FUNDATIA IOAN BARBUS

Un titlu inocent care aruncă Yemenul sub tren

New York Times publică următoarea știre, cu un ușor aer de actualizare zilnică, încă una din lunga serie de știri despre evoluția situației din Orientul Mijlociu: „Statele Unite intensifică raidurile aeriene secrete în Yemen”. Situatia s-a agravat intr-o oarecare masura si atunci Obama a decis să întensifice atacurile aeriene pentru protejarea populației civile din Yemen. …

New York Times publică următoarea știre, cu un ușor aer de actualizare zilnică, încă una din lunga serie de știri despre evoluția situației din Orientul Mijlociu: „Statele Unite intensifică raidurile aeriene secrete în Yemen”.

Situatia s-a agravat intr-o oarecare masura si atunci Obama a decis să întensifice atacurile aeriene pentru protejarea populației civile din Yemen. Stai puțin… Poftim??? Statele Unite duc un război în Yemen?

Da, Statele Unite au susținut regimul de la Saana, printre altele, în lupta acestuia cu Al Qaeda. L-au susținut diplomatic, informativ, logistic. Din 2009 încoace se pare că au desfășurat și raiduri aeriene secrete. De ce secrete? Simplu, cetățenii arabi, chiar și în țările aliate Statelor Unite, nu îi prea iubesc pe americani. „Primăvara arabă”, predarea ștafetei către islamiști, ar fi venit mai repede în Yemen dacă aceste raiduri nu ar fi fost secrete, dacă nehotărîții ar fi avut „dovada”, dacă ar fi știut de victimele colaterale, de arabii inocenți uciși cu sînge rece de bestiile Marelui Satana în urma unor informații imprecise (sau cu adresă spre facțiuni rivale) primite de la informatori.

După un atentat reușit doar parțial, soldat cu rănirea și scoaterea din țară a președintelui, iată că Statele Unite au găsit de cuviință să „spargă” știrea despre implicarea lor directă. Ce nu s-a reușit cu atentatul, se va rezolva acum. Yemenul a fost oferit pe tavă.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Comentarii

 1. PataphylSpune:

  Răspunde
  iunie 10, 2011

  Ha, ha, ha! Norocul lor că n-au tren! ???? ???? ???? Altminteri țara-i mărișoară, de peste 2 ori mai întinsă ca România (550000 kmp și 24 mil. locuitori). Au în schimb ceva peste 71000 km de drumuri, din care cam 6200 km pavate.

  There are no railways in Yemen, though there have been a number of plans and proposals. The first of these appeared in the days of the Ottoman Empire, when it was suggested that the Hejaz railway might eventually be extended as far as Yemen, but this never materialized. More recently, in 2005, the Yemeni government began to investigate the possibility of constructing rail connections as part of a larger upgrade to transportation infrastructure. In 2008, it was announced that the Gulf Cooperation Council had agreed include Yemen in plans for an integrated regional rail system. As part of this, feasibility studies on lines to Yemen have been launched. Yemen has proposed that a coastal route beginning in Aden be the preferred option.

 2. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  iunie 10, 2011

  Oricum ar fi, raidurile aeriene secrete, care devin brusc publice, ale Obamei nu pot fi decat interesa(n)te.
  Adica, ce vreau sa spun cu asta:
  nici nu vreau sa ma gandesc la teoria conspirationista cum ca Obama ar fi vrut sa-l instaleze de fapt pe Osama, adica pe Al-Quaeda sau ceva similar, in toate tarile cu „revolutii primavaratice” arabe. Vreau sa cred ca de fapt „situatia e complexa” si ca e si multa prostie la mijloc. Pt ca, daca e sa fac eforturi de memorie, dl Hussein a fost acuzat de multe „arabisme” de-a lungul vremii.

 3. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  iunie 10, 2011

  Erata: prin „arabisme” inteleg „iubiri teroriste”, ca sa nu fim islamofobi (in mod inutil).

 4. Liviu CrăciunSpune:

  Răspunde
  iunie 10, 2011

  Pataphyl
  da, nefericita metafora, da cum naiba poti sa ii spui la chestia asta? ????

  Liv
  acolo e razboi in toata regula de mult timp; triburile locale nu s-au prea inteles intre ele de-a lungul vremii; arabii, chiar si in lipsa evreilor, care s-au retras in palestina, si-au pastrat traditia milenare de a macelari si o practica cu harnicie si cind ramin doar intre ei; singura structura viabila din zona pare sa fie pina acum emiratele arabe unite, fiecare cu gara lui (pun intended) – solutie inaplicabila, insa, pentru suprematisti, asa ca… we’re back to square 1

  se stia ca sua sustine guvernul in lupta, insa nimeni nu o spunea cu voce tare din tot felul de ratiuni (antiamericanismul arabilor, sa nu-i punem in circa lui obama inca un „vietnam”, etc); „spargerea” stirii rupe traditia de discretie si e o miscare decisiva – acu, ori lupta pe fata in „vietnam” si probabil pierd (pt ca nu o sa duca trupe de uscat), ori se retrag si atunci au pierdut deja; iar „protestatarii” au argumentul suprem, lupta cu satana

 5. Liv St OmerSpune:

  Răspunde
  iunie 10, 2011

  Da, S.A.Tana, Tana era profa mea de germana, Sorin sotul ei si Ana fiica-sa (dar asta e alta poveste, poate alta data). Intrebarea e: Pataphyl, are Hussein macar o scuza, una cat de mica, pt modul cum a gestionat situatia cu „revolutiile arabe”? Sunt tare curios sa aflu.

 6. PataphylSpune:

  Răspunde
  iunie 10, 2011

  Liv, personal cred că-i o problemă (mahom)etică de taqiyya ???? Oficial, el se justifică cu hope & change, c-așa-i jocu’ pi la noi, Hope ș’așa ???? În ce privește mărețu-i destin, Obummer încă ezită între Messiah și Mahdi, iar pe teleprompter nu află nimic lămuritor… :mrgreen:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian