FUNDATIA IOAN BARBUS

Viitorul Europei

Văzând la știri  protestele violente anti-imigraţie din orașul german Chemnitz, care au avut loc după ce un german de 35 de ani a fost înjunghiat mortal de către doi azilanți, nu putem să nu ne facem griji legate de viitorul nostru.

Care ar putea fi oare viitorul Europei? Cum va arăta continentul peste o sută sau peste două sute de ani? Evident că ne pot trece foarte multe scenarii prin fața ochilor, unele sunt mai plauzibile altele mai puțin, de unele ne-am bucura pe când de altele ne-ar fi teamă. Dacă ar fi să lăsăm la o parte un dezastru natural, unul ecologic sau un război nuclear care oare ar ar fi scenariu de care ne-ar fi, poate, cel mai teamă? S-a mai întâmplat ceva asemănător în trecut? Ce am putea noi  învăța noi din trecut?

Să începem prin a ne aduce aminte de o anumită etapă istorică și anume de  Imperiul Roman aflat în perioada marilor migrații.

Atunci barbarii admirau dar totodată urau și invidiau lumea romană. Pe de altă aparte romanii se considerau a fi lumea civilizată, din perspectiva lor toți ceilalți erau înapoiați, bruți, necizelați și imaturi. Romanii aveau drumuri, băi, un sistem legislativ și juridic bine pus la punct, o economie performantă… dar treptat moravurile lor începură să decadă iar cultura lor să dea semne de slăbiciune. Reformarea armatei nu mai reușea să țină pasul cu nevoile imperiului, astfel că barbarii erau din ce în ce mai greu de ținut în afara lumii civilizate.  Cu timpul romanii au încercat din ce în ce mai mult să se folosească de barbari, dar această simbioză era de multe ori cu două tăișuri, imperiul nu îi dorea dar avea totuși nevoie de ei. Treptat, treptat ei au fost acceptați în interiorul imperiului cu obligația de a-l apăra de alți invadatori.

Până la urmă popoarele migratoare  au cucerit, au distrus lumea romană, au creat noi state, iar între emigranți și băștinași a avut loc o etnogeneză ce a dat naștere la o serie de noi popoare, cum ar fi de pildă francezi, spanioli, englezii, italienii. Din punct de vedere cultural acest proces apare inițial ca un mare pas înapoi. Acea perioadă întunecată a durat câteva sute de ani, până ce Europa medievală s-a organizat zidind o nouă civilizație sofisticată. Ulterior, în cadrul Renașterii valorile lumii greco-romane au fost redescoperite și treptat interiorizate de către statele Europene.

Cred că ceea ce s-a întâmplat atunci seamănă într-o oarecare măsură cu ceea ce se petrece acum dar această asemănare este doar parțială.

Marea diferență față de atunci constă în credințele și valorile celor ce vin acum. În cazul emigranților musulmani mentalitatea lor este profund divergentă față de cea autohtonă. O bună parte dintre ei nu vin pentru a se integra în cultura noastră ci pentru a ne  integra, a ne asimila ei pe noi. Majoritatea musulmanilor sunt convinși de superioritatea religiei lor de superioritatea  întregului lor Weltanschaung. O parte dintre ei, ne urăsc, ne disprețuiesc, doresc să ne islamizeze, dar doresc și să profite de ajutoarele noastre sociale, considerându-ne  totodată slabi și degenerați. Evident că printre ei sunt și foarte mulți oameni de treabă, dar, din păcate, nu ei sunt cei ce dau tonul și nu vorbim de oameni ci de ideologii.

Dacă privim ritmul  în care vin imigranții și dacă analizăm natalitatea lor și pe cea a băștinașilor, atunci este foarte probabil ca peste o sută sau două sute de ani să asistăm la un colaps al lumii occidentale. Este posibil să avem atunci o Europă preponderent islamică cu o populație puternic metisată cu imigranții din afara bătrânului continent. Situația ar putea semăna oarecum cu cea de după colapsul Imperiului Roman, dar cu o diferență majoră! Barbari germanici nu au vrut să anihileze cultura romană ci au vrut să se integreze în Imperiu. Dacă ar fi avut o atitudine asemănătoare cu a unei bune părți a imigranților de astăzi atunci, de pildă, vechii germanici ar fi  impus religia și cultura lor, negând, interzicând și distrugând vechile realizări ale romanilor întrucât ar fi fost de neintegrat în propria lor cultură barbară.

Într-un asemenea scenariu sumbru „băștinașii” se vor amesteca din ce în ce mai mult cu noii veniți și se vor converti la islam. Femeile luate de soții de către imigranți vor trece automat la islam, iar o parte dintre bărbați o vor face de nevoie sau din interes, aceasta  după ce se va atinge o anumită masă critică. Restul băștinașilor, fie vor emigra, poate spre America sau poate că vor fi doar tolerați în maniera în care sunt tolerați copții din  Egiptul musulman.  Atunci, oricât de teamă ne-ar fi de așa ceva,  este posibil ca valorile lumi occidentale să fie înlocuite cu alte valori, cu cele islamice, iar cele vechi vor fi blamate, interzise și demonizate. Este de asemenea  foarte probabil ca atunci să asistăm la un alt ev mediu cu noi etnogeneze, cu apariția de noi popoare și noi entități statale, cu un recul în ceea ce privește știința, arta, filosofia…

Probabil că bătrânul continent va trece atunci printr-o perioadă tulbure în care diverse state Europene dar de cultură musulmană vor da lupte grele  între ele. Cu toate că vor fi toate sunite, vor vorbi limbi diferite. Va exista o cruntă dușmănie între ele.  Probabil că în actuala Franță vor predomina cei de origine magrebiană iar în fosta Germanie cei de origine turcă, pe când în Anglia dominanți vor fi cei de origine pakistaneză. În actuala Rusie musulmanii vor fi de asemenea majoritari iar în actualele țări din sud-estul continentului romii se vor impune ca fiind puterea dominantă. Este posibil ca o insulă de veche civilizație europeană să supraviețuiască în zona Poloniei, Belarus, Ucraina și a Țărilor Baltice.

Dacă ar fi să derulăm în continuare un asemenea scenariu este posibil ca peste alte câteva sute de ani să asistăm la o nouă renaștere, renaștere în care vechile valori ale lumii occidentale să fie redescoperite și să servească drept inspirație pentru o altă Weltanschaung, astfel, se va crea o sinteză între vechea și noua lume. Dar la fel de posibil este ca o astfel de nouă renaștere să nu poată avea loc, imposibilitate datorată tocmai incapacității de a se reforma proprie islamului.

În trecut, istoria a funcționat ,, conform“ dialecticii lui Hegel: teză, antiteză și sinteză. Poate că atunci când vor ajunge în faza sintezei, vechile valori  Europene vor reînvia și vor fi puse în slujba unei noi culturi … doar că în cazul acesta am serioase dubii că va putea fi o sinteză și nu o simplă anihilare culturală, așa cum a reușit Islamul să facă în Iran sau în Egipt.

Ce a mai rămas astăzi în cultura Egipteană din gloria faraonilor? Egiptenii de astăzi, cu excepția copților, sunt islamizati, se consideră arabi și nu se mai identifică cultural cu vechii locuitori. Majoritatea populației sprijină Frăția Musulmană – o mișcare islamistă radicală – a cărui reprezentant  Mohamed Morsi a câștigat alegerile prezidențiale din 2012  doar pentru a fi data jos de la putere în 2013 de către armată. Minoritatea creștină coptă este terorizată constant de către majoritatea musulmană. Răpiri, bătăi, discriminări la angajare, căsătorii și implicit convertiri forțate sunt la ordinea zilei. Din când în când câte o bombă explodează în cartierele copte sau câte o biserică este incendiată.

Din perspectiva noastră ca europeni un asemenea scenariu ar fi dramatic dacă nu chiar deprimant și revoltător. Dacă rămânem pasivi și nu facem nimic sporim șansele ca un astfel de scenariu să poată deveni realitate.  Dacă, de pildă, nu încurajăm natalitatea, nu departajăm refugiații adevărați de imigranții motivați doar de un trăi mai bun, dacă nu ne revitalizăm anumite valori fundamentale ale culturi noastre, atunci este posibil ca nepoții noștri să trăiască într-o lume foarte diferită de cea în care trăim noi acum.

Este responsabilitatea noastră a  tuturor cum va arăta următoarea cultură europeană. În cele din urmă întrebările  fundamentale sunt: În ce fel de lume dorim să trăiască urmașii, urmașilor noștri? Ce responsabilitate avem noi față de realizările culturale ale înaintașilor noștri? Dorim să păstrăm realizările lor sau le abandonăm pur și simplu? Cum vom răspunde la aceste întrebări va schimba într-un fel sau altul Europa de mâine.

Silviu Buzan

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

7 comentarii

 1. crs
  20 septembrie 2018

  Mergand mai mult in trecut, si latinii, sau romanii, generalizand, au cucerit si distrus lumea etrusca care-I inconjura, apoi au procedat metodic cu civilizatiile din lumea Mediterana. Culturile se fac si se desfac, pentru mai bine sau mai rau.

 2. Lola
  20 septembrie 2018

  Oarecum greșit. Imperiul Roman a căzut odată cu căderea Constantinopolului trădat de venețieni.Nu moravurile au omorât bunătate de imperiu ci jegurile, ajunse elite.De plătit au plătit, ca deobicei, condușii.Profitorii au stat în urmz armatei la luptă și în fața ei după victorie sau cu mult în fața ei la retragere, firește,dacă nu și-au făcut loc în rândul inamicilor din timp.Oiropa mult scuipatei merkel va fi o pășune bântuită de bande înarmate peste fo treej patrujdă ani cu ceva târguri prizărite prin fostele orașe și câteva stătulețe răzlețite prin zone mai friguroase,neinteresant pentru ahrabi.În lume,China va fi biciul iar India, un etern război civil.America va fi o ratare comunistă iar Africa va plonja și mai adânc în sălbăticie și tribalism.Cam ăsta va fi tabloul până la sfârșitul secolului.O să vedeți (care o să prindeți)cel puțin tot atâția polițiști făcuți imami de ocazie pe câți sunt astăzi popi. koneț filma.

 3. adi
  20 septembrie 2018

  Este extrem de greu de analizat si prezis ce se va intampla.
  Vorbind strict de cultura, se observa deceniu dupa deceniu o schimbare condusa in special de descoperirile stiintifice. Stiinta, fiind de o insemnatate importanta in evolutia noastra, dupa cateva secole isi va gasi in cele din urma conexiunea si radacina in religie, mitologie si psihic. Imi doresc sa vad ziele cand un doctor nu prescrie numai o aspirina pentru durere de cap, dar prescrie regim, odihna si in special rugaciune, socializare, meditatie (sau pur si simplu: fericire).
  Religiile anapoda vor disparea (asa cum au disparut si zeii romani sau greci din antichitate).
  Islamul, instituit ca o religie anti-crestina, cultul terorii si mortii nu va putea supravietui prea mult pentru ca – vedem si din istorie – in cele din urma binele invinge. Datorita valorilor sale de pro-viata, toleranta si iubire, crestinismul si partial iudaismul vor fi religii dominante chiar si in tarile africane si asiatice. Coruptia, teroarea si intimidarea vor continua sa existe, dar cu ajutorul cresterii stilului de viata, a stiintei, comunicarii, logicii si educatiei abundente si gratuite, lumea larga va avea acces la informatie si adevar si contradictiile vor fi mai evidente. Maleficii for fi mai usor de identificat si marginalizat.
  Politic, se vor forma uniuni tot mai largi intre state care impart aceleasi valori (general crestin-iudeice). Vedem din trecut formarea Statelor Unite cat si a Uniunii Europene, ponite din motive economice si strategice de aparare, ele vor continua prin a-si fortifica uniunea si prin valori morale. Statele orientale si asiatice vor incerca sa faca la fel dar se vor destrama datorita volorilor incompatibile si coruptibile si in cele din urma vor urma modelul occidental, devenind treptat parte dintr-o mare uniune si ordine modiala alaturi de SUA si UE.
  Ce? nu e posibil?

 4. Lola
  20 septembrie 2018

  Știința, dragul meu idealist,nu te face mai bun,ci mai prost,pentru că nu tiți suntem creatori de știință ci foar o f. mică minoritate.Restul suntem utilizatori.Religia musulmană nu a apărut ca reacție împotriva creștinismului, iudaismului și alte măscări pe care le-am auzit, ci ca religie concurentă vreme de8 ani în care mohamed se inspira cu sârg din Biblie și Tora și avea tot atâți followeri câte rude apropiate și prieteni interesați avea respectivul.Mai târziu,când a dat-o pe jaf, și-a făcut o mulțime de credincioși ce adunau cu sârg ce munceau alții. Revelațiile au devenit mai sângeroase în mod direct proporțional cu teritoriul administrat.Revelațiilor din urmă li s-a dat prioritate în dauna celorlalte și așa a apărut șaria.Islamul este o cultură parazită adică nu produce căt consumă așa că are nevoie de alții pentru a supraviețui.Nici cea mai bogată țară arabă nu produce cât Spania,bunăoară,cea mai slabă economie vest europeană.Asta este cauza pentru care alte religii erau tolerate în islam.Momentan, există peste 200 de curente de islam, unele mai adevărate ca celelalte, care acoperă ideologic lupta pentru dominație in țările lor și rest.De aici,joaca cu bomba.Alta acu.Știința și comunicarea nu va duce neapărat toată lumea oamenilor”buni”pe culmkle progresului și nemuririi,una pentru că știința de azi vinddcă doar pe unii care au bani,ca în cazul de ex al transplanturilor sau a operațiilor ultrascumpe iar tehnologia comunicațiilor stă în mâna elitelor marxiste,nu cu mult deosebite de cele comuniste, mafiote sau bigote,și care controlează în folos propriu ce și căt din informație ajunge la tine, eventual o mai și “decorează”sau o inventează ca să te fraierească.Trăim în iepoca”postadevăr”.Eu am trăit și iepoca cealaltă, când unul mințea și ceilalți dădeau din cap afirmativ doar pentru că”trebuie”și am fost acolo când și unde s-a terminat prost.O să crești și o să înțelegi.

 5. adi
  20 septembrie 2018

  Lolo, merci de epitete.
  La fel ca articolul asta, vorbeam despre un posibil viitor…. indepartat.
  Zici ca majoritatea e proasta, dar, totusi, cat la suta din populatie stie sa scrie si sa citeasca in vremea noastra fata de acu 100, 200 sau 500 de ani?

 6. Radu
  20 septembrie 2018

  Adi, utilizezi rudimentar informatia. Da, acum populatia stie sa citeasca. Insa raportul intre inteligenta si prostie a ramas nemodificat. Iti imaginezi cumva ca analfabetii functionali de acum sunt cumva mai inteligenti decat analfabetii “pe stil vechi” de altadata? Nicidecum. Altadata, raportul intre inteligenti si prosti era aproape congruent cu cel oameni instruiti/analfabeti. Astazi, raportul este cam acelasi, doar ca termenii lui s-au modificat: oameni instruiti dar si cu discernamant versus analfabeti functionali. Adica aia care stiu sa citeasca dar nu inteleg nimic din ceea ce citesc. Raportul destepti/prosti a fost si va ramane acelasi. Vorbim despre aceeasi specie umana. Piesa e aceeasi, doar actorii sunt noi. Dincolo de epitete, Lola cam are dreptate. Stiinta nu a modificat niciodata ideologia, ci a fost, mai curand, instrumentul ei. Sa nu uitam ca lumea islamica, desi tehnologic a detinut la un moment dat un avans fata de Occidentul crestin, a capotat in cele din urma din cauza factorului ideologic. Usoara si palida inflorire din secolele VIII-X, a carei anvergura a fost mult exagerata de multi istorici, a inceput sa paleasca dupa secolul XI, ca in secolul XIII sa devina o amintire. In cazul foarte probabil in care Europa se va islamiza, nici aici stiinta si tehnologia nu vor mai putea juca un rol in dezvoltarea societatii, ci vor deveni simple instrumente in mainile gruparii dominante. De altfel, Samuel Huntigton a construit in mod corect acum vreo doua decenii graficul evolutiei occidentalizarii si al modernizarii in diferitele societati non-occidentale. La inceput, din entuziasm mimetic si dorinta de reducere a decalajului, societatile non-occidentale identifica occidentalizarea cu modernizarea. Cele doua linii merg in paralel; ulterior ele devin divergente, pentru ca modernizarea nu mai e identificata cu occidentalizarea, care este abandonata. Cum istoria are mai curand obiceiul sa se repete sub forme noi decat sa se indrepte spre un final triumfal, ghici cam care va fi destinul Europei populate de arabitoi si alte specii muslime, dotati cu telefoane de ultima generatie pe care vor posta filmulete si hashtaguri islamiste, indemnand la sinucidere cu miljloace avansate? Nu, viitorul idilic de care vorbesti nu este posibil nici pe termen scurt, si nici mediu. Ar fi posibil doar daca dupa vreo catastrofa naturala sau provocata de om continentul nostru va fi depopulat iar apoi repopulat cu oameni veniti din alta parte (continentul american sau Extremul Orient). Cu cei care vor forma majoritatea populatiei europene in urmatoarele decenii in niciun caz.

 7. […] click aici pentru articolul complet […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian