FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Traian Băsescu: „Absenţa de la referendum este o respingere a loviturii de stat, dar şi a fraudării votului”

ILD: Domnule preşedinte, suntem îngrijoraţi de declaraţiile premierului Ponta care susţine că dumneavoastră va luptaţi pentru „viaţă şi libertate”. În acelaşi timp, numeroase voci interne şi „externe” susţin că din politica românească trebuie înlăturat nu doar preşedintele, ci si cei care l-au susţinut. Noi, cei care nu suntem de acord cu viziunile domnilor Ponta, Antonescu sau Voiculescu, ar trebui să ne pregătim pentru un nou tip de confruntare, în care miza este chiar libertatea şi securitatea noastră?

Traian Băsescu: Sunt declaraţii de campanie, dar nu pot sa nu văd gravitatea unor fapte precum ameninţarea cu plângeri penale a celor care au avut curajul să spună că ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme a fost o lovitură de stat. Aşa ceva este inadmisibil într-o democraţie, cu atât mai mult cu cât sintagma lovitură de stat a fost folosită şi de presa străină şi de jurnaliştii români. Este un mod de acţiune inadmisibil şi eu m-am solidarizat cu toţi cei care au demascat lovitura de stat, deşi, iniţial, nu am vrut să pronunţ aceste cuvinte. După referendum România va trebui să oprească această confruntare şi să se ocupe de reconstruirea credibilităţii externe.

ILD: Plângerea penală făcută de USL, pentru “răspândire de informaţii false, pentru defăimarea ţării şi a naţiunii şi pentru periclitarea siguranţei economiei naţionale şi a stabilităţii monedei” ne aminteşte nu doar de discursul comunist, ci
şi de practicile acestuia. Credeţi că trebuie să fim ingrijoraţi că USL pregăteşte nu doar decuplarea de la valorile occidentale, ci chiar şi o apropiere de valorile unor state estice (pe care nu le vom numi), ce ar implica, în principal, un stat si o economie captive unui grup de interese grupat în jurul liderilor politici? Dupa cum am văzut, presa germană a observat deja faptul că ministrul de Externe, Andrei Marga „precum comuniştii, nu face diferenţa dintre partid şi stat”.

Traian Băsescu: Nu cred că USL are cu adevărat intenţia de a decupla România de Uniunea Europeană. Dar, poate fără să îşi dea seama, asta face. Acesta este efectul evenimentelor din ultimele două săptămâni. Aşa cum am spus USL doreşte capturarea statului şi subordonarea justiţiei. Or, aşa ceva este inacceptabil într-o ţară membră UE. Că sunt interese punctuale dinspre alte zări pe anumite zone economice sau de securitate energetică… nu putem nega o astfel de posibilitate. Dar cred că nicio ţară sau companie, din Uniunea Europeană sau din afara Uniunii, nu îşi doreşte, în acest moment, un mediu politic instabil în care să facă afaceri, cum e cel de la noi.

ILD:  Cum interpretaţi această plângere penala, credeţi că există ceva mai grav în -spatele acesteia, cu toate ca sună ridicol, cel putin la prima vedere?

Traian Băsescu:Cred că este o încercare de intimidare pe care am văzut-o şi la cei mai înrăiţi comunişti. Şi este şi un mod de a pasa răspunderea pentru actuala instabilitate politică asupra celor care au avut curajul să denunţe public lovitura de stat. Dar este ridicol să susţii că de vină pentru scăderea credibilităţii României sunt cei care au demascat gravele derapaje de la democraţie şi statul de drept, şi nu cei care au provocat aceste derapaje. Aşa făcea şi fosta Securitate – vinovaţi pentru izolarea României în vremea lui Ceauşescu erau disidenţii care demascau opresiunile regimului comunist, și nu regimul comunist.

ILD: În ce etapă ne-au întors atacurile la adresa statului de drept? Cu ce perioadă comparaţi, cu mineriadele din 1990, 1991 sau 1999?

Traian Băsescu: Nu exagerez când spun că acum România este în aceeaşi situaţie ca după mineriada din 1990. Şi atunci România a intrat în izolare şi i-a luat ani întregi pentru a da dovezi că este capabilă să construiască un regim democratic şi un stat de drept autentic. Acum poate că avem o şansă să ne reabilităm mai repede dacă românii vor spune în număr mare „NU” la referendum. În acest fel ar arăta celor care acum ne privesc cu îngrijorare că ceea ce au făcut o mână de politicieni nu este agreat de majoritatea românilor. Românii au acum șansa de a arăta că sunt superiori clasei politice.

ILD: Aţi susţinut mereu un stat puternic şi o justiţie independentă. Cine sunt duşmanii libertăţii în România? Totodată, credeţi că există o legatură între aceştia şi grupări din afara ţării?

Traian Băsescu: Da, am susţinut şi încă susţin un stat puternic şi o justiţie independentă. Nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege. Politicienii, ca şi oamenii de rând, trebuie să dea socoteală în faţa justiţiei pentru faptele lor. Şi Voiculescu, şi Voicu, şi Vântu trebuie să îşi asume consecinţele acţiunilor lor. Şi cei 20 de parlamentari care se află acum în anchetă. Nu poţi să scapi de răspundere printr-o lovitură de stat parlamentară. Domnii aceştia asta şi-au imaginat: că, suspendându-l pe preşedinte, vor putea să fugă din faţa justiţiei. Vor putea să îşi subordoneze procurori şi judecători care să închidă ochii la faptele lor. Românii nu sunt naivi și vor înțelege ce a stat în spatele deciziilor majorităţii parlamentare. De aceea cred că vor respinge această încercare a unora de a scăpa de pușcărie.

ILD: Cum vedeţi prestaţia instituţională a preşedintelui interimar (ce s-a dorit a fi „discret”), în comparaţie cu preşedintele Văcăroiu?

Traian Băsescu: Este absolut jenantă. Nu doar comparativ cu interimatul lui Văcăroiu, care a fost elegant și discret în perioada interimatului. Implicarea fățișă în mitingurile electorale, încercarea de a schimba șeful STS pentru a controla transmisia datelor la alegeri sunt comportamentele unui om nedemn de această funcție, chiar și interimară. Din fericire pentru români, Crin Antonescu își va întrerupe acest mandat începând cu 30 iulie și nu cred că românii vor mai avea vreodată neșansa de a-l avea președinte.

ILD: În 2007 s-a pus problema să vă ridice linia STS? Ce riscuri ridică această decizie, acum, la adresa securităţii naţionale?

Traian Băsescu: A fost un pretext pentru decapitarea STS. Aceasta are atribuții în asigurarea transmisiei securizate a datelor în timpul referendumului. Probabil, dorința lor de a frauda rezultatele a fost atât de mare încât nu s-au putut abține de la acest joc penibil. Nu era nevoie de tot circul din Parlament și din CSAT, după cum bine s-a văzut. Dacă voia să nu mai am linii telefonice securizate, putea, de la început, să dea ordin să fie oprite. Asta a făcut ulterior. Dar nu ăsta era planul. Am convingerea că schimbarea şefului STS era miza şi deci fraudarea referendumului.

ILD: Cum comparati actiunile USL de acum cu cele din 2007? De ce atunci au respectat procedura fara a forta Constitutia, iar acum calca in picioare statul de drept?

Traian Băsescu: În 2007 s-au respectat procedurile şi, chiar dacă a fost un scenariu controlat tot de Voiculescu, măcar acesta şi-a asumat rolul la vedere şi au făcut-o ca la carte. Deşi, nici atunci nu au fost constatate de către CCR fapte de încălcare a Constituţiei. Acum au făcut-o avându-l tot pe Voiculescu la butoane, dar din spate şi încălcând flagrant legile şi Constituţia ţării. Totul a semănat cu o veritabilă lovitură de stat prin decaptarea primilor trei oameni în stat în doar 3 zile.

ILD: Care este acum miza pentru partenerii nord-atlantici, comparativ cu 2007, ţinând cont că au reacţionat extrem de dur la adresa puciştilor?

Traian Băsescu: Pentru partenerii noştri a fost vizibilă acum atât modalitatea ilegitimă în care s-a procedat, cât şi scopurile ascunse. De aici au venit acele cerinţe ferme de la Bruxelles, menţionate şi în raportul de ţară, care vizează respectarea independenţei justiţiei, abţinerea de la graţieri şi numiri în funcţiile de procurori la Parchetul General şi DNA. Liderii europeni au înţeles bine ce s-a întâmplat şi au acţionat în consecinţă.

ILD: În contextul în care sunt din ce în ce mai evidente planurile USL de fraudare a referendumului, nu vă gândiţi şi la posibilitatea ca, pe finalul campaniei, să cereţi admiratorilor dumneavastră să boicoteze scrutinul? Întrebarea legitimă, exprimată deopotrivă de intelectuali precum Dragoş Paul Aligica sau de politicieni precum Monica Macovei, este de ce am legitima o fraudă?

Traian Băsescu: Mi-ar fi plăcut un vot masiv împotriva destituirii Preşedintelui. Ar fi  fost un semnal clar către exterior că românii nu legitimează o lovitură de stat şi că îşi doresc continuarea parcursului european. Până la urmă, însă, modul în care USL înţelege să organizeze acest referendum mă face să cred că participarea la vot ar legitima nu doar lovitura de stat, ci şi o fraudă a voturilor. Eu nu pot să cer românilor să facă asta. Absenţa de la referendum este o respingere a loviturii de stat, dar şi a fraudării votului.

ILD: Aţi spus că după ce nu veţi mai fi preşedinte veţi deschide o „scoală de politicieni”. Vă gândiţi să vă implicaţi într-un think-tank?

Traian Băsescu: Da, mi-ar face plăcere să împărtăşesc din experienţa mea. Atât cât am dobândit în două mandate de preşedinte. Văzând tineri politicieni precum Ponta şi Şova, îmi dau seama că modul în care ei au fost socializaţi, în dispreţul regulilor şi instituţiilor, poate avea un efect devastator pentru România. Avem nevoie de o nouă generaţie de politicieni care să fie ataşaţi valorilor democratice şi să ştie să joace politic în interiorul regulilor, nu în afara lor.

ILD:  Care credeţi că este viitorul dreptei în România? Care este electoratul vizat şi, mai ales, care sunt liderii pe care îi vedeţi astăzi ca fiind viitoarele „locomotive”?

Traian Băsescu: Sigur, pentru dreapta, nu există alt drum în această toamnă decât să se adune. Sunt şi lideri din PD-L, precum Macovei, Cristi Preda, Paleologu, dar şi din afara PD-L, precum Răzvan Ungureanu, Mihai Neamţu, Papahagi, Pavelescu, care pot să dea o nouă direcţie şi o nouă energie curentului de dreapta. Toţi aceştia sunt obligaţi să  reconstruiască o formaţiune de dreapta pe alte baze.

ILD: Domnule preşedinte, noi am lansat pe www.inliniedreapta.net o campanie de rugăciune. Aţi avut momente, fie când aţi fost pe vas, fie in ultimii ani, la Cotroceni, în care aţi simţit nevoia să vă rugaţi?

Traian Băsescu: Când eşti singur pe vas în mijlocul mării agitate, legătura cu Dumnezeu este mai puternică. Consider că a rămas la fel de puternică această legătură și acum.

P.S. Semnați: PETIȚIE – Susținem afirmațiile denunțate de plângerea penală a USL

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

86 Comments

  1. calehari
    24 July 2012

    Felicitari George! Si te felicit nu numai pentru interviu, ci si pentru pozitia pe care ai avut-o in legatura cu participarea la referendum, inca de la inceput.

  2. George Daniel
    24 July 2012

    Multumesc, Bogdan.
    Eu mi-am permis sa am de la inceput pozitia asta, TB nu putea sa spuna asta, pentru ca este un luptator. A admis insa ca atunci cand ai in fata Mafia e mai bine sa nu joci dupa regulile ei. Pentru asta merita felicitat, a pus interesele statului mai presus de orgoliile lui. In plus, a inteles ca mandatul dat de romani in 2009 este mai important decat orice.

  3. Florin
    24 July 2012

    Probabil ca n-ati auzit de decizia de azi a Curtii Constitutionale: daca referendumul nu este validat, Parlamentul decide ce se intimpla mai departe.

  4. pablo banditu'
    24 July 2012

    prezenta la vot, dupa toate regulile, e un drept, cel putin, dupa altii chiar o obligatie democratica, indiferent de context (chiar si in dictaturile cele mai feroce). Nu ma omor nici dupa gasca lui Basescu, nici dupa mixul dubios USL, toti sunt niste jigodii de aceeasi teapa (cea mai de jos). Sa aleg pe unul sau pe altul e ca si cum m-ar pune cineva sa aleg intre doua rele (Hitler vs Stalin). Insa recomandarea de a nu vota este sinonima cu un indemn la totalitarism si complet dubioasa (ca sa fiu inca politicos) din partea unui presedinte cu pretentii democratice. astept ceva replici argumentate, sau macar rationale. injuraturile nu ma intereseaza, am tot auzit ????

  5. Silvapro
    24 July 2012

    Daca conducerea Romaniei din ultimul timp face tot ce-i sta in putinta in lupta pentru putere si avea de gind sa fraudeze voturile, mi-e teama de aceeasi posibilitate de a frauda numarul votantilor si sa „numere” o prezenta de peste 50 la suta. Cum se poate controla sa nu falsifice in aceasta directie?

  6. emil borcean
    24 July 2012

    PB. E foarte simplu.

    1. Există dreptul la vot. Nu există obligația de a vota. Nu există pentru că votul obligatoriu neagă democrația. De-aia îi zice drept și nu obligație, pentru că ai libertatea de a nu exercita dreptul tău.

    2. Cunoști ZERO despre „dictaturile cele mai feroce”. Dar îți recunosc dreptul de a mînca rahat. Totuși, deoarece eu (s-a întîmplat să nimerești în tura mea) distribui drepturi și obligații pe acest blog, te avertizez că la prima încercare de a mai consuma din această substanță te voi da afara. Noi, proprietarii blogului, am stabilit democratic că nu avem nicio obligație de a tolera coprofagia.

    3. „Toti sunt niste jigodii de aceeasi teapa…. Hitler vs Stalin” etc. Dar vad că ai spor, nu glumă. Mănînci cu polonicul. Din acest motiv sunt obligat să te dau afară. Ți-am promis la nr. 2 și ar fi păcat să îți dezamăgesc atașamentul față de obligații și reguli.

    4. „Sa aleg pe unul sau pe altul” …. dar nu alege, neică. Oops, însă matale ai „obligații democratice”…. mda, șto dilema.

    5. „recomandarea de a nu vota este sinonima cu un indemn la totalitarism”. Ete fleoșc. Recomandarea de a nu vota este o recomandare și nimic mai mult. Vrei să ții cont de ea, bine, nu vrei, la fel. Matale vei vota (sau dacă nu, treaba dumitale), eu nu voi vota. Nici matale și nici eu nu suntem obligați sau forțați să urmăm recomandarea. Totalitarism, în acest caz, e un cuvințel care ți-a rămas agățat între dinți după ce ai mai consumat un polonic. Trece cu o scobitoare. În ce privește „presedinte cu pretentii democratice”. Presedintele are „pretentii democratice” justificate deoarece a fost ales democratic de trei ori pînă acum: de două ori la început și înnoire de mandat, iar a treia oară cu ocazia altei încercări de demitere. Deci acest om a trecut de trei ori prin ciurul și dîrmonul democratic. E cazul să îți ștergi mucii. Adevărata lui pretenție este respectarea statului de drept. Are dreptate.

  7. Florin
    24 July 2012

    Oameni buni, imi cer scuze ca va pisez, dar suntem in ofsaid! Daca e adevarat ce scrie Romania Libera despre decizi Curtii, cu boicotul ne impuscam in picior, ce credeti voi c-or sa decida alde Grebla si Sova daca referendumul nu se valideaza?
    Vedeti aici: http://www.romanialibera.ro/

  8. emil borcean
    24 July 2012

    Florin. Desigur ca USL vor cauta (si gasi) modalitati de a continua razboiul cu presedintele. Dar spune-mi despre o singura statistica ce da sanse votului NU sa castige referendumul (cu tot cu indeplinirea conditiei de cvorum). Opinia ta ma intereseaza mai putin: da-mi date masurate recent.

  9. Silvapro
    24 July 2012

    Daca „partidul” mai face si porcaria asta, dind nu stiu ce ordonanta de urgenta cu privire la referendum sau altfel pentru a-l inlatura pe Basescu, pai poporul ar trebui sa nu inghita lacrimile in surdina si sa injure in sinea lor. E necesar sa intre in greva, sa iasa pe strada, si sa nu permita sa se instaureze un nou totalitarizm. Pentru ca o actiune de acest gen impotriva dreptei, nu poate insemna decit adio democratia. Simplu pe doi.

    A propos. Am vazut ca apare pe site ideea ca e pe limita ceea ce face guvernul, adica nu e chiar ilegal ci mai mult nelegitim. Totusi e OK a tot scoate ordonante de urgenta in serie? Subliniez cuvintul URGENTA. Care e urgenta? Nu are si ea legile ei? Romania e in razboi? S-a petrecut un cataclism etc.? Dupa cite stiu eu nu orice se incadreaza in denumirea de „urgenta”. Altfel, pot scoate orice lege care sa le cada lor bine si pina la alegerile generale cine stie ce mai ramine valabil din libertate.

  10. Adrian Merfu
    24 July 2012

    @banditu’ pablo inca liber
    Uite, mai Pablito, ce scrisei io astazi intr-un e-mail:
    Plebiscitul sau referendumul este un mijloc democratic diferit de alegerile electorale si acesta adreseaza o intrebare cetatenilor referitor la o problema specifica de importanta majora invitand electoratul sa raspunda prin Da sau Nu. Daca neparticiparea la vot in alegerile electorale este un comportament nedemocratic si iresponsabil fata de concetateni, nu putem spune acelasi lucru in cazul referendumului. Din contra, eu cred ca neparticiparea la referendum sau boicotul reprezinta o atitudine perfect democratica, aceasta putand evita de exemplu o tiranie a majoritatii. Un alt exemplu ce sustine caracterul democratic al boicotului este chiar mesajul pe care refuzul de a vota il transmite celor ce au initiat aceasta procedura si care poate suna cam asa „Nu consideram ca problema pe care Parlamentul o ridica este reala sau este constituita pe argumente solide insotite de probe evidente. Din aceste motive, noi, cetatenii, consideram ca referendumul este lovit de nulitate din lipsa de credibilitate a obiectului acestei proceduri si ca refuzam sa votam intr-o chestiune ce nu este clara sau nu exista.”

  11. George Daniel
    24 July 2012

    @Florin, nici macar Parlamentul nu poate face ce vrea. Orice institutie a statului roman, la fel ca orice cetatean, trebuie sa respecte Consitutia.
    Parlamentul poate decide sa-l trimita pe TB pe Marte si sa iesim din NATO. Ce facem in cazul asta? Aplaudam?
    Parlamentul decide urmatorul pas, insa in limitele Constitutiei, iar asta inseamna ca daca nu se intruneste cvorumul, TB se intoarce la Cotroceni si Crinut face somnic la el acasa.

  12. Liv St Omer
    24 July 2012

    @Emil, Florin,
    miza acuzatiei la adresa lui Basescu+15, ca de ce au vorbit ei de „lovitura de stat”, tocmai asta este (asa umbla vorba prin targ): un fel de „plan B”, in caz ca nu se strange cvorum la referendum. Basescu urmeaza apoi sa fie acuzat de tradare nationala (da, stiu, e compet cretina ideea, dar asta e, nici USL-asii nu sunt niste genii). Dupa stiinta mea, daca presedintele e acuzat de tradare, asta se rezolva la tribunal – dupa ei, acolo e mai simplu, se rezolva cu 3-4 telefoane de amenintare, judecatori manipulati/schimbati peste noapte, etc. Deci asta vor face Grebla & Sova daca referendumul nu se valideaza.

  13. Dupa ce te-au obligat, politizând albul, sa te imbraci colorat pe canicula, basescienii, prin boicotarea referendumului, te silesc la desecretizarea vederilor politice. Daca ai sef sau patron uslas si nu mergi la vot, e ca si cum i-ai injura familia. Furtul voturilor mortilor si disparutilor de catre smecherii cu protectie euroatlantica nu poate compensa efectul la urne al acestei presiuni dure aduse de scrutinul transparent. PDL, GDS si europarlamentarii risca o infrângere cu 9 la 1, preferând-o unei victorii cu 4 la 6 milioane a unui realism care cel putin consolida opozitia pentru viitoarele alegeri.

  14. Anca Cernea
    24 July 2012

    @7, @8
    Boicotul a fost decis în urma constatării că referendumul nu are șanse de a se desfășura în condiții de o minimă decență.
    Nu era asta poziția inițială adoptată de Băsescu. El a vrut să se bată, și a acceptat și riscul de a pierde. Dar, de când au fost anunțate măsurile USL care le asigură puciștilor posibilități de fraudă nelimitată, a decis să îndemne la boicot. Într-adevăr, Florin, nu e o soluție ideală, pentru că puciștii pot face ce vor cu majoritatea aia a lor din Parlament.
    E foarte important să înțelegem că lumea nu se termină în 29 iul a.c. Mai avem foarte multă treabă și după aceea.
    @9
    Silva, observația ta e foarte importantă. Așa este. Mai mult, chiar Constituția prevede, la art 115:
    (4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.
    Ponta e obligat prin Constituție să motiveze urgența.
    Cum poate motiva Ponta urgența OUG-urilor pe care le-a dat în cursul loviturii de Stat? Păi, nu poate.
    Doar dacă zice chestii de felul următor: e urgent, pentru că, dacă nu scăpăm de Băsescu, justiția își urmează cursul ei incontrolabil și toată crema mogulistă ajunge la pușcărie, lângă Năstase; sau, e urgent să-l scoatem pe Năstase de acolo, pt că știe foarte multe despre noi toți, și, dacă se simte abandonat, sau își pierde răbdarea, se va răzbuna, dând totul pe goarnă; sau, rușii se grăbesc să recupereze tot ce pot din fostul bloc sovietic, înainte ca Obama să piardă alegerile, pentru că nu e sigur că Romney i-ar lăsa să-și facă de cap, cum îi lasă Obama – adică totul trebuie să fie rezolvat până în nov. 2012.

  15. Silvapro
    24 July 2012

    Pai, da, asta era urgenta – urgenta personala pentru ei. Nu urgenta pentru tara, de aceea ar trebui sa existe posibilitatea ca ordonantele sa fie pur si simplu anulate.
    Masurile acestea adoptate de Ponta & co. sint mult prea grave pentru a fi calificate numai de nelegitime.
    Doar orice presedinte / prim ministru nou are interesul sa anihileze pe cel din partea opusa. Este absolut anormal sa se considere legal sa scoata OUG in acest sens. E clar ca buna-ziua ca OUG scoase de scamatorul Ponta din palarie nu tine de democratie. Pretexte ca presedintele dauneaza tarii etc. nu sint admisibile pentru e emite OUG. Fiecare poate inventa acest pretext ca sa darime concurenta.

    Este o vorba la noi „A vota prin picioare”. Expresia provine din contextul de electorate, dar se aplica in orice domeniu. Ca de exemplu cind esti nemultumit de serviciile unei intreprinderi sau de un magazin, nu te mai duci la el. Deci evitarea mersului la refrendum este NU-ul cel mai puternic, este un dublu NU – NU la suspendare si NU la procedura care a dus la suspendare, NU la OUG. Cu ce este mai onorabil sa mergi acolo ca sa votezi NU? Cel mai asurzitor NU este sa stai departe de urna. A merge acolo ca sa votezi NU, este mai degraba a le face lor jocul, a participa la demersurile lor, a fi de acord sa intri in hora. In conditiile existente si cele create de dirijorii acestia fraudulosi, pasivitatea raminerii acasa este de fapt cea mai activa forma de protest. Sper ca Basescu sa se tina tare pe aceasta pozitie si sa nu se lase intimidat de complexele pe care incearca acesti adversari de nimic sa i le puna in circa. Deci cu pieptul inainte si cu fruntea sus la boicot! Pentru invalidarea referendumului, pentru invalidarea pucistilor!

  16. Silvapro
    24 July 2012

    Imi scoate cineva comentariul de la aksimete?

  17. pablo banditu'
    24 July 2012

    @emil borcean
    1.ca cetatean al unui stat (democratic) ai si obligatii, nu numai drepturi. Face parte dintr-un „contract social”,ca sa zic asa, tacit. Masinaria sociala functioneaza numai in conditiile unui minim activism. A carui manifestare elementara este votul (prezidential, parlamentar, referendum). In plus, votul tau personal elimina posibilitatea abuzurilor (sa voteze altul in locul tau)

    2.cunostintele tale despre ce cunosc eu sunt 0, deci asa cum e si afirmatia ta. Interesant e cum cataloghezi tu insii cu alta opinie – coprofagi. In fine, nu ma mira. Fanaticul moderat e o creatura la fel de realista ca grifonul din Alice in tara Minunilor.

    3.idem 2. argumente zero. deci, se anuleaza.

    4. am explicat mai sus ce inteleg eu prin „obligatii democratice” si de ce exprimarea nu contine o contradictie, asa cum banuiesti tu.

    5. „recomandarea”, in cazul acesta, e un eufemism suficient de abil disimulat incat sa pacaleasca un miner din valea Jiului. Scuza ta care e ?

  18. pablo banditu'
    24 July 2012

    @10, adrian merfu : am apreciat argumentatia, precum si tonul. partial de acord cu tine. posibil sa-mi revizuiesc opiniile, intr-o masura ????

  19. Costin Andrieş
    24 July 2012

    pablo, esti un troll si nimeni de aici nu are de gind sa piarda timpul cu tine. tu nu ai argumente si rumori si intoarceri din pix fara talent.

    camelian, nu vad cum boicotarea ar fi o silire la desecretizarea optiunilor politice? care e secretul? pensionarii care protesteaza (pe bani) in piata universitatii in continuu de asta iarna, nu fac nici un secret din asta. despre ce vorbim?
    „Daca ai sef sau patron uslas si nu mergi la vot, e ca si cum i-ai injura familia.” nu inteleg ce vrei sa spui cu asta, pe linga faptul ca e aberant.
    ” Furtul voturilor mortilor si disparutilor de catre smecherii cu protectie euroatlantica nu poate compensa efectul la urne al acestei presiuni dure aduse de scrutinul transparent.” nici aici habar nu am ce vrei sa spui. cine sint smecherii cu protectie euroatlantica care fura la vot? camelian, esti incoerent.

  20. calehari
    24 July 2012

    @19. „camelian, esti incoerent” Mi se pare la fel de „incoerent” ca si noul conducator al tarii, de Voiculescu e vorba. Am zis incoerent? Scuze, manipulator.

  21. roxana
    24 July 2012

    Buna, am creat un event FB in care imi motivez refuzul de a vota. Pana acum nu prea am avut parte de discutii inteligente, argumentate si fara insulte. Va invit pe pagina sa prezentati si motivele d-voastra, daca nu votati, de ce, daca votati, de ce.
    https://www.facebook.com/events/417652048287229/
    Iata motivele mele:
    Pe 29 iulie voi face orice altceva (studiez un „pic” de economie monetara, poate merg la piscina, fac baloane de sapun,sun prietenii, ma uit la un film etc), insa NU voi merge la vot! De ce? Iata motivele mele, as vrea sa le citesc si pe ale voastre!

    1.nu-mi voi pierde timpul si banii pe transport pentru a lua parte de la o cheltuiala de 95,6 milioane lei facuta ca asa au chef niste mutunache politici…Cate scoli renovam cu suma asta? Cate sali de sport?
    2. nu vreau ca suspendarea unui Presedinte sa devina cutuma in Romania. Daca avem chef sa dam un branci celui ales democratic, la 3 ani de la inscaunare, atunci eu propun sa votam pentru Presedinte din 3 in 3 ani! Ar fi mai democratic decat acest circ penibil/lovitura de stat.
    3. de data asta absenta mea e mai importanta decat prezenta!
    4. omul asta demis a fost de 3 ori ales Presedinte,chiar daca ultima data cu „doar” 5milioane de voturi cum zic unii (nu vad argumentul aici, e5 mai mult de jumate din 9, da sau nu?? poate era celalalt mutunache politic mai legitim in functie, cu 4milioane! ), doua alegeri si un referendum!
    5. eu stiu ca democratia nu e tare in reprezentativitate. Totul depinde de sistemul electoral, vedeti alegerile Bush-Gore, Sarko-Hollande; de fiecare data vom avea aproape jumatate de popor care nu se va simti reprezentat de omul care e ales Presedinte, insa poporul va fi reprezentat de Presedintie, fie ca vrea sau nu. Astea -s regulile jocului!
    6. Eu fac diferenta intre om si Institutie, daca Basescu nu ma reprezinta ca ideologie politica si exemplu nu mi se pare de urmat, nu inseamna ca ma sterg la f..d cu institutia Prezidentiei si mai departe cu Curtea Constitutionala si Constitutia.
    7. in democratie sunt si responsabilitati, nu doar drepturi, o alegere buna sau rea trebuie asumata. Omul ales pentru 5 ani, sa stea 5 acolo!Nu sa se trezeasca mutunachii populisti sa-l dea jos, ca deh, asta vrea poporul!
    8. eu fac diferenta intre POPULISM si DEMOCRATIE. Daca un ochelarist plagiator vine si isi imagineaza „grave” abateri de la rolul Presedintelui, dar mie imi spune doar ca acuzatul e „hot, comunist, chior, prost, nebun” etc si eu, cetatean lamba am dreptul sa-l dau jos (e democratic cica!!), atunci ma intreb de doua ori, de ce este atacata persoana si de ce nu exista dovezi tangibile?Care e BAZA LEGALA a suspendarii?
    9. nu ma duc la vot pentru ca nici Curtea Constitutionala nu a reusit sa valideze acele acuzatii ridicole (da, le-am citit si m-a bufnit rasul, apoi plansul sa vad la ce nivel se face politica in Rou)
    10. pt ca inca mai visez la aia 300 de parlamentari
    11. NU voi legitima o lovitura de stat si nu voi permite ca votul meu sa fie deturnat!

  22. Anca Cernea
    24 July 2012

    dar banditu cum a ieșit din găleata de gunoi a istoriei?
    parcă îl aruncase Emil,
    să fi uitat totuși capacul deschis?

  23. Vlad M.
    24 July 2012

    E posibil sa ii fi dat eu drumul, dar nu pot baga mana in foc. Nu imi aduc aminte, iar interfata imi face figuri si nu imi arata istoricul interventiilor. Am completat „lista neagra”, asa ca nu cred ca ne va mai deranja.

  24. DanCanada
    24 July 2012

    @roxana #21: Pentru ca sedinta de suspendare din parlament a fost o rusine. Procedura de suspendare a fost ilegala. Un parlament care nu reprezinta poporul a decis ceva neconstitutional. Deci a merge la vot e un 1946 all over again. Si doua argumente TARI:
    1) Ieri, si Iliescu si Geoana au zis ca trebuie sa mergem la vot blah blah blah democratia si alte timpenii de-ale lor. Ei, daca crocodilii astia zic ca tre’ sa mergem la vot, e clar! Nu trebuie sa mergem! La fel zic si pacalicii astia doi (Ponta si Antonescu) – i-ati vazut la Oradea ieri? Absolut dezgustatori, impreuna cu o gramada de alti rechini cu ceafa groasa pe scena debitind niste mizerii.
    2) Am auzit azi la TVRi pe Corlatean spunind ca e ilegal sa nu mergi la vot! Cica „niste legi UE” sint ca si incalcate. Guess which one? Cica Declaratia Drepturilor Omului! O dezinformare mai nesimtita ca asta n-am mai pomenit! Deci boii astia incearca sa culpabilizeze bizonii simpli, boborul, inducindu-le ideea ca e rau dom’le sa nu te duci, s-ar putea sa se supere UE pentru ca undeva cumva „niste” legi (ale lor, ale noastre – n-are importanta) sint incalcate. Deci pur si simplu din incapatinare si fronda – BOICOT! Ca sa nu le fac pe placul acestor nulitati.

  25. Vlad M.
    24 July 2012

    Fantoma lu’ pablo banditu ne bantuie spamul. ????

  26. Diocletian
    24 July 2012

    Ma surprinde neplacut virulenta atacurilor la persoana,limbajul quasi golanesc gen”mananci…cu polonicul”.Asta nu-i umor,nici franchete,este pura mitocanie din partea unor pretinsi intelectuali.Vehementa,apelul la logica simtului comun grobian denota un semidoctism penibil al unor impostori complexati,vadit orientati politic.Oricum „le stil est l’homme meme” si il urmati indeaproape pe sceleratul Micea Badea.In rest va doresc sanatate si multa autoadmiratie.

  27. emil borcean
    24 July 2012

    Dio. Am luat nota de framintarile dumitale. Adio, sanatate si multa autoadmiratie.
    (am zis adio, nu la revedere…)

  28. calehari
    24 July 2012

    @26 O cotarla a carei sfiiciune feciorelnica a fost violentata cu brutalitate semidocta de catre o gasca politizata, asemenea Justitiei si Curtii Constitutionale. Un Diocletian, imperator decrepit, ce se prabuseste la picioarele tronului sub loviturile nemiloase ale barbarilor manati in lupta de un narcisism cuceritor. „In rest va doresc sanatate”…. Asemenea! ????

  29. Diocletian
    24 July 2012

    Domnule Emil Borcean,am luat nota la randul meu de eleganta cu care ma expediati,desi era superfluua,dar va place, se pare sa aveti ultimul cuvant.Apelativul-COTARLA-adresat in contumacie de domnul cu nr.de inmatriculare 28-h23:39 imi confirma insa ca se afla pe lista coloneilor alaturi de disperatul Turcescu si nu de Mircea Badea.Oricum, sunt convins ca se amageste asemuindu-se cu barbarii frumosi si narcisisti,altfel nu se defula,cu oarecare talent literar demn de scriitura cominternista.Din pacate pentru lacunele culturale vadite,va informez ca Diocletian a cedat in plina glorie”tronul” dupa ce a salvat imperiul(intrebati-l pe M.R.U.)

    Perfect. Am facut schimb de note. Ce parte din „adio” nu s-a înțeles? [întrebare „superfluuua” (vezi declinările) deoarece nu e decât un artificiu retoric de dezumflare a grămăticilor agramați. Te-am dat afară.] – EB

  30. DanCanada
    24 July 2012

    Da, tovarase Diocletian, si ofiterii superiori SS aveau un limbaj fiiin la fel ca si toti cei din CC al PCR si nu „quasi golanesc” ca cel al bietelor victime din lagare si gulaguri. Cred ca ai gresit platforma, probabil cautai critikk? Doar aia discuta steril ad infinitum ce minunat a fost/va fi socialismul/comunismul.

  31. calehari
    24 July 2012

    @29 “Din pacate pentru lacunele culturale vadite,va informez ca Diocletian a cedat in plina glorie”tronul” dupa ce a salvat imperiul(intrebati-l pe M.R.U.)”
    Uitandu-ma, la vremea cand am scris despre “cotarla violata”, pe Wikipedia, nu am fost deloc multumit de sfarsitul veritabilului Diocletian. ???? Ce sa fac ?- m-am intrebat. M-au scos din impas “urmasii” Bratienilor! Da, chiar ei, cei care azi “lustruiesc” numele partidului prin scarna securist-comunistilor. Mi-am zis atunci: daca astia ii iau pe Maniu si pe Bratieni, si ii aseaza cu forta langa “martirul”, langa “detinutul politic” Nastase, pot si eu sa izbesc de pardoseala cu clona zarghita a lui Diocletian; asta pana ce i se imprastie, margaritare imaginare, dintii pe treptele tronului. Asa ca, m-am pus pe treaba. Au rezultat cateva randuri scrise, zice un cititor de literatura cominternista : “cu oarecare talent literar”. Multumesc! Cand este nevoie incerc sa scriu si pe intelesul mancurtilor.

  32. Vlad M.
    24 July 2012

    Emil, ti-am trimis un mail.

  33. Adrian Merfu
    24 July 2012

    Poate cineva sa-mi dea detalii despre propunerea lui Blaga de a verifica la sectiile de votare daca cineva a votat in locul tau? E ceva ce nu-mi place in toata chestia asta si as vrea sa stiu cand recomanda Blaga sa facem verificarea, inainte de terminarea votului, dupa terminarea votului si care e procedura. Multumesc!

  34. Liv St Omer
    24 July 2012

    Da, dat fiind ca prezentandu-ma prea tarziu la Blogary, n-am mai putut sa ma inregistrez ca observator, sunt si eu foarte interesat, cam care ar fi procedura de verificare, daca a votat sau nu cineva in locul tau?

  35. dinny
    24 July 2012

    Idem. Ma gandeam ca e suficient sa ma duc acolo sa ma uit daca a semnat cineva in locul meu, pe undeva pe la sfarsitul programului. Mai trebuie facut ceva?

  36. Adrian Merfu
    24 July 2012

    Fiind mai paranoic din fire, am o banuiala vaga ca recomandarea asta e o soparla numai pentru a te duce acolo, a-ti prezenta ID-ul si CNP-ul pentru asa zisa verificare eventual chiar filmat c-ai intrat in sectie (desi au refuzat camere video dar cine mai stie adevarul?) si dupa ce ti se spune si ti se arata ca n-a votat nimeni in locul tau plecand multumit si linistit, ipochimenii trag o semnatura ilizibila in casuta aferenta numelui tau si baga buletinul in urna. Va dau voie sa faceti la liber mistoul de rigoare daca credeti c-am mers prea departe insa cu tipi gen Ponta esti atent sa nu-ti fure si nasturii de la slit cand votezi.

  37. Liv St Omer
    24 July 2012

    @36 ati mers prea departe. Serios, fara misto. Nasturii de la slit – sunteti sigur ca Ponta e homo? Altfel, cred ca fura si el doar ce-i lipseste p-acasa, nu nasturii. :). Nu, serios, acuma. Eu nu sunt convins ca, daca ma prezint si cer sa verific, acolo, la sectie, ma lasa, aia. Chiar am o mare banuiala ca au fost instruiti sa nu ma lase, sa-mi spuna ca, daca nu am treaba cu sectia – nu-s observator, nu votez, nu nimic, n-am eu voie sa vad lista. Ce parere aveti?

  38. Silvapro
    24 July 2012

    E infioratoare aceasta nesiguranta. Plagiatorii acestia pot folosi fel de fel de mijloace, aici e in joc mai mult decit un masterat sau doctorat, atunci ce i-ar opri? Integritatea nu e tocmai felul lor de mincare preferat.

    Tot ce se poate ca Liv St. Omer sau Adrian Merfu sa aiba dreptate.

    Tot punind voi intrebari si raspunsuri, care nu sint tocmai linistitoare, mi-a venit o idee. Nu stiu daca a fost sau e in plan sa se aplice. Eu sper ca da si daca nu, trebuie sesizati cei din partidele de dreapta cel putin sa angajeze un birou de statistici cit mai oficial, unul dintre cele mai bune, serioase, renumite si impartiale. Acestia sa indeplineasca, chiar si miine, o statistica temeinica, minutioasa, obiectiva si bazata pe un samplu destul de mare si reprezentativ al societatii romanesti, care sa cerceteze in primul si primul rind care este procentul de votare. Nu atit conteaza ce voteaza ci mai mult citi la suta voteaza. Stiu ca nu e o procedura exacta, dar e totusi ceva la mina. Apoi comparat cu rezultatele „reale” ale votului, si daca anunta ca au votat destui pentru a-l inlatura pe Basescu de la prezidentie iar statistica arata altceva si mai ales daca discrepanta iese mare, se poate face contestatie si poate se va reusi sa se reia cu alte reguli, control riguroase si chiar strain din afara, de la EU. Daca nu s-a avut grija de asta pina acum, aveti voi pe cine contacta pentru asta in minutul 99?

    Sper ca toata lumea de dreapta, de la omul simplu pina la cel sofisticat, stie ce are de facut miine si anume ca trebuie sa boicoteze votul si sa nu voteze la urne.

    Va transmit multe urari de succes!

  39. calehari
    24 July 2012

    N-au decat sa fure, mai ales ca nimeni nu-i poate opri. Daca absenta la vot va fi mare, si vor fura 10-15%, pot sa declare ei referendumul valid, acesta nu va fi recunoscut de lumea civilizata. Sunt total compromisi si cred ca au inceput sa-si dea seama de asta; din pacate pentru tara nu cred ca vor face necesarul pas inapoi ci, dimpotriva, isi vor continua prabusirea pe tobogan tragandu-ne si pe noi dupa ei. Sa dea Dumnezeu sa se intample o minune!

  40. calehari
    24 July 2012

    @37. Ai dreptate Liv! M-as mira sa te lase sa-i controlezi.

  41. Liv St Omer
    24 July 2012

    Am dreptate, si atunci ce pot face? Pot face ceva, sau sa-mi pun speranta in altcineva, UE/observatori PDL/etc?

  42. calehari
    24 July 2012

    Puneti speranta intr-o minune.

  43. Liv St Omer
    24 July 2012

    Sa nu fim deprimati, inca sperante inteleg ca mai sunt. De la 38% pana la 50%+1, au de furat 12%=2160000 de buletine albe de introdus in urna. Eu zic ca, daca suntem vigilenti, se poate totusi evita. Iar, in caz ca nu suntem, totusi 2100000 de buletine anulate, cam bate la ochi, cam cam tare. Oricum. Din ce citesc pe Blogary, inteleg ca sperante ar fi.

  44. Liv St Omer
    24 July 2012

    Uite un dialog misto:
    Jul 27 10:07 PM
    n_eric1977:http://www.youtube.com/watch?v=H1qlzY0haDM
    Jul 27 10:08 PM
    n_eric1977:particip…nu paticip…particip..iar nu particip
    Jul 27 10:08 PM
    liviu badea:?
    Jul 27 10:08 PM
    n_eric1977:nu vreau sa castig la masa verde, ca la liga lu mitica…ba vreau
    Jul 27 10:08 PM
    n_eric1977:asa minte confuza sa ne fie noua presdinte in 2 ani peste cei 8?
    Jul 27 10:09 PM
    liviu badea:citez: numai boul e consecvent
    Jul 27 10:09 PM
    liviu badea:tu parca erai liberal, nu conservator
    Jul 27 10:09 PM
    n_eric1977:deci e justificat sa fi de stanga azi si a doua zi de dreapta
    Jul 27 10:10 PM
    liviu badea:din punctul meu, de cetatean, de vedere, da: eu sunt ori de stanga, ori de dreapta, dupa cum ma avantajeaza mai mult in afaceri
    Jul 27 10:10 PM
    liviu badea:si iti spun asta foarte sincer…..dar democratia e de stangadreapta
    Jul 27 10:10 PM
    n_eric1977:e vorba de principiu aici
    Jul 27 10:10 PM
    liviu badea:problema cu PontAntonescu e ca sunt antidemocrati
    Jul 27 10:11 PM
    liviu badea:pai da, si asta e principiul meu
    Jul 27 10:11 PM
    n_eric1977:dar daca tu acepti sa te scuipe asta in fata la acest mod…e treaba ta
    Jul 27 10:11 PM
    liviu badea:eu nu votez in functie de stanga/dreapta
    Jul 27 10:11 PM
    liviu badea:nu ma scuipa cu nimic
    Jul 27 10:11 PM
    n_eric1977:democrat inseamna vot,antidemocrat inseamna boicot
    Jul 27 10:11 PM
    liviu badea:nu, gresit, se fac boicoturi si in democratii vechi de sute de ani
    Jul 27 10:11 PM
    n_eric1977:care e definitia democratiei de la Platon ?
    Jul 27 10:11 PM
    n_eric1977:vot!!!!
    Jul 27 10:12 PM
    liviu badea:gresit, e „puterea poporului”, cu totul altceva
    Jul 27 10:12 PM
    liviu badea:nu ma poti bate, la Platon
    Jul 27 10:12 PM
    n_eric1977:nu te pot bate la nimic…
    Jul 27 10:12 PM
    liviu badea:puterea poporului e si cea de a sta acasa
    Jul 27 10:12 PM
    n_eric1977:nici nu vreau
    Jul 27 10:12 PM
    n_eric1977:cine nu voteaza nu exista
    Jul 27 10:12 PM
    liviu badea:tocmai il desenez pe Nastase
    Jul 27 10:13 PM
    liviu badea:lollll…..atunci maica-mea e inexistenta de 12 ani!

    Ca sa vezi cat de tare au innebunit astia.

  45. Liv St Omer
    24 July 2012

    Jul 27 10:22 PM
    n_eric1977:daca si Manolea…ala cu flacara violeta spune ca Base e dement…
    Jul 27 10:23 PM
    n_eric1977:ce sa mai vb
    Jul 27 10:23 PM
    liviu badea:Manolea? de ce, ca el stie despre ce-i vorba, sau ce?
    Jul 27 10:23 PM
    liviu badea:sau de ce?
    Jul 27 10:23 PM
    liviu badea:
    Jul 27 10:23 PM
    n_eric1977:consilierul lu base timp de 3 ani
    Jul 27 10:24 PM
    n_eric1977:sa sustii un om care e „atacat energetic”, mi se pare sf
    Jul 27 10:24 PM
    liviu badea:aaaa……nici nu mai stiam cine drq e ala
    Jul 27 10:24 PM
    n_eric1977:un psiholog, consilier al lu base
    Jul 27 10:24 PM
    liviu badea:da….pai si sa sustii ca „Barroso e politruc” mi se pare sf
    Jul 27 10:25 PM
    liviu badea:macar ala vorbea despre ce stia el, Chiuariu scotea aburi pe gura
    Jul 27 10:25 PM
    liviu badea:ceea ce mie, care platesc curentul si telefonul in E, practic, nu-mi convine
    Jul 27 10:25 PM
    n_eric1977:trebuie sa fie si unii care sustin dementii
    Jul 27 10:25 PM
    n_eric1977:asa e esti legitim
    Jul 27 10:25 PM
    liviu badea:oki, bun, deci eu sustin dementii….asta e, impusca-ma, dar e dreptul meu
    Jul 27 10:26 PM
    liviu badea:democratic, de la Platon
    Jul 27 10:26 PM
    n_eric1977:da,sustii dementii
    Jul 27 10:26 PM
    liviu badea:ok

  46. Adrian Merfu
    24 July 2012

    Ce voi spune acum nu mai tine de propria-mi paranoia ci e „pe bune”. De fapt, am mai postat observatia asta undeva care se rezuma la observatia ca Ponta, Crin & Comp. Ltd duc un razboi total pentru putere avand o mentalitate gen Gaddafi sau Asaad. Eu nu cred ca-i intereseaza daca intra-n vigoare cel mai pesimist scenariu posibil, acela de eliminare din UE. Chiar inclin sa cred ca le-ar conveni si sunt convins ca rusii si chinezii ar cumpara bucurosi tot ce-nseamna industrie energetica la pret ca pentru „pretini”. Acest tipi de indivizi sunt absolut incompatibili cu statul de drept si ii poarta o ura viscerala acestuia pentru ca-i impiedica a-si trai viata la modul banditesc care este absolut natural si normal din punctul lor de vedere. Comunistii au facut absolut acelasi lucru cand au dat lovitura de stat in ’46. De ce n-ar face-o inca o data? Repetarea istoriei are loc numai daca poporul in cauza nu-i pedepseste si condamna pe cei ce-au declansat nenorocirea primara sau originara. Astfel noi nu i-am pedepsit pe cei ce au instaurat regimul comunist, nu i-am pedepsit pe cei ce au ordonat focul asupra noastra in decembrie ’89 pentru a da aparenta unei revolutii, nu i-am pedepsit pe cei ce au ordonat mineriadele, nu i-am pedepsit pe cei ce au provocat si organizat bataia de strada din martie ’90 de la Tg. Mures, samd. Ba mai mult, i-am „educat” si facut pe cei tineri sa creada ca era mai bine pe timpul comunismului, le-am oferit modele umane pe care sa le imite sau de urmat precum Becali, Vadim Tudor, Vanghelie care este, Oana Zavoranu, Cruduta, Ciutacu, Mircea Badea, Nicu Gheara, Vali Vijelie, Mihaela Radulescu & Zana si lista poate continua.

  47. Liv St Omer
    24 July 2012

    Prin urmare, daca Manolea zice, inseamna ca Base=dement. In schimb, daca despre Crinutz zice o intreaga elita intelectuala (Plesu, Vlaston, Pora, cam tot GDS-ul, etc) ca e nebun, nu-i adevarat; elita e basista. Cred ca amicul meu ar fi in stare, in momentul asta, sa-l voteze pe Manolea presedinte. Mila mea si compasiunea catre el se-ndreapta.

  48. Silvapro
    24 July 2012

    @ Liv St. Omer,
    „De la 38% pana la 50%+1” – Ce este statistica asta? Deci s-a facut? Cine a infaptuit-o? De la dreapta, de la un institut impartial?
    Daca apare in rezultatele oficiale ca au votat peste 51 la suta, nu se poate faca scandal ca ce-i cu diferenta asta de la 38 la suta?
    Liv St. Omer, ma poti onora cu un raspuns?

  49. Silvapro
    24 July 2012

    Imi poti da un link la statistici? Unde sa vad si citi sint pentru cine? etc.

  50. Liv St Omer
    24 July 2012

    Lucrurile s-au clarificat, așa că acum putem face sondaje și pronosticuri în voie. Eu zic că vom avea o prezență la vot de 38%. Celelalte procente sînt irelevante.
    de aici
    http://www.blogary.ro/2012/07/plebiscitul-usl-sondaj-frauda/
    Poate am inteles eu gresit si e doar o apreciere, nu un sondaj cu marja de eroare, sample si tot tacamul, insa: din cate l-am urmarit eu pe Bleen, nu prea face estimari asa, din burta; el are obiceiul ca, atunci cand spune o cifra, sa se bazeze pe ceva concret.

  51. Liv St Omer
    24 July 2012

    + ca acelasi 38% (si-ar fi cam mare coincidenta) l-am auzit si spus de Basescu, mai demult (dar nu mai stiu linkul, pe b1.ro, pe undeva….sorry).

  52. Silvapro
    24 July 2012

    Liv St. Omer – nu este de ajuns ca Bleen sa faca statistica, oricit de exact este, ci numai daca statistica este efectuata de un institut recunoscut, bine ar fi de renume mondial, si si mai bine cu stampila straina oficiala. In felul acesta Ponta va putea fi tras la raspundere – de unde i-a scos pe ceilalti ca sa valideze referendumul si sa-l demita pe Base, asta in caz ca d-l Doctor premier triseaza numarul de voturi. Nu intelege nimeni ce vreau sa spun? Nu trebuie lasat la voia intimplarii. Trebuie niste dovezi, daca ceva nu e in regula.

  53. Liv St Omer
    24 July 2012

    Silva….da-i incolo de USL-asi ticalosi, hoti si nebuni. Noi suntem romani, ce D-zeu? Am trecut noi si prin lucruri mai grele decat prapaditul lor de puci (pai ce, se compara asta cu 23 august, cu lovitura legionara din 41, cu alegerile din 46, macar? pampalaii astia mitomani si penibili? Ponta, care fuge din fata camerelor, ca un scolar prins cu tema nefacuta?), si nu am disparut, ca popor, ce naiba. O sa trecem si prin asta, si ne va face mai puternici, si incercarea asta.
    Jos Iliescu, y’all, cheers & good night!
    Spor la pescuit, citit carti, crescut copii, iubit & trait, maine! Nu mergem la vot!
    Sneak preview din viitorul BD de succes intergalactic „Bonta & Pombo (o iubire imposibila)”
    http://livstomer.wordpress.com/2012/07/29/sneak-preview-din-viitorul-bd-de-succes-intergalactic-bonta-pombo-o-iubire-imposibila/

  54. Adrian Merfu
    24 July 2012

    Liv St Omer – Pai tocmai asta-i chestia, ca se compara. Oricum, iti admir optimismul.

  55. Silvapro
    24 July 2012

    PiziPoanta asta o fi el tantalau si pampaliu, care nici macar un biet de plagiat nu este in stare sa-l duca la capat ca lumea, pina si elevii de liceu fac treaba mai buna, dar dusmanul nu trebuie subestimat niciodata. Si democratia sa fie cu ochii’n patru si sa nu doarma ca Crin.

    Si daca tot veni vorba de Crin, somn, si mai vazuram si preview cu patul pe care ni l-ai trimis ca aluzie, bine te las sa-ti faci somnul, ca sa fii odihnit si fresh si sa dai randament bun la ne-votarea de miine ????

  56. Liv St Omer
    24 July 2012

    Lolllll, ce scenarita ne-a cuprins pe toti……nu era nici o aluzie, Silva, crede-ma! Pentru scenariu e vinovat Viq/Jaglau Vicol de pe blogul Copacul din padure. Si in scenariul meu scrie ca telefonul il scoala pe Bombo din somn, in camera cu (prea multe) tablouri, inclusiv unul pe geam (observati va rugam poanta fina, da? ati vazut, un tablou pe geam? e foarte amuzant, nu ma pot abtine, lolllll! :):):) – aici faceam pe Gotlib un pic – Gotlib – http://fr.wikipedia.org/wiki/Gotlib). Incat respect scenariul, e ca la un film, oarecum.
    Adrian-nu, nu se compara. CrinPonta sunt PREA evidenti, aia in 46 se ascundeau muuuuult mai bine. Stiu, o sa spui, ei s-ar ascunde, da-i alta epoca, e internet, sunt televiziuni, e mai multa presa. Asa e, e alta epoca. Dar tocmai asta e, e alta – e 2012, nu-i 1946! Si daca nu ne-au colonizat ei rusii in 46, nu cred ca vor reusi acum.
    Somn usor la toata lumea, si bafta magnana.

  57. Silvapro
    24 July 2012

    @Adrian Merfu,
    Ai dreptate, se cam compara. Asta incearca si site-ul asta sa ne avertizeze, si Anca, si Alexa si Schwartz, si restul…
    Era un cintec la noi „Am trecut noi pina si faraonul, o sa trecem si asta” / de Meir Ariel: „Guvernul de popor se coboara la trotuar si eu ma fac de ris, dar am trecut faraonul, o voi trece si pe-asta”. Apoi la urma explica: „Ce-i aia guvernarea poporului? Nu exista asa ceva, poporului este guvernat, si de votul poporului depinde de cine va fi guvernat”. Asa e, si pina una alta de votul poporului de a-si exercita dreptul de a nu vota de data asta, depinde ce presedinte il va conduce. E misto, merita sa ascultati:
    http://www.youtube.com/watch?v=G5lyAeg-8-I

    Intrebarea e, daca nu-i stavilim bine pe CrinPonta, citi ani va dura pina sa se depaseasca o noua dictatura in formare.

  58. George Daniel
    24 July 2012

    Ora 17:00. Optimism moderat. In mod normal, acum USL trebuie sa fure minim 2 milioane de voturi pentru a se valida referendumul.

    La 14:00, media pe tara era putin peste 20%. Sa nu uitam ca electoratul socialist voteaza preponderent dimineata. In plus, intre 14:00-18:00, lumea nu prea iese din casa, e cod portocaliu de caldura. Pe langa asta, azi avem Olimpiada si sanse la medalii.
    Hai Romania!

  59. Anca Cernea
    24 July 2012

    Eu nu cred cifrele BECului!
    Pt că m-am dus să văd care e situația la secția mea de votare și am văzut cu ochii mei că nu era NIMENI.
    E o școală unde votez de zece ani, întotdeauna la ora prânzului, pe la 12 – 12.30, când ieșim toată familia de la biserică. Niciodată nu am lipsit de la vreun vot, până astăzi.
    Niciodată nu era pustiu. Era imposibil să găsești loc de parcare pe vreo stradă din zonă, iar în curte, te strecurai cu greu printre grupuri, ziariști, lume.
    Azi am văzut 1 (una bucată) moș, care ieșea din curte, iar curtea era GOALĂ. Când am plecat, am mai văzut și un 4×4 scump, care a oprit lângă școală, din care coborau 3 indivizi, poate se duceau și ei la vot, hai să zicem, deși nu am apucat să-i văd intrând.
    Toți amicii cu care am vorbit la telefon spun la fel: s-au dus până la secție, să vadă cum stau lucrurile, și NU ERA NICI ȚIPENIE.
    Atunci de unde îi iese BECului prezența aia?

  60. George Daniel
    24 July 2012

    BEC a mai facut o magarie fara precedent. Da aceste cifre cu marja de eroare de +/-3%. N-au mai facut niciodata asta, incepand cu 1990.

    Avem deja zeci / sute de fraude anchetate de Politie.
    Unele sunt filmate

    O poveste interesanta de spune si Madame Blogary, de la Elenina Nicut, aflata intr-o sectie de votare:
    „Elenina Nicut, cel mai tare observator din tara (observator Blogary, sa ne intelegem). La ora 14 erau 740 de voturi, acum, dupa ce Elenina i-a filmat si amenintat cu Parchetul, politia si puscaria, la ora 17 sint 704 voturi. Este vorba de o sectie din Teleorman, singura sectie din tara in care prezenta scade odata cu trecerea timpului”.

  61. Daniel Francesco
    24 July 2012

    Fostul Presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a votat si a spus ca el crede ca „boicotul este justificat intr-un regim autoritar” si ca de maine va incepe „o perioada noua in istoria post-decembrista a Romaniei”. Gheorghe a comentat in felul urmator:

    „Domnule Presedinte,
    Imi pare rau ca v-am sustinut in campania electorala.Am fost dupa d-voastra prin tara si am cautat sa lamuresc poporul ca sunteti nimerit la presedentie.Acum imi este rusine de d-voastra.Toti cei in fata carora v-am sustinut imi reproseaza caracterul d-voastra josnic.Stiu ca puteti distinge ce s-a intamplat in parlament,cum s-a format majotitatea si ce consecinte ar fi pentru Romania daca Antonescu si Ponta vor conduce destinele acestei tari.Ce au facut acesti cetateni in viata lor,cum s-au ridicat pana a pune mana pe conducerea tarii.D-voastra numai plin de ura fata de Basescu va calcati onoarea si va puneti in slujba unor tradatori de tara.Rusine sa va fie.Asta va spune un cetatean roman de 78 ani si cu doua licente luate fara sa plagiez.”

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/referendum-2012-constantinescu-pentru-prima-data-in-22-de-ani-votul-are-si-o-componenta-morala-271904.html

  62. Liv St Omer
    24 July 2012

    Adevarat, Anca, eu nu m-as baza pe ceea ce ai vazut tu la scoala unde votezi de obicei; timpul a fost scurt, de cand s-a trecut de la „votez NU” la „boicotez referendumul”, si informatia nu stiu cat a avut timp sa fie diseminata la tara, in satele tip „Cuca Macaii” (acest sat am inteles ca exista in realitate). In +, marile fraude tot acolo se fac, la tara, unde-s mai putine sau deloc camere de filmat. Incat….sa vedem, va fi strans, foarte strans, scorul. Inteleg ca Teleorman e deja 38%, din moment ce Dragnea sta de paza, era si normal….

  63. Liv St Omer
    24 July 2012

    Desi, pe de alta parte, marturisesc ca nici eu nu stiu cat si daca pot fi crezute cifrele BEC-ului.

  64. calehari
    24 July 2012

    Asta spuneam pe la ora 16 :4calehari
    29 iulie 2012 la ora 16:17

    La scoala la care votez de 22 de ani, azi a fost, pana acum (ora 16), o zi linistita. Am fost acolo de doua ori: o data la ora 9, si o data la ora 13. Daca as zice ca era pustiu, n-as exagera prea mult. In alti ani o astfel de “prezenta” la vot insemna la sfarsitul zilei cam 30% maxim 33% pe Bucuresti. Acum observ, daca trendul BEC se pastreaza, ca va fi cca 50% !! Ma duc in control, din nou, la ora 19. Pe 10 iunie, la ora 19, strada pe care este sectia, era plina, daca acum va fi tot ca la ora 9 sau 13, si in Bucuresti se va raporta o prezenta la vot de ca 50% atunci hotia este pe fata.”

    In Bucuresti, la ora 20, erau 34% conf.BEC, deci n-am gresit prea mult. Pe tara vad ca sunt 37,7% asa ca, din momentul asta, daca se fac 47-50%, este jaful secolului!!

  65. George Daniel
    24 July 2012

    44% dau cam toti la ora 21:00. Teoretic s-a terminat, USL are nevoie sa mai fure inca un milion de voturi.

  66. calehari
    24 July 2012

    La ora asta, 23.50, se voteaza la mai multe sectii !! Dupa ce s-a prelungit cu 4 ore, se voteaza in continuare pana se vor termina cozile din fata unor sectii de vot. Super tare!

  67. calehari
    24 July 2012

    Este foarte grav ce a facut BEC. Toata ziua a anuntat, pentru prima oara, procentele, pronuntand de fiecare data vestita formula +- 3%. In loc sa dea comunicatul final la ora 23.30 , a permis ca la aceea ora sa se mai voteze!!, si a amanat comunicatul pentru ora 00.30! Ce facem daca la ora 00.30 BEC spune 48% ( cu vestitul +- 3%) si dupa numararea finala , maine sau poimane, se anunta 51% ? Am terminat de comentat!

  68. George Daniel
    24 July 2012

    45.92% este estimarea BEC la ora 23:00. Cei 11 milioane care au stat acasa la cererea Presedintelui l-au retrimis pe Dictator la Cotroceni.

  69. Silvapro
    24 July 2012

    Nu inteleg ce-i cu cei vreo 16 la suta care au votat NU. Sint cu capul in nori? Poate si astia sau o parte din ei sint inventati?
    La noi nu merge urna dupa tine.
    Cred ca s-a fraudat destul de serios.

    Dar hai sa fim seriosi. Chiar daca se atinge 50 +, si chiar fara fraude, in mod legal au cistigat stingistii. Dar ca legitimitate au pierdut. Pentru ca inseamna ca numai 36 % a votat DA la demisionare. Restul (mai mult sau mai putin) sint cei vreo 16 % care il vor pe Bassescu si ceilalti care au boicotat referendul in favoarea lui Basescu.

  70. Liv St Omer
    24 July 2012

    Yiipeyy, we won!!! Jos Iliescu!!! Cu toate ca, on the downside, cu 2×10^7E, a fost o victorie cam scump platita. Base inapoi la Cotroceni, si Jos Iliescuuu!! Cheerz!

  71. Liv St Omer
    24 July 2012

    Nu Silva, si legal, si moral, am castigat noi!! Stangistii au pierdut pe toata linia.

  72. Silvapro
    24 July 2012

    Ce enervanti astia de la TVR I (asta-i singurul canal romanesc pe care-l am), au intrerupt pentru noapte subiectul referendumului, dar numaratoarea nu este complet terminata / finalizata. Ma lasa in suspence.

  73. Silvapro
    24 July 2012

    Merci, Liv! Sinteti complet siguri? La un moment dat spuneau ca de-abia miine se va sti for sure. Cam cit mai poate fi deviatia?

  74. Silvapro
    24 July 2012

    http://www.b1.ro/stiri/politica/videanu-prezen-a-la-vot-de-46-8-la-nivel-na-ional-la-ora-23-00-romanii-din-strainatate-nu-pot-schimba-rezultatul-34264.html

    Videanu: Prezență la vot de 46,8% la nivel național la ora 23.00. Românii din străinătate nu pot schimba rezultatul
    Politică

    Un articol de: B1.ro | 30 Iul 2012, 00:03
    Videanu: Prezență la vot de 46,8% la nivel național la ora 23.00. Românii din străinătate nu pot schimba rezultatul
    Adriean Videanu a declarat duminică după încheierea votului pentru referendum că s-a înregistrat o prezență la vot de 46,8% la nivel național la ora 23.00.

    Liderul PDL a anunțat că în Muntenia s-a înregistrat o prezență la urne de 55%, în Moldova de 47,1%, în Transilvania de 39,1%, iar în București de 40,5%.

    Dintre cei care au votat, 75% au spus DA, 7% au spus NU, iar 18% nu au vrut să dezvăluie opțiunea votuluI lor.

    Videanu a precizat totodată că românii din străinătate nu pot schimba rezultatul referendumului.

    Întrebat ce impact vor avea voturile din diapora, Videanu a declarat: „Nesemnificativ, pentru dă ele vor fi destul de puține. Știți că n-au fost decât 300 de secții de votare în străinătate, cel mai mare procent pe care l-au votat într-un entuziasm total în 2009 românii din străinătate, au adus sub un procent, deci nu pot schimba”.

    Adriean Videanu a anunțat că va anunța din jumătate în jumătate de oră rezultatele numărării paralele a voturilor. Potrivit liderului PDL, procentul nu cuprinde marjă de eroare, marja fiind nesemnificativă, spre deosebire de datele prezentate de Biroul Electoral Central, care areau o marjă de eroare de +/-3.

    Deci se pare ca e destul de sigur! Sper sa ne putem felicita in curind in mod formal!

  75. Adrian Merfu
    24 July 2012

    Just wait, don’t rush!

  76. George Daniel
    24 July 2012

    Primele rezultate oficiale de la BEC: 46,13% prezenţă la vot. 87,55% au votat demiterea lui Traian Băsescu.

    Nu cred ca este neaparat victoria lui Traian Basescu. Este insa categoric infrangerea pucistilor care urla de ani de zile ca ei reprezinta 90% din populatie si ca nimeni nu-l mai vrea pe Basescu. Uite ca de la 90% au de fapt 36% din electorat, iar din procentul asta un sfert e oricum furat.

  77. Silvapro
    24 July 2012

    In studio la TVR I – cind vorbeau de lipsa de prezentare deplingeau boicotul ; cind era vorba de numaratoarea de DA si NU, „uitau” de boicot si se laudau ce procent mare din alegatori voteaza pentru demitere. Niste jalnici.

    Si inca o observatie – in studioul TV nici nu depuneau efort sa mascheze macar de ochii soacrei si sa dea aparenta ca sint nepartinori, obiectivi. Se vedea clar ca sint pro-Ponta fara rusine, pe fata. Foloseau chiar si „noi” de multe ori cind era vorba despre tabara lui Ponta. TVR I nu e televizor particular, e ceva de sat, nu? Trebuie sa se prezinte neutru.

    A propos, „antenele TV” ale cui sint?

  78. Liv St Omer
    24 July 2012

    Bine-ai zis Silva, Tvr 1 e ceva nu de stat ci de sat, si anume c..a satului, aia pe care o incaleca cine vrea si cine are chef, si ea il iubeste ca proasta pe fiecare cu aceeasi patima si cu aceeasi lipsa totala de inteligenta. Imi pare rau ca e asa, dar asta a ajuns Tvr1, in momentul asta.

  79. Liv St Omer
    24 July 2012

    Un articol foarte bun, „la cald”, al lui Viq de care zisei mai sus.
    http://copaculdinpadure.wordpress.com/2012/07/30/am-incasat-o-victorie/

  80. Liv St Omer
    24 July 2012

    Antenele 1..3 sunt ale lui Dan Voiculescu, Felix, pentru cunoscuti, vorba lui Basescu.

  81. Liv St Omer
    24 July 2012

    D-ne Dumnezeule cat de dementi sunt astia!!! Mitrea tocmai spune pe B1 ca se asteapta ca CC sa valideze referendumul, pentru ca erau doua reglementari diferite simultan in vigoare, OUG a lui Ponta si legile anterioare, care cereau cvorum 50%+1. Si ca asta ar fi si recomandarea Comisiei de la Venetia, care are valoare mai mare decat Comisia Europeana!!! Dumnezeule, astia sunt bolnavi la cap!!!!!

  82. Liv St Omer
    24 July 2012

    Offff…..cum se vede manivela, prin Mitrea….acuma a ajuns, finalmente, la concluzia ca „o sa respect decizia CC, oricare va fi aceea”…offff…

  83. Ciuma
    24 July 2012

    Opt sectii de vot din Dolj au inregistrat prezente de peste 100%, pe locul I situandu-se sectia 449 din comuna Radovan, cu o prezenta la vot de 126,24%, in conditiile in care media pe judet a fost de 51,57% iar in Craiova prezenta a fost de 42,48%, scrie Adevarul.ro.

    * sectia 449 Radovan -126,24%
    * sectia 517 Varvoru de Jos – 115,66%
    * sectia 479 Sopot -112,32%
    * sectia 278 Carpen -109,19%
    * 450 Radovan- 108,88%
    * sectia 362 Gogosu -101,08%
    * sectia 345 Ghercesti- 101%
    * sectia 334 Dragotesti -100%

    Surse: Adevarul.ro

  84. George Daniel
    24 July 2012

    La Lepsa, in Vrancea (la baronul Oprisan), avem prezenta la vot 250%.
    Cred ca per total au furat in jur de 2 milioane de voturi.
    O bila neagra are PDL: oamenii lor au fost depasiti total in zonele controlate de uslamisti, asta in cazul fericit in care nu erau mana in mana cu aia.

  85. Adrian Merfu
    24 July 2012

    Eu am sarbatorit deja rezultatul de la referendum band jumatate de bere. Cealalta jumatate o beau cand se rezolva si dezvaluie si furturile pe care comunistii le-au facut.

  86. Silvapro
    24 July 2012

    Asta e ceva ce n-am mai auzit pina acum – sa fie o rata de peste 100 la suta. Si sa furi trebuie sa sti cum. Ar trebui demis guvernul, ca el e in primul rind responsabil cu reglarea, el da ordine, el conduce, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *