FUNDATIA IOAN BARBUS

Tema imigranților

Tema imigranţilor a devenit practic singura luată în serios de presa germană. Şi chiar este o problemă majoră. Dar dezbaterile nu se centrează pe consecinţele venirii peste noapte în ţară a sute de mii de oameni. Sunt vizibile însă, pe de o parte, o frenezie decerebrată a ospitalităţii – să-i primim pe toţi cei care vor să vină la noi -, iar pe de alta înfierare şi batjocură pentru cei care cred că primirea atâtor refugiaţi nu este bună. Aşadar Germania pare în plină olimpiadă a generozităţii: care îşi pune mai multe resurse la dispoziţie, care primeşte în spaţiu refugiaţi, care arată mai multă omenie. Se fac bloguri dedicate faptelor bune prilejuite de migraţie. Unii îşi publică poze în care, împreună cu un imigrant, se apleacă asupra unor cărţi, cu creionul în mână ca să-ţi transmită, dându-se exemplu de meditatori voluntari.

Toată presa germană este în tabăra cavalerilor ospitalieri, parcă au luat toţi drogul de gazdă bună. Dar nu numai presa. O editură anunţă că publică pentru prima oară gratis pe internet un dicţionar: german-arab. Anunţul este însoţit de tagul welcomerefugees. Primarul unui efervescent centru universitar declară că ar putea rechiziţiona clădirile goale, pentru şase luni, ca să le transforme în adăposturi pentru refugiaţi. Nemulţumiri sunt la aşa dorinţă, dar nu foarte multe, nu se reacţionează la nivel politic înalt, nu e zburat din partidul său, ecologist, deşi fantezia omului, de a confisca o proprietate privată, este pur bolşevică.

Un popular actor, Till Schweiger, bate câmpii vorbind despre istoria postbelică a Germaniei – Refugiaţii au reconstruit această ţară, spunea el -, dar e tratat cu simpatie deoarecere este combatant de partea imigraţiei. Doar a promis că va transforma o fostă cazarmă în spaţiu pentru găzduirea nou veniţilor.

În timpul acesta, ziarele publică scrisori în care este ridiculizată neomenia celor care nu vor să susţină din bugetul local sau care se tem de valul de refugiaţi. La un radio informativ, care altminteri abordează orice subiect distant şi sobru, sunt citite cu voci maimuţărite comentarii inepte ale celor care chipurile ar reprezenta cealaltă tabără, marcată de ură, a antiimigraţioniştilor. Victimizarea permanentă a refugiaţilor e parte din acest discurs.

Cei care ies la mitinguri de protest sunt consideraţi automat extremişti de dreapta, asociaţi extremei drepte sau, cu un termen mai diluat, ostili străinilor/xenofobi. În poze vezi oameni cu părul alb, cu burta peste curea, genul de pensionari care mârâie şi când faci curent pe scară, dar în aceste zile ei trec drept apropiaţi neonaziştilor. Limbajul a scăpat de sub control, într-o ţară în care extrema dreaptă avea un loc al ei bine delimitat în discursul public, unde în mod normal nu poţi pune cu uşurinţă eticheta de extremist de dreapta.

Logica este şi ea razna. Die Zeit, ziar hotărât de stânga, se întreba ţâfnos zilele trecute de ce subit s-au trezit cehii cu grija că sistemul social poate fi pus în pericol. Cuvântul cheie este “subit”, insinuându-se că e un motiv ascuns în spatele îngrijorării. Dar evidenţa răspunsului arată cât de ridicolă este întrebarea: Pentru că tot subit a apărut această migraţie, care se anunţă a fi una dintre cele mai mari din istoria omenirii.

Pare că lipseşte, cel puţin din prim-plan, o chestiune de la care ar trebui pornită orice discuţie în Germania şi în restul Europei vizate de refugiaţi: Primim, primim, dar până când? Este o întrebare pur tehnică, nu are nimic ostil faţă de nimeni. Nu este neomenie şi nici egoism să te întrebi despre o societate, întocmai ca despre un mecanism, dacă poate funcţiona când este suprasolicitată. Orice mijloc de transport de pe lumea asta are o capacitate limitată pentru personalul uman. Depăşirea ei poate crea disfuncţionalităţi în diferite grade, iar pe temen mai lung distrugerea sa. Câte resurse are Europa să susţină, pe lângă problemele sale, un plus anual de milioane de oameni, să organizeze haosul apărut odată cu venirea lor, să integreze o mentalitate care are destul de puţin de-a face cu cea europeană?

Tot mai mulți imigranți ilegali ajung în Europa.
Tot mai mulți imigranți ilegali ajung în Europa.

Dacă discuţia ar exista cu adevărat s-ar ajunge poate la un rezultat onest şi util şi pentru refugiaţi. În sensul că dacă Europa are resurse să mai primească oameni, atunci acei oameni ar trebui aduşi, nu lăsaţi să ajungă în Europa cu colacul şi agăţaţi de paie. Cu alte cuvinte, dacă ajungi la concluzia că sistemul tău social poate susţine în perioada următoare un anumit număr de oameni, facilitează-le venirea pentru că astfel în primul rând nu le pui viaţa în pericol, iar apoi demonstrezi că ai situaţia sub control. Dar dacă tu îi primeşti pe oamenii aceia pentru că nu mai ai încotro, arăţi o vulnerabiltate care se va perpetua în cultura migranţilor: Veniţi, fraţilor, cu toţii, că n-au ce să vă facă. În plus, vădeşti laşitate, întocmai ca poliţia macedoneană, care le-a urat oamenilor bun venit când nu i-a mai putut opri.

Ar mai fi lucruri frapante. La radio auzi interviuri cu refugiaţi. Preferinţele lor sunt invariabil puţine şi clare: vrem în Germania sau vrem în ţările scandinave. Nu sunt discuţii despre motivele pentru care aceşti oameni nu se mulţumesc cu mai puţin. De ce nu vor în Europa de Est?
Întrebarea e justă pentru că atunci când îţi arde casa, când îţi este ameninţată viaţa, când nu ştii ce-o să găseşti mâine de mâncare, adică atunci când în piramida nevoilor îţi este minat nivelul de bază, te mulţumeşti să ai parte măcar de el şi eventual de următorul. Dar oamenii aceştia ţintesc pe termen scurt spre nivelurile de sus ale piramidei, adcă în Germania sau la mai bine.

De amintit aici o istorie difuzată de Euronews în primăvară. Era un reportaj despre cei câţiva refugiaţi ajunşi la noi şi găzduiţi la Galaţi. Unul povesteşte prin ce situaţii cumplite a trecut – bombardamente, văzuse oameni morţi şi mutilaţi. Te aşteptai să mulţumească cerului şi să recite spontan ceva cu un picior de plai şi-o gură de rai. Dar în cele din urmă, omul, ceva mai puţin emoţionat, mărturiseşte plin de încredere: Visul meu e să ajung în Austria sau în Germania!

Europa este cel mai mare donator de pe planetă pentru cauze umanitare (vezi Global Humanitarian Assistance Report 2015). Dar o Europă sleită de un sistem social va avea mult mai puţine resurse pentru a-i ajuta pe alţii. Situaţia poate fi comparată cu a unui om cu bani. Acesta are de ales între două acţiuni. Prima este să-i susţină pe alţii financiar, fără a le cere prea multe în schimb, lucru care nu poate dura multă vreme, după care s-ar putea scufunda împreună cu cei pe care i-a ajutat. A doua opţiune a omului cu bani este să facă afaceri, iar din profitul obţinut să creeze noi locuri de muncă şi să facă şi donaţii. La acest moment, Europa pare orientată spre prima variantă, pare că-i cheamă pe oameni să vină pentru a fi susţinuţi financiar. Sau cel puţin se arată neputincioasă în faţa invaziei lor. Europa pare că se consumă preponderent pentru susţinera altora, nu pentru a se întări, iar dacă lucrurile vor continua nu e de ignorat un moment din viitor când se va ruina alături de cei pe care îi invită acum în sistemul de ajutor social.

Şi încă ceva legat de bani. Europa a avut în ultimul timp creşteri economice mici şi nici ele constante (cu excepţia României, bineînţeles, tigrul Europei, care prosperă într-un delir statistic). Banii erau mereu drămuiţi. Deodată însă resursele par nelimitate. Germania anunţă că e dispusă să accepte anul acesta opt sute de mii de refugiaţi, oameni care, mai toţi, vor primi în jur de 350 de euro pe lună. Deci populaţia îi creşte cu 1%, dar nu de muncitori, ci în cvasitotalite, cel puţin pe termen scurt, de asistaţi social. Cu totul întâmplător, ieri au apărut ştirile optimiste despre surplusul bugetar de anul acesta al Germaniei. Deci banii nu mai sunt o problemă, după ce anul trecut o grevă a mecanicilor de locomotivă arăta cât de strâns ţine de bani guvernul federal. Probabil că, precum Berlinul, mai toate ţările europene vor găsi resurse nebănuite în buget pentru susţinerea refugiaţilor.

Un amic comentează aici: Aşa cum se impun taxe speciale sau sunt impozite distincte (drumuri, CAS, pensii) şi banii care se alocă imigranţilor ar trebui să fie trecuţi oamenilor distinct în impozitarea salariilor, profitului etc. Nu cu şmecheria că se iau din bugetul central. Să ştie omul că anul trecut 1% din salariu i s-a dus la imigranți, anul ăsta 2%, iar la anul 3%. Nu gândeşte nimeni în Europa o lege în sensul ăsta?
Ar avea cineva curaj să introducă o astfel de măsură?

Am încercat să nu pun problema în termeni emoţionali. Argumente ar fi aici în ambele sensuri. Celui care îţi spune că oamenii fug de războaie, poţi să-i răspunzi că din aceleaşi regiuni au venit oameni care au creat în Europa zone de război urban, în care poliţia intră cu blindaj, numite general No-go-Areas. Pe cel care-ţi zice că toţi suntem oameni şi simţim la fel poţi să-l întrebi cum se explică faptul că Suedia a devenit a doua ţară din lume ca număr de violuri, după Lesotho, odată cu deschiderea spre imigraţie (vezi raportul Gatestone institute 2015) etc.

Anul ăsta intră în Europa câteva milioane de refugiaţi. La anul pot fi zece sau mai multe zeci de milioane. Nimeni nu poate şti pentru că nimeni la nivel înalt nu pare să-şi pună problema opririi lor. Iar aceşti oameni tot vor veni spre un loc accesibil. Sloganul găunos al susţinătorilor imigraţiei fără limite – Niciun om nu e ilegal – nu va ţine loc de hrană pentru încă nişte milioane de oameni.

Europa trebuie să-şi pună o singură întrebare în mod serios, iar discuţiile care vor porni de aici ar putea să salveze deopotrivă continentul şi pe cei disperaţi care acum se îndreaptă spre el: Câţi oameni putem primi ca să nu ajungem să ne blocăm, într-o primă fază, iar apoi să ne prăbuşim?

Nu trebuie uitate în acest context declaraţiile tipic iresponsabile ale lui Ponta, în luna mai la postul de televiziune Al Jazeera:

“În baza experienţei noastre şi a experienţei tuturor ţărilor din sud-est, trebuie să înţelegem că nu putem ridica un zid împotriva oamenilor care vin în Europa. Trebuie să înţelegem că acei oameni vin în căutarea unei vieţi mai bune pentru că le e frică în ţările lor şi noi trebuie să găsim politici pentru a-i integra pe majoritatea dintre ei. Acesta este răspunsul ţării mele”.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

21 de comentarii

 1. iulian ene
  27 august 2015

  https://www.youtube.com/watch?v=z8vgD–AjSA – scuze de Kremlin TV
  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/EXODUL/Bernd+Fabritius+Tarile+care+lasa+refugiatii+sa+treaca+nestigheri
  Nemtii sunt aberanti. Incep sa se faleasca in stilul binecunoscut cum Germania e foarte tare economic si-si permite sa faca pe sora de caritate, are si o inima mare si ar trebui sa fim impresionati. Problema, dupa ei e cu balcanicii/sarbii, “feblete” binecunoscuta a nemtilor,care profita de situatie sa se infiltreze pe locurile persecutatilor si cu alde Italia si Spania ca nu-i amprenteaza pe aia. O mistificare aiuritoare, cea mai mare parte din non-sirieni/non-irakieni sunt din Africa neagra, Pakistan, Somalia, Afghanistan, Etiopia. Mie-mi pare doar tertip de a muta miezul discutiei, iar decizia Germaniei de a-si mari dintr-un foc populatia cu 1% prin aflux de non-europeni pune in discutie sanatatea mentala a astora care vor sa mai conduca si toata Europa.

  Altcumva, singura mea obiectie pe marginea articolulului, excelent de altfel, ar fi la pasajul ‘Cu alte cuvinte, dacă ajungi la concluzia că sistemul tău social poate susţine în perioada următoare un anumit număr de oameni, facilitează-le venirea pentru că astfel în primul rând nu le pui viaţa în pericol, iar apoi demonstrezi că ai situaţia sub control.”
  De ce sa nu folosesti banii aia pentru stimularea demografiei nativilor, mai ales ca stanga perversa a folosit intens si argumentul revitalizarii populatiei europene imbatranite prin aflux de imigranti.
  Personal, cred ca singurele masurile rationale de rezolvare a la situatiei asta foarte urata sunt si foarte cinice. Sa vedem daca are cineva curaj sa le pronunte macar, daca nu sa le si aplice.

 2. Transsylvania Phoenix
  27 august 2015

  Portland, Oregon: Crestin omorat din bataie de trei refugiati musulmani din Somalia
  Langa corpul neinsufletit al victimei a fost gasita o biblie manjita de sange.

  Slain Christian’s head allegedly bashed by Muslim ‘refugees’

  Read more at http://www.wnd.com/2015/08/slain-christians-head-allegedly-bashed-by-muslim-refugees/#atBc0QZQjKEvuJcm.99

  Nu ajunce ca lasam usa larg deschisa; mai si punem un semn pe care scrie “Sa uram bun venit calailor civilizatiei moderne”

 3. Silvapro
  27 august 2015

  Pai toti din tarile nedezvoltate sau in conflict singeros vor sa-si caute o viata mai buna. Deci inseamna sa-i primim pe toti daca aceasta este premisa.

  Ginditi-va ce greu putea cineva primi un azil politic, iar acum orice pune piciorul pe pamint european nu mai are nevoie de nici-o demonstratie a situatiei lui, etc. Asa la intimplare, asa la gramada…

  Asta nu se poate!

  De ce totdeauna stingistii adopta o linie iresponsabila? What’s wrong with them?

 4. tete
  27 august 2015

  Nu-mi place, nu-mi suna bine nicicum aceasta navalire subita asupra Europei ! Nici nu mi se pare spontana. Situatiile care au generat acest exod sunt vechi – de unde asa, brusc, acest exod? Balbaielile conducatorilor nostri (europeni) sunt de-a dreptul criminale, prin consecintele pe care le genereaza. Cititi in Citadela lui Saint-Exupery lectii de conducere responsabila, inclusiv un episod referitor la refugiati ! Nu ii inteleg pe cei care clameaza dreptul navalitorului impotriva localnicului ! Pentru ca suntem supusi unei navaliri, sa nu ne mai ascundem dupa degete! Unde au migrat europenii cand secole in sir se murea de foame in Europa, iar razboaiele nu se mai sfarseau?

 5. Gogu de la cazane
  27 august 2015

  Merg in Germania deoarece acolo este tinta misiunii lor! De-a Domnul sa ma insel!

 6. Costin Andrieş
  27 august 2015

  Australia had a problem with illegal immigration.
  It doesn’t anymore.
  In the past seven months, not one single illegal immigrant arrived on Australian shores. Not one single boat has docked on the Australian coastline.
  Compare this to the preceding four year period: over 50,000 illegal immigrants arrived on Australian shores. More than 800 boats. Upwards of 1000 people drowned at sea. A budget blowout of more than 10.3 billion dollars.
  Those that arrived were given welcome hampers, mobile phones, plasma TVs, housing, medical and other household items- all at a cost to the taxpayer.
  And the overwhelming majority of those that came were not genuine refugees; many of them turned up in designer clothes, and with mobile phones. They weren’t fleeing persecution; they just wanted a piece of Australia’s generous welfare state.
  ///
  It happened because a center-left government (the equivalent of the Democrats) elected in late 2007, decided to dismantle the existing tough and effective border security policy. They made the usual self-righteous left-wing claims that the existing policies were inhumane, immoral and sent the wrong message. While never brave enough to say it, their actions said it all: they believed in open borders.
  And so they presided over more than 1000 deaths at sea, and were a boon to the evil people smugglers all over South-East Asia. Not only did their policy fail; it killed people.
  So, they threw out the government at the national election in September 2013. One of the incoming government’s core election promises was to “stop the boats”. Immediately, Prime Minister Tony Abbott got to work.
  As he couldn’t stop the boats overnight, in those first few months, his government said to the illegal immigrants arriving to Australia two options: “You’ve arrived in Australia illegally. As a result, you will never get to stay here. You will never get to be an Australian. So, you have two options- we will take you to a processing center, and you will wait in detention for your asylum application to be processed. Or we will fly you home free.”
  In addition to this, the Abbott government got the Australian military to enforce its border protection, intercepting boats, turning them around, and even towing them back. And it applied pressure on Indonesia, by demanding they secure their own border.
  Soon, the message got out, and the boats have stopped. It’s an ongoing issue that requires vigilance, but it has been achieved. Australia’s policy has been exceptionally effective in saving lives. It’s been done amid incessant howling from the Left and the mainstream media.

  http://finance.townhall.com/columnists/nickadams/2015/02/20/not-a-single-illegal-immigrant-in-7-months-in-australia-n1959773/page/full

 7. Student
  27 august 2015

  Generalul Constantin Degeratu a avut curaj sa declare deschis ca Rusia sta in spatele acestei invazii musulmane asupra Europei. Asa cum declara si el, bate la ochi prea tare ruta pe care vin refugiatii din tarile arabe : Grecia, Macedonia, Serbia, Ungaria. Este suspect cum Ungaria dupa ce abia a terminat de construit zidul de la granita cu Serbia cu scopul declarant al stavilirii unei ”eventuale invazii de refugiati” hopa au si aparut miile de refugiati. Parca au facut zidul ala doar asa la misto incat refugiatii il sar din placere si ajung la gara din Budapesta. Neputinciosi, ungurii spun ca cei care se afla deja pe teritoriul Ungariei, o pot tranzita. Problema e ca toti sar acel gard de cacao si apar pe teritoriul ungar.
  http://adevarul.ro/international/europa/adevarul-live-generalul-degeratu-despre-criza-imigrantilor-rusia-cea-genereaza-criza-acestei-migratii-excesive-1_55e05dbdf5eaafab2c014a6e/index.html
  E infiorator cati trolli ai Rusiei posteaza pe Adevarul atacand pe oricine spune ceva de Rusia.

 8. Student
  27 august 2015

  Recent, presedintele Serbiei a declarant ca Serbia este o tara crestina si ca nu va permite oprirea miilor de refugiati la granitele sale. Ba dimpotriva, acestia vor fi asistati, imbracati, hraniti si adapati pe timpul tranzitului lor prin Serbia.
  Foarte tare. Serbia se razbuna acum pe Europa care a fost de acord cu ruperea Kosovo de la tara mama si oferirea lui drept cadou neasteptat albanezilor musulmani. Acum pare ca Serbia spune : a venit si randul vostru sa va spalati pe cap cu musulmanii, noi suntem foarte bucurosi sa-i trimitem intregi si nevatamati in casele voastre.
  PE de alta parte, Serbia asculta si executa orbeste ordinele Rusiei.
  Se prea poate sa asistam la finalul civilizatiei europene ? a cui este vina, a dusmanilor ei seculari sau a prostiei si incapacitatii ei de a mai gandi si actiona ?

 9. Vlad M.
  27 august 2015

  Student, nu am vazut nici o declaratie a premierului sarb privind crestinismul Serbiei. Tot ce am vazut au fost nenumarate declaratii ale lui Aleksandar Vucic impotriva Ungariei pentru ca Viktor Orban a luat hotararea de a construi un gard la frontiera sarbo – ungara. Mai nou, da, s-a batut cu pumnul in piept ca Belgradul nu ii va trimite inapoi pe acesti oameni pentru ca „se află doar pe drumul lor în încercarea de a găsi o viață mai bună pentru ei și copiii lor”. Ca sa vezi ce suflet mare avea prietenul lui Ponta!

  Sarbii au acum o sansa de a le-o trage europenilor pentru Kosovo. Mi se pare riscant jocul lor, dar uite ca il fac. Mai important e ce va face Romania in perioada urmatoare. Cu alde Ponta si Iohannis la butoane, ma tem ca nu are sens sa ne facem sperante prea mari.

 10. Catharsis
  27 august 2015

  totul s-ar putea numi, mai pe scurt “operatiunea razbunarea” ! razbunarea greciei, a serbiei si nu doar… e cat se poate de clara implicarea rusiei in toata mascarada asta. amaratii astia trebuiau ajutati acolo, la ei in batatura, nu lasati sa ajunga aici, in europa. ce va urma ? greu de prevazut… dar e clar ca previziunile sunt sumbre.

 11. Vlad M.
  27 august 2015

  Catharsis, ar trebui sa se numeasca „Operatiunea Sinuciderea Colectiva”. ????

 12. Student
  27 august 2015

  Vlad M
  Nu de premierul sarb era vorba ci de presedintele sarb. Exact asa au spus la stiri la Europa fm.
  Din pacate eu cred ca invazia aceasta musulmana ridica mingea la fileu nazistilor europeni si le alimenteaza ura. In conditiile in care Europa se duce in jos, mai suporta si o invazie masiva de musulmani , va lipsi doar o scanteie sa se aprinda focare de razboaie civile in Europa. Uitati-va la Italia cum fierbe. Poporul fierbe iar ticalosul premier Matteo Renzi se intalneste pe ascuns cu amicul Putin si zice ca trebuie allocate mai multi bani pentru saracutii emigrant nord africani , trebuie cazati la hoteluri, hrana buna, bani moca de la stat si altele. Pare ca totul este atent alimentat pentru ca totul sa degenereze intr-o mare de ura si varsari de sange. Nu cred ca acesti lideri europeni imbecili care fac lobby pentru primirea refugiatilor, iubesc in realitate pe acesti refugiati. Nimeni nu cred ca-i iubeste asa tare ci doar cred ca se folosesc de puterea lor distructiva si evident, pentru a crea anarhie si violente.
  Daca Rusiei nu I-au reusit pana acum ghiumbuslucurile, de data asta cred ca au lansat bomba cu effect devastator. Problema este ca majoritatea europenilor vestici sunt atit de imbecilizati incat ei cred cu tarie ca SUA provoaca aceasta criza a migratiei in Europa. Daca urmariti Sputnik, si-a creat canale in mai toata Europa si nu mai conteneste sa arate spre americani si Israel.

 13. Student
  27 august 2015

  Serbia ar avea tot dreptul sa se razbune acum pe Europa, hai sa fim realisti. Cand I s-a luat Kosovo si a fost facut cadou musulmanilor albanezi, Europa a trimis NATO ca sa-i bombardeze luindu-i pe musulmani in brate. Acum cand Europa face in pantaloni de frica invaziei musulmanilor, de ce le-ar fi mila sarbilor de europeni ? practic Europa i-a aruncat pe sarbi in bratele rusilor.

 14. Vlad M.
  27 august 2015

  Student, Serbia s-a comportat ca albanezii. Dupa ce a facut rahatul praf in razboiul din Iugoslavia, regimul Milosevici a dat-o in bara si mai tare, nelimitandu-se doar la conflictul cu UCK. Cat despre ce fac acum sarbii, este alt episod din lungul lor suicid: si-au deschis granitele, au incetat sa mai fie o tara care isi apara teritoriul.

  P.S. Mai are rost sa aducem vorba despre romanii din Serbia si cum sunt tratati de autoritatile de la Belgrad? „Fratii” sarbi ne trateaza cu aceeasi bunavointa cu care ii trateaza si pe albanezi si nu imi amintesc ca minoritatea romana sa se fi dedat la actiuni de terorism.

 15. Student
  27 august 2015

  Vlad
  Corect, sunt perfect de acord. Ce au facut sarbii in razboi a fost pur nazism.
  Nu cred totusi ca-i doare undeva pentru faptul ca si-au deschis teritoriul si astfel au incetat sa mai fie o tara. Stiind ei bine ca totul este bine planuit in cardasie cu fratele rus, nu-si fac probleme ca refugiatii vor ramane pe teritoriul lor. Ei stiu ca refugiatii trebuie sa ajunga in occident.
  Totusi, ceea ce a facut Europa rupand Kosovo de la sarbi si dandu-l musulmanilor, nu poate fi trecut usor cu vederea. Europa ar fi trebuit atunci sa resolve altfel problema ci nu sa faca musulmanilor albanezi cadouri rupte din trupurile tarilor crestine. Puteau sa-i potoleasca pe sarbi (fie si cu folosirea fortei) si puteau apoi sa le spuna albanezilor ‘luati-va talpasita de aici daca nu va convine sa traiti in Serbia. Greseala de atunci a creat un precedent pentru Rusia si prietenii ei.

 16. Vlad M.
  27 august 2015

  Da, a fost o mare greseala. Revin cu cateva comentarii, Student.

 17. Corneliu Padureanu
  27 august 2015

  Umanitarianismul e expresia prostiei si a lasitatii!

 18. solo.13mmfmj
  27 august 2015

  Voi nu ati scris nimic de ce s-a intamplat Rotherham.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Rotherham_child_sexual_exploitation_scandal

 19. Costin Andrieş
  27 august 2015

  am scris destul de mult de Rotterdam, dar nu avem cum sa scriem despre tot ce se intampla https://inliniedreapta.net/?s=rotterdam

 20. Vlad M.
  27 august 2015

  Costin, e o confuzie, Solo se refera la o localitate din Marea Britanie, un scandal de acum cativa ani.

  Police turned a blind eye to sex grooming gangs for more than a decade, confidential files reveal

  Solo, nu am apucat sa scriem despre retelele de violatori musulmani britanici si acoperitorii lor din politie. Nu suntem multi si nici nu avem atat de mult timp la dispozitie.

 21. Costin Andrieş
  27 august 2015

  Da, ai dreaptate. Imi amintesc de stire..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian