FUNDATIA IOAN BARBUS

Se întâmplă în Basarabia. Revoluţie la Chişinău?

Imagini si filme Unimedia cu evenimentele de ieri, de la protestul anticomunist din Chişinău din ziua 7 aprilie 2008: Galeria 1, Galeria 2, Galeria 3, Galeria 4.

Poze de la demonstratii
Galeria publică a utilizatorului Serge, cu poze din 7 aprilie 2009. De pe blogul lui Zzzop (Denis Graur): Moldova s-a trezit, Moldova s-a trezit (2) si Moldova s-a trezit (3).

Filme PublicTV – zeci de minute
Cronicile Asaltului 11:00-13:30 Asaltul Presedintiei si a Parlamentului 07-04-2009
Cronicile Asaltului: 14:30-17:30 Asaltul Parlamentului si a Presedintiei
Cronicile Asaltului: Prin birourile Parlamentului

„Negocierile” dintre Voronin şi opoziţie

———————–

Recapitulare adrese web 7 aprilie 2009

ProTv a transmis in direct pe Stirile ProTV.ro.
Pentru a clipuri video de la manifestatii si stiri, canalul YouTube al Unimedia (de ieri dupa-amiaza nu au mai fost uploadat nimic; Unimedia.Md este in continuare cazut), dar mai ales cel al Dorinei20Md (reactualizat; clipuri de pe Jurnal.md).
Stiri de pe Twitter.
Radioul Vocea Basarabiei poate fi ascultat aici.

———————–

Comunicatul lui Voronin

(UPDATE 19:32) Vladimir Voronin despre manifestanti: Fascisti care incearca sa comita o lovitura de stat.
Voronin:
– „Liderii opozitiei au ales calea preluarii violente a puterii”
– „Moldova va apara cu fermitate integritatea statului in fata manifestantilor – „fascisti care incearca sa comita o lovitura de stat”
– Tot ceea ce au intreprins in ultimele 24 de ore nu poate fi descris altfel decat ca o lovitura de stat (hotnews.ro)

(UPDATE 18:38) Şi inevitabil, intră în scenă paranoia rusească de stil sovietic –
Oficial rus: In Moldova sint implicate serviciile secrete occidentale si anumite forte din Romania
Moscova este profund ingrijorata de situatia din Moldova, unde dupa alegerile de duminica au inceput demonstratii de masa. „Urmarim cu ingrijorare evolutia evenimentelor provocate dupa scrutin”, a declarat pentru Interfax viceministrul rus de externe, Grigori Karasin. El a subliniat ca „practic, toti observatorii, din partea CSI, UE si OSCE, au dat o apreciere pozitiva votului de duminica”. In opinia oficialului rus, tot ce se intampla acum trezeste o vie preocupare privind viitorul sistemului politic, al tarii in ansamblul ei.(hotnews.ro)

(UPDATE 17:10) Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, sustine primul discurs dupa alegeri.
Aceasta operatiune este bine gandita si bine organizata
E clar ca acestia vor varsare de sange
– Multumiri foarte mari pentru alegeatorii care ne-au votat
– Fac un apel catre toti cei care participa si care sint ingrijorati de ce se intimpla in Chisinau
– Asa sunt treburile alegerilor, cei care castiga alegerile trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru toata societatea
– Trebuie sa ne ducem cu un apel fata de cetatenii tarii noastre. Eu am pregatit un apel foarte frumos, foarte calm fata de cetatenii nostrii, cu multumiri
– Trebuie si un alt apel catre cei care sunt ingrijorati de ceea ce se intampla in Chisinau
– Noi nu putem sa facem concluziile definitive in domeniul ceea ce inseamna aceasta
– Multe lucruri sunt intelese in interesul cui si cu ajutorul cui aceste lucruri se intampla
– De fraudarea alegerilor s-a vorbit cu o luna in urma
– Un patriot nu poate sa-si permita sa faca asa ceva, acte de vandalism
– Personal am trecut prin aceste lucruri in 1989 si in mod sincer am crezut ca o sa depasesc aceste momente in mandatul meu de presedinte

(UPDATE 17:00) Grupuri de protestatari se indreapta inspre televiziunea nationala. În aceste momente, postul public de televiziune transmite emisiuni de divertisment. Conducerea companiei Teleradio Moldova a trimis majoritatea angajaţilor acasă, de teama unui posibil asalt al clădirilor TRM, potrivit HotNews.md (basarabeni.ro)

(UPDATE 16:38) Steagurile Romaniei şi UE au fost arborate pe clădirea Preşedinţiei, în aplauzele protestatarilor. (basarabeni.ro) Video aici


IMAGINI LIVE DE LA CHISINAU

*Actualizat* => Pentru evenimente, a se vedea ultima parte a articolului şi comentariile de la articol.

Curaj.net

Diseara in Bucuresti, la ora 20.00 la borna din fata Teatrului National, manifestatie pentru sustinerea basarabenilor. Veniti cu totii!!!

Se pare că alegerile parlamentare au câştig de cauză, pentru a treia oară consecutiv, Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, singura formaţiune comunistă din Europa care încă se mai află la putere într-o ţară europeană. Conform Unimedia, după numărarea a 97,93% rezultatele se prezintă astfel:

Au trecut pragul electoral de 6%:
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova – 49.96% (61 de mandate)
Partidul Liberal – 12.79% (15 mandate)
Partidul Liberal Democrat din Moldova – 12.26% (14 mandate)
Alianţa “Moldova Noastră” – 9.81% (11 mandate)

Nu au trecut pragul electoral de 6%:
Partidul Social Democrat – 3.71%
Partidul Popular Creştin Democrat – 3.02%
Partidul Democrat din Moldova – 2.97%
Uniunea Centristă din Moldova – 2.75%
Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” – 1.00%
Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” – 0.22%
Partidul Conservator – 0.29%
Sergiu Banari (candidat independent)- 0.58%
Ştefan Urîtu (candidat independent) – 0.18%
Victor Răilean (candidat independent) – 0.04%
Partidul Republican din Moldova – 0.09%
Tatiana Ţîmbalist (candidat independent) – 0.16%
Alexandr Lomakin (candidat independent) – 0.17%

Nu pot să nu constat cu satisfacţie că trădătorii lui Iurie Roşca din Partidul Popular Creştin Democrat, trecuţi de partea lui Voronin la ultimele alegeri cu motivaţia oficială de a participa la „o Moldovă europeană” – deşi electoratul lor era pro-România, pro-occident şi anticomunist -, şi-au frânt gâtul.

În ceea ce priveşte numărul de voturi obţinut de comunişti, este adevărat că o bună parte din electoratul din Moldova votează cu comuniştii. Pensionarii sunt şi acolo, ca şi la noi, masă de manevră pentru tot ceea ce înseamnă roşu politic. Omul nou sovietic, mutilat până la desfigurare de 45 de ani de paradis moscovit, nu poate să se rupă de trecut şi ca atare votează cu cei pe care îi cunoaşte de zeci de ani – cu comuniştii. Problema este agravată de incapacitatea minorităţilor ucraineană şi rusă de a gândi în afara Războiului Rece şi propagandei sovietice. Pentru mulţi dintre aceştia, poziţia pro-rusă a PCRM este un garant al securităţii şi stabilităţii, iar orice formaţiune care trage înspre Occident, dar mai ales înspre România, este un pericol. Tragedia este cu atât mai mare cu cât o bună parte din tinerii moldoveni este plecată la muncă în afara ţării şi nu poate participa la alegeri decât într-o proporţie infimă.

Exista însă un mare DAR.

Conform sondajele de opinie din Republica Moldova, o proporţie atât de mare a votului în favoarea comuniştilor este foarte improbabilă şi dată fiind tendinţa tovarăşilor de la Chişinău spre dirijare a rezultatelor alegerilor în folosul propriu – intimidările, cenzura şi măsluirea voturilor fac parte din tradiţia electorală a comuniştilor de dincolo de Prut -, nu numai că rezultatele trebuie luate cum grano salis, dar trebuie respinse de-a dreptul. În ciuda monopolului său asupra mijloacelor de informare, este clar că PCRM nu s-a putut abţine să fure voturi pentru a-şi asigura mandatele necesare alegerii preşedintelui*. Ce nu este cunoscută este proporţia în care a reuşit să influenţeze numărarea voturilor. Aceeaşi părere este împărtăşită de Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa „Moldova Noastră”, formaţiunile necomuniste care au trecut de pragul electoral şi pentru care „alegerile din 5 aprilie au fost trucate”.

În semn de protest faţă de fraudarea alegerilor parlamentare, peste 10000 de tineri (estimările variază de la 10.000 la 15.000 sau chiar 20.000) au demonstrat ieri în faţa preşedinţiei Republicii Moldova. Procuratura a deschis un dosar penal organizatorilor, dar protestele continuă şi astăzi şi au devenit violente, având loc confruntări între demonstranţi şi forţele ministerului de interne.

* În iulie 2000, parlamentul moldovean a votat modificarea Constituţiei în favoarea transformării Republicii Moldova într-o republică parlamentară. Conform noii legi fundamentale, electoratul alege preşedintele republicii în mod indirect, prin reprezentanţii săi din parlament. Parlamentarii sunt cei care numesc preşedintele ţării.

ZZZOP: Moldova s-a trezit

7 aprilie 2009

———————–

Valeriu Vulcan, Hotnews

13.56. E foarta multa lume, sunt cateva mii. E greu de estimat o cifra exacta. O parte sunt concentrati in fata Presedintiei, o alta parte in fata Parlamentului.

Manifestatiile au degradat in violente. Provocati de fortele de ordine, manifestantii au inceput sa arunce cu pietre din caldaram.

Sub presiunea protestatarilor, scutierii s-au retras si sunt masati acum undeva intr-o parte a cladirii Parlamentului si un alt grup de scutieri la Presedintie.

In acest moment, spiritele par sa se fi potolit putin. Pana acum a fost devastat practic parterul Presedintiei si primul etaj.

14.10. Acum cinci minute, la orele 14.05, s-au aruncat doua grenade de avertisment din cladirea Parlamentului, care era asediata de protestatari. Din cate stiu, nu s-au inregistrat victime, desi circula un zvon ca ar fi o persoana. Am vazut insa politisti raniti cu pietre, care au fost scosi din cordonul de scutieri chiar de catre protestatari.

E un dute vino continuu, in zona de actiune a celor doua cladiri (Parlament, Presedintie) continua sa fie foarte multa lume. Au fost incendiate in fata Parlamentului mobila scoasa de protestatari din incinta Parlamentului.

La Presedintie a fost incendiata o anexa din cladire, un fel de corp administrativ.

Dintre politicieni, din cate stiu, cel putin unul, Vlad Filat (presedintele PLDM) se afla printre protestatari, in piata Marii Adunari Nationale, unde a reusit sa ia cu el mai multi dintre protestatari.

Numarul contestatarilor e constant, e un dute-vino continuu. Marea majoritate sunt tineri, unii chiar foarte tineri. Din cate-mi dau seama e vorba de studenti in marea lor majoritate. Daca ar fi sa fac o medie de varsta, undeva pe la 20 de ani.

Scandeaza „Noi de aicea nu plecam” si incearca in valuri sa forteze intrarea in Presedintie si Parlament, care sunt aparate doar pe interior.

La Presedintie, scutierii riposteaza doar cu tunuri de apa.

15.00. Numarul manifestantilor din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau a crescut la cateva zeci de mii, pe langa cele cateva mii care protesteaza in fata Presedintiei si Parlamentului.

Exista zvonuri referitoare la ranirea a doi politisti, insa ele nu sunt confirmate deocamdata oficial.

16.00 Fortele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene la Presedintie si Parlament. Vad cel putin doua echipaje ale Salvarii, nu e clar insa daca sunt victime.

La 15.30 s-a convocat sedinta Consiliului National pentru situatii Exceptionale. Tot acum, presedintele Voronin se intalneste la Guvern cu ambasadorii straini acreditati la Chisinau. Liderii principalelor partide de opozitie se afla si ei in incinta Guvernului.

17.00 Mai multe incaperi de la parterul Parlamentului ard. Un nor des de fum negru razbate de pe acoperisul Parlamentului. Nu-mi dau seama ce anume arde, pentru ca flacarile nu razbat afara.

Mai multi politisti se retrag din cladirea Parlamentului. Manifestantii scandeaza „Politia e cu noi”

18.00 Multimea intra in Parlament si arunca scaune pe geam. Unii sparg geamurile, alti cetateni striga „nu farmati”. Scutierii s-au retras si privesc multimea, fara sa intervina. In fata parlamentului a fost aprinse mai multe ruguri din mobila aruncata de pe geamuri. Un numar mare de manifestanti a patruns in cladirea parlamentului. Pe langa mobila, multimea arunca hartii, documente, devasteaza la modul practic cladirea.

18.00 Cu cateva minute in urma s-a consumat o runda de negocieri la Guvern intre liderii opozitiei (Serafim Urechean, Vlad Filat, Dorin Chirtoaca) si Vladimir Voronin. Nu s-a ajuns la o intelegere clara. Liderii opozitiei insista asupra a trei puncte: sa fie oprite violentele, sa nu mai fie acuzati ca ar fi pus la cale o lovitura de stat si sa fie asigurat dreptul cetatenilor si al partidelor de a verifica la sange rezultatele alegerilor si repetarea scrutinului Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a insistat asupra unei pretinse tentative de lovitura de stat, lasand sa se inteleaga ca ar fi inspirata din Romania. Drept dovada, a invocat arborarea drapelelor romanesti printre manifestanti si lozincile pro-unioniste scandate de protestatari. Singurul lucru asupra caruia par sa fie de acord toti este nevoia opririi urgente a violentelor.

19.00 Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a venit in mijlocul multimii din fata Presedintiei si a facut apel la calm. A spus ca negociaza cu Guvernul si ca pus patru conditii. Chirtoaca a invitat multimea sa-l urmeze in Piata Marii Adunari Nationale pentru a opri violentele. Cei mai multi l-au urmat, in fata Presedintiei si Parlamentului au ramas cateva sute de persoane.

———————–

UNIMEDIA – PROTESTELE DE ASTĂZI

Din păcate, site-ul Unimedia nu mai poate fi accesat. Continuam cu material de pe Hotnews.

(UPDATE: 13:37) Obiectele scoase din incinta Parlamentului au fost incendiate. În faţa legislativului este acum un foc şi un fum uriaş.

(UPDATE: 13:25) Tinerii au spart uşile Parlamentului şi scot de acolo diferite obiecte.

(UPDATE: 13:10) Din surse neoficiale, alte sute de tineri vin din toate zonele Republicii Moldova la Chişinău.

(UPDATE: 13:00) O altă maşină a pompierilor a venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi a împroşcat protestatarii cu apă. Protestatarii au zmuls jetul de la pompieri. Poliţia împroaşcă protestatarii cu substanţă albă şi verde.

(UPDATE: 13:00) A fost distrusă uşa la intrarea în Preşedinţie de către protestatari. Vedeţi în interiorul ştirii şi imagini video.

(UPDATE: 12:55) Protestatarii şi poliţia se bat între ei. Zeci de tineri sunt răniţi. Sute de pietre zboară spre Preşedinţie şi în poliţie.

(UPDATE: 12:50) Sute de poliţişti au intrat în forţă între protestatari şi i-au împins de pe scările Preşedinţiei şi a Parlamentului. Acum protestatarii sunt pe bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt. Altercaţii dure între poliţie şi protestari. Cele 30 000 de protestatari s-au aşezat pe stradă pentru ca să nu poată fi împinşi de acolo.

(UPDATE: 12:38) O maşină cu pompieri a venit ca să împroaşte protestatarii. Tinerii au aruncat cu pietre în maşină şi au distrus sticlele. Ulterior, maşina pompierilor s-a retras.

(UPDATE: 12:03) Sute de poliţişti cu căşti pe faţă şi bastoane înconjoară Preşedinţia. Protestatarii au aruncat spart două geamuri de la Preşedinţie.

(UPDATE: 11:56) Au fost adăugate imagini foto în interiorul ştirii. Aici puteţi găsi o galerie foto de la faţa locului.

(UPDATE: 11:54) Tinerii aruncă cu ouă şi pietre în Preşedinţie. Au loc altercaţii între poliţişti şi protestatari.

(UPDATE: 11:46) Câteva autobuze cu studenţi basarabeni din Iaşi se pornesc spre Chişinău. Aceştia planifică ca să ajungă la Chişinău după orele mesei.

(UPDATE: 11:40) Tinerii aruncă cu tot ce au în direcţia Preşedinţiei – flori, sticle din plastic, hârtii etc.

(UPDATE: 11:35) Mulţimea a forţat scutul poliţiştilor şi este acum lângă uşile Parlamentului şi ale Preşedinţiei. O gălăgie infernală.

(UPDATE: 11:31) Gheorghe Papuc, ministrul afacerilor interne, a intrat acum în sediul Preşedinţiei.

(UPDATE: 11:23) Manifestanţii se mişcă din zona Preşedinţiei către Parlament. Între timp, pe str. Şciusev au trecut 4 autobuze pline cu soldaţi, care se îndreaptă spre protestatari.

(UPDATE: 11:08) Protestatarii au urcat pe scările Preşedinţiei şi au ajuns până la uşa de la intrare. Poliţia aproape că nu este prezentă la acţiunea de protest.
(UPDATE: 10:55) Protestatarii scandează “Jos comuniştii” în faţa Parlamentului şi “Jos Voronin” în faţa Preşedinţiei.

(UPDATE: 10:50) Cele circa 8000 de protestatari se îndreaptă spre Preşedinţia Republicii Moldova.

(UPDATE: 10:42) În ju de 1000 de tineri vin pe bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt direct în Piaţa Marii Adunări Naţonale. După primele calcule, protestul de azi ar putea se depăşească ca intensitate acţiunea de protest de ieri.

(UPDATE: 10:37) Grupuri compacte de tineri vin din toate părţile în PMAN. În acest moment, s-au adunat în jur de 7000 de persoane. Unul dintre protestatari a arborat drapelul Republicii Moldova în faţa Guvernului.

(UPDATE: 10:30) La acţiunea de protest s-au alăturat şi mai mulţi oameni politici, printre care au fost observaţi Chiril Lucinschi şi Oazu Nantoi de la Partidul Democrat din Moldova (PDM), Mihai Godea, Călin Vieru şi Iurie Leancă de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

(UPDATE: 10:28) Mulţimea a blocat circulaţia transportului pe bld. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi scandează “Vrem alegeri repetate!” şi “Jos comuniştii!”

(UPDATE: 10:21) În acest moment, peste 5000 de persoane s-au adunat în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi cer organizarea repetată a alegerilor parlamentare acuzând guvernarea comunistă de fraudarea votului din 5 aprilie.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

84 de comentarii

 1. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Revolutie la Chisinau: Focuri de arma, Presedintia devastata, politia batuta

  Mii de manifestanti moldoveni s-au ciocnit, marti, violent cu politistii, in cadrul unui amplu protest fata de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, castigate detasat de Partidul Comunist.

  Sunt aproximativ 30.000 de manifestanti in centrul Chisinaului, veniti sa ceara repetarea alegerilor si plecarea comunistilor de la conducerea tarii. Agentia Unimedia anunta ca din toate colturile Moldovei tinerii s-au mobilizat si vin spre Chisinau.

  Manifestantii, care au scandat initial „Afara, afara!”, la adresa comunistilor, au inceput sa strige „Revolutie!”.

  S-au auzit si focuri de arma. Politia moldoveana, inarmata cu munitie de razboi potrivit unor rapoarte ale presei locale, a atacat manifestantii, incercand sa elibereze zona din jurul Presedintiei. Tinerii au ripostat cu pietre smulse din caldaram.

  La ora 13:35,cativa protestatari au spart usa biroului presedintelui Vladimir Voronin, patrunzand inauntru, scrie Reuters.

  Toate geamurile Presedintiei de la primul etaj sunt facute tandari de proiectile aruncate de manifestanti, iar usa de la intrare a fost zdrobita, transmite postul de radio Vocea Basarabiei.

  La Parlament, manifestantii au patruns in cladire cu forta si au aruncat afara mobila, careia i-au dat foc.

  Politia a fost batuta

  Politistii au fost pusi pe fuga de atacul in forta al manifestantilor. Si-au lasat scuturile si s-au adapostit la un perete, unde sunt atacati cu pietre aruncate de protestatari.

  Fortele de ordine folosesc tunurile de apa si gazele lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanti. Ciocnirile continua, sunt raportati cel putin sapte raniti.

  Voronin vorbeste tarii

  Marti seara, la ora 19:30, presedintele in exercitiu Vladimir Voronin urma sa se adreseze natiunii, pentru a proclama victoria comunistilor in alegerile parlamentare.

  Gheorghe Papuc, ministrul Afacerilor Interne, a intrat in sediul Presedintiei. Conform surselor Romanian Global News de la Chisinau, mai multi comandanti ai trupelor din cadrul Ministerului de Interne si ministerului Apararii au refuzat ordinul de a-si deplasa trupele catre Capitala.

  Conform publicatiei citate, cateva autobuze cu studenti basarabeni au plecat din Iasi, cu intentia de a ajunge la Chisinau la orele dupa-amiezei.

 2. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Vocea Basarabiei poate fi ascultat aici.

  Canalul video al UNIMEDIA de pe Youtube.

  Televiziunea publica din Republica Moldova nu transmite nimic. Se pare ca si unele site-uri au fost blocate.

 3. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Manifestaţie anticomunistă la Chişinău

  După ce Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat victoria cu 50 la sută a comuniştilor în alegerile legislative de duminică, câteva sute de tineri au ieşit pe străzile din Chişinău pentru a protesta

  Ei sunt exasperaţi de perspectiva de a trăi încă patru ani sub guvernare comunistă şi s-au mobilizat, de la om la om, prin mesaje trimise prin internet sau prin SMS.

  Ghenadie Brega, unul dintre liderii manifestaţiei, a explicat că tinerii consideră că alegerile din Republica Moldova au fost fraudate, prin faptul că oamenii nu au avut posibilitatea să se informeze corect, apreciind că mass-media este cenzurată de putere. Ziarista Natalia Moraru a declarat că manifestanţii nu mai vor să trăiască încă patru ani în comunism.

  „Acţiunea este una apolitică şi reprezintă dorinţele cetăţenilor”, a declarat ea pentru agenţia Unimedia. Tinerii s-au dus mai întâi la statuia lui Ştefan cel Mare, unde au aprins lumânări, apoi s-au deplasat la sediile Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului, unde au scandat: „Vot fraudat”, „Trăiască, trăiască, trăiască şi înflorească, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, „1 – 2, 1 – 2, comuniştii la gunoi”, „Afară”, „Noi suntem schimbarea”, „Jos comuniştii”, „Libertate”, „România ultima salvare” şi au cântat „Deşteaptă-te române”.

  Au avut loc şi dialoguri sugestive între protestatari şi unii dintre poliţiştii care au au fost trimişi la faţa locului: „Unde era poliţia când la Corjova a fost blocat accesul la votare?”, a întrebat un tânăr. „Dar unde ai fost tu în 1992?”, i-a replicat un poliţist. Liderii partidelor de opoziţie s-au alăturat şi ei protestatarilor. În jurul orei 22.00, manifestanţii au început să plece acasă, urmând ca astăzi să revină pentru a continua protestele.

  Şi la Bucureşti, câteva zeci de studenţi moldoveni nemulţumiţi de rezultatul alegerilor din Republica Moldova au manifestat, ieri după-masă, în Piaţa Universităţii, unde au decretat simbolic zi de doliu pentru ţara lor şi au aprins lumânări.
  Opoziţia ar putea contesta alegerile

  Serafim Urechean, liderul Alianţei Moldova Noastră, a declarat pentru Unimedia că partidul său face investigaţii în teritoriu şi va veni în următoarele zile cu probe despre cum au fost fraudate alegerile.

  „Acţiunile noastre vor fi coordonate cu Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi cu Partidul Liberal (PL). Comuniştii vor avea parte de o opoziţie puternică şi dură. Unicul aspect pozitiv din aceste rezultate este faptul că am scăpat de trădători. La următoarele alegeri, care nu vor avea loc peste patru ani, ci mai devreme, scăpăm de comunişti”, a subliniat Urechean. La rândul său, Vlad Filat, preşedintele PLDM, a declarat că nu recunoaşte rezultatul alegerilor.

 4. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Se pare ca presedintia a fost ocupata de protestatari, iar SPP Moldova a predat armele.

 5. Dinny
  7 aprilie 2009

  Vai de capul romanilor de acolo; „Romania ultima salvare”, numai ca de aici nu se mai face nimic pentru ei. ????
  Chiar am auzit la radio si ma intrebam cand o sa aveti un articol pe tema asta ????

 6. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Cea mai frumoasa poza din Moldova

  Timpul cu stiri, dar din pacate, merge f. prost.

  Unimedia e cazut.

  Stiri de pe Twitter.

 7. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Antena 3 l-a sunat pe Mihai Contiu, jurnalist la Moldova Suverana si l-a lasat sa bata campii despre relatiile dintre Bucuresti si lumea interlopa si lupta lor comuna impotriva bietilor comunisti. Initial eram uluit de aceasta initiativa a postului. Acum, dupa intrebarile puse lui Contiu, ma bucur ca au facut-o. In limbaj marxist leninist, Contiu s-a „demascat” ca o unealta comunista. :mrgreen:

  Romanian Global Press are cateva articole pe tema demonstratiilor de la Chisinau.

  Mai important este insa canalul de pe YouTube al lui Dorina20md, pe care au fost uploadate clipuri video de la protestul de astazi.

 8. Francesco
  7 aprilie 2009

  Titus Corlatean a cerut verificarea plagerilor inregistrate cu privire la rezultatele alegerilor.

 9. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Moldova students smash parliament

  Students in Moldova have attacked the country’s parliament in protest at the governing Communist Party, which won the general election on Sunday.

  Witnesses say crowds poured into the building through smashed ground-floor windows. They hurled furniture out and set it alight.

  More than 30 people, including both protesters and police officers, were injured, the head doctor at a hospital in Chisinau told the AFP news agency.

  A truce may now have been agreed.

  Tear gas and jets of water were blasted at protesters by security forces defending the parliament building.

  The Communists won 50% of votes in the election declared „fair” by observers.

  They were followed by the centre-right opposition Liberal Party with almost 13% of the votes, and the Liberal Democratic Party with 12%.

  It is still not clear whether the Communists will win the 61 seats in the 101-seat parliament that they need to elect a new president unopposed.

  President Vladimir Voronin is expected to step down on Tuesday after two terms in office.

  He is barred by the constitution from running for a third, although he has indicated he wants to remain involved in the affairs of state.

  Parliament will begin the process of electing his successor on Wednesday. If no president is chosen before 8 June, another parliamentary election must be held.

  The pro-Western centre-right opposition parties have said they will not join a coalition with the communists, who favour strong links with both Russia and the European Union.

  Breakaway region

  Mr Voronin’s successor will lead the poorest country in Europe, where the average wage is just under $250 (£168) a month, and will inherit an unresolved conflict over the breakaway region of Trans-Dniester.

  Correspondents say the dispute is reminiscent of the situation in South Ossetia before last summer’s war between Georgia and Russia.

  The region has run its own affairs, with Moscow’s support, since the end of hostilities in a brief war in 1992.

  Mr Voronin resumed direct talks with Trans-Dniester last year.

 10. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Imagini pe zzzop.wordpress.com.

  Televiziunea moldovenească nu dă nici un material despre evenimentele din Chişinău.

 11. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Curaj.net

  Diseara in Bucuresti, la ora 20.00 la borna din fata Teatrului National, manifestatie pentru sustinerea basarabenilor. Veniti cu totii!!!

 12. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Basarabeni.ro

  15.59 AFP – Uniunea Europeana este „foarte ingrijorata” si face apel la incetarea violentelor de la Chisinau, relateaza NewsIn.

  15,30: Unul dintre liderii opozitiei, Pavlicenco, le-a cerut protestatarilor sa preia controlul asupra televiziunii publice.

  Protestatarii au parasit cladirile oficiale pentru a se grupa in piata principala a Chisinaului.

 13. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  S-au trezit rusii vorbind.

  Interfax

  MOSCOW. April 7 (Interfax) – An opposition protest, being held in Moldova, is an attempt to accomplish an „orange coup,” and it is being
  supported by Romania’s radical nationalistic groups, says Political Studies Institute Director Sergei Markov.

  „What is happening in Chisinau is of course one more ‘orange revolution.’ The opposition is obviously inspired by the ‘orange’ scenarios accomplished in other countries,” Markov told Interfax on
  Tuesday.

  A massive opposition protest rally is being held in Moldova to demand a revision of the outcome of the parliamentary elections.

  „A Romanian trail” is clearly visible in the developments, Markov said. „Many of the organizers and participants in the rally have Romania passports. In addition, the rally apparently draws organizational and financial support from Romania. But I don’t think the Romanian government stands behind it. By all accounts, radical nationalistic groups of Romania are involved in an attempt to take in Moldova,” the expert said.

  Regarding the demand to reassess the outcome of the election, the election complied with the law, while the opposition rally „aims to falsify the actual election returns,” he said.

 14. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Moldovan Protests Turn Violent After Communist Win

  EU foreign policy chief Javier Solana called on all sides to show restraint.

  „Violence against government buildings is unacceptable. Equally important is the respect for the inalienable right of assembly of peaceful demonstrators,” he said.

 15. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  ULTIMA ORA: Internetul a fost „taiat” in Chisinau

  Toate site-urile din Republica Moldova sint inaccesibile in acest moment, iar utilizatorii de din Chisinau nu mai au acces la internet. „Ne-a fost taiat complet internetul”, a declarat pentru HotNews.ro Dumitru Ciorici, director executiv al Unimedia.md.

  Reamintim ca televiziunile si radiourile din Republica Moldova nu transmit imagini si informatii de la protestul violent din Chisinau. Singurele informatii de la proteste vin prin intermediul internetului: bloguri, comentarii pe forumuri si retele sociale precum Twitter sau Facebook.

  In urma cu citeva ore, Dumitru Ciorici ne-a relatat faptul ca si semnalul telefoanelor mobile a fost bruiat in zona unde se desfasoara manifestatiile

 16. emil
  7 aprilie 2009

  Actualizari la sectiunea video 1 & 2 de pe pagina principala.

 17. costin
  7 aprilie 2009

  Altercaţii între poliţie şi protestatari la Chişinău

  P.S. Emil, asa de bine le-ar sta mai sus clipurilor de pe prima pagina. Asa in general, nu doar acum ????

 18. costin
  7 aprilie 2009

  16:38) Steagurile Romaniei şi UE au fost arborate pe clădirea Preşedinţiei, în aplauzele protestatarilor. (basarabeni.ro)

 19. Cosmin
  7 aprilie 2009

  Am vorbit cu un coleg care e la Chisinau. Acum ii merge netul. Mi-a zis ca nu mai sunt asa de multi protestatari…

 20. Francesco
  7 aprilie 2009

  18:50 ora Romaniei. Negocierile dintre presedintele Voronin si partidele de opozitie au esuat.
  Telefoanele mobile nu functioneanza f. bine.
  Andrei Ivantoc (fost detinut politic) a fost ranit la cap.
  TV Moldova transmite muzica!

 21. Francesco
  7 aprilie 2009

  O intreaga generatie de tineri cu aspiratia unei vieti in Europa sunt frustrati cand vad ca Moldova in „paradisul” rasaritean al unei tari fara viitor conduse de comunisti.

 22. Francesco
  7 aprilie 2009

  Iata ce scrie Moldova Suverana prin slujbasul sau Mihai Contiu in articolul Nimeni nu poate cumpara un intreg popor :

  „Behaielile opozitiei pe motiv ca partidul de guvernamint ar fi fraudat alegerile sunt nu numai prostesti si frustrante, dar sunt lipsite orice fundament logic.”

  voronin_alegeri

  Ranjetul lui Voronin de pe prima pagina

 23. costin
  7 aprilie 2009

  Reactii ale oamenilor de pe strada:

 24. Francesco
  7 aprilie 2009

  Costin, vezi ca este un mesaj pe blogul http://zzzop.wordpress.com pentru preluarea de fotografii etc:

  Indicati “Autor: Denis Graur” sau “Sursa: http://zzzop.wordpress.com” in caz ca doriti sa preluati pozele.

  Semneaza: zzzop

  Multumim zzzop si va tinem pumnii!

 25. costin
  7 aprilie 2009

  Fracesco, am vazut mesajul acum citeva minute dar am pus link-ul de cind am pus si poza

 26. Danutz
  7 aprilie 2009

  Baiiii,

  Eu va spun ca de fapt sunt musulmanii implicati, care vor sa atace occidentul prin, si anume, invaluire.

  Cu respect!

 27. costin
  7 aprilie 2009

  Danila, nu fii magar, treci la loc! (pot sa dorm la tine in seara asta? :mrgreen: )

 28. Francesco
  7 aprilie 2009

  Le Figaro cu titlul Moldavie : défendre l’intégrité de l’Etat il citeaza pe Voronin care a promis ca autoritatile comuniste vor apara:

  „fermement l’intégrité de l’Etat” face aux manifestants, des „fascistes qui tentent de commettre un coup d’Etat”

 29. Francesco
  7 aprilie 2009

  Premierul Romaniei, Emil Boc, la Radio Romania:

  „România a fost şi va fi un susţinător al dimensiunii europene a Republicii Moldova, în sensul ca viitorul Republicii Moldova să fie în Uniunea Europeană. Aceasta a fost politica noastră constantă, evident partea ce ţine de politică internă ţine de suveranitatea statului moldovean. Politica noastră nu s-a schimbat şi dorinţa noastră de a susţine viziunea europeană şi integrarea europeană a Republicii Moldova, în coordonatele discuţiei cu Comisia Europeană, nu s-a schimbat”,

  Sursa Mediafax.

 30. Francesco
  7 aprilie 2009

  Moldova Suverana, organul de presa al guvernantilor moldavi a publicat declaratia lui Voronin de la sedinta comunistilor. Avand titlul „Protestele sint bine gindite, organizate si bine platite” , Voronin spune urmatoarele:

  CONFERINTA DE PRESA - VLADIMIR VORONIN

  Organizatorii acestor proteste nu pot fi numiti patrioti, daca s-au dedat la acte de vandalism si la profanarea simbolurilor de stat, precum si a institutiilor de stat. Acest protest este bine gindit, organizat si bine platit. Mass-media si societatea cunoaste foarte bine atentia speciala care le-a fost acordata tinerilor, inclusiv in cadrului Anului Tineretului.

  Am discutat cu membrii Comisiei Electorale Centrale si deocamdata nu sint rezultatele finale ale alegerilor. Este foarte straniu ca persoanele care au organizat protestul au facut-o mai devreme de a fi anuntate rezultatele finale ale scrutinului parlamentar.

  Toti observatorii din partea OSCE, UE, CSI s.a. au calificat alegerile drept libere si corecte. Mai mult ca atit, pina in prezent, nimeni nu s-a adresat oficial cu solicitari de renumarare a voturilor, nimeni n-a depus cerere privind depistarea unor incalcari in alegeri.

  Noi trebuie sa informam societatea, in special alegatorii care s-au prezentat duminica la alegeri, indiferent ce optiune electorala au avut, deoarece partidul politic care cistiga alegerile trebuie sa-si asume responsabilitatea fata de toti cetatenii tarii. Trebuie sa elaboram un apel catre toti protestatarii. Deocamdata insa nu putem trage anumite concluzii asupra acestor proteste, insa multe lucruri sint intelese, si anume cu ajutorul cui se desfasoara aceste actiuni, si de cine sint platite.

  Vom identifica pe toti cei care au pus la cale aceasta actiune, tinind cont de faptul ca despre o eventuala nerecunoastere a alegerilor se vorbea cu inca o luna inainte de scrutinul din 5 aprilie curent, a declarat Presedintele Vladimir Voronin.

 31. Francesco
  7 aprilie 2009

  Chisinaul a rechemat-o pe ambasadoarea R. Moldova de la Bucuresti:

  Ambasadoarea Republicii Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a fost chemata marti la Chisinau pentru consultari, in legatura cu evenimentele care se petrec in capitala moldoveana.

  Sursa Hotnews.

 32. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Times Online: Violent anti-communist protests after election in Moldova

  Moldova’s three main opposition parties demanded fresh elections to defuse tensions as protesters burnt communist flags and chanted „We want to join Europe” and „We are Romanians”. Many were waving Romanian and European Union flags.

  Two-thirds of Moldova’s 3.8 million people are descended from Romanians and retain strong ties with their neighbour in the EU. The former Bessarabia was part of Romania until Josef Stalin annexed it for the Soviet Union under the Molotov-Ribbentrop pact with Hitler’s Germany in World War Two.

  The EU’s foreign policy chief Javier Solana called on all sides to „refrain from violence and provocation” amid fears of instability on the union’s eastern border. Moldova is scheduled to join the EU’s new Eastern Partnership aid programme next month with five other former Soviet republics.

  Russia’s deputy foreign minister, Grigory Karasin, expressed concern at the violence, which he said had been provoked. He noted that observers from the Organisation for Security and Co-operation in Europe and from former Soviet republics in the Commonwealth of Independent States had declared the election result to be fair.

  The protest began yesterday with demonstrations organised by a protest group called I Am An Anti-Communist. Organisers said that they did not believe one in two Moldovans had voted for the Communists.

  „The protests are justified because people did not vote for the Communists in such large numbers,” Mr Chirtoaca told local television. „The elections were fraudulent, there was multiple voting…These are people who don’t know what democracy is.”

  The only foreign leader to congratulate Moldova after Sunday’s poll was Russia’s President Dmitri Medvedev. He has recently sought to mediate a settlement to the „frozen conflict” between Moldova and its Russian-dominated region of Transdniestr, which declared independence in 1990.

 33. Francesco
  7 aprilie 2009

  Andreea Pietrosel de la Radio France Internationale Romania a lasat un mesaj pentru amicul nostru de la http://zzzop.wordpress.com din Moldova:

  Buna, sunt Andreea Pietrosel de la Radio France Internationale Romania. Hang in there! Suntem alaturi de voi!
  Ai vrea sa intri maine dimineata in direct la matinalul nostru sa ne spui ce se intampla acolo ? nu reusim sa dam de nimeni din Moldova care sa vorbeasca.
  Ar fi vorba de ora 8 fara un sfert.
  Mersi!

  Frumos din partea Andreei si a RFI. Cine l-a descoperit pe zzzop, Costin sau Imperialistu’?

 34. costin
  7 aprilie 2009

  Banuiesc ca eu. Abia aflasem de evenimente si aveam cel putin 20 de situri deschise, deci greu de zis ????

 35. Francesco
  7 aprilie 2009

  S-si fi pierdut Vladimir Voronin – fost brutar transformat in general maior in 1989 si apoi prezident al RM in 2001 – sprijinul Moscovei?

  Stire neconfirmata de pe B1TV la 23:40.

 36. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Greu de zis. Daca si-a pierdut sprijinul, e grav; ar insemna ca rusii au gasit altul mai bun. O stire interesanta pe Hotnews, venind din autoproclamata Transnistrie.

  Transnistria: Ministerul Securitatii a decis intarirea granitei cu Moldova

  Fortele de mentinere a pacii din Transnistria isi desfasoara activitatea in regim normal, a anuntat comandantul trupelor rusesti din regiunea de dincolo de Nistru, colonelul Anatolii Zverev, citat de Ria Novosti. Agentia precizeaza ca, pe fondul evenimentelor de la Chisinau, mass-media locale au anuntat ca Ministerul transnistrean al Securitatii a decis intarirea granitei cu Moldova.

  „Dezordinile care au loc acum la Chisinau sunt provocate de Partidul Comunist si, personal, de Vladimir Voronin. Pe durata campaniei electorale si cu mult inainte de aceasta, partidul de guvernamant al Moldovei a calcat in picioare fortele de opozitie ale republicii, distrugandu-le, practic. Mass-media a prezentat destul de detaliat ceea ce a comis elita la putere a Moldovei, spulberand din calea lui pe toti cei care au indraznit sa-i spuna NU lui Voronin. De aceea, astazi, acei cetateni care au votat pentru fortele de opozitie sunt nemultumiti de rezultatele alegerilor parlamentare. Rezultatul sunt aceste manifestari de masa”, a declarat pentru agentia Regnum seful statului major al Ministerului transnistrean al Apararii, general-locotenentul Vladimir Atamaniuk.

  In opinia lui, actiunile de protest care au loc pe strazile Chisinaului sunt premisele si primele semne ale „revolutiei colorate”. „Toate astea sunt pur si simplu actiuni haotice ale unui popor indignat”, a spus Atamaniuk. Potrivit spuselor sale, „in momentul de fata, Transnistria urmareste cu calm evenimentele din Moldova”.

  „Nu cred ca dupa toate aceste dezordini, in viata politica de pe malul drept al Nistrului se va produce vreo schimbare”, a adaugat el. „In ceea ce priveste venirea la putere a unor forte reactionare, Transnistria nu este nelinistita. Am supravietuit multor guverne in Moldova”.

  Atamaniuk a subliniat ca „armata transnistreana nu a fost pusa in stare de lupta, lucram in regim normal. Dar in cazul in care comunistii moldoveni ne vor ruga sa venim la Chisinau, la Parlament, pentru a-l apara si evacua pe Voronin, poate vom acorda o mana de ajutor”, a concluzionat Atamaniuk.

 37. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  In Romania, au avut loc proteste de solidarizare cu Basarabia in:
  Vaslui – ora 18.00, Centrul Civic
  Petrosani – ora 18.30 – la Primarie
  Cluj – ora 18.00 – Piata Avram Iancu
  Iasi – ora 20.00 – Piata Unirii
  Bucuresti – ora 20.00 Piata Universitatii
  Arad – ora 20.00 la troita din fata Primariei
  Constanta – ora 20.00, Primarie
  Brasov – ora 20.00, in fata la Modarom
  Galati – ora 19.00, Gradina Publica
  Craiova – ora 20.00, Piata Mihai Viteazu
  Sibiu – ora 20.00, Piata Mare
  Bacau – ora 20.00, in fata prefecturii

  In Piata Universitatii s-au strans 2000 de oameni. Demonstratiile continua si maine.

  Alte stiri
  Voronin cere ajutorul Occidentului pentru reinstaurarea ordinii in tara
  Presedintele rus, Dmitri Medvedev, cere rezolvarea pasnica a problemelor din Chisinau

  Articole de interes
  Notite de la Chisinau. Alergind intre cele doua revolutii (Cristian Ghinea, Hotnews)
  Revolta anticomunista in Republica Moldova (Vitalie Ciobanu, Hotnews)
  Masa rotunda in Moldova. Acum. (Alina Mungiu Pippidi)

  P.S.

  Costin : Banuiesc ca eu. Abia aflasem de evenimente si aveam cel putin 20 de situri deschise, deci greu de zis ????

  Banuiesti gresit, man. ???? Am lasat linkul mai sus, dar meritul nu imi apartine mie, ci unui amic de-al meu, Saraneth, caruia ii multumesc pe aceasta cale. Daca nu era el, nu stiam de blog.

 38. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Pozitia Romaniei, exprimata de Ministerul de Afaceri Externe al Romaniei. Cam de doi bani, ca de obicei. Nici un cuvant din partea presedintiei.

  MAE susţine poziţia UE privind situaţia din Republica Moldova

  Ministerul Afacerilor Externe susţine poziţia Uniunii Europene exprimată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Javier Solana, în ceea ce priveşte situaţia de la Chişinău, şi face apel la toate părţile implicate în acţiunile din Republica Moldova să nu cedeze violenţei şi provocărilor.

  MAE atrage atenţia că violenţele împotriva instituţiilor statului nu pot fi acceptate şi subliniază că este foarte importantă respectarea drepturilor inalienabile de întrunire liberă şi de manifestare paşnică a cetăţenilor.

  MAE precizează ferm că la fel de importante sunt respectarea principiului statului de drept, în acelaşi timp cu respectarea drepturilor omului.

  MAE urmăreşte cu atenţie şi cu preocupare situaţia din Republica Moldova

  Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu atenţie şi cu preocupare situaţia din Republica Moldova, în urma evoluţiilor înregistrate în cursul zilei de astăzi.

  MAE exprimă îngrijorare în legătură cu informaţiile vehiculate inclusiv de presă referitoare la producerea de acte de violenţă, lipsa de acces a publicului la informaţii prin canalele media, obstrucţionarea accesului cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Moldova, precum şi la alte evoluţii.

  MAE va exprima un punct de vedere oficial asupra situaţiei din Republica Moldova după ce va face o analiză completă a acestor evoluţii.

  MAE va respinge orice atitudine provocatoare la adresa României exprimată în acest context.

  Pozitia Occidentului este, asa cum ma asteptam, dezgustatoare: Vest-europenii se fac ca ploua, iar Obama nu are timp pentru revolutii in Est. Odata cu mult-injuratul George W. Bush s-a dus si preocuparea americana pentru acest colt de lume.

 39. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Seara.

  Curaj.net: Urgent!!! Poliţia şi armata au intervenit în forţă la ora 1 noaptea!

  La fix ora unu, după ce au plecat toţi cameramanii, poliţia şi armata a intervenit contra manifestanţilor din piaţă, bătînd cu bastoanele în scuturi, apoi chiar trăgînd rafale de armă. Imediat au început să vină ambulanţe şi dubiţe ale poliţiei pentru a evacua pe cei arestaţi!

  Vom reveni acuş cu imagini video.

 40. panseluta
  7 aprilie 2009

  Imperialistu’:

  „…tinerii consideră că alegerile din Republica Moldova au fost fraudate, prin faptul că oamenii nu au avut posibilitatea să se informeze corect, apreciind că mass-media este cenzurată de putere.
  În ceea ce priveşte numărul de voturi obţinut de comunişti, este adevărat că o bună parte din electoratul din Moldova votează cu comuniştii. Pensionarii sunt şi acolo, ca şi la noi, masă de manevră pentru tot ceea ce înseamnă roşu politic[…] Tragedia este cu atât mai mare cu cât o bună parte din tinerii moldoveni este plecată la muncă în afara ţării şi nu poate participa la alegeri decât într-o proporţie infimă.
  Exista însă un mare DAR.
  Conform sondajele de opinie din Republica Moldova, o proporţie atât de mare a votului în favoarea comuniştilor este foarte improbabilă şi dată fiind tendinţa tovarăşilor de la Chişinău spre dirijare a rezultatelor alegerilor în folosul propriu – intimidările, cenzura şi măsluirea voturilor fac parte din tradiţia electorală a comuniştilor de dincolo de Prut -, nu numai că rezultatele trebuie luate cum grano salis, dar trebuie respinse de-a dreptul. În ciuda monopolului său asupra mijloacelor de informare, este clar că PCRM nu s-a putut abţine să fure voturi pentru a-şi asigura mandatele necesare alegerii preşedintelui*. Ce nu este cunoscută este proporţia în care a reuşit să influenţeze numărarea voturilor.”

  Nu stiu cum respingi un vot cind n-ai habar cum a fost masluit–si pun pariu ca nu se va sti niciodata–si cind esti constient, in acelasi timp, ca masele invatate sa depinda de pomana
  comunista i-au votat pe comunisti trei manadate la rind in Romania, prin Iliescu, intr-un scenariu care se repeta in Basarabia.
  Din pacate, nu cred intr-o frauda electorala semnificativa in alegerile din Basarabia. Lipsa de informare, cenzura si manipularea electoratului nu conteaza ca „frauda” electorala.
  Imi pare rau, dar sunt convinsa ca basarabenii i-au votat pe comunisti, din nou, la putere.

 41. Francesco
  7 aprilie 2009

  Stire Hotnews. Politia moldoveana a preluat din nou controlul asupra Parlamentului din Chisinau.

  Fortele de securitate din Chisinau, capitala Republicii Moldova, au preluat din nou controlul asupra cladirii Parlamentului, miercuri dimineata, dupa o zi de proteste ale demonstrantilor anticomunisti, transmite BBC citat de Rador.

  De pe Curaj.net. A pregatit oare Voronin o contramanifestatie? Iata ce se scrie pe Curaj.net

  Eu ii chem pe toti oamenii cu convingerii cu adevarat democratice si progresiste sa vina devreme maine dimineata in centru pentru a i se opune acestei lovituri de stat fasciste! Nu le putem permite unor tineri dezorientati, manipulati si platiti de niste oligarhi ultra-bogati si criminali sa rastoarne rezultatele alegerilor democratice si sa instaureze o dictatura reactionara, terorista si pro-NATO! SAY NO TO FASCISM!

  Cine a lasat acest mesaj? Nu se spune…

  OSCE „condamnă violenţele postelectorale şi face apel către toate părţile să dea dovadă de abţinere”.

  7 Aprilie 2009 — Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Philip Remler, condamnă izbucnirea de violenţă de astăzi în capitala Moldovei ce a urmat după alegerile parlamentare de duminică şi a îndemnat toate părţile politice să facă tot posibilul în vederea aplanării situaţiei.

  „Violenţa nu este compatibilă cu valorile democratice. Noi îi îndemnăm pe toţi să se abţină de la orice acţiune de violenţă, fapt pe care îl condamnăm fără nici o reţinere. Noi facem apel către autorităţi şi toate forţele politice să dea dovadă de abţinere şi să îi îndemne şi pe ceilalţi să se abţină”, a declarat dumnealui.

  Alegerile parlamentare de duminică au fot monitorizate de către o misiune comună a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), Adunarea Parlamentară a OSCE (OSCE PA), Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (PACE) şi Parlamentul European (PE).

  Alegeri supervizate de rusi, de fosti sovietici si de oameni care au stat in hoteluri…

  Ora 8:00. Pe Twitter un anume Spranceana spune ca exista zvonuri despre concentrarea de armata in centrul Chisinaului:

  „rumours about army concentration in the center of Chisinau”

 42. Francesco
  7 aprilie 2009

  The New York Times despre evenimentele de la Chisinau! Ellen Barry a scris un articol intitulat „Protests in Moldova Explode, With Help of Twitter” in The New York Times. Citez:

  The protesters created their own searchable tag on Twitter, rallying Moldovans to join and propelling events in this small former Soviet state onto a Twitter list of newly popular topics, so people around the world could keep track.

 43. Francesco
  7 aprilie 2009

  Ora 8:00. Vama de la Sculeni (cu Romania) a fost inchisa de autoritatile moldovene. Antena 3 vorbeste si de inchiderea vamii din Ribnita.

 44. Francesco
  7 aprilie 2009

  Twitter – stirile despre revolta de la Chisinau se afla aici.

  pman inseamna Piata Marii Adunari Nationale.

 45. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Nu stiu cum respingi un vot cind n-ai habar cum a fost masluit–si pun pariu ca nu se va sti niciodata–si cind esti constient, in acelasi timp, ca masele invatate sa depinda de pomana comunista i-au votat pe comunisti trei manadate la rind in Romania, prin Iliescu, intr-un scenariu care se repeta in Basarabia.

  Din pacate, nu cred intr-o frauda electorala semnificativa in alegerile din Basarabia. Lipsa de informare, cenzura si manipularea electoratului nu conteaza ca “frauda” electorala.

  Imi pare rau, dar sunt convinsa ca basarabenii i-au votat pe comunisti, din nou, la putere.

  Ba pot. Nu cresti in sondaje de la 23% in noiembrie la 36% in martie si apoi la peste 50% in pe 5 aprilie. Nu s-a intamplat nimic in Moldova care sa justifice o asemenea crestere neintalnita, iar dintre cei cu drept de vot mai hotarati au fost cei care au votat impotriva comunistilor, asa ca ma indoiesc ca minuni de genul 23% => 36% => peste 50% sunt posibile.

  Moldova nu i-a mai votat pe comunisti.

  P.S.
  Creşterea cu 100 de mii a numărului de alegători comparativ cu scrutinul anterior ridică mari semne de întrebare

  Analistul politic Igor Boţan a declarat pentru Europa Liberă că cifrele făcute publice de către CEC indică o creştere cu 100 de mii a numărului de alegători comparativ cu scrutinul anterior, ceea ce ridică mari semne de întrebare.

  Comisia Electorală Centrală a anunţat printr-un comunicat că în Republica Moldova ar exista în jur de 2 milioane 550 de alegători. Cei mai mulţi electori (peste 600 de mii) ar locui în Chişinău, după care urmează Autonomia Găgăuză şi municipiul Bălţi, cu cca. 100 de mii de alegatori fiecare. CEC-ul mai precizează că cifrele au rezultat din listele întocmite de către primării şi includ toţi cetăţenii cu drept de vot, inclusiv cei care se află peste hotarele Moldovei.

  „În 2007, aceiaşi administraţie publică locală a dat publicităţii o cifră cu 300 de mii mai mică. Apoi Ministerul Dezvoltării Informaţionale a dat publicităţii o altă cifră, de 2 mln. 400 de mii. De unde administraţia publică a mai găsit acum 300 de mii şi de ce cifra nu coincide cu cea a Ministerului Tehnologiiei Informaţionale? Într-o ţară în care statisticile arată că anual mor cu 50 de mii de oameni mai mulţi decât se nasc, iar numărul de alegători creşte – este foarte straniu.”, spune Igor Boţan.

  Întrebat dacă rezultatele alegerilor ar putea fi afectate de neconcordanţele legate de listele de alegători, Igor Boţan a răspuns: „ În primul rând ar putea avea efecte asupra validării rezultatelor. 50 la sută din 2,5 mln. este alceva decât 50 la sută din 2,4 mln. 100 de mii de alegători este mult. Apoi, nu ştim cine sunt aceste persoane noi de pe listă. Dacă-s suflete moarte pentru care poate vota cineva, asta generează un val de nemulţumire şi neîncredere.”

  Cea mai recentă informaţie prezentată CEC-ului de către Ministerul Dezvoltării Informaţionale indica chiar la o cifră de peste 3 milioane de electori.

  Acest lucru a generat protestul unor partide de opoziţie, care semnalează pericolul unor fraudări masive a rezultatelor scrutinului.

 46. costin
  7 aprilie 2009

  Mii de studenti din Romania au protestat impotriva comunistilor moldoveni:

 47. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Poliţia a împuşcat cu gloanţe false în timpul nopţii şi a arestat 193 de studenţi

  Azi, 8 aprilie, la orele 01:00 a început ofensiva. Poliţia a arestat în jur de 200 de studenţi şi a dispersat mulţimea protestatarilor cu ajutorul gloanţelor false. “Militarii şi poliţiştii, care au stat toată ziua în jurul clădirii Guvernului, i-au înconjurat pe cei din piaţă şi i-au forţat să urce în maşinile poliţiei”, transmite curaj.net. În context, Alla Meleca, purtătoarea de cuvânt a MAI, a declarat: „S-a tras cu gloanţe oarbe deocamdată, dar, dacă va fi nevoie, se vor folosi şi gloanţe adevărate”. În jurul orelor 10 protestul urma să fie reluat.

  “Unii au reuşit să fugă, dar a pornit imediat o vînătoare a lor. Ambulanţele, care au apărut imediat în preajmă, plecau în grabă, probabil cu răniţii. Se trăgeau focuri de armă, chiar rafale lungi”, mai precizează sursa citată.

  “Poliţia în uniforme şi civil interzicea maşinilor şi trecătorilor să stea pentru a observa ce se întîmplă, mai ales, interzicea filmatul şi fotografiatul”, mai transmite curaj.net.

 48. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  A revenit si Unimedia!

  Imagini si filme Unimedia

  Galeria 1
  Galeria 2
  Galeria 3
  Galeria 4

 49. costin
  7 aprilie 2009

  Presa internationala a relatat, deloc suprinzator, pe scurt, evenimentele violente de la Chisinau, sau deloc (ziare.com).

  Marile publicatii ale lumii s-au aplecat insa asupra revoltei tinerilor moldoveni impotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din cea mai saraca republica a Europei, incercand sa desluseasca nemultumirile moldovenilor si dedesubturile manisfestatiilor.

  Pentru BBC, care a relatat „alb” despre protestele care au degenerat in violente, este relevant faptul ca, daca pana pe 9 aprilie, nu este ales un nou presedinte, Republica Moldova trebuie sa organizeze o noua runda de alegeri.

  Oricum s-ar intampla numirea unui nou presedinte, „succesorul lui Vladimir Voronin va conduce cea mai saraca tara din Europa, unde salariul mediu este de 250 de dolari pe luna si va mosteni un conflict nerezolvat cu privire la regiunea separatista Transnistria”.

  „Corespondentii sustin ca disputa este similara cu situatia din Osetia de Sud dinainte de conflictul de vara trecuta dintre Rusia si Georgia”, conchide materialul.

  Pentru cotidianul Telegraph, de interes este faptul ca vestea despre manifestatia din Centrul Chisinaului s-a raspandit prin intermediul Internetului – „revolta Twitter”.

  „Anticomunistii au folosit Internetul pentru a mobiliza si organiza o demonstratie in centrul Capitalei. Activistii au folosit tagul #pman pe Twitter pentru a-si construi o retea de suporteri „, „pman” fiind prescurtarea de la „Piata Marii Adunari Nationale”, locul unde au avut loc ciocnirile cu fortele de ordine.

  Nu este pentru prima data cand un tag Twitter a fost folosit pentru a mobiliza tinerii in jurul unui eveniment – cel mai faimos caz a fost cel al revoltelor din Grecia, dar si manifestatiile de spatamana trecuta, pe marginea summitului G20.

  New York Times a mizat pe abordarea istorica, amintind ca Moldova a facut parte din Romania pana in 1940, apoi a fost ocupata de Uniunea Sovietica pana cand si-a declarat independenta in 1991.

  „Independenta a adus cu sine instabilitate si conditii economice catastrofice, si in 2001 cetatenii au votat revenirea la putere a Partidului Comunist, devenind primul stat post-sovietic care a facut asta”.

  „Majoritatea protestatarilor sunt studenti care nu vad nici un viitor daca comunistii isi pastreaza controlul asupra fostului stat ex-sovietic, cu 4 milioane de cetateni, prins intre Ucraina si Romania, la granitele Uniunii Europene, insa inca in ceea ce Rusia considera a fi sfera sa de influenta”, scrie SwissInfo.

  In schimb, Times noteaza ca „Moldova este unicul stat comunist din Europa, cu un salariu mediu lunar de 350 de dolari.

  Mii de cetateni moldoveni lucreaza in strainatate pentru a-si sustine familiile, trimitand acasa 1,6 miliarde de dolari doar anul trecut – cam aceeasi suma ca si bugetul de stat”.

  Guardian a remarcat ca „un analist a comparat revolta din Moldova cu Revolutia portocalie, pro-occidentala, din 2004, din Ucraina invecinata.

  A adaugat, insa, ca protestele sunt nejustificate deoarece observatorii occidentali au confirmat ca partidul comunist este castigatorul legitim al alegerilor”.

  Presedintia ceha a Uniunii Europene a tinut insa sa isi exprime profunda ingrijorare fata de evenimentele din Republica moldova, ca urmare a alegerilor parlamentare si a reamintit ca Misiunea Internationala de Observare a Alegerilor a apreciat ca scrutinul a indeplinit multe standarde si angajamente internationale, insa ca mai sunt necesare imbunatatiri pentru a asigura un proces electoral liber de interferente ale administrativului.

  Le Monde scrie ca „situatia ramane tensionata in seara lui 7 aprilie in Moldova, dupa o zi de manifestatii violente impotriva victoriei comunistilor in alegerile legislative”.

  Radio Free Europe/Radio Liberty comenteaza ca „continua blocajul intre liderii nemultumiti ai Opozitiei si guvernul moldovean, dupa discutiile multi-partinice convocate dupa ce protestele de strada, antiguvernamentale, au edvenit violente”.

  In schimb, Deutsche Welle, citand surse din Moldova, avertizeaza ca Voronin pregateste „o interventie speciala” in timpul noptii.

  „Conform unor surse neoficiale, organele de forta au primit indicatii si echipament special pentru a interveni in forta impotriva manifestantilor in aceasta noapte. Organizatorii protestelor au cerut parintilor sa-si retraga din piata copiii minori”.

  In plus, „toate unitatile administrative au fost deconectate de la internet (…) Autoritatile se tem ca oamenii din ministere ar putea iesi masiv in strada sau ar putea coopera cu protestatarii pentru deschiderea institutiilor de stat”.

 50. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Unimedia

  (UPDATE, 11.05) Cca 1000 de protestatari s-au adunat până în acest moment în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Clădirea guvernului rămâne în continuare înconjurată de poliţişti echipaţi cu scuturi şi căşti de protecţie.

  (UPDATE, 10.55) În acest moment, tinerii din mai multe licee din Chişinău sunt blocaţi în instituţiile de învăţământ. Aceştia au declarat pentru UNIMEDIA că nu li se permite să părăsească instituţia fără a fi prezent vreun părinte

  Hotnews

  Ora 11:14: Elevii mai multor licee din Chisinau sunt blocati in institutiile de invatamant si nu li se permite sa iasa din scoli fara sa fie prezent un parinte al lor.
  Ora 11:06: Guvernul moldovean se reuneste miercuri de urgenta, sedinta urmand sa fie prezidata de seful statului, Vladimir Voronin.
  Ora 10:55: Un lider al opozitiei de la Chisinau anunta ca autoritatile comuniste au refuzat renumararea voturilor.
  Ora 10:38: Protestatarii incep sa se adune in fata Guvernului.
  Ora 10:20: Politistii moldoveni se regrupeaza in spatele cladirii Guvernului, protestatarii nu si-au facut inca aparitia.

 51. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Ambasadorul roman la Chisinau – persona non grata in Republica Moldova.

 52. Francesco
  7 aprilie 2009

  Era normal pentru Voronin si ceata sa de comunisti sa joace cartea „complotului finantat de Romania”. Inca de saptamana trecuta cand au interzis – fara explicatie – intrarea in Moldova a cetatenilor romani s-au pus bazele elaborarii unei platforme de atac impotriva Romaniei.

  Ministerul de Externe roman a declarat de ieri ca Romania nu poate fi asociata „in nici un fel” cu protestele care au avut sau au loc. Nu este suficient pentru Voronin si ai sai, ei asociaza protestele cu actiunea „fascistilor” finantati abundent. De unde? Binenteles ca din Romania!

 53. andreanum
  7 aprilie 2009

  S-a redeschis (sau urmeaza sa se redeschida in curind) traficul prin Vama Sculeni, din ce vad pe Antena3.

 54. Houston
  7 aprilie 2009

  Pe colegul meu de cameră l-a sunat unul aseară să-l întrebe dacă nu participă şi el la proteste. „Dar nu eşti moldovean?” (colegul e din Dorohoi) „Nu, noi suntem două feluri diferite de moldoveni…”
  În rest, sunt de acord cu părerea lui Radu Gonciar, conform căreia motivaţia protestului nu este una constituţională/de dădăcire instituţională (corectitudinea alegerilor), ci o stare de spirit care se plasează pro-morală, anti-reguli, ceea ce o face şi „legitimă”.

 55. Houston
  7 aprilie 2009

  The word on the street: colegilor mei de facultate nu le plac basarabenii, pentru că prea se dau şmecheri odată veniţi la studii în România. Profesoara de engleză confirmă: imediat după Revoluţie, sstudenţii basarabeni de la noi de la universitate erau silitori şi afişau un comportament exemplar. Acum, nu vin la facultate decât la examinare, prin sesiune, fac trafic cu alcool şi ţigări. Explicaţia profesoarei: în primii ani după căderea regimului comunist, bursele de studii în România se luau pe merit; acum, se iau cu intervenţii şi cu bani.
  La mine la facultate, solidaritatea cu tinerii basarabeni nu prea există.

 56. Francesco
  7 aprilie 2009

  Da Houston, dar nu toti sunt asa. In plus, coruptia din sistemul universitar romanesc nu este opera lor, ai vazut ce scandal a iesit in jurul celor 15000 de diplome false. Eu sper ca sa fie gasiti cei 15000 – ei sunt de aici, nu din RM -, nu numai profesorii traficanti sunt vinovati.

  Exista o distanta dintre ei si noi, iar acesta este un moment ca sa o micsoram. Sper ca esti de acord ca frustarea de a se vedea condusi de comunistii majoritari in Parlament i-a radicalizat pe multi tineri.

 57. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Radu Gonciar nu stie ce vorbeste atunci cand spune ca nu „nu cred că au fost fraudate prea tare”. Trecem peste cresterea subita a numarului de alegatori cu 100.000 in conditiile in care populatia cade de la un an la altul. Bun, hai sa ne luam numai de cifrele date de javrele comuniste. Conform oficialitatilor, prezenta la vot la alegerile parlamentare din Republica Moldova a fost de 57,2%. Buuuun. Cum avem aproape 1 milion de moldoveni plecati la munca peste hotare, aproape 33% din populatia cu drept de vot lipseste de la apel; foarte putini dintre ai au putut vota in diversele sectii din strainatate (se afla la munca ilegal/ este foarte dificil – dureaza mult si se voteaza in putine locuri). Mai raman aproape 2 milioane si jumatate de alegatori. Tovarasii spun ca au votat 57% din cetatenii moldoveni cu drept de vot, adica, vreo 84% din aia care au ramas. Hai, dom’le, sa fim seriosi.

  S-a furat ca-n codru!

 58. Francesco
  7 aprilie 2009

  Vama Sculeni s-a redeschis doar pentru cetatenii moldoveni, romanilor li se cere VIZA!

  Prin aceasta hotarare a sa, Voronin a blocat accesul cetatenilor romani in RM. Dar RM are intelegeri cu UE, si trebuie sa ii trateze pe toti cetatenii UE in mod egal. Toata furia bolsevica a lui Voronin se revarsa contra Romaniei.

 59. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Alte precizari cu privire la conditiile in care s-au desfasurat alegerile: printre masurile luate de comunisti inainte de alegeri => interzicerea candidaturii celor care au „dubla cetatenie” (de facto, sunt afectati doar cei cu cea romana; completare la interzicerea dublei cetatenii pentru functionarii statului), ridicarea pragului electoral la 6%, interzicerea aliantelor politice.

  Alte stiri
  Guvernarea comunistă a blocat toate intrările în Chişinău; Ambasadorul moldovean a fost rechemat inca de ieri; ambasadorul roman are 24 de ore pentru a parasi Republica Moldova; incepand de astazi, cetatenii romani au nevoie de viza pentru a putea intra in republica voronista.

  R.Moldova a decis introducerea regimului de vize în relaţia cu România, a anunţat preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, pe fondul protestelor violente din ultimele zile, relatează pagina online a RIA Novosti.

  „Am decis să introducem vize în relaţia cu România. În plus, ambasadorul român în R.Moldova a fost declarat persona non grata”, a declarat miercuri Vladimir Voronin.

  Ultimele stiri Unimedia

  (UPDATE, 12.53) În acest moment la Preşedinţie şi Parlament lucrează echipe mobile de oameni care adună gunoiul lăsat ieri în urmă de protestatari. Aceştia sunt păziţi de poliţişti.

  (UPDATE, 12.40) AMN, PL şi PLDM nu exclud că PPCD ar sta în spatele acţiunilor de vandalizare a Preşedinţiei şi Parlamentului de ieri, argumentând că mai multe persoane care au fost în primele rânduri de atac sunt tineri membri ai aripei tinere PPCD – „Noua Generaţie”.

  (UPDATE, 12.25) Cca 4000 de tineri s-au adunat până în acest moment în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Bulevardul central a fost blocat în perimetrul scuarului, iar transportul public a fost redirecţionat pe alte străzi adiacente.

  (UPDATE, 12.05) Românilor le va fi impusă viza la intrarea pe teritoriul R. Moldova. Acest lucru le-a fost transmis verbal grănicerilor români. Niciun act oficial nu a fost prezentat deocamdată.

  (UPDATE, 11.59) Politicianul Sergiu Mocanu a fost arestat azi în jurul orei 10.30. Poliţiştii care au efectuat arestul nu s-au legitimat.

  (UPDATE, 11.56) În acest moment circulă un zvon precum că ambasadorul României la Chişinău, Filip Teodorescu, ar fi fost declarat persona non-grata. Ambasada României dezminte zvonul şi spune că nu a fost informată despre acest lucru până la această oră. Ştirea a fost publicată deja de presa română precum ca fiind sigură.

  (UPDATE, 11.40) Tinerii prezenţi acum în Piaţa Marii Adunări Naţionale protestează paşnic.

 60. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Adolescenţi luaţi de la Urgenţă la Secţia de poliţie

  Mai mulţi părinţi ne-au semnalat că nu îşi găsesc copiii. Ei declară că la Serviciul urgenţă li s-a spus că vreo 200 de tineri cu traumatisme au fost duşi la Tighina 6 — sediul Poliţiei municipale, iar la Tighina 6 li se spune că copiii au fost scoşi din oraş.

  Câţiva părinţi care declară că copiii lor nu au venit ieri acasă, au făcut apel la Serviciul de Urgenţă. «La Registratura din Spitalul salvării ni s-a spus că vreo 200 de tineri care au ajuns ieri la urgenţă au fost duşi la Tighina 6, la Comisariatul de Poliţie. Acolo, am sunat şi au zis că sunt la KPZ, şi ne+au dat un număr care nu răspunde, am revenit din nou la Tighina 6 şi au spus că «unde i-aţi pierdut, acaolo să-i căutaţi, la proteste». Unul dintre părinţi a făcut apel la Comisariatul Municipal de poliţie din biroul redacţiei. A format numărul 542063, la care i s-a confirmat că e Comisariatul şi i s-a spus «Copii au fost duşi din oraş, nu mai sunt în Chişinău».

  Corespondentul Ziarului de Gardă care se află în prezent la Spitalul de Urgenţă a solicitat Registratura şi acolo i-au fost confirmate aceleaşi lucruri — că tinerii care au venit ieri cu diferite traumatisme, au primit îngrijiri medicale, iar apoi au fost duşi toţi la Tighina nr 6 — sediul Poliţiei municipale.

  Am contactat imadiat nr.542063. Un poliţist a răspuns: «Ne sună părinţii, dar noi le spunem că copiii nu sunt la noi, nu îi căutaţi la noi».

  Tinerii care au dat interviuri ieri sau au fost filmati indeaproape au fost sunati azi noapte de persoane necunoscute si avertizati sa renunte la astfel de actiuni in cazul in care nu vor sa pateasca ceva; studentii basarabeni din Romania care care au trecut astazi in Moldova au facut=o acceptand sa fie escortati acasa de masinile „vamii” (probabil ale Serviciului de Informatii si Securitate).

 61. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric acuzaţiile formulate de autorităţile Republicii Moldova privind presupuse implicări ale României în afacerile interne ale acestui stat. Reprezentanţii MAE anunţă ca România nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

  MAE subliniază ca această acuzaţie este o provocare la adresa statului român.

  ”Este inacceptabil ca puterea comunistă de la Chisinau să transfere responsabilitatea pentru problemele interne din Republica Moldova pe seama României şi a cetăţenilor români”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

  De asemenea, MAE consideră aberante măsurile unilaterale de impunere a restricţiilor de călătorie anunţate de preşedintele Vladimir Voronin.

  Reprezentanţii MAE anunţă ca România nu va lua masuri similare privind personalul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti şi va menţine sistemul de vize gratuite pentru cetăţenii moldoveni.

  ”România a sprijinit consecvent independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi va continua să aibă o abordare europeană în raporturile sale cu statul vecin, în pofida politicii antiromâneşti a autorităţilor comuniste de la Chişinau”, susţin reprezentanţii MAE.

  România va susţine în continuare apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, inclusiv prin proiectele destinate tinerilor care doresc să studieze în ţara noastră, precum şi participarea la alte programe europene destinate cetăţenilor acestei ţări.

  MAE a făcut cunoscută poziţia sa partenerilor din comunitatea europeană şi euro-atlantică.

 62. Francesco
  7 aprilie 2009

  MInisterul Afacerilor Externe si Integrarii Europene a dat pe situl sau urmatorul comunicat:

  Ambasadorul Filip Teodorescu a fost declarat persona non grata

  08.04.2009

  Pe data de 8 aprilie 2009, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a fost convocat dl Filip Teodorescu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, căruia i s-a înmînat o notă prin care, în legătură cu acţiuni incompatibile cu activitatea diplomatică, şeful misiunii diplomatice române şi Ministrul-consilier al Ambasadei, dl Ioan Gaborean, au fost declaraţi persona non grata şi urmează să părăsească teritoriul ţării în decurs de 24 de ore.

 63. dr. jones
  7 aprilie 2009

  atata timp cat miscarea anticomunista nu are suportul occidental ( mai mult chiar – suportul occidental este pentru partidul comunist de la chisinau) – eu cred ca sunt albe sanse ca rep. Moldova sa scape de comunisti.
  sau sa isi faca aparitia un leader al opozitiei.
  debea acum isi vor arata coltii comunistii de la chiainau prin aparatul opresiv bine pus la punct.
  sub privirile ingaduitoare ale vestului.
  revolta anticomunista moldava nu s-a potrivit cu timpurile.
  asta imi aminteste de georgia – cand navele stetelor unite deja patrulau prin apropierea marii negre la inceputul conflictului.
  asta e! georgia, ucraina si moldova lasata la discretia rusiei – israelul la discretia iranului – tibet si taiwan la discretia chinei.
  mai ramane japonia si coreea de sud sa traiasca cu sabia lu’ damoclesjung II deasupra capului si tacamul e complet.

 64. Francesco
  7 aprilie 2009

  NATO (si UE) a declarat ca „s-au resetat” relatiile cu Rusia la nivelul de dinainte de conflictul georgian. De aceea, din occident nu va veni nici o presiune asupra rusilor cu privire la situatia din RM.

  Mi mult decat atat, nici UE nu a fost foarte categorica in relatia cu autoritatile moldovene. Tacerea UE in legatura cu declararea „personna non grata” pentru ambasadorului roman la Chisinau Filip Teodorescu (cat si ptr. d-l Gaborean) este tot o delasare, un laissez-faire tip „neamestec in spatiul ex-sovietic”.

 65. dr. jones
  7 aprilie 2009

  scuze ca intreb. Romania nu face parte din Europa? Nu ar fi ca si cum Rep. Moldova a declarat persona non grata un diplomat european?

 66. Francesco
  7 aprilie 2009

  Ba da, dr. Jones. Este o tacere rusinoasa a UE in fata samavolniciei declararii personna non grata pentru ambasadorul roman. Mai mult decat atat, UE a tacut si la declaratia publica a lui Vladimir Voronin ca va folosi forta daca vor mai fi demonstratii ca ieri.

 67. dr. jones
  7 aprilie 2009

  imperialistu’:

  Mai mulţi părinţi ne-au semnalat că nu îşi găsesc copiii. Ei declară că la Serviciul urgenţă li s-a spus că vreo 200 de tineri cu traumatisme au fost duşi la Tighina 6 — sediul Poliţiei municipale, iar la Tighina 6 li se spune că copiii au fost scoşi din oraş.

  Câţiva părinţi care declară că copiii lor nu au venit ieri acasă, au făcut apel la Serviciul de Urgenţă. «La Registratura din Spitalul salvării ni s-a spus că vreo 200 de tineri care au ajuns ieri la urgenţă au fost duşi la Tighina 6, la Comisariatul de Poliţie. Acolo, am sunat şi au zis că sunt la KPZ, şi ne+au dat un număr care nu răspunde, am revenit din nou la Tighina 6 şi au spus că «unde i-aţi pierdut, acaolo să-i căutaţi, la proteste». Unul dintre părinţi a făcut apel la Comisariatul Municipal de poliţie din biroul redacţiei. A format numărul 542063, la care i s-a confirmat că e Comisariatul şi i s-a spus «Copii au fost duşi din oraş, nu mai sunt în Chişinău».

  Corespondentul Ziarului de Gardă care se află în prezent la Spitalul de Urgenţă a solicitat Registratura şi acolo i-au fost confirmate aceleaşi lucruri — că tinerii care au venit ieri cu diferite traumatisme, au primit îngrijiri medicale, iar apoi au fost duşi toţi la Tighina nr 6 — sediul Poliţiei municipale.

  Am contactat imadiat nr.542063. Un poliţist a răspuns: «Ne sună părinţii, dar noi le spunem că copiii nu sunt la noi, nu îi căutaţi la noi».

  ma intreb unde or fi toate asociatiile alea care lupta pentru drepturile „militantilor”…

 68. Francesco
  7 aprilie 2009

  Voronin a stabilit ca taxa de viza care se va percepe cetatenilor romani este de 35 de euro.

 69. Francesco
  7 aprilie 2009

  Dar cei care au fost arestati la orele diminetii, ei unde sunt?

 70. Francesco
  7 aprilie 2009

  Semnati pe Petitionline petitia „Salveaza Moldova De Comunism”. Sunt peste 6000 de semnaturi pana acum!

 71. dr. jones
  7 aprilie 2009

  ia uite Francesco ce am gasit ( culmea!) in evz:

  Eventuala expulzare a ambasadorului moldovean la Bucureşti ar putea fi o soluţie viabilă?
  Lidia Guţu, cea care deţine funcţia respectivă, oricum a fost rechemată ieri la Chişinău pentru consultări. Eu cred însă că nu trebuie să intrăm în logica lor. Mi-e teamă că Moldova e doar un paravan pentru interesele Rusiei. Gândiţi-vă că în toţi aceşti ani România n-a fost niciodată ostilă Chişinăului, a încercat mereu să menţină relaţiile la un minim. Şi totuşi, Voronin a fost de fiecare dată extrem de agresiv.

  Vedeţi în spatele acestei atitudini un joc de culise al Kremlinului…
  Este clar că e jocul sponsorilor lui Voronin. Moscova îi finanţează de ani de zile regimul, e interesul lor ca lucrurile să nu se schimbe acolo şi comuniştii să rămână la putere. Personal, cred că intenţia Kremlinului este de a fisura flancul estic al Uniunii Europene prin menţinerea instabilităţii în zonă.

  Sugeraţi, de fapt, că evenimentele din ultimele zile n-ar avea doar o miză regională, ci una europeană, cu implicaţii geopolitice. De ce nu intervin atunci oficialii comunitari?
  România şi Republica Moldova sunt mize prea mici. Oricât de ciudat ar suna, deşi suntem membri ai Uniunii, poziţiile europene din ultima perioadă nu confirmă decât că nu prea contăm. Asta deşi situaţia e aberantă. Nici Belarusul, mă refer la situaţia polonezilor de acolo, nu şi-a permis să facă ceea ce face acum Republica Moldova. Iar noi asistăm neputincioşi pentru că UE, OSCE şi Departamentul de Stat al SUA sunt surde. Rusia este lăsată să-şi facă jocurile, în detrimentul unei tinere generaţii de cetăţeni moldoveni care vor să-şi construiască destinul în libertate.
  http://www.evz.ro/articole/det…..este-gard/

 72. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Jones, ai sarit peste partea cea mai importanta.

  “Tovarăşul grec de la OSCE a declarat luni că scrutinul legislativ din Republica Moldova s-a desfăşurat în deplină legalitate. Oficialii Uniunii Europene au susţinut, de asemenea, teza “alegerilor democratice”. Republica Moldova şi România nu contează! Contează Germania şi Franţa. Ce se întâmplă acum e o consecinţă a faptului că, după conflictul din Georgia, Uniunea a dat semnale multe şi proaste”

  Alte stiri de pe Unimedia.

  (UPDATE: 22:15) Au fost publicate rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Comuniştii au obţinut 49,48% din voturile alegătorilor. Aceasta le asigură 59 sau 60 de mandate în Parlament (din surse diferite).

  (UPDATE: 22:05) Printre protestari s-a transmis o declaraţie. În ea se menţionează că protestul nu are culoare politică, fiind pur şi transparent. De asemenea, se cere judecarea preşedintelui în baza Constituţiei.

  (UPDATE: 21:53) Moldova 1 a oferit timp de antentă şi lui Iurie Roşca, liederul PPCD, care a acuzat partidele de opoziţie – PL, PLDM, AMN – timp de aproximativ 2 minute.

  (UPDATE: 21:35) În cadrul ştirilor, Voronin critică rectorii instituţiilor superioare de învăţămînt că au permis studenţilor să iasă în stradă la protest (la finalul discursului critic, rectorii l-au aplaudat).

  (UPDATE: 21:32) În acest moment, preşedintele Voronin ţine o cuvîntare de 15 minute în cadrul principalului buletin de ştiri al zilei la postul public de televiziune. El acuză opoziţia de încercarea de a organiza o lovitură de stat, care ar fi susţinută de România.

  (UPDATE: 20:00) Iurie Ciocan, secretar CEC, a confirmat pentru UNIMEDIA că a primit solicitările PL, PLDM şi AMN, iar CEC va oferi partidelor politice acces la listele electorale ale alegătorilor.

  (UPDATE: 19:52) Spiritele s-au mai calmat în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Tinerii protestatari au revenit în poziţia iniţială. Reprezentanţii acestora negociază cu poliţia eliberarea tinerilor arestaţi (cel mai probabil, va fi fără de rezultat, după ce preşedintele Voronin a anunţat că nu va ceda niciun pas în faţa protestatarilor).

  (UPDATE: 19:45) În perioada zilei de azi, serverul UNIMEDIA a fost atacat de mai multe ori (flood puternic) de de pe o adresă IP, care aparţine serviciilor secrete din Republica Moldova. Vedeţi mai jos confirmarea:

  Unimedia - From your SIS, with love.

  (UPDATE: 19:04) Grănicerii au interzis accesul unui corespondent al Radio România Actualităţi în Republica Moldova, fiind întors de la aeroportul internaţional Chişinău, propunândui-se să aleagă unde pleacă: „Spre Bucureşti sau Timişoara?”.

  (UPDATE: 19:01) Situaţia devine tensionată. Poliţia a arestat câţiva dintre protestatari, i-a bătut, apoi i-a urcat într-o maşină şi duşi într-o direcţie necunoscută. Ceilalţi tineri iau cu asalt poliţiştii şi cer eliberarea tinerilor. Sunt posibile violenţe.

  (UPDATE: 18:44) „Guvernarea nu ceda cu niciun pas în negocierea cu opoziţia”. Anunţul a fost făcut public pentru presă de către Mark Tkaciuk, fostul consilier prezidenţial.

  (UPDATE: 18:24) „Cum votează morţii în Republica Moldova”. Doctorandul în economie Veaceslav Ous, basarabean aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu stupoare că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din Republica Moldova.

  (UPDATE: 18:18) Trenul Chisinau-Bucuresti a fost suspendat pe o perioada nedeterminata, transmite cotidianul 9am.ro.

  (UPDATE: 18:11) În timpul zilei de azi în spatele Guvernului erau maşini ale serviciilor secrete, care aveau atât numere de înmatriculare transnistrene, cât şi de la Chişinău.

  (UPDATE: 18:05) „Când am terminat numărarea voturilor pe la ora 1 dimineaţa, pe 6 aprilie, părea că comuniştii vor avea 35%, iar partidele de opoziţie împreună – 40-45 la sută”, a declarat pentru BBC baronesa Emma Nicholson, parlamentar european, care a făcut parte din echipa de observatori din cadrul OSCE, transmite Info-Prim Neo.

  (UPDATE: 17:47) În acest moment, în Piaţa Marii Adunări Naţionale situaţia devine mai tensionată. Un grup de câteva zeci de tineri, care şi-au acoperit faţa, incită la violenţă şi aruncă cu sticle din plastic în poliţişti. Ceilalţi protestatari nu se implică în acţiunile provocatoare şi încearcă să-i neutralizeze pe provocatori.

  „Au fost văzute mai multe persoane din organizaţia Noua Generaţie a Partidului Popular Creştin Democrat, care instigau la violenţe şi revoluţie în zona Parlamentului şi a Preşedinţiei”. Declaraţia aparţine liderului PLDM Vlad Filat. Solicitat de UNIMEDIA să comenteze acuzaţia adusă, liderul creştin democrat Iurie Roşca a declarat că PPCD „nu are nicio implicaţie la acţiunile violente” de ieri, 7 aprilie, şi că „nu va ieşi să protesteze sub nicio formă faţă de rezultatul alegerilor”.

  „Ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul Republicii Moldova şi în Preşedinţie au fost acte de vandalism şi de distrugere. De aceste acte noi ne desolidarizăm, pentru că sunt absolut străine principiilor şi scopurilor pe care le avem”, a declarat Vlad Filat, citat de NewsIn.

  Filat a precizat că „au fost văzute mai multe persoane din organizaţia Noua Generaţie a Partidului Popular Creştin Democrat, care instigau la violenţe şi revoluţie în zona Parlamentului şi a Preşedinţiei”. De asemenea, „provocările au fost implementate şi organizate de către comunişti în intenţia de a devia discuţiile şi acţiunile de la o problemă care este una foarte gravă – furtul în cadrul acestui scrutin, la discuţii asupra acestor acte de distrugere”, a mai precizat liderul liberal democrat, citat de NewsIn.

  Solicitat de UNIMEDIA să comenteze acuzaţia adusă, liderul PPCD Iurie Roşca a declarat că formaţiunea, pe care o conduce, „nu are nicio implicaţie la acţiunile violente” de ieri, 7 aprilie, şi că „nu va ieşi să protesteze sub nicio formă faţă de rezultatul alegerilor”.

  „Filat este un criminal profesionist şi un manipulator excepţional. Deşi susţine că nu are nicio implicare, el personal de la megafon a invitat lumea să nu recunoască alegerile, fiind susţinut de un descreierat ca Urechean şi un infantil ca Chirtoacă”, a mai precizat Iurie Roşca.

 73. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Si o declaratie pe jumatate prosteasca din partea lui Chirtoaca. Inteleg ca e nemultumit de devastari, dar ar face bine sa nu arunce cu noroi, cu atat mai mult cu cat in fata politistilor voronisti tot pe ei se va baza. Polticienii opozitiei, dupa ce ca nu sunt barbati, mai sunt si moralisti. Unde era opozitia marti? Si ce face opozitia pentru liceenii si studentii luati la rost de brutele si slugile comunistilor? Discursuri despre cum au falsificat alegerile? De parca Occidentul nu stie adevarul.

  Dorin Chirtoacă: Vom prezenta probele necesare, pentru ca organismele internaţionale să nu recunoască aceste alegeri

  Avem deja depus un dosar la Comisia Electorală Centrală. După ce vom obţine un răspuns oficial, vom anunţa ce acţiuni vom întreprinde mai departe”, a declarat azi, 8 aprilie, Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele PL, în faţa celor circa trei mii de protestatari din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Chirtoacă a mai precizat că PL, PLDM şi AMN vor „prezenta probele necesare, pentru ca organismele internaţionale să nu recunoască aceste alegeri şi să fie anunţate alegeri anticipate”.

  „Ieri poliţia a permis unor vandali să distrugă sediile Preşedinţiei şi Parlamentului, astfel comuniştii au favorizat să distrugă sediile instituţiilor statului”, a mai declarat Chirtoacă în faţa protestatarilor.

  „Cerem organizarea alegerilor repetate. O altă cale nu există”, a mai subliniat Dorin Chirtoacă, adăugând că se bucură de faptul că „protestul de azi (8 aprilie, orele 15:40 – n.r.) poartă un caracter paşnic”.

 74. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  URGENT! Interventie in forta: prostestatari pasnici si jurnalisti sunt agresati si arestati!

  23:10 La spitalul de urgenta s-au prezentat zeci de protestatari raniti, unii foarte grav. Acestia declara ca au fost dusi la comisariatele de politie, impusi sa semneze declaratii scrise dinainte si batuti cu brutalitate de politisti.

  22:40 Se presupune ca indivizii care agreseaza protestatarii in strada sunt agenti speciali FSB din Moscova. Se mai zvoneste ca la Chisinau a aterizat un avion din RUSIA cu armament special!

  22:30 Multi dintre protestatarii care se retrag dupa protestul pasnic de astazi au fost si sunt in continuare retinuti cu forta. In plus, suntem informati ca unii dintre cei care au participat la actiunile de protest din ultimele zile au fost ridicati astazi de acasa de catre fortele de ordine.

  22.25 Pe str. Puskin trec masini ale armatei.

  22:20 Oleg Brega a fost batut in spatele guvernului de niste politisti, unul dintre ei in echipament Scut, si i s-au sustras 2 camere de filmat, una proprie si cealalta proprietate a Jurnal.tv. El se indreapta acum spre spitalul de urgenta. Oleg a mers acolo in calitate de jurnalist la chemarea unei jurnaliste care declara ca a vazut un caz compromitator de agresare a cuiva de catre niste indivizi in civil.

 75. dr. jones
  7 aprilie 2009

  L’imperialiste – les jeux sont faits – rien ne va plus.

 76. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Cristian Diaconescu: România va răspunde Moldovei ca un stat membru al UE şi NATO

  „Ne aflăm în faţa unei situaţii fără precendent”, a atras atenţia ministrul român de Externe, cu referire la gestul administraţiei de la Chişinău de a-l declara persona non-grata pe ambasadorul român în Republica Moldova. Ambasadorul român a fost expulzat fără nici un fel de explicaţii din partea diplomaţiei moldovene. Cristian Diaconescu a dat asigurări, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei”, difuzată la Antena 3, că România va răspunde acestui gest în spiritul echilibrului, ca un stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

  Cristian Diaconescu a subliniat că statele care îşi asumă gesturi atât de grave, la nivel diplomatic, îşi asumă în acelaşi timp şi consecinţele pe termen mediu şi lung. El aminteşte că, din punct de vedere al reacţiilor instituţionale, România nu îşi permite reacţii similare regimului comunist din Moldova. „Cu comuniştii nu intru în polemică”, a spus şeful diplomaţiei româneşti.

  Ministrul român de Externe a adăugat că există indicii conform cărora cetăţeni români au fost arestaţi în Moldova în urma evenimentelor din ultimele zile şi a declarat că România va lua atitudine în cazul în care aceste informaţii s-ar confirma.

  Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat mercuri că cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova vor avea nevoie de viză, începând cu data de 9 aprilie. Vizele vor fi eliberate de Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti

 77. emil
  7 aprilie 2009

  Noi imagini din Moldova la video 1 & 2, iar cele anterioare le plasez aici.

 78. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  A fost arestată şi jurnalista Natalia Morari

  Cunoscuta jurnalistă Natalia Morari de la publicaţia moscovită „New Times” a fost arestată ieri de către poliţie, anunţă surse de la MAI.

  Natalia Morari este cetăţeană a R. Moldova şi este considerată de autorităţile comuniste că ar fi unul din principalii organizatori ai acţiunilor de protest din Chişinău.

  Trei jurnalişti români urmează să fie expulzaţi din Republica Moldova

  RIA Novosti transmite, cu referinţă la surse din Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al R. Moldova că azi sau mâine urmează să fie expulzaţi trei jurnalişti români. Potrivit surselor din SIS, “cei trei jurnalişti au acţionat în aceste zile încălcând legislaţia R. Moldova”. Totodată, RIA Novosti nu scrie cine sunt aceşti jurnalişti şi ce instituţii media reprezintă

 79. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  Arestarea Nataliei Morari a fost dezmintita de Unimedia.

 80. Imperialistu'
  7 aprilie 2009

  In urma unei erori, am inclus aceste adrese la noul articol cu privire la Basarabia. Accesandu-le, puteti viziona zeci de minute din evenimentele de marti. Noile stiri trebuie cautate la Basarabia, SIS & Co. nu lucrează pentru tine.

  Cronicile Asaltului 11:00-13:30 Asaltul Presedintiei si a Parlamentului 07-04-2009
  Cronicile Asaltului: 14:30-17:30 Asaltul Parlamentului si a Presedintiei
  Cronicile Asaltului: Prin birourile Parlamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian