FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Sarkozy pune Comisia la punct – fragmente din stenograma ultimului Consiliu European

Europuls reda fragmente din stenograma discutiilor de la ultimul Consiliu European (publicata de Le Monde) în care presedintele Sarkozy i-a ceruit socoteala sefului Comisiei Europene pentru declaratiile stupefiante ale comisaresei Reding. Discutiile sunt savuroase (indemnul lui Sarkozy, Lasati-l si pe Van Rompuy sa vorbeasca! este definitoriu pentru prestatia si rolul „presedintelui” UE):

Bruxelles, 16 septembrie 2010, Întâlnirea Consiliului European reunind sefii de stat si de guvern al celor 27 de State Membre ale UE

Nicolas Sarkozy ia cuvântul la propunerea Presedintelui reuniunii, Herman Van Rompuy : „Am un mare respect pentru Comisie, am facut multe pentru acest organism. Ce s-a întâmplat este foarte grav. Am facut multe pentru Comisie si pentru a readuce Franta în inima Europei. În Franta aplicam legi care trebuie sa fie conforme cu legislatia europeana. Este normal pentru Comisie sa investigheze. Însa, înainte de orice ancheta, trebuie spus ca o vice-presedinta a Comisiei (nr. Viviane Reding) a folosit cuvinte ca „dezgustator”, „rusine”, „razboi mondial”.

Sunt cuvinte pe care nu le pot accepta. Eu nu voi spune despre Comisie ca este dezgustatoare. Iar în Franta, prin cuvintele „razboi mondial ” toata lumea întelege ceea ce li s-a întâmplat evreilor. Este incredibil ca o vice-pre?edinta a Comisiei a facut acele comentarii; aluziile la al doilea razboi mondial si evrei sunt de neconceput. Declara?ia este acum subiectul tuturor discutiilor în Franta, pe strada, în sinagogi.

Am venit numai pentru ca ea (doamna Reding) s-a scuzat, precizeaza presedintele, dupa ce i-am spus lui Barroso ca nu voi veni daca ea nu se scuza.”

Sarkozy: ”Comparatia cu Petain este incredibila. Eu accept puterea de reglementare a Comisiei. Dar trebuie sa întelegem ca aceasta da dreptul Comisiei sa devina o autoritate morala, care ne denunta în fata presei din lumea întreaga ? Am desfiintat 600 de tabere ca urmare a unei decizii judiciare. 80% (dintre cei expulzati) nu sunt romi.” În legatura cu circulara din 5 august care „avea ca tinta romii„ , presedintele francez declara: „am decis imediat sa o anulez. Iar Doamna Reding a facut declaratiile abia dupa anulare. Este scandalos.”

Barroso: „Exista o chestiune de fond si o chestiune de forma. Avem reguli contra discriminarilor si este rolul Comisiei sa le apere. Putem discuta situatia romilor, nu este doar o problema franceza. Colegiul Comisiei s-a distantat de declara?iile facute de Viviane. Chiar si ea si-a exprimat regretul fata de felul în care au fost interpretate declaratiile sale.”

Sarkozy intervine abrupt : „Interpretate ?! Nu, nu de asta trebuia sa se scuze. Trebuie sa se scuze pentru ce a spus, ca (politica franceza) este dezgustatoare.”(…)

Berlusconi: „Trebuie sa li se interzica dreptul la opinie comisarilor si cabinetelor lor”, declara acesta. „Doar Barosso trebuie sa aiba dreptul sa vorbeasca”.

În sfârsit, intervine presedintele român, Traian Basescu, abordând fondul problemei : romii. „Trebuie sa facem o distinctie clara între romii nomazi si ceilalti”. Romii sedentarizati „nu prezinta probleme de integrare. Romii nomazi, dimpotriva, nu respecta legea, nu vor sa munceasca. Ei nu înteleg nevoia de a-si trimite copiii la scoala. Avem nevoie de o solutie bazata pe cultura lor. În afara de unele formulari folosite de catre Comisar, Comisia si-a facut datoria pentru a evita posibile încalcari ale drepturilor cetatenilor europeni.”

Însa subiectul spinos al problemei romilor nu va fi adoptat de fata cu întregul Consiliu. Domnul Basescu considera ca romii nomazi nu sunt o problema româna, ci europena, si în mod subtil introduce ideea ca acestia sunt apatrizi. El i-a împartatit aceasta idee domnului Sarkozy la începutul Consiliului, care i-a raspuns în esenta, cu o expresie imortalizata de fotografi : daca au pasaport român, ei sunt problema României.

Orban, Primul Ministru ungur: “Nu trebuie sa dam banii europeni ONG-urilor care deresponsabilizeaza romii, ci Guvernelor.”

Nicolas Sarkozy propune apoi o pozitie comuna a liderilor europeni în trei puncte: „1) Problema romilor este o problema europeana; 2) Comisia are dreptul sa aplice legea; însa 3) Consiliul e cel care decide si ia masuri.”

Barroso raspunde iritat: “Trebuie sa terminam cu presiunile! Am impresia ca se vrea sa se puna presiune pe Comisie si sa i se reduca competentele. Trebuie sa lasam Comisia sa-si faca treaba, altfel nu vom avea Europa pe care ne-o dorim. Curtea de Justitie va avea ultimul cuvânt.”

Nicolas Sarkozy contra-ataca: „Comisia nu poate înca sa sesizeze Curtea din moment ce înca nu nu a realizat ancheta!”.(…)

Sarkozy, sesizând ca Presedintele Consiliului European vrea sa se exprime: „Lasati-l pe Van Rompuy sa vorbeasca”.

Van Rompuy propune atunci sa se schiteze niste concluzii având în vedere ca presa astepta afara.

J. M. Barroso Barroso intervine: „Nu vom viza în mod specific un comisar, altfel va trebui sa ne referim si la altii” – aluzie la Pierre Lellouche care atacase Comisia anterior.

Sarkozy, iritat: „Nu trebuie sa ne spuna Barroso ce trebuie sa facem!”

Barroso: „E dreptul meu sa-mi spun parerea pentru ca sunt membru al Consiliului European. Am chiar un statut special. Am facut totul ca sa va ajutam în Parlamentul european, care a fost foarte virulent. Sa nu facem din asta o problema institutionala, este excesiv.”

Berlusconi intervine: „Trebuie sa-i facem sa taca pe Comisari!”

În acest moment intervine Angela Merkel, Cancelarul german, care pune capat discutiilor pe acest subiect si cere sa se treaca la urmatorul punct.

Integral pe Europuls.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *