FUNDATIA IOAN BARBUS

Alegeri anticipate în Moldova

29 iulie este ziua în care se desfăşoară alegerile anticipate din Republica Moldova, al căror deznodământ este foarte greu de estimat. Data a fost aleasă anume. Fiind organizat în iulie, în timpul vacanţei, şi într-o zi de miercuri, adică la mijlocul săptămânii, când populaţia activă lucrează, scrutinul este încă o dovadă a trucurilor josnice la care sunt gata să apeleze comuniştii moldoveni pentru a se agăţa de putere. Totul a fost făcut pentru a maximiza voturile Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.

PCRM, aidoma fratelui său întru dezastru ideologic şi naţional, PSD, este un partid al dependenţilor de stat, fiind votat în general de oameni simpli, săraci şi fără prea multă carte, cumpăraţi pe bani puţini. Născuţi şi crescuţi în Uniunea Sovietică, aceşti Homo Sovieticus constituie electoratul captiv secerei şi ciocanului. Vârful de lance este, graţie numărului, „pensionariatul”, noul proletariat al Partidului Comunist sau al descendeţilor săi direcţi. Acestuia se adaugă, într-o proporţie importantă, minorităţile din Basarabia, în mare măsură rusofone, rusofile şi românofobe, tributare unei concepţii sovietice privind România şi Occidentul.

Portalul basarabean de ştiri Unimedia a publicat o analiză interesantă a sondajelor de opinie de dinainte de alegeri, semnată Lilian Negură, profesor la Universitz of Ottawa.

Să presupunem că ultimul sondaj de opinie realizat de IPP (BOP, iulie 2009) prezintă date valide. Din acest sondaj, dacă a fost respectată metodologia de cercetare, se pot trage mai multe concluzii importante.

Astfel putem constata că PCRM a pierdut din teren. Acest partid a acumulat 31,1 %, cu 5% mai puțin decât în aprilie. Există doua evenimente majore care puteau să afecteze scorul comuniștilor: revolta înnăbușită din 7 aprilie și plecarea lui M. Lupu la PD.

Dacă analizăm atent percepția evenimentului din 7 aprilie, observăm că mesajul partidelor de opoziție despre acest eveniment este mai puțin reprezentat raportat la cel vehiculat de PCRM. Astfel conform sondajului, PCRM ar fi vinovat de cele intamplate (mesajul opoziției) pentru numai 26,9% din respondenți, pe când partidele de opoziție, anumite grupuri interlope, cineva din afara țării sau tinerii care au participat (mesajul puterii) ar fi vinovați pentru 47,4%. Cu alte cuvinte mesajul opoziției nu a fost adoptat decât de o minoritate a respondenților, iar procentajul celor care au adoptat mesajul puterii, vehiculat sistematic la posturile TV angajate, este chiar mai mare decât numărul celor care sunt dispuși să voteze cu PCRM. E surprinzător de constatat că ponderea versiunii opoziției despre evenimentele din 7 aprilie corespunde cu proporția celor care se informează din surse ce nu sunt obediente puterii (25,4%). În concluzie se poate afirma că, în pofida așteptărilor, nu evenimentele din 7 aprilie au determinat scăderea cu 5% a ponderii comuniștilor.

PD cu M Lupu în frunte a marcat însă o creștere spectaculoasă, de la 0,7% în martie la 9,6% în iulie. E destul de verosimil că acest scor important să fie marcat de atragerea electoratului partidului din care s-a desprins Lupu, adică PCRM. Însă așa cum ponderea PD este mai mare decât cele 5% pierdute de PCRM, cu siguranță primul a aspirat voturile de pe centru-stânga (PSD, UCM).

Marea deziluzie a acestor rezultate o constituie fără îndoială scorul ultimelor doua partide de opoziție, AMN și PLDM. Ele nu au reușit, conform sondajului, nici măcar să-și păstreze poziția anterioară, pierzând fiecare câteva puncte. Cu tot efortul de a prezenta un mesaj atrăgător pentru unele categorii de alegători tradiționali ai comuniștilor, populația rurală (AMN) și minoritățile etnice (PLDM), acest mesaj nu a fost auzit. Astfel, vedem că PCRM atrage în continuare mai mult de 60% din voturile minorităților etnice, fiind pe bună dreptate opțiunea favorită a acetui segment al populației. O preferință mai mare pentru PCRM poate fi observată și în rândurile populației rurale. De observat că aceste segmente ale populației se informează în mai mare măsură din surse obediente puterii.

Este de remarcat că populația RM, conform sondajului, este în continuare preponderent rusofilă, manifestând un comportament de populație colonizată – ea se orientează în proprție de mai mult de 50 la sută spre Rusia, are încredere în liderii ruși (Putin și Medvedev inspiră încredere la 2/3 din repondenți) și are opinii apropiate preponderent pozițiilor rusești (de ex. în ce privește NATO). Acest complex față de Rusia este surprinzător mai ales dacă luăm în considerație traumele istorice legate de dominația rusească, care au continuat și după proclamarea independenței (de exemplu, războiul din Transnistria, blocadele economice, dependența energetică, etc.). Se vede clar că atitudinile prorusești ale moldovenilor mai constituie încă după aproape 20 de ani de independență să fie un factor important ce determină spațiul politic al RM.

Cum se explică această realitate ? Multă lume are tentația să creadă că e vorba de o structură culturală profundă care produce o identificare cu spațiul cultural rusesc. Alții vorbesc de comportamentul sclavului care nu-și imaginează viața fără stăpân și care vine dintr-un puternic complex de inferioritate. Eu am însă o altă explicație, atât pentru influența rusească cât și pentru capacitatea redusă a mesajului opoziției de a penetra mai mult în societate, poate mai prozaică, dar care reiese mult mai bine din rezultatele acestui sondaj. E vorba că 73,6 % din cetățenii moldoveni se informează în primul rând de la televiziune, din care doar 25,4% se informează din surse TV care prezintă informațiile nepărtinitor (Pro-TV și Tv-7). Ponderea atitudinilor prorusești din societate reflectă de asemenea în mare ponderea persoanelor care se informează în primul rând din posturi rusești (44,9%). În treacăt fie spus, această pondere a Rusiei în câmpul informațional moldovenesc este un pericol grav pentru independența și suvernitatea statului Republica Moldova, dar și pentru democrația din această țară, luând în considerație că Rusia este recunoscută ca un stat unde au loc derapaje grave de la democrație.

Mai grav este că, în acest moment, prezenţa la vot evoluează în defavoarea opoziţiei. Raioanele comuniste se mobilizează exemplar, în timp ce zonele anticomuniste se urnesc cu greu, dar cum această situaţie este influenţată semnificativ de ora la care ne aflăm (mulţi sunt încă la muncă), nu este cazul să cădem pradă descurajării.

Seara va fi a opoziţiei.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Vlad M.

Vlad M.

10 comentarii

  1. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    30% din electoratul cu drept de vot a votat în cadrul scrutinului parlamentar de astăzi până la ora 12.45. 30% înseamnă cca 782 710 persoane din numărul de alegători înscrişi în listele electorale.

    Graficul Comisiei Electorale Centrale

  2. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    «Votaţi şi veţi fi demobilizaţi mai devreme»

    Viceministru de Interne, Andrei Şumleanschi, s-a aflat zilele trecute la unitatea de carabineri 1002, făcând agitaţie electorală în favoarea partidului de guvernământ. Viceministrul s-a prezentat la carabineri cu un automobil al MAI de marcă BMW.

    El le-a vorbit tinerilor despre importanţa alegerilor şi, potrivit acestora, a încercat să-i corupă. «Veţi fi demobilizaţi mai devreme. Votaţi în favoarea PCRM. Vă ordon», le-a spus tinerilor vicemninistrul de Interne.

    Potrivit participanţilor la întâlnire, Şumleanschi s-a prezentat la unitatea în care a făcut propagandă electorală cu un automobil de serviciu, de marca BMW. Viceminisgtrul nu a fost de găsit ca să ne vorbească despre propaganda electorală pe care a făcut-o în timpul orelor de muncă şi despre utilizarea resurselor de stat în afaceri politice.

    Amintim că, în 2005, Şumleanschi a deţinut funcţia de şef al Departamentului Situaţii Excepţionale al MAI.

    La 10 octombrie 2007, în perioada guvernării comuniste, printr-o Hotărâre a Guvernului R. Moldova, a fost desemnat în funcţia de viceministru de Interne, comandant al trupelor de carabinieri.

  3. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Si nebunii voteaza cu PCRM. Se intampla in Moldova suverana si europeana.

    (UPDATE: 16:23) În secţia de votare numărul 14 din satul Cocieri au votat zeci de pacienţi ai spitalului psiho-neurologic din localitate. Aceştia sunt aduşi cu ambulanţele la secţia de votare şi sunt îndemnaţi să voteze pentru PCRM, transmite jurnaltv.md.

    Observatorii AMN, PL, PLDM si PD de la sectia de votare nr. 241 din or. Codru, municipiul Chisinau, la ora 9.00 a vazut cum membrul comisiei electorale, reprezentantul PCRM, Cozma Daniel, a dosit sub masa un pachet cu buletine de vot. La insistenta observatorilor partidelor de opozitie a fost scos fortat acest pachet in care erau 50 de buletine de vot.

    Politia din Orhei a retinut mai multe microbuze cu tineri, care veneau sa voteze in Chisinau si i-a deposedat de actele de identitate;

    Proprietarul unui autobuz din Ungheni, care urma să transporte tineri la vot în Chişinău, a fost intimidat în seara de 28 iulie de către Iurie Dereneu, comisar de poliţie din localitate. Ulterior, în timpul nopţii, au fost sparte anvelopele autobuzului şi distruse plăcuţele cu numerele de înmatriculare. Pagubele se estimează la circa 10 000 de lei.

    La sectia de votare nr.187 din incinta Universitatii Agrare din Chisinau, in lista electorală sunt incluşi Rusu Maria şi Rusu Semion (od.107) care au casă proprie şi nu locuiesc în cămin şi Postolachi Olga – decedată în 2009 pînă la alegerile din 5 aprilie;

    Branişte Anastasia a.n. 28.12.1951, decedată la 17.07.1999 – întrodusă în lista electorală , sectia nr.196, mun. Chisinau;

    Cernenco Alexandra a.n. 26.01.1953, decedată la 06.09.1999 – introdusă în lista electorală, sectia nr.196, mun.Chisinau;

    Persoana decedată Valentin, a.n. 1930 – întrodusă în lista electorală, sectia de votare nr.224, mun. Chisinau;

    Balaban Maria care şi-a schimbat domiciliul de la adresa bul.Ştefan cel Mare nr. 3, ap.145 (contract de vînzare nr.23819 din 13.10.2001) –introdusă în lista electorală, sectia de votare 108, mun. Chisinau;

    În lista electorală au fost introduse 5 persoane pe care stăpînii apartamentului Morarul Alexei şi Morarul Valeria nu îi ştiu, sectia de votare nr.223, mun.Chisinau;

    In or.Soroca la o distanţa de 50 metri, de la secţia de votare nr.40, reprezentanţii comuniştilor servesc alegătorii cu băuturi alcoolice şi îi îndeamnă să voteze cu PCRM.;

    Tot la Soroca astazi, În ziua alegerilor, comuniştii au încleiat pe pilonii electrici agitaţia lor electorală;

    In satul Zaicani, r-nul Rascani, presedintele raionului, Vladimir Tabîrţă prin intermediul reprezentatului biroului din partea PCRM, Gaidău Constantin, a transmis preşedintelui biroului electoral învelite într-un ziar 104 cereri a cet. care doresc să voteze la domiciliu.

    În oraşul Căuşeni, secţia de votare nr. 2, Veaceslav Nigai, preşedintele Asociaţiei de război şi muncă, a adus o listă de 26 de persoane, pentru care, din nume propriu, ar fi solicitat deplasarea urnei mobile la domiciliu. Cetăţeanul Iurie Arhipov, care s-a pomenit pe lista respectivă, susţine că a votat deja şi nu a solicitat deplasarea urnei mobile la domiciliul său. Acelaşi Nigai a adus liste similare la secţiile nr. 3 şi 5 din Căuşeni, în prima jumătate a zilei, constată primul raport interimar Promo-LEX privind desfăşurarea zilei alegerilor.

    Cereri colective pentru urna mobilă au fost remarcate de către observatorii Promo-LEX şi în raionul Ştefan Vodă (satele Talmaza, Antoneşti şi Caplani). În satul Pârâta, raionul Dubăsari, primarul a fost cel care a mers cu urna mobilă, fără a informa observatorii. Astfel, traseul acestuia rămâne necunoscut.

  4. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Ora 15:45: prezenta de 40,1%.

    Cat despre comunistul iesit din PCRM pentru a face un nou partid, tov. Marian Lupu, ei bine, lupu-si schimba blana, dar naravul ba. ????

    Comunist convins, transformat peste noapte in mare iubitor de democratie si bune relatii cu Occidentul si Romania, Marian Lupu, fost presedinte al parlamentului de la Chisinau si actual presedinte al Partidului Democrat, declara dimineata, dupa ce a votat, ca nu va face nici o coalitie cu PCRM. Motivul: Partidul Comunistilor nu poate reprezenta interesele R.Moldova. Declaratia a fost facuta pentru jurnalistii romani, de pe ambele maluri ale Prutului. Putin mai tarziu, pentru jurnalistii rusi a avut alta declaratie. Mai precis, a afirmat ca nu si-a schimbat ideologia.

    „Am plecat de la Partidul Comunistilor din cauza disconfortului permanent si pentru ca opiniile mele erau neglijate. Insa eu nu mi-am schimbat ideologia. Liberalii au facut presiuni asupra mea, dar nu m-am dus la ei”, a declarat tot Lupu, pentru jurnalistii rusi, transmite NewsIn. Intrebat de Gazeta.ru despre preferintele sale in privinta unei aliante postelectorale, Lupu a ezitat sa raspunda la intrebare si a propus jurnalistilor sa astepte pana joi. „Cea mai buna varianta”, considera el, „ar fi o coalitie larga de uniune nationala”. Insa el recunoaste ca acesta este un scenariu nerealist, adauga publicatia rusa. Multi in Republica Moldova sunt convinsi de faptul ca Lupu este gata sa se alieze cu oricine, doar sa devina presedinte, comenteaza Gazeta.ru.

    „Dupa 29 iulie, multe lucruri se vor schimba radical in Republica Moldova!”. Declaratia apartine lui Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat din Moldova, lansata la iesirea de la sectia de vot.

    „Am votat pentru schimbare si pentru demonopolizarea economiei. Am votat pentru reforme europene si pentru dezvoltarea Republicii Moldova. PDM va accede in Parlament. Plus, dupa alegeri, multe lucruri se vor schimba radical in Republica Moldova”, a mai precizat Lupu. Presedintele PDM a ma declarat ca „o coalitie bilaterala cu PCRM nu este posibila, deoarece cunosc mentalitatea conducerii acestui partid. Ei nu pot sa activeze pentru interesul national al Republicii Moldova. Au mai existat partide, care au intrat cu ei in coalitie cu PCRM si acum nu au sanse de trecere in Parlament”. „Pledam pentru relatii echilibrate cu dialogul dintre Chisinau si Bucuresti. Situatia urmeaza sa fie corectata, astfel incat sa fie un parteneriat dintre un stat membru al UE cu un alt stat vecin. Regimul de vize trebuie sa fie abolit”, a mai adaugat Lupu..

  5. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    UPDATE: 01:00. Rezultate preliminare oficiale la 35,9% de voturi numărate: PCRM 48,5%, PLDM 14,6%, PDM 13,1%, PL 11,9%, AMN 7,3%

    Voronin critica UE pentru ca a numit un roman la conducerea grupului de observatori PE la alegeri

    Presedintele in exercitiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat, miercuri, pentru jurnalistii rusi ca UE are o atitudine distructiva fata de tara sa prin faptul ca a numit un cetatean roman la conducerea grupului de observatori pentru monitorizarea alegerilor legislative anticipate, potrivit RIA Novosti, citata de NewsIn.

    Voronin a criticat UE, careia ii atribuie un rol distructiv. „In prezent, UE, stiind relatiile noastre complicate cu Romania, numeste un cetatean roman la conducerea grupului de monitorizare a alegerilor noastre. Este o provocare directa la adresa noastra”, a spus Voronin.

    Eurodeputatul roman Marian-Jean Marinescu (PPE) conduce delegatia de observatori a Parlamentului European din care mai fac parte Renate Weber (ALDE) si Cristian Preda (PPE). In delegatie sunt reprezentate patru grupuri politice. Este vorba despre popularii europeni (PPE), socialistii (S&D), liberalii (ALDE) si Verzii.

    In afara celor trei europarlamentari romani, din misiunea de observatori mai fac parte polonezul Andrzej Grzyb (PPE), lituanianul Zigmantas Balcytis (S&D), bulgarul Kristian Vighenin (S&D) si letona Tatjana Zdanoka (Verzi).

    In alta ordine de idei, presedintele in exercitiu al R. Moldova considera ca „UE a facut cetatenii (Republicii Moldova – n.r.) care vor sa viziteze Europa un fel de ostatici”, referindu-se la regimul obligativitatii vizelor. Voronin este convins ca aceasta nu este o atitudine corespunzatoare fata de un stat suveran si a acuzat blocul european ca practica „standarde duble, triple

    […]

    Presedintele Republicii Moldova s-a plans din nou ca Romania se amesteca permanent in treburile interne ale tarii sale. „Romania lupta impotriva independentei noastre in toti acesti ani, se amesteca in treburile noastre. De exemplu, acum presedintele Romaniei intentioneaza sa-i premieze pe jurnalistii moldoveni de opozitie cu inalte distinctii romanesti”, a spus presedintele in exercitiu al Republicii Moldova.

    In acelasi timp, Voronin considera ca „Rusia are o atitudine de adevarat prieten fata de Republica Moldova, prieten care se cunoaste la greu”.

    „Pentru Republica Moldova este de mare importanta acordarea creditului in valoare de 500 milioane de dolari fara nici un fel de conditii preliminare”, a subliniat el.

    „Mai mult, Rusia a scos toate interdictiile in ceea ce priveste exportul marfurilor moldovenesti pe piata sa. Se pregateste, in comun cu Duma de Stat a Rusiei, procedura de adoptare a legislatiei privind emigrantii”, a mai spus el.

  6. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Voronin: „PCRM e dispus să formeze o coaliţie de uniune naţională”

    PLDM, PL, PDM şi AMN anunţă că ar putea forma o coaliţie de guvernare

    În cadrul emisiunii „În profunzime” de la PRO TV liderii partidelor de opoziţie, precum şi al PD, au declarat că sunt dispuşi să creeze o coaliţie funcţională în baza unor principii foarte clare.

    Serafim Urechean, preşedinte AMN: „Într-o perioadă foarte scurtă urmează să găsim o soluţie favorabilă dezvoltării democratice a Republicii Moldova.”

    Vlad Filat, preşedinte PLDM: „Vom avea consultări de azi seara şi, ulterior, cele 3 partide liberale – PLDM, PL, AMN – vom veni cu o poziţie comună a celor trei partide.”

    Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL: „Urmează să consolidăm partidele democratice, deoarece, altfel, Republica Moldova va rămâne fără de viitor.”

    Marian Lupu, preşedinte PDM: „Urmează ca fiecare partid să vină cu propunerile sale ca să formăm un program de guvernare.”

    Vladimir Ţurcanu, membru PCRM: „Trebuie să aşteptăm rezultatul final. Ulterior, vom formula toate principiile necesare, pentru a avea un dialog civilizat. Ulterior, vom vedea care sunt formulele de coaliţie”.

  7. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Teroare psihologică la Aeroportul Chişinău

    Azi, 29 iulie, la ora 20.00 pe Aeroportul Chişinău a aterizat avionul Bucureşti-Chişinu şi serviciile secrete au declanşat din nou o vânătoare acerbă de «organizatori ai revoluţiei». Cetăţenii români sunt forţaţi să explice ce vor face, la cine vor sta, cu cine vor contacta. După ce li se ia lista completă de contacte, serviciile secrete verifică în bazele de date numele tuturor persoanelor din R.Moldova indicate de către oaspeţii români, apoi îi sună pe aceştia şi îi intimidează.

    Persoanele din serviciile secrete sună la cetăţenii R.Moldova şi întreabă: pe cine aşteptaţi din România, de ce vine, cât va sta, de ce l-aţi invitat, ce veţi fce în fiecare zi cât va sta aici, ce localităţi veţi vizita, la cine veţi merge şi ce veţi face acolo?

    Cei care sună nu se prezintă, nu se legitimează şi vorbesc pe un ton foarte agresiv.

    Deşi cetăţenii români au viză şi invitaţie, alături de paşaportul UE, aceasta nu le asigură în toate cazurile trecerea de serviciile de grăniceri.

  8. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Numărul de alegători care au participat la votare – 1 573 525 alegători. Pentru PCRM au votat 704 610 de alegători, ceea ce constituie 45,1%, pentru PLDM – 256 310 alegători (17,4%), pentru Partidul Liberal – 224 470 (14,4%), pentru Alianţa Moldova Noastră – 115 273 alegători (7,4%). Rezultatele au fost anunţate după prelucrarea a 98,3% dintre buletinele de vot.

    => Opoziţia acumulează 53 de mandate de deputat şi ar putea forma singură Guvernul. PCRM – 48 de mandate.

    Ministerul de Interne recunoaşte că a declanşat urmăriri «electorale» asupra cetăţenilor străini

    În ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, zeci de cetăţeni străini, în mare parte observatori reprezentând diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, au fost reţinuţi de angajaţi ai poliţiei, fiind apoi sancţionaţi sau chiar expulzaţi. Totodată, în ajunul alegerilor, Petru Corduneanu, şeful Direcţiei Ordine Publică a MAI, a declarat că structurile de forţă dispun de toate mijloacele necesare pentru a interveni în cazul unor dezordini în masă.

    În acest context, într-un comunicat de presă, MAI spune că, în scopul asigurării securităţii şi ordinii publice în perioada alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie curent, angajaţii MAI au întreprins acţiuni cu caracter profilactic în vederea verificării contingentului special, aflat în vizorul organelor de poliţie. Potrivit MAI, în cadrul măsurilor de prevenire şi contracarare a eventualelor încălcări a ordinii de drept, pe lângă verificarea persoanelor cu comportament antisocial, scandalagiilor familiali, narcomanilor, deţinătorilor de arme şi altor categorii, aflate la evindenţa MAI, o atenţie sporită a fost acordată verificării legalităţii aflării cetăţenilor străini pe teritoriul R. Moldova.
    MAI precizează că, la 28 iulie, în raionul Soroca, oamenii legii au depistat cinci cetăţeni ai Ukrainei, cu vârste cuprinse între 24 şi 40 ani, la care în paşapoartele naţionale lipseau ştampilele de intrare pe teritoriul R. Moldova ale Serviciului grăniceri. Ofiţerii le-au întocmit procese verbale administrative în conformitate cu prevederile art.333 Cod Contravenţional al RM. Instanţa de judecată a examinat materialele administrative, contravenienţii alegându-se cu amendă în sumă de 1000 lei fiecare cu sancţiunea complementară expulzarea.
    În privinţa altor cinci cetăţeni străini, dintre care 3 din Belarus şi 2 din Rusia, cu vârste cuprinse între 27 şi 41 ani, care au admis încălcări a legislaţiei, judecătoria municipiului Bălţi a emis decizii de reducere a termenului de şedere.

    În comunicatzul MAI nu se spune că cetăţenii din Rusia, Ucraina şi Belarus erau, de fapt, observatori electorali, delagaţi de diverse organizaţii pentru apărarea drepturilor omului.

  9. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Cum au votat alegatorii din Chisinau

    După procesarea a 98,3% din buletinele de vot, numărul de voturi valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral se distribuie astfel:

    PCRM 41,1% sau 157 673 alegători

    PL 23,2% sau 88 831 alegători

    PLDM 16,9% sau 64 921 alegători

    PDM 10,5% sau 40 407 alegători

    AMN 5,6% sau 21 588 alegători

    În total, în listele electorale au fost incluşi 612 734 de alegători, iar pe listele suplimentare au votat 16 224 de cetăţeni cu drept de vot. 1 827 de buletine au fost declarate nevalabile, iar 227 236 de buletine au rămas neutilizate şi respectiv anulate.

  10. Imperialistu'
    29 iulie 2009

    Si ca sa vedeti cat de glumet este CSI-ul, aflati ca echipa CSI sustine ca alegerile din Moldova s-au desfasurat in cele mai bune conditii.

    Cei 66 de observatori ai misiunii CSI care au monitorizat procesul de vot de la 29 iulie, au declarat că alegerile au fost deschise, corecte şi democratice. De asemenea, misiuniea CSI susţine că scrutinul a fost unul conform legislaţiei electorale şi a respectat principiul pluralismului politic.

    În acelaşi timp, observatorii afirmă că au fost nereguli în ceea ce ţine de întocmirea listelor de alegători, dar că această problemă este specifică pentru tot spaţiul CSI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian