FUNDATIA IOAN BARBUS

Avionul preşedintelui Poloniei s-a prăbuşit la Smolensk

Aeronava prezidenţială a Poloniei s-a prăbuşit la Smolensk, în Rusia. Nu există supravieţuitori. În avion se aflau preşedintele Poloniei, soţia lui, guvernatorul băncii centrale, ministrul apărării, şefi ai unor partide din opoziţie şi numeroase alte personalităţi poloneze.

Oficialităţile poloneze urmau să participe la comemorarea masacrului de la Katyn. În primăvara lui 1940, autorităţile sovietice au ordonat uciderea în secret a elitei armatei poloneze. În consecinţă, aproximativ 22.000 de ofiţeri polonezi au fost asasinaţi şi aruncaţi în gropi comune. Urmele masacrului au fost descoperite de armata germană în timpul campaniei antisovietice din 1941.

Actualizare #1: 70 de ani de tragedie la Katyn (Traian Ungureanu)

Sfîrşitul Preşedintelui Kaczynski e înconjurat de simbolistica neagră a tragediei de la Katyn, acum 70 de ani şi după 70 de ani. Un Preşedinte anti-comunist, fiul unui erou al rezistenţei poloneze, moare la Smolensk, lîngă Katyn, alături de alţi 100 de polonezi, în drum spre cel mai nefericit loc al nefericitei istorii poloneze. Kaczynski şi delegaţia care îl însoţea urmau să participe la a 70-a aniversare a ororii de la Katyn. În 1940, în impul ocupaţiei sovietice care a urmat acordului sovieto-nazist de dezmembrare a Poloniei, trupe speciale şi unităţi sovietice NKVD au executat 22000 de ofiţeri, intelectuali şi personalităţi publice poloneze. Elitele naţionale poloneze au fost decapitate. Comunsimul sovietic a calculat doctrinar că o naţiune lipsită de conştiinţe se va scufunda mai repede în amoralsimul socialsimului de gloată.

Katyn nu e, aşadar, doar un mascru la scară industrială şi un act de negare sistematică a umanităţii. Katyn e o mostră de comunism ideologic aplicat. Exact din acest motiv – şi nu ca urmare a remuşcărilor sau dubiilor etice tîrzii – Rusia sovietică şi, în bună parte, post-sovietică a înercat şi, multă vreme, a reuşit să mintă cu toată laşitatea expertă a propagandei comuniste. Multă vreme, Katyn a fost ferecat în tăcere. Moscova a ascuns documentele lămuritoare şi a plasat răpsunderea asupra Germaneiei naziste. După ce adevărul şi-a făcut loc împins de memoria vie a generaţiilor succesive ale Poloniei postbelice, „noua” Rusie democratică a refuzat să deschidă arhivele. Preşedinele Yelţin a făcut un pas curajos în direcţia bună. Însă adevărul integral, în toate detaliile lui adminstrative şi politice, rămîne ascuns, în continuare, în arhivele ruseşti. Ideologia post-sovietică a Rusiei nu se poate dezlipi de comunismul recuperat, prin viziunea de tip Putin, în beneficiul patriotismului naţional rus.

A doua tragedie de la Katyn e un amestec de simbolism istoric şi derizoriu politic. Nu mai e nimic de spus despre durerea pe care o provoacă un accident, pe locul unei dureri încă mai vechi. Însă, detaliile politico-lumeşti merită amintite, înainte de a fi înghiţite de calcule şi uitare. Lech Kaczynski a fost un Preşedine de dreapta. Un om de viziune şi, lucru de neconceput în concertul laşităţilor publice ale zilei, o voce ferită de ipocrizie. Kaczynski nu s-a temut de ridicol şi, mai ales, de defăimarea destinată de mediile de informare adevărului rostit cu claritate. Kaczynski a fost un om de integritate nepătată şi, mai departe, un politician incomod. A fost iubit de polonezi şi detestat, de la un cap la altul al lumii, de uriaşul partid al mediilor academice şi de informare care l-au zugrăvit şi desfigurat în fel şi chip. Dar Kaczyinski n-a fost nici fascistul, nici anti-liberalul, nici extremistul pe care l-au descris cu insistenţă agit-prop mediile conforme ale consensului liberal. Kaczynski a fost un polonez născut şi educat de istoria Poloniei.

Lech Aleksander Kaczyński

Moartea lui Kaczynski e, din nefericire, prilejul unor clarificări triste. Coverage-ul continuu de tip CNN-BBC e în fiecare clipă dovada documentată a ignoanţei şi dezintersului faţă de crimele capitale ale comunismului. Prezentatorii nu ştiu nimic despre Katyn, nu pot pronunţa cuvinte simple ca Smolensk sau Katyn şi nu se pot orienta în faptele elementare care dau faţa sovietică a celui de-al doilea răboi mondial. În schimb, au grijă să reamintească subtil şi perfid că fostul Preşedinte al Poloniei era un radical, un om de dreapta, cu alte cuvinte un indezirabil.

Avionul în care şi-au găsit sîrşitul Preşedintele Kaczyinski şi cele 100 de persoane care îl însoţeau era un TU 154, „perla” industriei aeroanutice sovietice (cu o rată istorică de accidente de 7 ori mai mare decît media Boeing). Avionul se afla în serviciul Preşedinţiei poloneze de 20 de ani. Cînd Preşdinţia a încercat să cumpere an avion nou, s-a declanşat instantaneu valul de populism instrumentat în astfel de ocazii de corifeii de presă: „oamenii mor de foame şi Preşedintele vrea avion”, „ atîtea şcoli, spitale şi grădiniţe s-ar putea construi cu banii aruncaţi de fereastră de Preşedinte”. Iniţiativa a fost abandonată. Scandalul e cît se poate de asemănăror cu aşa zisa dezbatere dusă în România pe aceaşi temă.

Colegii polonezi din Paralamentul European s-au adunat imediat la birorui sau au plecat în ţară. Am avut mereu relaţiile cele mai bune cu parlamentarii polonezi (fie creştin-democraţi, fie socialşti). I-am contactat dimineaţa şi am aflat de la ei că pilotul avionului a încercat şi a ratat de 4 ori aterizarea, în condiţii de ceaţă densă, pe aeroprotul militar din Smolensk (un aeroprot rudimentar folosit destul de rar). Erau toţi înebuniţi de durere. Fiecare avea cunoscuţi, foşti colegi de universitate sau de Parlament între dispăruţi. Le-am transmis condoleanţe şi am vorbit îndelung despre figura excepţională a lui Kaczyinski.

Pentru că soildaritatea şi puterea în faţa tragediei sînt, deja, calităţi colective ale acestui popor care nu şi-a abandonat niciodată valorile şi n-a pus capăt nicicînd speranţei.

Actualizare #2: Azi suntem polonezi

(Dreapta.net)

Astazi elita politica a Poloniei a fost decimata. Fostul presedinte Lech Walesa exprima cel mai clar situatia: „Este o mare tragedie. Poate fi comparata cu pierderea elitelor la Katyn”.

Am pierdut un presedinte patriot, catolic fervent si politician conservator care nu se rusina de convinerile sale, alti politicieni de calibru, militari, demnitari, episcopi catolici, veterani care se dusesera la Katyn sa comemoreze cu adevarat masacrul savarsit de sovietici. Caci trebuie spus ca au existat doua evenimente, Rusia pregatise o alta comemorare sub patronajul premierului Putin care-si invitase omologul, pe premierul Tusk, dar nu pe presedintele Kacinski. Aceasta explica si de ce era atata „lume buna” in avionul presedintelui, erau demnitarii care nu dorisera sa participe la un eveniment vazut in Polonia mai degraba ca un PR regizat de rusi, ci doreau o comemorare adevarata, a polonezior, asa cum au fost si in anii trecuti cand au participat presedintii Walesa si Kwasnievski.

Este o mare tragedie. Poate fi comparata cu pierderea elitelor la Katyn.
Acum cateva zile am vorbit cu premierul Tusk. Mi-a spus, ca avioanele au fost de curand supuse unor reparatii de cateva zeci de milioane de zloti. Nu putem sa dam vina pe avion.
Lech Wałęsa

Pana cand lucrurile se vor mai lamuri (deocamdata presa preia fara cel mai elementar spirit critic tot ce este sevit la Moscova – incusiv verdictul „eroare umana” dat inaintea inceperii anchetei), sa ne rugam pentru Polonia si pentru sufletele celor ce a pierit.

Si Papa Ioan Paul II si Presedintele Kacinski au murit chiar in ajunul unei mari sarbatori a Bisericii Catolice, Duminica Divinei Milostiviri, instituita in anul 2000 de catre Ioan Paul II dupa viziunile Sintei Faustina Kowalska, o caugarita poloneza ce a trait la inceputul secolului trecut

Actualizare #3: Dezastrul avionului prezidential

(Dreapta.net)

https://www.tvp.info/informacje/swiat/na-miejscu-byla-potworna-cisza/1642519

Wiśniewski, operator de televiziune, a ramas la hotel unde monta un material. […] Cladirea se gasea in apropierea aeroportului.

[…] Si aud sunetul motorului, doar ca acest zgomot era un pic altul – a relatat la TVP Info Wiśniewski.

Privesc in ceata si vad, cum avionul vine foarte jos, cu aripa stanga aproape in jos. Si desigur, prin fereastra am auzit un bubuit ingrozitor. Se vedea ca si cum ceva era distrus, zdrobit. Doua straluciri de foc, dar nu o explozie mare cum se vede de obicei in dezastrele aeriene – a adaugat operatorul.

Pe loc m-am gandit, s-a prabusit avionul. Automat, am pus mana pe camera, ca orice om care lucreaza in media. Si in fuga, am zburat prin noroaiele alea si m-am uitat ca era un avion polonez. Imediat am vazut cutia neagra, coada prabusita, motorul distrus, fuselajul, bucati – a povestit angajatul TVP.

[…]

Wiśniewski, care a fost primul reprezentant media, a filmat doar cateva clipe. Apoi a fost indepartat de serviciile de interventie.

Am incercat sa fug de functionari, dar am cazut in noroi si n-am mai putut. M-au prins si m-au pus sa le predau caseta – a spus Wiśniewski.

Actualizare #4: The Shadow of Katyn

(David Satter, National Review Online)
The air disaster that claimed the lives of Polish president Lech Kaczynski and 96 other leaders who were traveling to Russia to mark the 70th anniversary of the Katyn Forest massacre is the latest in a chain of tragedies affecting those who have sought the full truth about the World War II killings.

The crash was apparently the result of human error. It occurred after the Polish pilot, ignoring the advice of Russian dispatchers to divert to Moscow or Minsk, clipped treetops in heavy fog while trying to land at a Smolensk military airport where there was no instrument-landing system to guide planes to the ground.

There is, nonetheless, a chilling symbolism in the mass death of Polish leaders coming days after Russian prime minister Putin spoke at Katyn — ostensibly to seek reconciliation between Russia and Poland, but, in reality, to further obfuscate the truth about one of the Soviet Union’s greatest crimes.

Putin received international praise for taking part in the commemoration of the Katyn tragedy and for allowing Andrzej Wajda’s film Katyn to be shown on Russian television. His remarks, however, were not an attempt to speak the whole truth about Katyn but rather to continue to conceal it. He called on Russians and Poles to avoid the “eternal settling of scores” and the “primitive division of peoples into right and guilty, as some dirty politicians . . . try to do.”

The issue in Soviet-Polish relations, however, is not a settling of scores. It is the justified Polish desire for an unambiguous Russian apology for Katyn (which the Russians refuse to give) and, equally important, the refusal of the Russians to release most of the results of their own 14-year investigation into the Katyn massacre. Of 183 volumes of collected material, 116 are classified as state secrets — even though, according to the Russian law on state secrets, information about the violation of rights cannot be classified.

In his remarks, Putin said that, for years, there was an attempt to lay the blame for Katyn on the Russian people. Aside from the fact that one of the three mass killings that together bear the name of “Katyn” took place in Ukraine, there has never been an attempt to blame the murder of the Polish officers on the Russian people. It is a question of the acceptance of responsibility by the Russian state as the legal successor of the Soviet Union.

Equally offensive was Putin’s effort to pretend that the Katyn massacre was an act of “revenge” for the deaths of Red Army prisoners in Polish prisoner-of-war camps in 1920. Putin said that 32,000 Red Army prisoners died from “hunger and disease” in Polish captivity. (According to Polish figures, 18,000 to 20,000 Red Army prisoners died out of 115,000 to 120,000, for the most part from typhus.)

In fact, there is absolutely no historical evidence that Stalin, who treated Soviet prisoners of war as traitors, was moved by the fate of the Red Army soldiers who died in 1920 in Polish hands. The Polish government in exile in 1940 advocated sending Polish troops to fight alongside the Finns in the Soviet-Finnish War, and Stalin’s henchmen saw the captured Polish officers in Soviet hands as anti-Soviet and a potential fifth column. For that reason, they were deemed worthy of liquidation.

Poland and the world will now be distracted from the struggle for the whole truth about Katyn as the Polish nation mourns its dead. But Katyn was the subject of a great cover-up, and the eerie symbolism of the Katyn tragedy, brought home again by the air crash, will not disappear from Russian-Polish relations until, after 70 years, the Russian side realizes that there is no virtue in clinging even to the remnants of what was one of the 20th century’s greatest lies.

Actualizare #5: De la „eroare de pilotaj”, „eroare umana”, la „bariera lingvistica”

(Dreapta.net)

Intr-o prima faza, presa occidentala a preluat fara discernamânt pista „eroare umana” indicând mortul drept vinovat – pilotul polonez. Acum este blestemata „bariera lingvistica”. Controlorii de trafic rusi s-au plâns ca polonezii „vorbeau prost ruseste”: „A fost greu pentru ei sa imi spuna numerele, astfel ca nu am putut stabili la ce altitudine se aflau.”

Controlorul rus care tinea legatura cu echipajul polonez nu stia engleza. Seful controlorilor rusi povesteste o situatie halucinanta, in care colegii ii sopteau fraze în engleza rusului care tinea legatura cu echipajul polonez: „Controlul a vorbit cu pilotul in rusa, a fost ajutat de ceilalti care i-au soptit fraze in engleza. De aceea este greu de spus daca pilotul a inteles ce i s-a spus. Bariera lingvistica a blocat o comunicare clara. Cred ca si acest aspect s-a reflectat asupra sfarsitului tragic al zborului. Fireste, un rol major l-au jucat circumstantele meteo.”

Actualizare #6: Pilotul polonez cunostea perfect rusa

(Hotnews.ro)
Pilotul polonez vorbea perfect rusa si engleza. Comandantul Arkadiusz Protasyuk aterizase pe acelasi aeroport, cu trei zile inainte

Bartosz Strolinski, colonel in armata poloneza, a precizat ca zburase impreuna Protasyuk la Smolensk cu trei zile inainte de tragedie, cand l-au dus in Rusia pe premierul Donald Tusk.

„Arek stapanea la perfectie limba rusa, discuta cu lejeritate in rusa si engleza. Pe 7 aprilie, cand am zburat impreuna acolo, nu a existat nici un moment de neintelegere, nici un fel de observatii”, a spus el.

Controlorul de trafic rus decarase anterior ca nu s-a putut intelege cu pilotul. Partea rusa acuza o „bariera lingvistica”:

Controlorul de trafic, Pavel Plusnin, ultimul care a vorbit cu echipajul avionului in care se afla presedintele polonez, a declarat pentru un portal de stiri de la Moscova, citat de The Guardian, ca a avut dificultati in a se intelege cu pilotii, de care s-a plans ca vorbeau „prost ruseste”.

„A fost greu pentru ei sa imi spuna numerele, astfel ca nu am putut stabili la ce altitudine se aflau”, a spus el.

Coordonatorul grupului de controlori de zbor a spus chiar: „Ne intelegeam cu echipajul fifty-fifty. Controlul a vorbit cu pilotul in rusa, a fost ajutat de ceilalti care i-au soptit fraze in engleza. De aceea este greu de spus daca pilotul a inteles ce i s-a spus. Bariera lingvistica a blocat o comunicare clara. Cred ca si acest aspect s-a reflectat asupra sfarsitului tragic al zborului. Fireste, un rol major l-au jucat circumstantele meteo”, a adaugat controlorul de trafic in interviul preluat de agentia Unian.net.

Actualizare #7: Expert polonez: „Eroarea de pilotaj e putin probabila”

(Dreapta.net)
De sâmbata încoace rusii sunt cuprinsi de o frenezie a comunicarii. Experti, piloti, controlori de trafic, procurori dau informatii care sa-l incrimineze pe pilotul polonez. Ai impresia ca traiesti în cea mai libera din toate lumile posibile: apropiati ai comisiei de ancheta dau informatii „pe surse”, controlorii de trafic investigati dau, nestingheriti, interviuri. „Transparenta” totala. Libertate de exprimare nemaiîntâlnita.

Presa preia fara discernamânt tot ce se serveste (desi acum descopera ca nu ar fi fost patru încercari de aterizare ci doar doua, de exemplu).

La câteva ore de la prabusirea avionului, lucrurile erau, practic, încheiate. Verdictul dat. Nu s-au luat în discutie nicicum ipotezele clasice care apar ca astfel de evenimente: atentat, defectiuni tehnice, etc. S-a sarit direct la „eroare umana”. Dar nu orice „eroare umana”, caci banuiesc ca oameni sunt si cei din turnul de control, ci „eroare de pilotaj”.

Polonezii abia mai tin pasul cu interviurile si informatiile pe surse din presa rusa. Aflând ca rusii au acuzat o „bariera lingvistica” („A fost greu pentru ei sa îmi spuna numerele, astfel ca nu am putut stabili la ce altitudine se aflau”, declara controlorul de trafic), polonezii au replicat ca pilotul vorbea perfect rusa si aterizase pe acelasi aeroport cu trei zile inainte: „Arek stapânea la perfectie limba rusa, discuta cu lejeritate in rusa si engleza. Pe 7 aprilie, cand am zburat impreuna acolo, nu a existat nici un moment de neîntelegere, nici un fel de observatii”, spunea un pilot care zburase alaturi de comandantul Arkadiusz Protasyuk cu trei zile înainte, când, pe acelasi aeroport, ateriza premierul Tusk, invitat de Putin.

Acum, surse rusesti apropiate Comisiei de ancheta afirma ca pilotii ar fi putut evita impactul pâna în ultima clipa. Un pilot polonez, Ryszard Drozdowicz, de la Laboratorul de Aerodinamica a Universitatii Tehnologice Szczecin (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny), le raspunde însa ca e putin probabil sa fie o eroare de pilotaj (Błąd pilota raczej wątpliwy)

„Ca pilot, apreciez ca eroarea de pilotaj sugerata în media este putin probabila. In vederea aterizarii nu se executa nici un fel de manevre cum ar fi inclinarea puternica sau schimbarea brusca a vitezei. Iar o astfel de inclinare a fost observata de martori.

Pilotul a executat cateva cercuri suplimentare deasupra aeroportului, ca sa se asigure în privinta conditiilor de aterizare, si pe baza acestora a luat decizia întemeiata de a ateriza.

Este deasemenea improbabil ca un pilot cu experienta, împreuna cu cel de-al doilea pilot, sa greseasca în privinta aprecierii vizuale a înaltimii, chiar si în eventualitatea nefunctionarii aparaturii, care si ea este improbabila. Este cazul sa observam aici ca ceata în general are limpeziri si la lumina zilei nu reprezinta un obstacol esential in evaluarea vizuala a conditiilor aterizarii. Imprejurarile indica totusi spre o avarie grava sau spre blocarea intentionata a sistemului de directie. Un astfel de blocaj poate fi montat în asa fel încît sa se declanseze la deschiderea trenului de aterizare sau flapsurilor chiar în linia dreapta dinaintea aterizarii. La blocarea flapsurilor sau eleroanelor în linia dreapta, dezastrul era inevitabil, deoarece pilotul, nici daca ar fi schimbat brusc viteza, nu ar fi putut sa redreseze un avion greu, puternic înclinat, la o înaltime de 50-100 m si o viteza de 260 km/h”, afirma Ryszard Drozdowicz.

Actualizare #8: Splendoare mortii simbolice

(Dreapta.net)
Wawel este un loc simbolic pentru întreaga Polonie. Iar moartea lui Kaczyński priveste întreaga tara, nu numai Varsovia. A fost tragica împlinire pâna la sfârsit a datoriei fata de patrie si s-a petrecut într-un loc coplesitor de expresiv. Este deci îndreptatita cererea ca trupul presedintelui sa fie pus alaturi de ramasitele generalului Władysław Sikorski, victima altui tragic dezastru aerian.

►►Piotr Semka, Rzeczpospolita

Mass media au batut în cuie frumosul slogan cum ca Wawel-ul îi imparte pe polonezi.Nu, nu este Wawel-ul cel care ii împarte pe polonezi, ci o fac aceia care nu sunt în stare sa respecte hotararea familiei si a mitropolitului Cracoviei privind înmormântarea lui Lech Kaczyński în necropola regala. Aceasta nu înseamna ca eu îi consider pe toti cei care se împotrivesc acestei alegeri ca fiind de rea credinta. Dar altceva ar fi fost discutia înaintea hotarârii cardinalului Stanisław Dziwisz, si altceva este astazi, cand ea e însotita de apeluri pe internet la pichetarea curiei de pe strada Franciszkańska.

Ii inteleg pe deplin pe locuitorii capitalei, care ar fi preferat ca întemeietorul Muzeului Revoltei Varsoviei si fiul unuia dintre luptatorii din 1944 sa se odihneasca în careul luptatorilor din Powązkach. Dar Lech Kaczyński, dupa ce a fost primarul Varsoviei si a înfiintat Muzeul Revoltei, a devenit presedintele întregii Republici. Ca nimeni altul dintre predecesorii sai, s-a îngrijit ca traditia comuna a respectului pentru independenta nationala sa uneasca toate tinuturile Republicii, de Szczecin pana la Rzeszów. Tocmai de aceea în 2008 a vizitat multe locuri din Polonia, la aniversarea a 90 de ani de la dobândirea independentei.

Wawel este un loc simbolic pentru întreaga Polonie. Iar moartea lui Kaczyński priveste întreaga tara, nu numai Varsovia. A fost tragica împlinire pâna la sfârsit a datoriei fata de patrie si s-a petrecut într-un loc coplesitor de expresiv. Este deci îndreptatita cererea ca trupul presedintelui sa fie pus alaturi de ramasitele generalului Władysław Sikorski, victima altui tragic dezastru aerian.

Hotarârea privind înmormantarea presedintelui la Wawel i-a surprins pe multi polonezi. Dar reactia fata de valul de proteste inadecvate din media si a pichetarii de la Cracovia, a fost indignarea si sprijinul pentru înmormantarea la Wawel. Polonezii au perceput cat se poate de limpede ca îngrijorator de multe slogane din timpul acestor proteste se cam potrivesc cu infama fobie anti-Kaczyński, ce a otravit mandatul lui Lech Kaczyński.

Inca ceva. Discutiile privind locul îngroparii sefului statului sunt provocate astazi de aceleasi cercuri care acum sase ani se indignau cu cele mai ascutite cuvinte la întrebarea daca Czesław Miłosz ar trebui sa se odihneasca în manastirea Skałca de la Cracovia.

Marek Wawrzkiewicz, presedintele Asociatiei Literare Poloneze, a scris atunci în numele organizatiei sale: „Suntem convinsi ca i se cuvine un loc de odihna printre cei mai mari polonezi si de aceea consideram toate târguielile si certurile privind locul de odihna al lui Miłosz ca fiind inadecvate în cel mai înalt grad.” Unia Wolności (Partidul liberal, in prezent numit Platforma Obywatelska, NT) de la Cracovia a anuntat si ea ca toate vocile de împotrivire fata de înmormântarea lui Miłosza la Skałca nu fac decat sa aduca rusine autorilor lor. Iar profesorul Stanisław Waltoś de la Universitatea Jagielona a întrebat pe participantii la proteste, daca “le-ar trece prin cap ca cineva sa îndrazneasca sa tulbure seriozitatea si tristetea” atunci când ei însisi se vor îndrepta catre locul odihnei vesnice.

Toate aceste texte au fost publicate de „Gazeta Wyborcza”, care astazi considera de cuviinta ca într-un comentariu semnat de întreaga redactie sa se distanteze de hotarârea privind înmormantarea presedintelui la Wawel. Oare argumentele cercurilor ”Gazetei” în cazul înmormântarii lui Czesław Miłosz de acum sase ani au încetat sa mai aiba semnificatie? Oare si atunci s-a sugerat sa se astepte cu alegerea locului de îngropare pâna se ajunge la concluzia vreunei dezbateri sociale? Oare, pur si simplu, ele nu i se aplica lui Lech Kaczyński?

Atunci am respins argumentele jignitoare care aduceau atingere memoriei lui Miłosz. Am aratat totusi, ca nu este îngaduit sa fie ignorate îndoielile acelor catolici care au facut referire la sprijinul demonstrativ al lui Miłosz pentru avortul la cerere si pentru parada homosexuala de la Cracovia. Nu m-am îndoit însa ca discutia va fi închisa de decizia pe care o vor lua parintii Paulini, care au considerat ca poetul se poate odihni în cripta din Skałca. S-a luat decizia si gata, punct. (…)

Actualizare #9: Din patru incercari, a ramas doar una

(Dreapta.net)
Adevarul, care citeaza Ria Novosti, scrie ca „experţii de la IAC (Comisia Interstatală de Aviaţie) au anunţat că nu au existat mai multe tentative de aterizare.”

Ria Novosti: Polish president’s plane made only one attempt to land – IAC

The Polish plane which crashed while trying to land in western Russia, killing the Polish president and other top officials, made only one attempt to land, the chairperson of the Interstate Aviation Committee said on Thursday.

„Media reports that the Polish plane made three or four attempts to land are false. I can say that there was only one landing attempt,” Tatyana Anodina said.

Intitia presa occidentala a inghitit fara sa mestece infomatia cu cele patru tentative de aterizare a incapatanatilor polonezi. Ieri ramasesera doua. Acum se pare ca a fost o singura incercare, fatala, de a ateriza la Smolensk.

Actualizare #10: Kaczynski la Tbilisi în 2008; doar sfidarea vointei Rusiei

Orbirea si dispretuirea realitatii manifestate de publicatiile liberale depaseste zelul celor mai lunatici conspirationisti. Un exemplu de irationalitate si mistificare este convingerea acestora ca Presedintele Kaczynski i-a fi presat pe piloti sa aterizeze la Smolensk pentru ca asa i-ar fi stat în fire. Singurul risc pe care Presedintele Kaczynski si l-a asumat la Tbilisi în 2008 a fost de a sfida vointa Rusiei.

Cel putin pâna acum, nu a aparut absolut nicio dovada ca Presedintele Kaczynski ar fi facut presiuni asupra pilotului – a spus-o procurorul general al Poloniei.

Nu mai exista nici macar un indiciu serios ca e posibil sa fi fost facute astfel de presiuni: acum descoperim ca nu au fost patru încercari de aterizare, nici trei, nici macar doua, ci doar una, cea fatala, dupa cum admite, oficial, purtatoarea de cuvânt a comisiei de investigatie.

Dar daca realitatea sta, cel putin pâna acum, ferm împotriva acestei teorii, cu atât mai rau pentru realitate. Varba aia: nu lasa adevarul sa stea în calea unei stiri bune.

Deocamdata, ultima reduta a acestei convingeri irationale este mistificarea si apoi citarea la nesfârsit a unei variante mistificate a incidentului din 2008, când Presedintele Kaczyski ar fi exercitat presiuni asupra pilotului pentru a ateriza la Tbilisi.

Nu se dau detalii. Lech Kaczynski e prezentat drept un presedinte discretionar, inconstient, care-l intimideaza pe pilotul aeronavei.

Trebuie însa spus ca pilotul nu a invocat vreo problema tehnica (a picat un motor, s-a stricat altimetrul, s-a rupt o aripa, s-a spart un geam ori vreun pasager a deschis usa sa aeriseasca), nici probleme legate de aeroportul din Tbilisi (pista prea scurta sau absenta controlorilor de trafic), nici conditii meteo nefavorabile (ceata densa, ninsoare puternica, tornada, seceta etc.). Era preocupat de securitatea unui zbor într-o zona de conflict militar. Rusii invadasera Georgia.

„Toti colegii mei presedinti au vrut sa zboare la Tbilisi. Convingerea ca rusii vor lichida dintr-un foc avionul care ducea cinci presedinti a fost exagerata. De altfel, ar fi insemnat nu numai lichidarea a cinci scandalagii, ci si a lui Radosław Sikorski, ce zbura cu noi”,

declara atunci Lech Kaczynski într-un interviu care se mai gaseste pe site-ul Presedintiei Republicii Polone si pe care vi-l prezentam în detaliu la sfârsitul acestui post.

Lech Kaczynski, sef suprem al armatei, nu i-a dat ordin direct pilotului. Sefii armatei au facut-o, dar pilotul nu a respectat ordinul. Armata si serviciile poloneze (precum si strcturile similare din celelalte tari din Est ai caror lideri erau în avion cu Presedintele Kaczynski) aveau propriile evaluari privind riscul unei aterizari la Tbilisi dupa invazia ruseasca si au recomandat aterizarea. Dar pilotul a actionat atunci de capul sau, dupa propriile evaluari, desi era militar. Un caz grav de insubordonare, rasplatit însa cu o medalie de guvernul premierului liberal Tusk pentru grija manifestata fata de siguranta pasagerilor.

Lech Kaczynski este incriminat si pentru ca le-a spus atunci ziaristilor ca „cineva care decide sa fie pilot nu trebuie sa se teama.” Ministrul liberal al Apararii a spus ca în urma acestui incident Capitanul Pietruczuk a suferit o depresie. Il jignise presedintele. In acest rai socialisto-liberal, pasul urmator ar fi obligarea echipajului de a studia Codul Muncii înaintea oricarui zbor cu un demnitar si de avea un exemplar al Codului Muncii în fiecare cockpit.

De altfel, în aceiasi zi, dupa câteva ore, ateriza la Tbilisi aeronava Presedintelui Sarkozy, exact pe aeroportul care-l înspaimântase atât de mult pe pilotul polonez.

In 2008, la Tbilisi, Lech Kaczynski nu si-a asumat riscuri mai mari decât presedintele francez. Lech Kaczynski s-a dus la Tbilisi si le-a vorbit direct georgienilor:

„We are here to take up the fight. For the first time in years our eastern neighbours show their true face that we have known for hundreds of years. We are here today so that the world reacts even stronger, in particular the European Union and NATO. Some had thought the Presidents were afraid of coming here. No one was afraid! Everyone came!”
Lech Kaczynski, la Tbilisi, în 2008

Ca si Iuscenco si ceilalti lideri din tarile baltice care-l insoteau, Presedintele Kaczynski si-a asumat atunci un singur risc: de a sfida vointa Rusiei. Iar asta nu are legatura cu siguranta aeriana.

Iata fragmentul relevant din interviul acordat în 2008 Newsweek, interviu aflat pe site-ul Presedintiei Republicii Polone.

In Georgia ati zburat cu aventuri. Pilotul militar al avionului guvernamental nu a vrut sa zboare la Tbilisi, si a trebuit sa aterizati in Azerbaidzan si sa mergeti in convoi de masini pana la granita Georgiei.
Nu au existat motive de teama in privinta aterizarii la Tbilisi.

E adevarat ca dumneavoastra i-ati ordonat pilotului militar al avionului guvernamental sa zboare la Tbilisi?
Prin generalii Armatei Poloneze, in scris. A refuzat.

De aceea ati pierdut cateva ore si la Tbilisi a aparut primul presedintele Frantei Nicolas Sarkozy?
Toti colegii mei presedinti au vrut sa zboare la Tbilisi. Convingerea ca rusii vor lichida dintr-un foc avionul care ducea cinci presedinti a fost exagerata. De altfel, ar fi insemnat nu numai lichidarea a cinci scandalagii, ci si a lui Radosław Sikorski, ce zbura cu noi (rasete).

Simpatia dumneavoastra reciproca este cunoscuta de toata lumea. In conversatiile private se pare ca il numiti agent rus?
Acestea sunt povesti raspândite pentru a aţâţa situatia.

Sugerati totusi ca Sikorski in multe privinte adoptă punctul de vedere rusesc.
Asta e cu totul altceva. Cred ca Sikorski adesea adoptă optica impusa de rusi. Imi trezesc obiectii si anumite numiri facute de el. Directorul departamentului de politica estica din Ministerul Afacerilor Externe a devenit domnul Bratkiewicz, absolvent MGIMO (МГИМО, Institutul de Stat pentru Relatii Internationale de la Moscova, NT). Aprecierile lui sunt uneori ciudate, tocmai pregatite din punctul de vedere rusesc. E in stare, de exemplu, sa scrie intr-o depesa despre „politicile progruzine” cu prescurtarea in paranteza „Kaczyński, Adamkus” (Valdas Adamkus – presedintele Lituaniei pana în 2009, nu le placea rusilor, NT).

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

89 de comentarii

  1. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Eventualele erori vor fi corectate pe parcurs. Nu gasesc o lista exacta cu pasagerii. Linkul de la Skinski mentioneaza pe:

    Lech Kaczynski – preşedintele Poloniei

    Maria Kaczynska – soţia preşedintelui Lech Kaczynski

    Ryszard Kaczorowski – în perioada 1989-1990 a fost ultimul preşedinte al Poloniei în exil

    Jerzy Szmajdzinski – vicepreşedintele Camerei inferioare a Parlamentului polonez, candidat la alegerile prezidenţiale din 2010

    Wladyslaw Stasiak – directorul biroului de presă al Preşedinţiei

    Aleksander Szczyglo – preşedintele Biroului Naţional de Securitate

    Pawel Wypych – secretar de stat al Cancelariei prezidenţiale

    Mariusz Handzlik – subsecretar al administraţiei prezidenţiale

    Andrzej Kremer – ministru adjunct al Afacerilor Externe

    Franciszek Gagor – şeful Statului Major al armatei poloneze

    Andrzej Przewoznik – vicepreşedinte şi secretarul Comisiei pentru comemorarea vicrimelor masacrului de la Katin a premierului în perioada 1994-1998

    Grzeogrz Dolniak – membru al Camerei inferioare a Parlamentului

    Przemyslaw Gosiewski – membru al Camerei inferioare a Parlamentului

    Zbigniew Wassermann – membru al Camerei inferioare a Parlamentului

    Janusz Kochanowski – avocatul polonez al poporului

    Slawomir Skrzypek – guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei

    Janusz Kurtyka – preşedintele Institutului Polonez pentru Memoria Naţională

    Tadeusz Ploski – preot romano-catolic

  2. Despina
    10 aprilie 2010

    Eu sunt socata.Condoleante poporului polonez !
    Am facut o selectie cu cateva comentarii pe hotnews”

    http://www.hotnews.ro/stiri-ul…..-tarii.htm

    “De ce nu cred în “accident” (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 11:40)
    trecicuvedereanumele [anonim]
    Ieri-alaltăieri Obama şi Medvedev semnau marele acord sau ce-o fi chestia aia “START”. Astăzi, preşedintele Poloniei (alături de guvernatorul Băncii lor centrale, alături de soţie, alături de ceilalţi pasageri) moare din cauza prăbuşirii unui avion PE TERITORIU RUSESC, în momentul în care efectua o vizită pentru COMEMORAREA VICTIMELOR DE LA KATYN (se pronunţă “Katîn” pe polonă, cum numele preşedintelui polon se pronunţă “Leh Caczîinski”), pentru cei ce nu ştiu, vorbim despre un MASACRU SOVIETIC ASUPRA ELITELOR POLONEZE (aproximativ 21.000 de polonezi). Mai merită amintit şi faptul că, în 2007, un tribunal moscovit a refuzat să mai accepte varianta oficială a preşedintelui Elţîn, care, prin 1990 sau 1991, A RECUNOSCUT CĂ MASACRUL A FOST PUS LA CALE ŞI EXECUTAT DE NKVD, după mai bine de 50 de ani de cenzură comunistă, în care vinovaţii erau naziştii.
    Accident??? Să fim serioşi.
    raspunde trimite”

    “nu exista accidente d-astea (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 11:54)
    gigi [anonim]
    In primul rand a fost avion rusesc, apoi s-a prabusit fix in rusia, autoritatile rusesti se vor ocupa de investigatie, o sa musamalizeze tot…

    Polonia n-a vrut banii de la FMI, si a suparat pe sefii imperiului. Era momentul oportun sa-i curete pe toti, de la presedinte la guvernatorul bancii centrale..

    Si ceausescu a patit la fel dupa ce a platit toate datoriile, remember ? ”
    raspunde trimite

    “istoria se repeta ? (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 11:57)
    zizin [utilizator]
    Generalul Wladyslaw Sikorski (May 20, 1881 – July 4, 1943) – ucis de rusi in 1943, accident de avion…

    In April 1943, however, Soviet dictator Joseph Stalin broke off Soviet-Polish diplomatic relations following Sikorski’s request that the International Red Cross investigate the Katyń massacre. In July 1943, Sikorski was killed in a plane crash into the sea immediately on takeoff from Gibraltar. The exact circumstances of his death remain in dispute, which has given rise to conspiracy theories, however, investigators have concluded that Sikorski’s injuries were consistent with a plane crash.
    raspunde trimite”

    “e de la ceceni (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 12:10)
    Itsoc [utilizator]
    dupa seria de atentate “cecene” din Rusia. Nu m-ar mira sa aflam zilele urmatoare sau poate chiar in seara asta ca anumite inregistrari video au captat o racheta trasa de la sol spre avionul in care se afla presedintele. Surse KGB vor confirma ca este vorba de o grupare terorista ceceno-iraniana!
    E un eveniment win-win! rusii isi rezolva problemele, FMI isi rezolva problemele!:)
    Pacat de polonezi ca or sa ajunga si datori si vaccinati!:D”

    “ad day (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 12:16)
    claudia [anonim]
    Au murit oamenii care fac regulile jocului in Polonia. Noroc cu legea care interzice presedintelui si prim -ministrului de a fi in acelasi avion…”

  3. Despina
    10 aprilie 2010

    Alt comentariu

    “accident ??? (Sâmbătă, 10 aprilie 2010, 11:17)
    pribeag [anonim]
    Accidentele in care mor sefi de stat ,nu sunt de fapt accidente.
    Polonia s-a descurcat bine cu criza economica,a luat masura foarte buna de a nu cumpara vaccinul anti gripa porcina+multe altele.
    A suparat pe cineva ? Pe creditorii mondiali probabil,care se asteptau sa aiba toata Europa in genunchi in fata lor.
    ??? “

  4. Despina
    10 aprilie 2010

    Comentariile mele:
    Asa vor rusii sa distruga dreapta, conservatorismul adevarat .
    Niste criminali ,ca de obicei
    Au mai ramas cehii si noi.
    Atentie mare la T Basescu !
    Rusii abia asteapta sa-l termine, sunt convinsa
    La unguri se dezvolta extremistii.
    Se pare ca vin vremuri grele.

    Nu trebuie sa ne lasam prada banditilor comunisti

    In continuare sunt, cu adevarat socata !
    Nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat asa ceva !

  5. Despina
    10 aprilie 2010

    Polonia decapitata

    http://karadeniz-press.ro/kara…..niz+Press)

  6. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Despina, let’s not jump to conclusions inca.

  7. Despina
    10 aprilie 2010

    Concluziile anchetei conduse de Putin vor fi :
    Eroare de pilotaj in conditii atmosferice vitrege.

    L-am auzit vorbind la televizor pe fost ambasador al Romaniei in Polonia- foarte frmumos a vorbit.
    Ganditi-va doar la simbolurile conjuncturale.

    Mie imi este clar.,iar eu sunt nimeni…

  8. George
    10 aprilie 2010

    Tragedie imensa nu doar pentru poporul polonez dar si pentru continentul european. Azi Europa a pierdut un mare lider.
    Astazi, nu doar polonezii, dar si romanii conectati la valorile conservatoare ale Europei, precum libertatea, democratia sau demnitatea, ar trebui sa poarte macar un mic doliu in suflet.

    Nu cred in varianta unui atentat, sa nu uitm ca avionul ala avea 40 de ani.

  9. Seherezada
    10 aprilie 2010

    Eu nu cred in varianta unui accident. ????

  10. costin
    10 aprilie 2010

    Sa nu fi fost un accident, mi se pare prea mult. Dar, accident sau nu, ce s-a intimplat le pica foarte bine rusilor, care acum 2 ani amenintatu Polonia cu un atac nuclear din cauza scutului antiracheta (pe care Obama l-a inlaturat in protestele polonezilor si cehilor):

    Russia threatens nuclear attack on Poland over US missile shield deal
    Russia threatened a nuclear strike against Poland after a landmark deal to site American global anti-missile shields in the country.

    By Harry de Quetteville and Andrew Pierce
    Published: 7:40PM BST 15 Aug 2008

    Only 24 hours after the weapons agreement was signed Russia’s deputy chief of staff warned Poland „is exposing itself to a strike 100 per cent”.
    General Anatoly Nogovitsyn said that any new US assets in Europe could come under Russian nuclear attack with his forces targeting „the allies of countries having nuclear weapons”.

    He told Russia’s Interfax news agency: „By hosting these, Poland is making itself a target. This is 100 per cent certain. It becomes a target for attack. Such targets are destroyed as a first priority.”
    Russia’s nuclear rhetoric marks an intense new phase in the war of words over Georgia. The Caucasus conflict has spiralled into a Cold War style confrontation between Moscow and Washington in less than a week.

    President George W. Bush in a brief but pointed statement earlier in the day said: „The Cold War is over… Bullying and intimidation are not acceptable ways to conduct foreign policy in the 21st century.”
    Mr Bush, who is demanding an immediate withdrawal of Russian troops from Georgia now that that a ceasefire deal has been signed, added: „Only Russia can decide whether it will now put itself back on the path of responsible nations or continue to pursue a policy that promises only confrontation and isolation,”

    Apoi, anul treut in noiembrie, rusii faceau exercitii militare in care simluau un atac nuclear asupra Poloniei, asta imediat dupa ce Obama le-a cintat in struna rusilor inlaturind scutul din Polonia:

    Acum cîteva zile, Wprost, una dintre cele mai mari publicaţii de ştiri poloneze, a descoperit documente conform cărora armata Rusiei, împreună cu soldaţi din Belarus, au simulat un atac atomic împotriva Poloniei. Se crede că exerciţiul, la care au participat 13.000 de soldaţi din Rusia şi Belarus, a avut loc în luna septembrie a acestui an. Polonia are relaţii încodate cu Rusia şi cu Belarus şi deşi simularea, cu numele de cod “West”, a fost clasificat drept “defensivă”, Polonia jucînd rolul de “potenţial agresor”, majoritatea operaţiunilor au avut caracter ofensiv. În timpul simulării forţele aeriene ruseşti au folosit arsenalul nuclear iar forţele terestre au exersat o debarcare în enclava rusă Kalinigrad, care se învecinează cu Polonia.

    Acest exerciţiu este o tentativă de a arăta cine este şeful. Nu uitaţi că totul s-a întîmplat în timpul aniversării a 70 de ani de la invazia Poloniei de către Uniunea Sovietică.

    Polonezii de rînd au fost revoltaţi şi au cerut un răspuns ferm din partea guvernului. Un ascultător al postului de radio Polskie Radio a pus:

    Rusia şi-a demonstrat intenţiile reale în ce priveşte Polonia. Fiecare polonez trebuie să se decidă ce poziţie va lua şi în funcţie de asta va fi considerat patriot sau trădător.

    După 40 de ani petrecuţi sub dominaţia sovietică puţini polonezi au încredere în Rusia şi au devenit tot mai neliniştiţi în privinţa ambiţiilor neo-imperialiste ale sale. Ministrul Apărării polonez a declarat:

    Exerciţiul Rusiei este o demonstraţie de forţă. Monitorizăm exerciţiile pentru a vedea care sînt adevăratele intenţii ale ruşilor.

    accident sau nu accident, este oricum clar ca rusii nu au toate tiglele pe casa.

  11. emil
    10 aprilie 2010

    Dintr-o sursa poloneza (situl de stiri thenews.pl):

    „As it was preparing for landing, the Polish president’s aircraft did not make it to the landing strip,” Governor Sergei Antufiev told Russian TV.

    The Russian emergencies ministry told Itar-Tass news agency the plane crashed at 1056 Moscow time (0756 CET). Eye witnesses say that the plane tried to land no less than four times in what was very bad weather conditions with bad visibility.

    Russian TV is reporting that the left wing of the plane touched the tops of some trees, forcing the aircraft to crash where it broke into several pieces and burst into flames.

    President Kaczynski dies in plane crash

    The ageing Tupolev Tu-154, which crashed Saturday morning in western Russia killing President Lech Kaczynski and many others had recently undergone thorough mechanical overhaul, reports Polish Radio.

    Foreign Ministry spokesman Piotr Paszkowski says that the cause of the accident is not yet clear.

    Eye witnesses say that heavy fog surrounded the airport near Smolensk and the plain attempted to land four times before clipping to the tops of trees and immediately falling to the ground, where it burst into flames.

    The airport was closed at the time of the attempted landing with visibility down to less than 500 meters, according to Russian TV reports. The pilot was offered alternative landings at either Moscow or Minsk airports but decided to try and land at Smolensk.

    The aircraft was just one kilometre short of the runway when it crashed.

    President’s plane recently underwent overhaul

  12. Seherezada
    10 aprilie 2010

    http://it.notizie.yahoo.com/10…..cd5f9.html

    TV, TORRE CONTROLLO AVEVA SCONSIGLIATO ATTERRAGGIO – Secondo la tv russa la torre di controllo dell’aeroporto di Smolensk aveva sconsigliato al pilota dell’aereo presidenziale polacco di atterrare per le proibitive condizioni del tempo. Sulla zona gravava una fitta nebbia ed le autorita’ aeroportuali aveva quindi consigliato di dirigersi sull’aeroporto di Minsk, in Bielorussia. Il pilota pero’ ha ignorato l’avvertimento e ha fatto tre tentativi di atterrare andati a vuoto

    Turnul de control a informat pilotul avionului sa nu aterizeze pe aeroportul Smolensk din cauza conditiilor meteo nefavorabile, ceata densa.
    Autoritatile au sfatuit pilotul sa aterizeze in Minsk, dar acesta a ignorat ordinele primite si a incercat sa aterizeze pe Smolensk de 3 ori, a 4 incercare fiind fatala.

    Hai sa fim seriosi, cine era pilotul asta care a neglijat ordinele date de turnul de control?
    Era cumva de capul lui, actiona dupa bunul sau plac?

  13. Despina
    10 aprilie 2010

    Oare ce cauta Guvernatorul Bancii Poloniei la aceasta ceremonie?
    Doar daca a fost invitat.
    Nu stiu care sunt uzantele diplomatice ,dar nu mi se pare firesc ca guvernatorul bancii Poloniei sa fi fost invitat si sa accepte invitatia la aceasta ceremonie istorica.

  14. Despina
    10 aprilie 2010

    Seherezada
    Exact la asta ma gandeam si eu acum uitandu-ma la ce se afirma la teveuri.
    La noi nu sunt televiziuni de stiri adevarate ci doar cele ale mogulilor, care deformeaza realiatea

  15. emil
    10 aprilie 2010

    Seherezada, m-as mira ca pilotul sa fi luat o decizie de capul lui. In astfel de situatii presedintele este informat, iar el se consulta cu personalul de securitate de la bord. In ultima instanta, ar trebui sa fie decizia presedintelui. Informatia pe care o citezi mentioneaza doar actiunea pilotului. Ar fi putut la fel de bine sa fi ignorat propunerea turnului de control in urma deciziei presedintelui. Sint sceptic in privinta ipotezei unui atentat/conspiratii. E inca devreme si vor mai apare si alte informatii…

  16. Despina
    10 aprilie 2010

    http://traianungureanu-tru.blo…..l#comments

    „Katyn nu e, aşadar, doar un mascru la scară industrială şi un act de negare sistematică a umanităţii. Katyn e o mostră de comunism ideologic aplicat. Exact din acest motiv – şi nu ca urmare a remuşcărilor sau dubiilor etice tîrzii – Rusia sovietică şi, în bună parte, post-sovietică a încercat şi, multă vreme, a reuşit să mintă cu toată laşitatea expertă a propagandei comuniste. Multă vreme, Katyn a fost ferecat în tăcere. Moscova a ascuns documentele lămuritoare şi a plasat răpsunderea asupra Germaneiei naziste. După ce adevărul şi-a făcut loc împins de memoria vie a generaţiilor succesive ale Poloniei postbelice, „noua” Rusie democratică a refuzat să deschidă arhivele. Preşedinele Yelţin a făcut un pas curajos în direcţia bună. Însă adevărul integral, în toate detaliile lui adminstrative şi politice, rămîne ascuns, în continuare, în arhivele ruseşti. Ideologia post-sovietică a Rusiei nu se poate dezlipi de comunismul recuperat, prin viziunea de tip Putin, în beneficiul patriotismului naţional rus.

    A doua tragedie de la Katyn e un amestec de simbolism istoric şi derizoriu politic. Nu mai e nimic de spus despre durerea pe care o provoacă un accident, pe locul unei dureri încă mai vechi. Însă, detaliile politico-lumeşti merită amintite, înainte de a fi înghiţite de calcule şi uitare. Lech Kaczynski a fost un Preşedine de dreapta. Un om de viziune şi, lucru de neconceput în concertul laşităţilor publice ale zilei, o voce ferită de ipocrizie. Kaczynski nu s-a temut de ridicol şi, mai ales, de defăimarea destinată de mediile de informare adevărului rostit cu claritate. Kaczynski a fost un om de integritate nepătată şi, mai departe, un politician incomod. A fost iubit de polonezi şi detestat, de la un cap la altul al lumii, de uriaşul partid al mediilor academice şi de informare care l-au zugrăvit şi desfigurat în fel şi chip. Dar Kaczyinski n-a fost nici fascistul, nici anti-liberalul, nici extremistul pe care l-au descris cu insistenţă agit-prop mediile conforme ale consensului liberal. Kaczynski a fost un polonez născut şi educat de istoria Poloniei…….
    …Coverage-ul continuu de tip CNN-BBC e în fiecare clipă dovada documentată a ignoanţei şi dezintersului faţă de crimele capitale ale comunismului. Prezentatorii nu ştiu nimic despre Katyn, nu pot pronunţa cuvinte simple ca Smolensk sau Katyn şi nu se pot orienta în faptele elementare care dau faţa sovietică a celui de-al doilea răboi mondial. În schimb, au grijă să reamintească subtil şi perfid că fostul Preşedinte al Poloniei era un radical, un om de dreapta, cu alte cuvinte un indezirabil….

    ……Polonia trece printr-un moment greu. Îl va depăşi, cu siguranţă. Pentru că soildaritatea şi puterea în faţa tragediei sînt, deja, calităţi colective ale acestui popor care nu şi-a abandonat niciodată valorile şi n-a pus capăt nicicînd speranţei”

  17. emil
    10 aprilie 2010

    Ce coincidenta… Despina, iata primul comentariu de la necrologul publicat pe thenews.pl:

    Poles and people around the world will ultimately remember Kaczynski for his part in the far-right Kaczynski-Giertych-Lepper coalition of 2005-2007 and for his obstruction of legislation and his interference in foreign policy during the Tusk government. While this tragedy is unfortunate, the greater tragedy was the election of this far-right chauvinist to the office of president. Kaczynski and his brother made Poland the laughing stock of Europe. Hopefully, there are now enough educated Poles willing to vote to prevent reactionaries like the Kaczynskis from ever gaining control of the Polish government again.

    Obituary – Lech Kaczynski

  18. Despina
    10 aprilie 2010

    http://tismaneanu.wordpress.co…..mocratiei/

    Cumplita catastrofa: Doliul memoriei, doliul democratiei
    Scriu aceste randuri inmarmurit, socat, incercand sa gasesc cuvinte pentru ceea ce simt, ce simtim. Doliul Poloniei democratice este si al Romaniei democratice. Dupa momentul de catharsis de acum cateva zile, cand Vladimir Putin si Donald Tusk au participat la ceremonia de comemorare a victimelor terorii comuniste de la Katyn, s-a produs aceasta inimaginabila catastrofa. Intre cei care au pierit in aeroanava prezidentiala, alaturi de Presedintele Lech Kaczynski, se afla Janusz Kurtyka, presedintele IPN (Institutul Memoriei Nationale), principalul for stiintific insarcinat cu analiza crimelor si abzurilor totalitare, naziste si comuniste, pe teritoriul Poloniei. Este un moment tragic pentru opera de recuperare a memoriei. Care insa va continua fara ezitari, fara reculuri, pentru ca numai astfel vom putea strapunge ceata amneziei. Numai astfel vom pastra vie torta neuitarii si vom deconspira minciunile negationiste.
    In numele tuturor membrilor si expertilor din cadrul Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania, in numele Consiliului Stiintific, al conducerii executive si al cercetatorilor Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, exprim cele mai sincere si indurerate condoleante. Intre IICCMER si IPN s-au stabilit relatii de colaborare care se vor intensifica in perioada urmatoare. Profesorul Andrzej Paczkowski, membru al Colegiului IPN, face parte din Consiliul Stiintific al IICCMER, format luna aceasta. Onoram lupta pentru adevar, atitudinea anticomunista a liderilor politici polonezi morti in acest accident, profesionalismul cercetatorilor IPN, dar si memoria victimelor de la Katyn.

    Polish president dies in airplane crash, no survivors
    Apr 10, 2010, 9:42 GMT

    Moscow/Warsaw – Polish President Lech Kaczynski and dozens of political figures died Saturday morning in a crash as their plane approached an airport in Smolensk, Russia, reported Russian and Polish news agencies.

    Kaczynski and his wife were among the up to 132 dead. That figure included politicians, religious figures and anti-communist icons. All the officials were on their way to Katyn, to mark the 70th anniversary of the Soviet massacre of some 22,000 Polish officers during World War II.

    Poland’s TVN 24 reported no survivors to the crash, citing the mayor of Smolensk. The governor of the Russian region of Smolensk confirmed that Kaczynski was on board the plane and had died, reported Interfax.

    The plane reportedly struck trees as it approached the airport in the western Russian city and caught fire. The flames have since been extinguished. Investigators were trying to determine the cause of the crash, which was recorded at 10:50 am (0650 GMT).

    On board were also Ryszard Kaczorowski, the last Polish president in exile, Jerzy Szmajdzinski, vice-marshal of parliament, Wladyslaw Stasiak, head of the president’s chancellery, and Janusz Kurtyka, head of the Institute of National Remembrance, which investigates Nazi and Soviet crimes against Poles, reported the Polish Press Agency PAP.

    Planned ceremonies in Katyn were called off. Attendees said they would instead pray for the victims of the plane crash.

    ‘This is on an unimaginable scale,’ said Wojciech Olejniczak, a member of the European Parliament, on TVN 24.

    Prime Minister Donald Tusk called an emergency meeting in Warsaw.

  19. costin
    10 aprilie 2010

    „laughing stock of Europe”… orice era Polonia, numai nu laughing stock. comentariul e aberant. imi inchipui la ce tratament au fost supusi de presa si cite „zile fata Kaczynski” s-au serbat.

    Hopefully, there are now enough (re)educated Poles willing to vote to prevent reactionaries like the Kaczynskis from ever…

    din nou, educatia. cind cineva nu pupa Rusia in dos si circoteste in fata internationalismelor UE, este un ne(re)educat. devine obositor genul asta de discurs.

  20. Despina
    10 aprilie 2010

    discurs „liberalo-progresist-stangist”

  21. dr pepper
    10 aprilie 2010

    io zic sa stam linistiti: putin e jupanu’ care va conduce ancheta.

  22. Despina
    10 aprilie 2010

    Bine gandit -chiar perfect ,desavarsit
    Lupul paznic la oi

    Ca in romanele politiste.
    Viata bate filmul…..

  23. dr pepper
    10 aprilie 2010

    Eye witnesses say that heavy fog surrounded the airport near Smolensk and the plain attempted to land four times before clipping to the tops of trees and immediately falling to the ground, where it burst into flames.

    incapatanati rau polacii astia.
    n’au vrut sa se prabuseasca din prima.

  24. emil
    10 aprilie 2010

    Doctore ???? pai asta vrea sa investigheze si Putin, de ce s-au prabusit asa de tirziu?

  25. dr pepper
    10 aprilie 2010

    da, si apropos de putin care neaga vehement implicarea din kagarstan cu toate ca le’a oferit imptumut de cateva miliarde si un altul de cateva sute de milioane de dolari nerambursabili si a fost primul care a recunoscut noul regim.
    baza americana din kagarstan si’a incetat activitatea.

  26. Despina
    10 aprilie 2010

    http://economie.hotnews.ro/sti…..ajutor.htm

    Bancher central ceh: FMI a alimentat criza din Europa de Est pentru a determina statele sa ceara ajutor
    de Dragos Comache HotNews.ro
    Vineri, 2 aprilie 2010, 12:03 Economie | Finanţe & Bănci

    Fondul Monetar International (FMI) a alimentat anul trecut criza economica din Europa emergenta, pentru a crea o situatie care sa determine statele din regiune sa ceara ajutorul institutiei, a declarat Mojmir Hampl, viceguvernatorul bancii centrale a Cehiei, intr-un interviu acordat cotidianului Der Standard si preluat de Reuters. Acesta a mai precizat ca institutia, care a oferit fonduri de urgenta Ungariei, Letoniei, Ucrainei si Romaniei, a interpretat in mod gresit anumite date deoarece cauta de lucru dupa schimbarea conducerii.

    * Este ridicol ca tocmai FMI a accelerat criza

    “Este ridicol ca tocmai FMI a accelerat criza. A fost o incercare de a provoca bail-out-ul

    Unii cred ca isi vor putea trage sufletul odata ce au intrat in zona euro. Aceasta atitudine conduce direct la scenariul grec. Parintii monedei euro credeau ca adoptarea acesteia ar accelera reformele structurale. Exemplul Greciei arata ca opusul acestei afirmatii este adevarat

    Viceguvernatorul Bancii Centrale a Cehiei
    intregii regiuni. Inaintea crizei, FMI nu avea practic niciun client. Odata cu aceasta criza si cu noua conducere in frunte cu Dominique Strauss-Kahn, Fondul si-a gasit de lucru si a obtinut mai multi bani”, a declarat oficialul ceh.

    Mojmir Hampl a mai spus ca FMI a pus accentul pe date care exagerau expunerile bancilor vest-europene in Europa emergenta, insa ignora faptul ca imprumuturile acestor subsidiare erau acoperite in mare parte de depozitele locale.

    * Interpretarea gresita de catre FMI a fost neplacuta

    “Interpretarea gresita de catre FMI a fost neplacuta si au corectat aceste date dupa ce am intervenit”, a mai precizat acesta.

    Hampl a mai spus ca “nu e nicio graba” ca Cehia sa intre in zona euro, nici din partea autoritatilor de la Praga, nici din partea membrilor uniunii monetare.

    “Cererea de membri noi in zona euro a cazut in criza. Decizia privind Estonia va arata calea. Ar putea fi mai complicat decat a fost pentru Slovenia si Slovacia”, a afirmat el.

    Oficialul ceh a avertizat insa ca adoptarea euro nu reprezinta “un leac universal” pentru statele emergente.

  27. toro
    10 aprilie 2010

    Nu cred ca presedintele are expertiza sa zika daca avionul poate sa aterizeze sau nu. Probabil ca a fost informat, totushi decizia o luat-o cine o fost desemnat cu protectia lui. Dar tinand cont ca pilotul este raspunzator shi de siguranta pasagerilor, totul este posibil.
    Ceata, cele 3-4 manevre de aterizare, recomandarea turnului de control… parerea mea este ca teoria ‘constipatiei’ este cam trasa de par. E vorba de un accident stupid.

    Probabil ca relatiile sunt reci intre Polonia shi Rusia, dar nu cred ca e interesul Rusiei sa ucida elita politica a Poloniei. Ar fi un act de razboi total gratuit shi in plus nu se stie daca reconfigurarea politica din Polonia o sa le aduca vreun avantaj. Asta daca nu suntem adeptii teoriei haosului.

    Singurul lucru pe care Rusia poate sa-l fac acuma, shi pe care o sa-l faca, este sa ofere conditiile unei anchete transparente. Poate la rusi le convine situatia, dar pana la prima proba contrarie, nu sunt nici autorii morali sau de facto.

  28. dr pepper
    10 aprilie 2010

    pai sa vezi transparenta cu putin la carma.

    mai avem exemple: Spy’s death-bed Putin accusation

    The Kremlin has dismissed allegations it was involved as „sheer nonsense”.

    Scotland Yard said officers were now investigating „an unexplained death”.

    Anti-terror police are leading the investigation, and it is still unclear what killed the former KGB agent.

    Friends have said he was poisoned because of his criticism of Russia.

    asa ca ciocu’ mic despre rusia, katyn sau Kyrgyzstan…

    Ceata, cele 3-4 manevre de aterizare, recomandarea turnului de control..

    asta depinde si ce fel de recomandari a facut turnul de control.
    daca ii recomanda: hai mai incearca odata dar putin mai la stanga ca ai ratat copacii aia…

  29. dr pepper
    10 aprilie 2010

    Bad Weather, Crew Mistake Blamed for Poland Air Force 1 Crash

    f. interesant:

    15 minutes earlier, the control tower banned a Russian IL-76 military plane from landing and redirected it to another airport. The Polish pilot, however, had failed to follow the advice and made the decision to land. Russian authorities were not allowed to mandate the official foreign aircraft to not use the Smolensk runway, only to extend recommendations.

    turnul de control a interzis aterizarea unui aparat militar IL-76…?
    dar nu si cel polonez care a avut patru tentative de aterizare?

    au gasit cutiile negre si s’au si grabit sa le „decodeze”.
    daca vroiau transparenta faceau o comisie neutra, eventual europeana.

    dar, cum am zis deja: Putin to head investigation into Polish president’s death

    Russia says Prime Minister Vladimir Putin will personally head the investigation into an aeroplane crash that killed Poland’s president.

    Odihneasca’se in pace!

    According to the flight manifest onboard were among others:

    * Lech Kaczyñski, the President of Poland
    * Maria Kaczyñska, the first lady
    * Ryszard Kaczorowski, the last President of the Polish government-in-exile
    * Jerzy Szmajdziñski, Deputy Speaker of the Sejm
    * W³adys³aw Stasiak, Chief of the Office of the President of the Republic of Poland
    * Aleksander Szczyg³o, head of the National Security Bureau
    * Pawe³ Wypych, Secretary of State in the Office of the President of the Republic of Poland
    * Mariusz Handzlik, Undersecretary of State in the Office of the President of the Republic of Poland
    * Andrzej Kremer, Deputy Minister of Foreign Affairs
    * General Franciszek G¹gor, Chief of the Polish Army General Staff
    * Andrzej PrzewoŸnik, Secretary-General of Rada Ochrony Pamiêci Walk i Mêczeñstwa
    * Grzegorz Dolniak, member of the Sejm
    * Przemys³aw Gosiewski, member of the Sejm
    * Zbigniew Wassermann, member of the Sejm
    * Janusz Kochanowski, Polish Ombudsman
    * S³awomir Skrzypek, President of the National Bank of Poland
    * Janusz Kurtyka, Historian and president of the Institute of National Remembrance
    * Tadeusz P³oski, Bishop of the Military Ordinariate of the Polish Army
    * Izabela Jaruga-Nowacka, member of the Sejm
    * Jolanta Szymanek-Deresz, member of the Sejm
    * Aleksandra Natalli-Œwiat, member of the Sejm

    Gen. Bronislaw Kwiatkowski (Commander Operations)
    Gen. Andrew Blasik (Air Force Commander in Chief)
    Gen. Tadeusz Buk (Commander of Land Forces)
    Gen. Wojciech Potasinski (Commander of Special Forces)
    Vice Admiral Andrzej Karweta (Commander in Chief of the Polish Navy)
    Gen. Casimir Gilarski (Commander, Training)

  30. Despina
    10 aprilie 2010
  31. emil
    10 aprilie 2010

    Toro, expertiza nu o are, dar consilierii si personalul de securitate de la bord ar trebui sa o aiba. Asta e rolul lor, sa informeze pentru a da posibilitatea unui presedinte de a lua decizii. In ultima instanta, presedintele decide, chiar daca este o decizie bazata pe ceea ce spun altii mai competenti. Chiar daca decizia a fost luata si comunicata de seful anturajului de securitate, presedintele ar fi trebuit sa stie si sa aprobe ce s-a decis in numele lui. (de fapt, zic, cu alte cuvinte, cam acelasi lucru ca tine)
    De acord si cu analiza despre responsabilitatea rusa… e prea timpuriu pentru a da vina pe o conspiratie de la Kremlin.

    DAR… si e un „dar” mare. Va aduceti aminte pe presedintele Yushcenko al Urainei? Cel cu fața desfigurata? In 2004 a fost otravit cu o dioxina otravitoare care aproape l-a ucis… a supravietuit, dar desfigurat. Yushcenko a acuzat deschis Rusia de tentativa de asasinat, iar detaliile nu sint in favoarea rusilor.




    Viktor Yushchenko points finger at Russia over poison that scarred him
    Presedintele polonez a fost primul lider european care a condamnat fara perdea invazia ruseasca din Georgia. Scrisoarea de protest semnata de presedinti din Est si zona baltica a fost initiativa lui. Toata politica externa a lui Kaczynski a fost opusa intereselor rusesti in estul european.

    Se prea poate sa fi fost doar un accident. Pe de alta parte, cind astfel de accidente netezesc calea rusilor spre refacerea sferei de influenta sovietica, e de inteles reflexul de a interpreta intr-o cheie acuzatoare la adresa Kremlinului.

  32. Despina
    10 aprilie 2010

    http://www.hotnews.ro/stiri-in…..piloti.htm

    William R. Voss
    Foto: Flight Safety Foundation
    „Este prea devreme sa speculam despre cauzele probabile, iar acest lucru urmeaza sa fie determinat de catre anchetatori. Este insa un tip de accident relativ comun”, a declarat pentru HotNews.ro expertul in securitate aviatica William R. Voss, presedintele Flight Safety Foundation, comentand pe marginea accidentului de sambata, in care au murit presedintele polonez, sotia sa si zeci de oficiali politici si militari de la Varsovia. Voss a spus ca „este gresit sa eliminam ceva de pe lista posibilelor cauze”, adaugand insa ca avioanele demnitarilor „primesc cea mai buna intretinere si sunt pilotate de cele mai experimentate echipaje”.

    Adrian Novac: Presedintele polonez Lech Kaczynski, sotia sa Maria si alti lideri de la Varsovia au murit sambata, dupa ce avionul lor s-a prabusit in apropierea aeroportului Smolensk, in vestul Rusiei. Din informatiile pe care le aveti pana in acest moment, care ar putea fi cauza probabila a accidentului?
    William Voss: Este prea devreme sa speculam despre cauzele probabile. Acest lucru urmeaza sa fie determinat de catre anchetatori. Tot ceea ce cunoastem in acest moment este ca aparatul s-a prabusit in timpul etapei de aterizare, in conditii meteorologice nefavorabile. Este un tip de accident relativ comun.

    A.N.: Aparatul prezidential a trecut printr-o revizie completa in luna decembrie a anului trecut si era „bun de zbor”, a declarat directorul general al uzinei Aviakor din Samara, unde avionul a fost reparat. Daca aparatul era bun, ar fi gresit sa eliminam starea avionului din lista posibilelor cauze ale accidentului?
    W.V.: In acest moment, cred ca este gresit sa eliminam ceva de pe lista posibilelor cauze. Dar, in mod normal, cineva nu se asteapta sa descopere neglijenta mecanica pe un avion VIP.

    * a devenit presedinte si CEO al Flight Safety Foundation in 2006 *intre 2004-2006 a fost director al Air Navigation Bureau in cadrul International Civil Aviation Organization (ICAO)* a lucrat 23 de ani pentru U.S. Federal Aviation Administration (FAA), pe chestiuni de control si management al traficului aerian* intre 1999 si 2001 a fost director de dezvoltare pentru sisteme de trafic aerian* a supervizat dezvoltarea si implementarea componentelor de sistem importante ale FAA* a pus la punct planuri de siguranta globala in domeniul aviatiei * este pilot licentiat, instructor calificat de zbor si operator de turn de control * are licenta in intretinere de avioane si management aviatic si un masterat in administratie publica

    William R. Voss
    A.N.: Martorii au relatat ca pilotii au facut trei-patru incercari de a ateriza, in conditii de ceata groasa. De ce pilotii au incercat sa aterizeze de mai multe ori si nu s-au dus pe o pista alternativa, pe un alt aeroport?
    W.V: Incercarile multiple ale pilotilor de a ateriza sunt neobisnuite si provoaca ingrijorare. Este neobisnuit ca un avion sa incerce sa se apropie mai mult de doua ori de un aeroport; poate face asta doar daca conditiile meteo se imbunatateau. Cele patru incercari sugereaza un sens al determinarii care nu este intotdeauna sanatos. Sunt sigur ca anchetatorii vor studia cu atentie acest lucru.

    A.N.: Exista vreun semn care sa indice ca accidentul de sambata a fost rezultatul terorismului?
    W.V.: Circumstantele producerii accidentului de astazi nu sunt neobisnuite, dar nu am nicio dovada, de niciun fel, care sa spuna ca e a fost vorba de terorism

    A.N.: Avionul prezidential Tu-154 avea cel putin 20 de ani vechime, iar oficiali polonezi au discutat de multa vreme inlocuirea aparatelor folosite de liderii tarii, insa afirmau ca nu exista bani. Ar putea fi lipsa fondurilor una din cauzele tragediei?
    W.V.: Nu cunosc foarte multe despre starea finantelor Poloniei, insa un avion VIP vechi de 20 de ani nu este un lucru neobisnuit. Actualul aparat Air Force One (n.red. folosit de presedintele Statelor Unite ale Americii) a fost livrat in 1990.

    A.N.: Potrivit statisticilor din domeniul aviatiei, in lume au avut loc 66 de accidente in care au fost implicate aparate Tu-154, incluzand sase accidente in ultimii cinci ani. Compania rusa Aeroflot si-a retras recent din serviciu intreaga flota de aparate Tu-154. Este acest avion mai putin sigur decat altele (Airbus sau Boeing spre exemplu)?
    W.V.: A existat un numar mare de accidente cu Tu-154, insa e dificil sa separi istoria sigurantei aparatului de contextul in care a zburat acest avion. Tu-154 a fost calul de bataie al industriei aviatice din blocul estic in timpul dezmembrarii URSS. In haosul care a urmat, siguranta aparatului a suferit dramatic. Nu sunt sigur ca poti da vina pentru toate acele probleme pe aparatul de zbor.

    In ceea ce priveste decizia Aeroflot, ea ar putea sa nu fie atat de simpla ca siguranta: aceste aparate folosesc o mare cantitate de combustibil iar cantitatea de zgomot produs le limiteaza utilizarea in Europa de Vest.

    A.N.: Avioanele prezidentiale au cumva standarde diferite in ceea ce privesc intretinerea, antrenamentul echipajului, experienta pilotilor etc. comparativ cu aparatele comerciale cu care zburam noi ceilalti?
    W.V.: Nu exista standarde internationale specifice care sa se refere la aparatele VIP prezidentiale sau guvernamentale. Daca vorbim la modul general, aceste avioane primesc cea mai buna intretinere si sunt pilotate de cele mai experimentate echipaje.

    A.N.: Impactul emotional al accidentului de sambata este imens nu doar pentru Polonia, ci si pentru restul lumii. Cum credeti ca tragedia de astazi va afecta industria aviatiei (vor aparea noi legi in domeniul sigurantei, standardele de intretinere ale aparatelor se vor modifica etc)?
    W.V.: Bineinteles ca aceasta este o tragedie umana si politica uriasa. Nu stim inca multe raspunsuri.

    Nu sunt sigur ca va exista un impact global, ci mai degraba unul regional in ceea ce priveste siguranta aviatica. Cred ca vor exista mai multe intrebari legate de sistemele de siguranta, asa cum este Enhance Ground Proximity Warning Systems si alte tehnologii de acest fel care au eliminat practic astfel de accidente in multe parti ale lumii, dar care n-au fost adoptate in mod universal in Europa de Est. Nu stiu daca acest tip de tehnologie era folosita de acest avion, dar, daca nu a fost, accidentul va duce la adoptarea ei.

  33. costin
    10 aprilie 2010

    Astazi elita politica a Poloniei a fost decimata. Fostul presedinte Lech Walesa exprima cel mai clar situatia: „Este o mare tragedie. Poate fi comparata cu pierderea elitelor la Katyn”.

    Am pierdut un presedinte patriot, catolic fervent si politician conservator care nu se rusina de convinerile sale, alti politicieni de calibru, militari, demnitari, episcopi catolici, veterani care se dusesera la Katyn sa comemoreze cu adevarat masacrul savarsit de sovietici. Caci trebuie spus ca au existat doua evenimente, Rusia pregatise o alta comemorare sub patronajul premierului Putin care-si invitase omologul, pe premierul Tusk, dar nu pe presedintele Kacinski. Aceasta explica si de ce era atata „lume buna” in avionul presedintelui, erau demnitarii care nu dorisera sa participe la un eveniment vazut in Polonia mai degraba ca un PR regizat de rusi, ci doreau o comemorare adevarata, a polonezior, asa cum au fost si in anii trecuti cand au participat presedintii Walesa si Kwasnievski.

    continuare pe dreapta.net

  34. toro
    10 aprilie 2010

    Conducerea Rusiei este naspha shi multe din actele lor sunt la fel de mizerabile. Dar totushi, cine cred ca la rusi le-o pasat de condamnarea fostelor state din blocul estic? 1 secunda … cred ca li se rupe sau falfaie, nu stiu exact.
    Sa o punem in alta forma: Ce castiga Rusia din moartea presedintelui polonez? Vreau un raspuns concret. Fara intamplari din trecut, caci stiu de ce acte monstruoase este in stare Rusia (Breslan).

    Ps. Nu sunt fanul Rusiei, dar e vorba doar de un accident stupid. Shi chiar nu are importanta ca Rusia s-o pus sa decodeze cutiile negre, pentru ca polonezii oricum o vor face shi ei. Iar martorul polonez poate vedeam multe intr-o zi cu ceata. Nu este o ancheta care se poate mushamaliza ushor shi cred ca e mai ok sa asteptam pana cand apare prima dovada irefutabila.

  35. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Actualizari aduse articolului; Traian Ungureanu + Dreapta.net.

  36. Addy
    10 aprilie 2010

    Acum 3 saptamani s-a petrecut ceva asemanator.
    LINK
    Tot un Tupolev, tot in paduri rusesti langa aeroport rusesc, dar nici un mort.

    Daca avionul doar plana pe copaci, ar mai fi existat supravietuitori. Dar in conditiile in care in timpul prabusirii acesta era inclinat, e foarte posibil ca acesta sa se fi rostogolit si sa se fi descompus. Daca ar fi planat aripile ar fi preluat o mare parte din impact, si s-ar fi desprins la un moment dat, iar fuselajul principal ar fi suferit pagube minore (si deci mult mai putine victime).

  37. Riddick
    10 aprilie 2010

    Am scris la mine pe blog despre cum a refuzat guvernul Tăriceanu în 2007 procurarea de avioane noi:

    Să ne reamintim un episod

    O postare interesantă aici:

    Obama Pulled the Trigger on Poland

  38. Despina
    10 aprilie 2010

    Despre linkul de mai sus „Obama pulled the trigger”- exact la asta ma gandeam astazi pe drum.
    Au semnat joi START- asa cum au vrut rusii,iar sambata si-au aratat muschii.Ca sa vada toti si sa inteleaga toti ce putere mare sunt rusii!
    Polonjia ii deranja si din cauza zacamatului de gaz descoperit recent

    Este un nou 9/11 de data asta european

  39. dr pepper
    10 aprilie 2010

    Toro, eu nu sunt un adept al teoriilor conspirationiste, insa cum tu insuti afirmi _ actuala conducere are o istorie lunga in spate de cum isi trateaza criticii incepand de la jurnalisti pana la diaspora.
    anul trecut faceau antrenamente pentru un atac atomic impotriva poloniei la kaliningrad si acum il ia in brate pe donald tusk dupa ce o buna parte din guvernul polonez s’a volatilizat?
    si cat de convenabil sa dispara brusc precum jurnalistii critici in „accidente”.
    Tot ce este posibil sa fi fost doar un accident nefericit, insa o spranceana sceptica tot se merita ridicata.

  40. Despina
    10 aprilie 2010

    Nu cred in accident.

    Cea mai importanta intrebare este :
    De ce era toata crema „dreptei poloneze” in acelasi avion?
    Cine i-a repartizat asa?
    Ce fac cei de la SPP lor?
    Imediat dupa acccident a mai aterizat un avion, in aceleasi conditii meteo, cu 200 de pasageri ,inclusiv jurnalisti

  41. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Mai, Despina, cum de ce? Pentru ca erau in avionul prezidential, unul dintre cele mai sigure avioane din flotila aeriana a Poloniei. ???? Si apoi, banuiesc ca erau acolo in primul rand pentru a fi alaturi de seful statului. Pana una alta, eroarea umana este varianta cu care trebuie sa ne multumim, oricat ne displace sau ne indurereaza moartea acestor oameni. Asteptam si alte informatii, doar rusii sunt maestri in lovituri. Mai devreme sau mai tarziu, se va afla.

    Pepper > Explicatia e simpla. Tusk, spre deosebire de fratii Kaczinski, este un polonez de un alt soi: antirusismul nu e pe gustul lui. Daca Rusia ar fi un actor politic decent, as fi de acord cu el. Asa insa, il pot banui ori de prostie, ori de intentii rele.

  42. Despina
    10 aprilie 2010

    O sa asteptam alte informatii mult si bine …

    Nimic nu-i usor..

  43. samurai fara stapin
    10 aprilie 2010

    „De altfel, în urma cumplitei catastrofe, gazetarii polonezi şi-au reamintit de obiceiul regretatului preşedinte al Poloniei de a face presiuni asupra echipajelor cu care zbura, mai ales în direcţia aterizării în orice condiţii meteorologice. Cazul cel mai asemănător este cel din 2008, cînd preşedintele Kaczynski i-a cerut pilotului Karol Kopczyk să aterizeze la Tbilisi, în ciuda condiţiilor meteorologice cu totul necorespunzătoare, şi nu în Azerbaidjan, cum recomandau controlorii de zbor.

    (…)Polonia îşi va urma drumul prin istorie. Şi va ieşi din situaţie cu aceeaşi demnitate cu care îşi trăieşte doliul. Polonia a fost împărţită de trei ori de-a lungul încercatei sale istorii, dar a redevenit o ţară mare şi puternică. A reuşit ceea ce n-a mai reuşit nimeni, să treacă prin marea criză economică şi financiară mondială avînd creştere economică! Polonia nu şi-a înclinat coloana vertebrală nici în timpul comunismului, împotriva căruia a fost în revoltă aproape continuă şi pe care l-a învins aproape de una singură. Polonia a suferit ieri nişte pierderi umane aproape imposibil de evaluat, dar din fericire pentru ea e o ţară care chiar are elite, are elite puternice în toate domeniile – politic, intelectual, militar, religios etc”

    http://antonesei.timpul.ro/201…..%E2%80%A6/

  44. Despina
    10 aprilie 2010

    http://nikuelektriku.blogspot……mortu.html

    „iar ?
    ca io nu mai sint „la curent”…
    da’ l’am auzit, nu mai stiu cind, pe bogdan razvan dumitrescu chireac zicind asta.
    ce fraier si kaczynski asta sa vrea sa intre in istorie… cu picioarele ‘nainte, tzinind … mortzis sa rada virfurile la copacii de la smolensk, si, nereusindu’i din prima, a repetat operatziunea pin’ i’a reusit.

    ca tot pierdea alegerile, nu ?

    da’ si comisiile astea de ancheta…
    l’am vazut si pe stoicescu, cel ce a condus comisia accidentului de la balotesti, chemat pina si de romgaz sa ne relateze amanunte despre accidentul tupolevului la flacara de la aragaz.
    personalitatea cea mai „autorizata” sa ne povesteasca despre asta. „

  45. Addy
    10 aprilie 2010

    Asta-i deja de teatrul absurdului, daca nu ar fi adevarat. E cica vina pilotilor polonezi care nu stiau poloneza …

    http://www.hotnews.ro/stiri-in…..istice.htm

  46. Addy
    10 aprilie 2010

    Erata:
    * care nu stiau rusa

  47. Despina
    10 aprilie 2010

    N-am vrut sa aduc eu linkul asta ca sa nu ziceti ca mi se nazare.

    Diseara la Nasul -B1Tv este T Basescu.

    Ati gasit vreun link mai bun pentru a fi urmarit B1TV pe net?
    Ma roaga mai multa lume sa dau un link la B1TV dar nu ma pricep

  48. costin
    10 aprilie 2010

    Addy, va mai dura putin pina ne lamurim. in rusia lui putin nu se poate avea incredere, asta e clar.

    despina, o s incerc sa aflu eu un link. am niste cunoscuti care s-ar putea sa stie. la ce ora e emisiunea?

  49. Despina
    10 aprilie 2010

    la 20,00-maxima audienta

    sa cititi si asta,daca vreti

    http://riddickro.blogspot.com/…..eapta.html

  50. dr pepper
    10 aprilie 2010

    costin, uite ca se rezolva:

    Poland moves to fill key positions after crash

    ancheta se apropie de sfarsit:

    Some media have speculated that the pilot may have been ordered by Kaczynski himself to land the plane in Smolensk despite the poor visibility, …

    si un alt aspect de care uitasem:

    Speculation that Kaczynski might have ordered the landing appeared to stem from an incident in 2008, when Georgia fought a brief war with Russia. Kaczynski, traveling to Georgia to show his solidarity, reportedly grew irate when his pilot refused to land in the capital Tbilisi due to safety concerns then.

    Presedintele polonez a fost printre putinii care in timpul razboiului ruso-georgian si’a aratat suportul impotriva rusiei de a prelua controlul Georgiei calatorind la Tbilisi.
    Cre’ ca Putin il iubea tare.

  51. Despina
    10 aprilie 2010

    T Basescu a fost primul presedinte care a visitat Georgia dupa razboi, daca imi aduc bine aminte

  52. dr pepper
    10 aprilie 2010

    Despina, Kaczynsk a „zburat” in Georgia in timpul razboilui.
    eu asa tin minte.
    cautand pe net am mai dat peste ceva:

    EU, NATO Concerned as Kaczynski Accuses Russia of Shooting

    NATO and the EU have expressed concern after shots were fired Sunday at a convoy carrying the Georgian and Polish presidents near South Ossetia. Poland’s leader Lech Kaczynski later pointed the finger at Russia.

    In Memoriam: Lech Kaczynski

    When Russia invaded Georgia in August 2008, it was Mr Kaczynski who rushed to the rescue, leading a hair-raising trip to Tbilisi with leaders of other sympathetic ex-communist states. He tried to overrule protests by the presidential plane’s pilot, that the trip into a war zone was unsafe. Mr Kaczynski was furious at what he saw as cowardice; the pilot later got a medal for resolutely putting his passengers’ safety ahead of prestige. Mr Kaczynski may have repeated just that error in the minutes before the disastrous attempt to land the presidential plane at a fog-bound airport on April 10th.

    sper ca nu ma inseala memoria.

  53. nevaistuica
    10 aprilie 2010

    glorie eterna poporului polonez!!am urmarit cu interes acest subiect si zilnic apar informatii care duc catre ideea unui complot:1.cum se poate cau un aeroport militar aflat la granita cu nato sa aiba supraveghere aeriana facuta de personal care nu cunoaste limba engleza si chiar poloneza? 2.nu cumva cele 3 ratari la aterizare erau pe directia optima si abia a patra a avut eroarea necesara prabusirii? tinand cont de faptul ca pierderea financiara in schimbul recunoasterii genocidului de la katyn ar fi fost dezastruoasa pentru mama rusia?este clar ca puterea de la varsovia era ca un ghimpe in coasta rusiei chiar daca ucraina a devenit un satelit al ei…cred ca romania ar trebui sa fie foarte precauta deoarece poporul nostru se afla in aceeasi situatie chiar daca la o scara mai mica.ne leaga aceleasi probleme: deportarile din siberia,pactul ribentropp-molotov(anexarea basarabiei si bucovinei de nord)exterminarea elitei romanesti chiar daca este considerata mai blanda nu ar trebui sa uitam.oare am scapat? se pare ca datorita renutarii sua la poloniei noi am intrat in sfera de influenta occidentala…pana cand? P.S sunt impresionat de articolul meu la cele 10 clase ale mele:)

  54. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Nu stiu daca e considerata mai blanda. Mai degraba, memoria joaca un alt rol in Romania. Am uitat. Asa cum am uitat ca dincolo de granite mai traiesc romani, asa am uitat si ce au patit ai nostri. Polonezii nu au uitat, iar asta face diferenta intre un popor care vrea sa isi controleze destinul si unul care se pleaca dupa cum bate vantul.

  55. Despina
    10 aprilie 2010

    @Imperialistu
    „Polonezii nu au uitat, iar asta face diferenta intre un popor care vrea sa isi controleze destinul si unul care se pleaca dupa cum bate vantu”

    Chiar asa o fi?

  56. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    In opinia mea, da. Unele popoare fac istoria, altele doar o sufera. Noi, romanii, doar o suferim. Ne-am obisnuit cu putin si asa o vom duce pana la capat. Trecutul apasa, eroicul nu ne place, principiile sunt bune numai in discursuri. istoria nu va retine mare lucru despre noi.

  57. Despina
    10 aprilie 2010

    Basescu cred ca este altfel.
    Boc inca mai are de invata sa duca pana la capat ceea ce incepe

  58. Despina
    10 aprilie 2010

    Cel mai rau ma supara delasarea

  59. bugsy
    10 aprilie 2010

    @ 57 Imperialistu’: Corect!

  60. Despina
    10 aprilie 2010

    Pai asa, chiar ca vor dispare ca natiune ….

  61. costin
    10 aprilie 2010

    something fishy in the state of denmark..

    Pilotul polonez cunostea perfect rusa si engleza; aterizase la Smolensk cu trei zile inainte.

    Hotnews.ro urmareste subiectul si continua sa ofere informatii. „Bariera lingvistica” despre care vorbeau controlorii de trafic rusi e contrazisa:

    Pilotul polonez vorbea perfect rusa si engleza. Comandantul Arkadiusz Protasyuk aterizase pe acelasi aeroport, cu trei zile inainte

    Bartosz Strolinski, colonel in armata poloneza, a precizat ca zburase impreuna Protasyuk la Smolensk cu trei zile inainte de tragedie, cand l-au dus in Rusia pe premierul Donald Tusk.

    „Arek stapanea la perfectie limba rusa, discuta cu lejeritate in rusa si engleza. Pe 7 aprilie, cand am zburat impreuna acolo, nu a existat nici un moment de neintelegere, nici un fel de observatii”, a spus el.

    Controlorul de trafic rus decarase anterior ca nu s-a putut intelege cu pilotul. Partea rusa acuza o „bariera lingvistica”:

    Controlorul de trafic, Pavel Plusnin, ultimul care a vorbit cu echipajul avionului in care se afla presedintele polonez, a declarat pentru un portal de stiri de la Moscova, citat de The Guardian, ca a avut dificultati in a se intelege cu pilotii, de care s-a plans ca vorbeau „prost ruseste”.

    „A fost greu pentru ei sa imi spuna numerele, astfel ca nu am putut stabili la ce altitudine se aflau”, a spus el.

    Coordonatorul grupului de controlori de zbor a spus chiar: „Ne intelegeam cu echipajul fifty-fifty. Controlul a vorbit cu pilotul in rusa, a fost ajutat de ceilalti care i-au soptit fraze in engleza. De aceea este greu de spus daca pilotul a inteles ce i s-a spus. Bariera lingvistica a blocat o comunicare clara. Cred ca si acest aspect s-a reflectat asupra sfarsitului tragic al zborului. Fireste, un rol major l-au jucat circumstantele meteo”, a adaugat controlorul de trafic in interviul preluat de agentia Unian.net.

  62. israelianca
    10 aprilie 2010

    Ce minciuna sfruntata ca nu au inteles numerele!!!!! E ca si cum un roman ar spune ca nu intelege numerele in italiana.
    Numerele in poloneza si rusa sint aproape identice. Daca stie cineva aici ruseste, sint dispusa sa transcriu fonetic numerele in poloneza pentru a face comparatie.

  63. costin
    10 aprilie 2010

    S-ar putea sa stie fish, dar nu stiu pe unde umbla

  64. israelianca
    10 aprilie 2010

    Eu va stau la dispozitie

  65. dr pepper
    10 aprilie 2010

    minciunile ca minciunile dar de ce reactia poloneza este inerta?
    accepta tot.
    cel putin bizar.

  66. bugsy
    10 aprilie 2010

    TVR: 21:10 Pădurea Katyn (pol., 2007, regia Andrzej Wajda)

  67. Despina
    10 aprilie 2010

    Incercati sa vedeti filmul .Este zguduitor.
    Eu l-am vazut acum cateva zile pe TVR3

  68. costin
    10 aprilie 2010

    Am vaz citeva filme de Wajda acum citva ani, si mi-au placut. Acum nu pot sa ma uit, o sa il caut pe internet ????

  69. Pataphyl
    10 aprilie 2010

    Să numărăm în poloneză: Să numărăm în rusește:

    0 zero noli
    1 jeden adin
    2 dwa dva
    3 trzy tri
    4 cztery cetîre
    5 piec piati
    6 szesc șăsti
    7 siedem semi
    8 osiem vosemi
    9 dziewiec deviati
    10 dziesiec desiati
    11 jedenascie adinadțati
    12 dwanascie dvenadțati
    13 trzynasci trinadțati
    14 czternascie cetîrnadțati
    15 pietnascie piatnadțati
    16 szesnascie șăstnadțati
    17 siedemnascie semnadțati
    18 osiemnascie vosemnadțati
    19 dziewietnascie deviatnadțati
    20 dwadziescia dvadțati

  70. Despina
    10 aprilie 2010

    Stiati ca vine Gorbaciov in Romania si se intalneste cu Iliescu si Constantinescu si ceva „multinationale”?

  71. israelianca
    10 aprilie 2010

    Exact, Pataphyl, numai ca din cauza ortografiei imposibile a limbii polone vroiam sa ofer transcrierea fonetica. Deocamdata nu pot, ca sint la un laptop mic si mi-e incomod. O lecuta mai tirziu ????

  72. dr pepper
    10 aprilie 2010

    am vazut foarte multe masini cu stegulete poloneze fluturand.
    toate aveau cate o banda neagra.
    mi’au adus in minte cuvintele imperialistului:

    Unele popoare fac istoria, altele doar o sufera.

  73. Despina
    10 aprilie 2010

    Eu am fost la Ambasada Poloniei ,am dus flori si am aprins o lumanare.

  74. dr pepper
    10 aprilie 2010

    bugsy

    TVR: 21:10 Pădurea Katyn (pol., 2007, regia Andrzej Wajda)

    l’am vazut si eu pe „repede inainte” din cauza de timp.
    e pe netflix, se poate vedea on line.
    e de recomandat.
    merci, bugsy.

  75. bugsy
    10 aprilie 2010

    Welcome dr. pepper!

    oricand, cu multa placere!

  76. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Reactualizari de pe Dreapta.net. Va recomand sa accesati si linkurile, pentru mai multe detalii, inclusiv imagini si adrese web.

  77. costin
    10 aprilie 2010

    nu s-a terminat:

    Din patru tentative de aterizare, au ramas doua. Si acum una.

    Adevarul, care citeaza Ria Novosti, scrie ca „experţii de la IAC (Comisia Interstatală de Aviaţie) au anunţat că nu au existat mai multe tentative de aterizare.”

    Ria Novosti: Polish president’s plane made only one attempt to land – IAC

    The Polish plane which crashed while trying to land in western Russia, killing the Polish president and other top officials, made only one attempt to land, the chairperson of the Interstate Aviation Committee said on Thursday.

    „Media reports that the Polish plane made three or four attempts to land are false. I can say that there was only one landing attempt,” Tatyana Anodina said.

    Intitia presa occidentala a inghitit fara sa mestece infomatia cu cele patru tentative de aterizare a incapatanatilor polonezi. Ieri ramasesera doua. Acum se pare ca a fost o singura incercare, fatala, de a ateriza la Smolensk.

    +

    Autoamagirea. Andrzej Wajda se multumeste cu garantia senzatiei de sinceritate a lui Vladimir Putin.

    [………………]
    Andrzej Wajda, regizorul tulburatorului film Katyn, a fost fermecat de Putin la 70 de ani dupa Katyn, dupa cum puteti vedea in acest interviu acordat Grażynei Torbicka si difuzat la doua zile dupa tragedia de la Smolensk in care a fost decimata elita politica si militara a Poloniei.

    Vreau sa cred in sinceritatea gesturilor premierului Putin si am dat expresie acestui lucru si in filmul meu – spune in interviul cu Grażyna Torbicka regizorul Andrzej Wajda.

    Practic, Putin nu a facut nimic. Dar Wajda fabuleaza despre cum o sa se impace polonezii cu rusii si cum o sa spuna rusii totul despre Katyn, pe senzatia care i-a dat-o speech-ul lui Putin, cum ca ar presupune o continuare.

    Ce mai conteaza ca nu s-a pronuntat cuvantul „scuze”? Ce ne trebuie vorba asta, din moment ce avem garantia senzatiei de sinceritate creata de gesturile lui Putin?

    Deja in raspunsul urmator, Wajda e „profund convins” ca crima de la Katyn va fi explicata!

    Noi n-am inteles ce morti isi comemoreaza kaghebistii la Katyn (dupa cum au invatat de la fratii polonezi).

    Oare in 2004, cand rusii au inchis discutiile despre Katyn, nu Putin era presedinte?

  78. Imperialistu'
    10 aprilie 2010

    Alt articol de pe Dreapta.net adaugata la articol. Actualizare #10. Aceeasi recomandare ca mai sus.

  79. Despina
    10 aprilie 2010

    Nu stiu daca ati vazut asta :

    http://www.jpost.com/Opinion/E…..?id=173363

    L-am gasit pe :

    http://secolul21.net/2010/04/1…..kaczynski/

  80. costin
    10 aprilie 2010

    Despina, am citit art din JP. Impresionant. am vazut mai devreme azi si o parte din ceremonia funerara.

    The Polish people are burying a leader of uncommon integrity, especially against the background of unabated and unabashed cynicism worldwide.
    …….
    There was no political forum where Kaczynski would not go out of his way to speak up for Israel and aid its cause. This was above and beyond what could even be expected from a well-disposed head of state.

    Kaczynski had made it a point to gain proficiency in Jewish history. Those who knew him were struck by his familiarity with the Israeli scene. And they did not come away from their contacts with him with the sense that his interest in Jews and their state was artificial or tactical.

    Indeed, his pro-Israel stance can be seen as another aspect of his refusal to run with the herd. Uncommonly on the global stage, Kaczynski opted for what he considered to be just, rather than what might be opportune. This made him a thorn, in particular, in the side of Russia – no less than the Kyrgyz president whom Moscow recently helped depose, or Georgia, which Russia crushed in 2008.
    ………

    It was no surprise, therefore, that Putin didn’t want Kaczynski at the memorial to the Soviet-perpetrated Katyn massacre and pointedly invited only Kaczynski’s rival, Polish Premier Donald Tusk. Kaczynski was thus flying to Katyn uninvited, making his death en route especially poignant, indeed almost symbolic.

    More than anything in a long history of adversity, Katyn marks a horrendous nadir in Russo-Polish relations.

    In March 1940, nearly 22,000 Poles were executed on Stalin’s direct orders, thousands of them shot into ditches at the Katyn forest. Erased in one deliberate stroke was most of Poland’s upper crust.

    The victims included half of Poland’s officer-corps (including 14 generals), captured when the Soviets co-invaded Poland with Nazi Germany (under the Ribbentrop-Molotov pact), as well as pilots, landowners, public officials, physicians, lawyers, engineers, journalists, writers, teachers and refugees who fled the Germans. Many of the dead were Jews.

    For decades, the Soviets blamed the Nazis for the slaughter until in 1990 they admitted responsibility. Over the next two years, then-president Boris Yeltsin released official documents bearing signed orders to execute over 25,000 Poles then in Soviet POW camps or otherwise under Soviet jurisdiction.

  81. Despina
    10 aprilie 2010

    Exceptional articol !

  82. Despina
    10 aprilie 2010

    Nu-mi primeste doua linkuri cred
    de pe drepta.net

    http://www.youtube.com/watch?v…..r_embedded

  83. Despina
    10 aprilie 2010
  84. Despina
    10 aprilie 2010
  85. Despina
    10 aprilie 2010

    Maine este doliu national si la noi

  86. Despina
    10 aprilie 2010

    Nu-mi vine sa cred !

    http://www.hotnews.ro/stiri-in…..acovia.htm

    Presedintele american Barack Obama a decis sa-si anuleze deplasarea in Polonia, unde trebuia sa participe, duminica, la ceremoniile de inmormantare ale presedintelui polonez Lech Kaczynski si ale sotiei acestuia, Maria, morti in urma accidentului de avion de la Smolensk, anunta Casa Alba. Liderul american si-a anulat deplasarea din cauza norului de cenusa vulcanica care a perturbat traficul aerian in Europa. Un oficial german, citat de Reuters, a anuntat ca nici cancelarul Angela Merkel nu va lua parte la ceremonia din Cracovia.

  87. Vlad P.
    10 aprilie 2010

    Nepotul lui Stalin dă în judecată Parlamentul rus pentru o rezoluţie privind masacrul de la Katin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian