FUNDATIA IOAN BARBUS

Cazul Alfie Evans. Statul nu e tutorele legal al cetățenilor, ci un construct pe care îl folosim să ne apere drepturile

Bătălia legală pentru transferul de la Liverpool la Roma (sau măcar acasă) a micuțului Alfie Evans (23 luni), pierdută de tinerii părinți ai acestuia – Tom și Katie -, a fost precedată de un alt caz tragic. În iunie 2017, tot justiția britanică a refuzat cererea părinților lui Charlie Gard (11 luni) de a-l transfera în Statele Unite pentru un tratament experimental. Papa Francisc și Președintele Trump pledaseră cauza lui Charlie. În urma deciziei judecătorești britanice, Charlie Gard a fost decuplat de la aparatul de ventilare și a murit câteva ore mai târziu. Anne Rathbone Bradley a scris atunci pentru Acton Institute despre implicațiile legale majore ale acestui precedent. Iată un fragment din textul doamnei Bradley: Saving Charlie Gard.

Statul nu este un tutore legal al cetățenilor, o entitate care le acordă drepturi și demnitate.

Dimpotrivă: Statul este un construct pe care noi îl folosim (adesea nu foarte eficient) pentru a proteja drepturile și demnitatea pe care deja le avem.

Cea mai mare îngrijorare privind Statul este că Statul are o tendință puternică de a-și încălca rolul, iar istoria dă mărturie clară de această tendință.

Statul, de fapt, nu are demnitate, doar oamenii au. Prin urmare, familia este cel mai important mecanism al societății pentru protejarea și apărarea drepturilor și demnității pe care le avem de la Creatorul nostru.

Acolo unde familia sau comunitatea nu pot face asta, pentru protejarea acestor drepturi angajăm Statul, punându-i drept graniță statul de drept (domnia legii) și respectarea drepturilor individuale.

Când statul depășește această graniță și își asumă rolul de părinte, nu ne putem aștepta decât la o subminare a rolului natural al familiilor, bisericilor și comunităților, ceea ce va produce o erodare a demnității și drepturilor noastre naturale. Părinții trebuie să fie cei care să facă alegerile legate de îngrijirea copiilor lor. De aceea, bătălia legală di cazul Charlie contează atât de mult.

Puneți-vă în locul părinților: dacă ar fi copilul dvs., ați dori să aveți posibilitatea legală și financiară de a face tot ce puteți pentru el. Ați dori să alegeți ce îngrijri primește copilul dvs. și unde. Ați dori să epuizați toate măsurile posibile de salvare, chiar dacă speranțele sunt nefavorabile. Justiția îi privează pe mama și tatăl lui Charlie de acest drept și își asumă un rol paternalist privind calitatea și lungimea vieții copilului.

Anne Rathbone Bradley

(traducere Gelu Trandafir)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

„Sunt multe speranțe că chiar anul acesta, România se poate califica pentru Visa Waiver și ca să facă asta, cer oamenilor care mă ascultă astăzi ca ei sau prietenii lor, care se duc să aplice pentru o viză, să fie siguri că au toate documentele în orgine”,  spune domnul Adrian Zuckerman, ambasadorul american (2019-2021) numit …

aMBASADOR SUA LA BUCUREȘTI 2019 - 2021 administrația TRUMP - VISA WAIVER -
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian