FUNDATIA IOAN BARBUS

Reorganizarea teritorială pe Hotnews

ARVE Error: id and provider shortcodes attributes are mandatory for old shortcodes. It is recommended to switch to new shortcodes that need only url

HotNews.ro: Reorganizarea administrativ-teritoriala

Moldova de Sud

 • ganditi-va ce disperare pe buzoieni, sa li se recunoasca oficial ca sunt… moldoveni de sud :))
 • Tulcea – NU ESTE MOLDOVA!!! m-am saturat sa li se spuna tulcenilor moldoveni!!!!!
 • in sfarsit au ajuns si constantenii acolo unde apartineau de drept. in moldova de sud!
  • fals. constanta a fost invadata de moldoveni de pe timpul lui ceausescu. era si un banc: la ONU moldovenii nostri au facut cerere sa devina independenti. in urmatoarea sesiune ONU li s-a dat raspunsul: da, cu conditia sa isi retraga trupele din dobrogea.
 • eu sunt brailean si nu mi se pare normal ca noul judet sa se numeasca Mold. de Jos!!! Mai degraba „Dunarea de Jos”, ar fi mai potrivit.
 • brailenii vor fi deosebiti de incantati ca sunt inclusi in Moldova dupa ce o viata-ntreaga am fost numiti moldoveni oricum si incercam sa le explicam ca istoric nu e adevarat…na’ sa vedem ce o sa zicem de-acum incolo.
 • sunt galatean si moldovean si nu imi place sa fiu alaturat unor inferiori ca dobrogenii ????
  • „Cred ca treaba cu capitala la Constanta e ca sa impace brailenii si galatenii :)”

Moldova de Nord

 • nu s-ar putea ca judetul/regiunea „Moldova de Nord” sa fie redenumit „Moldova de Vest”?

Oltenia

 • mai este si oltenia, caci valcea nu este olteneasca.
  • judetul vacea se afla in AFGANISTAN,nu in oltenia!ollele muica,de pe ce meleaguri esti?

Banat

 • nici aradul sau hunedoara n’au aface cu banatul, care o fi fruncea, dar mai mititica.

Crisana

 • Sincer nu mi se par atat de rele imparitrile din Transilvania, doar ca nu inteleg de ce sa numesti Crisana o zona dominata de raul Somes. In afara Judetului Bihor, si a unor parti destul de mici din judetele Cluj si Salaj, Crisurile nu sunt prezente in restul regiunii, de ce sa numesti regiunea Crisana? Somesul e prezent in mai toate judele( mai putin Bihor si Maramures, de unde are afluenti). E putin absurd. (nu se putea mai pe scurt? n.m.)
  • Corect…de ce nu Somesana? (vezi ca se poate? n.m.)

Centru

 • Nu ca daca i-ar fi zis Transilvania, ar fi venit mai multi turisti, si nu vrem asta.
 • Cum sa zic ca stau in Centru? De fapt suna, bine, mai „posh”, dar ce nume de judet e si asta.
 • adica, ce ar lipsi sa nu fie numita transilvania, sau ardealul ?!

București

Aici nu se raportează probleme deosebite. Riddick are o propunere de imn regional:

Planeta Moldova

 • este o ofensa sa ii zici cuiva ca e moldovean?
 • Cel mai bine ar fi sa se numeasca si restul Moldova de Vest, Moldova de Centru, de Sud Vest si tot asa
 • Eu vreau ca toata TARA sa se numeasca MOLDOVA

Etc

 • Adica de ce ar fi 8 si nu 5: Ar trebui sa fie Banat (Timisoara), Tara Romaneasca(Bucuresti), Transilvania(Brasov), Moldova(iasi) si Dobrogea(Constanta) si gata, ce-s asa multe… si cu nume cretine
 • Sau mai bine 3: Moldova cu capitala la Iasi, Tara Romaneasca cu capitala la Bucuresti, Transilvania cu capitala la Budapesta

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Liviu Crăciun

Liviu Crăciun

33 Comments

 1. Turnofftheglory
  10 June 2011

  Si eu sunt galatean. Si cred ca regiunile istorice ar irita niste nervi inutil. Clar e ca vestul oricum ar fi ar sta ceva mai bine.
  Pe de alta parte si Transilvania are gaurile ei, Salaj, Hunedoara sau Nasaud. Numai vorbesc de Harcovul saracit de ai sai locuitori mandri tapinari.
  Pe de alta parte, la famiglia locala se va duce dracului prin reimpartire administrativa.

 2. Riddick
  10 June 2011

  Treaba e subtilă, USL şi coaliţia vor regionalizare, dar ştiu că e nepopulară şi fac niţel spinning, să-şi arunce unii altora costurile electorale. Când, de fapt, sunt înteleşi asupra acestui subiect.

 3. Costin A.
  10 June 2011

  nascut in brasov din parinti dobrogeni, eu as fi de doua ori moldovean- brasovului i se mai spune iasov, dupa ce ceausescu a mutat sate intregi din moldova in bv. Cam jumatete dintre prietenii mei brasoveni au parinti din moldova si oltenia.

  Vorba unui comentator pe facebook, ‘moldova nu e a voastra, ci a cumnatilor copiilor vostri’ (sau ceva de genu’)

 4. Costin A.
  10 June 2011

  oricum am lua-o, de data asta chiar ca basescu e de vina :))

 5. Corneliu
  10 June 2011

  Apropo de Brasov, mi-a placut cofetaria Vatra Ardealului.
  Iar la Iasi, Bolta Rece, 10 metri de poarta mea.

 6. Liv St Omer
  10 June 2011

  Domnule, eu zic sa faca Ro. o singura regiune, si cu Ponta presedinte. Ceee atata ?!?! Si ia mai lasati moldovenii-n pace, ca acuma declara jihad si va invadeaza.

 7. Liv St Omer
  10 June 2011

  Uite, mie imi place cum scrie baiatul asta.
  http://www.romanialibera.ro/op…..28054.html
  Da. Subscriu: Basesc-su e de vina.

 8. bugsy
  10 June 2011

  oltenia eterna tera novaaaaa!

 9. Silvapro
  10 June 2011

  Bugsy,
  Oltenii au noroc, sint printre putinii care si-au pastrat numele original si probabil ca au si invadat citeva ex-judete din jur. Ca si banatenii si muntenii. Dar pe primul loc se claseaza modovenii care au cucerit juma’ de Romanie, printr-o simpla trasare de condei PDL-ist. Dobrogenii sint cei indreptatiti sa declare razboi Moldovenilor si nu invers!

  Iar eu ca semi-dobrogeanca si semi-modoveanca, unde ma plasez? Sint intr-o win-win situation sau sint pe pozitie de loser?

  Basescu se trage din Constanta. Unde e mindria lui de dobrogean?
  Expresia de „accent moldovenesc” nu o sa mai aiba noima, decit in cazul ca moldovenii de nord o sa-l inpuna si-n Dobrogea. Vor fi necesare si alterari in cintece de text, rima, melodie, de ex. „Trandafir de la Moldova de Nord / M-ai atins cu un acord pe cord”.

  Ca teritoriu „ocupat” in intregime de Moldova, sint sanse sa se piarda denumirea originara de Dobrogea a regiunii. Sau poate chiar asta este intentia subtila, pentru ca nu le convin etimologic radacinile straine (otomane, slavice, bulgaresti) ale cuv. Dobrogea / Dobruja, respectiv de la despotul turcesc Dobrotitsa, sau dobro + budjak (colt bun), sau dobrice (teren pietros).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Dobruja.

  Daca musai trebuie aceasta reorganizare, eu as propune sa se extinda Dobrogea peste Moldova de Nord, si asa termenul „Moldova” este supra-populat si este in intrecere cu Republica Moldova. Inainte de despartirea de Uniunea Sovietica, la noi ii numeam Moldavia, dar acuma figura nu mai tine.

  Pacat ca PDL-istii nu au simtul umorului – cel mai hazliu si cinic ar fi fost ca toata Transilvania sa se denumeasca Moldova (chit ca de Vest)!!! ???? ???? ???? Ce i-ar mai dezumfla in pene pe unii ????

 10. Silvapro
  10 June 2011

  Aksimet nu digereaza bine patriotismul judetean / regionar ????
  Cred ca mai bine de o ora duce o lupta intensa in care pina acum cistiga.

  S-o dau pe muticulturalism rom (in ambele sensuri), poate ii place mai mult:

  http://www.youtube.com/watch?v…..re=related

  Dadusem un link cindva la acest cintec, dar la alta versiune. Mai sint si alte versiuni, chiar si pe alta limba. Stie cineva ce origine are cintecul?

 11. Silvapro
  10 June 2011

  #9
  erata:
  numele originalr

 12. Liviu Crăciun
  10 June 2011

  Silvapro
  cred ca „originea” e
  simplu – mr original ????
  loredana – made in romanie – o „citare” cinstita si umoristica
  restul – ripoff-uri

 13. Liv St Omer
  10 June 2011

  @Silva:
  Dar nu stiu de ce spui ca PDL-istii (simpatizanti, cel putin ???? ) n-au simtul umorului. Pe de alta parte, eu mi-as fi dorit o dezbatere reala, in locul sau pe langa, noianul de glume; nu zic, ca glumele noastre sunt de 1000 de ori mai bune decat toxicitatile care curg dinspre diversii politicieni de ambele culori. O dezbatere despre ce e bine/ce nu e bine/cum ar trebui sa fie ca sa fie (mai) bine,in toate schimbarile astea care se preconizeaza. Nu de alta, dar am senzatia ca intr-un final se vor face peste capul nostru, si macar sa nu putem sa zicem ca nu ne-am dat seama, ca n-am stiut, ca n-am participat.
  Una peste alta, vazute din mediul din care sunt eu, adica dinspre constructii, si considerate in general, nu pot fi decat bune, schimbarile astea, pentru ca inevitabil vor trimite foartemulti taietori-de-frunze-la-caini din diverse prefecturi/administratii/organisme judetene acasa, si asta va insemna o economie mai normala, putin. Asta nu va insemna, pe de-alta parte, neaparat, coruptie mai putina, ci doar de-structurarea unor retele si, cine stie, inlocuirea cu altele. Insa problema e inca in stadiul de discutii, aceasta re-organizare e inca in stadiul de proiect, deci nu ma pot inca pronunta clar. Sigur ca, la fel ca mai toti cetatenii ne-angajati politic ai Romaniei, sperantele in momentul asta sunt mari, dar sunt doar atat, sperante.
  @despre PDL-istii transilvaneni-right, armai trebui cumintiti. Intra la capitolul „sa vedem”, ca,daca citesc articolul lui Turturica, rezulta ca PDL-ul ca si partid va avea o „majoritate” doar relativa intre baronii judeteni de care mie mi-e atat de greata. (la gramada, indiferent de partid).

 14. Pataphyl
  10 June 2011

  Liv, Silva:

  Scurt pi 2oi! Io-s născut în județul Neamț așa că aș prefera ca în locul bășcălioasei denumiri Moldova de Nord, noua regiune cu capitala la Iași să se cheme Jărmania de Est! ????

 15. anarchix
  10 June 2011

  Ca lumea. Acum constantenii or sa aiba ce sa urasca pe bune. Pana acum tinta erau doar moldovenii puturosi adusi prin anii 60.

 16. anarchix
  10 June 2011

  tinta := tintele.
  post scris la nervi, deh…

 17. anarchix
  10 June 2011

  era sa uit: Huaaaa Basescu!
  Disclaimer: am condus 540 de mile dus-intors sa-l votez, asa ca am voie sa-l injur cum imi vine ????

 18. bugsy
  10 June 2011

  @9: Silvapro esti intr-un fel de dilema hamletiana: a fi (dobrogeanca), sa a nu fi (modoveanca)!

 19. Liviu Crăciun
  10 June 2011

  @Pataphyl, jormanu di la rasarit

  traditii noi din ardeal, la care i-am putea zice, fireste, transjormania

 20. Silvapro
  10 June 2011

  Ba pentru mine glumele sint binevenite.
  Nu m-am referit la simpatizantii lui Basescu, in orice caz nu la cei de la site-ul nostru care sint hazlii si al caror umor imi place, ci strict la parlamentarii din partidul lui.
  Nu va dati seama ce expresie faciala (mai popular zis mutra) ar fi facut ungurii Transilvaneni, pomenindu-se peste noapte moldoveni? Merita toti banii!

  Din pdv al reducerii de functionarime, reorganizarea pe mai putine judete poate fi rentabila. Dar la citeva denumiri au dat chix! Sper sa le indrepte pina la definitivare.

 21. Tre3i
  10 June 2011

  Se pare ca in cartierele constantene Poarta 6 si Abator, emigrantii moldoveni au sarbatorit in strada anexarea Dobrogei la Moldova de Sud. ????

 22. Silvapro
  10 June 2011

  Bugsy,
  Dupa cum sti, dilema hamletiana de care pomenesti, nu e singura. Cea de-a doua e chiar mai majora.

  Pe deasupra celor doua „dileme”, mai am si alte radacini:
  Dobrogea a fost populata (sau poate repopulata?) cu romani cam dupa 1877, dupa ce a iesit de sub ocupatie. Ca incurajare pentru dislocare, s-au oferit paminturi si / sau privilegii banesti.

  Asa au ajuns si famiile strabunicilor mei in Dobrogea: din partea bunicului din Oltenia si din partea bunicii din Arges, localitatea Mirghiia.

  Din partea tatalui meu, un strabunic era refugiat din Ukraina dupa ce ii fusese ucisa toata familia in pogrom. Alt strabunic provenea din Bucovina. Sotiile lor erau bastinase din Botosani, si famiile s-au stabilit / trait in Botosani.

  Asa cum Dobrogea a fost populata cu romani din diferite regiuni dupa 1877, nu mi se pare ca modovenii ar trebui priviti ca niste intrusi in Dobrogea, chiar daca au ajuns mai tirziu.

  Numai ca, repet, Basescu trebuie sa revizuiasca numele judetelor noi, si sa lase Dobrogea pe harta. La fel si Ardealul sau Transilvania, de sus, de jos, de centru, de unde-or vrea ei.

 23. bugsy
  10 June 2011

  Silvapro,

  la mine e cam asa: bunicii din partea tatalui – Oltenia; din partea mamei – Buzau!
  De cativa ani ma bate gandul sa-mi aflu si eu originile si am inceput sa vb cu rude (matusi/unchi) mai in varsta sa incerc astfel sa aflu ce si cum.
  Asa am descoperit ca bunicul din partea mamei avea un (var sau un unchi) grec care facea comert pe la inceputul anilor 1900 pe Valea Buzaului.

  Surpriza mare la „ramura” din Oltenia: bunica imi spunea ca avea o verisoara de-a doua careia in sat i se spunea (nu stiu daca stii, dar in Oltenia, oamenii se apeleaza/se recomanda mai mult dupa porecla) „a lu’Jidanu’”!!!!

  ….. acum, daca stau si ma gandesc la ce se mai spune referitor la Oltenia, anume ca atunci cand romanii au colonizat Dacia, au lasat in Oltenia Legiunea Iudaica, cine stie…..!!!!

 24. Liv St Omer
  10 June 2011

  @bugsy:
  nu ca se spune, chiar au lasat Legiunea Iudaica acolo, exista dovezi concrete, cartile de istorie ne-o spun. Ai mei din partea mamei stiu asta, fiind din Baia de Arama (veche exploatare romana, daca nu gresesc), si evrei cat cuprinde :D:D
  Iar ai lui taica-miu moldoveni din Ungheni, 150%, cu mosii si averi si nostalgii…..
  acuma cu reorganizarea asta, sincer, mi se pare ca ne certam ca fraierii pe chestiuni superficiale, de tipul „sa se numeasca asa sau asa”, dandu-le in felul asta USL-asilor apa la moara; ca aia abia asteapta motive ca sa nu se faca, de fapt, nici o reorganizare, ca sa-si poata proteja ei coruptii lor. Eu unul vreau foarte mult sa se faca, atat, numele regiunilor nu ma intereseaza absolut deloc; din partea mea pot sa le spuna si 1), 2)..8) sau a)..h), daca prefera; chiar mi s-ar parea si mai practic asa, sa sune neutru, alb, impersonal: „maine tre’ sa pelec din capitala lui 1), Bucurestiul, trec prin 2) si 3) si ajung in 4), la Iasi, ca acolo am treaba”. E o idee, ma rog, la misto, normal. Dar sincer chiar nu ma intereseaza; atata timp cat Iliescu il acuza pe Base de delirium tremens, nu pot decat sa ma bucur: daca Iliescu e suparat, inseamna ca se intampla un lucru bun.

 25. bugsy
  10 June 2011

  @Liv St Omer: I’m from OltenJudeea! excelent!!!!!

 26. anarchix
  10 June 2011

  @ Liv St Omer

  cu toate astea de ce le-ar da apa la moara pe chestiuni tembele de genul Crisana si Moldova de Jos? O parte din mine inca spera ca e doar o miscare prin care sa uslasii sa fie prinsi in offside (ca de obicei) si ca in ultimul ceas sa se revina la denumiri cat de cat normale.

  Cat despre partea cu descentralizarea, hai s-o lasam mai moale. Asta seamana cu micsorarea numarului de ministri prin crearea mai multor posturi de consilieri sau mai stiu eu ce paper pushers prin guvern.

 27. anarchix
  10 June 2011

  @ Tre3i

  lasa penalii aia din Constanta City.

  Sa vezi ce-o fie prin satele dobrogene parazitate de sholdovenii (folosesc inadins cuvantul asta sa fac diferenta fata de moldovenii care-si vad de treaba in Moldova) adusi de ceasca in anii 60. Si-asa 5 din 7 zile erau impuscati in aripa. Acum or sa aiba super scuze sa fie manga 7/7. Bleah!

 28. @anarchix
  posibil. Repet, cf. Shakespeare, a rose is a rose is a rose, daca intelegi unde bat. Pe mine de-birocratizarea ma intereseaza, fie prin des- pie prin centralizare, indiferent; ma intereseaza sa merg la mai putine ghisee si sa stau la mai putine cozi. Cred ca mai sus intentionat n-am pronuntat „descentralizare”, aia e doar o gogorita de-a politicienilor cand vor sa explice o actiune din asta si nu sunt in stare.
  IAr paper puhers, ok, se vorbeste in presa (antene, realitati, ziare, orice forma de presa vrei in Romania) mult si fara rost despre asta; intentia totusi, cu aceste „8 voivodate”, inteleg ca e de a scapa de ei, nu de a-i inmulti, mai ales ca ideea z-a zvonit la un moment dat ca n-ar fi a lui Boc ci ar veni de la FNI, pentru ca ar fi fost ultima varianta la care se mai puteau gandi aia ca sa-l convinga pe Boc sa mai dea din functionari afara. Oricum ar fi, inevitabil „8 voivodate” va de-structura retelele de partid si de stat din primarii si prefecturi, care in secunda de fata merg ca unse, adica va mai taia din coruptie. „Da, dar va pune alta in loc”, mi se va replica; posibil. Repet: sunt patron de firma, lucrez in constructii, cam pot sa spun ca am idee, macar vaga, de cum merg lucrurile astea. Si pot sa afirm atat: in felul asta coruptia va scadea. Asta e parerea mea, pe care nu caut s-o impun nimanui (fara argumente! :d ). Dar mi se pare destul de logic-evidenta treaba.

 29. Silvapro
  10 June 2011

  Mie numele imi sint importante.
  Problema numelor nu trebuie sa ridice probleme. Basescu sa se documenteze in forumuri, sa faca niste poll-uri, etc. si daca vede ca denumirile noi supara pe majoritatea cetatenilor si in plus de asta mai da si apa la moara USLasilor, n-are decit sa corecteze situatia si sa dea o mica declaratie. Nu vad care-i problema. Daca intr-adevar tinta lui e de-birocratizarea, s-o lase balta cu numele.

  ???? Gasesc mai sus o propunere noua de schimbare a numelui unui judet: OltenJudeea. Insa suna mai curgator asa, chit ca termenul nu e fidel la realitate: Judeoltenia (de la Judeo Oltenia). Inchipuiti-va ce ar avea de zis oltenii la asa una!

 30. Regionalizarea e un lucru OK daca nu-i facut cu picioarele. Am inteles ca este doar o chestie pur administrativa , totusi am pretentia ca PDL-ul sa faca o treaba serioasa, nu la misto (Ma refer la noile denumiri ale celor doua regiuni: Dobrogea si Transilvania) . Dobrogea este in primul rand leaganul grecilor, armenilor, turcilor, tatarilor, machidonilor si ceva bulgari. Este ,daca pot sa spun asa, cea mai cosmopolita zona din ROmania, unde fiecare neam se respecta. Este jignitor pentru mine, dobrogeanca de multe generatii, sa fiu catalogata drept moldoveanca. Nu am nimic impotriva moldovenilor, este pur si simplu vorba de mandria locala. Este ca si cum delicioasele placinte dobrogene ar fi inlocuite cu poale’n brau…. ????

 31. israelianca
  10 June 2011

  Silvapro, @10, mie imi suna a cintec de petrecere kurd.

 32. Liv St Omer
  10 June 2011

  @30,@Silvapro,
  Ok, de acord cu dvs, numele conteaza, mandria regionala nu e de neglijat. Dar mult mai important mi s-ar parea sa se discute despre cum vor fi impartiti banii, fondurile UE si cele de la buget; nu de alta dar, in fond, de-aia facem, re-impartirea asta administrativa; eu unul n-am inteles prea clar cum se va face impartirea in varianta PDL; in varianta USL-asilor, inteleg ca fondurile UE sunt injumatatite intre „voievod” si mai departe nu-mai-stiu-cine. In continuare, iarasi, nu mi-e clar care-i varianta cea mai putin periculoasa, in sensul de sifonare a banilor de catre diversi; banui ca e a PDL-ului, dar n-am nici cel mai mic argument.

 33. Dobrudjanka
  10 June 2011

  In primul rand, as vrea sa spun ca numarul celor sositi in epoca comunista sau chiar in urma colonizarii de dupa alipirea la Romania a Dobrogei nu este chiar atat de masiv, exista destui dobrogeni get-beget (ma refer aici doar la cei de etnie romana), mai ales in zonele rurale. Spre exemplu, numele de familie al bunicului meu matern este atestat inca de pe vremea Imperiului Otoman, fiind raspandit compact inclusiv in prezent in satele din sud-vestul municipiului Tulcea. In treacat fie amintit, bunica este intr-adevar sosita pe aceste meleaguri, insa la schimbul de populatie, din Dobrogea bulgareasca (Dobrudja, cum se numeste in prezent regiunea in Bulgaria – fostul Cadrilater; pentru cei care nu-si amintesc, Dobrogea istorica se compune din 4 judete, dintre care Silistra si Dobrici (foste la noi Durostor, respectiv Caliacra) coopereaza in prezent destul de strans si eficient cu Constanta si Tulcea in virtutea proximitatii si a istoriei comune, precum si a apartenentei la suprastructura UE).
  A doua idee pe care doream sa o punctez este ca da, denumirea „Moldova de Jos” este fortata (iar constructia respectiva, cea mai artificiala din intreg teritoriul tarii), daca luam in seama suma unor factori precum istorie, geografie, specific, mentalitate…
  Ma rog, ar mai fi multe, prea multe de spus, insa probabilcel mai important este ca Dobrogea ramane un teritoriu de descoperit pentru Romania. Parerea mea este ca ceea ce se afla dincolo de Dunare are un potential diferit, cu resurse inca neexploatate si implicit cu rostul sau in dezvoltarea tarii noastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi