FUNDATIA IOAN BARBUS

Vasile Ernu și rețeaua de teroriști pro-ruși din estul Europei

Înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova din 30 noiembrie 2014, Rusia a creat un un plan de avarie pentru eventualitatea în care pro-europenii aveau să câștige – pregătirea unui “Maidan Eurasiatic” (un anti-Maidan) care să țină Basarabia departe de Occident. Atunci s-au activat teroriștii pro-rușii din R. Moldova, dar și propagandiștii Rusiei din România, cum ar fi Vasile Ernu, apropiat al celor dintâi.

nosferatu national bolsevism

Rusia pregătește destabilizarea Republicii Moldova

//

Într-un comunicat publicat pe 21 noiembrie, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) declară că a observat activarea unor forţe “în direcţia subminării cadrului naţional de securitate”. SIS pricizează că “Interesul meschin al acestor forţe, pe palier intern cât şi de sorginte externă, este orientat expres spre generarea de destabilizări ale echilibrului social în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie”. A doua zi, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a anunțat convocarea, pentru luni 24 noiembrie, a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova. Ultima dată, Președintele Republicii convocase Consiliul Suprem de Securitate pe 7 octombrie, după ce, conform secretarului Consiliului, peste 30 de persoane, suspectate de a fi militari străini, au fost împiedicate să intre în țară în ultimele trei luni.

SIS este în alertă maximă. Au fost arestate mai multe persoane, cetățeni ruși, ucraineni și moldoveni care plănuiau proteste violente înaintea alegerilor, proteste ce, conform SIS, erau gândite să degenereze într-un “război civil” dacă pro-europenii ies învingători pe 30 (ziarulnational.md).

Doi dintre cei mai importanți indivizi arestați sunt Victor Șapinov și Pavel Grigorciuc. Primul e cetățean al Federației Ruse și lider al unei importante grupări extremiste pro-ruse din Ucraina – Borotba (Lupta). Pavel Grigorciuc e cetățean al Republicii Moldova și fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), iar în prezent e purtător de cuvând al Antifa, aripa violentă a PCRM, și membru în “Forumul Social al Moldovei”, ONG apropiat de socialiști, creat de Victor Șapinov și Maxim Firsov (ambii cetățeni ruși, arestați și expulzați de autoritățile din RM).

Ca detaliu suplimentar, Șapinov și Grigorciuc sunt tovarăși de luptă “anti-imperialistă” ai coordonatorului criticatac.ro, Vasile Ernu. Detalii, mai jos.

Alexandr Pokatilov, Antifa R. Moldova (sursa: zgd.md)
Alexandr Pokatilov, Antifa R. Moldova (sursa: zgd.md)

Cei arestați au încercat să introducă în țară mai multe corturi și obiecte utilizate pentru proteste de lungă durată. La domiciliile și sediile persoanelor reținute au fost descoperite și arme deținute legal. Conform deschide.md, doi ruși și patru ucraineni au fost expulzați din Republica Moldova și declarați indezirabili pe o perioadă de 5 ani, pe motiv că prezintă pericol pentru securitatea națională. Printre cei 6 cetățeni străini, doi sunt cetățeni ai Federației Ruse, Victor Șapinov și Maxim Firsov, iar patru sunt ucraineni, Dmitrii Kaminski, Vladimir Hraciov, Alexei Dikii și A. Semeneț.

Forţele de ordine întreprind complexul de măsuri necesare pentru prevenirea şi contracararea acestor riscuri (publika.md). Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control (CUC) a comentat pentru publika.md despre “ura turbată faţă de valorile europene şi faţă de democraţie şi eforturile unui lider din est de a pune gheara pe Republica Moldova”, iar expertul constituțional Vitali Catană e de părere că “aceste alegeri vor ancora Moldova în mare măsură pe un vector foarte clar proeuropean şi trebuie să ne aşteptăm să existe anumite forţe care doresc să încline balanţa care acum este în favoarea partidelor proeuropene“.

Înfrățirea demențelor ideologice

Pavel Grigorciuc Pavel Grigorciuc e unul dintre liderii grupării Antifa din Republica Moldova, ocupând în trecut funcția de lider al Comsomolului, organizația de tineret a Partidului Comuniștilor din RM (PCRM). În 2009, pe când conducea Comsomolul, Grigorciuc a incendiat un tricolor în Chișinău și a fost implicat în evenimentele violente de la Chișinău, susține protv.md.

Serviciul de Informații și Securitate a mai intrat o dată în alertă din cauza lui Grigorciuc și a tovarășilor lui din Antifa, în vara aceasta, chiar înaintea semnării și ratificării Acordului de Asociere dintre R. Moldova și Uniunea Europeană, scrie Ziarul de Gardă (zgd.md) într-un articol despre mișcările extremiste pro-ruse din Republică. zgd.md (iunie 2014): “Şevciuk şi exponenţii Rusiei din regiunea transnistreană, başcanul Mihail Formuzal şi stataliştii din Găgăuzia, dar şi Antifa lui Tkaciuk, Petrenko şi Muntean reprezintă principalele pericole pentru viitorul european al R. Moldova, spun experţii. (…) În ultimele săptămâni, odată cu apropierea acestor momente [semnarea Acordului n.m.], au început să apară din ce în ce mai multe informaţii legate de organizarea unor proteste masive din partea celor care se opun integrării europene a R. Moldova. Odată cu plecarea din organele de conducere ale PCRM a trei dintre cei mai vehemenţi antieuropeni, Mark Tkaciuk, Iurie Muntean şi Grigore Petrenko, eventualele revolte sunt puse pe seama acestora.”

Mark Tkaciuk, Iurie Muntean şi Grigore Petrenko reprezintă, împreună cu Pavel Grigorciuc, aripa radicală (da, se pare că există comuniști mai radicali decât media comuniștilor!) a PCRM. Au părăsit partidul pentru a se dedica dezvoltării Antifa, a cărei orientare este radical pro-rusă și are ca scop declarat lupta cu “fasciștii” și “unioniștii”. În privința conflicitului din Ucraina, sunt de partea separitiștilor și teroriștilor pro-ruși. Pavel Grigorciuc e cel mai activ dintre liderii Antifa, despre acesta Alexandr Pokalitov (cel cu pistolul din imaginea de mai sus, și el membru Antifa) spunând de curând că e cel care “în evenimentele din 7 aprilie [2009, Chișinău] m-a inspirat să lupt de partea PCRM”. Mai multe detalii pe zgd.md.

În februarie 2014, Vasile Ernu participa la o conferință a PCRM la Chișinău, alături de Mark Tkaciuk. Conferința fusese anunțată de Pavel Grigorciuc pe site-ul naționalist pro-rus, grenada.md. Site-ul a fost șters, dar puteți vedea invitația aici și aici, postată de Grigorciuc pe facebook. După conferință, Vasile Ernu îl invita pe Grigorciuc la clubul Propaganda din Chișinău, la o discuție pe tema “Este Republica Moldova un stat artificial sau nu?”.

pavel grigorciuk ernu 00

click pe imagine

Victor Șapinov (lider Borotba)
Victor Șapinov (lider Borotba)

Victor Șapinov, alt personaj important arestat la Chișinău, e cetățean rus și unul din liderii extremiștilor din mișcarea Borotba din Ucraina. În trecut, Șapirov a fost membru al Dumei de Stat a Federației Ruse. De asemenea, conform unui articol publicat de euromaidanpress.com (ziar online ucrainean inființat la începutul protestelor de pe Maidan), Șapinov a lucrat ca “tehnolog politic” pentru partidul lui Vladimir Putin, Rusia Unită.

Borotba și Șapinov s-au implicat activ și în acțiunile separatiste din Ucraina. Articolul euromaidanpress.com menționează că Borotba este o organizație stalinistă care a fost marginalizată de cele mai multe grupuri stângiste din Ucraina, din cauza pozițiilor pro-Kremlin și apropierii de naționaliștii extremiști ruși. Deși Borotba se pretinde o mișcare “revoluționar marxist-leninistă și antifascistă”, organizația a colaborat și a spijinit în mai multe rânduri grupuri neonaziste pro-ruse. Borotba a fost implicată în tentativa eșuată de creare a Republicii Populare Kharkiv, în estul Ucrainei, ulterior concentrându-se pe răspândirea propagandei Kremlinului despre “persecuția stângii ucrainene de junta de la Kiev” în structurile stângii europene, adaugă euromaidanpress.com. Este vorba în primul rând de partidul german “Die Linke”, succesor al comuniștilor din RDG, partid care a trimis observatori la “referendumul” ce a precedat anexarea Crimeei. De asemena, Serviciul de Securitate al Ucrainei a emis o declarație conform căreia site-ul mișcării, borotba.su conține informații care „promovează război, ură etnică, schimbarea ordinii constituționale sau a integrității teritoriale a Ucrainei prin violență.”

Borotba, tovarășii ideologici ai lui Vasile Ernu

Pe de o parte, Borotba spijină și colaborează cu extremiștii naționaliști pro-ruși în acțiunile de destabilizare Ucrainei, dar când circumstanțele o cer, Sergey Kirichuk, coordonatorul național al mișcării se declară opozant atât ai “naziștilor ucraineni”, dar și al celor ruși.

Asta îmi amintește de nenumăratele dăți în care Vasile Ernu și Rogozanu s-au declarat ca fiind radical anti-Putin, inclusiv acest pasaj din introducerea cărții despre evenimentele din Ucraina, ce urmează să fie lansată de criticatac:

…platforma CriticAtac, gazdă şi partener al platfor­mei regionale LeftEast, şi‑a propus să fie o voce distinctă şi indepen­dentă. Din păcate însă, e una dintre foarte puţinele de acest tip din România. Da, CriticAtac a condamnat deschis atât imperialismul rus (şi asta înainte ca Putin să devină adversarul recent al neoconservatorilor locali), cât şi naţionalismul ucrainean, trecut la noi sub tăcere.

Despre “echidistanță” și cum este “condamnat” imperialismul rus de autorii criticatac, puteți citi aici și aici.

De‑a lungul întregii perioade de conflict din Ucraina, CriticAtac a încercat să depăşească capcana pro­blematicilor prinse în dihotomia banală pro‑Vest şi pro‑Est, ca să nu mai vorbim despre deja dogmatica „ciocnire a civilizaţiilor”. CriticAtac a încercat să arate argumentat şi documentat că acest conflict are o multitudine de cauze (interne şi externe deopotrivă) şi că într‑un astfel de joc şi de război nu există părţi implicate nevinovate.

Criticatac se pune, din nou, în postura de autoritate morală și împarte diplome de “Voce independentă care depășește capcana problematicilor prinse în dihotomica banală pro-Vest și pro-Est”. Problema este una singură. Pentru a fi fericitul posesor al unei diplome de bună purtare eliberată de criticatac, deci ca să depășești “dihotomia banală pro-Vest și pro-Est” în problema ucraineană, trebuie să îndeplinești câteva condiții: 1. să ignori faptul că Rusia destabilizează o țară vecină, Ucraina, cu ajutorul soldaților ruși fără însemne (“omuleții verzi”) și cu armanent; 2. să ignori faptul că, folosindu-se de amenințarea “omuleților verzi” și de un referendum hiper-fraudat, Rusia a anexat teritorii dintr-o țară vecină (Crimeea); 3. să ignori faptul că președintele Rusiei a declarat de mai multe ori că Ucraina nu este o țară suverană, ci un “teritoriu”; 4. și, în fine, să ignori faptul că Republica Moldova este în alertă pentru că Rusia pregătește același scenariu românilor de peste Prut.

Înapoi la Borotba, conform euromaidanpress.ua, membrii mișcării au lăudat în articolele lor măcelul de pe Maidanul din Kharkiv, iar câțiva dintre borotbardiști s-au autointitulat “deputații poporului” la Kharkiv. De asemenea, Borotba a participat la organizarea atacului împotriva Maidanului din Odessa și l-au mustrat pe Vladimir Putin pentru că “nu acordă destul ajutor separatiștilor”, cerând intervenția trupelor ruse.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, Borotba frecventează și anturajul lui Alexandr Dughin, ideologul Eurasiei lui Vladimir Putin. În imaginea de mai jos, liderul Borotba, Sergey Kirichuk (dreapta), este alături de Israel Shamir. Shamir este un jurnalist suedez (născut în Rusia), activist WikiLeaks și e promovat de Russia Today ca “Middle East Expert“. Este comentator și autor antisionist și pro-palestinian, iar în 2006, a participat la o conferința organizată de Mahmoud Ahamdinejad la Teheran, “International Conference to Review the Global Vision of the Holocaust”, conferință antisemită axată pe negarea lagărelor de exterminare naziste și a Holocaustului.

Sergey Kirichuk și Israel Shamir
Liderul Borotba, Sergey Kirichuk și Israel Shamir | sursă imagine

Katha Pollitt scria despre Israel Shamir, în 2010, în thenation.com:

I spent a few hours on www.israelshamir.net and learned that: ‘the Jews’ foisted capitalism, advertising and consumerism on harmonious and modest Christian Europe; were behind Stalin’s famine in Ukraine; control the banks, the media and many governments; and that ‘Palestine is not the ultimate goal of the Jews; the world is.’ There are numerous guest articles by Holocaust deniers, aka ‘historical revisionists.’

În imaginea de mai jos e Israel Shamir alături de Alexandr Dughin, la conferința de la Viena “Colour revolutions in the CIS countries and their current impact” (2010). La conferință a participat și Sergey Markov, membru al partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, împreună cu naționaliști extremiști, simpatizanți ai lui Putin din Europa și foste republici sovietice. Printre vorbitorii s-au numărat Alexandr Dughin, Israel Shamir, activistul Boris Kagarlitsky și nazisto-maoistul italian Claudio Mutti (de asemenea apropiat al lui Alexandr Dughin). Citiți mai mult pe blogul lui Anton Shekhovtsov.

Alexandr Dughin și Israel Shamir la clubul Florian Geyer, 17 October 2011, Moscova
Alexandr Dughin și Israel Shamir la clubul Florian Geyer, 17 October 2011, Moscova

Și pentru că marile spirite se întâlnesc întotdeauna, Israel Shamir este recomandat și de criticatac (vezi note): https://www.criticatac.ro/24626/soluiile-clasei-politice/

Despre “postglobalizare” cu Vasile Ernu, GMT și anturajul lui Alexandr Dughin

Mai jos este clipul de promovare a conferinței “Post Globalization Initiative” la care criticatac a trimis pe Vasile Ernu și Gaspar Mikloș Tamaș pentru a conferenția despre imperialism occidental, moartea capitalismului si alte forme de apocalipsă alături de extremiștii pro-ruși Boris Kagarlitsky, Victor Șapinov, Sergey Kirichuk etc. (ultimii doi, liderii Borotba)

Mai multe detalii despre conferință puteți afla din articolul Ancăi Cernea.

Boris Kagarlitsky, autor și jurnalist rus, este pe placul celor de la Borotba și criticatac. Se pretinde progresist și antifascist, dar e un apropiat al cercurilor nazistoide rusești. Kagarlitsky a fost prezent la conferința de la Viena din 2010, cea cu Alexandr Dughin și Israel Shamir.

În imaginea de mai jos, Boris Kagarlitsky este în compania unor naționaliști extremiști ruși, printre care se află și Aleksey Belyaev-Gintovt, membru proeminent al Mișcării Internaționale Eurasia a lui Alexandr Dughin:

Boris Kagarlitsky in a company of Russian fascists, September 2014, Moscow (?) | sursa foto: Anton Shekhovtsov
Boris Kagarlitsky in a company of Russian fascists, September 2014, Moscow (?) | sursa foto: Anton Shekhovtsov

Mai multe despre Boris Kagarlitcky și gusturile lui eclectice, puteți citi pe blogul lui Anton Shekhovtsov.

În octombrie 2010, la câteva luni de la conferința de la Viena la care Boris Kagarlitsky se întâlnea cu Alexandr Dughin, Vasile Ernu îi lua un interviu pentru criticatac:

boris kagarlitsky criticatac ernu

(click pe imagine)Ulterior, criticatac a publicat patru traduceri din articolele lui. Kagarlitsky a fost promovat și de Costi Rogozanu pe voxpublica, într-un articol despre, ce altceva?, moartea capitalismului. Toate acestea nu ar trebui să mire prea tare pe nimeni, din moment ce Vasile Ernu se fălește de ani de zile cu prietenia lui cu activiști național-bolșevici ca Zahar Prilepin și Eduard Limonov, ambii implicați în acțiunile separatiste din Ucraina. Despre asta puteți citi aici: De alegeri, TVR devine Russia Today: Vasile Ernu invitat de TVR 1 să comenteze alegerile prezidențiale. Citind despre personajele de mai sus, văd cât este de puțin original un alt apropiat al național-bolșevicilor ruși și al fasciștilor europeni, autor pe criticatac – Claude Karnoouh.

Vasile Ernu, Zahar Prilepin – 2009, București

În ciuda a tot ce vedem aici, în ciuda evidentelor contacte și colaborări filo-comuniste și filo-fasciste ale lui Vasile Ernu, acesta este constant invitat ca “literat”, “gânditor” și “filozof” (deși opera lui submediocră nu-i justifică prin nimic promovarea) să comenteze realitățile românești și din R.Moldova la marile televiziuni și publicații din România, este tradus în alte limbi și trimis de ICR să reprezinte România la diferite evenimente internaționale, și ca nostalgic al URSS este invitat de IICCMER să vorbească la închisoarea de la Râmnicu Sărat, una dintre cele mai sinistre închisori comuniste din România și din lume.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

23 de comentarii

 1. liv stomer
  26 noiembrie 2014

  Vasile, bre, taticule, uite cum sta treaba…..ia matale Manualul de Gramatica Limbii Romane, ala de cls. a IV-a, si invata de-acolo. Ca, naiba, esti penibil: “sa ne ofere reflexiile lor”??? Pai, taticule, inainte sa faci filosofii adanci, invata, tata, limba romana!!!
  A, sau cum, nu invatam ca lumea limba tarii noastre, ca sa nu cumva sa fim banuiti de nationalism romanesc, nu? Mai bine de tampenie.
  Si mi-a placut aia:

  da, se pare că există comuniști mai radicali decât media comuniștilor!

  , cum ar veni, da, exista dementi, si dementi cu certificat, atinsi de dementia 2.0 . Cul.

 2. liv stomer
  26 noiembrie 2014

  eu am o nedumerire. Imi amintesc ca, atunci cand a fost dat afara H-R. Patapievici de la ICR, pe lista de intelectuali promovati de acesta aparea si Ernu. Ok. Deci inteleg de aici ca (/si) Patapievici l-a promovat pe Ernu. Bon. Dar cum s-a ajuns la asta, pentru ce merite? Hai, ca actualii conducatori ICR, nu-i nici o mirare ca il promoveaza, dar dl. H-R. P., ce-o fi vazut la Ernu? Poate il intrebati voi.

 3. Anca Cernea
  26 noiembrie 2014

  @1 bună idee, să-și țină manualul pe aproape, să-l aibă la el când vin mascații prin balcon să-l ia,
  să aibă totuși ceva lectură, ca să-i treacă timpul mai ușor
  cu Gramatica Română sigur îl lasă, că ai noștri sunt înțelegători, nu ca ai lor
  cât despre manualele alea rusești de diversiune și propagandă, nu numai că nu le va putea lua cu el, dar probabil îi vor fi reținute ca probe

 4. Vlad M.
  26 noiembrie 2014

  Ernu habar nu are a scrie sau vorbi romaneste. N-oi fi vreun mare cunoscator, dar sa dea naiba ca pana si eu ma descurc mai bine decat „intelectualul de stanga”, Vasile Ernu. Macar Costi Rogozanu nu este semi-analfabet.

 5. Costin Andrieş
  26 noiembrie 2014

  Situatia e tot mai tensionata. Baietii se pregateau pentru un mic razboi de gherila:

  Inspectoratul General de Poliție a prezentat astăzi schema de funcționare a organizației extremiste ”Antifa”, care se ocupa de pregătirea unor scenarii deosebit de grave după alegerile parlamentare din 30 noiembrie.

  În urma a 15 percheziții desfășurate în această dimineață, în municipiul Chișinău, precum și raioanele Ialoveni, Bălți și Soroca, oamenii legii au descoperit loturi impunătoare de arme și muniții, printre care pistoale cu amortizator, aruncătoare de grenade, grenade, cutii de trotil, măști, uniforme militare, dar și sume mari de bani.

  ”Este vorba de un anumit grup de persoane, care într-un mod pledează pentru drepturile omului, însă în realitate au ca scop măsuri de diversiune, prin violență. În urma perchezițiilor au fost depistate arme, muniții, planuri de acces în clădirea Comisiei Electorale Centrale, precum și televiziunii naționale, ceea ce demonstrează că membrii grupării se pregăteau pentru un eventual atac asupra acestora”, a declarat procurorul Viorel Morari.

  . Un alt factor important, constatat în cadrul urmăririi penale, îl constituie faptul că în cadrul organizaţiei criminale sub acoperirea mişcării „ANTIFA”, erau implicaţi atât cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi cetăţeni ai statelor străine, în special membri identificaţi ai structurilor extremiste şi grupărilor criminale armate din străinătate, cu experienţă semnificativă în acţiuni radical-militare, conflicte violente armate în condiţii de stradă, activităţi diversioniste şi sabotaj. O parte semnificativă din adepţii organizaţiei au fost angajaţi plenar în acţiuni radical-extremiste în Ucraina, ţările Orientului Mijlociu şi Africa de Nord.


  http://www.realitatea.md/scenarii-deosebit-de-grave-antifa-pregateste-atacuri-armate-sunt-implicati-profesori-si-militari-video_12360.html

  Ziarul National a publicat acum cateva ore poze cu arme gasite la pro-rusi

  Poliția a DEJUCAT organizarea „Maidanului SÂNGEROS” în R. Moldova. Întreg arsenal de ARME, BANI RUSEȘTI și EXPLOZIBIL, la Chișinău

  11.40: Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, a anunat în cadrul unei conferințe de presă că arsenalul depistat la membrii grupării criminale conținea pistoale, grenade, aruncătoare de grenade, cutii de trotil cu declanșare de la distanță, măști, uniforme militare, sume foarte mari de bani în diferită valută, inclusiv ruble rusești cu ștampila unei bănci de la Moscova, telefoane mobile noi etc. Pe moment sunt investigate 15 persoane implicate în această operațiune de destabilizare a situației din R. Moldova, printre care și un profesor de la o universitate din Chișinău care racola studenți pentru „Antifa”. La început, tinerii erau îndemnați să încleie diferite afișe, după care erau atrași în organizație. Din grupare mai face parte și un militar din cadrul Armatei Naționale care avea acces la informație de stat, precum și inși judecați anterior pentru diferite infracțiuni.

  http://ziarulnational.md/foto-exclusiv-politia-a-dejucat-organizarea-maidanului-sangeros-s-a-descoperit-un-intreg-arsenal-de-arme-bani-rusesti-si-explozibil/

  arme pro-rusi

 6. Corneliu
  26 noiembrie 2014

  Lucrurile arata a fi fost realmente grave. Si e greu de stiut daca nu exista si alte nuclee inca nedepistate.

 7. Anca Cernea
  26 noiembrie 2014

  @5 Corneliu, așa este. Și, constatăm din nou cât de mică e lumea și cum se angrenează în ea axele răului ca într-un ceasornic:

  O parte semnificativă din adepţii organizaţiei au fost angajaţi plenar în acţiuni radical-extremiste în Ucraina, ţările Orientului Mijlociu şi Africa de Nord.

 8. Costin Andrieş
  26 noiembrie 2014

  S-a spus despre discursul lui Putin de la anexarea Crimeei ca este un discurs nazistoid, care seamana cu discursul lui Hitler de la anexarea Cehoslovaciei.

  An awful sense of déjà vu was conveyed by Putin’s speech in both substance and form. It would seem overly provocative to suggest comparisons to Adolf Hitler’s speech declaring war against Poland in September 1939, which followed Nazi Germany’s annexation of Austria through the Anschluss in 1938, of the Sudetenland in Czechoslovakia in 1938, and of Lithuanian Klaipeda in 1939. But after Putin’s emotional, belligerent, and self-pitying performance at the Grand Kremlin Palace on Tuesday, I went back to check the details and words accompanying the early Nazi expansion, and it almost appears as if Putin and his aides have studied the Nazi record carefully and decided to repeat its successes. (Anders Aslund is a senior fellow at the Peterson Institute of International Economics in Washington, D.C.)
  https://www.kyivpost.com/opinion/op-ed/anders-aslund-12-ways-in-which-putins-rhetoric-resembles-germany-in-the-1930s-340335.html

  Anca, uite o chestie draguta. Clipul de promovare al conferintei de anul trecut la care au participant criticatacii cu extremistii pro-rusi a fost publicat pe canalul de youtube Post Globalization Initiative https://www.youtube.com/channel/UCFq7iu03hBRfZO1fmFkRWbQ
  Canalul asta are o multime de discursuri si secvente cu diferite personaje care au fost traduse si publicate pe criticatac in ultimii ani.

  Dar pe prima pagina a canalului este recomandat un anume clip, incarcat in mai 2014 si care are aproape 5 milioane de vizualizari.
  Intr-un format grafic impresionant, pe canalul yt care a promovat conferinta cu acelasi nume (Post Globalization Initiative) la care s-au dus criticatacii, este DISCRUSUL NAZISTOID AL LUI PUTIN DE LA ANEXAREA CRIMEEI! ????

  https://www.youtube.com/user/pglobalinitiative/videos?sort=p&view=0&flow=grid

  Ce inseamna asta? Ca de fapt conferinta asta a fost una putinista? Parca Ernu era disident, mi s-a spus si ca toti cei de la conferinta sunt disidenti. Anca, tu mai intelegi ceva? :))))

 9. Vlad M.
  26 noiembrie 2014

  S-a spus, dar discursul lui Putin a fost comunist.

 10. Anca Cernea
  26 noiembrie 2014

  @8 Costin,
  păi..

  diferența dintre fasciști și bolșevici, ca și cea dintre „opozanți” și putiniști, e o diferență de armă – ca între unitățile de infanterie și cele de artilerie ale federației ruse
  când dă Putin semnalul, toți băieții se aliniază și bat pasul de defilare în aceeași coloană,

  acu, desigur, pe Ernu, băiat firav, cu fularul și șepcălia alea ale lui și cu firea de artist, nu l-aș vedea decât, cel mult, la fanfară
  ăștia de la borotba poate s-ar fi încumetat la operațiuni mai spețnaziste – dar acum nu se mai încumetă, că au luat-o pe coajă de la SIS

 11. Costin Andrieş
  26 noiembrie 2014

  In detaliu, ce s-a gasit la prietenii lui Ernu din Moldova:

 12. Anca Cernea
  26 noiembrie 2014

  Extremiștii ruși, EXPULZAȚI din R. Moldova, îndeamnă la RĂSCOALĂ!!!

  Maxim Firsov, conducătorul unei organizații extremiste din Rusia, și Victor Șapinov, fondatorul organizației „Borotiba”, considerată separatistă în Ucraina, au lansat în această seară o serie de îndemnuri la revoltă pe rețeaua de socializare Facebook, după ce mai mulți activiști ai mișcării „Antifa” și ai „Forumului Social al Moldovei” au fost reținuți ieri, iar Partidul „Patria” a fost exclus din cursa electorală.
  „Prieteni! În Moldova are loc o lovitură de stat! Au fost arestați zeci de activiști de stânga. A fost exclus din cursa electorală Partidul „Patria”, vine și rândul Partidului Socialiștilor. Oligarhul Plahotniuc introduce dictatura. Ridicați-vă cu toții! Ripostă maximă, să nu permitem să fim făcuți una cu pământul”, a îndemnat Firsov, iar chemarea sa a fost distribuită și de alți membri ai echipei care a stat la baza creării „Forumului Social al Moldovei”, având legături și cu mișcarea „Antifa”.

  sursa: ziarulnational.md

 13. Anca Cernea
  26 noiembrie 2014

  Cu doar două zile înainte de alegerile parlamentare, liderul socialiştilor, Igor Dodon, a avut, astăzi, o întâlnire secretă la Ambasada Federaţiei Ruse.

  Presa a surprins maşina acestuia, în timp ce ieşea de pe teritoriul misiunii diplomatice. Automobilul acestuia a intrat pe teritoriul Ambasadei, care este împrejmuit cu gard netransparent.

  Liderul PSRM a confirmat, pentru Publika TV, întâlnirea pe care a avut-o la Ambasadă.

  Anterior, presa a scris despre expulzarea din Moldova a unor cetăţeni ucraineni şi ruşi, reţinuţi de Serviciile secrete moldoveneşti pentru pregătirea acţiunilor de destabilizare a situaţiei după alegeri. Într-un filmuleţ apărut pe Internet se spune că aceşti cetăţeni străini ar fi avut legături cu formaţiunea condusă de Igor Dodon.

  sursa: publika.md

 14. Costin Andrieş
  26 noiembrie 2014

  Vocea Rusiei isi promoveaza aliatii.Poti sa le reprosezi ceva?

  http://romanian.ruvr.ru/2014_11_25/Cine-l-a-invins-pe-Victor-Ponta-Partea-1-0189/

 15. Vlad M.
  26 noiembrie 2014

  Nea Dodon este, in felul sau idiot, genial. Nu stie cum se prezinte mai prorus decat pare deja. Incearca sa-l depaseasca pe Voronin, tov. comunist nefiind atat de loial pe cat ar dori Moscova. ????

 16. DanC
  26 noiembrie 2014

  “Vasile Ernu e un moft”

  http://subiectiv.ro/subiectiv/vasile-ernu

 17. Costin Andrieş
  26 noiembrie 2014

  in 2009, la cateva luni dupa violentele din 7 aprilie de la Chisinau, cele in care au fost implicati tovarasii lui, Pavel Grigorciuc si Mark Tkaciuk, Vasile Ernu convoca un grup de 4 cunoscatori sa isi dea cu parerea.

  Republica Moldova – ghid de utilizare. Vasile Ernu in dialog cu Igor Casu, Armand Gosu, Nicu Popescu si Lilian Negura

  Ernu le-a propus invitatilor cateva teme. Una dintre ele, despre violentele din 7 aprilie, suna cam asa:

  Puterea de la Chisinau a acuzat de implicare directa statul roman in evenimentele din R. Moldova, statul roman a negat vehement. Cum vedeti voi aceasta situatie? Mai mult, cum interpretati strategia statului roman fata de R.M in contextul alegerilor de anul acesta si cum vedeti dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari in viitor? Dupa voi, ce rol joaca UE in aceste ecuatii politice (UE, care a fost cam toleranta fata de abuzurile din R. Moldova)?

  Constiinciosi, Igor Casu, Armand Gosu, Nicu Popescu si Lilian Negura i-au raspuns celui despre care probabil nu stiau ca isi are simpatiile in zona de gherila a PCRM (Tkaciuk, Grigorciuc). Astfel, Ernu era preocupat daca NU CUMVA Romania a jucat un rol in violentele din Chisianau, daca nu cumva Romania a ucis oameni in Chisinau, cum violentele par provocare comunista doar “la prima vedere”:

  Sa ne uitam la evenimentul din 7 aprilie si ceea ce a urmat. La prima vedere,parea o imensa provocare care dadea cistig de cauza PC-ului si era in defavoarea opozitie. Insa modul in care au gestionat guvernantii de la Chisinau acest eveniment a fost catastrofal: au murit oameni – lucru care nu s-a intimplat nici in confruntarile din perioada perestroika –, arestari brutale, violenta, eliminarea presei etc.

  Parea o provocare a comunistilor, dar a degenerat intr-un eveniment catastrofal, au murit oameni, si dupa cum bine se stie, comunistii nu ucid oameni, iar pistoalele, pustile, grenadele, aruncatoarele de grenade, trotilul si toate celelalte instrumente de lupta politica descoperite zilele astea la tkaciuci si grigorciuci erau de fapt artificii pe care Antifa voiau sa le foloseasca la o zi de nastere.

  La cateva luni dupa aceasta echidistanta propunere de discutie, Ernu il invita pe Mark Tkaciuk la lansarea lui de carte https://inliniedreapta.net/lavedere/despre-renat-usatii-mark-tkaciuk-arsenalul-teroristilor-pro-rusi-din-republica-moldova-si-tovarasii-lor-de-dincoace-de-prut/

 18. Costin Andrieş
  26 noiembrie 2014

  Florin Poenaru
  May 3 ·
  Дмитрий Колесник: Our comrade from ‘Borotba’ Andrey Brazhevsky was killed in Odessa – he managed to jump out of the burning ‘House of Trade-unions’ but was beaten to death on the ground by Maidan-Nazis !

  https://www.facebook.com/fpoenaru/posts/754384404593303

 19. marcela
  26 noiembrie 2014

  alexei tulbure

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10153890402246521&set=a.71032201520.82423.802966520&type=1&theater&notif_t=like

  Alexei Tulbure, la mijloc, un ins din anturajul liderilor Platformei DA din Chisinau, formata din personaje dubioase, inconjurat de Pavel Grigorciuc, despre eroismele caruia aflati in articol.

 20. marcela
  26 noiembrie 2014

   Serghei Ehrlic

  http://www.platzforma.md/de-ce-fel-de-moldovenism-avem-nevoie/

  Tot in poza, apare in dreapta Serghei Ehrlich, care semneaza in Platzforma, site-ul stangist, promovat si in blogrollul criticatac, defapt un site cu sanse mari de a deveni fratele geaman al criticatacului la Chisinau, un articol despre „ce fel de moldovenism avem nevoie” de parca nu ne-au fost destule ingineriile etnice si sociale moldoveniste in comunism…

 21. marcela
  26 noiembrie 2014

  http://unimedia.info/stiri/cazul-antifa–mihail-amerberg-va-sta-30-de-zile-in-arest-85111.html

  Al treilea personaj din poza, asezat, este Mihail Amerberg, tovaras de lupta in organizatia ANTIFA (ca orice comunisti adevarati, ei se cred „antifascisti”), arestat la Chisinau in acelasi context ca si Pavlusa Grigorciuc…

 22. Anca Cernea
  26 noiembrie 2014

  Mulțumim, Marcela, foarte interesant…

 23. Unchiu Sam
  26 noiembrie 2014

  Tot grupul de care spune Marcela este anturajul lui Mark Tkaciuk, eminenţa cenuşie a PCRM, în prezent plecat din partid.

  Tulbure, prietenul lui, a fost ambasador la ONU. Ehrlich stă mai mult pe la St Petersburg, Rusia, unde conduce o editură specializată în literatură dughinistă. Amerberg şi Grigorciuc sunt cercetaţi penal. La Amerberg acasă s-a găsit un adevărat arsenal, inclusiv lansatoare de rachete. Amerberg şi Grigorciuc activau în tineretul comunist Kommsomol şi apoi în Antifa.
  Tkaciuk a fost acuzat de implicare în dezordinile violente de stradă din 7.04.2009, despre care s-a dovedit mai apoi că erau organizate sau cel puţin canalizate de Rusia, deşi păreau proteste anticomuniste. Pentru a-şi îndeplini planul, Tkaciuk a colaborat foarte pragmatic cu “legionarii”, membrii Noii Drepte filiala Chişinău.

  Numai că spre deosebire de Ernu, Poenaru şi alţi rătăciţi din România, Tulbure, Ehrlich, Tkaciuk, n-au nicio treabă cu comunismul, pe care-l folosesc doar pentru impresie artistică. După părerea mea sunt nişte tipi foarte liberali în gândire, sau cel puţin mai liberali decât peneliştii de la noi.

  Adevărata lor ideologie nu este marxism-leninismul, troşkismul, stângismul, maoismul, anarhismul sau alte asemenea aiureli. Nu, ideologia lor pură este ANTIROMÂNISMUL patologic, restul fiind folclor.
  Pentru ei criticatacii şi alţi idioţi utili sunt doar tovarăşi de drum, idioţi utili, obiecte dispensabile, de unică folosinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian