FUNDATIA IOAN BARBUS

Mihai Neamţu: Publicul anti-PSD e mai unit decât politicienii anti-PSD

ILD: Hristos a înviat! Mihai, cum ai petrecut noaptea de Paști?

Mihail Neamțu: Adevărat a înviat! Ca orice creștin, am participat la slujba care-a durat, în satul Valea Doftanei, până dimineața. Am luat lumină și am cântat Hristos a înviat!

M-a impresionat numărul mare de credincioși, tinerețea preoților de la altar și puzderia de tineri care, pe la trei dimineața, făceau coadă ca să se împărtășească din Sfântul Potir. Dimineața m-am bucurat de ospitalitatea unor prieteni minunați, am mâncat șuncă afumată, drob de miel, scrumbie de Dunăre. Ca să ardem caloriile, am mers apoi pe biciclete zeci de kilometri, prin bălți și drumuri neasfaltate, pe cele mai frumoase văi din județul Prahova. Absolut entuziasmant!

N-aș încheia relatarea asta, dragă George, fără să transmit salutul pascal cititorilor celui mai consistent portal neoconservator din România, În Linie Dreaptă.

ILD: Dacă tot purtăm acest dialog în Săptămâna Luminată, ce raport crezi că trebuie să fie între religie și spațiul public? Ai studiat teologia și istoria creștinismului antic, dar și ideile filozofice ale Europei moderne. Care ar fi soluția ideală de întâlnire între credință și rațiune, între tradiție și modernitate?

Mihail Neamțu: Când echipa de fotbal a României se califică la un turneu european sau internațional, fanii Naționalei jubilează fără opreliști. Când moare un poet cunoscut, să spunem Adrian Păunescu, autoritățile publice au organizat funeralii speciale și pelerinaje la Ateneu. Discutabil gest, dar tolerabil. Când vine Revelionul, administrația locală – mai ales primăriile marilor orașe – organizează mari concerte pentru publicul larg. În America, e de neconceput ca primăria din Chicago să plătească onorariile unei Lady Gaga, dar la primarul Vanghelie se poate…

Recapitulez, deci: în plină modernitate românească, arta, cultura ori sportul sunt celebrate în spațiul public. Mai mult, am văzut reprezentanți ai unor Ambasade occidentale defilând la faimosul Gay Parade, semn că și identitatea sexuală e, mai nou, o fațetă a vieții demnă de exhibat în spațiul public. OK, eu sunt mai pudic.

Dar atunci de ce tocmai simțământul pios al creștinilor să n-aibă drept de cetate? De ce oare Ministerul Educației îți permite să aduci copii la Antena 1 (Trustul Intact) pentru programul „Școala Altfel” (fapt întâmplat deja), dar platforme precum Hotnews.Ro fac o veritabilă obsesie din prezența religiei în cursurile școlare? O fi un păcat, oare, pentru morala seculară să trimiți niște elevi la mănăstirea Cozia, construită de Mircea cel Bătrân? Simt revenirea ateismului ideologic pe care-l credeam definitiv apus.

ILD: Lucrurile sunt și mai grave în Canada.

Mihail Neamțu: Scandalul din jurul cărților lui Mark Steyn o arată cu asupra de măsură. ILD a arătat de nenumărate ori cum, pe plan european sau nord-american, există o asimetrie între tratamentul empatic acordat minorității religioase islamice și abordarea ostilă și rece a Statului și a mass-media în raport cu majoritarii creștini.

Deplâng, ca și Dumneavoastră, faptul că asociațiile catolice din Anglia au fost închise doar pentru că facilitau adopția copiilor exclusiv către cuplurile heterosexuale. E deprimant să vezi asemenea transformări instituționale, așadar acțiuni afirmative în detrimentul familiei tradiționale.

Când spun toate astea nu neg deloc existența unor manifestări patologice ale identității religioase. Europa a cunoscut Inchiziția, instinctul teocratic al unor lideri precum Ivan cel Groaznic, fascismul clerical din Croația anilor 1930 sau combinația între ortodoxism și legionarism din România interbelică. Pledez, așadar, pentru o asumare smerită și individuală a identității religioase. Cred că trăirea vieții personale se face în comunitate.

ILD: Dar, Mihai Neamțu, există și precedentul legionar în istoria politică românească. Tu însuți ești acuzat de unii că ai cochetat în adolescență… Știi povestea.

Mihail Neamțu: Da, Mihai Gâdea a lansat chiar acuzația de neo-nazism. Aștept încă să primesc dreptul la replică solicitat de CNA! Ideea că nu poți fi de Dreapta fără să cochetezi cu legionarismul e o inepție marca Antenei 3. Dumneavoastră aveţi încredere în propaganda turnătorului Dan Felix Voiculescu? Nu. Ca și ILD, Noua Republică apără valorile civilizaţiei iudeo-creştine şi condamnă extremismul de orice fel. De altfel, candidaţii noştri, de la George Mioc până la Corneliu Berari, Andrei Rosetti sau Adela Mîrza, sunt creştini practicanţi, oameni cu frica lui Dumnezeu și dragostea de aproapele. Adevărații extremiști sunt cei care și-au ucis compatrioții la Revoluție, la comanda lui Ion Iliescu. Extremiști sunt cei care au ucis la mineriade. Hoțul strigă hoții și extremiștii strigă extremiștii!

ILD: Te întreb altceva. Construcțiile lui Dughin & Putin, care au la bază panslavismul, cum ți se par? Ortodoxia e străină de ele.

Mihail Neamțu: Când Ortodoxia devine ortodoxism, credința se transformă în ideologie. Adică în opusul acelei extraordinare facultăți sufletești numită receptivitate caldă la misterul prezenței lui Dumnezeu în lume. Mă lasă rece toate formele isterice de colectivism misticoid, fundamentalism religios ori integrism sectar. Creștinii trebuie să accepte ca pe o taină a Providenței timpul istoric în care s-au născut. Și nu doar timpul, ci și spațiul, cu toate condiționările geopolitice ale națiunii din care, fiecare, facem parte. E absurd ca ortodocșii greci să-și fixeze, în secolul XXI, ca obiectiv strategic recucerirea Constantinopolului… Nu-i normal nici ca Vladimir Putin să manipuleze religia lui Andrei Rubliov în scopul întăririi guvernării sale autoritariste, cu efectul imediat al suprimării libertății de conștiință sau al libertății de expresie. Un dat non-negociabil al modernității politice și al lumii occidentale mi se pare libertatea individuală. Creștinii care-și trăiesc credința în duhul Bisericii apostolice nu vor neapărat o alianță cu Cezarul, ci doar libertatea de a-L mărturisi pe Hristos ca Domn și Dumnezeu în adunările lor, în casele lor, în familie și în spațiu public, sub clauza toleranței.

ILD: Să ne întoarcem de la Dumnezeu la problemele ce ţin de actualitate. Noua Republică e un partid tânăr. Ce obiective aveți la europarlamentare?

Mihail Neamțu: Când pornești la luptă nu există decât un obiectiv: victoria. Vom transmite mesajul nostru anti-Sistem la milioane de români. Noua Republică vrea o Nouă Românie, nu unele ameliorări de suprafață. Noua Republică pregătește schimbarea întregului sistem de funcționare în relația Stat-cetățean – o schimbare de paradigmă anticipată deja prin deciziile magistraților independenți și lupta ANI & DNA. N-avem nimic din aspectul căldicel al ofertelor centriste (livrate uneori sub numele de centru-dreapta). Dacă Botswana a ieșit din cercul vicios al îmbogățirii elitelor extractive în detrimentul cetățeanului de rând, dacă Georgia lui Șaakașvili a putut ieși din Topul Internațional al corupției, atunci și România se va schimba. Trebuie doar să închidem gura profeților deznădejdii, celor care și plasează explicația sărăciei, vezi Doamne, în gena poporului valah. E o prostie. De ce românii au succes în Seattle sau la New York? De ce filmele noastre sunt premiate afară, dacă nu suntem un neam creativ și inteligent? Refuz asemenea determinisme culturale și afirm alături de George Mioc, Andrei Rosetti și alți colegi: da, se poate. În cuvintele lui Ronald Reagan: It Can Be Done!

ILD: Realist vorbind, ce șanse aveți?

Mihail Neamțu: Noi am crescut să fim învingători! Realismul e mama pesimismului. Eu n-aș pune limite apriorice puterii unui om sau a unei națiuni de-a crește. Vom câștiga luptînd mai întâi cu sistemul electoral, sprijinind până în 2016 oameni care vor să crească în dimensiunea personală de leadership, organizând poli de activism civic în fiecare provincie istorică, plantînd zilnic fapte bune și interconectînd toți centrii de pulsație a binelui. Aici ne va ajuta social-media.

Astăzi, Partidele-sistem gestează Republica baronilor. Unii sunt galbeni, alții roșii, alții portocalii. Dar toate partidele reproduc mecanismul sinistru prin care, de fapt, rețea oligarhică a fostei nomenclaturi a pus laba pe mai toate resursele României. Studiați istoria falimentului Oltchim și veți vedea lichele sau căpușe transpartinice conectate la subvențiile statului. Marele Jaf al tranziției va fi auditat atunci când Noua Republică va ajunge la putere și va determina urgențele reformei Statului. Vi se pare utopic? În 2004, milioane de români socoteau imposibil scenariul trimiterii lui Adrian Năstase după gratii. În 2014, mulți cred că destinul țării noastre e să rămânem în genunchi. Eu vă spun că apartenența la spațiul nord-atlantic e o șansă să aducem miliarde de euro în economia noastră. Una din condiții este o clasă politică dedicată integrității nu furtului.

ILD: Furatul ucide, ziceți voi. Dar întrebare-i: pe cine?

Mihail Neamțu: Pe oamenii de la spitalul de arși. În loc ca banii să meargă pentru refacerea bolnavilor adevărați, niște impostori și golani au decis să execute operații de vaginoplastie pentru vedete, decontate din bani publici. Așadar, Furatul ucide vieți, în cazul a zeci de mii de pacienți, dar și al copilului Ionuț, ucis de maidanezi. România n-are astăzi nevoie de paleative, ci de soluții curajoase la o metastază iminentă. O piață liberă dă naștere prosperității, ceea ce PSD & co nu-și doresc deloc. Victor Ponta, Crin Antonescu și Elena Udrea au guvernat cu toții, împreună, iar rezultatul îl vedeți. Elitele extractive sunt preocupate numai de transferul banilor publici în firmele de partid. Rețeta e simplă: cumperi mii de voturi c-o șpagă de 70 de tone de pui grillat. Oferi oscioare unei populații flămânde, cu reflexe pavloviene. Oamenii săraci sunt și mai temători și nu pot judeca limpede. Pe asta mizează PSD: pe reflexele pavloviene ale celor hrăniți prost, îmbrăcați prost, tâmpiți de propaganda TV și lipsiți de orice demnitate profesională. De la baronul PMP din Dâmbovița și până la baronul PSD din Constanța, schema-i aceeași.

ILD: Veți fi acuzați iarăși că partidele de Dreapta se atacă între ele.

Mihail Neamțu: PMP nu-i un partid de Dreapta și, cu atât mai puțin, nu-i Dreapta conservatoare de care România are nevoie. Dacă Anton, Popescu, Pinalti, Udrea sunt branduri ale Dreptei, atunci Reagan, Thatcher sau Harper sunt niște extratereștri! Trebuie să dorim mai mult de la noi înșine, de la clasa politică și de la România.

Vă repet: când milioanele de români vor ieși din sărăcie, comportamentul electoral al domnului Ponta (care i-a mituit pe săracii gorjeni cu bani de la buget) sau comportamentul doamnei Udrea (care dădea sinistraților bombonele pe geamul întredeschis al unui Tuareg) va părea un afront. Noi ne-am obișnuit să-i spunem poporului că politica se exprimă cel mai bine în mocirlă. Haideți să scădem taxele, nu să creștem TVA-ul (cum a făcut Guvernul Boc). Atunci românii ieșiți din pauperitate vor putea răsturna clasa ticăloșită a politicienilor-caviar. Noi asta le propunem conaționalilor noștri.

Noua Republică va explica zeci de ani de acum înainte cum un mic grup de oameni ticăloși și un set de legi stupide au aruncat în bătrânețe prematură și mizerie o populație acum inactivă. Miza renașterii noastre este recuperarea inteligenței și a capitalului financiar strâns de aproape patru milioane de români care, în ultimul sfert de veac, au ales drumul străinătății. Vom informa tânăra generație care sunt borfașii care-au decis ca România să n-aibă autostrăzi europene, să se îndatoreze până peste cap, cu un total de vreo 50 de miliarde de euro în numai 25 de ani.

Avem așadar obiective tactic-electorale, dar și obiective strategice, care țin de creșterea notorietății noastre, a echipei de comunicatori Noua Republică, cât și a ideilor noastre privind sănătatea, educația, familia și agenda anti-corupție.

ILD: Urmează în Noiembrie 2014 cursa pentru prezidențiale. Cunosc vreo 200 de oameni politici care se visează la Cotroceni. Tu ce vei face?

Mihail Neamțu: Dintre toate numele vehiculate, aș vota hotărât numai două: Andrei Pleșu sau Daniel Morar. Sigur, orice ofertă la Dreapta e mai bună decât Victor Ponta. Am remarcat discursul civilizat al lui Cătălin Predoiu, bunăoară. Existența mai multor nume pe piață face bine.

Poate unii suferă de grandomanie, iar alții fac calcule tactice. Pe fond, nu-i deloc greșit ca politicienii să aspire la responsabilități statele, după cum spunea apostolul Pavel: cine dorește episcopie, bun lucru dorește. Singurul lucru prost survine atunci când bolnavii de prezidențialită, cum le spui tu, nu se pregătesc deloc să conducă o țară mai întâi conducându-se pe ei înșiși… Mă deprimă prezidențialii care răspund la comenzi ca o mașină cu butoane. În ce mă privește, sunt doar unul dintre mesagerii generației formată după 1989. Mesajul Noua Republică e mai important decât mesagerul, motiv pentru care voi transmite mesajul mai departe: în Mai 2014, poate în Noiembrie 2014, dar și după.

ILD: Cum vezi tu vestita unificare a Dreptei? În toată povestea asta, unde găsim valorile?

Mihail Neamțu: Cred că publicul anti-PSD e mai unit decât politicienii anti-PSD. Înțeleg deci frustrarea celor care văd șapte-opt partide de dreapta care luptă individual și necoordonat cu marele colos roșu. Eu cred că Dreapta centristă, adică Dreapta popularilor, se va uni până în 2016.

Așa cum spui, însă, valorile perene rămân cel mai important diferențiator. Dreapta conservatoare pe care Noua Republică vrea s-o reprezinte are un culoar distinct și-n Marea Britanie, și-n Cehia, și-n Polonia. De asta suntem parte din AECR, nu din PPE. Ne despart de populari următoarele puncte: susținerea pentru maxima libertate economică și debirocratizare, apărarea monedei naționale, păstrarea suveranității naționale, încrederea în tradiții și comunități organice precum familia, refuzul federalismului supra-statal de tip S.U.E.

Unificarea Dreptei, așadar, va presupune proiecte punctuale, cum ar fi candidatul la prezidențiale în turul II sau chiar un viitor primar al Dreptei la București. În rest, oricât de păguboasă electoral, fragmentarea Dreptei a decantat anumite vocații, a expus teme și figuri noi.

ILD: Vreau un răspuns curajos: cum se face că unii europarlamentari PSD votează împotriva unor rapoarte ce propun inginerii sociale, iar Cristi Preda, de dreapta, PMP ex. PDL, votează rapoarte precum Zuber?

Mihail Neamțu: Merită întrebați individual acești europarlamentari. Eu știu că înstrăinarea între aleși, pe de o parte, și oamenii de rând provoacă numeroase fracturi logice la Bruxelles, la București sau aiurea. Progresismul ideologic afectează, lent dar sigur, discernământul unor oameni care, acum 20 de anise jurau că reprezintă o Dreaptă liberală de cea mai pură extracție tocquevilleană: Cristi Preda, bunăoară…

Raportul Zuber propune la nivelul întregii Uniunii Europene politici colectiviste, de acțiune afirmativă (sau discriminare pozitivă) în favoarea unor comunități definite pe criterii de sexualitate. Eu cred că liberalismul clasic tratează fiecare individ ca individ, unic și ireductibil, iar nu ca reprezentant al unei clase sociale.

ILD: Care sunt valorile pe care nu le poți negocia? Unde spui STOP?

Mihail Neamțu: Libertatea de conștiință. Când pui călușul în gura unor oameni care cred altfel decât tine, atunci comiți un abuz. Când arestezi un primar doar pentru că nu vrea să oficieze căsătoriile a doi homosexuali, e grav. Spun STOP celor care-mi cer să afirm că avortul e un drept asemănător dreptului la proprietate, spun STOP celor care ocupă funcții publice cu gândul de-a fura bani publici prin metode legale, spun STOP celor care vor să crească datoria publică a națiunii române fără să restructureze, mai întâi Statul.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

George Rîpă

George Rîpă

55 de comentarii

 1. Bogdan Calehari
  1 mai 2014

  Ce diferenta uriasa intre “discursul” lui Augustin Ofiteru – vicepresedinte Noua Republica- pe ILD, si cel al presedintelui, domnul Mihai Neamtu!

  ” PMP nu-i un partid de Dreapta și, cu atât mai puțin, nu-i Dreapta conservatoare de care România are nevoie. Dacă Anton, Popescu, Pinalti, Udrea sunt branduri ale Dreptei, atunci Reagan, Thatcher sau Harper sunt niște extratereștri! “. Mai sunt si altele spuse cu har, dar asta mi s-a parut demna de retinut.

 2. Bezmenov
  1 mai 2014

  Pozitia referitor la Putin este slaba si firava. Putin e un criminal si Neamtu nu ar trebui sa o dea pe dupa stejar. E cu nemtii? In aceste vremuri as fi asteptat o pozitie clara raspicata, pledoarie pentru NATO puternic ca prezenta aici. Bine ca a remarcat discursul civilizat a lui Predoiu. MRU a fost destul de taios cu rusii. Si Cristi Preda a atacat. Cu avortul cum se pozitioneaza? Dupa copac sau in copac?
  Daca se bazeaza pe social media sigur va fi greu sa depaseasa 3%. De ce nu se vede nici o strategie pe social media?
  Un motiv pentru care as vota este sa nu se faca de ras cu un scor ff mic pentru ca sunt multe idei bune pe care le sustine.

 3. Mihai
  1 mai 2014

  @Bezmenov: Aboneaza-te pe fb la Neamtu sau mai citeste laurile de pozitie pe situl Noii Republici. O sa vezi ca sunt strict pro Nato si anti avort. Neamtu a raspuns aici la o intrebare de alta nuanta si se adreseaza celor care-l scuza pe Putin pe motiv ca acesta ar apara ortodxia, familia.

 4. Anca Cernea
  1 mai 2014

  Uite, mie mi-au plăcut articolele astea de pe site-ul NR, consider că problema e pusă exact cum trebuie:
  http://www.nouarepublica.ro/ro/opinii/ponta-nc-unul-micii-lachei-ai-lui-putin.html
  http://www.nouarepublica.ro/ro/opinii/10-paralele-ntre-putin-hitler.html
  http://www.nouarepublica.ro/ro/opinii/axa-putin-ponta-martin-schulz.html
  http://www.nouarepublica.ro/ro/opinii/reacie-rapid-sua-avertizeaz-nou-c-romnie-corupt-cumprat-putin.html

  Eu cred că Mihai Neamțu nu o va da cotită în privința Rusiei și lui Putin.

  Chiar, George, ce-ar fi să-l rugăm pe Mihai să mai adauge o precizare pe tema asta?

  Mi se pare important. Pentru că, așa cum bine l-ai întrebat, și bine a răspuns, Dughin și Putin se dau ortodocși, fără a avea nicio treabă cu credința lui Andrei Rubliov. Dar, din păcate, dat fiind că propaganda și agentura de influență rusească lucrează intens în lumea întreagă, inclusiv în țara noastră, și că lucrurile astea nu sunt contracarate suficient, ajungem să vedem oameni serioși, creștini practicanți, care înclină să creadă că Putin e „apărătorul creștinătății” și înclină să-i dea votul unui ins precum Capsali – care își face propagandă în unele medii bisericești ortodoxe.
  Mihai Neamțu l-ar face praf pe Capsali într-o dezbatere.
  Pe de altă parte, se poate obiecta, o dezbatere între un om de nivelul lui Mihai și o vuvuzelă de nivelul lui Capsali ar fi de natură să-i ridice în mod nefiresc statusul celui din urmă, prin faptul că a fost socotit demn de un asemenea duel. Și totuși, cred că nu ar strica o confruntare. Capsali nu este, propriu-zis, un rival pentru Mihai, nu face nici trei copeici, el în sine. Dar nu de el e vorba, ci de schema de promovare din spatele lui. Și de faptul că încearcă să capteze pentru Putin un electorat pe care toate partidele de „dreapta” din România, în afară de NR, îl ignoră cu dispreț, ca fiind prostime „pupătoare de moaște”.

  Trebuie explicat că a fi creștin ortodox nu implică a fi de partea lui Putin, dimpotrivă. Trebuie explicat de ce dughinismul și putinismul nu sunt compatibile cu creștinismul, că e vorba de o ideologie drăcească și de o politică criminală. Mihai Neamțu poate să facă asta, să explice oamenilor cum stau lucrurile; spre deosebire de mai toți ceilalți candidați, el chiar știe. Oamenii de bună credință vor înțelege. Altfel, poate aceștia nu ar sta să cerceteze și s-ar lăsa duși de minciuna rusească răspândită de bloggeri și zvoneri de specialitate.

  Ar fi bine ca aceste lucruri să fie clarificate, altfel Capsali o să fie luat drept „candidatul ortodox”.

 5. Corneliu Berari
  1 mai 2014

  Noua Republică a avut întotdeauna poziționări ferme, clare, fără echivoc pe problemele pe care le considerăm importante. Iar NATO, familia, situația din Est sunt astfel de probleme majore, față de care am avut poziționări constante și coerente. Îi sunt reconoscător doamnei Cernea pentru că le-a evidențiat mai sus.

  Iar dacă tot vorbim de Putin, oare câți știu că, mult înainte de izbucnirea fățișă a crizei din Ucraina, noi am protestat în fața ambasadei Rusiei iar Jandarmeria Română (!!!) ne-a îmbrâncit și ne-a bruscat!
  http://www.nouarepublica.ro/ro/evenimente/protest-noua-republic-ambasada-rusiei.html

  În ceea ce privește situația din comunitatea creștin-ortodoxă din România, ce să zic, situația e complicată, dar în orice caz e bine că oamenii au de unde alege. Din păcate, s-a tot vehiculat afirmația complet falsă că Iulian Capsali ar fi singurul ortodox candidat la alegerile europarlamentare și că doar el și Peter Costea ar fi singurii candidați pro-familia. Nu este deloc adevărat, orice om onest nu poate să nu recunoască faptul că Noua Republică și-a asumat ca proiect politic apărarea familiei naturale. Iar creștini ortodocși practicanți se găsesc mulți la Noua Republică, inclusiv pe lista pentru europarlamentare, menționez doar câteva nume: Neamțu, Bârgăoanu, Berari, Rosetti, Mîrza, Stan și mai sunt și alții.

  Deocamdată realitate din teren este că în Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a dat de sus în jos dispoziția să fie susținut Capsali. Mă rog, e opțiunea dumnealor, o respectăm. Personal cred însă că la alerile europarlamentare creștinii ortodocși sinceri precum și orice om interesat de integritate, cinste și dreptate în viața publică din România are o opțiune mai bună: Noua Republică. E democrație, fiecare decide cum vrea și e responsabil pentru ceea ce decide. Cred că e mult mai bine să avem mai multe opțiuni, în loc să fie una, și aia doar cu binecuvântare de la Kremlin.

 6. Adi
  1 mai 2014

  Miza renașterii noastre este recuperarea inteligenței și a capitalului financiar strâns de aproape patru milioane de români care, în ultimul sfert de veac, au ales drumul străinătății.

  Cum adica “recuperarea” capitalului financiar strans de cei din străinătate? Ce vrea sa zica cu asta?

 7. Mihail Neamtu
  1 mai 2014

  Dragi prieteni,

  Vă mulțumesc mult pentru oportunitatea de-a comunica ideile NR către publicul ILD – o excepțională platformă conservatoare. Sunt în plină campanie, vorbim cu oamenii pe stradă și n-apuc să stau mult pe Internet. Dar îi mulțumesc prietenei Anca Cernea pentru sugestii. Corneliu Berari a făcut completările necesare pe tema Rusia-Europa.

  Unele exprimări sunt poate ambigue. Recuperarea capitalului financiar înseamnă atragerea acestui capital către România, dar prin mijloace specifice: reducerea taxelor.

 8. observator
  1 mai 2014

  salut!
  am auzit de iulian capsali in dupa amiaza asta,discutand cu un intelectual din iasi f apropiat mediilor bisericesti de la mitropolie.Vorbea la superlativ despre acesta,afirmand ca are sustinerea IPS. aici descopar o cu totul alta perspectiva asupra omului. Ajutati-ma sa ma documentez,sa-mi fac o parere.
  Pana acum 5 minute voiam sa-i fac campanie electorala ca voluntar,in orasul meu. Acum vreau sa ma documentez,vad ca e controversat
  Pe ce se bazeaza cei care spun ca e omul lui vladimir vladimirovici? e o acuzatie grava,rog argumente si dovezi.Multumesc.
  ps. evident,ortodoxismul lui putin este o manarie. a se vedea cat de intelegator este cu musulmanii din imperiul rus si din organizatia conferintei islamice.Desigur,tzarul trb sa fie binevoitor cu supusii sai de confesiune islamica[Si Carol 1 le-a facut musulmanilor moschee la Constanta,desi era crestin. Dar nu s-a aliat cu puterile islamice]Pot sa inteleg asta. dar depaseste prea usor anumite limite.

 9. Emil Borcean
  1 mai 2014

  Succes! Precizarea despre atragerea capitalului financiar al diasporei este binevenita.

  Sugestie: pentru diaspora este extrem de important un program strategic de atragere a capitalului “gri” (a celui mai putin tangibil). Adica al aptitudinilor, mentalitatii, inteligentei si imaginatiei antreprenoriale a milioane de romani care au acumulat experienta vietii sub domnia legii si a libertatii. Acest capital este de nepretuit. Noi nu ne-am uitat tara. Avem insa nevoie de parteneri seriosi, vizionari si de buna credinta.

 10. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  D-le Mihail Neamtu,
  succes in campanie!

  aveti pe site un articol care prezinta “Bazele conceptuale ale programului politic pentru europarlamentare” (nu mi-e clar daca e platforma partidului sau o oferta individuala a D-lui Ofiteru); am extras 2-3 exemple de idei prezente in text:

  – “Dreptul fiecărui om de a-și trăi viața așa cum crede de cuviință nu trebuie să includă și dreptul de a agresa convingerile celorlalți”
  – “regândirea sistemului public pe baze raţionale, cu o abordare pur ştiinţifică a noţiunii de bunăstare.”
  – “Munca este singura sursă legitimă de bunăstare.”
  http://www.nouarepublica.ro/ro/opinii/romnie-suveran-vocaie-european.html

  sint greseli din neatentie sau graba retorica? sau, daca le asumati, care e locul lor intr-o platforma conservatoare?

 11. Valeriu Domuta
  1 mai 2014

  Euroscepticismul aratat m-a pus pe ganduri. Eu abia astept sa trecem la euro.

 12. Bogdan Calehari
  1 mai 2014

  @10

  Este posibil ca panseurile domnului Augustin Ofiteru sa nu fie gresite; poate ca este vorba de influenta benefica a lui Garcia Marquez si Fidel Castro. Ceea ce, sa recunoastem, este cu totul altceva.

 13. Anca Cernea
  1 mai 2014

  observator

  pentru început, doar o mostră, în care Capsali îi aduce laudă țarului KGB, folosindu-se de textele unor idioți utili/agenți de influență (nu știu, Putin știe) ai rușilor în SUA
  http://activenews.ro/conservatorii-americani-despre-rusia-lui-putin_1813426.html
  ILD va reveni cu detalii

  problema nu e că Putin ar fi înțelegător cu musulmanii din FR – cu aceia nu prea este, v. războiul 2 din Cecenia, provocat de el, zeci de mii de morți, atrocități cumplite, doar ca să se aleagă președinte
  https://inliniedreapta.net/cum-ajuns-putin-tar/

  problema e că putin este un mare criminal al zilelor noastre, dacă nu o fi chiar cel mai mare, și cel mai periculos dușman care amenință România de dincoace și de dincolo de Prut

  dacă IPS Teofan dă sprijin candidatului lui Putin, mai ales în vremuri ca acestea, e îngrozitor

  observator

  citiți cărțile Annei Politkovskaia, și vedeți cât de creștin e Putin (ca să confirme cele scrise acolo, a și omorât-o)
  încercați să faceți o listă a jurnaliștilor și oamenilor politici omorâți de Putin
  meditați asupra invaziei rusești în Georgia, apoi deschideți ochii asupra celei din Ucraina; ambele sunt țări ortodoxe!!!! Georgia e ortodoxă, Ucraina e majoritar ortodoxă, de fapt, cea mai mare țară ortodoxă din lume (dacă socotim practica religioasă, nu numai nr de parohii!!!) cum poate un ortodox, român sau ori-de-care, să țină cu Putin???!!!
  documentați-vă asupra celor întâmplate la Smolensk, găsiți din plin resurse pe blogul ILD
  citiți ce a spus Aleksandr Litvinenko despre sprijinul dat de FR terorismului musulman contemporan – Litvinenko de aceea a fost omorât, pt că a dezvăluit faptul că Ayman al Zawahiri, șeful Al Quaeda, e omul rușilor, antrenat de ruși
  v și https://inliniedreapta.net/adevaratii-sponsori-ai-terorii-papusarii-de-la-moscova-wiliam-f-jasper/
  citiți statisticile, vedeți ce țară creștină e Rusia, cea mai mare consumatoare de heroină de pe glob, de alcool nu mai vorbesc, cu o cifră a practicii religioase dintre cele mai reduse (după unele statistici, chiar ultima din lume, după altele, printre ultimele), în orice caz, mult în urma SUA (care ar fi, cf. lui capsali, necuratul pe pământ)
  https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/rusia-in-cifre-colaps-si-degenerare/
  http://www.timpul.md/articol/statistici-reale-%28xxi%29-ce-se-intampla-in-rusia-60-din-populatie-nu-este-apta-de-munca–mortalitatea-printre-barbati-este-similara-celei-din-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial-35075.html?fb_action_ids=570907206313067&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22570907206313067%22%3A797945026885829%7D&action_type_map=%7B%22570907206313067%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D
  vedeți cum sprijină FR mișcări precum Occupy Wall Street – cum merge asta cu „creștinismul conservator”?
  vedeți dacă nu cumva Pussy Riot lucrau pt Putin
  (nu o zic eu, a zis-o cineva care știe mai bine decât mine),
  vedeți dacă nu cumva circul Femen, care își bate joc de tot ce e sfânt pe lumea asta, o avea și el vreo legătură cu acest scenariu
  uitați-vă la viața personală a lui Putin, la divorțul lui, legat de combinația cu frumoasa gimnastă,
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/10104682/Vladimir-Putin-marriage-break-up-was-the-Russian-gymnast-to-blame.html
  uitați-vă la circumstanțele ciudate ale morții unuia, Iuri Mihaelevici, fost asistent personal al lui Putin, care a susținut că a fost amantul șefului
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/10104682/Vladimir-Putin-marriage-break-up-was-the-Russian-gymnast-to-blame.html
  uitați-vă la chefurile bunga-bunga din vila lui Berlusconi, de care știe o lume întreagă, pt că poliția italiană s-a interesat de faptul că erau invitate pe acolo și minore
  http://www.businessinsider.com/berlusconi-women-bunga-bunga-2011-9?op=1#!HyiRU
  uitați-vă la spotul și calendarul de campanie, cu proastele care se dezbrăcau „cu curaj” pentru Putin
  http://nypost.com/2011/02/01/russias-putin-praises-lingerie-clad-students-in-pms-birthday-calendar/
  (poate își face și capsali un spot de acest fel pt campanie)
  uitați-vă la proiectul recent anunțat de a transforma Crimeea, proaspăt ocupată, într-un paradis al dezmățului, mai ceva decât putredul Las Vegas
  http://rt.com/business/gambling-casino-zone-crimea-824/
  uitați-vă la averea imensă strânsă de Putin, e printre cei mai bogați oameni din lume, evident, din furat, că doar nu din ore suplimentare
  http://www.theguardian.com/world/2007/dec/21/russia.topstories3
  – în timp ce rusul de rând trăiește în mizerie
  http://www.telegraph.co.uk/sponsored/rbth/society/9775359/russia-rich-poor-divide.html
  uitați-vă la nostalgia nerușinată a KGB-istului Putin pt URSS, la paralela pe care o face între hoitul satanistului VI Lenin și moaștele sfinților
  (poate transmite amicul Dvs. linkul ăsta la Mitropolia Iașilor),
  uitați-vă la autobuzele cu mutra lui Stalin, la secerile și ciocanele de la Soci – simbolul celei mai ucigașe rătăciri din istoria omenirii
  Putin o asumă, fără jenă! e mândru de ea!!!!

  uitați-vă la defilarea de alaltăieri de la Moscova, cu portretul lui Beria!!!!

  defilare MSK 1 mai 2014 portretul lui Beria

 14. Anca Cernea
  1 mai 2014

  Harta avorturilor din Europa
  (sau, uite cum iese, când România învață de la „ortodoxia rusă”)
  harta avorturilor in Europa

  PS
  În SUA cam 18 % din sarcini se termină prin avort. În culorile hărții de mai sus ar fi bej deschis. Să sperăm să nu ia și americanii lecții de la Sfânta Rusie în ceastă privință, așa cum au luat românii.

 15. Anca Cernea
  1 mai 2014

  @11 Valeriu Domuța
  nu e vorba de a ezita între UE și Rusia, e clar că drumul României e spre Vest
  dar nu tot ceea ce face UE e ok, și nu tot e în interesul României
  realismul ne obligă să constatăm că UE nu e cum ar trebui,
  atunci, nu ne rămâne decât să punem umărul, contribuind la reparații
  nu să acceptăm, pasiv, tot ce inventează inginerii sociali de la Berlin-Bxl
  proiectul euro e în curs de a eșua sub ochii noștri
  nu pentru astfel de proiecte ar trebui să luptăm noi în UE

 16. Toiu
  1 mai 2014

  “PMP nu-i un partid de Dreapta și, cu atât mai puțin, nu-i Dreapta conservatoare de care România are nevoie. Dacă Anton, Popescu, Pinalti, Udrea sunt branduri ale Dreptei, atunci Reagan, Thatcher sau Harper sunt niște extratereștri!”
  Dar Cameron este brand al dreptei conservatoare? Partidul Conservator din MB este conservator (sic)?
  Si totusi sunteti in alianta cu acest partid. Dar cu PMP sunteti intransigent. Desi nu mi se pare mai nociv decat Partidul Conservator al lui Cameron. Dimpotriva.
  Vorbeati de o schimbare de paradigma in politica romaneasca. Una din toxicitatile politicii romanesti actuale este dublul discurs. Un discurs in tara, altul in strainatate.
  Sa fiu bine inteles: fata de ce este pe piata politica la ora aceasta sunteti cel mai rezonabil partid. In comparatie cu celelalte partide romanesti. Dar daca ar fi sa va comparam cu standardele politice pe care cu totii le dorim si pe care chiar dumneavoastra le invocati nu stiu daca este chiar in regula atitudinea dumneavoastra.
  P.S. Nu mai vreau sa-mi aduc aminte de episodul Rosia Montana-gazele de sist ca atunci chiar iesiti prost. Chiar foarte prost.

 17. Vlad M.
  1 mai 2014

  Trecerea la Euro nu avantajeaza Romania, asta e problema. Sa zicem, de dragul discutiei, ca moneda europeana are viitor. Sa presupunem ca este adoptata de toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana. Vom ajunge direct dependenti de marile economii europene, incapabili sa actionam in interesul nostru national cand situatia o va cere. De cine va tine cont Banca Centrala Europeana? De Romania sau de Germania sau Franta? In nici un caz de noi. Moneda unica este o idee proasta… Nu poti impune o moneda unica unor economii fundamental diferite.

 18. Vlad M.
  1 mai 2014

  observator
  Intr-o era a imperialismului rusesc si a intarmarii chineze, Iulian Capsali s-a aratat ca un sustinator al relatiilor economice si politice cu China si Rusia, adversar al Occidentului si, mai cu seama, al americanilor. Nu o data am vazut izbucniri de un antiamericanism primitiv. In schimb, atitudinea sa fata de Moscova este cat se poate de impaciuitoare. Urmariti-i pagina de Facebook. Nu veti gasi catusi de putin interes pentru imperialismul rusesc. Capsali este deranjat de Occident, Estul ii place.

 19. Vlad M.
  1 mai 2014

  Tacerea sa acum, in plina invazie ruseasca a Ucrainei si a agitatie a sovinilor rusi din Transnistria, spune multe despre candidatul Iulian Capsali, ca si despre sustinatorii sai din Biserica Ortodoxa. Nu stiu daca este sau nu finantat cu bani rusesti, dar nici nu ma intereseaza. Omul actioneaza ca un autentic agent de influenta, canta pe partitura Kremlinului si asa ceva gasesc inadmisibil. In calitate de roman ortodox, trebuie sa marturisesc ca m-am saturat pana peste cap de „ortodocsi” promoscoviti.

 20. Vlad M.
  1 mai 2014

  Inca ceva: gasesc absolut respingatoare incercarea lui Capsali de a fragmenta votul crestin pe criterii confesionale. Antiprotestantismul sau de duzina, anticatolicismul sau mascat jignesc nu doar bunul simt, ci si inteligenta. Se anunta vremuri grele pentru crestini si tot ce ii trece prin cap „crestinului” Capsali este sa arunce cu rahat in alti crestini. Un astfel de comportament este mizerabil.

 21. Toiu
  1 mai 2014

  Eu chiar cred ca domnul Capsali este de buna credinta.
  El chiar crede ca US este marele Satan si Rusia lui Putin este a treia Roma.
  Cum poate sa fie un om crestin practicant atat de defect incat sa-i dea credit unui criminal ca Putin? Sa nu poti sa deosebesti raul de bine, ba chiar mai mult, sa confunzi raul cu binele!

  Nu cred ca este doar naiv sau prost. Aceasta explicatie nu acopera pe de-a intregul comportamentul acestui om. Este ceva defect in capacitatea lui de discernamant.

  Eu cred ca este de buna credinta. Din pacate. Sa faci rau invocand Binele, sa promovezi un regim criminal raportandu-te la morala crestina si Divinitate este cea mai trista atitudine pe care o poate avea un crestin.
  Daca ar fi un nemernic de genul Mazare sau Ponta ar face poate mai putin rau societatii romanesti.

 22. Dinny
  1 mai 2014

  Cum poate sa fie un om crestin practicant atat de defect incat sa-i dea credit unui criminal ca si Putin?
  Se poate, se poate. Personal mai cunosc doua cazuri de persoane scolite, bine pregatite in profesia lor si crestine practicante care au cam aceeasi parere. Din ce am observat eu, e chiar un trend.

 23. liviuta
  1 mai 2014

  @22 E un trend, din pacate, dar partidele mainstream de dreapta si de stanga occidentale si-au dat parca silinta sa-l incurajeze.
  Nu multa lume sta sa aleaga cu grija sursele de informare, sa se interogheze suficient ori sa faca studiul metodelor comunismului de a se prezerva (nimic nu se pierde, totul se transforma) si de a suci mintile (ca sa parafrazez un text recent), iar actiunile politice antiumane, anticrestine, antifamilie sau in cel mai bun caz pasivismul impotriva acestora, ale partidelor politice reprezentative si ale guvernelor occidentale (de la Cameron la Hollande, de la Merkel la Obama), nu vin ele sa confirme ele partitura “conservator-revolutionara” a lui Dughin?
  Si nici macar nu se poate spune ca cei care cred aceste lucruri gresesc prea mult, de fapt principala lor eroare nu e ca nu ar fi foarte mult rau promovat de politicienii occidentali in anii nostri, ci aceea ca, sedusi de acest adevar, nu se mai uita cu atentie la cel care incearca sa le castige increderea “avertizandu-i” asupra rolului nefast al elitelor occidentale actuale.
  E ca si cum balaurul cu sapte capete ar avertiza-o pe Ileana Cosanzeana asupra pericolului pe care il prezinta balaurul cu trei capete (scuzati comparatia, circumstantele nu permit alta mai buna).
  In fond, situatia actuala e mai rea, cred, decat acum 25 de ani, pentru ca Occidentul a devenit el insusi purtator al semintelor raului, ceea ce salveaza propaganda KGB-ului, intrucat, daca acum 25 de ani era silita sa lucreze doar cu minciuna, cazand la un moment dat in ridicol, astazi nici macar nu mai trebuie sa minta prea mult, de vreme ce Occidentul le da combustibil suficient.
  Prin urmare, strategia KGB e usurata: spre deosebire de anii 70-80, acum propaganda lor include multe lucruri urate dar reale despre adversari, cu care castiga increderea publicului occidental scarbit de noile trenduri anarho-LGTB-iste, aceste adevaruri fiind moneda falsificata prin care acest public e convins sa creada ca cel care il rosteste este de partea lor, nedeslusind ca cel care i-l dezvaluie pe dracul este tatal lui.

 24. observator
  1 mai 2014

  @anca13 :
  nu e nevoie sa ma convingeti ca vladimir vladimirovici este la bete noir ca stiu asta.nu ajungi tzar fara sa fii un criminal;asa se guberneaza.
  si maria sa Stefan al Moldovei ”pe la ospete pre multi ii taiia FARA JUDETU” (ca-i taia pe la ospete,fie,dar fara judet?)potentatii orientali au aceleasi obiceiuri dintotdeauna. a se vedea cum a scapat putin de generalul lebedi,care ar fi gubernat k si el,la fel de feroce dar poate fara viclenie (adica incompetent,dupa anumite standarde)
  putin a fost ferox cu musulmanii din caucaz care ERAU INFIDELI MOSKVEI. aia de-l lauda si il ridica in slava,sunt prietenii ursului (ramzan kadarov si nu numai,o multime de muftii…)
  putin a aparut din pepiniera de criminali a kgb; e crestin daca e nevoie sa fie crestin; ar fi si musulman daca ar fi nevoie,orice numai sa ramana mare sef. evident ca daca vom fi ocupati de rusi,o sa platim toate pacatele de la 1945 incoace si nu numai. oricum,corecta si binevenita recapitularea magariilor tzarului. si-a tras tiitoare tanara,ca orice tzar sau bazileu bizantin. de,viata-i scurta,e pacat sa nu te bucuri de ea.
  vad ca guvernul lui dottore se pregateste sa-i ajute pe ,,fratii de peste prut” A dat ceva maruntis la pseudoarmata,apoi o va trimite sa elibereze moldova atacata de transnistria. va da ursului motiv sa ne atace. va da sua motiv sa atace ursul. se vor bate pe teritoriul romanesc. probabil nu vor avea nici o jena sa foloseasca arme NUCLEARE tactice pe teritoriul romanesc. cei cu bani or fugi din tara,noi astia… si e posibil ca aliatul maghiar sa ocupe blitz transilvania ca sa o apere de … rusi.
  e posibil ca toate astea sa se intample in cateva saptamani.
  acum,presupunand ca nu va fi chiar asa,detaliati subiectul iulian capsali. deja celelate coomuri mi-au dat idei.
  sunt de buna credinta,vreau sa ma informez.

 25. adib
  1 mai 2014

  dl Capsali si ierarhii care il sustin ar trebui intrebati cateva chestii:

  1. Daca Putin ar dori sa lupte cu degradarea morala a societatii, ar incepe cu cei din jurul sau si cu tara sa. Sunt semne ca se intampla asta? (De fapt un bun crestin lupta cel mai mult cu sine insusi, dar sa lasam asta deoparte si sa nu-i cerem prea mult lui Putin).

  2. Ezoterismul de secol 19 si 20 si sincretismul cu influente indiene, sunt acestea compatibile cu Traditia Bisericii, sau sunt niste drăcii care au luat o blana de oaie si au scris pe ea “traditie” ? Nu cumva aceasta este “traditia” de la care se revendica Dughin? Care sunt filozofii care l-au influentat pe Dughin?

  3. Introducere lunga: Asaltul activistilor lgbt asupra familiei este real. Totusi, trebuie sa nu uitam ca acesta nu apare din senin. In opinia mea, daca un observator din alt secol ar putea privi lumea noastra, ar fi socat in cea mai mare masura nu de homosexualitate (care e limitata procentual) cat de degradarea grava a heterosexualitatii. Chiar si cronologic, se poate observa ca revolutia sexuala nu incepe cu homosexualitatea. Ea apare mai tarziu, drept o consecinta fireasca: Daca heterosexualii ajung adesea sa transforme actul conjugal intr-un act de masturbare reciproca, nu vor putea intelege ce are Biserica cu homosexualii. Daca X se simte bine sa faca sex cu femei, si Y cu barbati, care e problema? De ce discriminarea asta, doar important e sa te simti bine, singur sau in grup, cu barbati, cu femei, cu cine vrei. Asa gandeste lumea cool. Sigur, adevarul este ca sexualitatea umana, printr-o lege de functionare a naturii umane, nu poate fi separata de aspectul de unire intre soti si de cel de procreare. Daca cineva incerca sa le separe artificial, pe de o parte are mari sanse sa nu reuseasca in totalitate, pe de alta parte apar adesea consecinte negative, asupra persoanei si societatii, daca nu respectam “intructiunile de utilizare”. Bun, am incheiat introducerea. Problema la care conservatorii (inclusiv dl Capsali) ar trebui sa mediteze este ca exista moduri gresite si contraproductive de a combate homosexualitatea. Atitudinea macho, accentul pus pe virilitate, dispretul fata de barbatii perceputi ca efeminati este, in opinia mea, un astfel de mod gresit. Lesbianismul este fie ignorat, fie combatul cu ideea eronata si colectivista ca orice femeie trebuie sa fie mama, are aceasta datorie fata de tara. (comunistii foloseau acelasi argument cand alungau calugaritele din manastiri). Hitler, Gigi Becali, si , banuiesc, Putin folosesc acest tip de retorica, in locul unui discurs bazat pe valori de moralitatea sexuala aplicabile inclusiv heterosexualilor.

 26. Anca Cernea
  1 mai 2014

  @24 observator

  vom posta în curând pe ILD mai multe despre putinofilia lui Capsali

  de acord cu partea despre Putin, care provine din pepiniera de criminali a KGB-ului

  DAR Ștefan cel Mare o fi avut păcate, dar s-a mai și căit de ele, le-a mai și ispășit cât a putut
  una peste alta, a rămas în istorie ca un mare apărător al creștinătății, un soldat al lui Hristos
  criminalul de Putin e țar peste Imperiul Răului, nu poate fi comparat cu Ștefan cel Mare,
  KGB-ul a fost și este cea mai mare organizație criminală din istoria omenirii, lucrând în slujba unui sistem drăcesc

  nu știm cum va arăta scenariul evenimentelor care ne așteaptă, este o situație de mare risc faptul că România are, în asemenea vremuri, o guvernare PSD în frunte cu un ins ca Ponta
  din fericire, mai e și Băsescu, încă pentru câteva luni
  câtă vreme este el acolo, România e bine ancorată în NATO

 27. Anca Cernea
  1 mai 2014

  @25 adib
  excelente observații!
  aș mai adăuga la punctul 3 că, încă de pe vremea URSS, KGB-ul iniția și încuraja în Occident toate variantele posibile de decadență și de subminare a moralității; promovarea homosexualității este doar una dintre fațetele revoluției sexuale, nu singura
  în această privință reamintesc aici doar exemplul Mattachin Society, prima organizație gay-rights din istorie, apărută în anii 50 în SUA, ai cărei membri erau aproape toți membri și în Partidul Comunist American – agentură KGB

  iată ce spunea în anii 80 un fost ofițer KGB, care a ales libertatea, despre acest tip de operațiuni ale sovieticilor în Vest:

  Putin nu este altceva decât continuatorul acestor chestii
  când KGB-ul acuză Vestul de imoralitate, acuzația nu e de pe pozițiile profeților și sfinților care îi certau pe păcătoși, ca să-i întoarcă la Dumnezeu – dând, în primul rând, ei înșiși exemplu de virtute –
  e mai degrabă de pe pozițiile de pe care acuză necuratul sufletul păcătoșilor la Judecată

 28. adib
  1 mai 2014

  Completez punctul 2 din ce am spus mai sus.

  Carvalho afirma despre Dughin “Maeştrii lui sunt Julius Evola, Rene Guenon, Karl Marx, Bakunin, amestecă tot.”
  https://inliniedreapta.net/dereferinta/tineti-minte-acest-nume-aleksandr-dughin-veti-mai-auzi-de-el/

  Evola si Guenon, chiar daca ei se definesc drept traditionalisti, nu au nici o legatura cu Traditia Bisericii. Sunt complet altceva, nu sunt crestini.

  Ar fi binevenit un articol pe tema asta, scris de cineva care cunoaste teologie si filozofie.

 29. Mihail Neamtu
  1 mai 2014

  @Liviu Craciun
  Va multumesc pentru comentarii. Va rog sa discutati direct cu dl Augustin Ofiteru, e un articol semnat in nume personal.

  @Toiu. Dezacordul cu unele politici ale lui David Cameron a fost exprimat net, transant, chiar in acest articol. Noi facem parte dintr-o alianta care insista asupra faptului ca politicile nationale asumate de un Stat nu sunt normative pentru alt Stat. Ce face David Cameron in zona progresismului cultural nu-i deloc obligatoriu pentru Noua Republica. Dar ce face David Cameron in sfera politicilor economice e laudabil fata de actiunile lui Tony Blair.

  Rosia Montana: cred si acum ca-i un deal prost pentru Romania.
  Gazele de sist: niciodata, dar niciodata n-am sustinut interzicerea lor. Am cerut doar ca proprietatea asupra subsolului sa fie a cetateanului, nu a Statului. Perfect conservator, perfect de dreapta.

 30. Toiu
  1 mai 2014

  @Mihail Neamtu
  Total nemultumit de raspunsurile dumneavoastra. Adica mai bine zis de eschivele dumneavoastra.
  Lucrul acesta nu ma impiedica sa votez PNR. Cel putin la europarlamentare.

 31. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  @Mihai Neamtu
  Multumesc pentru raspuns. Daca va fi ales, Dl Ofiteru va avea o politica proprie, neasumata de colegi si diferita fundamental ca orientare de cea a partidului? E valabil si pentru restul candidatilor PNR? in ce consta in acest caz orientarea conservatoare a partidului?

  Proprietatea privata asupra subsolului ar fi valabila si in cazul Rosia Montana? In ce conditii si cu ce eventuale limite pot dispune proprietarii de subsol?
  Daca proprietatea privata asupra subsolului nu ar fi posibila (din lipsa de sustinere), care ar fi compromisul rezonabil pe care l-ati propune celorlalte partide?

 32. Bogdan Calehari
  1 mai 2014

  Acum, eu sunt sigur ca barem aici domnul Ofiteru va fi de acord cu noi: ca nu exista padure fara uscaturi. Si daca nu exista, voi face si eu ca domnul Toiu si voi vota Noua Republica; asta si pentru ca m-am saturat sa votez secaturi care-si zic “de dreapta” pentru ca nu mananca cu stanga. Treaba nasoala e ca in politica sunt ambidextri ????

 33. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  @Mihai Neamtu
  PNR, FC si PNTCD par, conform sondajelor de pina acum, ca s-ar putea afla in situatia in care sa nu treaca pragul electoral in aceasta runda de alegeri;

  daca in ultima saptamina de campanie s-ar intimpla sa constatati cu suficienta certitudine ca PNR nu va trece pragul electoral de aceasta data, ati fi dispus sa recomandati public alegatorilor Dvs sa voteze un alt partid pentru a nu sprijini PSD prin redistribuire? Ati face un astfel de pact anti-PSD cu FC si PNTCD pentru aceste alegeri?

 34. Costin Andrieş
  1 mai 2014

  @ observator (8):

  Iulian Capsali si-a temperat limbajul si iesirile de cand si-a anuntat intentia de a candida, la sfarsitul lui ianuarie.

  ca exemplu, cateva ganduri mai sincere, dinaintea campaniei:

  Iulian Capsali
  December 3, 2013 ·
  Ovidiu Hurduzeu: “Ma tot repet. Scutul jandarmilor este protejat de scutul de la Deveselu. Protestati in fata ambasadei Statelor Unite si apoi in fata guvernului.
  in toate tarile unde marile transnationale americane au facut porcarii, oamenii au facut proteste in fata ambasadei SUA fiindca este un fundament al politicii externe americane de a sustine aceste transnationale. In plus, s-ar atrage imediat atentia mass mediei internationale asupra a ceea ce se intampla la Pungesti. O demonstratie cu 1000 de oamenii in fata guvernului Romaniei, nu misca pe nici un ziarist strain. 10 oameni cu pancarde in fata ambasadei USA impotriva Chevron este preluata de toate agentiile de stiri.”
  https://www.facebook.com/iulian.capsali/posts/636487869722744

  Iulian Capsali
  January 5 ·
  Imperiul Răului?
  Conservatorii americani despre Rusia lui Putin
  Două articole semnalate de Ovidiu Hurduzeu și traduse de Irina Bazon vor aduce o lumină nouă asupra modului în care este văzută Rusia și președintele Putin de conservatorii americani autentici (paleoconservatori*, a nu se confunda cu neoconservatori, care sunt același lucru cu neo/ordo-liberalii, promotorii agresivi ai globalismului).
  Fragmentele cele mai importante din articolul paleoconservatorului William S. Lind – istoric american, director al American Conservative Center for Public Transportation și al institutului de cercetare Free Congress Foundation, expert militar, cel care a editat volumul “Political Correctness: A Short History of an Ideology” – se referă la direcția politică a Rusiei actuale sub Putin și conchide extrem de tranșant: “Conservatorii americani pot doar visa la un președinte american care să afirme astfel de lucruri.”
  Patrick (Pat) J. Buchanan, fost candidat republican la președinția SUA, reputat jurnalist, scriitor și politician american, cofondator al revistei „The American Conservative” și adept al paleoconservatorismului, are titlul sugestiv “Este Putin unul de-al nostru? (conservator clasic -n.n.)”. Ambii gânditori politici văd o modificare între polii ideologici între cele două puteri, constatând chiar o inversare a acestora.
  https://www.facebook.com/iulian.capsali/posts/651126798258851?stream_ref=10

  deci SUA devine Imperiul Raului, iar Rusia, prin inversiune, Imperiul Binelui.

  Iulian Capsali via Ovidiu Hurduzeu
  January 9 ·
  “Eu nu l-am vazut nici pe Plesu, nici pe Liiceanu, nici pe Patapievici, nici pe marii critici literari, pe nimeni nu am vazut la Pungesti. L-am vazut pe Harry Tavitian. Bravo lui!”
  […]
  https://www.facebook.com/iulian.capsali/posts/652593121445552?stream_ref=10

  Iulian Capsali
  October 16, 2013
  FRACKING NEWS

  Traim intr-o tara in care corporatiile fac legea, exploreaza la noi ca in colonii, asa cum afirma chiar Directorul Institutului Geologic al Romaniei (IGR), Stefan Marincea: “Au venit cu un proiect de Papua Guinee”; iar Statul le ofera protectie prin serviciile secrete, prin jandarmerie, politie etc.
  La Pungesti, taranii prefera saracia lor, dar un mediu curat, decat exploatarea Chevron, care nu creaza nimic altceva decat un dezastru ecologic: pamantul, dar, ce este mai grav, apa freatica, vor fi inutilizabile. Asta inseamna ca nu mai poti creste un animal, ca toate albinele mor, ca tu, ca taran care faci o agricultura de subzistenta, poti sa parasesti vatra stramoseasca. Contractul semnat de MRU este secret. […]

  Mugur Ciuvica imi provoaca voma (ca si tot postul A3) prin onctuozitatea slinoasa pe care o afiseaza fata de corporatii, alaturi de foarte multi oameni politici fara deosebire de partide – sa nu ne iluzionam, nu exista asa ceva in Romania.
  Trebuie sa realizam ca va incepe, probabil curand, reprimarea oamenilor care vor sa-si pastreze demnitatea si sa ofere un viitor cu iz de libertate copiilor, celor care ne urmeaza, acestui neam. Asta daca nu ne trezim la timp.

  la asta, cateva note:
  “taranii prefera saracia lor…decat exploatarea Chevron” — ideea ca mai bine decat ca “neoconseratorii/globalistii/colonizatorii” americani decat sa exploateze gazul de sist (despre explorarile identice ale Gazprom din vestul Romaniei, I. Capsali nu a spus niciodata nimic) a aparut pentru prima data la #unitisalvam: https://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/ioan-t-morar-un-cretin-circula-liber-in-piata-universitatii/

  “apa freatica, vor fi inutilizabile” — fals! in SUA exploatarea gazelor de sist se face din 49, si din cele 2.000.000 de exploatari facute in acesti peste 60 de ani, nu a existat nici un caz in care panza freatica sa fi fost contaminata: https://inliniedreapta.net/insemnare/forbes-cateva-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-cunoasteti-despre-gazele-de-sist/ exista studii recente care au reconfirmat acest lucru, 2 aici: https://inliniedreapta.net/fractureaza-ma-baby/

  “imi provoaca voma (ca si tot postul A3)”: doar ca, nu cu mult inainte, I. Capsali spunea si ca: “Dumnezeu e mare iar Duhul Sfant bate si la Antene” https://www.facebook.com/iulian.capsali/posts/104897236367941?stream_ref=10 (intr-un comentariu la: “Asistam la un razboi neuro-lingvistic (e fan al lui Chomsky, se pare, ortodoxul nostru), in care cei ce isi doresc conservarea acestui neam sunt taxati ca pe vremea bolsevicilor ca banditi, tradatori ai cauzei internationaliste (globaliste) etc, de catre multe ong-uri finantate de mari fundatii ale oligarhiei financiare mondiale si de „elitele” limbute si gaunoase, care servesc aceleasi utopii. Globalismul este noua ideologie care infecteaza tesuturile vitale ale acestui neam. “)

  “va incepe, probabil curand, reprimarea oamenilor” — evident, de catre americani. retorica practic identica celei dughiniste, asa cum e si firesc intr-o zona si un protest care colcaie de agenti de influenta rusi https://inliniedreapta.net/insemnare/din-fauna-gazprom-de-la-pungesti-azi-lucian-timofticiuc/

  intru probabil odata pe luna pe profilul de facbook al lui Capsali ca sa vad in ce ape se mai scalda, deci probabil exista sute de exemple similare. am avut o singura interactiune cu Iulian Capsali pe facebook, care s-a incheiat cu o injuratura birjareasca, la propriu, pe motiv de “dreapta bolseica a lui Vladimir Tismaneanu”, sau ceva de genu.)

  despre la cele doua articole laudative la adresa lui Vladimir Putin pe care le recomanda cu atata caldura Capsali, am facut aceasta postare https://inliniedreapta.net/insemnare/la-revedere-william-s-lind-mergi-cu-hurduzeu/

  ca reactie, el a postat acest mesaj pe facebook:

  Politia neoliberala de la Inliniedreapta, isi ia la revedere de la William S. Lind, care le-a inselat asteptarile, pentru ca a “pactizat” cu dusmanul lor ireductibil, Rusia lui Putin. Promotorii capitalismului globalist, emulii tismaneni, intra in fibrilatie atunci cand iese cineva din paradigma razboiului rece. Pentru ei, America este visul frumos al oricarui cetatean care musteste de viziunea roz-hollywoodiana, iar Rusia este bau-baul, tara care trebuie neaparat stigmatizata pentru ca se opune progresului ( a se citi “globalizarii”). Activenews si subsemnatul au vina ca au raspandit monstruozitatea vinovata de crima de incorectitudine a gandirii-mainstream, alaturi de Ovidiu Hurduzeu cel care ne-a pus materialele la dispozitie.
  https://www.facebook.com/groups/demnitate.nationala/permalink/442237482545693/

  “Politia neoliberala”, “emulii tismaneni” intra in fibrilatie in loc sa iasa din logica razboiului rece si sa ignore ca in sistemul de invatamant rusesc, Stalin este unul dintre cei mai mari erou ai Rusiei, ca biserica rusati pareste calendare cu Stalin https://inliniedreapta.net/legatura-sfanta-dintre-stalin-si-biserica-ortodoxa-rusa/ si toate exemplele date mai sus de Anca. Trebuie sa fii “politist neoliberal” ca sa iei nota de secera si ciocanul care a tronat la olimpiada de la soci https://inliniedreapta.net/insemnare/secera-si-ciocanul-simbolurile-centrale-ale-olimpiadei-de-la-soci/ si ca Putin reinvie practici sovietice, precum evenimentele gigantice din Piata Rosie (care inca se numeste asta) de 1 mai http://www.hotnews.ro/stiri-international-17147665-rusia-parada-gigant-1-mai-piata-rosie-din-moscova-revenire-practica-din-perioada-sovietica.htm , in care sustinatorii lui Putin defileaza cu chipul lui Stalin si al lui Beria (cu siguranta, Stalin nu a lipsit)

  un ultim exemplu:

  ILD, cel “occidentalizant cat curpinde” e acum si “anti-ortodox pe linie greco-catolica”, “sustinem coloniarea” etc. mai merita mentionat ca majoritatea autorilor de pe ILD sunt credinciosi si crestini ortodocsi?

 35. Vlad M.
  1 mai 2014

  Liviu, este clar ca Augustin Ofiteru face de ras Noua Republica. Intrigat de schimbul de mesaje de la articolul lui Bogdan despre comunistul Gabriel Garcia Marquez si acuzatiile lui Ofiteru de pe pagina sa de Facebook, am scris pe contul propriu de Facebook mai multe status-uri. Trebuie sa iti spun ca interventiile lui Ofiteru si ale lui Florin Dragan mi s-au parut de un prost gust iesit din comun. Cei doi au maimutarit anticomunismul ca isterie criminala, au acuzat ILD de „militie spirituala” si in general au spus cam tot ce le-a trecut prin cap pentru a apara legaturile comuniste ale lui Marquez si simpatia sa pentru Cuba condusa de Fidel Castro. Ziceai ca sunt rupti din stanga americana a Razboiului Rece, cea care, in plina ofensiva comunista, acuza dreapta de salbaticie si intentii criminale! Ulterior am avut „placerea” sa vad ca Ofiteru da lupta intens impotriva „neoconservatorilor” care „apasa pe tragaci din cauze nobile” (clasica acuzatie socialista la adresa neoconservatorilor) si considera ca este o problema de finete sa te opui imperialismului rusesc.

  Conservatorismul nu se importă, nu se exportă, se dezvoltă. Iar cei care leagă doctrina asta de orice altă nație de pe pământ în afară de cea unde trăiesc, nu sunt altceva decât amatori, care de obicei vor porni mereu la vânătoare de vrăjitoare încercând să-și limiteze impotența de radicali globaliști, în fapt un soi de “trotskiști” migratori dinspre stânga spre dreapta, etatiști, neoconi, gata oricând să apese pe trăgaci din cauze nobile, evident, dacă ar fi să fim radicali în descriere (cine nu e cu noi e împotriva noastră sună cunoscut ca slogan?). Chiar dacă un McCain poate fi preferabil acum nouă prin poziția hotărâtă în criza ucrainiană, în partea asta de lume nu poți cere intempestiv nimanui altcuiva să se uite cu teamă spre Rusia, în afară de nouă. Sarcina asta ne cade nouă pe umeri, fiindcă noi am pățit-o cu rușii. Face parte deja din tradiția noastră. Că putem să le cerem ajutorul americanilor, că vrem să le cerem ajutorul, e de înțeles. Că sunt mulți americani pe care îi doare fix în cot de Putin și planurile lui cu noi, ține de o parte (mică, ce-i drept) a conservatorismul lor. Și nu pot fi acuzați de comunism pentru asta, nici de “putinism”. Atenție la detalii, la speță, la context. Asta vrem, o dreaptă conservatoare românească radicală, oricând atacabilă din cauza ochelarilor de cal ideologici, care scapă cu oiștea în gard din grabă și fixism, una care pentru a combate extremismul de stânga se mută în doze egale spre dreapta? Sau un plan de țară? Stăpânești?

  Citeste si spune-mi daca nu ti se pare ca te uiti la alde Platon, Hurduzeu, Capsali si alti „dreptaci” de teapa lor. Si totul numai pentru ca Ofiteru si subalternul sau Dragan, specializat in activitatea de soldat fidel, considera ca este absurd sa ii pui la stalpul infamiei pe comunisti. Asta se intampla, culmea!, intr-un partid care se considera conservator si anticomunist… Cat despre articolul lui Ofiteru, dincolo de gargara, mi-a atras atentia in mod special „abordarea pur stiintifica a notiunii de buna stare”, o idee prin excelenta comunista. Adica dupa ce am scapat de unii care au chinuit peste un miliard de oameni si ucis peste 100 de milioane, acum sa vina altii cu propriul lor program „stiintific” a la Elena Ceausescu? Ar trebui sa mai citeasca, Liviu, fac de rusine Noua Republica cu bolsevismul asta. Daca nu vor sa citeasca, ar face mai bine sa lase politica deoparte. Nu e pentru toti si nu e nici o rusine sa nu o practici.

  Altfel cred ca Noua Republica este mult prea soft in combaterea lui Iulian Capsali. Folosindu-se de credinta pe care sustine ca o apara, Capsali vinde antioccidentalism si ortodoxism unui public adesea neinformat, ceea ce este cu atat mai grav acum, cand Rusia este in plina ofensiva. Dupa cum se tot vede, Capsali nu considera Rusia un inamic si face tot ce poate pentru a pune la indoiala Vestul.

 36. Bogdan Calehari
  1 mai 2014

  @35

  Multumesc pentru informati, Vlad! Foarte interesante, mai ales pentru ca certifica faptul ca interventiile lui Aug. Ofiteru in apararea trecutului comunist a lui Garcia Marquez si a colaborationismului infect al acestuia cu aparatul de represiune de la Havana, nu-si au sursa in admiratia oarba fata de opera scriitorului, combinata cu necunoasterea anumitor aspecte ale biografiei acestuia, ci reflecta tocmai puternicile convingeri de stanga ale vicepresedintelui unui partid de dreapta, si conservator pe deasupra!
  Prin urmare, cine este anticomunist este “vanator de vrajitoare” , “trotkist migrator spre dreapta”, “etatist” “neocon” etc.etc. – in viziunea tovarasului Augustin Ofiteru.

  Bun! In cazul acesta, tin sa-l anunt pe domnul Mihai Neamtu – fata de care am un deosebit respect nu numai pentru modul in care s-a comportat, pana acum, pe scena politica, dar si pentru curajul de care a dat dovada – sa nu se mai bazeze pe “votul meu” ( el neinsemnand doar un singur vot) la viitoarele alegeri. Spun asta, pentru ca este inadmisibila si impardonabila prezenta unui astfel de individ (Aug. Ofiteru) in conducerea unui partid care se proclama conservator. Domnul Neamtu “ii lua in balon” ( pe buna dreptate) pe Udrea, Pinalti si Anton, dar astia chiar sunt de dreapta comparati cu TOVARASUL OFITERU.

 37. Mihail Neamtu
  1 mai 2014

  Distinse doamne si distinsi domni,

  Va multumesc pentru comentarii. Strict tehnic, dl Augustin Ofiteru s-a retras din cursa la europarlamentare. M-a anuntat acest lucru acum citeva zile. Il stiu insa pe dl Ofiteru anti-comunist convins, fost lider al studentilor biologi la mijlocul anilor 90 si m-ar mira sa stiu ca fostul nostru vicepresedinte a aparat simpatiile comuniste ale vreunui scriitor sud-american. M-ar dezamagi profund.

  Conflictul meu cu Iulian Capsali e vechi. Trimiterile facute de Anca Cernea sunt foarte oportune. Mi-as dori sa ne permiteti sa preluam pe site-ul NR materiale publicate de ILD pe tema Rusiei putiniene. Anti-americanismul ortodoxist e o boala a ignorantei.

  Noua Republica ramine singurul partid conservator din Romania. Va multumesc pentru increderea Dumneavoastra. Avem nevoie de sprijin moral, intelectual, logistic. Avem nevoie de lideri care sa-si asume aceasta lupta pentru valorile civilizatiei iudeo-crestine si euro-atlantice nu doar in plan moral-jurnalistic, ci si in plan politic.

 38. adib
  1 mai 2014

  offtopic:

  Astia de la Pro Vita Bucuresti ce-au patit ?

  “În ce ne privește pe noi (PRO VITA București), pentru că dorim să fim mai direcți dar și având în vedere limitările impuse de Statutul nostru și de lege, conform cărora nu putem gira nici un partid politic, am decis să vă recomandăm – și o facem din toată inima! – doi CANDIDAȚI INDEPENDENȚI cu platforme pro-familie. Îi cunoaștem bine și contăm pe onestitatea lor și pe devotamentul lor dovedit față de valorile creștine: domnii Iulian CAPSALI (poziția 20 pe buletinele de vot – http://www.iuliancapsali.ro) și Peter COSTEA (poz. 21 – http://www.costea-parlamentuleuropean.ro)”

 39. @adib,
  De acord cu tine, au patit-o rau de tot si nu cred ca se mai fac bine. Exista totusi si o vina a partidelor de dreapta (evident ca exclus PNL) pe care nu le intereseaza protejarea familiei si a vietii.

 40. John Galt
  1 mai 2014

  PROVITA: am decis să vă recomandăm CANDIDAȚI INDEPENDENȚI cu platforme pro-familie

  Independenti ca Oprescu. E fix aceeasi strategie de doi lei.

 41. Vlad M.
  1 mai 2014

  Daniel Francesco

  Exista totusi si o vina a partidelor de dreapta (evident ca exclus PNL) pe care nu le intereseaza protejarea familiei si a vietii.

  Nu le intereseaza pentru ca nu sunt de dreapta.

  Adib> Pro Vita ignora Noua Republica, dar il recomanda pe Capsali si face abstractie de dezgustatorul sau discurs anticatolic si antiprotestant… Ce pot sa zic, foarte frumos. Cum a fost trimis mesajul, prin e-mail? Nu il gasesc.

 42. Toiu
  1 mai 2014

  Daca erau corecti cu simpatizantii lor -dar mai ales cu ei insisi-cei de la Pro Vita ar fi trebuit sa sustina toti candidatii care au optiuni pro familie si pro vita.

  Pentru ca se pare ca acestea sunt singurele criterii dupa care se ghideaza in evaluarea candidatilor.

  Nu girezi niciun partid politic daca recomanzi oameni politici aflati pe lista electorala a unui partid. In orice caz nu la modul pe care il sugereaza Pro Vita. Si oricum faci tot atata politica si daca sustii candidati independenti. Ca si aia sunt oameni politici daca participa la alegeri si ajung parlamentari (sau europarlamentari).

  Statutul lor nu le spune nimic despre oameni (candidati) care au opinii si atitudini sectare si vadit intolerante la adresa unor culte?
  Nu-i deranjeaza afirmatii de genul: “anti-ortodox (linia greco-catolica)”?

  Am inteles ca au tot felul de parti-pris-uri. Sa fie sanatosi, nu-i nicio problema, ii dreptul lor. Da’ sa nu vina cu gargara ieftina si mincinoasa.

 43. Dinny
  1 mai 2014

  Asta cu pro-vita si recomandarea lui Capsali e tare. Ilustreaza prefect faptul ca orice virtute, cand e cultivata ea singura, duce la extreme si in ultima instanta la opusul ei. Dreapta socotinta e ceva infinit mai greu de obtinut.

 44. adib
  1 mai 2014

  Despre Pro Vita Bucuresti:

  Mesajul complet era mai lung. Voi incerc sa-l postez complet, ca sa nu existe neintelegeri.
  Recomandau si siteul http://www.coalitiapentrufamilie.ro/alegeri-europarlamentare-2014/ , site pe care orice candidat poate completa chestionarul.

 45. adib
  1 mai 2014

  SEMNE VITALE – buletin informativ al Asociației PRO VITA pentru Născuți și Nenăscuți – Fil. București

  Ești creștin? HAI LA VOT!

  Am amânat cu intenție difuzarea buletinului pe luna aprilie, pentru a fi mai aproape de cel mai important eveniment public din prima parte a anului. Este vorba despre alegerile europarlamentare din 25 mai. Și pentru că sunt atât de importante, vor fi unicul subiect al acestui buletin.

  Cum votăm? Ca de obicei, așa cum majoritatea dintre noi am procedat de 24 de ani încoace, influențați de promisiuni sau de norul de fum aruncat în așa-zisele „dezbateri” din media?

  Dar, de fapt, DE CE ne-am deranja să votăm? Nu e o pierdere de vreme inutilă?

  Ei bine, nu. Nu este o pierdere de timp – ba mai mult, votul este o datorie creștină.

  Să ne explicăm.

  În ultimul an, numeroși membri și unele grupuri ale Parlamentului European au arătat o vădită ostilitate față de creștini și de valorile lor definitorii: familie, viața umană (mai ales cea nenăscută sau în stadiul final), drepturile părinților, proprietatea privată – într-un cuvânt, față de unele drepturi umane fundamentale. Dezbateri majore au avut loc pe marginea rezoluțiilor Estrela, Lunacek si Zuber (dar și a altora), prin care s-a încercat promovarea avortului, obligativitatea „educației sexuale”, forțarea „căsătoriei” homosexuale asupra tuturor statelor UE, diminuarea importanței părinților în viața copiilor și impunerea în societate a viziunii radicale adusă de așa-numita „teorie a genurilor”.

  Există și alte probleme: Comisia Europeană alocă mereu bani publici pentru avorturi în țări sărace sub pretextul „ajutorului pentru dezvoltare”. Inițiativa cetățenească „Unul dintre noi” a fost primită cu o adversitate majoră; președintele grupului Socialist din Parlamentul European i-a numit pe cei 1,8 milioane de europeni care au semnat cea mai de succes Inițiativă cetățenească acum „extremiști religioși” – doar pentru că aceștia sunt de părere că viața începe la momentul concepției și că banii din taxele lor nu trebuie folosiți pentru distrugerea unor vieți prin avort…

  Dar eu NU am știut!

  Știm că pentru majoritatea aceste lucruri au trecut neobservate și necunoscute. Românii (poate mai mult decât alți europeni) devin tot mai apatici față de spectacolul politic, care, e drept, seamănă izbitor cu un circ ambulant, populat de personaje grotești.

  Și totuși, evenimentele de mai sus s-au petrecut. Și odată cu ele, bătălii de proporții aproape epice au avut loc în sălile din Bruxelles sau Strasbourg ca și pe rețelele sociale. Printr-o mobilizare masivă și fără precedent, cetățenii Europei au determinat respingerea a cel puțin 3 din aceste documente periculoase, care ar fi urmat să fie transformate în reglementări radicale.

  Devine însă evident că simpla defensivă nu mai este îndeajuns: trebuie să facem tot posibilul ca în noua legislatură să avem un grup de membri ai Parlamentului European care să lucreze activ împreună cu societatea civilă pentru a promova activ rezoluții și politici publice pro-familie și pro-viață.

  Până la urmă, este vorba despre soarta civilizației noastre. Raționamentul este simplu: fără respectul pentru viață nu poate exista o familie puternică. Fără familii solide, nu există libertate autentică, iar fără libertate, proprietatea privată este în pericol; fără proprietate, economia nu poate putea funcționa – și așa mai departe.

  Ce putem noi face?

  Primul și cel mai importat lucru este să trimitem la Bruxelles reprezentanți care să acționeze sub imperativul respectării mandatului nostru. Adică, SĂ MERGEM LA VOT pentru a alege omul potrivit. O democrație sănătoasă înseamnă participarea cetățenilor la procesul decizional, atât prin vot cât și prin dialogul permanent cu candidații la funcțiile de demnitate publică. Creștinii sunt și ei cetățeni, adică trăiesc într-o cetate (cum spunea Aristotel) și participă la viața acesteia. Nu sunt izolați undeva în pustie, iar legile făcute la Bruxelles li se aplică și lor.

  Un candidat creștin promovează moralitatea, viața și demnitatea umană începând de la concepție (nu avortul), familia autentică (nu surogatele „moderne”), libertatea religioasă și a educației și în general climatul necesar bunei existențe a societății. Creștinul nu votează cu buzunarul, adică pe cei care îi promit un venit mai mare, pentru că el nu trăiește numai cu pâine, ci are nevoie și de un mediu social și politic curat, pentru el și copiii săi.

  Mai exact, noi cu CINE am putea să votăm?

  Sub sloganul „În 2014, EU votez pentru Familie!”, Coaliția pentru Familie și Constituție (www.coalitiapentrufamilie.ro), o alianță informală de organizații non-guvernamentale care are ca scop protejarea familiei și a valorilor sale (PRO VITA București e pe-acolo și ea), a remis tuturor partidelor și candidaților independenți la alegerile pentru Parlamentul European un „chestionar al valorilor”. Chestionarul cuprinde 6 enunțuri de Principii a căror aplicare se află în sfera de competențe a Uniunii Europene și care constituie adesea subiect de dezbatere în instituțiile europene.

  Fiecare candidat este chemat să adere la aceste Principii – sau dimpotrivă, să le dezaprobe.

  Nu am inventat noi rețeta: astfel de inițiative se petrec în mai multe țări ale UE.

  Întrucât Coaliția este un organism heterogen și divers, la finalul procesului de colectare de răspunsuri (24 mai) NU vor fi făcute recomandări de vot, ci doar simpla prezentare a răspunsurilor, pentru ca să vă puteți face o idee despre cum gândesc politicienii candidați și să decideți. Iată aici detalii și primele răspunsuri: http://www.coalitiapentrufamilie.ro/alegeri-europarlamentare-2014/

  Desigur, nimic nu poate împiedica politicienii să răspundă într-un fel și apoi, odată aleși, aleși să voteze în favoarea unui text care este covârșitor respins de electoratele lor. Dar există un preț care va fi plătit de fiecare, în fața judecătorului suprem al acestei lumi – Istoria – și a Judecătorului Suprem al tuturor veacurilor. Nimeni nu se va putea sustrage!

  În ce ne privește pe noi (PRO VITA București), pentru că dorim să fim mai direcți dar și având în vedere limitările impuse de Statutul nostru și de lege, conform cărora nu putem gira nici un partid politic, am decis să vă recomandăm – și o facem din toată inima! – doi CANDIDAȚI INDEPENDENȚI cu platforme pro-familie. Îi cunoaștem bine și contăm pe onestitatea lor și pe devotamentul lor dovedit față de valorile creștine: domnii Iulian CAPSALI (poziția 20 pe buletinele de vot – http://www.iuliancapsali.ro) și Peter COSTEA (poz. 21 – http://www.costea-parlamentuleuropean.ro). Detalii puteți găsi în materialul de promovare de aici

  Deci, HAI LA VOT!

  Nădăjduim ca sugestiile noastre să aibă ecou și vă recomandăm să difuzați extensiv aceste informații. Este VITALĂ trezirea conștiințelor adormite. Faptul că atunci când oamenii au fost informați și au înțeles miza, ei s-au mobilizat, iar reacția lor a fost covârșitor negativă la adresa mutanților ideologici botezați „progres”, este un semn încurajator că adevărata înțelegere a drepturilor omului va prevala, în cele din urmă. Deocamdată, este necesară menținerea la un nivel ridicat a presiunii publice asupra politicienilor.

  Democrația are nevoie de voturile creștinilor! Haideți la vot. NOI VOTĂM!

 46. adib
  1 mai 2014

  In februarie 2014 mai multe organizatii isi anuntau sprijinul pentru Iulian Capsali.
  Cred ca in cazul unora dintre ele este vorba despre ignoranta.
  Vedeti in linkul de mai jos:
  http://www.culturavietii.ro/2014/02/10/iulian-capsali-candidatul-familiei-romanesti

  Se mai poate gasi un interviu cu Noua Republica:
  http://www.culturavietii.ro/2014/05/03/interviu-cu-noua-republica-cea-mai-buna-aparare-familiei-consta-apararea-suveranitatii-statului-national-si-respingerea-proiectelor-de-centralizare-federalista
  si cu Petre Costea:
  http://www.culturavietii.ro/2014/03/15/interviu-peter-petre-costea/

  Un alt anunt prin care Provita Bucuresti ii recomanda pe Capsali sau Costea:
  http://www.culturavietii.ro/2014/04/08/iulian-capsali-peter-costea-candidati-independenti-alegeri-parlamentul-european/
  08/04/2014
  “Parlamentul European este locul în care astăzi se decide viitorul popoarelor europene. Fie că ne place, fie că nu, acolo se iau decizii care ne afectează zi de zi, pe noi și familiile noastre. Însă, până acum, majoritatea reprezentanţilor noştri au acționat și votat, în cele mai multe cazuri, aşa cum li s-a dictat din culise, mai curând împotriva intereselor familiei, a suveranităţii naţionale, a educaţiei şi sănătăţii poporului român (vezi cazurile rapoartelor Lunacek, Estrela, Zuber).
  Pentru prima dată în România, la 25 mai 2014 avem posibilitatea de a alege nu unul, ci doi creștini, care să ne protejeze interesele și valorile – în primul rând familia naturală și viața celor mai vulnerabili dintre noi, copiii nenăscuți. Să mergem la vot și să trimitem în Parlamentul European oameni care să reprezinte voinţa noastră și nu a cercurilor de lobby ideologic sau economic.
  Cei doi pe care vi-i recomandăm sunt candidați independenți. Netributari obligațiilor și ierarhiei de partid, cu un trecut nepătat și de aceea neșantajabili; oameni care, deși nu au făcut până acum politică, avem convingerea că pot face politica lui Dumnezeu la Bruxelles și Strasbourg. Oricare dinte aceștia doi va reprezenta România și pe români cu cinste: Iulian CAPSALI și Peter COSTEA. Studiați „oferta” lor mai jos.”

 47. liviuta
  1 mai 2014

  Bine, ca sa fim corecti, inteleg din pozitia Provita citata la @45 ca recomandarea facuta publicului de a vota pe unul din cei doi independenti (Capsali sau Costea), fara a fi mentionate si alte partide care s-au exprimat in campanie profamilie etc (PNTcd sau NR), vine “având în vedere limitările impuse de Statutul nostru și de lege, conform cărora nu putem gira nici un partid politic”.
  Pe de alta parte, nu rezulta ca Provita isi insuseste prin aceasta pozitie atacurile lui Capsali pe teme confesionale, de vreme ce gireaza si un neoprotestant (inteleg ca Peter Costea e un neoprotestant), ceea ce, pentru ortodoxistii (in mod expres nu folosesc aici termenul “ortodocsi”) gen Capsali cred ca echivaleaza cu ratacirea maxima.

 48. adib
  1 mai 2014

  @47

  E vorba si de mitul independentului.

  Un politician independent tot politica face. Are sustinatori, poate face aliante, are idei si valori politice. Are idei despre familie, dar are si idei despre politica externa.

  Un ONG care sustine niste candidati ( chiar si independenti ) risca sa isi strice imaginea. Din aceasta cauza, Pro Vita Bucuresti putea sa-si interpreteze statutul in spirit, nu doar in litera (iar ulterior sa si-l corecteze pentru a fi mai clar) si sa se abtina sa faca vreo recomandare de vot de orice fel. Publicarea de chestionare, interviuri cu diversi candidati, recapitularea opiniilor publice exprimate de candidati in trecut, reamintirea modului cum au votat europarlamentarii in functie la diverse rapoarte era suficient.

 49. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  liviuta
  nu pot sa-l recomande fara sa adere, adeziunea e implicita; iar daca platformele pe care le recomanda sint contradictorii e cu atit mai rau

  provita recomanda echidistant un ortodocsist (ca sa nu spunem legionar ca nu e frumos) si unul care apara valorile crestine, un anti-capitalist si un capitalist, unul care proslaveste totalitarismul si unul care promite sa lupte pentru libertate individuala; votati putin sau santorum, e totuna din punctul nostru de vedere; rusia si america, aceeasi mizerie

 50. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  nu se pot extrage bucatele sau promisiuni dintr-o platforma sau din orientarea unui om politic (independentii sint tot oameni politici);
  si eu vreau un milion de noi locuri de munca, dar asta e un motiv in plus de a vota contra psd, nu pentru

 51. liviuta
  1 mai 2014

  @49&50
  Si comentariul meu trebuie interpretat si in litera si in spirit.
  Nu vreau sa fie extrapolat si interpretat ca un elogiu adus Provita (nu ca nu au si merite, probabil, in fond sustin, printre altele, si valori comune celor de aici, chiar daca se despart in altele).
  Am vrut doar sa subliniez niste detalii care nuantau cele imputate Provita pe doua chestii punctuale si atat, nu spuneam ca ar trebui pusi Costea si Capsali in aceeasi oala.
  Pe de alta parte, chiar daca adeziunea Provita la viziunea lui Capsali ar fi implicita prin sustinere, tot asa ar trebui considerata si adeziunea la viziunea lui Costea, egal sustinut, ceea ce s-ar bate cap in cap.
  Eu cred ca exista o adeziune a Provita in ceea de priveste pozitia comuna, prolife a celor doi candidati si, daca exista date in sensul unui derapaj al Provita dpdv al modului cum priveste alte confesiuni decat marturisirea ortodoxa (nu exclud), acestea trebuie extrase din alte documente, nu din cel de mai sus, care pare a dovedi exact contrariul.

 52. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  liviuta
  inteleg ce spui; dar, din pacate, lucrurile nu stau asa in privinta provita; nu este vorba nici de naivitate, nici de echidistanta – l-au adaugat pe Costea dintr-un simplu calcul de damage control

  capsali este candidatul lor, este delegatul lor, si-a depus candidatura la indemnul lor, au strins semnaturi pentru el; el ii reprezinta, ei au stiut cine este capsali si l-au ales drept reprezentant al lor si l-au prezentat astfel inca din iarna:

  Având în vedere toate acestea, asociaţiile semnatare ale acestui document l-au îndemnat şi delegat pe Iulian Capsali să reprezinte drepturile şi interesele familiei din România în Parlamentul European, şi, totodată în mediul public românesc.
  Asociatia „PRO-VITA – pentru Născuți și Nenăscuți„, Filiala București
  Asociaţia Basarabii
  Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni
  Asociaţia pentru Apărarea Familiei şi Copilului
  Fundaţia Arsenie Boca
  Asociaţia Dascălilor din România
  Asociaţia Părinţilor pentru o Educaţie Sănătoasă
  Asociaţia Pro-Vita Bucovina
  Asociaţia Bucovina Profundă
  Asociaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni Suceava
  Asociaţia Sfântul Ioan cel Nou
  Asociaţia Familia Ortodoxă
  Asociația „Cercul Studențesc Floarea de Foc”
  Asociația pentru Revigorarea Tradiţiei
  Fundația pentru Educaţie
  Asociația „Doamna Stanca”
  Fundația „Prietenie fără Frontiere”
  Societatea Culturală Sarmisegetuza
  Asociaţia „Focul Viu”
  Alianța pentru Demnitate Națională
  Asociația Civic Media
  Asociația „Ortodoxia Tinerilor”
  http://iuliancapsali.ro/2014/02/17/iulian-capsali-candidatul-familiei-romanesti/

  Având în vedere toate acestea, 22 de asociaţii reprezentante ale familiei şi societăţii civile româneşti l-au îndemnat şi delegat pe Iulian Capsali să reprezinte drepturile şi interesele familiei din România în Parlamentul European şi, totodată, în mediul public românesc.
  (…)
  Cu ajutorul dumneavoastră, vom încerca să adunăm semnăturile necesare pentru participarea lui Iulian Capsali la alegerile europarlamentare şi pentru câştigarea acestui loc în Parlamentul European, unde să ne reprezinte voinţa.

  Doamne, ajută! Toate informațiile sunt pe saitul de campanie: iuliancapsali.ro

  Asociatia „PRO-VITA – pentru Născuți și Nenăscuți”, Filiala București

  http://www.culturavietii.ro/2014/02/10/iulian-capsali-candidatul-familiei-romanesti/#.U2qrGxtdW3I

  de altfel, e instructiva si lista asociatiilor care s-au reunit sub conducerea provita pentru sustinerea lui capsali; un exemplu de tip haios si asociat cu provita in aceasta intreprindere:
  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/06/03/reeducarea-contemporana-sau-despre-reabilitarea-luptei-vietii-noastre-marcel-bouros-fundatia-sfintii-martiri-brancoveni/

 53. liviuta
  1 mai 2014

  Nu aveam mari indoieli sau iluzii in privinta Provita (cu bunele si cu relele ei, eu nu fac abstractie nici de unele, nici de altele), insa mi s-a parut necesara o mai mare acuratete in afirmatii si probe (@adib etc), pentru a nu fi taxati, ulterior, cei de pe aici de incorectitudine si de interpretare tendentioasa.
  Strict in chestiile astea mi-am permis sa contrazic un pic, nu in substanta.
  Multumesc pentru linkuri.
  In rest, pozitia Provita, Capsali etc cred ca trebuie inteleasa si in contextul a ceea ce am scris la @23 (nu stiu daca a fost prea clar ce voiam sa zic acolo, e un mesaj afectat de faptul ca tastam cu un deget pe o mica tableta, incercand sa legan pe picioare un pusti de 1 an jumatate :))), adica o reactie la ceea ce se intampla in Occident.

 54. Liviu Crăciun
  1 mai 2014

  liviuta
  frumoasa indeletnicire ????

  offtopic
  recitind predica despre jihad/kampf din link-ul de mai sus si avind in vedere ca dl sef de ong e de loc din constanta, ma gindeam… nu vi se pare ca se simte in textul dumnealui un suflu nou fata de reluarile obosite din vechii legionari, ca stilistic omu se apropie mai degraba de poemele in proza ale fratilor musulmani? oare se face jonctiunea marilor minti ale neamului cu tovarasii jihadisti?

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/06/03/reeducarea-contemporana-sau-despre-reabilitarea-luptei-vietii-noastre-marcel-bouros-fundatia-sfintii-martiri-brancoveni/

 55. adib
  1 mai 2014

  Legat de concurenta PNR. Nu sunt sanse ca PMP sa devina vreodata un partid conservator. Din cauza de Cristian Preda si Funeriu, dar din pacate si din cauza de Basescu. Iata o declaratie de saptamana trecuta:

  Traian Basescu despre Eurovision:
  “Sincer, tipul ăsta de cancanuri politico-culturale… Mă simt depăşit de subiect. Această ciocnire între culturi nu e una atât de cinstită, pentru că, spre exemplu, şi România are abordarea democratică la nivel politic, legată de drepturile omului şi de respectul pentru opţiunile fiecăruia, dar dacă aţi întreba poporul român mă tem că nu ar fi aceeaşi abordare şi cred că şi în multe alte ţări, din Est mai ales. Nu cred că popoarele sunt în deplin acord cu declaraţiile oamenilor politici la vârf care au înţeles că acesta e drumul, al libertăţii fiecăruia. Nu aş spune că e o ciocnire care trage o frontieră între poziţia poporului rus şi a popoarelor din UE. E şi o zonă de interferenţă, deci nu aş considera-o o ciocnire, ci o abordare a lui Putin, care reprezintă opţiunea poporului rus, iar abordarea noastră priveşte la drepturile omului. Va mai dura până când populaţia României să accepte tot ce se înţelege prin drepturile omului, inclusiv libertăţile sexuale”

  Sursa: http://adevarul.ro/news/politica/presedintele-traian-basescu-vine-astazi-1230-adevarul-live-raspunde-atacurilor-rogozin-1_53706f300d133766a8932c55/index.html

  Sintetizand: “acesta e drumul”…”abordarea noastra”….”drepturile omului, inclusiv libertăţile sexuale”…poporul roman inca nu a inteles, va mai dura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian