FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Bolsonaro și presa: studiu de caz

Guvernul Bolsonaro a început să deparaziteze învățământul brazilian de influența Stângii care a transformat, pe parcursul anilor, procesul de educație a tinerilor într-o nesfârșită lecție de învățământ politic. Propaganda nou-comunistă de clasă, rasă și sex a fost mult timp o activitate prioritară pentru numeroși profesori din licee și universități.

Ziarul londonez The Guardian a dedicat recent un articol acestei schimbări inițiate în Brazilia. Articolul se dorește o analiză imparțială, dar debutează cu un titlu impertinent. Tradus în română, titlul articolului sună astfel: Solicitarea adresată elevilor de a-i filma pe „profesorii părtinitori” aduce războiul cultural din Brazilia în sala de clasă.

Ghilimelele au rolul de face un semn ștrengăresc cu ochiul, avertizându-l pe cititor că nu există profesori părtinitori în Brazilia, ci doar profesori buni și nedreptățiți. Din text aflăm și cine îi amenință: președintele de extremă dreapta Bolsonaro. În paragraful al doilea este menționat the far-right president cu aceeași rigoare științifică cu care iarba este verde în folclorul nostru.

Apropos de știință: articolul menționează două instanțe în care doi profesori au avut la școală comportament de activiști stângiști (în realitate au fost documentate zeci de astfel de cazuri, dar se pare că în abacul Gardianului nu mai rămăseseră decât două biluțe la momentul numărătorii, restul erau în revizie tehnică) și imediat anunță cu morgă: „Dar nu există niciun studiu științific care să demonstreze o preferință sistemică față de Stânga în sistemul de educație brazilian”. La această pledoarie emoționantă în favoarea științei trebuie să remarc faptul că, de asemenea, nu există niciun studiu științific care să demonstreze că Bolsonaro ar fi de extremă dreapta.

În afară de îndemnul adresat elevilor și studenților de a documenta prin înregistrări video situațiile în care profesorii se ocupă de propagandă politică la școală, administrația Bolsonaro a mai comis un sacrilegiu: s-a pronunțat în favoarea revocării titlului de „patron” postum al educației braziliene, acordat lui Paulo Freire în 2012.

Gardianul îl prezintă astfel pe Freire: „decedatul educator brazilian, care a dobândit o recunoaștere mondială pentru programele sale de învățământ”. Pentru cineva care nu știe cine a fost cu adevărat Paulo Freire (și sunt mulți), această măsură anunțată împotriva memoriei și moștenirii sale apare desigur ca nedreaptă, dacă nu chiar răuvoitoare.

Paulo Freire (1921-1997) a fost un pedagog brazilian renumit mai ales datorită cărții sale Pedagogie pentru oprimați, publicată în 1968. Metoda lui pedagogică, elogiată în secolul XX și adoptată pe scară largă mai ales în America Latină și Africa, are la bază o filozofie marxistă și anti-colonialistă. În viziunea sa educația nu are un rol neutru de acumulare de cunoștințe și dezvoltare a facultăților de gândire rațională, ci trebuie să funcționeze ca un instrument ideologic, de emancipare și luptă a celor oprimați de sistemul capitalist.

Paulo Freire este venerat de comuniștii din Africa de Sud — Pedagogy According to Paulo Freire – Communist University, South Africa, iar comunismul venerat de Paulo Freire este venerat și de Gardianul londonez. Într-un lung articol din 2018, Gardianul le spune cititorilor, prin intermediul lui Yanis Varoufakis: Marx a prezis criza din prezent și ne arată calea de ieșire.

Așadar, ce avem aici? Un ziar londonez din presa mainstream pretinde că scrie un articol obiectiv despre reforma din sistemul de învățământ brazilian. În realitate este un articol tendențios și manipulativ. Pretinsa obiectivitate nu este altceva decât partizanat față de o ideologie care a lăsat în urmă munți de cadavre în secolul trecut. Morala?

Îi veţi cunoaşte după roadele lor. Culeg oamenii struguri din spini sau smochine din mărăcini?

Gardianul face parte dintre aceia care se străduiesc să vă convingă că da.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Emil Borcean

Emil Borcean

4 Comments

  1. Dorin
    13 May 2019

    Istoria Europei de est demonstrează că infecția cu ideologie marxistă este rezistentă la majoritatea „antiideologicelor” cunoscute și durează mai multe generații ca să avem o ameliorare; uneori se recade în boală cu mare virulență – vezi și actualul val din Univ. Babeș-Bolyai din Cluj, unde toți profii-asistenții de sub 45 de ani sunt de stânga și extrema-stânga !!! Un Adrian Papahagi a devenit de-a dreptul proscris, orientarea lui firească, naturală și Creștină, e tot mai hulită, respinsă și „exotică”… Toate astea într-o țară care a cunoscut ororile Sighetului, Gherlei, Aiudului, Piteștiului, Peripravei, etc, etc….

  2. Lupul Albinelor
    13 May 2019

    Dorin, cunosc bine situatia de la UBB din Cluj. Aceasta decădere in marxism cultural este efectul pe care l-a avut iluminata conducere creștin-dacopată a „marelui istoric”, academician si bestseller-superstar, Ioan-Aurel Pop.
    In ultimii 10 ani au fost promovati si au devenit profesori universitari tot soiul de impostori si sinecuristi politici – de la Florian Coldea si Vasile Pușcaș pana la Vasile Dâncu sau Gheorghiță Mateuț (avocatul infractorilor Dan Voiculescu, Gheorghe Falcă, George Copos si altii).

  3. Stefan
    13 May 2019

    Cum? Bolsonaro asta vine si deranjeaza „cuceririle revolutionare” dupa un deceniu si mai bine de guvernare cripto-comunista Lula-Dilma?

  4. crs
    13 May 2019

    Peste putin timp se va afla ca acelea n-au fost orori, ci purificari, si oricum oamenii aia is morti, deci a vorbi despre ei este echivalent cu a huli evrei morti in lagare.. in timp ce pogromul romanesc este amintit in treacat… el fiind dezlantuit de fapt, cum bine stim, de la moscova, prin agenti (asta fiind aproape de adevar)… samd.
    Si oricum oamenii aia „furasera”, adica burghezo-mosierimea.
    Cu un Ai dont spic inglis am rezumat tot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *