FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Stratfor: Este președintele polonez la mâna vechilor structuri comuniste?

Analiștii agenției americane Stratfor vorbeau într-un schimb de email-uri din aprilie 2013 despre relația „strânsă” dintre președintele Poloniei, Bronisław Komorowski și WSI, serviciul militar de informații descendent direct al vechilor structuri comuniste, scrie publicația poloneză niezalezna.pl.

Într-o corespondență dezvăluită de Wikileaks, WSI e descris ca fiind KGB-ul polonez. În schimbul de email-uri al analiștilor americani apare și întrebarea privind motivele pentru care președintele Komorowski apără aceste structuri. Una dintre variantele menționate este că WSI l-ar putea avea șantaja cu ceva. Analiștii Marko Papic, Michael Wilson și Lauren Goodrich dau în această corespondență mai multe informații și aprecieri despre WSI și influența serviciului asupra realității politice din Polonia. Cele mai multe apar în dezvăluirile Wikileaks sub titlul INSIGHT  – POLAND – Komorowski’s Connection to Military Intelligence.

komorowski wsi

Stratfor atrage atenția asupra  acțiunilor tenebroase ale WSI în anii ’90 și asupra faptului că guvernul PiS, condus de Lech Kaczynski, a făcut o curățenie în privința structurilor de servicii emanate din comunism.

Mulți indivizi din WSI controlau, în continuare, în 2013, mari companii din Polonia, spune analistul Marko Papic.

Papic adaugă: „Komorowski avea un interes vital în mușamalizarea acțiunilor WSI, din cauza legăturilor sale cu Serviciul Militar”. În corespondența dintre Michael Wilson și Marko Papic apare o enumerare a argumentelor privind ipoteza legăturilor dintre Komorowski și WSI. Printre acestea este faptul că actualul președinte polonez, în anii ’90, pe când conducea Ministerul Apărării, avea în subordine și serviciul WSI – plus faptul că el a fost singurul deputat care a votat împotriva lichidării instituției. „De ce a fost ministu?”, se întreabă analistul, adăugând că în anii 90 alementele cheie ale statului polonesz, – finanțe, armată, telecomunicații, parte din media și din politicieni – erau în continuare controlate de WSI. Controlul acestor domenii este numit de Michale Wilson „o încălecare reușită a valului tranziției de către oamenii sistemului comunist totalitar”.

Una dintre versiunile luate în considerare de analiștii americani este posibilitatea ca președintele polonez să fie motivat în deciziile lui de „prostie”: „It is possible that Komorowski was just stupid”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

1 Comment

  1. Anca Cernea
    2 April 2015

    Iată mai jos un argument pentru ultima ipoteză din articol.
    Komorowski în vizită în Parlamentul Japoniei.

    1. Se urcă cu picioarele pe scaunul speaker-ului Parlamentului Japonez, ca să-i facă poză consilierul lui pe probleme de securitate, Generalul Stanisław Koziej. Japonezii reacționează politicos, dar rapid și ferm.

    2. Komorowski îl strigă pe susnumitul domn consiler, cu formula istorică : „hai, șogune!”

    Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto