FUNDATIA IOAN BARBUS

Tăcerea în fața Grupului Infracțional Organizat nu e nici curaj, nici normalitate

„După consultarea cu președintele intrăm în normalitate” (Victor Ponta, 20 aprilie 2015)

„Cu acest tip de consultare intrăm în normalitate. Cred că este un pas, un nou pas făcut spre altfel de politică, o politică a normalităţii.” (Klaus Iohannis, 20 aprilie 2015)

„Președintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime în fiecare chestiune. Nu cred ca trebuie sa comentez eu personal orice eveniment.” (Klaus Iohannis, 20 aprilie 2015)

Și Președintele s-a dovedit a fi peste măsură de curajos. Când nu tace, vorbește prostii. A făcut-o și la discursul de 100 de zile când a refuzat să ia poziție față de mojicia ambasadorului rus la București. Iohannis a considerat că nu e de competența și datoria lui ca șef de stat să își consume din timpul prezidențial pentru a sancționa amenințările și jignirile ambasadorului la adresa presei românești și a unui important intelectual al statului care îi găzduiește ambasada mujicească. A considerat, în schimb, demn de timpul și statura sa prezidențială să numere postările de pe Facebook ale fostului Președinte și să îl numească „postac”  – realitatea e că Iohannis are de 3 ori mai multe postări pe Facebook decât Băsescu.
Tot atunci, Președintele a consumat din energia și timpul prezidențial pentru a corecta un jurnalist care a spus că are pe Facebook 1 milion de like-uri, în loc de „un milion și jumătate!”(rostite grav și prezidențial). Secvența mi l-a adus pe Iohannis mai aproape de Ponta decât toți mahalachii din anturaj.

Și pentru că trăim într-o „nouă politică a normalității”, curajul prezidențial e molipsitor și radiază și spre prim-ministru, care din spășit și șovăitor și-a recăpătat impertinența golănească de altă dată.

„Poate că scandalul de la Senat nu e chiar așa o chestie minoră și uzuală într-o democrație europeană. Poate că actuala contraofensivă a coruptei clase politice nu e chiar „orice eveniment”, nici în ochii unei părți a publicului, nici în marea schemă a istoriei contemporane a poporului român”, notează azi pe Facebook Dragoș Paul Aligică.

Poate KI dobândește curajul de a nu fi laș, sau lașitatea de se opune vocal încercării lui Ponta de anulare a independenței justiției.

Klaus Iohannis Mihalache

Klaus Werner Iohannis e un „empty suit”, s-a trezit cu o pălărie gigantică pe capul blond și deocamdată a arătat ce era de arătat — că USL trăiește.

Dar are, încă, o calitate. Nu e Ponta.

Atitudinea de calm și seriozitate săsescă, chiar dacă din ce în ce mai invizibilă, poate fi încă deosebită de țopenia infantilă și triumfalistă a lui Viorel, și din acest punct în care ne aflăm, există potențialul unor mai puțin daunătoare consecințe. Este un plus, singurul plus pe care îl avem, altul mai breaz și cu șanse la președinție, nu s-a găsit.

Chiar dacă Iohannis se simte wunderbar printre porci transpirați gen Mahalache, ar trebui să fie cumva posibilă găsirea unei metode prin care președintele să fie strunit ca să facă ce trebuie. Poate o combinație de presiune dinspre cei care l-au votat și nu sunt deloc entuziasmați de liniștea uselistă, și dată fiind situația regională volatilizată de agresiunea Rusiei, presiune dinspre aliații Romaniei din NATO (și UE). Ca urmare a presiunii, ca „empty suit”, clasica și româneasca formă fără fond, se mulează, e obligat să confrunte realitatea, şi poate are şanse să o facă – Ponta nu are nici măcar formă, e neantul desăvârşit. Poate tot atunci Iohannis se va simți obligat să se prefacă, să pretindă, să mimeze, sa mintă cu nerușinare la televizor că nu îi plac porcii transpirați și complicitatea acestora, și de nevoie, să îi dea 1 metru mai la o parte.

În cazul lui Ponta, impostura emană prin toți porii. La Iohannis impostura mimează decența și seriozitatea – eu vreau să o ascundă atât de bine, încât să chiar devină decență și seriozitate. Chiar dacă se preface, să facă ce trebuie, când trebuie. În timp, poate va ajunge, cumva, să nu se mai simtă în largul lui alături de cefele late de care s-a înconjurat.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

12 comentarii

 1. Nea
  21 aprilie 2015

  E punct și de la capăt. De la capătul din 2000, cu 0049 la Victoria.

 2. Costin Andrieş
  21 aprilie 2015

  a plecat ultimul om decent din administratia iohannis. au ramas doar cefe late.

  Tatiana Niculescu Bran si-a dat demisia marti din functia de purtator de cuvant al lui Klaus Iohannis, potrivit unei declaratii publicate pe site-ul oficial al Administratiei Prezidentiale. „Decizia mea a fost motivata de constatarea ca in perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, colaborarea mea cu presa nu a fost cea pe care as fi dorit-o”, a scris Tatiana Niculescu Bran in declaratia citata. Fosta jurnalista, actuala scriitoare, a anuntat in 8 decembrie ca a acceptat propunerea lui Klaus Iohannis de a fi purtatoarea sa de cuvant.

  http://www.hotnews.ro/stiri-po…..hannis.htm

 3. eu
  21 aprilie 2015

  DNA-ul strange latul in jurul lui Ponta. Cumnatul e in arest, Sebastian Ghita e anchetat si Sova e veriga de legatura.
  S-ar putea ca Iohannis sa fie in expectativa. Daca Ponta pica datorita DNA-ului s-a terminat cu el, plus ca ar fi o lovitura crunta pentru PSD in cazul alegerilor anticipate.

 4. Toiu
  21 aprilie 2015

  @Costin
  Sper ca glumesti
  T.N. Bran om decent? Bine, in sensul de purtatoare de cuvant.
  Ca si Johannis, asta este de pe alta planeta:
  „colaborarea mea cu presa nu a fost cea pe care as fi dorit-o”
  Ce colaborare? ce presa?
  „Voi susține în continuare proiectul de țară al domnului Președinte Klaus Iohannis,”
  Ce proiect? Ce tara? Ce proiect de tara?
  Ma exaspereaza si afirmatia: Johannis nu-i ca Ponta. O.K., ai dreptate, Johannis nu-i ca Ponta. Daca-i pe asa nici Tariceanu nu-i ca Ponta. Si nici Dragnea. Si nici chiar Mihalache.
  Problema se pune altfel: de la o anumita limita incolo nu mai conteaza diferentele astea. Care tin mai mult de nuanta, de stil, de nimicuri. Nu mai conteaza ca esti pe level 11, 12 sau 15.
  Asa ca intrebarile fundamentale sunt de genul: Johannis cam pe unde se afla? A atins limita de jos? Mai merita investit in el intelegere, rabdare, pacienta?
  Eu cred ca nu.

 5. Transsylvania Phoenix
  21 aprilie 2015

  Intotdeauna am sustinut ca Macovei ar fi fost un Presedinte mult mai bun in decat Iohannis. Mult mai capabil si mai hotarat sa duca la bun sfarsit curatarea tarii de baroni si moguli corupti pe care a inceput-o Basescu.
  Din pacate Romanii au hotarat altfel. Asa ca si eu n-am avut alta alternativa si in turul doi am ales raul cel mai mic.
  Domnul Presedinte Iohannis sa faca bine sa-si aduca aminte de esecul Constantinescu. Nu luati alegatorii „for granted” domnule Presedinte. Cinci ani trec mai repede decat va imaginati, Odata ce ne-ati intors spatele si v-ati incalcat promisiunile sa nu va asteptati sa va votam din nou,

 6. Nea
  21 aprilie 2015

  Aerobaza Kamikaze revine: Radio Rock Zone, la adresa: http://www.rockzone.ro, intri si dai pe butonul „Asculta Rockzone”.
  Ii gasesti si pe aplicatia de iPhone si iPad „tunein”, cu care poti si inregistra emisiunile. Azi, Vineri, de la ora 11.

 7. mihael
  21 aprilie 2015

  Iohanis prin felul de a se purta e ca un caine primit de haita intr-o pozitie buna la lesul(bugetul de stat) Romaniei ,ba mai mult este invitat sa se infrupte din pozitia privilegiata.Am observat cu totii ca se plimba vede lumea si putin ii pasa de ce se intampla in tara.Moi va sunt posmegii d-le presedinte? inclin sa cred ca de acest lucru are grija PSD-ul .

 8. radu vasilescu
  21 aprilie 2015

  Romania lucrului făcut bine? Stupid slogan atît timp cît te evidențiezi ca președinte prin discursul fără continut la împlinirea a 100 de zile,deplasările săptămînale la Sibiu cu un alai și mașini plătite de români și două concedii absolut de neacceptat după cîteva zile de la depunerea jurămîntului!?!Convocarea neconstituțională a pertidelor, tăcerea absolută la salvarea pe bandă rulantă a deputatilor și senatorilor hoți,dovedesc că pe președintele actual il doare ,,undeva,, de Romania!

 9. golan
  21 aprilie 2015

  nu se face primavara cu un presedinte nou. mai avem de munca, noi societatea civila. fara presiune reala asupra clasei politice, nu se va schimba nimic. vezi votul de azi, 28 apri. 2015, legat de regimul arestarilor preventive si discursul unor personaje care fac parte si din CSM.

 10. Costin Andrieş
  21 aprilie 2015

  presiunea externa pe Pres. Marele Somn.

  DP Aligica:

  Iar trebuie sa intervina ambasadele? Aici am ajuns?! Iar trebuie trase sforile in culise ca si cum la Cotroceni ar fi un vid de putere cu presedintele suspendat?! Nu avem presedinte? Trebuie sa intervina Departamentul de Stat si cancelariile occidentale ca si cum presedintele este suspendat si o tara NATO si UE sta in pragul crizei interne din care doar aliatii externi o mai pot scoate dat fiind ca parghiile contra-ponderilor politice si constitutionale interne nu mai functioneaza?!
  Deja lucrurile intra intr-un registru al bizarului. E Iohannis informat cu privire la ce se intampla, sau e tinut intr-o bula de informatii controlate si cosmetizate? Reactiile pe care le are (sau nu le are) la ora actuala sunt atat de bizare, atat de contra-intuitive si atat de lipsite de logica si bun simtul unui om normal (nu mai spunem ale unui om de stat) ca totul incepe sa apara intr-o alta lumina: o poveste din ce in ce mai ciudata.
  O rugaminte in special catre acei formatori de opinie care l-au sustinut de la inceput, din primul tur, pe Iohannis si care au fost vehementi sustinatori ai bonitatii sale: Nu va reproseaza nimeni optiunea si nici vehementa. Totusi, aveti un capital si un credit cu omul asta. Daca nu-l puteti folosi in sensul de a-l determina sa-si exercite prerogativele si influenta in moduri care sa se ridice macar la inaltimea unui simplu comunicat de presa al unei ambasade occidentale, macar faceti ce faceti si ajutati-ne sa ne lamurim:
  Aveti idee, Iohannis intelege ce se intampla in acest moment in tara? Omul pare total abulic, din alt film. E constient de contra-ofensiva mediatica si politica a mafiei politico-economice transpartinice in plina desfasurare? E informat si intelege care e situatia economica si care sunt implicatiile pe termen mediu si lung? E constient de turnura pe care o iau lucrurile si directia in care basculeaza sistemul politic si institutiile statului? Are o idee cu privire la sufocarea mediatica planficata? Are cineva date de la Cotroceni?

  https://www.facebook.com/pauldragos.aligica/posts/839527509448327?pnref=story

 11. Costin Andrieş
  21 aprilie 2015

  Despre Dan Mihalache scrie Președintele în cartea sa că a fost singurul său strateg politic în perioada campaniei pentru prezidențiale. „Am conceput partea politică a campaniei împreună cu Dan Mihalache, de la început și până la final. (…) Om din partid, nu consultant extern. Cu consultanți nu am lucrat, am refuzat din capul locului”, poveste;te Iohannis.

  Acesta spune că „toți consilierii care au intrat în echipa de la Cotroceni sunt specialiști”. „Fără să simt că suntem pe aceeași lungime de undă nici nu aveau cum să ajungă în apropierea mea”, mai scrie Iohannis.

  http://bn24.ro/iohannis-il-lauda-pe-dan-mihalache/

 12. Mihaela Bărbuş
  21 aprilie 2015

  … mai și claxonează!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian