FUNDATIA IOAN BARBUS

Adevărul istoric despre crimele lui Che Guevara

Am văzut efigia lui Che Guevara şi pe bara din spate a unor maşini de lux. Mi s-a arătat în vitrine, pe brichete, pe brelocuri, pe steaguri şi în fotografii. Obsedantul Che şi obsesia revoluţiei continuie. Dar cine a fost de fapt Ernesto Che Guevara, cine a fost acest comunist care a luptat pentru distrugerea capitalismului dar care a ajuns să fie o “marca ce este însăşi chintesenţa capitalismului”, după cum s-a exprimat Alvaro Vargas Llosa?

Cartea scrisă de Alvaro Vargas Llosa, “Mitul Che Guevara şi Viitorul Libertăţii”, apărută în 2005, conţine mai multe informaţii decât cele din articolul ce a prefigurat-o, articol din care vă prezentăm partea direct referitoare la acţiunile criminale ale lui Che Guevara.

The killing machine

Alvaro Vargas Llosa

În ianuarie 1957, aşa cum este indicat în jurnalul din Sierra Maestra, Guevara l-a împuşcat pe Eutimio Guerra, suspectat de a fi transmis informaţii: ”Am rezolvat problema cu un calibru 32 în partea stângă a creierului… Ceea ce îi aparţinea lui acum era al meu.” Mai târziu a tras asupra lui Aristidio, un ţăran care îşi exprimase dorinţa de a se retrage de îndată ce rebelii se vor fi deplasat. Şi în timp ce se întreba dacă victima ”fusese vinovată ca să primească moartea”, nu a ezitat să ordone uciderea lui Echevarria, fratele unui tovarăş de-al său, vinovat de crime neprecizate: ”trebuia să platească”. În alte ocazii simula execuţiile fără să le ducă la îndeplinire, ca o formă de tortură psihologica. Luis Guardia şi Pedro Corzo, doi cercetători ce lucrează (în 2005, n.t) la un documentar asupra lui Guevara, au obţinut mărturia lui Jaime Costa Vazquez, un fost comandant al armatei revoluţionare, alias “Catalanul”, după care multe din execuţiile atribuite lui Ramiro Valdés, cel ce va deveni mai târziu ministru de interne în Cuba, sunt în schimb imputabile lui Guevara, deoarece Valdés îi executa ordinele în munţi. “Daca aveţi dubii, ucideţi” era directiva lui Che.

În preajma victoriei, după mărturia lui Costa, Che ar fi ordonat executarea unui număr de persoane la Santa Clara, în centrul Cubei. Unii au fost ucişi într-un hotel, cum a scris Marcelo Fernandes-Zayas, un alt ex-revoluţionar care a devenit apoi ziarist, precizând că printre cei ucişi, aceia ce erau numiţi i caschitos, erau ţărani care se uniseră cu armata doar pentru a nu rămâne şomeri. Şi totuşi, “maşina care ucidea cu sânge rece” nu şi-a demonstrat ferocitatea pe deplin până când nu i-a fost încredinţată direcţiunea închisorii La Cabana de către Castro, imediat după căderea regimului lui Batista. (Castro avea un talent înăscut în a alege persoanele potrivite pentru protecţia revoluţiei contra infecţiei). San Carlos de La Cabana era o fortăreaţă de piatră ce fusese utilizată în secolul XVIII pentru a proteja Havana de atacurile piraţilor englezi; mai târziu a devenit o cazarmă militară. Guevara i-a fost director în prima jumătate a lui 1959, în una din perioadele cele mai negre ale revoluţiei. Jose Vilasuso, avocat şi profesor la Universitatea Interamericană de Bayamon din Porto Rico şi fost membru al organismului care se ocupa de procesele sumare de la La Cabana, mi-a povestit recent: ”Che prezida Comision Depuradora. Procesul respecta legea din Sierra; era o curte militară şi, conform indicaţiilor lui Che, trebuia să acţionăm cu convingere, deoarece toţi erau asasini deci, a proceda în mod revoluţionar semnifica să fim implacabili. Superiorul meu direct era Miguel Duque Estrada. Sarcina mea consta în completarea formularelor mai înainte de a fi trimise la minister. Execuţiile aveau loc de luni până vineri, în plină noapte, imediat după emiterea sentinţei şi confirmarea automată în apel. În noaptea cea mai teribilă pe care am cunoscut-o, au fost ucişi şapte oameni.”

Javier Arzuaga, capelanul basc ce aducea mângâiere condamnaţilor la moarte şi care a fost martor la zeci de execuţii, m-a întâlnit recent în casa sa din Puerto Rico. Fost preot catolic, astăzi în vârstă de şaptezeci şi cinci de ani, se defineşte ”mai aproape de Leonardo Boff şi de filozofia Eliberării decât de ex-cardinalul Ratzinger” şi îşi aminteşte:

Galera de la muerte. S-a aflat ca îi hipnotizau pe prizonieri deoarece mulţi rămâneau calmi, aşa că Guevara dădu ordin ca să fiu present la execuţii. După plecarea mea din mai au mai fost organizate multe execuţii, eu am văzut 55. Era un american, Herman Marks, în mod evident un fost puşcăriaş. Îl numeau ”macelarul” deoarece arăta că îi face plăcere să dea ordinul de tragere. Am apărat cauza multor prizonieri în faţă lui Che. Îmi amintesc în mod deosebitt de cazul unui tânăr, Ariel Lima. Pe Che nu l-am convins. Nici pe Fidel nu l-am convins, căruia i-am făcut o vizită pentru asta. Am fost aşa de răvăşit că la sfârşitul lunii mai 1959 mi s-a ordonat să las parohia din Casa Blanca, unde se găsea La Cabana şi unde celebrasem ceremoniile religioase timp de trei ani. Am plecat să mă tratez în Mexic. În ziua plecării, Che mi-a spus că fiecare din noi a încercat fără succes să-l poarte pe celălalt de partea sa. Ultimele sale cuvinte au fost: ”când ne vom scoate măştile, ne vom descoperi inamici.

Câte persoane au fost ucise la La Cabana? Pedro Corzo a propus cifra de două sute, similară de cea calculată de Armando Lago, un profesor de economie care, între ianuarie şi sfârşitul lui iunie 1959 a scris o listă cu 179 de nume. Vilasuso susţine că între ianuarie şi sfârşitul lui iunie 1959 (când Che a lăsat slujba de la La Cabana) au fost ucise patru sute de persoane. În cablograme secrete trimise de la ambasada americană din Havana către Departamentul de Stat din Washington se vorbeşte de ”peste cinci sute”. Conform lui Jorge Castaneda, unul din biografii lui Guevara, părintele Inaki de Aspiazu, catolic basc apropiat al revoluţiei, ar fi vorbit de şapte sute de victime. Felix Rodriguez, un agent al CIA care a făcut parte din echipa însărcinată să îl vâneze pe Che în Bolivia, mi-a povestit că a confruntat cu Che acea chestiune a celor ”doua mii” de execuţii de care era responsabil. ”Mi-a spus ca toţi erau agenţi ai CIA şi nu mi-a furnizat numărul.” Cifrele cele mai ridicate ar putea să ţină cont de execuţiile care avură loc în lunile successive la sfârşitul însărcinării pe care a avut-o Che la La Cabana.

Şi asta ne conduce la Carlos Santana, la îmbrăcămintea sa şic în stilul Che. Într-o scrisoare deschisă publicată în El Nuovo Herald din 31 martie (2005, n.t.), marele musician de jazz Paquito D’Rivera l-a criticat pe Santana pentru îmbrăcămintea cu care s-a înfăţişat la Oscar şi a adăugat: ”Unul din cubanezii de la La Cabana era vărul meu Bebo, închis deoarece era creştin. Mi-a povestit cu amărăciune infinită de momentele în care, din celula sa, a auzit vocile atâtora care, fără proces, mureau strigând ”Viaţă lungă lui Cristos Regele!””


În original   icon-caret-right  Che Guevara – The killing machine

Articolul a apărut în The New Republic, de unde a fost republicat în Corriere della Sera în anul 2005, la adresa: https://www.corriere.it/Primo_Piano/Spettacoli/2005/07_Luglio/15/guevara.shtml.

Alvaro Vargas Llosa, născut in Peru in 1966, este directorul Center of Global Prosperity al Independent Institute. Autor de lucrări economico-politice, colaborează cu “Wall Street Journal”, “New York Times”, “El Pais” şi revista “Time”, precum şi cu reţelele BBC, ABC şi altele.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

47 de comentarii

 1. alexandru petria
  28 iunie 2008

  A fost un criminal care a murit la timp.

 2. Panseluta
  28 iunie 2008

  Alexandru:

  Din pacate, “Che” sanctificat, impreuna cu toata mitologia “revolutiei”, continua sa faca victime. E mai potent in moarte decit era in viata.
  Irationalul colectiv nu se va lasa convins de adevarata “fata” al lui Guevara nici daca i se vor sute de mii de morti. Milioane de oamneni care n-au avut si n-au nimic de-a face cu America de Sud si Cuba il adora ca pe un rock star, pina la lesin. Eu continui sa cred ca, fara fotografia devenita icoana a lui Korda, plus “martiriul” la mina contra-revolutionarilor, “Che” n-ar fi fost ce e acum. Ca de obicei, marketingul a raspuns dorintelor libidinale ale multimii, si ne-am trezit cu barbosul frumos, cu privire romantica, fruntea larga si pletele in vint, cumva neguros a la Lord Byron dar familiar, the Latin Lover fara briantina si zimbet de cuceritor de duzina, in orice caz hnu tipul care sperie copiii la culcare ca Arafat.

 3. Panseluta
  28 iunie 2008

  Scuze. Mi-au disparut 2 cuvinte:
  Rectific:

  “Irationalul colectiv nu se va lasa convins de adevarata “fata” al lui Guevara nici daca i se vor atribui argentinianului sute de mii de morti.”

 4. alexandru petria
  28 iunie 2008

  Che poate a făcut mai multe victime după moarte decât în timpul vieţii.

 5. Merita citit, in context, romanul lui Andrei Makine, “Dragostea omeneasca”. Acolo vom vedea un Che dat jos din logo, putin cam imputit fizic (era cald in Angola) si care, la un moment dat se plictiseste din cauza ca lucrurile, ale naibii, nu tineau cont de vointa lui, adica, o luasera pe calea lor, a lucrurilor, respectand acel precept marxist care pe Guevarra il lasa rece: cauzele obiective prevaleaza asupra intentiilor subiective, you know the drill.
  Stiti de ce cred eu ca Guevarra continua sa faca prozeliti? Pentru ca n-a fost un beneficiar al actiunilor pe care le-a intreprins. Nu s-a bagat in birouri, nu si-a tras masina la scara, nu s-a ingrasat ba, din contra, a continuat sa faca turism revolutionar worlwide.
  Pe de alta parte, crimele lui sunt subsumate urmatorului sablon cogitational: pai, a existat vreo revolutie sau vreun razboi de independenta fara victime? Fara crime? Fara ghilotine sisau executii sumare? Adica, ce ma-sa, Robespierre si Danton n-au asasinat, din scurt, vagoane de insi, dupa un simulacru de proces?
  Si pe urma, El Che, a dat coltul cu arma in mana, alergand de nauc prin munti, luptandu-se cu o mana de oameni impotriva unor trupe regulate, mult superioare tehnci si numeric.
  In concluzie, el ESTE haiducul sarac si fara de prihana, obligat de imprejurari sa ucida si care a murit cu arma in mana.
  Ca sa-l judeci corect, trebuie sa fii constient ca tonul face muzica. El Che, asta, era cam dodecafonic, fir-ar sa fie, si tocmai asta se uita.

 6. Panseluta
  28 iunie 2008

  Impricinatule:

  Jos palaria, mon ami! Ai pus punctul pe i. Tipul a murit ca etern rebel, fara sa ajunga sa se imburghezeasca. Fidel si ai sai tovarasi au continuat traditia de imagine de guerilleros pina la moarte (combat fatigues, cizme, barba) pentru folosul multimii. Nu e nevoie sa citesti memoriile fiicei lui Castro, Alina, ca sa stii ca “revolutionarul” par excellence are gusturi si o viata de mare burghez.

 7. Francesco
  28 iunie 2008

  >

  Pierluigi Battista, in Corriere dela Sera, 18 iunie 2007

 8. vlad
  28 iunie 2008

  Sa nu uitam ca CHE a devenit revolutionar in urma prelungitelor sale calatorii prin tarile Americii Latine, unde a vazut uriasele discrepante intre clasele sociale. A fost extrem de impresionat de cele vazute si desi provenea din clasa de mijloc argentiniana, nelipsindui un trai decent si o educatie corecta (era medic,vorbea fluent franceza,etc), s-a simtit solidar cu amaratii care traiau in bordeie si nu erau niciodata satui. A asistat la lovitura de stat din Guatemala orchestrata de CIA, impotriva unui guvern ales prin vot, de unde si aversiunea sa pt. SUA si metodele sale de a-si impune vointa in scopul intereselor sale economice. De altfel, actiunea se va repeta la indigo cativa ani mai tarziu in Chile, apoi in Panama. Incepusera in Vietnam, acum continua in Irak, Palestina (prin mana evreilor) si cate alte exemple se mai pot da.

  A renuntat la un trai comod, in cabinete ministeriale in Cuba lui Castro, pt. a lua drumul muntilor din Bolivia pt. a conduce si aici guerila. Si-a parasit sotia si copii (avea cinci) si la randul sau a fost parasit de toti in anul scurs pana la prinderea sa. La acel moment era grav bolnav de astm si nu mai cantarea decat 50 kg.
  Din toate astea deducem ca era sincer convins de justetea cauzei lui, ca avea un suflet curat si dezinteresat.
  Marturiile vremii arata ca acorda ajutor medical soldatilor capturati care erau raniti iar celorlalti le dadea drumul. Asta intra in contradictie cu afirmatiile ca ar fi fost un criminal feroce.
  Criminali au fost americanii, care cu toata parada lor de democratie au dictat asasinarea acestuia, a doua zi dupa capturarea sa, afirmand ca a fost ucis in lupta. Normal ca adevarul a iesit la suprafata si s-a dovedit ca agentul CIA Rodriguez (de origine cubaneza) a supravegheat executia.

 9. israelianca
  28 iunie 2008

  “I’m here in Cuba’s hills thirsting for blood,” Che wrote his abandoned wife in 1957. “Dear Papa, today I discovered I really like killing,” he wrote shortly afterwards. Alas, this killing very rarely involved combat; it come from the close-range murder of bound and blindfolded men and boys.

  “When you saw the beaming look on Che’s face as the victims were tied to the stake and blasted apart,” said a former political prisoner to this writer, “you knew there was something seriously, seriously wrong with Che Guevara.” In fact the one genuine accomplishment in Che Guevara’s life was the mass-murder of defenseless men and boys. Under his own gun dozens died. Under his orders thousands crumpled. At everything else Che Guevara failed abysmally, even comically.

  He’s lauded as the century’s most celebrated guerrilla fighter but he never fought in a guerrilla war. “The Guerrilla war in Cuba was notable for the marked lack of military skills or offensive spirit in the soldiers of either side,” that’s military historian Arthur Campbell, in his authoritative, Guerrillas; A History and Analysis, “The Fidelistas were completely lacking in the basic military arts or in any experience of fighting.”

  http://www.americanthinker.com/2008/12/che_rides_again_in_hollywood.html

  Bineinteles ca toti cei care au scris cele de mai sus, inclusiv eu care ii citez, sintem agenti CIA. Care ne plateste minunat, impreuna cu Mossadul pentru a face propaganda.

 10. costin
  28 iunie 2008

  vlad, vezi ca ai un raspuns

 11. Francesco
  28 iunie 2008

  Jean-Paul Sartre l-a numit “cea mai completa fiinta umana din vremea noastra”, icoana moderna a revolutionarului complet, a revoltatului perpetuu, este acum o legenda pop si idolul de generatii al stangii mondiale. Cu figura sa tipic latino, cand incruntat cand arborand un suras fermecator in decorul fumului de havana, Ernesto Che Guevara a fost si altceva decat il descriu biografiile edulcorate. Sa-i dam cuvantul lui Che, pentru a vedea ce inseamna revolutia continua printr-un citat din cartea sa Guerilla Warfare:

  “O revolutie care nu se dezvolta constant este o revolutie care regreseaza”.

  Fata adevarata a lui Che Guevara este determinata de aceasta idée pe care a vrut sa o puna in practica. Si-a sacrificat familia – era un balast pentru el – , a trecut calm si hotarat peste cadavrele celor pe care-i considera obstacole in calea viziunii – alt tip de balast – , s-a aruncat in aventura congoleza si in cea boliviana cu convingerea ca nimeni altul nu este mai bun ca el. Nici Raul, nici Fidel Castro. Rusii ii repugnau prin dorinta lor de a crea premisele revolutiei pe cale pasnica in toate tarile lumii.El Comandante avea calea lui “el camino de las balas”, drumul gloantelor.

  “Crazy with fury I will stain my rifle red while slaughtering any enemy that falls in my hands! My nostrils dilate while savoring the acrid odor of gunpowder and blood. With the deaths of my enemies I prepare my being for the sacred fight and join the triumphant proletariat with a bestial howl!”

  L-a impuscat pe un tanar de sub comanda sa pentru vina de a fi furat mancare. A pus bazele lagarelor de munca din Cuba prin elaborarea unui sistem prin care ii teroriza pe “inamicii revolutiei” – dizidenti politici, homosexuali, bolnavi de boli venerice, etc. si, conform propriei marturii, a ordonat peste doua mii de executii cand era sef la inchisoarea La Cabana precum si in alte locuri.

  che_011

  Adevaratul Che Guevara

  Una din marile dezamagiri ale lui Che Guevara a venit in timpul Crizei Cubaneze, cand rusii si-au retras rachetele nucleare din Cuba la presiunea presedintelui american Kennedy. Atunci a spus ca daca ar fi fost in conducerea URSS, ar fi utilizat acele rachete pentru a lovi Statele Unite.

  Stanga se vrea umanista, iubitoare de oameni, pro-life etc. Adevaratul Che Guevara nu ar trebui sa fie o icoana a stangii; el a fost un personaj malefic, brutal, nevrotic, impulsiv, un teoretician al gherilei si al exterminarii celor care nu-i stau alaturi.

 12. Francesco
  28 iunie 2008

  Che Guevara in citate:

  “It’s a sad thing not to have friends, but it is even sadder not to have enemies.”

  “Cruel leaders are replaced only to have new leaders turn cruel!”

  “Many will call me an adventurer – and that I am, only one of a different sort: one of those who risks his skin to prove his platitudes.”

  “Hatred as an element of the struggle; a relentless hatred of the enemy, impelling us over and beyond the natural limitations that man is heir to and transforming him into an effective, violent, selective and cold killing machine. Our soldiers must be thus; a people without hatred cannot vanquish a brutal enemy.”

  “In fact, if Christ himself stood in my way, I, like Nietzsche, would not hesitate to squish him like a worm”.

  “Hasta la vittoria, siempre!”

 13. vlad
  28 iunie 2008

  Daca trecem la citate, o sa mentionez si eu cateva, nu inainte de a va recomanda o lectura interesanta – John Perkins : „ Confesiunile unui asasin economic „

  Si acum citatele:
  “Aşa cum există ucigaşi plătiţi pentru a elimina persoane incomode, există şi ucigaşi de naţiuni. Ei sunt armata secretă care acţionează din umbră pe frontul războiului economic, pentru ca ţări întregi, cu toate resursele şi locuitorii lor, să devină sclavii Noii Ordini Mondiale. Se numesc Asasini economici, iar misiunea lor a fost prevăzută de multă vreme în Protocoalele maeştrilor francmasoni. Consecinţele acţiunilor lor sunt evidente peste tot în jurul nostru, însă acum avem şi o dovadă de netăgăduit. John Perkins, care a jucat timp de mai mulţi ani acest rol, descrie acum pe larg în cartea „Confesiunile unui asasin economic” misiunile la care a participat: afacerile cu petrol ale preşedintelui SUA în Ecuador, Venezuela şi ţările arabe, războiul din Irak, monopolul american asupra canalului Panama, schimbarea şahului Iranului, subminarea economiei a numeroase ţări prin împrumuturi externe cât mai mari şi mai dificil de rambursat, etc.” -Mihaela Gheorghiu-recenzor al volumului mentionat

  „Ceea ce noi, asasinii economici, facem cel mai bine
  este să clădim imperiul global.”
  „Războiul fiind astfel mutat pe terenul economic, naţiunile vor simţi puterea stăpânirii noastre şi situaţia va pune pe cei doi vrăjmaşi la dispoziţia agenţilor noştri internaţionali, care au mii de ochi pe care nici o graniţă nu-i poate opri.”– John Perkins

  Acum cateva citate din Protocoalele francmasonice:
  „Vom înconjura guvernul nostru cu o întreagă mulţime de economişti. Iată de ce trebuie ca francmasonii să înveţe în primul rând ştiinţele economice. Vom fi de asemenea înconjuraţi de o ceată întreagă de bancheri, industriaşi, capitalişti şi mai ales de milionari, deoarece, în fond, totul va fi hotărât cu ajutorul cifrelor.”
  „Capitalul, pentru a avea mâinile libere şi puternice, trebuie să obţină monopolul industriei şi al negoţului; o mână nevăzută este pe cale de a înfăptui toate acestea, în toate părţile lumii. Îi vom sili apoi să ne ofere o stăpânire internaţională a cărei natură va fi aşa de eficientă încât va putea îngloba în mod abil, fără o luptă făţişă, toate Statele lumii pentru a forma Guvernul nostru Suprem care va conduce întreaga planetă.” (Al cincilea protocol francmasonic)

  „În curând vom întemeia uriaşe monopoluri, care vor fi izvoare de bogăţii colosale şi de care vor depinde chiar şi marile averi ale creştinilor într-o aşa măsură, încât vor fi înghiţite de ele, cum se întâmplă cu creditul Statelor a doua zi după o prăbuşire politică. Domnii economişti care sunt de faţă vor şti să aplice şi să preţuiască însemnătatea acestei combinaţii.” (Al şaselea protocol francmasonic)

  „În viziunea noastră împrumuturile stau permanent deasupra capetelor guvernanţilor precum o sabie a lui Damocles. Împrumuturile externe sunt întocmai ca nişte lipitori care nu se mai pot desface de pe trupul statului decât atunci când cad singure sau atunci când statul le aruncă deoparte cu hotărâre. Totuşi statele din cauza prostiei lor fără margini nu numai că cel mai adesea nu le desfac, ci chiar continuă să şi le aplice, astfel că până la urmă multe dintre aceste state trebuie să piardă în urma acestor masive şi abile “luări de sânge” benevole. Atâta timp cât împrumuturile sunt doar interne, aceasta nu face decât să mute banii din buzunarul săracului în acela al bogatului. Dar atunci când noi am cumpărat prin corupţie şi viclenie persoanele cele mai influente care ne trebuiau, urmărind astfel strămutarea cât mai grabnică a împrumuturilor la extern, aproape toate bogăţiile statelor au început să curgă ca nişte fluvii spre tezaurele noastre şi în urma acestui tratament aproape toţi oamenii au început să ne plătească un bir de robi.” (Al douăzecilea protocol francmasonic)

  Acum din recenzia lui Ciprian Chirvasiu
  “Daca v-ati intrebat vreodata cat de intamplatoare sunt intamplarile care, la rastimpuri, provoaca seisme planetare si ne izbesc vietile cu fruntile de pereti,
  un posibil raspuns il puteti gasi in cartea lui John Perkins, „Confesiunile unui asasin economic”, un best seller al „New York Times”, . Serviciile secrete americane l-au instruit si l-au trimis pe J. Perkins sa ucida. Nu oameni, ci tari intregi. Pentru un pumn de talanti. Numai ca el „a defectat” si a marturisit. Sperand macar in salvarea celorlalti.
  Cine sunt misteriosii Asasini Economici? O intrebare la care Perkins este pe deplin indreptatit sa raspunda. Pentru ca el insusi a fost unul dintre cei care, in aceasta calitate, a schimbat fata lumii: „Mercenarii sau asasinii economici (AE) sunt profesionisti extrem de bine platiti care escrocheaza tari din intreaga lume, pentru sume ajungand la trilioane de dolari. Ei directioneaza bani de la Banca Mondiala, de la Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), precum si de la alte organizatii de «ajutorare» straine, catre seifurile corporatiilor-gigant si buzunarele acelor cateva familii de bogatasi care controleaza resursele naturale ale planetei. Mijloacele de care uzeaza in acest scop variaza de la rapoarte financiare frauduloase, alegeri trucate, mita, santaj, sex, ajungand pana la crima. Jocul lor dateaza de cand dateaza si imperiul, capatand insa noi si terifiante dimensiuni in actuala perioada a globalizarii”. Prestatia lor are un beneficiar difuz: „In stradania de a duce pe culmi imperiul global, corporatiile, bancile si guvernele (reunite sub denumirea colectiva de corporatocratie) isi folosesc puterea financiara si politica pentru a avea garantia ca scolile, afacerile si mass-media sustin atat conceptul fals, cat si corolarul acestuia. Ele ne-au adus in situatia in care civilizatia noastra mondiala a ajuns un fel de masina monstruoasa, care necesita cantitati de combustibil si de intretinere in crestere exponentiala, intr-atat de uriase, incat, in cele din urma, aceasta va consuma totul, nemairamanandu-i alta solutie decat sa se devoreze pe sine”.

 14. bugsy
  28 iunie 2008

  @Vlad: am citit cartea, nu m/a convis. Se inscrie perfect in cadrul mai larg al Teoriei Conspiratiei Mondiale alaturui de productii precum Zeitgeist sau filmele lui MM.

  Protocoalele Francmasonice este una si acelasi lucru cu Protocoalele Inteleptilor Sionului?
  Daca da, nu are rost sa mai comentez.

  Ma opresc la un citat pe care il postezi tu:

  ” Ei directioneaza bani de la Banca Mondiala, de la Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), precum si de la alte organizatii de «ajutorare» straine, catre seifurile corporatiilor-gigant si buzunarele acelor cateva familii de bogatasi care controleaza resursele naturale ale planetei.”

  BM are birouri peste tot in lume, inclusiv la Bucuresti. Fondurile disponibile prin BM pot fi accesate pentru finantarea unor proiecte punctuale. Dosarul de accesare a fondurilor poate fi facut de companii specializate in servicii de consultanta. Se organizeaza licitatie si oferta cea mai buna este acceptata. Asa ca, banii de la BM nu intra in seifurile unor corporatii gigant, ci in conturile unui SRL sau ONG din Bucuresti. De fapt banii de la BM sunt pentru fiantarea acelui proiect, SRL/ul isi ia doar comisionul pentru intocmirea proiectului.

 15. Francesco
  28 iunie 2008

  Vlad,
  Ai facut exact cum fac toti militantii stangisti cand sunt confruntati cu dovezi care le arata ca miturile – gen Che Guevara, bun, vizionar, uman etc – sunt castele de nisip care se risipesc la o privire mai atenta.

  Ai dat-o pe protocoale, francmasonerii, banci imperaliste si citate din alti stangisti, cu referire la USAID etc.

  Eu ti-am dat citate din Che Guevara, citate care demonstreaza ca era un asasin sadic, ca nu si-a gasit un loc linistit sub soare deoarece era prea plin de furia distrugerii, a crimei…

  Ca sa te ajut la plimbarea ursului cu referinte din Mihaela Gheorghiu & Ciprian Chirvasiu nu ma trage inima. Articole sau referinte de acel gen se gasesc, nu esti singur pe lumea asta.

  Iti propun o tema insa, un mic ghimpe, daca vrei. Uite, daca USAID nu-ti place, daca n-ai auzit ca tarile vestice – capitaliste, if you don’t mind – dau sute de miliarde de EURO ajutor pe an tarilor sarace, daca n-ai auzit de Bill Gates si Warren Buffet care si-au lasat aproape toata averea pentru actiuni caritabile (si nu sunt singurii, dar sunt cei mai generosi), daca n-ai auzit ca Uniunea Europeana ajuta tarile nou intrate cu sute de miliarde de euro, daca nu sti ca UE finanteaza multe alte tari si programe, daca toate acestea nu le sti, nu este o crima, este o lipsa de atentie sau de informare. Dar mi-as dori din partea ta un exemplu de acelasi calibru referitor la o tara comunista, de ce nu bogata China, care si-a permis Olimpiada 2008, sau una din tarile fabulos de bogate in petrol, Arabia Saudita, Kuweitul, Venezuela sau Rusia. Daca aventura comunista este asa de atragatoare, de ce Korea de Nord si-a ingropat 2000000 de cetateni morti de foame, de ce Cuba traieste in mizerie, de ce Vietnamul a trecut la capitalism?

 16. israelianca
  28 iunie 2008

  Mie cartea lui John Perkins mi se pare o “contra”
  data lui Ion Pacepa (pina si initialele I.P. vs J.P.), care in cartea sa Orizonturi Rosii explica printre altele cum facea securitatea romana spionaj economic si cum de fapt totul era coordonat de la Moscova (adica K.G.B.), toata fatada de deschidere catre Vest fiind doar o mascarada pentru a permite lagarului comunist contacte (de spionaj si asasinate) cu lumea capitalista – vestul – si pentru a crea iluzia succeselor socialismului si comunismului in Rusia, fruncea si exemplul de urmat pentru toate tarile comuniste si pentru toti proletarii din lume.

 17. ali
  28 iunie 2008

  Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Si Vlad are dreptate in ceea ce priveste “ajutorul dezinteresat” acordat de FMI, BERD, UDAID, etc. In domeniul in care lucrez, am putut vedea, dupa 1990, cum fonduri puse la dispozitie de asemenea organisme erau dirijate, indirect, tot spre zonele de unde proveneau, prin impunerea unor anumiti consultanti sau companii. Acum,prin asa numitul Program sectorial, care pune la dispozitie fonduri UE pt. diferite sectoare economice, se face multa propaganda, dar practic sunt f.greu de accesat. In anii trecuti, tari precum Polonia,Cehia, Ungaria, intrate in UE inaintea noastra, nu au reusit sa absoarba decat cca.3% din fondurile anuntate pt. sectorul energetic de exemplu, datorita unor formalitati extrem de complicate si invocarea a fel de fel de motive pt. neaprobarea majoritatii proiectelor.
  Referindu-ne acum la situatia Cubei de dupa Baptista, hai sa fim obiectivi. Ce tara ar fi rezistat economic dupa o blocada impusa de SUA zeci de ani! Si cu toate astea, regimul lui Castro a reusit, de ex. ce nu a reusit nici una din tarile Americii latine in domeniul scolarizarii si al sanatatii, eradicand analfabetismul si asigurand asistenta medicala gratuita pt. tot omul. Sigur, sunt multe aspecte negative prin dictatura impusa de Castro, dar in regimul anterior prin ce se remarca Cuba? Cazinouri pt. milionarii americani, prostitutie, droguri si un nivel de trai al populatiei la la cel de mai jos nivel.
  Ce se mai intampla in prezent pe la noi? Iata de exemplu politicile bancilor straine (de fapt nu mai avem banci romanesti, afara de CEC) privind creditarea. Un jaf ordinar asupra romanului. antena 3 a prezentat recent o ancheta asupra modului de lucru al acestor benci si am ramas cu gura cascata vazand cum isi permit sa incalce cu buna stiinta legile in vigoare, doar pt. a mai “stoarce” ceva in plus de la amaratul ce s-a incumetat sa ia un credit. Comisioane ascunse, modificarea acestora dupa bunul lor plac, dobanzi triple fata de tarile lor de origine,etc. Dar practica asta o aplica doar in Romania, la ei acasa nu-si permit.
  Asa ca marea iubire a Vestului pt. noi este o poveste frumoasa de adormit copiii.

 18. Francesco
  28 iunie 2008

  Ali, hai sa o luam metodic si sa incercam – impreuna, de ce nu? – sa ajungem la un rezultat in care sa primeze adevarul.

  Treaba cu adevarul pe undeva pe la mijloc este un inceput bun pentru o discutie dar au fost mai multe subiecte pe care le-am abordat cu Vlad. Tema articolului este Che Guevara si adevarul despre crimele sale, lucruri care nu se spun de catre mijloacele media dominante, din diverse motive, dintre care cel ideologic nu este chiar ultimul. Asa se ajunge sa se creeze si sa se perpetueze un mit, al eroului salvator, al luptatorului pentru libertate, etc uitandu-se ca acest “erou” a calcat pe mii de cadavre. Cand am adus argumente, fapte intarite de declaratii personale ale lui Che in sprijinul afirmatiilor din articol, Vlad a dat-o pe collaterals incriminand capitalismul, bancile, USAID etc.

  Ai vazut ce am raspuns la asta, nu am insistat prea mult, am pus doar intrebarea cu privire la alternativa la ajutorul occidental, american, european sau japonez. Din moment ce a cazut propaganda blocului ex-sovietic in legatura cu asa-zisul ajutor internationalist, care numai dezinteresat nu era, a ramas ce a fost si inainte, adica un flux masiv de ajutoare financiare si transfer tehnologic catre tarile mai putin dezvoltate, ca sa nu vorbesc doar despre cele sarace.

  Experienta ta in domeniu este un bun personal castigat pe care nu am de gand sa-l combat, dar am mari rezerve in ceea ce priveste cifrele prezentate.

 19. maria
  28 iunie 2008

  ..Buna! V-am lasat si regasit anti-_che! De ce? Privesti un om in ochi si n-ai cum sa-l cunosti.. pe el vad ca-l cunoasteti! de unde? 1.propaganda americana gen beretele verzi?(ei l-au asasinat)
  2.Pagini skrise la comanda francmasaona.
  3. Adevar istoric?

  Domnilor, uita-ti-va in jur! tot ce e bun ucid! Mikael Jakson- e de actualitate, cati au mai fost inainte? Oameni politi, actori, familii intregi(Kenedy) , domnilor, invit la ratiune…

 20. maria
  28 iunie 2008

  Scz. pt greseli de tipar

 21. maria
  28 iunie 2008

  ..Cititi ultima scrisoare a lui Che. Cea skrisa in La Higuera!este El! Vorbiti de el dar creati imaginea lui adaptata gandirii voastre! El nu e prezent la polemica! Nu e fayr-play
  Vad ca ganditi, aveti cultura – una admirabila dealtfel, aveti si curaj si metoda dar nicaieri nu este El- akolo. Am stat de curad de vorba intr-un mic patio cu niste bolivieni- ,,rottos,, la ei, akolo, unde n-a fost ajutat- Che- este in icoane- oare de ce?
  Inteligenta primara- ,,primitiva,, a omului simplu lipsit de interese este aproape de adevar (?)

 22. costin
  28 iunie 2008

  Maria, iti recomand asta.

 23. costin
  28 iunie 2008

  Che Guevara, eroul tinerilor “non-conformisti” a fost un criminal cu singe rece care a ucis cu mina lui sute de tarani amariti, pentru ca nu erau de acord cu “revolutia”. Asta este tot ce e nevoie sa stim, si de asta mi se pune un nod in git de fiecare data cind vad pe cite unul care il poarta pe tricou, din ignoranta si teribilism stupid. Un criminal nu poate fi altceva, intelegi? Nu poti scuza setea de singe. De ce este Che Guevara pe icoane in Bolivia? Pentru ca in Bolivia comunismul devine o forta. Te-ai intrebat de ce tinerii poarta tricouri cu Che Guevara in Romania post-comunista? De ce dupa 100.000.000+ de victime facute de comunism, da inca bine sa spui ca esti revolutionar?

  Te-ai intrebat de ce communismul e inca “cool”?

  Te-ai intrebat de ce tie ti se pare irelevant faptul ca Che Guevara a fost un criminal insetat de singe?

 24. euNuke
  28 iunie 2008

  Maria, tu nici pe Stalin nu-l cunoşti, un mare om, un mare caracter şi o inimă pe măsură, dar de oţel sovietic, numai nenoriciţii de imperialişti americani i-au vrut răul şi l-au otrăvit după marele război de eliberare antifascistă că altfel aveam acum pace globală şi egalitate între toţi oamenii de pe pămînt. in plus propaganda capitalistă a blasfemiat şi întinat adevăratele valori ale stalinismului de ai ajuns tu in lipsă de idoli valabili să boceşti pe buza mormîntului lui che cel asassinat, bietul de el, ca un cîine jigărit sau ca o maimuţă jigărită că in junglă javre ioc, da’ primate-s din belşug. hai că mi-au dat lacrimile…mă duc să-l jelesc pe ceaşcă cu prietenii mei, cutezătorii…poate ne întîlnim la un ceai colectiv şi naturist să sorbim cu alţi oameni de bine din poveţele camarazilor de frunte ai cenaclului nostru, nişte personalităţi notorii dar momentan anonime. Mao îţi place? e destul de cool şi el, i-a slobozit pe chinezi de sub jugul opiaceu al imperialismului britanic şi a dat, başca revoluţia sexuală şi culturală. In state e in mare vogă Mao, se lansează zilnic produse culturale de fuziune, dacă vrei îţi fac rost de un tricou ubercool cu ObaMao, original, coproducţie america-rpc.

 25. Imperialistu'
  28 iunie 2008

  Atata timp, Maria, si tu ai ramas blocata tot acolo?

 26. euNuke
  28 iunie 2008

  acu mi-a picat fisa, maria lăsase o paranteză ezoterică: se pare că şi jacko e victima unei conspiraţii mîrşave a cia, o anume aripă a cia compusă din acei spionii fanatici amorezaţi de MJ [nişte beşniţe de homosexuali cu gulere albe care au răspîndit in prealabil zvonul că jacko ar fi şi el pederast ba chiar şi pedofil, doar ca să-l denigreze şi să-l facă de cacao la moral] care nu mai suportau să vadă cum le apune/dezintegrează idolul de viu, săracul ce-a mai pătimit, nici jesus nu a cunoscut suferinţele omului ăstuia, chinuit fiind de bestiile de doctori care-l sugeau şi de ultimul bănuţ strîns din truda gîtlejului de geniu. barem jesus nu a cunoscut felcerii sionişti in acţiune care l-au torturat pe mikael, suflet al tineretului mondial şi modern arhanghel…de viitor.

  dar mă mir că Maria nu a amintit de prinţesa Diana, o altă jertfă pe altarul iubirii şi prieteniei între popoare, culturi, civilizaţii, religii şi alte alea, la o adică superfemeia asta s-a sacrificat la greu pentru toată lumea şi ar merita să fie sanctificată…dacă nu ar fi biserica catolică atît de obtuză şi de dreapta.

 27. calehari
  28 iunie 2008

  Ucide acoperit de mantia Comunismului.Fa-o in numele unei utopii , ce propovaduieste EGALITATEA tuturor oamenilor.Ucide linistit,nu vei pati nimic rau ! In timpul vietii ,vei ingrozi pe multi, dar si mai multi te vor adula si chiar iubi ! Dupa moarte,amintirea ta va ramane pastrata pe socluri de beton sau marmura,in tomuri groase,frumos legate,pe steaguri rosii si portrete purtate de copii , care nu te-au vazut scaldandu-te in sange.
  Aflu , ca in Bolivia sunt oameni ce se roaga la icoana lui CHE cel COOL.Ei au totusi o scuza,nu se deosebesc prea mult de celelalte vietuitoare din gospodarie.Ce ne facem cu ceilalti ? Cei care STIU ? Cei care nu “resping cu repulsie, gandul ca cineva poate calarii linistit un cadavru, atata timp cat are o idee ” luminoasa “.

 28. calehari
  28 iunie 2008

  Totusi,o bila alba pentru Maria .Daca nu ar fi intervenit ,n-as fi descoperit excelentul articol scris de Francesco si comentariile pe masura ale celorlalti.

 29. Maria
  28 iunie 2008

  Ms tuturor. o mare bila alba- dar pe interior e IQ- ul unora spalat de altii-

 30. Maria
  28 iunie 2008

  .. Nu- iubesk pe che, nu-l admir, nu-i caut scuze- pur si simplu Il ador.

 31. Maria
  28 iunie 2008

  ..astept revolta voastra. o sa-mi pun o cola- cea pe care o adorati- nu e comunista- o sa-mi aprind o Havana si o sa sorb neputinta voastra!

 32. Maria
  28 iunie 2008

  Te amo y abrazo revolucionario- – 25% (Boc)-

 33. costin
  28 iunie 2008

  “nu-l iubesc…il ador” frumos! ???? ….mare Ti-e fauna

 34. …ma tot incumet.. ce doamne iarta-ma i-o fi starnind pe unii – cand ar trebui sa-i lase indiferenti.Dka e ,, criminal,, de ce sa te inversuni s-o dovedesti ca e? Nu e un truism? Nu- atunci cand e minciuna trebuie sa fie unii- traiti americaneste- sa o dovedeasca? minciunile istoriei americane trebuie sustinute- de ,rottos,, romano-hitano! Hai sictir- american nu esti dekat mintind? e in trrend/ vomiti fast-food si gata? Che e criminal ca n-a mankat ca voi fast-food? > Fauna nu alta! Costin -americanu n-a fost la buda pe camp? e American aku pa closet?

 35. dr pepper
  28 iunie 2008

  Ioane, daca ar durea – te’as auzi cum tipi tocmai din America.

 36. calehari
  28 iunie 2008

  Ivan #34.Dorogoi partizanski Ivan , udti nazad po potustoroni mir.STALIN i CHE ojidat! Adeka,TE ASTEAPTA ! ????

 37. francesca
  28 iunie 2008

  ..costine alias dr.peper ai dat in patima elenei u. te lauzi singur- fauna ta e mare. Grand canion!

 38. Imperialistu'
  28 iunie 2008

  Francesca, dr. pepper e un om, costin e un altul, dar e greu de facut diferenta atunci cand intri din an in paste pentru a-l apara pe criminalul Guevara.

 39. panseluta
  28 iunie 2008

  calehari:

  o bila alba pentru Maria .Daca nu ar fi intervenit ,n-as fi descoperit excelentul articol scris de Francesco si comentariile pe masura ale celorlalti

  Si una pentru matale de la mine, cu adevarata dragoste revolutionara, ca pui mereu punctul pe i, fara a calari cadavre.

  PS: Cum de-au inflorit atitea fetitze dulci in ultima vreme la noi? Mare e gradina …

 40. calehari
  28 iunie 2008

  Panseluta #39.Incerc sa-ti multumesc , dand un raspuns la intrebarea din PS : PRIN EMPATIE. ????

 41. Tibi
  28 iunie 2008

  ba baieti..cand veti face voi ce a facut che guevara..sa va permiteti sa apareti pe un site..am citit absolut tot ce se scrie despre el..si merita respect..sa fi fost voi oameni sub regimul dictatorial a lui batista in cuba si sa vina che sa il rastoarne..sa aduca o lume mai buna..acu il stimati!

 42. Cupachabra
  28 iunie 2008

  …Lenin,Marx,Stalin,Hitler,Himmler,Che Guevara,Iliescu,aceiasi copii tembeli ai doctrinei rasiste numita SOCIALISM ….Aceasta doctrina nu va naste altceva decat moarte !

 43. mky
  28 iunie 2008

  El Che nu a fost un criminal cu sange rece….a fost un om care avea un ideal si care a luptat si in final a murit ,pentru a-si indeplini acel ideal.Daca era un las care nu facea nimic,daca se ducea sa inceapa revolutii doar pentru a ii lasa pe altii sa lupte in locul lui..atunci il considerati un om cu compasiune,cu suflet bun sau un las???Nimeni nu poate fi sigur daca a omorat nevinovati sau oameni care daca aveau ocazia,schimbau situatia in favoarea lor,si il omorau pe Che fara ca macar sa clipeasca.
  Orice om,TOTI oamenii,daca sunt pusi in situatii care le pun viata in pericol vor riposta…vor omora…vor face orice pentru a supravietui..este instinctul primar pe care il avem cu totii.Acesta era sistemul lui de protectie…pentru a nu se lasa afectat de crimele pe care era nevoit sa le faca..incerca sa nu ii priveasca ca pe niste prieteni…doar ca pe niste dusmani ,ca pe niste oamenii de a caror moarte depindea viata lui
  Nu a fost de acord cu comunismul ,asa cum il vedea Fidel si nici cu comunismul cum este vazut de URSS…el credea in comunism ca un ideal teoretic:”toata lumea este egala,nimeni nu are mai mult ..nimeni nu are mai putin…
  Poate este adevarat ca a fost un criminal cu sange rece,poate ca a devenit asa din placere sau nevoia l-a invatat…poate a fost doar un om cu un ideal..poate intr-adevar a fost un om foarte inteligent….nu avem cum sa il judecam doar din cateva inregistrari cu el si foarttteeee multe pareri date de oameni care nu cauta adevarul ,ei cauta senzationalul…

 44. Vlad M.
  28 iunie 2008

  Si Hitler era un om cu un ideal, sa stii.

 45. dragos ion
  28 iunie 2008

  Capitalism=Banditism. Adică a-i jecmăni pe nevoiasi, a-i sărăci. Se îmbogătesc nu prin muncă căci le e scârbă sa muncească ci prin jecmănirea celor ce muncesc.

 46. Vlad M.
  28 iunie 2008

  Hai ca esti haios, Dragos. Vii la un articol despre criminele comunistului Che Guevara si incepi sa aiurezi despre capitalism. ???? Bietul de tine! N-ai nici macar taria sa citesti articolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian