FUNDATIA IOAN BARBUS

Ticăloşii de la Chişinău şi-au dat jos masca europeană: interdicţie pentru unionişti în Republica Moldova

12.000 de români din România şi Basarabia au cerut unirea pe străzile Bucureştiului la marşul Acţiunii 2012 din 12.10.2014
12.000 de români din România şi Basarabia au cerut unirea pe străzile Bucureştiului la marşul Acţiunii 2012 din 12.10.2014

Răsfăţaţii Bucureştiului, guvernanţii „europeni” de la Chişinău, subvenţionaţi de România cu sute de milioane de euro în plină criză financiară, şi-au dat în petec. În dimineaţa zilei de 16 decembrie 2014 cetăţeanului român George Simion, co-preşedinte al platformei unioniste „Acţiunea 2012” i s-a interzis accesul în Republica Moldova la punctul rutier de trecere a frontierei de la Leuşeni.

Poliţiştii de frontieră din Republica Moldova nu i-au dat nicio explicaţie lui Simion, decât aceea stupidă, că „este semnalat inadmisibil în sistemele informaţionale automatizate naţionale”, dar de ce este „semnalat” nu i-a spus nimeni. Simion a scris pe blogul său că intenţiona să se deplaseze la Chişinău în vederea organizării unei întâlniri între ziariştii din România şi Republica Moldova care ar urma să aibă loc în luna ianuarie anul viitor.

George Simion a fost împiedicat să intre în Republica Moldova pentru că este român unionist
George Simion a fost împiedicat să intre în Republica Moldova pentru că este român unionist
Pe cine deranjează George Simion

Vina lui Simion este aceea că este un militant al unirii Basarabiei cu România, şi încă nu unul oarecare. Organizaţia lui George Simion, Acţiunea 2012, a scos în stradă 10-12.000 persoane la Bucureşti, printre care personalităţi cunoscute, ca fostul tenisman Ilie Năstase sau jurnalistul Moise Guran, care au participat la „Marşul Unirii” pe 12 octombrie 2014.

George Simion în fruntea Marşului Unirii, Bucureşti, 12.10.2014
George Simion în fruntea Marşului Unirii, Bucureşti, 12.10.2014

Marşul a fost mediatizat la toate televiziunile din România şi Republica Moldova, spre neplăcerea guvernanţilor de la Chişinău. Puţină lume ştie că familia lui Ilie Năstase este din Soroca, Basarabia, şi s-a refugiat în România când au venit ruşii. Bunica, bunicul, ceilalţi membri ai familiei care nu a fugit în România au fost omorâţi de ruşi. Bunicului i-au degerat mâinile în Siberia şi i-au fost amputate. Pentru toate acestea Ilie Năstase este un militant unionist convins şi a promovat Marşul Unirii organizat de Acţiunea 2012. (sursa)

Celebrul basarabean Ilie Năstase a venit la Marşul Unirii în numele rudelor de la Soroca exterminate de ruşi în Siberia
Celebrul basarabean Ilie Năstase a venit la Marşul Unirii în numele rudelor de la Soroca exterminate de ruşi în Siberia

O altă vină a lui Simion ar putea fi aceea că pe 25 noiembrie 2014 Acţiunea 2012 a organizat o conferinţă la Parlamentul României, găzduită de Comisia pentru Românii de Pretutindeni de la Camera Deputaţilor. Cu această ocazie George Simion a avut o alocuţiune în cursul căreia a spus ceea ce ştie multă lume: că liderii „pro-europeni”, susţinuţi politic, diplomatic şi financiar de România sunt corupţi şi antiromâni.
Simion a incriminat faptul că respectivii, deşi stau cu mâna întinsă după fonduri europene (şi româneşti) au dat ruşilor pe nimic cele mai importante obiective economice: Aeroportul Internaţional Chişinău şi Banca de Economii (echivalentul CEC din România).L-a mai numit şi pe Vladimir Plahotniuc, prim.vicepreşedintele Partidului Democrat. Acestuia Simion i-a reproşat că sub regimul Voronin a deposedat Televiziunea Română de frecvenţa naţională pe care o deţinea în Republica Moldova. Pe aceeaşi frecvenţă, furată de la TVR, Plahotniuc (cetăţean al Federaţiei Ruse dar şi al României) transmite programele propagandistice ale televiziunii publice ruse „Pervîi Kanal”.

Conferinţa de la Parlamentul României unde Simion s-a arătat critic la adresa Chişinăului a fost transmisă în direct în Republica Moldova de portalul specializat privesc.eu care a avut zeci de mii de accesări în direct şi a stârnit furia ticăloşilor care deţin puterea la Chişinău. Vezi video cu intervenţia lui Simion.

Au mai contat şi românofobia, indusă timp de decenii în RSS Moldovenească precum şi spaima guvernanţilor de la Chişinău de posibilitatea, fie şi teoretică, a unirii cu România, care le-ar contrazice toate prejudecăţile şi i-ar lăsa şi fără privilegii. De exemplu printr-o singură bancă din Republica-Moldova-absolut-independentă s-au spălat 20 miliarde dolari ai FSB şi mafiei ruse, dar printr-o bancă românească aşa ceva ar fi imposibil. (sursa)

Batjocoresc România sperând să îmbuneze Kremlinul

Moldoveniştii de la Chişinău, indiferent dacă sunt sovietici sau îşi pun mască europeană au câteva obsesii. Una dintre acestea este să nu supere sub nicio formă Rusia. Alta este să sublinieze că nu au nicio treabă cu România, deşi ţara noastră este principalul sponsor politico-diplomatic al Republicii Moldova. Pentru aceasta merită să facă provocări împotriva României, despre care ei cred ar fi proastă şi nu se supără. Acest mod de gândire defect îi face să organizeze evenimente în oglindă pe relaţia Moscova-Bucureşti, cum este şi interdicţia lui George Simion, bunăoară.

SUA au condamnat ferm suspendarea Partidului „Patria”

În campania electorală de la Chişinău a apărut un partid pro-rus numit „Patria”, condus de extravagantul Renato Usatîi. Acest partid este de tipul PP-DD Dan Diaconescu din România şi înainte de alegeri era cotat în sondaje cu un scor de aproximativ 8%. Joi, 27 noiembrie, cu trei zile înainte de alegerile din 30 noiembrie, Curtea de Apel Chişinău a judecat de urgenţă sesizarea Comisiei Centrale (CEC) şi a decis suspendarea Partidului „Patria”, care nu a mai avut dreptul să depună candideze la alegeri. Pentru atmosferă, organele de forţă au efectuat în paralel percheziţii şi reţinerea activiştilor mişcării extremiste „Antifa”, la unii găsind cantităţi însemnate de arme. Numai că legătura acestora cu „Patria” lui Usatîi era destul de subţire, insuficientă pentru decizia de gravitate maximă de suspendare a unui partid cu trei zile înainte de alegeri.

Suspendarea Partidului „Patria” cu trei zile înainte de alegeri a şocat reprezentanţii SUA şi UE care au reacţionat prompt şi foarte dur, mai ales Ambasada SUA la Chişinău.

Probabil că occidentalilor li s-a părut că interzicerea unui partid cu trei zile înainte de alegeri este de-a dreptul un act de banditism sovietic, la care numai Alexandr Lukaşenko, dictatorul din Belarus a mai îndrăznit să recurgă. Guvernanţilor de la Chişinău le-a trecut glonţul pe la ureche, dar au scăpat pentru că Rusia, deşi a criticat neregulile de la alegeri, a recunoscut tacit rezultatul acestora, din moment ce nu a anunţat că le contestă sau că nu recunoaşte rezultatul. Ruşii au schimbat planul în ultimul moment. În ziua votului ruşii au adus mii de oameni cu autocarele la secţia de votare de la Ambasada din Moscova, nu numai cetăţeni moldoveni cu drept de vot, dar şi emigranţi uzbeci sau tadjici, totul cu scopul de a se crea aglomeraţie, busculada find transmisă de televiziunile ruseşti pe parcursul întregii zile. Ruşii urmau să pretindă că alegerile au fost trucate din cauză că R. Moldova ar fi deschis doar cinci secţii de votare pentru 700.000 emigranţi moldoveni (cifră umflată) şi pentru că au interzis Partidul Patria. Probabil însă că au renunţat să mai deschidă un al doilea front împotriva Vestului, după cel din Ucraina.

Mii de moldoveni dar şi tadjici şi uzbeci au fost aduşi de ruşi pentru a lua cu asalt Ambasada R. Moldova la Moscova în ziua votării, 30.11.204
Mii de moldoveni dar şi tadjici şi uzbeci au fost aduşi de ruşi pentru a lua cu asalt Ambasada R. Moldova la Moscova în ziua votării, 30.11.204

Dacă ruşii nu au zis nimic atunci occidentalii au preferat şi ei să tacă, deşi se pregătea un scandal monstru care ar fi decredibilizat guvernarea de la Chişinău şi ar fi pus la îndoială rezultatul alegerilor chiar şi de către partenerii occidentali.

Putin a profitat de suspendarea Partidului „Patria”

Din punct de vedere electoral câştigul a fost nul pentru partidele „pro europene”. Alegătorii pro-ruşi, indignaţi de interzicerea „Patria”, s-au îndreptat spre Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) condus de Igor Dodon, de asemenea rusofil. Ca rezultat, PSRM, care până la interzicerea „Patria” avea emoţii privind trecerea pragului electoral, s-a trezit că este primul partid din Republica Moldova, cu peste 20% din voturi. O fi fost „Patria” rusofil, dar interzicerea sa a fost un mare balon de oxigen pentru imaginea lui Vladimir Putin în Republica Moldova.

Putin l-a susţinut în campania electorală pe Dodon. Fotografia făcută la Kremlin cu cei doi împreună s-a aflat pe toate gardurile în Chişinău. Dacă Dodon ar fi obţinut un scor derizoriu sau, şi mai rău, nu ar fi reuşit să treacă pragul electoral, Putin ar fi suferit o grea umilinţă. Interzicerea „Patria” a făcut ca Dodon, cu care Putin s-a pozat în campanie, să ia cele mai multe voturi de la alegătorii „Patria” rămaşi fără opţiune, iar presa să titreze „Putin a câştigat alegerile în Republica Moldova”. Aşa că efectul intenţionat sau nu al suspendării Partidului „Patria” a fost salvarea imaginii lui Putin ca cel mai popular politician din Republica Moldova.

Fotografie electorală: V. Putin cu I. Dodon, preşedintele PSRM
Fotografie electorală: V. Putin cu I. Dodon, preşedintele PSRM
„Maleficul Kaghebist” Renato Usatîi, colegul de escapade al lui Vlad Filat

Renato Usatîi nu a făcut atât propagandă rusească în campania electorală cât l-a atacat pe Vlad Filat, preşedintele PLDM. Asta pentru că de multe ori cei mai mari duşmani sunt foşti mari prieteni. Renato Usatîi a fost consilierul lui Vlad Filat pentru relaţia cu Rusia. Acum Filat dezminte şi îl acuză pe Usatîi că este agent FSB. Dar acum doi ani, când Usatîi dădea interviuri prin ziare în calitate de consilier al premierului nu era contrazis credibil, ba chiar unii confirmau acest lucru.

În plus, după ce Filat a dezminţit în campanie că Usatîi i-ar fi fost consilier, acesta din urmă şi-a publicat în facsimil legitimaţiile de la guvern, dar şi talonul special care îl scutea de verificările poliţiei.

Renato Usatîi, consilier al fostului premier Vlad Filat
Renato Usatîi, consilier al fostului premier Vlad Filat

https://www.realitatea.md/dovada-ca-renato-usatii-a-fost-consilierul-premierului-vlad-filat-mi-a-promis-150-de-mii-de-euro-lunar-doc_10934.html

Cei doi s-au certat anul trecut, când Usatîi a publicat dovezi că l-a luat pe Vlad Filat de la Chişinău cu avionul său privat, au trecut prin Elveţia să-l ia pe fiul lui Filat care se află acolo la un colegiu exclusivist şi s-au dus cu toţii la finala UEFA Champions League de la Munchen din 2012, distracţie care a costat peste o sută de mii de euro. Numai loja „Vip Platinum” de pe stadionul Alianz Arena, închiriată pentru Gorbunţov, Vlad Filat şi fiul acestuia a costat 37.000 euro cu loc preferenţial de parcare inclus.

„Fascişti” români în balanţă cu omuleţii verzi ai Kremlinului

Pe lângă Vlad Filat, un alt partid care a instrumentat în campanie cazul Partidului „Patria” este Partidul Democrat (PDM), al lui Marian Lupu şi Vladimir Plahotniuc. Acest partid, pretins „pro european” este foarte grijuliu în ce priveşte relaţia cu Moscova, motiv pentru care lozinca sa din campania electorală „Creştem Moldova” nu supăra pe nimeni. Dar partidul bătea pasul pe loc în ce priveşte sondajele. Astfel, în ultima parte a campaniei, au schimbat sloganul electoral, noul mesaj PDM devenind „Oprim terorismul”. Pentru ca nu cumva Maica Rusia să creadă că PDM se referă la omuleţii săi verzi care acţionează şi în Ucraina, preşedintele PDM, Marian Lupu, a declarat că PDM se opune atât „extremismului de stânga”, cât şi „extremismului de dreapta”, aceasta din urmă fiind în Republica Moldova o expresie codificată pentru români, consideraţi „fascişti” în perioada sovietică.

Ca atare, cele cinci televiziuni ale oligarhului Plahotniuc au început să transmită clipuri eletorale în care apăreau extremişti cu cagule. A urmat apoi interzicerea Partidului „Patria”.

Evenimentele de la Chişinău au fost interpretate ca antiruseşti, fie că au fost expulzaţi „politehnologi” ruşi care se implicau în campania electorală, fie că „Patria” a fost interzis pentru că a primit finanţare din Rusia ori că Renato Usatîi, şeful partidului a fost acuzat că este agent FSB. Numai că asemenea atitudine este nemaiîntâlnită la Chişinău, unde slugărnicia faţă de Kremlin atinge cote nebănuite. Guvernanţii s-au speriat ei înşişi de ce au putut să facă pentru a-şi scăpa pielea. În consecinţă, pentru a transmite Moscovei că se luptă şi cu „extremismul” de dreapta, adică cu „fasciştii” români, guvernanţii de la Chişinău au luat decizia cretină, care s-ar putea să-i coste scump, de a-i aplica interdicţia de intrare în Republica Moldova cetăţeanului român George Simion.

George Simion interzis, mafia rusă şi teroriştii ceceni bineveniţi

Un „fascist român” care mai e şi unionist pe deasupra, ca George Simion, este un pericol mortal pentru siguranţa naţională a republicii de la Chişinău şi trebuie împiedicat cu orice preţ să intre în Republica Moldova. Dar reprezentanţii cei mai periculoşi ai mafiei ruse şi teoriştilor ceceni pot veni când doresc la Chişinău şi chiar devin cetăţeni demni ai Republicii Moldova. Gherman Gorbunţov era cunoscut în Rusia drept „bancherul negru”. Prin cele cinci bănci ale sale se spălau miliardele mafiei ruse. În 2009, după ce a intrat în conflict cu asociaţia săi a fugit în Republica Moldova, unde a primit imediat cetăţenia statului de peste Prut, precum şi permisiunea de a achiziţiona o bancă.

Moldoveanul „făcut nu născut” Gherman Gorbunţov, bancherul negru al mafiei ruse. La Chişinău Gorbunţov a primit o bancă iar George Simion o interdicţie.
Moldoveanul „făcut nu născut” Gherman Gorbunţov, bancherul negru al mafiei ruse. La ChişinăuGorbunţov a primit o bancă iar George Simion o interdicţie.

Un alt demn cetăţean al Republicii Moldova cu care ne mândrim este Amran Islanovici Dikaev. Acesta era un terorist cecen care executa asasinate la comandă. A venit la Odesa unde avea un contract pentru asasinarea unui om de afaceri. Dikaev a sfârşit ciuruit de gloanţele forţelor speciale ucrainene, din rândul cărora s-au înregistrat în cursul schimbului de focuri un mort şi patru răniţi. Dikaev era şi cetăţean al Republicii Moldova circulând cu un paşaport pe numele Nicolae Tabac, adevărat nume de răzeş al lui Ştefan cel Mare.

Cetăţeanul moldovean paşnic Aslan Dikaev alias Nicolae Tabac ar fi putut trece Prutul după pofta inimii. „Extremistul român” George Simion însă, are interdicţie.
Cetăţeanul moldovean paşnic Aslan Dikaev alias Nicolae Tabac ar fi putut trece Prutul după pofta inimii. „Extremistul român” George Simion însă, are interdicţie.

Incidentul al cărui protagonist a devenit fără voia sa George Simion ar putea ridica bolovanul de pe muşuroiul de furnici. După liberalizarea regimului vizelor dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova s-a înregistrat o creştere masivă a solicitărilor de paşapoarte moldoveneşti cu care se poate călători nestingherit în UE din partea locuitorilor regiunii transnistrene, unde mişună agenţii FSB şi GRU, cazacii, mercenarii, precum şi cei mai fioroşi criminali din fosta URSS eliberaţi din închisorile ruseşti pentru a fi înrolaţi în gărzile transnistrene. Republica Moldova este nevoită să le elibereze paşapoarte pe considerentul că nu recunoaşte independenţa regiunii secesioniste Transnistria. Guvernul de la Chişinău de fapt încurajează acest proces în numele „reintegrării” Republicii Moldova cu Transnistria.

Transnistreni paşnici, posesori de drept ai paşapoartelor moldoveneşti cu care pot trece Prutul încoace şi încolo. George Simion nu mai poate, pentru că este român
Transnistreni paşnici, posesori de drept ai paşapoartelor moldoveneşti cu care pot trece Prutul încoace şi încolo. George Simion nu mai poate, pentru că este român

Pe lângă aceştia, există riscul ca indivizi din orice fostă republică sovietică să-şi facă acte de identitate transnistrene, deoarece la Tiraspol corupţia a luat proporţii înspăimântătoare. Pasul următor este ca respectivii, pe baza documentelor obţinute, să pretindă că sunt băştinaşi din Transnistria şi apoi, conform legii,să fe îndreptăţiţi să ceară paşapoarte moldoveneşti, cu care pot circula fără vize în UE. Cetăţenii Republicii Moldova domiciliaţi în regiunea transnistreană îşi pot face acte moldoveneşti la Varniţa, lângă Tighina (Bender), iar autorităţile de la Chişinău ar trebui să supravegheze strict fenomenul, pentru că scăparea acestuia de sub control poate periclita accesul fără vize al cetăţenilor moldoveni în Uniunea Europeană.

Ultima oră: Ticăloşii s-au speriat şi au ridicat interdicţia lui Simion

Accesul lui Simion a fost interzis în Republica Moldova pe 16.12.2014 ora 8.00, când a fost coborât la pctf Leuşeni din autocarul cu care călătorea spre Chişinău. Acesta s-a îndreptat spre Iaşi şi apoi a publicat povestea pe blogul său care a devenit virală pe internet, find preluată apoi de numeroase portaluri mass-media din România şi Republica Moldova. Pe la ora 17.00 presa din Republica Moldova a preluat declaraţiile lui George Simion care tocmai reuşise să intre în Republica Moldova, de această dată prin pctf Sculeni. Acolo i s-a spus că nu se ştie de vreo interdicţie.

A doua zi, Ambasada României la Chişinău a anunţat că „a procedat conform instrucţiunilor” şi s-a adresat autorităţilor de la Chişinău care au explicat că totul a fost o eroare administrativă, interdicţia a fost ridicată şi Simion a putut intra prin alt punct de frontieră.

Ca reacţie la cele întâmplate, George Simion a declarat că a luat decizia ca în anul 2015 să se mute la Chişinău, unde va conduce un ONG care va monitoriza democraţia şi respectarea drepturilor omului în Republicii Moldova şi va trimite rapoarte Uniunii Europene, pentru că nu mai vrea ca şi alţii să păţească ceea ce a păţit el.

Explicaţia celor întâmplate este foarte simplă. Autorităţile de la Chişinău au pus interdicţia lui Simion din motivele descrise mai sus. Evenimentul a creat vâlvă în presă. În mod normal, autorităţile de la Bucureşti le-ar fi făcut cu ochiul celor de la Chişinău şi le-ar fi dat asigurări că nu împărtăşesc punctul de vedere al „extremistului” George Simion. Numai că Guvernul Ponta se află într-o situaţie deosebit de precară, inclusiv din cauza puternicelor contestaţii cu care se confruntă din cauza tratamentului aplicat românilor aflaţi peste graniţă. Cei de la Bucureşti s-au speriat de posibilele consecinţe şi au cerut lămuriri de la Chişinău referitoare la cazul Simion. Apoi guvernanţii români au stabilit împreună cu cei din Republica Moldova să anunţe că totul a fost o eroare care s-a şi remediat între timp.

Chiar şi sfrijita reacţie a Guvernului de la Bucureşti, care nu este cunoscut ca un apărător al românilor aflaţi peste hotare a fost binevenită. Moldovenii aplică tactica mizerabilă învăţată de la KGB de escaladare a provocărilor cu scopul testării limitelor de toleranţă, supotabilitate ale inamicului, precum şi ale reacţiilor acestuia. Dacă interdicţia aplicată lui Simion ar fi trecut nesancţionată de către autorităţile de la Bucureşti, probabil că „pro europenii” de la Chişinău ar fi trecut la ceva mult mai grav împotriva părţii române, de exemplu mai grav decât provocarea ticăloasă la care aceiaşi „pro europeni” s-au dedat împotriva ataşatului român al Apărării de la Chişinău.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Dumitru

George Dumitru

5 comentarii

 1. andrei
  18 decembrie 2014

  buna!
  suntem noi duplicitari,dar despre ei care traiesc de 200 de ani in imperiul raului ,ce sa mai zicem? Unii batrani care au luptat si pe frontul din est si pe frontul din vest ii numeau” iepuri de hotar”. Intelegeti ce semnifica expresia “iepuri de hotar”? Majoritatea dintre ei e bolnava de “rusita” care e incurabila! Eu am tinut mult la ei dar m-au dezamagit!

 2. Anca Cernea
  18 decembrie 2014

  Moldoveniştii de la Chişinău, indiferent dacă sunt sovietici sau îşi pun mască europeană (…)

  Mi se pare important ce spune George aici. Ar fi bine să explice într-un articol viitor ce e cu „moldovenismul moderat, european”. Puțină lume știe. Eu am înțeles asta de la George.

  Din păcate, moldovenismul nu e practicat numai de sovietopiteci chirilici cu cefe late, având într-o mână secera și în cealaltă ciocanul, din ăia care flutură steagul cu bourul adaptat, prin fața televiziunilor rusești la Pungești, de ex, cerând „eliberarea Moldovei de sub imperialismul românesc” și „întregirea ei până la Carpați”. Asta e varianta hard, radicală, al cărei rol este să facă în așa fel încât moldovenismul moderat să pară rezonabil și preferabil.

  Moldovenismul oricum e sovietic, prin natura sa, dar are și o variantă mai prezentabilă, mai spălățică, pe fond albastru, cu steluțe galbene. Reprezentanți ai acestui moldovenism soft pot fi găsiți în clasa politică și propagandistică de pe ambele maluri ale Prutului.
  Eforturile acestora par să fie în mare măsură îndreptate spre a face pe placul „moldoveniștilor moderați” de la Berlin (sau UE, tot aia). Chestie care le convine de minune rușilor.

  Să vedem dacă președintele Iohannis va continua strădania lui Băsescu spre unirea celor două state românești, sau se va mulțumi să-i fie bineplăcut lui Merkel.

 3. Theo Hahn
  18 decembrie 2014

  Poate ne face pogorământ Prea-Bunul și face ca neamțul să fie la fel de patriot român ca și cosangvinii săi de pe la 1866 și 1916.

 4. Micky Borinza
  18 decembrie 2014

  Bad news ! Sora lui Usatai este sotia lui Scmidt (patronul Automobile Bavaria si sponsorul lui Johannis)…

 5. Anca Cernea
  18 decembrie 2014

  http://www.timpul.md/articol/iubim-moldova—-dar-pana-cand-68419.html

  Iubim Moldova… dar până când?

  Bat adesea drumul dinspre Țară spre Chișinău și dau peste fel de fel de cazuri.

  Un articol de: George Simion

  În august veneam cu un tânăr președinte de asociație din Bârlad, dornic să ajute „frații” să vină mai aproape de Țară. Mergea la est de Prut să pună la cale aducerea unor tineri politicieni la un schimb de experiență cu autoritățile locale din județul lui. Eram în dreptul Hușiului, aproape de vamă și ascultam în mașină „Basarabie frumoasă, pregătește-te mireasă”. Tocmai când Vasile Șeicaru se pregătea să aducă pețitor mândrul tricolor, ne trezim cu prietenul nostru că ne dă muzica mai încet: „E mai sensibil așa șeful tineretului de partidul X. Nu îi place să audă chestii din astea unioniste. O deschid iar după ce termin de vorbit cu el la telefon”.

  Am rămas perplex: omul ăsta se dădea peste cap, cheltuia bani din buzunarul lui, ca să aducă niște politicieni să „schimbe experiență”, să le plătească transport, masă, cazare, dar mai presus de toate, să nu le lezeze sensibilitățile lor de moldoveni verzi. „Să-i aducem în Uniunea Europeană și după aia o să-și dea ei seama cine sunt, o să vedeți” speră naivul nostru prieten…

  În decembrie am trecut prin vamă și la Leușeni vameșii mi-au spus: Nu, te întorci acasă, ai interdicție să intri în Republica Moldova! În decembrie… 2014.

  Ai noștri tineri la București învață

  Cu un astfel de tânăr m-am întâlnit pe o căldură toridă, în centrul Capitalei. După terminarea studenției lucrase câteva luni la Parlamentul Republicii Moldova și apoi se refugiase înapoi în București.

  – Ce faci aici domnule, când e atâta treabă în Basarabia?

  – Servesc Patria!

  – ?!?!? care?

  – Republica Moldova!

  Desigur, tânărul în cauză, școlit pe banii statului român, angajat apoi în Guvernul României (n.a: să arătăm fraților că sunt apreciați!), n-a prididit în a critica orice voce unionistă: Unirea asta face rău, nu trebuie să vorbim de ea, ne unim în Uniunea Europeană.
  Ce bine s-au unit România cu Ungaria!

  (….)

  Iubim Moldova, o iubim mult, o iubim mințind-o, o iubim datorită unor motive bune dar uneori greșit, necreștinește și prostește.
  Dar până când?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian