FUNDATIA IOAN BARBUS

Set de valori comune? Să vedem…

Am citit articolul lui Mirel Axinte, intitulat Reorganizarea. Baza de plecare: Setul de valori comune.

Răspund cu următorul set de valori. Precizare: nu am niciun merit, în afară de traducere și (o ușoară) adaptare. Fiind conservator nu am nicio înclinație de a fi original în această privință, cu atât mai mult cu cât alții au rezolvat demult această problemă.

Guvernare Limitată

Funcțiile legitime ale guvernării țin de garantarea libertății individuale, a proprietății private, menținerea ordinii publice, asigurarea apărării naționale și administrarea justiției. Atunci când depășește acest cadru statul acumulează putere tiranică și devine o amenințare la adresa libertății individului.

Libertate Individuală

Individul se află în posesia următoarelor drepturi inalienabile: la viață, libertate, proprietate și dreptul de a nu fi supus la restricții impuse prin forță arbitrară. Individul exercită aceste drepturi în virtutea liberului său arbitru natural.

Responsabilitate Personală

Responsabilitatea personală are un loc central într-o societate liberă și în cadrul conceptului de autoguvernare. Deoarece fiecare individ este responsabil moral pentru faptele sale, cetățenii unei societăți libere au obligația de a se cultiva și instrui astfel încât să avanseze binele comun, prin procesul politic. Aceasta e funcțiunea adecvată și necesară a autoguvernării.

Domnia Legii

Legile, nu oamenii, cârmuiesc într-o societate liberă. Separarea puterilor în stat și instituirea unui mecanism de checks & balances sunt necesare pentru prevenirea concentrării de putere și a abuzurilor.

Economia de Piață

Alocarea de resurse prin acțiunea neîngrădită a angrenajului format din cerere și ofertă este singurul sistem economic compatibil cu cerințele unei societăți libere și este cel mai eficient și rodnic mecanism de satisfacere a nevoilor materiale ale oamenilor. Într-un cuvânt, capitalism.

Valori Morale

Valorile, obiceiurile, convențiile și normele tradiției iudeo-creștine infuzează și călăuzesc o societate liberă. Fără această rânduială societatea se îndreaptă spre ruină, prin însușirea unui relativism ce neagă ordinea morală obiectivă.

Notă

Secținea șase era numită inițial Valorile Tradiționale. Am schimbat numele la sugestia colegului Vlad M. Cine preferă numele original e liber să îl folosească, substanța e aceeași.

Am uitat să las un link la sursă… rectific acum:

https://home.isi.org/about

(mai în josul paginii, secțiunea intitulată Principii)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

7 comentarii

  1. Ovidiu
    7 iunie 2013

    Unde se va intampla asta si cu cine ?
    Romania, natiunea romana, identitatea nationala, situatia demografica (imbatranirea dramatica a populatiei Romaniei in deceniile urmatoare), politica de aparare, etc…exista in acest program „conservator”

  2. emil borcean
    7 iunie 2013

    Nu e un program. Nu asta era intentia.

  3. Pista Laszlo
    7 iunie 2013

    @Ovidiu, buna intrebare

  4. emil borcean
    7 iunie 2013

    Tipul e același cu Dan Alexe autorul celebrelor filme… este, m-am lămurit. Și a studiat adânc la ecole de sciences sociales.

    E țâță de mâță, elită belită. Iluminat până în măduva lui Voltaire.

  5. Vlad M.
    7 iunie 2013

    Problema principala a lui Alexe nu e aceea ca e un jurnalist rosu, un regizor ratat sau un om lipsit de caracter – desi este toate trei. Principala lui problema este indrazneala de a crede ca jurnalismul stangist sau pregatirea unor documentare il califica pentru a trata subiecte atat de complexe. Se considera foarte interesant, dar adevarul este ca omul e de tot rasul. Face tot ce ii sta in putere pentru a apara Islamul si chiar comunismul, dar se chinuie (asta e cuvantul potrivit) sa arunce cu noroi in crestinism si capitalism, spre deliciul unora mai limitati chiar decat el. Trebuia sa-l fi vazut ce turbare l-a apucat cu Thatcher. ????

  6. Costin Andrieş
    7 iunie 2013

    problema principala a lui Alexe e ca e un „macho feminist”, si pt ca un macho sa atraga femelele, trebuie sa fie mereu impopotonat. uneori se impopotoneaza si cu idei care pot indeparta femelele, de exemplu aici https://www.facebook.com/costin.andries/posts/165944920250337 unde incerca sa convinga lumea ca statisticile suedeze care spun ca in Suedia sunt de 20 de ori mai multe violuri decat in Romania sunt absolut irelevante… pentru ca definitia difera, pentru ca in Romania mai putine femei fac plangere, probabil procentul e mai mic, dar chiar daca sunt de 19 ori mai multe violuri in Suedia, chiar daca sunt de 15, sau de 10, chiar si de doua ori, sau jumatate, tot sunt prea multe, Romania nu e Suedia, nu? Dar pe feministul nostru nu il interesau femeile si fetele violate, ci ca sunt eu un retrograd „de dreapta”.

    Alexe nu e singurul https://www.facebook.com/costin.andries/posts/168042890040540

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian