FUNDATIA IOAN BARBUS

CELE MAI CITITE

Cronica unei liste anunțate

Se pare că există „liste bune” și „liste rele”, depinde cum le privești. Ceea ce ni s-a reproșat nouă e că am fi făcut o listă cu persoane care scriu favorabil Rusiei și fac agitație în favoarea Rusiei și a influenței rusești în spațiul public românesc. În schimb, listele cu „jurnaliști băsiști” și atacurile în manieră descalificantă ale Antenei3 sunt relativizate, sunt cel mult amuzante pentru cei care s-au arătat revoltați de „lista ILD”.  De fapt nu era o listă, ci era un sondaj, și nu era a noastră, ci a cuiva de pe facebook, și a fost dată jos datorită reclamațiilor din partea unor părți indignate. Lucrurile au fost însă ciudate pentru că ne-am trezit cu un atac simultan din partea obișnuiților atacatori. În plus, Vocea Rusiei ne-a scos la panoul de fruntași și ne-a evidențiat. (articole despre ILD pe Vocea Rusiei: Despre patriotism și trădare și Falsa independență energetică a României ) Atunci s-a întâmplat chestia asta cu Revista22, care a decis să ne scoata din blogroll, înțeleg că acolo au fost niște discuții. Noi ne-am văzut în continuare de treabă, ne-am bucurat de mult mai multe intrări din acel moment și până în ziua de azi, și o să ne vedem de treabă în continuare.

Cât despre listă, suntem din ce în ce mai convinși că este într-adevăr necesară. A trezit atâta scandal și atâta sperietură din partea unor indivzi care și-au regăsit acolo numele și nu le-a convenit. Pentru asta, dar nu numai pentru asta, eu cred că e cazul ca într-adevăr să ne gândim că în spațiul public românesc există agenți de influență. E un lucru pe care nimeni nu îl ține secret. De fapt au existat conferințe de presă la Moscova în care se spunea că vor lansa un program cu trei părți de influențare a rețelenor sociale și internetului, șamd. E un lucru pe care dacă ei îl zic în gura mare, nu avem de ce să nu îl credem. Nu ne rămâne decât să facem un simplu act de raționalitate și să ne uităm în jurul nostru și să vedem cam din ce direcție vin mesajele – folosindu-ne de textele lor, nu de bârfe, pe bază de analiză de text. Nu pot să confirm sau să infirm că va exista o listă, dar mai mulți colegi de la ILD suntem absolut convinși de necesitatea ei.

E posibil ca mulți dintre acești indivizi care, mă rog, ar putea să apară pe listă, să nu fie plătiți, ci să fie prostiți de o anumită propagandă. Nu este treaba noastră să vedem exact care e plătit și care e idiot util. Contează rezultatul.

Dacă ne gândim la liste, așa cum bine spunea Dragoș Paul Aligică într-un recent articol, ar trebui să inventariem și alte zone ale vieții publice. Ar trebui să știm exact care este impactul și influența rusească în mediul economic. Aș merge și mai departe și aș propune să ne uităm și în zona politicului, să vedem cine și cum s-a exprimat. Toate astea sunt lucruri publice și ar trebui să ne intereseze, ca cetățeni, în condițiile în care la gardul nostru există un război, o agresiune militară împotriva unei țări care e vecină cu noi. Ar trebui să ne intereseze, în condițiile în care și Republica Moldova, în foarte scurt timp, va fi pusă în situația de a semna acel tratat de asociere cu UE – tratat pe care trebuia să îl semneze Ucraina și de la care a pornit tot șirul de evenimente. Nu e normal să crezi că rușii vor încerca să facă același lucru și în Republica Moldova? E o țară mult mai mică, există și problema Transnistriei, va fi oare greu pentru ei să facă diversiuni și provocări?

În condițiile acestea, e normal ca un cetățean român să se uite la politicieni, să se uite la candidați, mai ales acum, că vin alegeri europene, și să vadă ce poziții au față de România de dincoace și dincolo de Prut și în funcție de asta să ne pregătim.

Vin vremuri interesante.

(din emisiunea By Alexa din 9 aprilie 2014)

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Anca Cernea

Anca Cernea

De profesie medic, Anca Cernea este preşedintele Fundaţiei Ioan Bărbuş, fiica fostului lider si senator naţional-ţărănist. Anca Cernea a fost vicepreşedinte al Tineretului Universitar Naţional Ţărănesc şi al Organizaţiei de Tineret a PNŢCD la începutul anilor '90. În timpul guvernării CDR, Anca Cernea a fost director al Direcţiei Relaţii Internationale în cadrul Departamentului pentru Administraţie Publică Locală al Guvernului României.

18 Comments

  1. Costin Andrieş
    1 May 2014

    In urma cu cateva saptamani, Revista 22 scoate ILD din blogroll din cauza unei liste publicate de facebook de Radu Oleniuc (de fapt un sondaj in care fusesera adaugati si oameni din ILD) Suparase un numar indecent de mare de filorusi (de fapt sunt convins nu a fost decat un pretext pe care s-a mizat). Unul dintre cei mai vizibili rusofili (si dintre cei mai ridicoli), Vasile Ernu, a inceput sa scrie articole, scrisori, sa dea emailuri, telefoane, si-a pus mainile in solduri si s-a dus indignados la Revista22 sa ceara dreptate.

    Presiunea (cea vizibila, publica) asupra R22 din partea lui Ernu, Victoriei Stoiciu, Ioana Lupea, zona stangii si a stangii radicale, in general (mai mult sau mai putin filoruse) dura deja de cateva zile bune si totul parea sa revina la normal si tot scandalul parea ca va fi uitat.

    Apoi Vocea Rusiei a atacat In Linie Dreapta chiar pe site-ul finantat de Moscova: http://romanian.ruvr.ru/2014_03_29/Falsa-independenta-energetica-a-Romaniei-2368/

    Nu este exclus sa se fi primit si niste telefoane mai amenintatoare, nu stiu, dar cateva ore mai tarziu, ILD nu mai era in blogrollul R22. Ca R22 sa dreaga busuiocul, blogrollul a fost eliminat cu totul, inclusiv trimiterile catre Alina „Ponta e impecabil” Mungiu Pippidi – partea plina a paharului. De atunci numarul cititorilor ILD a crescut si e si azi cu mai multe zeci de procente mai mare decat inainte de inciedentul cu Vocea Rusiei – pentru ca incidentul a fost intre ILD si Vocea Rusiei, nu cu Ernu, nu cu Armand Gosu.

    Si acum vine partea interesanta: de atunci tot mai multa lume vorbeste de liste, din ce in ce mai des, pe masura ce trece timpul. Dragos Paul ALigica scria de curand ca doreste un inventar al prezentei ruse in economia romaneasca. Chiar si Dan Tapalaga spunea acum 2 zile ca i-a venit ideea unei liste – e adevarat, dupa ce a citit un articol din NY Times, ca el locuieste la New York, nu in Bucuresti – e hotarat, vrea liste cu rusofilii.

    Pe cine ati pune voi pe lista „idiotilor utili” ai lui Putin din Romania? Cu nume si prenume: organizatii, partide, televiziuni, oameni de afaceri influenti etc. Lista e deschisa dar nu ratati un excelent articol din NY Times de unde mi-a si venit ideea

    Dani Sandu Vedeti, domnu’ Tapalaga, ca au dezvoltat aia de la In Linie Dreapta o lista. Si aveau si niste planuri pentru ei. Nu sunteti foarte diferit nici dumneavoastra, vad.
    Îmi place · Răspunde · 10 · 29 aprilie la 13:49

    Dan Tapalaga Da, vreau liste. Sa vedem pe cine contam si pe cine nu. Atata tot. Daca dvs nu doriti sa stiti cine sunt cozile de topor ale Rusiei in Romania, mergeti va rog pe site-urile cu extensia ru si postati acolo. Altfel, va pierdeti vremea pe aici

    Mihai Ghiduc mai facuse unul de pe la ILD o lista. nu stiu ce sa zic cu povestile astea
    See Translation
    Like · Reply · 6 · April 29 at 1:49pm

    Dan Tapalaga asa, si? care e problema. vreau sa stiu cine are curaj sa-si asume un punct de vedre. cine crede ca Rusia are amici pe aici si care sunt ei. Daca nu doriti sa stiti asta in contextul dramatic al Ucrainei (care ne cam priveste si pe noi), nu va pierdeti vremea pe aici.

    Dupa Dughin, dupa alianta hipstero-legionara pentru interesele Rusiei in #unitisalvam, devine din ce in ce mai clar ca ILD e un trend setter ????

  2. Liv STOmer
    1 May 2014

    „Pentru asta, dar nu numai pentru asta, eu cred că e cazul ca într-adevăr să ne gândim că în spațiul public românesc există agenți de influență.” -pai zau asa….ca sa il citez pe expertul ala de la care v-am mai „vandut” info (care spune ca e prieten bun cu gen. Caraman), doar in Romania se stie ca-s putine campiile pe care, daca dai cu piciorul intr-o cutie de conserve goala, sa nu auzi o injuratura in ruseste…..si apoi, mai e ceva: OMV-Petrom, care castiga, si asta e de notorietate publica, echivalentul a peste 10% din PIB-ul Ro., anual….ar fi si culmea, auzi, sa nu aiba Putin agenti de influenta la noi. Da’ ce-i prost?
    Pe de alta parte….da, bravo!! Inseamna ca ILD e o platforma din cein ce mai inportanta, daca o injura Vocea Rusiei!! Sincer, bravo!! Keep it on!!

  3. Parerea mea este ca trebuie sa ne uitam si la ONG-uri, la liderii lor. Alina Mungiu-Pippidi conduce Romania Curata si in aceasta calitate scrie si un articol saptamanal in Romania Libera, expunandu-si ideile inclusiv in ceea ce priveste criza din Ucraina si relatia cu Rusia. Iata ce scria in articolul 7 idei gresite despre criza din Ucraina, publicat la data de 3 martie 2014:

    2. E în joc suveranitatea Ucrainei şi controlul asupra Crimeei.

    Nu. Sînt pierdute deja. Ucraina, acest fals stat în frontiere create de Stalin nu putea rezista decît cîtă vreme accepta că e un satelit rusesc. Europa nu se va lărgi niciodată în frontierele lui Stalin, dacă ucrainienii vor în Europa vor trebui să conceapă vă vor lăsa Rusiei o parte din teritoriu şi populaţie. Crimeea e penru Rusia ce e Kosovo pentru Serbia, un leagăn naţional, mii de autocare vin în fiecare an la Hersonissos (azi, o suburbie a Sevastopolului) din Rusia cu turişti (născuţi atei) care află că aici s-a născut naţiunea rusă în anul 988 cînd s-a botezat Vladimir cel Mare, deschizînd drumul creştinării Rusiei kievene. Ţarii au clădit o catedrală a neamului în stil bizantin în secolul XIX care e vîndută drept autentică azi, cînd ruşii merg în pelerinaj aşa cum sîrbii mergeau la patrarhia din Pecs înainte să piardă Kosovo. Ce vă imaginaţi că spune patriarhul la Moscova la slujbă zilele astea, cînd există riscul să ajungă toate astea la papistaşii occidentali.

    Sa explicam un pic contextul. Mungiu-Pippidi combate idea gresita ca „E în joc suveranitatea Ucrainei şi controlul asupra Crimeei” si spune ca vecinul nostru de la nord si est este un „stat fals” etc

    Sunt exact ideile lui Dughin&Putin.

    E nevoie de o lista, votez pentru!

  4. Costin Andrieş
    1 May 2014

    si am uitat, madama care a sters sondajul de pe facebook, in aplauzele vocii rusiei si tovarasilor, se lauda ca a fost in Crimeea la referendum ca observator independent. I-am cerut sa imi arate ceva relatari din presa, de pe un blog macar, cel putin o imagine, dar nu a avut ce sa imi arate. Sau nu a vrut, cert e ca nu a putut dovedi in nici un fel ca a fost in Crimeea. Important e ca dsoara lauda civilitatea rusilor, spunea ca Rusia avea dreptate sa ia Crimeea pt ca e de fapt a lor si ‘oamenii obisnuiti’ cu care a vorbit ea, pt ca ea a vorbit doar cu oamenii obisnuiti, nu e manipulata de presa occidentala, erau toti pro-rusi si fericiti.

    Dupa aceasta patanie Vocea Rusiei a mai publicat un articol atac impotriva ILD, in care aminteste ‘lista’, au aparut vreo 2 articole in cotidianul.ro al lui Nistorescu, acelasi care il premia pe Assage in urma cu vreo 2 ani, un alt om care a fost de ajutor, prin wikileaks, lui Putin si tuturor tiraniilor din lume.

  5. Liv STOmer
    1 May 2014

    Vorbind cat se poate de sincer, Costin, va invidiez. Citind articolul asta aseara, m-am simtit asa cum se simtise Bukovski in noaptea aceea cand povesteste ca il tinusera in celula inaintea interogatoriului (citez din memorie „n-am putut sa dorm, dar nu de frica, ci de bucurie si de nerabdare: abia asteptam intalnirea cu ei, sa-i vad fata in fata si sa intru in ei ca un tanc”). Realmente, daca Vocea Rusiei a ajuns sa va citeze, inseamna ca importanta a ceea ce faceti e pe punctul de a fi recunoscuta de toata lumea. Voi (as fi prea orgolios oare daca as spune „noi”?…)sunteti adevarata societate civila, nu Pi+Pi+Dee. Care, apropo,merita un loc fruntas pe lista aceea.

  6. Dan Voiculescu are cuvantul:

    Traian Băsescu nu trebuia să spună public că regresul liberalizării privatizării coloşilor ruşeşti împiedică politica energetică în Marea Neagră.
    Nu cred că Băsescu are menirea de a se amesteca în modul în care o ţară cum este Rusia îşi desfăşoară procesul de privatizare. Această atitudine nu face decât să atragă un răspuns din partea unui stat cum e Rusia care afectează România şi pe români. Aici mă refer la problema gazelor, de care suntem dependenţi.
    Rusia a decis – şi asta o spun în premieră – să nu ne mai dea cărbune energetic. În aceste condiţii, este inevitabil un val de scumpiri importante pe care le vor suporta românii”.
    Fără cărbune energetic şi într-o criză a gazelor, vom avea scumpiri peste scumpiri şi toate vor fi suportate de români – în condiţiile în care Traian Băsescu îşi permite să critice un stat liber, independent şi vecin cu noi fără să aibă dreptul să o facă. Consider că este un acces de stăpân atotputernic care a trecut de frontierele României şi care, pe ansamblu, face rău României.

    Era in 2006, cand PC facea parte din guvernul Tariceanu iar Romania nu intrase in UE. La vremea aceea nu se auzise in Romania de vuvuzele, dasi ele functionau pe limba Kremlinului.

    http://www.azi.ro/arhive/2006/11/09/demn.htm

  7. Tot despre Felix si amicii sai, n-o spunem noi ci Sebastian Ghita, papusarul lui Victor Ponta:

    Sorin Roșca Stănescu rămâne un om duplicitar care folosește metode securiste. Nu știu exact raporturile sale cu Securitatea ceaușistă, dar obiceiurile sale sunt aceleași. Atacul său la adresa Serviciilor de Informatii românești este de factură sovietică.

    Atacul a apărut într-o săptămână în care trustul lui Voiculescu atacă și el Serviciile de Informații ale României, partenerii lor din Statele Unite și credibilitatea lor, iar fostul ofițer al Securității Ioan Nicolae, cunoscut colaborator al firmelor de gaze din Rusia, atacă în emisiuni plătite eforturile României în domeniul exploatării gazelor de șist și acuză și el SRI și SIE.

    Mai curios este ce legătură este între Voiculescu, Roșca Stănescu și Ioan Nicolae decât ce spune Roșca Stănescu.

    Niciun Serviciu de Informatii care a implementat în funcționarea sa valorile democratice și ale cărui metode de lucru sunt validate prin mecanismele de cooperare și verificare cu partenerii externi nu își poate permite să formeze sau să accepte infiltrări în cadrul comisiei parlamentare de verificare.

    Roșca Stănescu vorbește pentru a-și acoperi fapte penale și istorii mai vechi”.

    http://inliniedreapta.net/insemnare/ghita-pune-stampila-moscova-pe-voiculescu-si-srs/

  8. Liv STOmer
    1 May 2014

    Interesant ce zice Ghita, posibil saaiba dreptate. Ceea ce, pe de-alta parte, nu ne spune nimic despre papusarul-Ghita (o fi si el pro-rus, dar mult mai subtil decat restul turmei? n-o fi?), si nici despre papusaPonta,. Despre Voiculescu, o mai spun odata,eu de ceva ani buni st convins ca e mult mai mult decat un idiot util – acuma, nestapanind terminologia, nu pot sa stiu – general, maior, caporal, ce-o fi el. Dar ceva cu epoleti sunt sigur ca este – mai mult decat un simplu idiot. Mi se pare, de multa vreme, ca asta transpare, transpira, pot sa spun chiar cu verbul asta, da: pute, din tot ce face si zice Voiculescu. Dat fiind lucrul asta, as aprecia ceva intre caporal si racan, undeva pe-acolo, dar, again, imi declar completa incompetenta intr-ale gradelor militare. Insa, vorba lui Gita, si asta mi se pare de o periculozitate extrema: ca un om,in mod evident in slujba unor servicii straine a ajuns sa suspende presedinti, sa faca imense coalitii guvernamentale, etcetcetc, in Romania. Zicea DanTurturica, odata, si zicea foarte bine: sa ne gandim la un varan din ala imens, de 2,5-3 m, periculos (au fost si cazuri de oameni mancati, fara nici un fel de gluma), si sa ne uitam pe urma la cum plescaie si-si trece, uneori, limba Voiculescu printre buze. Da, si, ma rog, altii ar putea face si multe alte comparatii si metafore fiziologice inca mult mai scabroase, eu ma opresc aici. Dan Voiculescu e un fost securist, dupa cum singur a recunoscut la un moment dat, colonel sau ceva pe acolo, nu tin minte exact. De aici incolo orice discutie despre „colaborator al securitatii””turnatorie” etc e inutila – stim bine ca astea erau oricum in job-description-ul unor oameni ca el. Mai departe mi se pare iarasi extrem de grav ca atatia si atatia „mari politicieni” au acceptat sa se coalizeze, sa stea la aceeasi masa, sa colaboreze cu un asemenea om. Si, da, si de Basescu se poate vorbi aici, cu mentiunea insa ca Basescu a vorbit despre colaborarea asta ca despre „coalitia murdara” (citez din memorie) din secunda 0. Si cu alta mentiune, ca, intr-adevar, in 2004-5 inca se mai putea crede ca partidul lui Voiculescu, chiar daca nu Voiculescu insusi, mai poate fi bagat intr-o coalitie, daca nu onorabila, macar nu una definitiv imputita p- sa ne amintim ca in 2003-2004 PUR-u lui Felix mima, nu mai stiu cat de convingator, o vaga independenta, vaga, dar totusi, fata de PSD, mi se pare ca au avut si un sef de CJ care l-a detronat pe cel al PSD. In 2004-5 inca se mai putea crede asta, din 2006 incoace, dupa ce au iesit o multime de documente la iveala despre Voiculescu, nu se mai poate crede asta. Iar Basescu, cat de „dictator” l-or crede unii, nu s-a jucat si nu si-a „dat pumni in cap in tinerete” cu Voiculescu, precum altii, stim-noi-cine, ii pot acorda the benefit of doubt, poate nu stia, domne, nu se prinsese ca ala era securist, inca, nu stiu, s-o fi prins pe urma.

  9. Bezmenov
    1 May 2014

    Corina Cretu, randunica ar trebui sa fie pe lista.

  10. Bezmenov
    1 May 2014

    Ziarul de Iasi Fostul şef al serviciilor de informaţii române, Ion Mihai Pacepa, a comentat scandalul în care a fost implicat fostul secretar de stat american Colin Powell şi europarlamentarul PSD Corina Creţu, potrivit evz.ro
    În articolul apărut pe site-ul wnd.com, Pacepa susţine că europarlamentarul român ar putea face parte dintr-o nouă generaţie de agenţi sexy, cunoscuţi în trecut sub numele de „rândunici”, care îşi etalează cunoştinţele impresionante despre politică în haine foarte provocatoare.

    „Din păcate, am aflat de curând că un mare patriot american şi un om onorabil, stimatul general cu patru stele Colin Powell, ar fi căzut victima unei capcane de spionaj. Nu ştim cu precizie când a început această legătură şi cât de intimă a devenit, Powell negând aventura. Există totuşi câteva informaţii despre cealaltă parte implicată în această relaţie, care sugerează că a fost turnată în matriţa KGB-ului”, scrie Pacepa.

    „Atrăgătoarea Corina Creţu, membră a Parlamentului European, unde ocupă funcţia de vicepreşedinte al Aianţei Progresive a Socialismului şi Democraţiei, este cea care l-a cucerit pe Powell. Tatăl ei a fost un comunist care a studiat la Moscova, la fel ca Ion Ilich Iliescu. Fostul preşedinte al României a fost membru al Politburo în timpul comunismului şi s-a instalat şef de stat imediat după ce a fost executat Ceauşescu.

    La sfârşitul anilor ’90, preşedintele Iliescu a adus-o pe Creţu la Cotroceni şi i-a dat o slujbă echivalentă cu cea a unui membru al cabinetului. La acea vreme, generalul Ioan Talpeş era consilierul pe probleme de securitate.

    Iliescu şi serviciile secrete vedeau în acea vreme în SUA o ameninţare la fel ca în perioada comunistă, ajutând Moscova să recruteze diplomaţii americani trimişi la Bucureşti. Mark Sullivan, primul secretar al Ambasadei SUA în România, a fost o ţintă a operaţiunilor efectuate de serviciile române şi ruse. Sullivan a refuzat să coopereze şi a fost rechemat la Washington.

    Un caz similar a fost cel al lui Harold Nicholson, şeful CIA în România, care a fost recrutat de ruşi cu ajutorul românilor. În 1997, Nicholson a fost condamnat la 23 de ani şi 7 luni de închisoare pentru spionaj. Este considerat încă membrul cu cel mai înalt rang în CIA condamnat pentru spionaj. În ianuarie 2011, el a mai primit opt ani de închisaore. Fiul său a primit şi el o pedeapsă de cinci ani cu suspendare.

    Generalul Powell trebuie să fi fost o ţintă foarte atractivă pentru serviciile secrete ruse. Este un bărbat negru (rasa sa este considerată a fi o vulnerabilitate de KGB, care s-a transformat în FSB) foarte respectat. A avut funcţii importante şi ar fi putut chiar ajunge preşedinte al SUA. A fost relaţia sa cu Corina Creţu scheletul din dulapul lui Powell, din cauza căruia a refuzat să candideze la această funcţie? Sau este doar un flirt jenant între un demnitar american şi un agent socialist dintr-o ţară străină?”, a mai comentat fostul şef al spionajului românesc.

  11. arrletty
    1 May 2014

    Marga – tatal caloriferului si toti cei care sunt in jurul lui.

  12. adib
    1 May 2014

    Nu mi-am imaginat ca-l voi lauda vreodata pe Gabriel Andreescu, dar trebuie sa o fac, pentru un articol din Observator Cultural:
    http://www.observatorcultural.ro/Ucraina.-Incepe-o-noua-era*articleID_30128-articles_details.html
    Printre altele ii pune la punct pe doi idioti (Daniel Barbu si Răzvan Theodorescu)

  13. Liviu Crăciun
    1 May 2014

    Alex Varzaru (fost Catavencu, Kamikaze, ziare.com, daca nu-l confund) crede ca trebuie sa-i dam lui putin o sansa
    http://www.ziare.com/international/rusia/dati-i-lui-putin-o-sansa-1296510

    in schimb, Moise Guran (fost Antena 3, TVR) avertizeaza asupra manipularilor defetiste, coordonate si hranite de moscova, si recomanda concetatenilor un tratament de recuperare a barbatiei si patriotismului (si este luat la misto in comentarii de patriotul crestin conservator Bogdan Duca)
    http://www.biziday.ro/2014/04/30/folositi-cu-discernamant-retelele-de-socializare-sunt-mai-putin-nevinovate-decat-par/

    misterioase sint caile Domnului

  14. adib
    1 May 2014

    @13
    Alex Varzaru face un rezumat al unui articol (idiot) din WSJ. A Varzaru nu precizeaza parerea lui personala.

    Pai tocmai, ca reactionand asa cum au facut-o in cazul Crimeei, UE si SUA i-au dat lui Putin sansa sa ocupe si alte parti din Ucraina.

    Cate sanse mai trebuie sa-i dam? Sansa R Moldova? Sansa tarile baltice? Sansa Polonia? Romania?

    Articolul „Dati-i lui Hitler o sansa” pesemne se poate citi la biblioteca, in arhiva ziarelor din anii 30.

    Doua articole bune sunt cele ale lui Cristian Ghinea:
    http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/putin-poporul-rus-fata-televizata-nazismului-rusesc
    http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/ce-sanctiunile-sint-periculoase
    şi de ce Occidentul trebuie să negocieze noile hărţi, doar după ce falimentează Rusia

    Sanctiunile sunt intradevar inutile si periculoase atunci cand sunt prea blande si au doar rolul de a ne spala pe maini.

  15. Liviu Crăciun
    1 May 2014

    A Varzaru nu precizeaza parerea lui personala.

    ai vreun motiv (in articol) sa crezi ca e diferita? dar, chiar si asa sa fie, ce importanta are posibila parere privata a unui ziarist? articolul sau e public, mesajul la raspindirea caruia a pus osul il vedem cu totii; iar rezultatele campaniei (din care face parte si varzaru) le putem observa, de asemenea, cu totii

  16. Costin Andrieş
    1 May 2014

    varzaru e cam varza ????

  17. John Galt
    1 May 2014

    Of, cata nedreptate in lume.. ????

  18. John Galt
    1 May 2014

    Ehei, cand publica Spiegel „Lista prietenilor populisti ai Rusiei” in Europa, totul e ok. Insa cand publica ILD aceeasi lista nu e bine. De ce nu nu sar tot stangistii cu acuzatiile, ca suntem miscare extremista, fascista, legionara, Romania Mare, telefoane din miez de noapte si presiuni ca oricine sa scoata „ciomagarii” de la ILD din orice blogroll, Vasilica Ernu ne spunea cum s-au intors anii 50, ca instigam la „ura, violenta”, Matza ameninta cu avocatii.

    Acum le-a cam disparut piuitul, pe acest subiect, din cate vad. Chiar ar fi vrut sa o vad pe madam Pippidescu cum zice astora de la Spiegel ca fac „liste de kompromat”. Tudoran sa le spuna verde in fata ca sunt niste pramatii..

    http://www.spiegel.de/fotostrecke/kreml-netzwerk-russlands-rechte-freunde-fotostrecke-134244-5.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

România a făcut mulți pași în direcția corectă de la revoluția din 1989. Cu toate acestea, revoluția nu a fost niciodată terminată în România. Influența malefică a Rusiei, datorită proximității sale geografice față de România și relația continuă a României cu China comunistă, creează multe probleme care subminează progresele economice și democratice ale României, precum …

adrian zuckerman foto