FUNDATIA IOAN BARBUS

Cazul Alfie Evans. Statul nu e tutorele legal al cetățenilor, ci un construct pe care îl folosim să ne apere drepturile

Statul nu are demnitate, doar oamenii au. Nu e o entitate care le acordă drepturi și demnitate. Dimpotrivă. Este un construct pe care noi îl folosim pentru a proteja drepturile și demnitatea pe care deja le avem. Când Statul protejează drepturile pre-existente ale indivizilor, avem cu toții șansa de propăși.

Bătălia legală pentru transferul de la Liverpool la Roma (sau măcar acasă) a micuțului Alfie Evans (23 luni), pierdută de tinerii părinți ai acestuia – Tom și Katie -, a fost precedată de un alt caz tragic. În iunie 2017, tot justiția britanică a refuzat cererea părinților lui Charlie Gard (11 luni) de a-l transfera în Statele Unite pentru un tratament experimental. Papa Francisc și Președintele Trump pledaseră cauza lui Charlie. În urma deciziei judecătorești britanice, Charlie Gard a fost decuplat de la aparatul de ventilare și a murit câteva ore mai târziu. Anne Rathbone Bradley a scris atunci pentru Acton Institute despre implicațiile legale majore ale acestui precedent. Iată un fragment din textul doamnei Bradley: Saving Charlie Gard.

Statul nu este un tutore legal al cetățenilor, o entitate care le acordă drepturi și demnitate.

Dimpotrivă: Statul este un construct pe care noi îl folosim (adesea nu foarte eficient) pentru a proteja drepturile și demnitatea pe care deja le avem.

Cea mai mare îngrijorare privind Statul este că Statul are o tendință puternică de a-și încălca rolul, iar istoria dă mărturie clară de această tendință.

Statul, de fapt, nu are demnitate, doar oamenii au. Prin urmare, familia este cel mai important mecanism al societății pentru protejarea și apărarea drepturilor și demnității pe care le avem de la Creatorul nostru.

Acolo unde familia sau comunitatea nu pot face asta, pentru protejarea acestor drepturi angajăm Statul, punându-i drept graniță statul de drept (domnia legii) și respectarea drepturilor individuale.

Când statul depășește această graniță și își asumă rolul de părinte, nu ne putem aștepta decât la o subminare a rolului natural al familiilor, bisericilor și comunităților, ceea ce va produce o erodare a demnității și drepturilor noastre naturale. Părinții trebuie să fie cei care să facă alegerile legate de îngrijirea copiilor lor. De aceea, bătălia legală di cazul Charlie contează atât de mult.

Puneți-vă în locul părinților: dacă ar fi copilul dvs., ați dori să aveți posibilitatea legală și financiară de a face tot ce puteți pentru el. Ați dori să alegeți ce îngrijri primește copilul dvs. și unde. Ați dori să epuizați toate măsurile posibile de salvare, chiar dacă speranțele sunt nefavorabile. Justiția îi privează pe mama și tatăl lui Charlie de acest drept și își asumă un rol paternalist privind calitatea și lungimea vieții copilului.

Anne Rathbone Bradley

(traducere Gelu Trandafir)

Monitorul Neoficial

Monitorul Neoficial

Asociația "21 Decembrie 1989", în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 25 martie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de peste 1 an și o lună. Manifestația va avea loc în Piața Universității …

Ce ai mai putea citi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ro_RORomanian