FUNDATIA IOAN BARBUS

Vinerea, parlamentarul european începe lucrul la 6:45 trecute fix

… şi pînă la 7 rezolvă toate problemele dificile din agenda încărcată a zilei. La şapte şi un minut priveşte răsăritul soarelui bruxelez. Cu satisfacţia datoriei împlinite, strigă ura! şi la gară. Începe weekendul.

Un moment. E vineri. Parlamentarul european şi-a făcut datoria pe ziua de azi! Dis-de-dimineaţă a semnat condica de prezenţă. Acum, e rîndul dumneavoastră să vă faceţi datoria de buni cetăţeni şi sa-i plătiţi salariul.
Europeni, munciţi cu spor!!

Anotimpul muncii. Excelent! Parlamentul Europei construieşte fabrici şi uzine.

Anotimpul muncii. Excelent! Parlamentul Europei construieşte fabrici şi uzine.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

13 comentarii

 1. Grădinariu
  27 iunie 2008

  Doamne, ce uşor se solidarizează oamenii cu interese comune! Nu le ia prea mult timp să-şi creeze sisteme prin care să-i fure cât mai mult pe contribuabili. Dacă ar putea lua câte un milion de euro fiecare fără să fie observaţi, cât de repede ar găsi ei oare motive pentru a-şi justifica salariul (vreau să zic, aparte, pentru conştiinţa lor)? Parcă ar fi colegii mei de clasă când vor să chiulească de la o oră… Mai ales comportamentul celei de la Partidul Verde seamănă cu al colegilor mei… din clasa a patra!

 2. costin
  27 iunie 2008

  politicienii nealesi si care nu pot fi trasi la raspundere se poarta ca… politicienii nealesi si care nu pot fi trasi la rapundere

 3. TheNightfly
  27 iunie 2008

  Se pare ca parlamentarul are aceleasi caracteristici indiferent de nationalitate.

 4. Grădinariu
  27 iunie 2008

  Că tot veni vorba… uitaţi şi articolul machiavellianului.

 5. andi
  27 iunie 2008

  Este magarie cu adevarat pentru ca semneaza vinerea, cand sunt la strasbourg pentru sesiunea plenara. Iar sesiunea plenara se termina joi. Motivul pentru care sunt tolerare asemenea practici/posibilitati „de a mai incasa un ban” este faptul ca europarlamentarii sunt platiti diferentiat, in functie de tara din care provin, de catre parlamentul national al respectivei tari – un europarlamentar italian are 12.000 pe luna iar estonienii (parca) in jur de 900.
  De aici si lipsa scrupulozitatii Parlamentului European…

 6. emil
  27 iunie 2008

  Gradinariu, andi.

  Gradinariu. Oh, e o buna completare. Indraznesc totusi sa sugerez o diferenta de deznodamint. Americanii deputati din acea legislatura proviniciala vor fi avea urechile inrosite in urma reportajului CBS. Nu spun ca practica de a vota cu patru miini va inceta instantaneu, dar cel putin se va inregistra un recul si o mica unda de soc va circula si alte state unde au loc astfel de abuzuri. In schimb, europarlamentarii harnici la fisa de pontaj si la salarii nemuncite nu vor pati nimic. Vor continua aceeasi practica si saptamina viitoare, si toate saptaminile viitoare. Ai dat atentie felului in care incepe reportajul? Ceva de genul „… asa cum v-am raportat numeroase alte abuzuri in trecut… „. Hotia e hotie, dar diferenta de mentalitate este mare. Inclusiv abuzul de putere. In acea legislatura americana, nici unui potentat de acolo nu i-ar fi trecut prin cap sa scoata cu forta echipa de filmare din interiorul cladirii.

  andi. Este interesant ce spui si foarte corect. Sugerez o alta perspectiva, totusi. In mintea acestor eurocrati, contribuabilul european este cel „tolerat”. Ei intre ei sigur ca se tolereaza si se sprijina reciproc. Aspectul dezugstator al acestui reportaj este felul in care aceste nulitati lacome se releva drept o haita care, putin incoltita, scoate coltii dispretului si arogantei la adresa celor pe care pretind ca ii reprezinta. Este aceeasi mentalitate de membru in Marea Adunare Nationala a lui Nicolae Ceausescu. Ce cauta vulgul impertinent in stratosfera rezervata membrilor de Partid si de Stat? Nu este doar o figura de stil. Aceste lepadaturi provin din tot spectrul de partide si tari europene, dar Uniunea Europeana este un Partid si un Stat. Prostimea e buna de decor si de platit impozite.

 7. Francesco
  27 iunie 2008

  Andi a pomenit de un ban. Am fost curios si am gasit o lista – ce-i drept neactualizata, e din 2007 – cu salariile alesilor din Parlamentul European. Astfel:

  Italia 144.084,36 euro
  Austria 106.583,40
  Olanda 86.125,56
  Germania 84.108
  Irlanda 82.065,96
  Gran Bretagna 81.600 euro
  Belgio 72.017,52
  Danimarca 69.264
  Grecia 68.575
  Lussemburgo 66.432,60
  Francia 62.779,44 euro
  Finlandia 59.640
  Svezia 57.000
  Slovenia 50.400
  Cipro 48.960
  Portogallo 41.387,64
  Spagna 35.051,90
  Slovacchia 25.920 euro
  Rep. Ceca 24.180
  Estonia 23.064
  Malta 15.768
  Lituania 14.196
  Lettonia 12.900
  Ungheria 9.132
  Polonia 7.369,70 euro

  Romania nu figureaza in acesta lista din ziarul Corriere della Sera.

 8. andi
  27 iunie 2008

  Mai trebuie spus ca din 2009 va intra in vigoare noul statul al MEP-ilor, salariul acestora fiind platit direct de europarl, in jur de 7000 euro lunar. Va fi interesant de vazut daca „flexibilitatea” sistemului de a mai „ciupi” cateva sute de euro se va pastra…

 9. Francesco
  27 iunie 2008

  Adaugire,
  Salariile de la comentariul 7 erau pe an, unde se vede ca un parlametar iatlian „face” lunar cat 15 unguri. Multumim Andi pentru lamuririle legate de viitor.
  Se intelege pentru ce s-a dorit si s-a aprobat o nivelare in sus, asa se arata ca nu se va mai face o discriminare bazata pe tara de origine a MP-ului.

 10. Domnilor! Având în vedere că messer Emil este locuitor al măritei Canade, ar putea să ne explice cine e partidul libertarian şi ce vrea el, libertarienii având viteză, după ştirea mea, în Canada mai ales. Nu că ar fi ajuns ei la butoane, da’ p’acolo sunt băgaţi în seamă, cât de cât.
  De ce am deschis subiectul? Păi, pen’ că libertarienii sunt preocupaţi, fundamental, de existenţa guvernelor şi a administraţiilor de orice fel. Întrebarea de bază pe care şi-o pun libertarienii?
  Este, oare, nevoie de guverne şi administraţii? Sau lăsăm totul pe seama comunităţilor, care se pot autoadministra, zic ei, puţin utopic, de unele singure?
  Din păcate, programele lor politice au derivat de la o vreme încoace către probleme domestice, mai ales: permisiunea avortului, chestii d’astea. Fundamental, însă, ei au o teorie interesantă (au şi o bază teoretică economică) despre cum am putea şunta primăriile, parlamentele, guvernele şi, în general, întreg establişmentu’.
  Nasol e că, guvernele şi administraţiile nu sunt guverne şi administraţii după cum învăţăm noi la CSP (Cunoştiinţe Social Politice) – vreau io să spun că îndărătul autorităţii there is a little money to gamble on our back.
  Că de la the Founding Fathers, cam tot aşa e. Şi dinainte, dacă mă gândesc mai bine. Statul este, nu-i aşa, un rapt legalizat. Ba chiar şi un viol justificat.
  Sperând că nu par prea dă stânga, je vous salue!

 11. cameliu
  27 iunie 2008

  Credeti ca asta se intampla numai in parlament ?
  E natura umana ,daca cineva are posibilitatea sa faca ceva fara sa fie pedepsit o va face.Daca esti bun cu cineva el va fi rau cu tine pt ca va crede ca nu-i vei face nimic.
  Daca ii dai cuiva un deget iti va lua toata mana.

 12. emil
  27 iunie 2008

  Cameliu. Ai dreptate, dar problema este alta. Sistemul UE este astfel pus la punct incit sa incurajeze aceasta latura a naturii umane.

 13. cameliu
  27 iunie 2008

  Si cine e pus sa aibe grija ca cei care au posibilitatea sa se manifeste negativ sa nu o faca ?
  Ce sisteme si mecanisme exista astfel incat cei care detin puterea sa nu scape de sub control ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian