FUNDATIA IOAN BARBUS

Tolontanul

tolontanul. Se mai face loc de un substativ comun: tolontanul.

Primul pas pentru a recunoaște un tolontan e să-l întrebi: ce ești tu de meserie? Și o să-ți răspundă, de obicei nu direct, ci aluziv: neprihănit.

El e băiatul care vorbește tot timpul despre curaj și deontologie, care se dă liber de orice constrângeri, dar face afaceri cu infractorii. Badea e copil, cu șpagaturile lui, pe lângă cum reușește un tolontan să se facă sfoară între curvăsăreală și neprihănire.

Tu să înțelegi deci că pentru textele alea în care cântărește morala publică cu balanța farmaciei, tolontanul nu se murdărește; îl atinge o rază în dovleac și naște o învățătură despre îndreptarea lumii.

Problema unui tolontan nu e că ia o căruță de bani – două milioane jumate de euroi, în șase ani (de ce nu ești, mă, în TOP 300? pe ce ai cheltuit, că la băutură nu ții, să zici că te-ai machit neabătut, iar la cumetrii tot tragi de o cola sau de o milenară); el poate să încaseze de la privat cât tot PIB-ul. Problema e că după ce bate palma cu borfașii și ia bani de la ei, vine cu moaca de miorlau-chiț-chiț și dă sentințe cu aerul de judecător suprem:
– Voiculescu e obligat să uzeze de toate mijloacele legale să se apere (adică să atace justiția prin canalele sale de propagandă, să candideze, să-și dea demisia din parlament, din cauza lui să se cheltuiască alți bani publici pentru noi alegeri etc.)
– Voiculescu a intrat decent la închisoare (de decent ce e Voiculescu, Antenele se zvârcolesc în penibil și sunt ostile justiției, întocmai ca un clan mafiot)
– A greșit Voiculescu, dar și voi ăștia care-l criticați aveți păcate etc.

Cu alte cuvinte, să fii tolontan înseamnă să te vrei și cu sufletul în România Curată și cu slănina în pod. Pare greu, dar când găsești destui fraieri să te creadă, iar nesimțirea ta n-are margini, se pare că poți s-o duci așa o mult.

 

În aceste zile, pentru că ține să arate combinațiile primului dintre tolontani cu actualul pușcăriaș Voiculescu Felix, Stelian Negrea își ia înjurături cât nu-și iau alții într-o viață; de la alți tolontani, pe care îi găsești la Cațavencii sau pe Voxpublica:

https://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/cronologia-unei-aliante-contra-naturii-alianta-pentru-o-romanie-curata-doru-buscu-de-la-catavencii-alti-pitici-din-menajeria-lui-vantu-panicarzi-verzi-toti-luptand-murdar-sa-l-apere-pe-tolontan-c-107803.html

https://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/catalin-tolontan-a-castigat-regeste-la-voiculescu-dan-10-milioane-lei-25-milioane-euro-in-6-ani-adica-35-000-euroluna-mihai-gadea-a-fost-chiar-si-de-opt-ori-mai-prost-platit-decat-catalin-tolon-108015.html

Și câteva texte în care tolontanul se achită și el cum poate pentru banii încasați de la Felix:
https://www.tolo.ro/2014/08/18/voiculescu-nu-si-intelege-condamnarea-statul-nu-intelege-consecintele/
https://www.tolo.ro/2013/09/12/fapte-descoperite-si-nedescoperite-din-procesul-lui-dan-voiculescu/
https://www.tolo.ro/2013/01/29/recomandari-din-ziarele-de-azi-si-o-opinie-despre-cazul-lui-dan-voiculescu/

Text publicat, intr-o prima forma, pe facebook.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

5 comentarii

 1. stelian negrea
  4 septembrie 2014

  http://voxpublica.realitatea.n…..07803.html

  http://voxpublica.realitatea.n…..07850.html

  Aceasta cu Varanul de presa e de un caraghioslac maxim: in 2011 eu am dezvaluit practicile de santaj de presa din trustul lui Voiculescu Dan, alias Varanul, pentru care am procese in instanta si acum. Varanul m-a dat in judecata. In plus dupa cum stiti, DNA a deschis doua dosare de santaj impotriva lui Voiculescu Dan si a trustului sau de presa, confirmand o practica dezvaluita de mine in urma cu trei ani.

 2. Daniel Francesco
  4 septembrie 2014

  E platit bine Tolontanul, 35000 de euro pe luna e mai mult decat castiga Obama cu ai sai 400000 USD/an! Isi merita banii acest slujbas al Varanului, iata ce frumos scrie despre ministrul Ioana Petrescu:

  Am un respect enorm pentru studiile ministrului Ioana Petrescu și-mi imaginez cît efort și inteligență pui în joc pentru a urma un asemenea traseu academic. Dar mă gîndesc cum se întîmplă că și cele mai valoroase creiere ajung în statul român să fie conduse de sisteme care numai pe ele nu le reprezintă!

  http://www.tolo.ro/2014/09/04/…..e-corecte/

 3. Costin Andrieş
  4 septembrie 2014

  Stelian, foarte bine! da-le la masele! :))

  Este, totusi, o performanta ca nu te-a dat inca afara Rogozanu (acest iliescu cu barba si putin brunet ), de pe voxpublica. O platforma care in urma cu cativa ani era interesanta, cu autori interesanti, a decazut intr-atat, ca a ajuns sa se mandreasca cu adolescenti intarziati ca Gotiu, simbriasi ai Varanului( Craciun) si caraghiosi tristi, cum e Pantu etc etc? Cum rezisti?

 4. un tolotan
  4 septembrie 2014

  Gala Bute merge mai departe…

 5. ancuta
  4 septembrie 2014

  Extraordinara aceasta descriere!
  „tolontanul” este o denumire perfecta a miorlachitului, a băiatului care vorbește tot timpul despre curaj și deontologie, care se dă liber de orice constrângeri, dar face afaceri cu infractorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian