FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Bancuri cu Andrei Marga

Nu e chiar o colecție de bancuri sau un Jurnal Rapid, pentru Andrei Marga ar merita scris un întreg volum dedicat imposturii, răutății, auto-suficienței și limitării intelectuale. În cele ce urmează va propun un traseu care pleacă de la bancuri și glume la realitatea crâncenă a unui pitecantrop în luptă cu giganții culturii românești.

Andrei Marga la magazinul Victoria

Andrei Marga se duce în magazinul Victoria să își cumpere cravate și cămăși. După ce își cumpără cravate, vrea să îi dea 50.000 șpagă vinzatorului, însă acesta refuză:
– Nu pot să primesc, d-le ministru, pentru că am fost și eu profesor universitar și știu ce salarii mici sînt în învățămînt.
Nervos, Marga se duce la raionul de cămăși. Își cumpără cîteva cămăși și vrea să îi dea spagă 50.000 vinzatorului, care îl refuză:
– Nu pot să primesc, d-le ministru, că am fost și eu profesor universitar și știu ce salarii mici sînt în învățămînt, îi spune vinzatorul.
Super-nervos, Marga iese din magazin și vede un cerșetor în fața magazinului. Se gîndește puțin și vrea să îi dea 100.000 de lei cerșetorului. La care acesta îi spune:
– Nu pot să primesc, d-le ministru…
Deja cu nervii la pămînt, Marga îl întrerupe:
– Să nu spui că și tu ai fost profesor universitar.
– Nu, îi răspunde acesta, eu chiar sînt profesor universitar, dar am o fereastră acum.

Laudatio Caloriferus – Citat din Andrei Marga

„Institutele trebuie să revadă conceptul de cultură cu care operează, trebuie să venim la un concept natural de cultură, inclusiv cu filmul. Filmul a făcut paşi mari în România, muzica, arte plastice, fără dubii, trebuie să facem loc şi ştiintelor şi tehnologiilor. Dau un exemplu, caloriferul este o invenţie transilvană, câţi ştiu de asta?”

Simpozion

Andrei Marga anunță că ICR și RADET pregătesc simpozionul internațional Repartitorul românesc, încotro?

Glume Noua Republică

Progresăm. Europa va afla, în sfârșit, că suntem prima țară unde caloriferul rece-modern a înlocuit țărăneștile sobe de teracotă…

Gurile rele spun că, în calitate de ministru de externe, dl Marga a cerut ca fiecare ambasador să raporteze săptămânal starea caloriferelor din reședințe.

Cea mai mare decepție a dlui Marga, ex-rector UBB, a fost nefinalizarea congresului mondial al caloriferelor la Cluj şi nefondarea centrului ruso-român de reșouri, plite, lițe și radiatoare.

Vladimir Tismaneanu – Sindromul PSM

“Nu știu ce s-a întâmplat în ultimii ani cu acest intelectual, poate că este vorba de ceea ce am numit sindromul PSM (prematură senilitate malignă). Dar cum de nu-l trag de mâneca colegii săi de echipă, domnii Simon, Gârbea, Hoandră și Milca? Să fie sindromul contagios?

Banc sau nu, se spune că l-a numit ca director al ICR Paris pe criticul ieșean Al. Dobrescu crezând că este vorba de Al. Călinescu.”

Nu e banc: Udatul nevestelor – Proiecte aprobate de Andrei Marga pentru 2013

După cum reiese din listă, o serie de festivaluri cu tradiție din România au fost declarate neeligibile. Spre exemplu: Festivalul Internațional TIFF de la Cluj; Festivalul de Jazz de la Sibiu; Festivalul de film independent Anonimul; Festivalul Național de Teatru organizat de UNITER; Festivalul de film documentar One World România; Festivalul Național de Teatru Tânăr IDEO IDEIS; producția pe DVD a filmului premiat la Cannes „După dealuri” și regizat de Cristian Mungiu.

În schimb, Festivalul Udatul Nevestelor, propus de Asociația Culturală Hodaceana, a fost inclus pe lista proiectelor eligibile. Eligibile au mai fost declarate și următoarele proiecte: Povești românești în Africa – Asociația „MĂ-CU-MAGIA CUVÂNTULUI”, Dimitrie Cantemir, puntea de aur între umanism și iluminism – Fundația Valete Umane, Gala premiilor VIP (Editura Arte); proiectul Minerva care include dizertații și recitaluri de poezie (Asociația Bibliopolis); proiectul fotografic „Din moși-strămoși: Valea Trotusului”.

Gavrilache – comentariu Revista 22

“Traian și Decebal nu ne sunt tați
S-a lămurit și marele mister:
Românii s-au născut între Carpați
Dar tatăl lor e un…calorifer!
De-aceea Iarna, când e frig afară,
Ne adunăm în juru-i cu speranță
Dar fiindcă-i rece ca un spritz de vară
Ne spânzurăm de lustră sau de clanță!
Rămâie Felix, Ponta, Cacarau, Rămâie Marga-n lacrimi și suspine,
Căci înainte era foarte rău
Și-acu’, ca morți, ne este foarte bine!”

Caloriferul cultural – Video

Radu Banciu

“Ştefan Hruşcă lansează peste o săptămână un nou album de colinde tradiţionale. Albumul va purta numele de CaLERuiferul. ICR va sponzoriza videoclipul primului single: „Leru-i ler pe calorifer”.

Caloriferul a fost recunoscut ca fiind a zecea minune a lumii. A opta e Chuck Norris, iar a noua e Fuego.

De dragul artei, TVR Cultural îşi va relua transmisiunea şi va încerca să fie pe gustul întregii naţiuni. Pentru o perioadă va emite două ore pe zi şi aceeaşi emisiune: „Caloriferul ieri, caloriferul azi!”

Dan Diaconescu a promis că dacă va ajunge la putere va confisca caloriferele de la ciocoi şi le va da poporului, fiecare român să aibă câte două.

Samsung şi Apple au cerut în instanţă să fie blocate vânzările la calorifere. „Designul caloriferului e copiat după iPhone. Şi să nu uităm că un calorifer se încălzeşte la fel de tare ca un iPad 3.

Şocant, Monica Tatoiu n-a avut încă nicio părere despre calorifer.”

Ion Cristoiu despre Andrei Marga

“Mult mai nimerit ar fi să spunem că Andrei Marga se comportă ca un pitecantrop pus să conducă o galerie de artă.”

Nu sunt bancuri: Andrei Marga despre…

Andrei Plesu
Minciuni sistematizate

“Andrei Pleşu atacă continuu fără a se informa, iar dacă îndrăzneşti să îi răspunzi eşti deja ‘în derapaj’. Îmi pare rău că trebuie să revin la dânsul şi o fac, mărturisesc, cu reţinere şi doar obligat de noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Român actual şi la modesta mea persoană”,

Frustrat în fața istoriei

“L-am tratat mereu pe Andrei Pleșu cu un amestec de colegialitate și condescendență. Fiind împreună în Guvernul Radu Vasile, l-am pus alături de cei pe care i-am tratat cu respect. Devenind între timp, se pare, ochiul curții, Andrei Pleșu mă atacă, înăuntrul unei ofensive mai largi împotriva a tot ceea ce este viu și promițător în țară, după aprilie 2012, când a început schimbarea regimului din România. Crin Antonescu, Victor Ponta, Cristiana Anghel, Ioan Ghișe, Petre Roman sunt, de asemenea, țintele sale. Nu merită să comentez sfătoșeniile unui frustrat în fața istoriei.”

Andrei Pleșu nu a fost invitatul ICR la Paris

“Nu am avut în ultimii zece ani vreo discuție, necum dezbatere, cu Andrei Pleșu sau cu cei care mă invocă, pentru a se putea pronunța avizat asupra a ceea ce gândesc. (…) Dacă s-ar informa cu acuratețe, Andrei Pleșu ar constata că nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a plătit traducerea volumului său”.

Atât de jos – articol de Andrei Marga de pe Cotidianul.ro

“După repetate osteneli, Andrei Pleşu a început să mă ia la rost fără noimă. L-am sprijinit în modestele roluri pe care le-am avut, dar, fireşte, faptul nu trebuie să-l sensibilizeze. Mai nou, într-un text din „Adevărul” (martie 2013), mă atacă la pachet cu guvernarea şi majoritatea parlamentară actuală. Nu mă deranjează.
Sunt nevoit, însă, să precizez din nou că toate elucubraţiile lansate în ceea ce mă priveşte, după revenirea mea la Bucureşti, în mai 2012, se infirmă la confruntarea cu realitatea. Desigur, fiecare e liber să-şi întemeieze susţinerile pe ceea ce doreşte. Trăim, până la urmă, după cum argumentăm. În mod cert, însă, Andrei Pleşu ia fabulaţiile drept fapte. Se înşală şi vrea să înşele. Este destul să-i spun că se pot nominaliza, univoc, creatorii de zvonuri pe care apoi, se vede, el le ventilează.”

Filip Florian

Sub pretenția goală a omului de litere el probează incultura

“Într-un interviu acordat revistei Observatorul Cultural, Filip Florian bate câmpii, refuzând vizibil să se informeze asupra a ceea ce ia în discuție. Nu ne-a întâlnit vreodată. Sub pretenția goală a omului de litere el probează incultura.

Pur și simplul bun simț ar trebui să-l oblige pe un om să se informeze minimal când vrea să trateze o problemă. Se vede bine că nu este cazul unor personaje vizibil de carton cum este Filip Florian.”

Vladimir Putin
Putin e un om foarte competent

“Am avut amândoi, cu domnul Crin Antonescu, ocazia să fim primii vizitatori la Puțin că premier, acompaniindu-l pe premierul Radu Vasile. Putin e un om foarte competent, ar fi bine ca liderii din Europa și de la noi să fie la fel de competenți.”

Horia-Roman Patapievici

Horia-Roman Patapievici și colaboratorii săi: “2-3 tromboane uzate”

”Răspunsul meu este simplu: vâslaşii sunt şi mai mulţi şi mai buni la această oră, iar începând chiar cu textul Sincronizarea Institutului Cultural Român am arătat că e nevoie de a deschide orizonturile, deci şi orizonturile sunt mai deschise, pânzele sunt mai larg desfăşurate decât înainte. Eu aş spune mult mai simplu. Şi aş folosi o altă metaforă – prefer metafora sincroniei – şi aş spune că, oricât s-ar supăra dânsul, nu iese o simfonie doar cu 2-3 tromboane uzate.”

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Daniel Francesco

Daniel Francesco

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *