FUNDATIA IOAN BARBUS

SRS şi Bogdan Chirieac, chipul presei din România

Presa, „câinele de pază al democraţiei”. Presa, „a patra putere în stat”. Presa, ultima linie de apărare în faţa statului şi a clasei politice. Nu trece zi de la Dumnezeu fără să auzim astfel de baliverne rostite de gurile unor jurnalişti autoerijaţi în rolul de moralişti ai naţiunii. În fruntea revoltaţilor de serviciu se află două trusturi media, Intact şi Realitatea-Caţavencu, fiecare cu propria campanie de imagine şi de zăpăcire a creierelor, „Mişcarea de rezistenţă” şi „Noi vrem respect”. Stilul diferă, dar obiectivul este acelaşi: manipularea grosolană a realităţii în favoarea intereselor politico-economice ale patronilor.

Invitaţi de onoare ai acestor trusturi de mercenari au fost şi sunt încă „jurnaliştii” Bogdan Chirieac şi Sorin Roşca Stănescu. Dacă SRS este un cunoscut turnător la Securitate, devenit după 1989 mare „jurnalist de investigaţii”, Bogdan Chirieac s-a bucurat o perioadă îndelungată de o imagine pozitivă, aceea de ziarist serios, preocupat de politică externă. Abia relativ recent, în 2007, mitul Chirieac s-a făcut ţăndări o dată cu publicarea în presă a unor articole despre activităţile sale economice deloc onorabile: una din firmele lui Bogdan Chirieac primise, fără licitaţie, o serie de contracte cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, înţelegeri a căror valoare depăşea cateva zeci de milioane de euro. În urma scandalului, Chirieac a fost nevoit să îşi dea demisia de la Gândul. Cum însă lupta de clasă se ascute în preajma fiecărei campanii electorale, Chirieac a fost reactivat iute.

Din păcate pentru cei doi „mari” oameni de presă, tocmai s-au mai aflat niscaiva lucruri despre modul lor de operare. Ziarul Curentul a făcut rost de câteva înregistrări absolut extraordinare ale unor convorbiri dintre Cătălin Macovei, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate, şi „jurnaliştii” SRS şi Bogdan Chirieac, adunaţi pesemne cu scopul de a-l şantaja pe primul sau de a-i propune un alt tip de „înţelegere”. Convorbirile merită ascultate: Bogdan Chirieac îşi bagă şi îşi scoate, mânâncă şi scuipă mai ceva ca minoritarii mai coloraţi ai Patriei, Sorin Roşca Stănescu discută ca un cap de famiglie, iar Cătălin Macovei se comportă ca o slugă prinsă, fără voia ei, într-un joc mult prea periculos. Câteva zeci de minute de şantaj, înjurături, dosare, bani, amante şi prostituate.

Domnişoarelor, doamnelor şi domnilor, chipul respingător al presei din România:

Roşca Stănescu şi Bogdan Chirieac – Şantaj la şeful ANI
Şantajul Chirieac Roşca la şeful ANI. Episodul 2 – Terorizarea lui Macovei

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

6 Comments

 1. Imperialistu'
  12 November 2009

  Site-ul Curentul.ro este greu accesibil.

  Partea I

  Bogdan Chirieac (BC): Sfatul meu e să fii cât mai oficial.
  Cătălin Macovei, şeful ANI (CM): Da, da, da.
  BC: Să-ţi exprimi nemulţumirea, că au fost nişte articole nedrepte, dar tu respecţi presa şi de asta nici n-ai dat în judecată.
  CM: Exact, şi de aia am şi acceptat să ne vedem.
  Se aude Sorin Roşca Stănescu (SRS) pe fundal intrând, vorbind la telefon.
  SRS: Deci cum i-am spus şi lui Bogdan eu nu am nicio simpatie pentru tine…
  CM: Mă bucur să aud. Mie-mi plac discuţiile astea bărbăteşti.
  SRS: N-am nicio antipatie personală.
  CM: Sunt convins şi de asta, vă cred.
  SRS: Să dea Dumnezeu să aibă Bogdan dreptate şi-ntr-o bună zi să am o simpatie. Pot să-ţi spun de ce nu azi. Pentru că ştiu că ai mers de la unul la altul încercând să-ţi păstrezi, să-ţi consolidezi poziţia.
  CM: De la unul la altul, în ce sens?
  SRS: Ăştia pe care-i controlezi i-ai mai iertat, i-ai mai nu ştiu ce. Ai făcut un fel de negustorie cu această instituţie publică în detrimentul…
  CM: Nu, ăsta ar fi un lucru foarte grav. Haideţi să discutăm. Mie-mi place că discutăm bărbăteşte că de-aia am şi venit. Să ne vedem. Nu, negustorie nu am făcut, că dacă făceam negustorie să ştiţi că nu ajungeam să dau cu subsemnatul cât am dat. Că nu mă apăra nimeni, să ştiţi. Mâine, ăştia cu care ziceţi că am făcut eu comerţ, negustorie mă scuipă ca pe o măsea stricată.
  SRS: Ştii cum să te aperi singur. Cum ai încercat să blochezi raportul Curţii de Conturi că ai găsit doi consilieri că sunt incompatibili.
  CM: Vreţi să vă spun adevărul? Deci acolo-s mai mulţi incompatibili. Sunt vreo 7. Discutăm deschis, da? Vreau să vă spun că eu puteam să le fac rău. Nici în momentul de faţă nu are nimeni de la Curtea de Conturi dosar şi cu toate astea.
  SRS: Şi ce dacă sunt incompatibili? Nu despre asta vorbim.
  CM: Păi staţi puţin, lăsaţi-mă să vă spun. Pentru că nu am vrut să se spună că-i o răzbunare. Pentru că ei au constatat nişte rahaturi până la urmă acolo. Că eu n-am furat, spre deosebire de alţii, şi puteam să le fac dosar, că una e să le zici pe gură că eşti incompatibil cu… Doamne iartă-mă! Ei, eu întâi rezolv această problemă pe cale legală, că am văzut că şi dvs. vă place justiţia. Vă rezolv în justiţie şi după aia ne ocupăm. Pentru că mie nu-mi place să fac răzbunări pentru că e foarte simplu. Le faci dosar şi te duci: ia, hai prietene să negociem. Asta ca să vă răspund la subiectul cu Curtea de Conturi.
  SRS: Deci pot să public raportul Curţii de Conturi? Chiar dacă ei n-au dat drumul oficial?
  CM: Puteţi să-l publicaţi bineînţeles. Dar eu…
  SRS: Eu nu ştiu cât de prieten eşti tu cu el. (n.r. cu BC)
  CM: Asta să v-o spună Bogdan, că eu nu-mi permit să…
  SRS: Nu, dar e vorba de o chestie foarte gravă. Dacă poate, s-o vadă şi el sau nu. E vorba de tine, nu de altcineva.
  CM: Să vă răspundă Bogdan.
  Roşca ameninţă cu „nişte acte“
  SRS: Am nişte acte. Voi vă hotărâţi dacă uită discuţia. Poţi s-o uiţi?
  CM: Eu zic că nu, n-o uita. Nu mizaţi pe asta că nu ştiu.
  BC: Deci pot să uit dacă am venit cu el la tine.
  SRS: Păi ştii că ai luat 100.000 de la un domn?
  CM: Nu, arătaţi-mi hârtia!
  SRS: Nu ştiu… (scoate documentul)
  CM: Nu, domnu’ ăsta a luat împrumut.
  SRS: E semnătura ta?
  CM: Da!
  SRS: Şi ce scrie aici?
  CM: „În prezenţa martorului“. „Contractul a fost încheiat în prezenţa martorului Macovei“. Da, aşa e, şi e valabil şi în ziua de azi că ăla n-a dat banii. Adevărat tot ce scrie de la un cap la altul şi adevărat că-i semnătura mea. Dar n-am luat eu, din păcate. Acum îmi pare rău, fie vorba între noi, că n-am luat nimic de acolo.
  SRS: Păi da. Acum informaţia care-o am e că aţi împărţit banii: tu, martorul, cu ăsta care a luat.
  CM: Domnul Roşca, ar fi fost bine. Mă credeţi, acum asta n-am cum să dovedesc, dar n-am luat nici măcar un cent şi n-am făcut rău.
  SRS: Şi dacă n-ai făcut chestia asta, atunci de ce i-ai dat avocatului cu pixul, semnătura?
  CM: Că s-a încheiat în prezenţa mea.
  SRS: Nu asta, ce n-am adus…
  CM: La ce vă referiţi?
  SRS: Că te-ai angajat că-i dai banii înapoi tu şi te-ai pârât singur; ai dat o declaraţie olografă în faţa acestui avocat.
  CM: Nu, asta aicia nu.
  SRS: Nu?
  CM: Nu. Arătaţi-mi declaraţia! Ce Dumnezeu! Deci dacă am recunoscut că astea-s? Cum să-i dau? Am înnebunit în somn? Când să-i dau? Eu ştiu că avocatul ar vrea să ia banii de la mine acuma. Dar dacă luam eu banii? Să ştiţi că eu nu am o problemă cu datoriile. Eu când iau un ban îl dau până la ultimul înapoi.
  BC: Dar domnul ăla cine-i?
  CM: Domnul ăla era un cămătar.

  De la acte la amante

  BC: Nu e de la amantă?
  CM: Nu-i de la amantă, nu, dar totul este absolut real. N-are rost să…
  BC: Nu, că-mi dau şi eu seama. Ştii bine că avem şi noi de astea…
  CM: Nu!
  SRS: Dom’le, cu amantele întotdeauna trebuie să ţii seama.
  CM: Nevastă-mea nu divorţează de mine.
  BC: Şi dacă n-ai grijă de amantă, odată te varsă!
  SRS: Dom’le, Patriciu a cumpărat acu câtva timp o colecţie extraordinară la o sumă infimă, de la un nenorocit de baron din Franţa care era în proces de divorţ, ştii? Nu se înţelegeau la preţ cu nevasta şi l-a reclamat la fisc şi au venit ăia să-i ia gâtul, că a trişat… Şi el la fisc, cu câteva sute de mii, acu’ nu ştiu câţi ani, că nu mai avea bani, că era criză…
  CM: Asta-n România?
  SRS: Nu, în Franţa! Şi le-a luat pe nimic. Era în pragul sinuciderii. S-a dus Dinu şi a luat pe nimic şi ăla îi pupa şi mâinile.
  BC: Deci asta e.
  CM: Oricum maestrul şi Cancan-ul au făcut un lucru bun din toată… mie-mi place să văd partea plină a paharului. Sunt cel mai fidel, nu mă mai prindeţi cu gagici şi cu…
  SRS: Asta nu e bine.
  CM: Asta mi-a zis şi el, că e cea mai mare greşeală, înspre bătrâneţe.

  Ţintele lui SRS: Blaga, Videanu, Berceanu şi „şeful lor“

  SRS: Începusem o discuţie şi a rămas aşa, în coadă de peşte, cu Videanu!
  CM: Aşa e.
  SRS: N-am amestecat la vremea aceea şi numele de Blaga.
  CM: Da.
  SRS: La data aceea. Pentru ca „poporul“ să afle adevărul, pentru a se face puţină dreptate, m-ar interesa unde v-aţi dus cu investigaţiile. Până unde au ajuns aceste investigaţii.
  CM: Păi la Blaga s-a terminat. Asta ştiţi!
  SRS: Nu ştiu! Şi l-aţi găsit curat?
  CM: Păi am dat-o public asta. Ce-am terminat. Blaga a justificat tot.
  SRS: Nu i-aţi găsit conturile de afară?
  CM: Suntem în procedură… Lui Blaga?
  SRS: Da.
  CM: Sincer, nu le-am căutat.
  SRS: Urât.
  CM: Urât, dar nu am ştiut.
  SRS: Dar ceilalţi doi?
  CM: La ceilalţi doi sunt procedurile în curs. Durează. Ştiţi cum v-am zis şi la televiziune. Elveţia nu mai e ce-a fost. Elveţia dă tot acuma, dar e o procedură mai complicată.
  SRS: Păi şi dacă le dă după alegeri?
  CM: Am înţeles. Poate dă înainte de alegeri. Aici aveţi dreptate că, dacă afli prea târziu, degeaba afli.
  SRS: Ar trebui să se ştie.
  CM: Am înţeles ideea. Dar ziceţi-mi cu Blaga. Are conturi în străinătate? Dar chiar habar n-am avut. În ce ţară?
  SRS: Franţa!
  CM: Franţa? Păi cu francezii avem o relaţie bună.
  BC: Franţa e ca-n România.
  CM: Păi da. Da-s pe numele lui, că dacă-s pe-a lui văru’ n-am competenţa. Pentru că în Franţa nu-i complicat, cum zice şi Bogdan. Ce mi-e Franţa, ce mi-e România. Dar dacă nu-s pe numele lui sau pe-a lui nevastă-sa, pa şi la revedere. Copiii sunt majori din câte ştiu eu.
  SRS: Păi şi cât mai durează procedura asta?
  CM: Dacă v-aş zice că durează o saptămână… Nu vă pot garanta cât mai durează. Nu ştiu, uite o să mă interesez şi vă transmit mâine prin Bogdan. Că eu acuma sunt ocupat să dau cu subsemnatul pe la diverse autorităţi, că tot ziceţi dvs. Că mă şantajează, că mă are Băsescu la mână cu nu ştiu ce. Şi chiar nu prea m-am mai preocupat în ultima vreme ce s-a mai întâmplat, dar mâine vă transmit prin maestru’.
  SRS: Da, Bogdane?
  CM: Că eu cred că nu mai e. Teoretic n-ar trebui să mai dureze mult.
  SRS: Oricum, şi nişte detalii ar fi utile. Unde sunt, cum sunt, numere. Mmm?
  CM: Am înţeles.

  Dărnicia lui Roşca

  SRS: Dacă, de pildă, tu-mi dai numerele de cont eu le trimit câte 5 Euro.
  BC râde cu poftă
  CM: De ce?
  SRS: Ca să le verific. (n.r. – râde cu poftă. De fapt, el le trimite bani ca să vadă demnitarii că el le ştie conturile. Incomod, nu? Şi apoi „să-i poată strânge de coaie“ după cum mărturiseşte ulterior).
  CM: Asta putem să facem şi noi.
  SRS: Poate voi n-aveţi. Eu am. I-am strâns.
  BC şi SRS râd cu poftă.
  CM: Noi n-avem, e-adevărat.
  BC: Naşule, pregăteşte şi tu 1000. Nu intră 5 Euro.
  SRS: Ba da, intră.
  CM: Cum să nu, intră şi 2 euro jumate.
  SRS: Nu merită, băi.
  BC: La Videanu, sub un milion nici nu se uită. Las-o-n pula mea!
  SRS râde.
  SRS: Au intrat mulţi acuma de la Urdăreanu (patronul UTI) la Videanu.
  CM: Poftiţi?
  BC: Au intrat foarte mulţi bani în vara asta de la Urdăreanu. Foarte mulţi.
  CM: La Videanu?
  SRS: Şi la Berceanu, şi la Videanu.
  CM: Foarte interesantă treaba cu nea Punguţă, ăla.
  SRS: Da.
  CM: Soţia poate să fie subiectul nostru pentru că…
  SRS: Dar nu, e foarte interesant. Nu ştiu dacă ai apucat să vezi, c-am postat aseară târziu, dar am avut o problemă cu serverul. Ei chiar sunt acţionari cu Sulfina Barbu.
  CM: Am citit.
  BC: Ce-a făcut?
  CM: KVB. L-am avut şi noi, dar l-am scăpat, ăsta, cum îl chema, ăla de la Garda de Mediu.
  SRS: Cum v-a scăpat că a dat declaraţii aiurea să se apere. Silvian, care-a fost ofiţer.
  BC: Ştim cu toţii. Păi a fost şeful lui Băsescu!
  SRS: Am enorm de multe detalii şi date. E un dosar aşa gros, că l-am postat eu seara.
  CM: Cu Sulfina n-am prea priceput la sfârşit, dar îl mai iau o dată. Nu că eu citesc în fiecare zi blogul dvs. ca să văd dacă mai apar şi eu pe-acolo şi de aia…

  Chirieac, trist că l-a părăsit amanta

  SRS: Dacă-l cunoaştem împreună pe Bogdan, n-apari nicăieri.
  CM: E, n-am ştiut asta…
  SRS: Dacă tot am făcut cunoştinţă, eu sunt foarte corect.
  CM: La fel şi eu.
  SRS: Iar atunci, degeaba spui c-am dat tot ce-am avut. La televizor, cu aia era călare pe mine. Câştigase procesul cu tine.
  CM: Păi da, l-a câştigat, dar mai e recursul.
  SRS: Eu puteam să mă duc la două televiziuni – Realitatea TV şi Antena 3, n.red -, tu-ţi dai seama ce emisiuni făceam. Ce audienţă!
  BC: Ce emisiune?
  CM: Nu e Bogdane, n-ai pierdut nimic. Trebuie să fim cinstiţi.
  BC: Sunt disperat. Iară m-a abandonat amanta… Sunt pielea pulii.
  CM: Uite, pe tine nu te prinde Cancan-ul, numai pe mine mă prinde.
  CB: Ce, bă, sunt demnitar?
  SRS: Suntem oameni obişnuiţi. Cum zice el: cetăţean.
  BC: Standard mediu suntem!
  SRS râde cu poftă
  BC: Standard mediu suntem, în pula mea!
  SRS: Şomer, mă!
  BC: Eu sunt şef de ONG, director de ONG.
  CM: OK, vedem ce este, şi mâine mă văd cu maestrul (BC).

  Roşca vrea să-l strângă pe Berceanu de coaie

  SRS: Absolut! Sincer, preocupările mele nu sunt să fac rău unor oameni; nici lui Berceanu. Problema mea e că ăsta distruge un sistem… democratic. Am o problemă.
  CM: Berceanu e un tip.
  SRS: Nu Berceanu distruge, şeful lor.
  CM: Da’ să ştiţi, după părerea mea, Berceanu e un tip care nu ştiu de cât răspunde acolo. El e cam independent.
  SRS: El joacă. E unul dintre marii actori ai ţării, îi merge capul, are experienţă. Jos pălăria.
  BC: Are coaie.
  SRS: Dar cineva trebuie să i le strângă şi lui. Da’ şi decât să i le strângă pe jos când nu mai are rost, i le strâng eu între picioare.
  Bogdan Chirieac râde cu poftă.
  CM: Maestre, cu părere de rău, trebuie să vă zic că n-am beneficiat de niciun cent.
  SRS: Deci omul n-a vrut să-mi dea ce i-ai dat tu în scris.
  CM: Păi n-are.
  SRS: Şi a spus că nu-mi dă, că nu vrea să te bage în puşcărie. Îţi dau cuvântul meu.
  CM: Da, eu vă cred.
  SRS: C-a spus că nu vrea să se-ajungă la un dosar penal.
  CM: Vă cred, dar ideea este: la ce dosar penal? C-aş fi luat nişte bani?
  SRS: I-ai dat nişte declaraţii. Poate că băuseşi…
  CM: Nu, stau prost cu băutura.
  SRS: Ai dat nişte declaraţii în care ai recunoscut nişte lucruri grave. Ca o garanţie că-i vei da banii.
  CM: Nu. Vă rog să verificaţi. Nu vi se pare nefiresc? V-a dat începutul şi de ce nu v-a dat şi… Că aia era…
  SRS: Probabil ca să te atenţioneze prin mine. Dar pe mine nu mă interesează cei 50.000.
  CM: Dar să ştiţi că eu discut cu băiatul ăla; mai discut şi acum, deci nu…

  Pentru Roşca şi Chirieac, 50.000 de euro nu mai reprezintă o sumă

  SRS: Deci pe mine nu mă interesează banii în afacerea asta: ai tăi, ai lui, ai cui or fi, pe mine mă interesează…
  CM: Pe mine m-ar fi interesat, că e o sumă, care pentru mine, cel puţin, e o sumă mare asta.
  Bogdan Chirieac râde.
  SRS: Pentru mine nu mai e (râde şi el)
  CM: Sunteţi în altă ligă.
  SRS: Recunosc deschis.
  CM: Sunteţi în altă ligă, dar vă spun: acea hârtie nu există, sincer, că dacă discutăm atât de deschis încât n-avea rost ca să vă ascund. Nu i-am dat ăluia în scris. N-aveam cum să-i dau în scris aşa ceva.
  SRS: Bun! Ajută opinia publică, te rog frumos. Niciodată nu se va şti că-i ceva de la tine. Niciodată. Deci eu niciodată nu am divulgat vreo sursă. La mine nu există aşa ceva. În definitiv, şi tu ai nevoie să-ţi faci ceva la un moment dat, să se vadă că voi munciţi acolo, şi atunci lumea ştie că nu mă am bine cu tine, nu? Aşa ştie toată lumea.
  CM: Da!
  SRS: Şi-atunci, perfect. Dacă eu scot ceva, am pe cineva acolo. Şi când scot ceva, nu scot împotriva activităţii voastre, mă refer la partea pozitivă a activităţii voastre, ci scot împotriva unor cetăţeni care n-au fost corecţi. Gândeşte-te că avem cel mai bun prilej şi cele mai bune condiţii de a colabora. Nimeni nu poate să bănuiască.
  CM: Să ne suspecteze de prietenii.
  SRS: Corect ce spun?
  CM: Da!

  Urmează discuţia a lui Roşca Stănescu cu Bogdan Chirieac despre o conferinţă.
  Îi sună telefonul, vorbeşte.
  SRS: Iar am băgat nişte nenorociri pe site…
  BC: Ce?
  CM: Citeşte şi-o să vezi.
  SRS: Citeşte!
  Vorbesc despre postările de pe blogul lui din data de 25.09. Audierile în cazul Băbeni, generalul Olaru, că merg la comisia de apărare Nica şi Diaconescu şi apoi despre o damă de consumaţie ieftină şi sigură, de 100 de euro partida.

  Cătălin Macovei: A avut loc o discuţie în această formulă

  Contactat telefonic, şeful ANI, Cătălin Macovei, după un moment de uimire urmat de altul de ezitare, ne-a declarat sumar că „a avut loc o discuţie în această formulă“, dar că „nu poate face comentarii pe marginea ei“. Întrebat dacă a dat curs solicitărilor făcute de cei doi aşa-zişi ziarişti, Macovei ne-a declarat: „Nu vreau să fac mai multe comentarii, dar dacă aş fi dat curs cererilor lor, datele ar fi apărut până acum în presă sau pe bloguri“.

 2. Imperialistu'
  12 November 2009

  Partea a II-a


  CURENTUL – Santajul Chirieac-Rosca la seful ANI – Episodul 2: Terorizarea lui Macovei
  Asculta mai multe audio Evenimente

  Chirieac, artizanul pre-şantajului

  Cătălin Macovei: Cum eşti, Bogdane?
  Bogdan Chirieac: Am avut şi perioade mai bune…
  CM: Aşa e, na… Cu balamucul de rigoare… Tu ce faci?
  BC: Bani.
  CM: E bine dacă faci şi nişte bani. Înseamnă că faci şi lucruri bune…
  BC: Ai văzut tu vreodată presa să facă lucruri bune în ţara asta?
  CM: Dac-o spui tu, înseamnă că e chiar nasol.
  BC: Am vorbit aseară cu el (Sorin Roşca Stănescu – n. red.) despre ce ar fi vorba şi a zis că sunt două înscrisuri.
  CM: Aşa.
  BC: Că pizda aceea s-a dus la el, da (e vorba de o dră secretară de la ANI – n. red.), deci două chestii olografe în pula mea.
  CM: Da…

  Dovada şantajului de presă

  BC: Şi că de data asta nu le-ar da, dar vrea şi el ceva la schimb, şi anume să avansezi cu dosarele lui Berceanu şi Videanu.
  CM: Aha. Dar despre ce înscrisuri e vorba?
  BC: Acum o să aflăm că dac-aş şti… Că el aseară…
  CM: Înţeleg că-s chestii oficiale, nu-s amoroase.
  BC: Habar nu am!
  CM: Dacă-s amoroase n-are decåt să le dea.
  BC: Nici n-am vrut să insist, că era Ciuvică cu ochii pe noi.
  CM: Aa, v-aţi văzut „face to face“.
  BC: Face to face, de ce? C-am fost aseară la emisiune cu el.
  CM: De, frate, eu vreau să spună că nu mă mai uit la emisiuni, nu mai…
  BC: Foarte bine faci.
  CM: Îmi bag pula, m-am săturat.
  BC: Foarte bine faci.
  CM: Videanu şi Berceanu… Are lumea boală pe Videanu şi pe Berceanu.
  BC: Aşa e…
  BC: Dar ştii de ce are boală: că nu-mpart!
  CM: Mănåncă singuri?
  BC: Da.
  CM: Nici asta nu e corect.
  BC: Deci nu că fură, că de furat fură de rup.
  CM: Băi, dar nu e corect.
  BC: Dar nu-mpart nimic! Videanu i-a mai dat, Berceanu chiar mai puţin. I-au mai dat la campanie lui Băsescu, dar în rest nimic. Numai ei. Şi au perfectă dreptate ăştia: „Băi, du-te în pula mea“. Povestea ăsta, Victoraş Ponta, în guvern, nici la DIP-ul nu era aşa (Dan Ioan Popescu – n. red.), cåte chestii din alea nediscutate bagă Videanu. Ştii că e şedinţă de guvern marţea asta…

  După şantaj, se ling rănile

  BC: Şi ăştia-s prietenii tăi?
  CM: Da.
  BC: Mă rog.
  CM: Da mă, dar asta e subţire. Mă gândesc.
  BC: Trebuie mai multă grijă.
  CM: Nu, ăla, creditorul e problema. Păi zicea că ce: să-i scriu eu! Doar n-am înnebunit? Asta e bluf! Îi dădea ăla… Păi îţi dai seama că dacă îi dădea astea şi-aş fi scris eu ceva, eraaaa…
  (…)
  CM: Să mă gåndesc pånă luni să văd care-i problema… Deci eu credeam că-i altceva, cine ştie ce. Băi, dar mă crezi că acolo eu am fost pur şi simplu martor; eu n-am avut, şi ţi-am zis după, ce circ, că ăla a făcut uråt. Bă, că să-mi dea ăla bani. Da mă, să-ţi dea banii, dar nu veni la mine, că eu am fost martor la încheiere şi mă duc oriunde şi spun că i-ai dat bani că el zicea că „ce, dom’le, nu mai recunoşti?“. Ba da, dom’le, recunosc că i-ai dat banii, dar eu n-am nicio treabă.
  BC: Şi ăsta de ce nu i-a dat banii.
  CM: Că dracu să-l ia. Că n-a avut de unde.
  BC: Dar pentru ce, ca să cumpere un pămånt, ceva?
  CM: Bogdane, sincer să fiu, nu ştiu ce e. Ăştia aveau nişte combinaţii cu terenuri între ei. Nu ştiu şi mai bine că nu ştiu.

  Fezandeala: „Ce caută preşedintele ANI cu traficanţii de terenuri, în mafia imobiliară“

  CM: Nu ştiu, e foarte delicată. Pånă la urmă, dacă e să scrie… Mă, omule, tu nu-nţelegi că acuma chiar n-am niciun interes să te mint pe tine: chiar nu am avut nicio treabă.
  BC: Nu asta-i problema.
  CM: Ştiu că nu asta-i problema, legal vorbind.
  BC: Nu ai niciun fel de problemă în planul legalităţii. Problema este strict în planul imaginii în ceea ce te priveşte.
  CM: Da
  BC: Aia, în pula mea.
  CM: Păi da, poa’ să scrie, e escroc. A escrocat, pă pula mea.
  BC: A escrocat, n-a escrocat…
  CM: Bogdane, dar asta vreau să spun că e o chestie de când lucram în domeniul privat. Deci nu-i acuma. E din 2007. N-aveam nicio funcţie publică.
  BC: Mă gandesc că…
  CM: Nici măcar garant, că dacă e s-o luăm pe… sunt martor mă, martor că s-a încheiat contractul.
  BC: Deci dac-o spargem o spargem. S-o spargem măine.
  CM: Păi cum s-o spargem måine?
  BC: S-o dăm noi în presă. Necentrată pe tine.
  CM: Mda, băi şi m-am întålnit acum vreo două luni cu el. Ăla: „ce faci?“. „Bine, ăla nu mi-a dat banii“. „Şi eu ce vrei să-ţi fac?“. S-au auzit, s-au pula mea..
  BC: Deci asta-i ticăloşie groasă, månca-ţi-aş, să-i lase înscrisurile lui NAŞU’.
  CM: Eu cred că nu i le-a dat lui. Cred că le-a dat prin cineva, printr-un intermediar.
  BC: De unde ştii tu. Cred că NAŞU’ cånd a dat în tine, s-a dus! Că aşa se întåmplă. Dai într-unul, vine lumea singură. Nu că n-avea de unde să-l ştie pe ăsta.
  CM: Păi n-avea. E un avocat de doi lei. Corect! Şi lumea atunci: uite, dom’le, că mai ştiu şi eu. Ştiu cum e, se rostogoleşte treaba.
  BC: Fiindcă să-ţi spun o chestie. Dacă treaba cu gagica în planul opiniei publice n-a avut absolut nicio relevanţă, ai şi remarcat. Băi ce ticăloşi. De asta-ţi spun. Eu le gestionez în planul imaginii. Chestiunea cu banu’. Lumea-i mult mai atentă la bani.
  CM: Ştiu decåt la gagici şi la…
  BC: Deci asta cu gagica îţi garantez că nu ţi-a scăzut cu nimic, ba dimpotrivă. Dar asta cu banii, ce caută preşedintele ANI, cu traficanţii de terenuri, în mafia imobiliară.
  CM: Bine, îţi dai seama că poate ăştia nu-s nici mafioţi, nu-s nimic. Ăla care a dat banii e avocat şi celălalt e om obişnuit. Nu sunt. Dar poate s-o bage, s-o umfle, ştii?
  BC: Adică ce, tu îi bănuieşti pe ăştia de bună-credinţă. Dacă era bună-credinţă nu puneau måna pe documentele astea. Despre ce vorbim.

  „PSD o să iasă să spună că cerem schimbarea preşedintelui ANI“

  BC: Aia, că ai pe cineva. Chiar dacă nu te acuză pe tine direct, te acuză că nu poţi stăpåni instituţia. Eu ţi-o analizez exact aşa cum e şi chiar vreau să găsesc o soluţie să te scot din căcatul ăsta. Pe de altă parte, dacă o dă el cum vrea el, e o chestie ultra-nasoală, din cauza asta mă gåndesc să o spargem noi. Fiindcă ăştia care e, pula mea, deci PSD, o să iasă să spună că cerem schimbarea preşedintelui ANI care e amestecat în mafia imobiliară.

  Prelucrarea psihologică a şefului ANI

  CM: Spune-i că vreau să mă gåndesc pånă luni. Vreau să-mi analizez şi eu…
  BC: Nu trebuie să-i spun nimic deocamdată.
  CM: … şansele, să pun în balanţă.
  BC: Deci, dacă mă sună…
  CM: Eu sunt un tip calculat. Îmi place să analizez.
  BC: Pulică ăsta! Ticălosul care a dat, nu poţi să-l contactezi?
  CM: Ba da, o să vorbesc cu el. Îţi dai seama că o să mă duc peste el!
  BC: Dar ai o singură problemă. Tot ce-i spui îi spune lui Roşca.
  CM: Cu cine, cu ăla care a dat banii.
  BC: Da. Ăla te-a dat în gåt.
  CM: Păi da, ăla m-a dat în gåt.
  BC: Deci tot ce-i spui îi spune.
  CM: Da. Şi cred că nu o să-i convină lu’ ăsta, după aia, că el ştie.
  BC: Deci, opinia mea e că ăla e un ticălos sinistru cu care nu mai ai…
  CM: Nici nu ar fi bine să-l contactez.
  BC: Mai ales că orice-i spui o să spună „dom’le, a încercat să mă ameninţe“.
  CM: Şi dăm în altele.
  BC: Dăm în alte chestii, da.
  CM: Pe de altă parte, să vorbesc cu ăla care a luat banii.
  BC: Nu, tu nu mai ai ce să faci în cazul ăsta.
  Vorbeşte la telefon.
  BC: Opinia mea e că în niciun caz să-i contactezi pe cei doi. Deci singura ta chestie este că erai în domeniul privat şi în cazul unui proces vei depune ca martor.
  CM: Exact.
  BC: Pentru că în acest moment orice vorbire cu aceştia…
  CM: Nu poate decåt să înrăutăţească situaţia.
  BC: Deci dacă ăla care a dat banul… Bătråne, e asemenea calitate umană încåt a dat aceste hårtii cu tine lui Roşca. Despre ce vorbim?
  CM: Îţi dai seama că…
  BC: Despre ce pula mea vorbim? Îţi dai seama cu ce te confrunţi acolo? Deci absolut e ceva înspăimîntător. Şi asta-i la tine, bătråne: atacul.
  CM: Pai da. Îţi dai seama că îl doare în pulă pe ăla de la care a luat bani. Că ăla e un nimeni. Bun, şi care să fie interesul lui ăla? O fi luat ceva bani?
  BC: N-ai văzut ce i-o fi spus lui ăsta. Şi alte chestii, şi nu ştiu ce. S-o fi dus la Roşca că tu ai luat jumate din bani.
  CM: Şi i-am dat şi scris.
  BC: Aia cu scrisul a încercat el marea cu degetul să te sperie un pic, dar…
  CM: Păi unde să le scriu. N-ai auzit: „te-oi fi îmbătat“. Stau prost cu băutura.
  BC: A, mai poa’ să fie altceva. Mai poate fi o făcătură.
  CM: E, asta ar fi nasol dacă e, dar…
  BC: Dragul meu, se descoperă. Se descoperă că e o făcătură şi pe cine mai interesează.
  CM: Corect. Că vorba aia, scrie la calculator textul şi semnătura mea, mare şmecherie, se scanează.
  BC: Deci despre ce vorbim? Adică poate fi un set-up (înscenare, n.r.) complet. Iar în partea asta, pula mea. Asta-ţi spun, că faptul că există semnătura ta pe aia de martor şi de nu ştiu ce este suficient de…, şi-i autentică. Este suficient pentru a cauţiona şi o eventuală declaraţie a ta, falsă.
  Chirieac: „Are dreptate şi Băsescu cu ticăloşia din presă“
  CM: Prin care să fie grozăvii.
  BC: Da, falsă!
  CM: Păi ăsta-i adevărul. Ce vroiai să zic, că nu-i a mea?
  BC: Bă, ce ticălos, să-mi bag pula în mă-sa, ce ticălos. Îţi spun că are dreptate şi Băsescu cu ticăloşia din presă. (Era o referire a lui Băsescu chiar la el, într-o emisiune de la TVR –
  n. red.)
  „Dracu’ Roşca şi fra-su Vîntu“: „O să le publice sau o să-i şantajeze pe Videanu, Berceanu…“
  BC: Ştii cine îl poate bloca pe Roşca?
  CM: Mm?
  BC: Dar scapi de dracu, dai de fra-su: Vîntu!
  CM: Şi Vîntu o să vrea acelaşi lucru.
  BC: Vezi? Pula mea! Ei nici de şantaj nu poţi să-i acuzi. Nu ţi-au cerut nimic. Ţi-au cerut să-ţi faci datoria.
  CM: (Råde) Păi da, dar mi-a cerut să-i dau lui cum ar veni.
  BC: Ca ziarist, să-i dai lui ca să publice, că neavånd raportul ăsta ţi-a cerut să-i dai informaţii ca să le publice. Acum, ca să le publice sau să-i şantajeze pe Videanu, Berceanu…
  CM: Asta nu mai ştiu.
  BC: Dar oficial (oficial însemnånd la EL CAPITANO – n. red.) ţi-a cerut ca să dai acte să le publice. Pentru „interesul public“, pentru „a salva ţara“.
  CM pufneşte.

 3. Imperialistu'
  12 November 2009

  Bogdan Chirieac: Geoană fură banii de campanie şi-i duce la soacră-sa

  Bogdan Chirieac: Şi de ce mi l-au futut şi pe Cătălin Predoiu?… N-am apucat să vorbesc cu Vîntu faţă către faţă. Chestia aia făcută de Realitatea cu intratul în vestiar peste el. Băi, nu se poate aşa ceva.
  Cătălin Macovei: Ei, nu se poate. Bine că n-a intrat la duş.
  BC: Da, mă. Aşa ceva, şi înregistrare ilegală. Băi, nu se poate aşa, băi, nu se poate aşa ceva. Şi Vîntu ştia de chestia asta că i-am zis: „Băi, ce pula mea, mă, asta-i Realitatea?“ Face: „Să mă dai în judecată!“.
  CM (întrebător): Aa?
  BC: „Să mă dai în judecată!“
  CM: Cine-a zis?
  BC: Vîntu! Tre’ să ajung să vorbesc faţă către faţă cu el.

  De dragul lui Patriciu, Roşca îl ameninţă pe Băsescu

  CM: Roşca e jucător. Într-un fel, să ştii că-mi place. Hai să fim sinceri. Omul ştie să joace.
  BC: Băi, şi să ştii că dac-ajungi… Să ştii că eu am fost profund surprins de ce-a făcut atunci.
  CM: Ţi-am zis, cu doza lui de ticăloşie.
  BC: El este, era în acelaşi timp foarte bun prieten şi cu Băsescu, şi cu Patriciu, în mod real. Şi cånd Băsescu a vrut să-l fută pe Patriciu…
  CM: Atunci s-au stricat, nu?
  BC: Atunci s-a stricat. Atunci cånd l-a sunat pe Băsescu. Deci ei jucau table împreună la Snagov, la pula mea, înţelegi? Şi l-a sunat la telefon spunåndu-i: „Traiane, să-mi bag pula, dacă te iei de Dinu, te fac!“. Iar Băsescu a ieşit în presă şi-a spus că a fost ameninţat de un jurnalist!
  CM: Da, mi-aduc aminte episodul.
  BC: Roşca Stănescu, pula mea, nu ştiu ce…
  Bogdan Chirieac vorbeşte la telefon în limba engleză cu un „prieten din ţările calde“, care îi solicită un CV pentru a putea fi cooptat în stafful său. Formează un număr de telefon unde îi răspunde „Dudişor“, asistenta iubită, pe care o roagă să-i trimită CV-ul său prin fax domnului Ernst Rohrer. (rezumat)

  Geoană a strâns câteva zeci de milioane

  BC: Greu cu gagicile. Măcar să fii bucuros că esţi ok cu prietena. Pe mine m-a lăsat amanta iară. Aveam tot timpul discuţii. Şi apoi mă întreabă lumea de ce sunt aşa de rău la televizor.
  BC: A fost de un ridicol absolut Geoană cu chestiile alea, 50.000 de case pentru familiile tinere cu chirie. Dom’le, n-a făcut una.
  (Apoi dă un interviu unei ziariste de la „Gazeta de Cluj“ despre referendum, în care afirmă că acesta nu are rost).
  BC: Deci, Cătăline, începe o campanie anti-Băsescu şi anti-Geoană. O să spui, bine, de ce anti-Geoană? De ce? Geoană ştie că n-are nicio şansă şi atunci toţi banii pe care i-a stråns, şi a stråns cåteva ZECI DE MILIOANE, îi duce la soacră-sa. N-ai văzut aşa ceva. Bătråne, n-a plătit ni-că-ieri pe nimeni!
  CM: De ce?
  BC: Păi dacă tot pierde.
  CM: Păi şi nu ţipă lumea, băi, banii, ţi-am dat banii, ce faci?
  BC: Asta se întåmplă, asta se întåmplă. Deci, pă televiziuni, pă ziare, nene, îi bagă pula pånă-n epiglotă (n.r.: Mic cartilagiu al regiunii superioare a laringelui. Situată la extremitatea superioară a laringelui, ea face parte din peretele anterior al acestui organ; baza limbii se găseşte chiar deasupra şi în faţa ei.)

  Vânzătorul de locuri în parlament şi în ministere

  BC: E un fenomen! Să fuţi cel mai mare partid comunist, cel mai mare partid din Romånia, care-i partidul comunist, numai pentru bani. În condiţiile-n care-ai stråns, Cătăline… Lasă-mă-n pula mea! Deci ai våndut locurile-n parlament!… Aicia la stånga?
  CM: Da, încolo…
  BC: Ai våndut locurile în parlament, ai våndut locurile în ministere, ţi-ai luat banul, bătråne. Ai intrat pe toate „deal“-urile (n.r.: afacerile) şi s-au aşezat nişte lucruri. Şi frate, ai stråns bani. Ai luat cu şapte måini, ai luat cu pula mea…

 4. Cosmin
  12 November 2009

  Trebuie sa recunosc ca fazele cu gagicile, cu f… celui mai mare partid comunist si soacra lui Geoana sunt tari. Am ras copios. Eu il simpatizam pe Chiriac dar nu mi-am dat seama ca se poate comporta asa.

 5. Imperialistu'
  12 November 2009

  E un izvor nesecat de perle. ????

 6. Imperialistu'
  12 November 2009

  Decizia Comisiei Media: Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac sa nu mai fie prezentati ca „jurnalisti

  Membrii Comisiei au concluzionat ca atat seful ANI, Catalin Macovei, cat si Rosca Stanescu si Chireac au incalcat regulile propriei lor profesii. Stanescu si Chireac, chemati la audieri, au refuzat sa raspunda la intrebari, sustinand ca membrii comisiei s-au antepronuntat, transmite NewsIn.

  Presedintele ANI a acceptat abordarile incorecte ale lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac, devenind parte a unei intelegeri care avea ca scop protejarea propriei imagini, iar cei doi jurnalisti au incalcat regulile profesiei in momentul in care au propus unui demnitar nepublicarea unor informatii de interes public, se arata in motivatia Comisiei.

  La inceputul audierilor, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac le-au cerut membrilor comisiei sa isi retraga declaratiile publice la adresa lor. „Va solicit ca pana duminica sa deliberati, cu usile inchise sau deschise, sa luati o decizie in ceea ce priveste luarile de pozitie anterioare”, declara Stanescu, citat de Mediafax.

  Inainte de a parasi audierile, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac au anuntat ca vor organiza duminica o conferinta de presa. „Am venit aici pentru a va intreba in ce masura va asumati cele doua comunicate pe care organizatiile media reprezentate aici le-au dat publicitatii, comunicate in care ne acuzati inainte de a fi audiati”, a inceput Sorin Rosca Stanescu.

  Membrii CRP au raspuns ca isi asuma comunicatul pe care l-au remis, iar presedintele AJR, Cezar Ion, a anuntat ca declaratia sa a fost in nume propriu. Catalin Tolontan (AJR) a subliniat ca rolul Comisiei Media este emiterea unei decizii in acest caz, declaratie sustinuta si de Cristian Dimitriu (CRP). „Avem de discutat continutul unor stenograme din punct de vedere deontologic, nu juridic, nu de alt fel”, a precizat Cristian Dimitriu, potrivit agentiei de presa citata.

  Sorin Rosca Stanescu a replicat Comisiei ca este o situatie fara precedent. CRP nu a dat niciodata un verdict fara ca jurnalistii sa fie audiati, a continuat el, amintind ca este membru fondator al Clubului Roman de Presa. Inainte de a parasi comisia, Chireac si Rosca Stanescu au cerut Clubului Roman de Presa sa-si retraga comunicatul public si presedintelui AJR sa-si retraga declaratia.

  Comisia Media, organism comun al CRP si AJR de autoreglementare in materie de deontologie, a fost convocata marti, pentru discutarea cazului „Sorin Rosca Stanescu – Bogdan Chireac – Catalin Macovei”. Sedinta a avut loc la sediul Clubului Roman de Presa, in urmatoarea componenta: Indira Crasnea, presedintele CRP, Catalin Tolontan, Cristi Dimitriu, Cezar Ion, Ciprian Stoianovici, Cosmina Noaghea, Remus Anghel. Sedinta este prezidata de Cezar Ion.

  Scandalul Stenogramelor
  Sedinta vine dupa ce „Curentul” a dat publicitatii mai multe inregistrari audio cu discutii care ar fi avut loc, la sfarsitul lunii septembrie, intre seful ANI, Catalin Macovei, si doi jurnalisti, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac. „Curentul” a scris ca tinta incercarii de santaj la adresa sefului ANI ar fi constituit-o decredibilizarea in prag de alegeri a ministrilor PDL Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

  Potrivit publicatiei, cei doi jurnalisti s-ar fi folosit de un pretins imprumut nedeclarat de 100.000 de euro de la un camatar pentru a-l santaja pe seful ANI si a-i solicita documente ale Agentiei Nationale de Integritate privind conturile celor trei ministri PDL, mai ales cele ale ministrului interimar de Interne, Vasile Blaga. Ziarul Curentul a sustinut ca inregistrarea audio in posesia careia a intrat ar apartine DGIPI, insa Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a dezmintit orice implicare in acest caz.

  UPDATE: Comisia Media le-a recomandat institutiilor de presa sa nu-i mai prezinte pe Sorin Rosca Stanescu si pe Bogdan Chireac ca jurnalisti. Decizia vine la finalul unei sedinte convocate de Clubul Roman de Presa (CRP) si de Asociatia Jurnalistilor din Romania, in cazul stenogramelor Stanescu-Chireac-Macovei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi