FUNDATIA IOAN BARBUS

Crimeea, Mamaia, Pobeda și Svoboda

După ce a pus mâna pe Crimeea, francezii l-au invitat pe Putin și în Normandia… să-l sancționeze! Pe 6 iunie se sărbătoresc 70 de ani de la debarcarea aliaților pe plajele normande. Ministrul de externe francez Laurent Fabius, “războinicul” urmaș al pacifistului Edouard Daladier, a motivat gestul spunând: “Președintele Putin e invitat în numele istoriei”.

russian-standard-vodka-champs-elysees-small-11264Mi se pare normal! Din moment ce, din motive obiective, Hitler nu mai poate fi invitat, trebuia să i se găsească un înlocuitor pe măsură. Cu acest prilej Putin va “champaniza” comemorarea împreună cu alți șefi de stat invitați la festivitate.

Ma gândesc că atunci când UE și Statele Unite vor reseta iar relațiile cu Rusia, Putin se va putea revanșa, de ce nu?, invitându-i pe omologii lui occidentalii să sărbătorească împreună niște ani de la debarcarea rușilor în Crimeea. Cu votcă, căci votca apă nu se face!

Până atunci, dacă ne luăm după sondajele efectuate în Franța după invadarea unei părți a Ucrainei, am putea crede că majoritatea francezilor se gândesc ce bine ar fi dacă, într-un viitor apropiat, cei care ar debarca în Normandia ar fi chiar rușii.

Dupa anexarea Crimeii și Germania lui Merkel e foarte supărată pe ruși… că nu s-au opus când a fost dărâmat în mod abuziv Zidul Berlinului. Este posibil, nu se știe încă precis, ca Germania să considere ca foarte justificată luarea unor măsuri de sancționare severă a Moscovei. Una dintre ele ar fi chiar refacerea zidului, lucru ce ar avea nu numai un avantaj strategic, ci și unul economic: ar contribui decisiv la creșterea numărului de “turiști” ruși, fără însemne militare, la Berlin.

Uniunea Europeană a sancționat dur, la rândul ei, expansiunea militară a Moscovei. A mărit numărul oficialilor ruși aflați pe lista “li se interzice viza și li se îngheață contul” de la 120 de persoane la 21! Dacă însă armata rusă își va continua “aplicațiile” și prin alte părți ale Europei, sancțiunile vor fi extinse. Sunt vizați “soldații” ce asigură salubrizarea zilnică în Piața Rosie, precum și “generalii” și “mareșalii” ruși care concep și supervizează strategia defensivă ce asigură siguranța ușilor hotelurilor de lux din Moscova și Sankt Petersburg.

Și Barack Obama a intervenit. S-a apucat să joace șah cu Putin: Putin mută și ia Crimeea; Obama mută și…!?! Putin mută și ia Transnistria; Obama mută și…!?! După ce a analizat primele mutări ale “Premiului Nobel pentru Pace”, marele șahist Garry Kasparov a spus, prevăzând finalul: “Comparat cu Obama, până și Carter pare Winston Churchill”.

Nici Anders Fog Rasmunssen, șeful NATO nu stă deoparte. La fel de belicos ca o vivandieră virgină, a anunțat că organizația pe care o conduce va reacționa și prin deschiderea unor dezbateri on-line pe website-ul propriu!

La inițiativa Monicăi Macovei 35 de europarlamentari au adresat o scrisoare președintelui Franței, cerându-i “să nu submineze valorile fundamentale și credibilitatea morală a Uniunii Europene prin vânzarea către Rusia a unor nave militare Mistral în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și procesului de amputare a unei părți a teritoriului Ucrainei.”

Europarlamentarii pesediști și liberali au refuzat să semneze apelul. Normal, securitatea personală trece înaintea celei naționale! Ești mult, mult mai în siguranță când stai întins pe un șezlong pe plaja din Mamaia și îți bei cocktailul odihnindu-ți privirea pe siluetele navelor de război ale imperiului Euro-Asiatic. Alea franțuzești, care nu se mai numesc Victoire și Liberté, ci Pobeda și Svoboda.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Bogdan Calehari

Bogdan Calehari

5 Comments

 1. Emil Borcean
  20 March 2014

  Obama joacă cu, nu împotriva lui Putin. Mutarea de azi:

  The Obama administration has proposed a 28% spending cut for a Pentagon program that supports modernizing the military of Ukraine and other former Soviet Union republics, Pentagon budget records show, a move that could endanger efforts to boost Ukraine’s armed forces as they face threats from Russia.

 2. Bogdan Calehari
  20 March 2014

  @1

  Atunci am zis bine: “s-a apucat sa joace sah cu Putin” ????

 3. toiu
  20 March 2014

  Astept cu nerabdare etapa a treia cand nemiloasa UE va sanctiona inca 10 oficiali rusi.
  Ma gandesc cu groaza si compasiune la politicienii si oligarhii rusi si nici nu pot sa-mi inchipui ce s-ar fi intamplat daca lui Putin i-ar fi trecut prin cap (nu sunt sigur ca, de fapt, nu are chestia asta fixata in bibilica inca de la bun inceput) sa invadeze intreaga Ucraina.
  Conform regulii de trei simple, in acest caz extrem sunt sigur ca cel putin 50 de oficiali rusi ar fi suportat aceste sanctiuni ingrozitoare.

  Propun UE sa schimbe aceasta regula draconica cu una mai putin dureroasa dar cu siguranta mai eficienta:
  Eu, curentul cel indus
  Totdeauna m-am opus
  Celui care m-a produs.

 4. Bogdan Calehari
  20 March 2014

  UE a conceput un plan de sanctiuni in 3 etape, numai ca “etapa a 3 a” va fi pusa in aplicare numai cand Putin va intra si in sudul si estul Ucrainei. Acesta-i dorinta doamnei Merkel si asa se va face!
  Dupa ce treaba cu sudul si estul va fi terminata, UE va concepe un al 2 -lea plan de sanctiuni in 3 au 4 etape, care va tine cont de urmatorii pasi facuti prin Europa de catre armata rusa. La sfarsitul celui de al 3-lea plan de sanctiuni, Dimitri Rogozin, noul presedinte numit al Comisiei Europene, va anunta ca cel de al 4 lea plan de sanctiuni nu mai este necesar, primele trei atingandu-si obiectivele.

 5. Bogdan Calehari
  20 March 2014

  Ministrul francez al apararii, Jean Yves Le-Drian, un adevarat Rambo, a declarat la Tallinn ca Franta va suspenda o parte a cooperarii militare cu Rusia; astfel numarul de vizite reciproce si de exerciti comune va fi redus. Cele doua nave Mistral vor fi livrate rusilor, dar si lituanienii vor primi vizita a 4 avioane de vanatoare franceze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce ai mai putea citi