca sa opreasca scandalul declansat de presa americana

 5. Vincent
  30 iulie 2013

  Mai apropiat mi se pare ca figura cel din prima poza, decat cel din poza cu Reagan, pe care o stiam. Si expresia pe care o are e mai aproape de cea pe care i-o stim azi. Parere personala. In fine, se stie ca Putin a fost agent KGB, mie imi ajunge.

 6. Mihaela Bărbuş
  30 iulie 2013

  Habar n-aveti! Pozele sunt de fapt o expresie a romantismului noilor drumuri.

  Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adus marti (29.10.2013) un omagiu Uniunii Tineretului Comunist din URSS, Komsomol, „romantic”
  si „patriot”, cu ocazia celei de-a 95-a aniversari a acestei organizatii – astazi disparuta, scrie AFP.

  „Aceasta aniversare este o data importanta in istoria tarii noastre, in viata a milioane de persoane din Rusia si dincolo de frontierele sale”, a spus Putin, intr-un comunicat pe site-ul sau oficial.

  Komsomol, sau VLKSM (Uniunea tineretului leninist comunist din intreaga Uniune Sovietica) a fost fondat in 29 octombrie 1918, un an dupa Revolutia din octombrie. Organizatia a disparut odata cu caderea URSS, in 1991.

  Calitatea de membru in Komsomol era o etapa obligatorie pentru a face cariera in URSS.

  „Komsomolul nu este doar politica, ci si anii de studii, romantismul noilor drumuri si, mult mai important, este sentimentul de a fi legat de destinul Patriei”, a subliniat Putin.

  Vladimir Putin, care a calificat caderea URSS in 1991 „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX”, se arata deseori nostalgic fata de era comunista.

  In acest an, a reinfiintat decoratia de „erou al muncii” care exista in epoca URSS si era destinata in principal celor mai buni muncitori.

  Acesta si-a exprimat si dorinta de revenire la un program sportiv national pentru scolari, pe modelul celui din epoca sovietica si cunoscut sub acronimul GTO, „Gata pentru munca si aparare”.

  http://www.hotnews.ro/stiri-in…..atriei.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian