FUNDATIA IOAN BARBUS

Ziarist german: Prestația mea la stația de propagandă a lui Putin

Russia Today, canalul de propagandă al lui Putin, care ar fi în pregătire și pentru România, s-a lansat în Germania.
Ziaristul Olaf Sundermeyer, invitat într-o emisiune acolo, povestește într-un articol din Frankfurter Allgemeine Zeitung cum se desfășoară lucrurile în oficina Kremlinului; o experiență care nu peste multă vreme ar putea folosi și ziariștilor sau comentatorilor de la noi.

olaf-sundermeyer-ueber-fussball-als-pille-fuer-den-patriotismus-mit-nebenwirkungen[1] Tema anunțată a întâlnirii era Fotbalul și naționalismul, în contextul mișcărilor de stradă din Germania, ale așa numitor huligani împotriva salafiștilor.

Gazetarul și-a întrebat mai întâi colegii din presă: Îmi pierd integritatea de ziarist dacă accept invitația? Câteva dintre răspunsurile primite: Da (BBC și Radio Berlin-Brandenburg), Poți s-o pierzi sau poți folosi ocazia pentru a le spune ce crezi despre ei (Netzwerk Recherche), Foarte greu (DW), Întrebarea nu e cine te-a invitat, ci ce spui acolo (WDR).

Ajuns în studio, Olaf îl întreabă pe redactorul șef de la Russia Today: Pot să-mi înregistrez și eu emisiunea? – De ce? Vă garantăm că nu vom tăia nimic din ea, i se răspunde. Neamțul insistă: Pot să înregistrez emisiunea? Gazda dă semne de nervozitate, pleacă și revine după un timp: Puteți înregistra, dar numai răspunsurile dvs.
Ziaristul neamț aude în spate cum moderatoarea, Jasmin Kosubek, îi explică următorului invitat, care va vorbi despre conflictul din Siria, că trebuie să insiste pe erorile americanilor. Jasmin, total necunoscută în Germania, până la lansarea acestui post, are o prezență considerată atrăgătoare. Înainte de a intra în direct își complimentează invitatul: Extraordinare texte scrii, Olaf. „În gândul meu, povestește acesta, mă întreb dacă se referă la textele despre fanii de extremă dreapta din Rusia.”

Începe dezbaterea cu un comentariu insinuant: Când îi vedem pe Merkel și pe Gauck în tribune știm că este acolo și ceva PR, zice moderatoarea. Pe fondul imaginii cu Merkel, Gauck și naționala Germaniei sărbătorind titlul mondial, vine și întrebarea: Este fotbalul un sol fertil pentru naționalism?
Pentru că extrema dreaptă n-are nimic de-a face cu naționala germană, reporterul neamț replică: La Zenit Sk Petersburg sunt foarte mulți naționaliști activi. În subtext era întrebarea dacă Putin, fanul echipei, și Gazpromul, sponsorul grupării, sunt atenți la aceste manifestări.

Următorul subiect se leagă tot de zona politică, meciul Serbia – Albania, de luna trecută, când albanazii au trimis pe teren o dronă cu drapelul Albaniei mari: Aceasta e tot o expresie a naționalismului, zice gazda, încercând să-l determine pe invitat să ia apărarea sârbilor, aliații lui Putin, la ora aceasta. Ziaristul german evită un răspuns clar și se pierde în generalități.

„Privesc imaginile pe net, și-mi văd scepticismul vădit pe figură, zice Olaf Sundermeyer în finalul articolului său. În acest moment decid să nu mai onorez nicio invitație la Russia Today și recomand oricui care ține la integritatea sa jurnalistică, politică sau științifică să facă la fel.”

articol: https://www.faz.net/aktuell/feuilleton/debatten/rt-deutsch-auftritt-bei-putins-propagandasender-13277111-p2.html

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Un comentariu

  1. Sorin Onose
    23 noiembrie 2014

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian