FUNDATIA IOAN BARBUS

Ziua când America alege: socialism sau capitalism?

După patru ani de Obama, America se află la o întretăiere de drumuri. Rezultatul alegerilor de azi va decide traiectoria Americii nu numai în următorii patru ani, ci pentru generaţii viitoare.

Calea din stânga va continua şi permanentiza derapajul promis de Obama în 2008, atunci când a anunţat intenţia sa de a „transforma America din temelii”. Un singur detaliu este suficient: planul fiscal anunţat recent de Obama pentru al doilea mandat prevede, în continuare, deficite bugetare de 1 trilion dolari anual şi creşterea datoriei SUA la 20 trilioane dolari până în 2016. E nebunie curată. La acest prag, dobânda pe datorie va finanţa integral armata Republicii Populare Chineze, iar toţi cetăţenii americani vor fi, literalmente, datori vânduţi statului. „Stat” e cuvântul cheie: calea Obama înseamnă etatism pe steroizi. Mai multe reglementări, impozite sporite, redistribuiri şi mai extinse de venituri funcţie de criterii impuse de ideologi şi birocraţi, creşterea dependenţei populaţiei de pomenile guvernamentale, transformarea economiei într-un domeniu comandat de stat şi al întreprinzătorilor privaţi în clienţi a căror competiţie majoră constă în obţinerea de favoruri de la patronul guvernamental. Este calea spre robie, descrisă de Friedrich Hayek în urmă cu şaptezeci de ani.

Calea din dreapta înseamnă o ultimă şansa de redresare. Este incert în ce măsură SUA mai poate evita abisul financiar, dar cel puţin Mitt Romney va încerca din răsputeri. Soluţia sa e simplă şi dovedită viabilă de-a lungul timpului: capitalism liber de intruziunea excesivă a statului. Experienţa sa de om de afaceri îl recomandă drept omul potrivit la timpul potrivit. America încă dispune de un vast rezervor de ingenuitate, talent, o etică exemplară a muncii şi mai ales de cetăţeni independenţi de stat. Capitalistul Romney înţelege acest capital uman şi moral cu care puţine naţiuni se pot mândri. Tot ce trebuie să facă este să creeze condiţiile potrivite pentru ca acest rezervor să se poată manifesta cât mai productiv şi nestingherit. Exact aceasta a fost şi platforma sa electorală.

Acum rămâne de văzut ce alternativă preferă poporul american. Azi e o zi bună de reafirmare a declaraţiei de independenţă care a fondat această naţiune. De această dată, faţă de monarhia birocratică.

Revenim cu actualizări.

icon-bullhorn  12:35

Pennsylvania este un stat cheie. Philadelphia se află în Pennsylvania. Într-o staţie de votare din Philadelphia se află o frescă murală deosebită… ca să ştie tot alegătorul ce să ştampileze.

icon-bullhorn  12:55

Josh Kraushaar, de la National Journal, are un tweet în care anunţă că, în prima jumătate a acestei zile, numărul de alegători care s-au prezentat la urne în Ohio este cu 2.44% mai mare decât în 2008. Prezenţa la vot a scăzut în districtele câştigate de Obama în 2008 şi Kerry în 2004, dar a crescut în cele câştigate de Mccain în 2008 şi Bush în 2004. Se pare că entuziasmul electoratului Republican din Ohio este real. Să vedem cât ţine…

PS
Sorry, mea culpa… „early voting” la care se referă Josh Kraushaar nu înseamnă prezenţa timpurie la vot astăzi. E vorba despre cei care au votat în avans, până azi.

icon-bullhorn  13:35

Democraţii se ţin de ghiduşii în Philadelphia:

It is being reported that Democratic Party operatives are evicting court-appointed Republican poll watchers from polling places in Philadelphia. Specifically, this reportedly has happened in Ward 32, Div 13; Ward 43, Div 14; Ward 56, Div 1; Ward 56, Div 22; Ward 32, Div 28; Ward 32, Div 28; Ward 12, Div 17; Ward 39, Div 1; Ward 24, Div 9; Ward 18, Div 25; Ward 43, Div 14; Ward 29, Div 18; Ward 65, Div 19; Ward 20, Div 1; and Ward 6, Div 11.

Report: GOP Election Officials Forcibly Removed in Philadelphia

Dar justiţia îşi face datoria:

A Pennsylvania judge is issuing an order to reinstate Republican election officials across Philadelphia who allegedly were ejected or refused entry by on-site Democratic voting chief judges, GOP officials tell Fox News.

Freerepublic.com

icon-bullhorn  13:57

Intelectul lui Obama străluceşte falnic în toate zările. Desigur că suporterii lui sunt, la rândul lor, dacă nu la fel de strălucitori, cel puţin bine informaţi. Un eşantion select a fost recent întrebat ce crede despre politicile Obama, atâta doar că iniţiativele favoritului lor au fost prezentate drept propuneri Romney. Iată reacţia:

icon-bullhorn  14:26

Iowa este alt stat cheie. Tweet de la Tom Slockett (jurnalist la The Gazette, publicaţie din Iowa), despre participarea la vot azi dimineaţă, în districtul Johnson County, unul dintre cele mai liberale din Iowa:

icon-bullhorn  14:35

Colorado. Se pare că votul în avans cuprinde mai mulţi Republicani decât Democraţi. Ar fi, deocamdată, un uşor avantaj pentru Romney.

icon-bullhorn  14:39

Avem şi cifre pentru votul în avans din Colorado. Până astăzi au votat anticipat:

688.503 Republicani
653.450 Democraţi
547.437 Independenţi

GOP wins EV turnout in CO

icon-bullhorn  14:47

Asta-i bună: votare ca la cazino, casa câştigă oricum tragi maneta! E vorba despre un incident din Pennsylvania, un stat considerat solid Obama, dar unde Romney a cunoscut un reviriment puternic în ultimele zile. Revin iute…

A Pennsylvania electronic voting machine has been taken out of service after being captured on video changing a vote for President Obama into one for Mitt Romney, NBC News has confirmed. Republicans have also said machines have turned Romney votes into Obama ones.

Machine turns vote for Obama into one for Romney

Maşinile votează de capul lor. Hm…

icon-bullhorn  15:28

BBC raportează cu obiectivitatea-i binecunoscută. Nu ştiu cum se face, dar pe firul de live blogging a scăpat o chestie dubioasă. Sper să nu întineze reputaţia BBC.

From BBC’s Helena Merriman in Chicago: Just met a woman leaving a polling station. Last time around she voted for Obama. This time she says she and everyone she knows voted for Romney as they were so disappointed in Obama.

The Beeb’s Crystal Ball

icon-bullhorn  15:54

Actualizare de la Pataphyl, pentru Florida şi Colorado. Mulţam!

icon-bullhorn  16:03 (Pataphyl)

Obama To Spend Election Night With Pastor Who Recently Said White People „Are Going To Hell”

And if Romney wins, Obama will join him in condemning white people to hell…

icon-bullhorn  16:10 (Pataphyl)

Lucrătorii din Philadelphia acoperă doar fața lui Zero, dar lasă logo-ul vizibil. Ordin de la Sindicat!

icon-bullhorn  16:20

Sârba în căruţa mass-mediei va începe în puţine ore, cu ocazia primelor exit-polluri.

New York Times best-selling author Brad Thor, based in Chicago, tells TheBlaze that the Obama campaign may be planning to preemptively announce victory in the presidential election based on early voting numbers in an attempt to “demoralize Mitt Romney supporters.”

Citing a “very solid source” in Chicago, Thor says the Obama campaign is looking to make it appear to voters that they have “this thing sewed up and are less than 24 hours to victory,” according to his source.

….

The flip side of the coin, the author explained, is that the Obama campaign is counting on the mainstream media to drive home their narrative should they implement this strategy.

Chicago Source Tells Author Brad Thor: Obama Campaign Planning to Proclaim Early Victory to ‘Demoralize Romney Supporters’

icon-bullhorn  17:50 (Vlad M.)

Campania Romney susține că prezența la vot este mult mai ridicată în 2012 în districtele republicane din Colorado, Iowa, Florida, New Hampshire, Nevada și Ohio.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

25 Comments

 1. Bogdan
  6 November 2012

  Nu inteleg cum se poate ca Romney sa fie atat de aproape de Obama in sondaje. Mi se pare un om de o falsitate totala, o marioneta impins de corporatii spre fruntea tarii, fara niciun plan in cifre dar cu puternice adeziuni la idealuri fanteziste. Tot de neinteles mi s-a parut si Bush Jr., un om mediocru din toate punctele de vedere si cu un IQ care m-as mira sa aiba 3 cifre. Probabil nu inteleg pentru ca nu cunosc America adanca, aceea a americanilor de rand a caror cultura vine prin televizor. Ii simt infectati de mesajele propagandiste, halucinante si total retarde pe care le debiteaza continuu antene de gen Fox „News”. Acelasi otevisme le vad si aici, cuvinte spumegand de venin la adresa lui Obama fara nicio ratiune sau contact cu realitatea. Sunt iubitii republicani cei ce sunt responsabili de coacerea si declansarea crize financiare mondiale, aceeasi oameni care sustin ca femeile nu au dreptul sa avorteze, aceeasi care sustin ca sunt crestini pana la moarte dar imping la presidentie un mormon (intamplator? cu o avere de sute de milioane de $), aceeasi care sustin o politica de externe a SUA in care isi aroga dreptul tara lor sa faca orice pentru ca e nepereche. Iar cu aceasta ocazie, tu, Emil Borcean, nu numai ca esti la acelasi nivel cu un american de rand dar esti si cu mult sub nivelul necesar de a fi un bun roman sau un bun european.

 2. Costin Andrieş
  6 November 2012

  1. ‘Baraka’ means blessing, that’s why Obama should win: Sudan Islamist
  http://english.alarabiya.net/articles/2012/11/05/247718.html

  2. Chavez, Castro, Putin, endorse Obama
  http://www.wnd.com/2012/10/chavez-castro-putin-endorse-obama/

  3. Obama îl roagă pe Putin să îl menajeze și promite că după alegeri va „rezolva” problema scutului anti-rachetă
  http://inliniedreapta.net/lavedere/obama-il-roaga-pe-putin-sa-il-mai-lase-sa-respire-si-promite-ca-dupa-alegeri-va-%E2%80%9Erezolva%E2%80%9D-problema-scutului-anti-racheta/

  parerea mea e ca, avind in vedere implicarea in referendumul din vara si agresivitatea tot mai evidenta a Rusiei + cistigul USL aproape sigur peste o luna, pentru romani si Romania este vital ca Romney sa cistige. Orice roman care ar vrea ca Obama sa cistige, e cel putin inconstient.

 3. emil borcean
  6 November 2012

  Bogdan:

  Iar cu aceasta ocazie, tu, Emil Borcean, nu numai ca esti la acelasi nivel cu un american de rand dar esti si cu mult sub nivelul necesar de a fi un bun roman sau un bun european.

  La acelaşi nivel cu un american de rând? Vai şi-amar de rednecku de mine ???? Sunt onorat de comparaţie.
  În rest, să-ţi trăiască nivelometru!
  Pa, am treabă.

 4. Costin Andrieş
  6 November 2012

  Bogdan, dupa cum foarte bine vezi, cu tine sint de acord islamisti propiati Al-Qaeda, comunisti ca Chavez, Castro si KGB-isti ca Putin. Ce pot sa spun, esti intr-o companie selecta, alaturi si de Antonescu, Ponta si Voiculescu, Marga si iliescu. Cu alte cuvinte, delir, de la un capat la celalalt.

 5. Vlad M.
  6 November 2012

  Emil, ceea ce vrea sa iti transmita Bogdanel e ca daca nu esti antiamerican, antirepublican si nu tii cu rusii/ Obama, atunci nu esti un bun roman/ european. Putin este un bun european, iar Bogdan un bun roman. Numai tu strici peisajul, fiind de nivelul unui taranoi american precum George W. Bush!

 6. sergiu
  6 November 2012

  @Costin Andries: si daca Stalin era de acord cu Churchill in privinta lui Hitler inseamna ca Hitler era bun pt. ca Stalin era rau, nu?

 7. emil borcean
  6 November 2012

  Sergiu. Treci pe piua imediat (altfel te trec eu). Aici nu baţi câmpii.

 8. Anca Cernea
  6 November 2012

  Bogdan a parcurs, bietul de el, în @1, The Five Stages of Grief: denial, anger, bargaining, depression, and acceptance.
  Cred că știu care e Bogdan, l-am văzut într-un clip, pe blog la Teacheru.

  E ăla disperat, luat într-o etapă anger spre depression, când își smulge părul din cap.

 9. Costin Andrieş
  6 November 2012

  sergiu, nu prea, pentru ca Stalin nu era de acord cu Churchill – citeste aici 70 de ani de la pactul Stalin – Hitler

 10. sergiu
  6 November 2012

  @Costin Andries: da, dar erau de acord (Roosevelt included) in privintza eliminarii lui Hitler. Teheran `43. La aia ma refer.
  Gata, trec pe piua ca ma da afara @emil borcean care, spre deosebire de Costin, intelege altfel dialogul. Pentru el, de maine ar trebui sa strigam Traiasca Republica Socialista Americana.

 11. Anca Cernea
  6 November 2012

  Eu sunt de acord cu Emil ca Sergiu să stea pe piua.

 12. Costin Andrieş
  6 November 2012

  De obicei cine are simpatie pentru Hitler, are si pentru Stalin, cum e Oliver Stone, de exemplu (Simpatie pentru Hitler, Stalin şi Mao). Si fara suparare sergiu, ce ai spus tu e o ineptie, chiar daca tie ti se pare ca ai spus ceva inteligent. Obama i-a promis lui Putin (in secret!) ca ii va intoarce favoarea:

  Obama îl roagă pe Putin să îl menajeze și promite că după alegeri va „rezolva” problema scutului anti-rachetă

  Si faptul ca tie ti se pare irelevant ca islamistii, Chavez, Putin si Castro il vor pe Obama presedintele Americii, si cel mai probabi, tu vrei acelasi lucru, mie imi arata ca esti inconstient.

 13. emil borcean
  6 November 2012

  Sergiu stimabile. Hai să-ţi silabisesc, poate că în dumicaţi mici pricepi mai uşor. Pe acest fir se discută despre alegeri. Dacă ai alte interese, te muţi cu tot cu Stalin şi Churchill pe aceasta pagină:

  http://inliniedreapta.net/parole-vechi/

 14. kibby
  6 November 2012

  dle Borcean, Obama e presedintele planetei pamint, asta va face un „rau pamintean” carevasazica…
  citesc mult comentez rar ILD – as avea o intrebare pt Bogdan – in Ro, pe cine alegeti intre USL si ARD?

  promit sa nu trag concluzii.
  ????

 15. Costin Andrieş
  6 November 2012

  sergiu, bogdan, obama este si un sustinator entuziast al Occupy Wall Street, miscarea hipstersc-totalitara pe care cu siguranta o cunoasteti.

  Ei vine, intra aici si vezi cine mai sustine cu entuziasm, alaturi de Obama, Occupy: Occupy Wall Street. Dat afară pe geam, comunismul se întoarce pe ușa din față, în aplauzele islamiștilor și ale “societății civile”

  Partidul Comunist din SUA, Partidul Socialist din SUA, Partidul Comunist Revoluţionar din SUA, Partidul pentru Socialism şi Eliberare, Internaţionala Socialistă, Uniunea Studenţilor Marxişti, Lumea Muncitorilor Industriali, Internaţionala Bolşevică, Organizaţia Calea Socialistă a Libertăţii, Hugo Chavez, guvernul din Coreea de Nord, Partidul Comunist Chinez, Partidul Nazist American, US Border Guard, David Duke, Panterele Negre, Louis Farrakhan (lider al Naţiunii Islamului din SUA), CAIR (organizaţie islamistă americană), Gărzile Revoluţionare din Iran, Gărzile Basij din Iran, ayatolahul Khamenei (liderul suprem al Iranului) şi Hezbollah, Critic Atac, Militia Spirituala, Tinerii Maniosi, Iran, Rusia.

  Click pe link, nu va sfiiti.

  P.S. Obama’s Communist Party Endorsement, la fel ca in 2008. Cum era cu Churchill, Stalin si Hitler?

 16. Bogdan
  6 November 2012

  kibby, nu e nicio asemanare intre alegerile din SUA si cele din RO. Atat democratii, cat si republicanii se dau de dreapta. E adevarat ca democratii propun masuri inspre stanga fara precedent – pentru SUA – dar aceste masuri, altfel foarte rezonabile, sunt pe un fundal de radicalism extrem dinspre republicani care, in marea lor majoritate, vor un inamic, un razboi, un drapel cu care sa moara in brate si mai vor ca SUA sa fie etern natiunea pentru care se fac exceptii. A trecut vremea exceptiilor, Bomba ne-a dat macar acest cadou in schimbul sinuciderii reciproc asigurate.

  Prostia republicanilor a inglodat SUA in datorii, in special prin razboaie uneori total inutile, uneori prelungite fara nicio ratiune iar degradarea democratiei in SUA s-a accelerat de la disparitia inamicului de la est. Acum sistemul lor politic are nevoie de un colaps pentru a se insanatosi. O tara nu se poate numi darul lui Dumnezeu pentru democratie si sa aiba doar 2 partide, ambele in majoritate rupte de cetateni si focalizate doar pe o retorica goala de tipul „Nu e asa! E invers, va zic eu!”. Eu sper ca dupa aceste alegeri, partidul republican sa va rupe iar una din aripi va pastra mai multi fanatici decat cealalta.

  Cat despre alegerea mea la vot in .RO, este destul de trista. In ultima instanta, voi vota cu UDMR pentru ca de ei sunt sigur ca vor trage cu dintii spre descentralizare iar asta ar fi buna pentru toti romanii. Vad ARD ca o ciorba ~reincalzita a PDL-ului iar USL este o viermuiala de sobolani in jurul ciolanului pe care stiu atat de bine sa si-l imparta intre ei copii lui Iliescu. Cel mai scarba imi este insa de PNL. Un partid de apartament ce s-a lasat condus de un ratat in cea mai dramatica decadenta politica pe care am apucat sa o traiesc. Nu imi e frica de concluzii. Doar de prostie si coruptie.

 17. anarchix
  6 November 2012

  @ Bogdan

  uite-te la „Eat the rich” al lu’ Bil Uitle si o sa vezi ca razboaiele sunt small change in raport cu datoria Americii. Personal, le cred utile pentru gradul de „readiness” al armatei. In plus, imi plac jucariile high tech care fac plici.

  Iar daca vrei s-o iei cu „e vina lu’ Bush ca republicanii sunt cu afacerile”, las-o moarta. Bill Clinton a inceput dementa imobiliara: „fiecare american are dreptul la casa”.

 18. emil borcean
  6 November 2012

  Costin, daca poti, pune tu te rog clipul lui Bill, despre care vorbeste Anarchix. E instructiv.

 19. Pataphyl
  6 November 2012

  L-am pus eu, m-am întors de la vot, emil, ai mail!

  Eat The Rich!

  (Later edit – @anarchix vorbea și de faimosul „Eat the Rich!”, îl las oricum, că e bun pentru hrănit trolli ???? )

 20. Costin Andrieş
  6 November 2012

  Bill Whittle despre Tea Party in Romania si inliniedreapta, raspuns la o intrebare pusa de Vlad M, de la minutul 6:

 21. Costin Andrieş
  6 November 2012

  Administrația Obama l-a lăsat pe ambasadorul Steven să moară – Clare Lopez, agent CIA timp de 20 de ani

  Personalul consulatului din Benghazi a cerut ajutor de 3 ori și a fost refuzat de fiecare dată de Obama.
  Bud McFarlane, consultant pentru securitatea națională din timpul administrației Ronald Reagan, a declarat despre refuzul lui Obama de a ajuta soldații ucisi la Benghazi:

  “Nu rămîi pasiv cînd americanii sînt atacați timp de 8 ore, ai forțe în apropiere dar nu faci nimic. Secretarul de apărare era în Casa Albă la ora 5, la o oră după ce a început atacul. Putea să îi spună [lui Obama], “Da. Avem forțe speciale și un avion F18 care ar putea porni imediat. Să știe ce forțe avea la dispoziție, să știe că americanii au fost atacați, și să nu facă nimic, asta înseamnă evitarea îndeplinirii datoriei așa cum nu am mai văzut la un președinte și Comandant al Forțelor Armate din nici un partid. Revoltător.”

 22. anarchix
  6 November 2012

  Au inceput sa curga rezultate pe FoxNews.

  Pass the popcorn, please!

 23. Vlad M.
  6 November 2012

  Emil, cred ca ar fi mai bine sa pastram postarea asta, nu sa facem doua. Hai sa ramanem la una singura.

 24. emil borcean
  6 November 2012

  Don’t worry, it’s gonna be nice!

 25. Teacheru
  6 November 2012

  Romney 52% Obama 47% in votul popular-voturi numarate pana acum. Sursa:Drudge. Fox News are updates live pe state aici:http://www.foxnews.com/politics/elections/2012-election-results

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi