FUNDATIA IOAN BARBUS

Vremea a scăpat de sub control

global warming obama

Am regăsit un newsletter mai vechi „Progress Report” – un soi de biblie foileton a progresiştilor americani – cu o frază care îmi provocase râsul la vremea respectivă:

„the American public knows the weather is disastrously out of control.”

Era februarie 2010, dupa căderile masive de zapadă (Snowmaggedon-ul). La Washington cred că fuseseră cele mai mari căderi de zăpadă înregistrate de mai bine de un secol, dar Martorii lui Obama le prezentau şi pe acestea ca dovezi ale încălzirii globale.

cartoon global warmingBun, asta-i credinţa lor, libertatea religioasă trebuie preţuită, haios era felul în care o exprimau, cu „vremea scăpată de sub control”.

De sub controlul cui o luase vremea razna? Abia astept în anii ce vin să văd platformele electorale care vor promite ierni blânde, cu zapada, dar fără ger, veri răcoroase, eventual nopţi mai scurte şi zile mai lungi ca să economisim energie… ce mai, un glob cu termostat, cum bine se exprima Grigore Cartianu într-un editorial.

Nimic nu trebuie sa scape de sub controlul guvernului, nici măcar vremea să nu-şi facă de cap după ce că nu plăteşte taxe.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

GMT

GMT

2 Comments

 1. Anca Cernea
  12 August 2013

  Statul trebuie să intervină, împiedicând vremea să devină sălbatică, și asigurând egalitatea de temperturi și precipitații între sezoane. În România, ar trebui extinse în acest sens atribuțiile CNCD (prin Constituție). La nivel european, progresul cere ca UE să preia aceste atribuții de la nivelul statelor membre, astfel încât să dispară inegalitățile dintre Finlanda și Malta. Globalizarea cere ca ONU să exercite această funcție la nivel global. Dacă mai scapă de sub control, vremea trebuie sancționată exemplar.
  Ca și pretinsele diferențe dintre sexe, și în cazul anotimpurilor, sau al regiunilor climatice, inegalitatea e, de fapt, rezultatul unor prejudecăți, unor clișee stereotipe culturale, ce provin dintr-o mentalitate patriarhală, reflectată în manualele de geografie și nu numai (pt că se regăsesc până și în literatură și artă, până și în rețetele culinare), dar provenind din cultura retrogradă a burgheziei, din învățământul bisericesc al Evului Mediu și din Biblie.
  Între nedreptatea pe criterii de gender și cea meteorologică există o strânsă legătură. În acest sens, Parlamentul European, în înțelepciunea sa, a aprobat în aprilie 2012 o rezoluție care arată că discriminarea de gender este agravată de încălzirea globală.

 2. emil borcean
  12 August 2013

  SIDA, extincția macilor din Afganistan, aligatori în Tamisa, topirea Alpilor, scăderea gheții din Antarctica, creșterea gheții din Antarctica, zăpezi la Bagdad, scăderea salinității Atlanticului, creșterea salinității Atlanticului, invazie de păianjeni în Scoția, modificarea vieții sexuale a pinguinilor…. Sunt doar câteva dezastre, compilate de Dr. John Brignell într-o lungă listă a efectelor încălizirii globale, așa cum au fost raportate în presă pe parcursul timpului.

  A complete list of things caused by global warming

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi