FUNDATIA IOAN BARBUS

Spre deosebire de restul mass-mediei americane, Fox News îşi face datoria. Ce-ar fi să punem ghilimele în jurul dezvăluirilor care au scos la iveală Watergate?

Cea mai mare parte a programelor Fox News exprimă puncte de vedere conservatoare şi cei mai mulţi dintre jurnaliştii postului se declară deschis susţinători ai Partidului Republican şi ai lui Mitt Romney şi adversari a administraţiei Obama. Din acest punct de vedere, multe dintre „dezvăluirile” Fox News sunt privite cu suspiciune şi adesea ridiculizate de politicienii democraţi şi de restul mass-media americane.

Citatul de mai sus deschide un articol recent al domnului Cristian Câmpeanu despre scandalul supranumit „Benghazi-gate” (de la Watergate încoace toate scandalurile majore care implică președintele SUA sunt imortalizate cu sufixul gate). Articolul este o juxtapunere, clar articulată, între declarații și evenimente ce contrazic flagrant povestea oficială, în continuă dezvoltare, despre moartea celor patru americani uciși în ziua de 11 septembrie 2012.

Însă introducerea este un fel de scuză și mă întreb de ce. Da, Fox News exprimă adesea puncte de vedere conservatoare. Da, unii jurnaliști și invitați ai acestui post tv sunt susținători ai partidului Republican și implicit susținători Romney și adversari ai administrației Obama. Dar tot nu pricep de ce dezvăluirile Fox News trebuie puse între ghilimele, ca și cum Fox News ar fi oaia râioasă din turma „cititorului imparțial”. În orice caz, „cititorul imparțial” behăie vehement și din reflex numai când aude de Fox News:

Fox News este in principal o sursa de indoctrinare (de dreapta) nicidecum o sursa de informatii impartiale.

ANITA

Anita, Șmanita… de ce trebuie să vă disculpați preventiv în fața postacilor de meserie sau idioților utili din vocație?

A doua dezbatere Obama – Romney a fost moderată de Candy Crowley de la CNN. Intervenţia ei, cu ocazia subiectului Benghazi, a intrat în analele proctologiei. Până la ea niciun jurnalist nu a reuşit să pupe discret, dar decisiv, fesele lui Obama în faţa a zeci de milioane de telespectatori asistând buimaci la un act de magie jurnalistică imparţială şi obiectivă, cum nu s-a mai văzut de pe vremea marelui iluzionist Iosefini. Sau, pe înţelesul audienţei americane, Harry Houdini, inegalabilul artist din urmă cu un secol poreclit „the greatest escape artist” pentru memorabilele sale dezlănţuiri (la propriu) din cele mai înnodate situaţii. Madam Crowley l-a deznodat pe Obama dintr-o situaţie tare complicată, exact la momentul când preşedintele avea maximă nevoie de un moment salvator gen deus ex machina.

Atunci de ce să nu facem o cronică a celei de-a doua dezbateri care să înceapă astfel: „Cea mai mare parte a programelor CNN exprimă puncte de vedere progresiste şi cei mai mulţi dintre jurnaliştii postului se declarムdeschis adversari ai Partidului Republican şi susţinători ai lui Barack Obama. De aceea, nu este deloc surprinzător faptul că moderatoarea celei de-a doua dezbateri, Candy Crowley, a intervenit în favoarea preşedintelui într-un moment important al dezbaterii.” Etc, etc, desigur cu o descriere mai sobră a hobby-ului „dezvăluit” de doamna Crowley. (Şi, apropo de mass-media „imparţială”, de ce să nu ne aducem aminte şi de cocota oficială a campaniei Obama – postul tv MSNBC cu al său Chris Matthews, care a intrat în analele vindecărilor miraculoase de podagră? Nimeni nu uită firişoarele de energie care i-au electrizat piciorul după câteva discursuri tămăduitoare din 2008 ale vraciului Obama. Sau de super-imparţialul David Brooks, conversatorul din sera de conservatori autentici întreţinută de New York Times, care deja prin 2005 era sedus de dunga pantalonilor lui Obama.)

Dar să ne întoarcem la Fox News. Hai să ne aducem aminte care post de televiziune american a fost cel mai necruţător cu Mitt Romney. În sensul strict jurnalistic, de confruntare faţă în faţă, cu întrebări incomode, cu insistenţă politicoasă şi fermă asupra contradicţiilor dintre poziţiile asumate de Romney de-a lungul timpului. Nu a fost CNN, MSNBC, sau alt acronim „imparţial”. A fost Bret Baier de la Fox News. În perioada octombrie-noiembrie 2011 emisiunea sa a prezentat telespectatorilor interviuri cu toţi candidaţii Republicani la nominalizare. Interviul cu Mitt Romney a fost cu scântei. Romney i-a reproşat lui Baier o abordare prea dură, iar Baier a ripostat prin difuzarea întregului material şi cu o descriere completă a reproşurilor făcute de Romney imediat după interviu. Campania Romney şi Fox News au fost la cuţite pentru o perioadă de timp.

Aş vrea să lămuresc titlul acestui articol. Bob Woodward a fost unul dintre jurnaliştii liberali de la Washington Post care au dezvăluit scandalul Watergate. Ca să fie clar: este vorba despre preşedinţia lui Richard Nixon (Republican), iar întreaga afacere a început în 1972. Nixon şi-a dat demisia în august 1974. Care jurnalişti amploiaţi de mass-media formată din CNN, MSNBC, CBS, ABC, PBS, New York Times, Washington Post, Los Angeles Times, Boston Globe, San Francisco Chronicle, şi restul numeros pe care nu îl mai menţionez al presei impecabile şi imparţiale s-au evidenţiat până acum în documentarea scandalului Benghazi-gate?

Z E R O

Toată lumea, cu excepţia Fox News, câtorva reporteri provinciali, bloggerilor şi publicaţiilor conservatoare, se face că plouă.

Un scandal politic cel puţin de talia Watergate este muşamalizat cu bună ştiinţă de majoritatea mass-mediei americane. Acesta e adevăratul scandal, nu Fox News şi nici măcar Obama. Politicieni dispuşi să facă orice pentru realegere pot exista în orice partid. Însă presa din SUA a devenit un instrument al statului. Iar această aliniere este benevolă şi intenţionată, de mulţi ani. Orice politician etatist este din start un darling al presei „imparţiale”. Benghazi nu contează, dar Watergate da. De Benghazi trebuie să uităm repede, Watergate trebuie să fie veşnic pomenit. Avem două cazuri care cer acelaşi nivel de investigaţie nepărtinitoare, dar unul a intrat în istore ca un exemplu de infamie politică şi eroism jurnalistic, iar al doilea este scos pe uşa din dos a amneziei intenţionate.

Poate cineva să-mi explice cum funcţionează imparţialitatea care departeajeaza aceste evenimente?

În final, câteva lămuriri necesare. Preţuiesc în mod deosebit jurnalistica domnului Câmpeanu. Dânsul îşi face meseria în mod exemplar: cu integritate, fidel unor valori adevărate şi cu o persistenţă admirabilă de-a lungul timpului. Dânsul este unul dintre puţinii campioni ai adevărului din presa românească. De aceea nu am înţeles paragraful despre Fox News.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

7 Comments

 1. Silvapro
  31 October 2012

  La linkul cu descoperirile dezvaluite de Fox News
  http://inliniedreapta.net/inse…..t%C4%83%29
  un coleg de servici a reactionat asa:

  Come on
  This source? [Fox News]
  Really?
  PLEASE DON’T START, IT’S FIULL OF Chrisitan Bullshit
  And I don’t look for its credibility, he’s credible just like Glenn BQECK AND ALL LIKE Pat Rbertson who blamed gays &Lesbians s for the 9/11 attack. [o precizare – colegul uraste si mai mult „regious Jewish bullshit”]/blockquote>

  Un alt cunoscut, de data asta englez crestin care e casatorit si traieste in Israel, a scris f. urit de Glenn Beck:

  Glenn Beck. Of of all the sources of information in the world I would
  rate him right up there with the authors of „The Protocols of Zion”.
  As I am self employed I didn’t demonstrate against his last visit to
  Israel but my wife did and I’m proud of her for doing that. Next time
  he comes I will.
  May the deity of your choice give you wisdom.
  Hugs

  Cit venin impotriva celora care au curaj sa spilcuiasca lucrurile pe nume!

 2. Vlad M.
  31 October 2012

  Banuiesc ca ideea paragrafului era aceea de a sublinia ca lipsa de reactie a administratiei este o dovada cu atat mai clara a vinovatiei in dosarul Benghazi.

  Cea mai mare parte a programelor Fox News exprimă puncte de vedere conservatoare şi cei mai mulţi dintre jurnaliştii postului se declară deschis susţinători ai Partidului Republican şi ai lui Mitt Romney şi adversari a administraţiei Obama. Din acest punct de vedere, multe dintre „dezvăluirile” Fox News sunt privite cu suspiciune şi adesea ridiculizate de politicienii democraţi şi de restul mass-media americane. Nu şi de data aceasta, când Casa Albă nu a avut vreo reacţie, iar preşedintele Obama a refuzat să răspundă unei întrebări adresate de o jurnalistă pe acest subiect.

  Sublinierea-mi apartine.

  Problema e ca o astfel de explicatie nu era necesara, intrucat importanta in toata treaba asta era tacerea vinovata a Casei Albe, nu originea celor care au adus informatiile si pus intrebarile. Altfel, articolul este foarte bun si nu stiu ca vreun alt jurnalist din presa romana sa fi scris atat de bine pe acest subiect. De fapt, cred ca nici nu a fost abordat de vreun altul. Tacerea breslei romanesti spune multe.

 3. DanCanada
  31 October 2012

  @Silvapro #1: Funny, chestia cu:

  „May the deity of your choice give you wisdom.
  Hugs”

  e un preview la politically correct greetings in cazul unui al 2-lea term al lui Obama.

  Trebuia sa adauge „Mine didn’t give me any” ????

 4. emil borcean
  31 October 2012

  Iata momentul din dezbaterea doi, in care Candy Crowley intervine si minte cu nerusinare in favoarea lui Obama:

  “It — it — it — he did in fact, sir. So let me — let me call it an act of terror.”

  “Can you say that a little louder, Candy?”

  “He — he did call it an act of terror. It did as well take — it did as well take two weeks or so for the whole idea there being a riot out there about this tape to come out. You are correct about that,”

  In realitate, declaratia citita de Obama a doua zi dupa atacul din Benghazi face o referire generica la „acte de teroare”. Atacul terorist nu a fost in mod explicit calificat ca atare nicaieri in declaratie.

 5. Vlad M.
  31 October 2012

  Nerusinat personaj. Inca o data se dovedeste cat de fraieri sunt republicanii pentru ca accepta genul asta de „dezbateri”.

 6. Silvapro
  31 October 2012

  Sint f. curioasa daca ziare si posturi de radio si TV mainstream au preluat aceste stiri cu refuzul lui Obama sa trimita ajutor. Doar nu se putea sa le ignore pur si simplu. Era prea exploziv.

  Si inca nu mi-ati spus ce parere aveti de ideea aceasta care apare in linkul de mai jos. Gasiti ca e ceva adevar in ea?
  http://www.shoebat.com/2012/10…..n-tripoli/

 7. Silvapro
  31 October 2012

  Alte materiale explozive despre administratia Obama:

  http://www.shoebat.com/2012/11…..stigation/

  http://www.shoebat.com/2012/11…..-benghazi/

  Si mai ales asta (MUST SEE):

  http://www.shoebat.com/2012/11…..ya-itself/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi