FUNDATIA IOAN BARBUS

Victor Ianukovici la Rostov

28 februarie – Fragmente din conferința de presă ținută de Viktor Ianukovici în orașul Rostov.

ianuk9

Am hotărât să lupt în continuare.

Cei care au acaparat puterea sunt fasciști.

Trebuie să ne întoarcem la acordul semnat între mine și liderii opoziției. Trebuie să avem alegeri în decembrie 2014.

Toți cei care ocupă piețe și clădiri publice trebuie să înceteze.

Această situație este rezultatul politicii iresponsabile a Occidentului.

Răspunsuri la întrebari

Nu am fugit. Am plecat din Kiev la Harkov. În Kiev s-a tras asupra mea cu arme automate.

Ce se întâmplă în Crimea este rezultatul ocupării Ucrainei de către bandiți. Susțin formarea de miliții cetățenesti care să apere populația de naționaliști.

Nu voi cere ajutor militar. Cred că Ucraina trebuie să rămână unită. Mă voi întoarce în Ucraina când vor fi condiții propice.

Iată cum am ajuns în Rusia. Cu ajutorul ofițerilor patrioți, care și-au făcut datoria și m-au ajutat să ajung în Rusia. Nu m-am întâlnit cu Putin. Am avut o convorbire telefonică. Am stabilit că ne vom întâlni, dar nu știu când.

Întrebare: de ce este trezoreria goală? Veți candida la alegerile stabilite în luna mai?
Ucraina a fost destabilizată. Noi am plătit pensiile și salariile în mod regulat. Noi am fi continuat acest lucru și poporul ucrainean știe asta. Noi ne pregătim pentru alegerile din 2015. Alegerile din mai nu sunt legitime și nu voi participa.

Întrebare: veți organiza grupuri de rezistență?
Mă voi întoarce in Ucraina atunci când siguranța mea personala va fi asigurată. Trebuie să acceptam înțelegerea care a fost semnată de toate părțile și să construim pornind de aici. Vestul este de vină pentru nerespectarea acestei înțelegeri.

Pentru toți ce care sunt responsabili de ilegalitățile recente. Schimbați cursul, încă se poate.

M-am întâlnit cu membri din Berkut și le-am cerut scuze. Aceștia sunt oameni curajoși, nevinovați, care au suferit. S-a tras asupra lor cu arme de foc, cu grenade. Timoșenko a avut condiții deosebit de bune în închisoare. Eliberarea ei trebuie analizată din punct de vedere legal.

Am date care dovedesc că am fost alungat în mod neconstituțional. Eu sunt președintele legitim. Parlamentul a fost convins cu forța să voteze împotriva mea. Este inacceptabil.

Ce rol poate juca Rusia?
Ucraina este un partener strategic al Rusiei. Înțelegerile pe care le avem cu Rusia… datorită lor Rusia are autoritatea de a acționa. Mă surprinde faptul că dl Putin a fost foarte reținut până în acest moment.

Nu am dat ordine ca poliția să tragă în populație. Poliția a început să tragă după ce a fost atacată și a trebuit să se apere. Eu am prevenit vărsarea de sange în 2004.

În ce privește tribunalul de la Haga. Trebuie să avem o investigație independentă. Apoi putem să vorbim despre curți de justiție. Sunt convins că adevărul se va arăta în timp. Ce avem acum este un spectacol, atâta tot. Eu am fost mereu preocupat să evităm vărsarea de sânge. Discuțiile mele cu Putin au fost legate de înțelegerile comerciale dintre Rusia și Ucraina. Când am vazut care pot fi adevăratele consecințe ale aderării Ucrainei la UE, am hotărât să suspendam discuțiile. Noi am fost dispuși să avem o cooperare trilaterală, între noi, UE și Rusia.

Reuters: a confirmat Putin faptul că Rusia vă consideră președintele legitim?
Repet, eu sunt președintele legitim, ales în urma unui vot liber și democratic. Nu m-am întâlnit cu Putin. Dupa ce mă voi întâlni cu el voi înțelege intențiile sale. Nu este corect din partea mea să spun ce ar trebui sa facă Rusia acum. Însă Rusia nu poate rămâne indiferentă la destinul Ucrainei. Rusia trebuie să folosească toate instrumentele la dispoziție pentru a împiedica haosul, teroarea de acum din Ucraina. Nu accept încercări de subminare a suveranității Ucrainei.

Conferința de presă s-a încheiat.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

Un comentariu

  1. Anca Cernea
    28 februarie 2014

    un mic detaliu, un mic gest, omis de canalele tv rusești, dar foarte grăitor în privința lui Ianukovici
    priviți aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian