FUNDATIA IOAN BARBUS

Atacul din Siria n-a fost prima variantă de răspuns. Rusia este prima responsabilă

S-a tot vorbit despre cât de oportune au fost atacurile cu rachete ale aliaților occidentali asupra Siriei; s-au vehiculat argumente lansate de propaganda Kremlinului sau născute spontan din nărozenia conspiraționiștilor, de la lipsa dovezilor că regimul sirian ar fi folosit armele chimice, până la teoria că a existat un atac chimic, dar pus la cale de americani/evrei, ca să aibă motiv să-l bombardeze pe pașnicul Assad.

Se omite însă că înainte de răspunsul armat al Vestului, SUA au propus în Consiliul de Securitate al ONU declanșarea unei investigații independente privind atacul cu arme chimice din Douma; au votat împotriva doar Rusia și regimul socialist din Bolivia, iar China s-a abținut. Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, spunea în ideea asta: „A trecut o săptămâna în care am tot vorbit. Am vorbit despre victimele din Douma, am vorbit despre regimul Assad și despre protectorii săi, Rusia și Iran. Am petrecut o săptămână discutând despre oroarea fără seamăn reprezentată de armele chimice. Timpul discuțiilor s-a terminat aseară…..Nu am dat diplomației doar o șansă, ci șansă după șansă. Am sperat că diplomația va izbândi, dar Rusia și-a folosit de șase ori dreptul de veto pentru a bloca rezoluțiile Consiliului de Securitate privind armele chimice din Siria.” Tot Haley a mai arătat că Rusia s-a angajat că va elimina armele chimice din Siria, promisiune pe care dacă ar fi respectat-o, nu s-ar fi ajuns aici.

Cu alte cuvinte atacurile cu rachete – care au vizat exclusiv distrugerea arsenalului chimic al lui Assad și din care au și rezultat puțini răniți – n-au fost prima dintre variantele de răspuns ale Occidentului, iar Rusia este prima responsabilă de felul în care au evoluat lucrurile.

În paranteză fie spus, ieri, în urma atacurilor, Moscova a cerut în Consiliul de Securitate condamnarea bombardamentelor. S-au opus, pe lângă aliații occidentali (SUA, UK și Franța), Olanda, Polonia Suedia, Kuweitul și Coasta de Fildeș. Au votat în favoarea propunerii Bolivia și China. Până și Kazahstanul, vasalul Rusiei, și-a găsit de lucru pentru a lipsi de la vot. Asta pentru a ne lămuri în privința taberei selecte în care ne plasăm când spunem că atacul Vestului este un abuz.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Dorelian Bellu

Dorelian Bellu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi