FUNDATIA IOAN BARBUS

Dezvăluire: Lunetiștii care au tras la Kiev erau FSB-iști de-ai lui Putin!

În ultimele săptămâni presa internațională s-a umplut de „dezvăluirea” din senzaționala convorbire telefonică a lui Catherine Ashton cu ministrul estonian de externe, Urmas Paet, care ar sugera, chipurile, că lunetiștii care au omorât zeci de oameni pe Maidanul de la Kiev – printre victime numărându-se inclusiv milițieni – ar fi fost în slujba „cuiva apropiat noii coaliții” adică noului guvern ucrainean, instaurat după fuga lui Ianukovici.

Să lăsăm la o parte faptul că înregistrarea unei conversații telefonice la acest nivel și publicarea ei sunt, în mod evident, opera serviciilor rusești, cu scopul de a compromite imaginea noilor autorități de la Kiev, de a submina credibilitatea mișcării eroice a Maidanului și, bineînțeles, de a distrage atenția de la principalii suspecți de a fi făptuit aceste crime, adică de la oamenii lui Putin.

Desigur, „dezvăluirea” care a făcut atâta gălăgie pe tot întinsul planetei, începând cu ONU, unde ambasadorul rus, Vitali Ciurkin, a făcut mare caz de asta, și terminând cu presa românească, e, oricum, subțire, în sine. Valoarea ei este numai propagandistică. Ministrul estonian îi povestea lui Ashton bârfe pe care le-ar fi auzit la Kiev. Indica drept sursă a acestor zvonuri pe „Olga”, medic-voluntar din serviciul sanitar al Maidanului. Toată lumea s-a gândit că este vorba de Dr. Olga Bohomoleț, foarte apreciată ca medic și universitar, care, într-adevăr a coordonat serviciile medicale ale Maidanului și căreia i s-a și propus funcția de ministru al sănătății în guvernul Iațeniuk.
Dar Dr. Olga Bohomoleț nu a confirmat că i-ar fi spus așa ceva lui Paet.

ILD vă informează acum despre o altă dezvăluire, care nu pare să aibă aceleași șanse de difuzare ca prima.

Ea a apărut la 19 martie a.c., într-un articol intitulat Ukraine: Operation Wave pe site-ul fundației americane Selous, sub semnătura Prof. Marek Jan Chodakiewicz.

Professor of History at the Institute of World Politics, A Graduate School of National Security and International Affairs in Washington, DC, where he also holds the Kościuszko Chair in Polish Studies. Professor Chodakiewicz is author of Intermarium: The Land between the Black and Baltic Seas. He is also a contributor to SFPPR News &
Analysis

Prof. Chodakiewicz explică în articol că lunetiștii sunt o breaslă puțin numeroasă. Ucraina nu are mulți, iar dacă vreunul dintre ei ar fi participat la operațiune, era foarte probabil ca cineva din familie, anturaj, vecini, să-și fi dat seama că lipsește de la locul lui și că ar putea fi la Kiev. Niciun lunetist ucrainean nu a fost identificat printre cei care au tras pe Maidan.

În schimb, Prof. Chodakiewicz ne spune alt lucru, cât se poate de interesant, și care se potrivește cu restul puzzle-ului:

”Serviciile de informații militare ale unuia dintre vechii noștri aliați din NATO au făcut o analiză, folosind un software de recunoaștere facială, și au ajuns la concluzia că lunetiștii aparțineau forțelor speciale FSB de la Moscova.”

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

3 comentarii

 1. Silvapro
  22 martie 2014

  Nu m-as mira….

 2. Anca Cernea
  22 martie 2014

  @1 Silva,
  mai ales că am mai văzut filmul ăsta, cu scenariști și lunetiști din aceeași școală, în 1989-1990 la București
  iar în 2014, în același timp cu fesebiștii care omorau oameni la Kiev, lunetiști cubanezi omorau manifestanți anticomuniști la Caracas, Venezuela, tot așa, împușcându-i în cap, pe stradă
  ăștia știu una și bună, nu-și schimbă obiceiurile și metodele

 3. Captain Obvious
  22 martie 2014

  duh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Campania pentru “alegerile” la președinția Rusiei programate pentru 15-17 Martie se înfierbântă. Nu încape îndoială că Vladimir Vladimirovici va fi “reales la al N-șpelea congres”, dar întrebările pasionante care rămân sunt: 1) Câți contracandidați vor fi lăsați în cursa electorală măcar așa, de ochii lumii? 2) Cine va mai fi aruncat din tren înainte de …

Putin-stalin-1000x600-11

Comunitatea ucraineană din București invită publicul și presa să participe la un marș care marchează doi ani de la invazia Rusiei din Ucraina – „un moment greu, 24 februarie 2024, comemorarea unei zile negre din istoria noastră și din istoria Europei, momentul declanșării invaziei pe scară largă de către Federația Rusă și generarea celei mai …

protest ucraina arcul de triumf
Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian